餐廳: 九龍冰室
資訊:

2024-03-15 753 瀏覽
又係lunch time ! 去左樓下食個快餐!去左九龍冰室食!四周環境都算係甘啦、以茶餐廳黎講、都坐得舒服架入面環境都算闊落🤣牛角酥都出色架、香脆可口、沙津就一般🤣個泡飯湯鮮味十足、不過花甲就五係太多、旦最緊要係冇砂、其他配料比較少!最出色都係個湯🤣個雞扒質嫩軟糯、煎蛋就係外熟、蛋黃半生、可以食到太陽蛋的效果🤣佢個熱蜂皇柑桔蜜出色、飲落五會太死鹹、不過要加多少少清水、因為佢個蜂皇落得太多、要沖淡一點、最重要一點係五洗再加錢轉😂

入面環境都算闊落🤣

芝士火腿牛角酥伴沙律

牛角酥都出色架、香脆可口、沙津就一般🤣

招牌海鮮花甲湯泡飯

個泡飯湯鮮味十足、不過花甲就五係太多、旦最緊要係冇砂
、其他配料比較少!最出色都係個湯🤣

蔥油豬扒煎雙蛋飯

熱蜂皇柑桔蜜、熱檸水

招牌海鮮花甲湯泡飯
蔥油豬扒煎雙蛋飯
熱蜂皇柑桔蜜、熱檸水
2024-03-07 386 瀏覽
自從上次出了個荷葉飯後, 估唔到今個星期又有新菜式出現, 就係"冬陰功海鮮湯烏冬", 睇到個名就即刻想試 😋😋😋午餐:冬陰功海鮮湯烏冬茶餐廳嚟講比想像中好足料, 有蝦又有鮮魷, 而且食得出都好新鮮, 重點個湯並唔太辣, 當然正宗嘅冬陰功湯係好辣, 但呢個辣度我覺得好大眾化, 就算唔食得辣都唔會覺得好辣, 夠晒親民 👍🏼👍🏼👍🏼跟餐可以配汽水, 有可樂、零系可樂、雪碧及忌廉選擇, 重點係無需加錢, 相比起出面其他茶餐廳真係超級抵。食物:★★★★☆環境:★★★★☆價錢:★★★★★

午餐:

冬陰功海鮮湯
2024-03-07
冬陰功海鮮湯
2024-03-05 250 瀏覽
呢間嘢真係好神奇 門口無名咁濟行過miss咗真係唔出奇連個侍應都要行出嚟等人知道佢哋係開門嘅🤣🤣🤣個menu都算幾多而且種類好唔同 梗有一間啱你心水最後我就簡咗個黑椒牛扒拼炸蝦意粉份量都幾大意粉好滿 牛扒起碼有3舊 啲炸蝦係熱嘅 都真係唔錯不過啲意粉就唔係太好食太熟太lum下次都可以再試下第二款外賣自取有9折
呢間嘢真係好神奇 門口無名咁濟

下次都可以再試下第二款
外賣自取有9折

外賣自取
2024-02-26 167 瀏覽
中午行開去九龍灣搵下食, 見到附近有間九龍冰室, 以前睇戲睇得多呢個名, 於是入去試下。店內空間都算闊落, 燈光很柔和, 坐低睇個午餐牌, 竟然有我至愛嘅荷葉飯, 於是諗都唔諗就即刻點..午餐:🍚 荷葉飯 整個荷葉包可以自己親手打開, 荷葉香味好香, 炒飯底夠煙韌, 再配上鮮蝦雞粒叉燒粒材料等, 份量亦非常足夠, 好有誠意, 值得一讚 😃 👍🏼★★★★✩跟餐原來可以配汽水, 有可樂、零系可樂、雪碧及忌廉選擇, 重點係無需加錢免費贈送, 相比起出面其他茶餐廳真係超級抵 😍😍😍...食物: ★★★★✩環境: ★★★★✩價錢: ★★★★★.📍@九龍冰室地址: 九龍灣, 宏開道15號, 九龍工業中心地下9號舖

午餐:

地址: 九龍灣, 宏開道15號, 九龍工業中心地下9號舖
荷葉飯
荷葉飯
2024-01-31 320 瀏覽
踩入呢間冰室,懷舊海報貼滿牆,即刻有種穿越時空返到舊香港嘅感覺🕰️。今次點了份吉列豬柳拼雞軟骨棒蕃茄湯烏冬,脆皮豬柳外表金黃酥脆,一口咬落去“卡滋卡滋”就知美味;雞軟骨彈牙得嚟唔會過硬,畀個湯滑咗幾分,食落爽口得滯。烏冬湯底蕃茄自然嘅酸甜味頗為解膩😋。再來份芝士焗豬扒飯,啖啖肥美嘅豬扒,咬落去真係心滿意足。熱辣辣嘅芝士淋上面,拉絲牽絲嘅畫面,單是望落已經流晒口水🤤。檸檬薏米水係我餐後甜品,清新檸檬味攪合薏米嘅幼滑,順滑過喉,好飲得不得了!喺呢度食飯,真係港味十足,感覺融合咗舊與新嘅美味,下次一定會再黎打卡,試吓其他招牌菜!👍

2023-09-04 948 瀏覽
晏就約左朋友仔食lunch,random 搵左間茶就食食茶記就系要快、靚、正,常餐實無死今次個常餐都幾有驚喜,比平時食的高質常餐$49常餐包火腿炒蛋加餐包,烘底要另外加錢火腿炒蛋正常發揮,炒蛋熟左少少無咩蛋汁湯粉有幾款湯底選擇,大食妹簡左蕃茄湯底蕃茄湯底少少味精味,不過酸酸地幾開胃通粉可能浸得耐腍左少少,不過麵ok ge 豬扒一塊唔算好大塊,有少少燶少少硬Overall 黎講,$50多點常餐價錢合理,食得多連鎖店可以轉下口味
晏就約左朋友仔食lunch,random 搵左間茶就食
食茶記就系要快、靚、正,常餐實無死
今次個常餐都幾有驚喜,比平時食的高質

常餐$49
常餐包火腿炒蛋加餐包,烘底要另外加錢
火腿炒蛋正常發揮,炒蛋熟左少少無咩蛋汁
湯粉有幾款湯底選擇,大食妹簡左蕃茄湯底
蕃茄湯底少少味精味,不過酸酸地幾開胃
通粉可能浸得耐腍左少少,不過麵ok ge
豬扒一塊唔算好大塊,有少少燶少少硬

2022-10-16 1921 瀏覽
餐廳食來食去都是港式的食品,例如乾牛河、星洲炒米等等,但這間茶餐廳卻甚為有特色有美味西式和日式食品我叫了蒜香欖油大蝦鮮油炒意粉,蝦的份量不少而且很大隻,鮮魷非常爽,而且炒意粉是很有心思,加上了紫菜,令到美味升級。意粉炒得很有鑊氣,加上香噴噴的蒜蓉和欖油,完全是水準之作。我朋友叫了日式叉燒拼鹽焗雞翼,配有糖心蛋的蕃茄湯烏冬。淨係個菜名義覺得甚為豐富日式叉燒肥肥地但不膩,鹽焗雞先最正,鹹鹹地又惹味。個烏冬完全冇得輸,湯底蕃茄味甚為濃郁,烏冬又爽,而且配好味的糖心蛋,完全大滿足!午餐還配餐湯和熱飲,凍飲加$3,以這個水準來說性價比甚高!

午餐還配餐湯和熱飲,凍飲加$3,以這個水準來說性價比甚高!

2022-09-30 1029 瀏覽
今日偷偷地出公司食左個早餐,然後去左呢間,因為平時見出面都好多人食,入到去真係幾多選擇,而我今日食得勁飽囉。我剩係嗌左個早餐飽到依家。。。個菠蘿油真係好,個牛油有陣檸檬味我十分中意,但我可能厭個包唔夠熱啦,但整體我都會黎多次。。。其實其他野都普通,不過價錢呢度黎講又真係ok 我覺得,個豬扒公仔麵最尾食唔哂,好嘥野。。。不過真係幾平,因為呢度應該夠兩個人食,同埋都不過不失我覺得。還好,我幾中意食,下次早餐都可以考慮。

• 菠蘿油
2022-08-20 734 瀏覽
最基本態度都無,排我前面一家人有6個人,佢同我講話我排第二,意思即係話要等到有6個位先再被人入,當時有幾張吉台每張只可坐4人都重唔比人入所以再去問而門口個收銀就答話要等經理安排,而個經理唔知係邊,咁即是唔使等叫人走!服務態度差已經唔係第一次所以去埋今次以後都唔會再去!
2021-12-13 1538 瀏覽
返工嘅日子好少係出面食早餐,好多時都求其買d 野就返公司食。今日見時間有早,決定行嚟嘆個靚早餐先。早餐都好多選擇,中西式都有,有d 選擇困難,最後決定食邪惡嘅沙嗲牛肉公仔麵🤪,有埋方包,可以揀火腿呀,蛋呀,餐肉呀,腸呀等等,仲要有得揀兩款,咁我就揀咗火腿蛋喇。加錢可以轉個包做菠蘿包或者菠蘿油,幾吸引但fatfat 所以冇轉。成個餐先$33 今時今日個人認為幾抵,個沙嗲牛麵,唔錯唔錯,d 麵唔會煮到淋晒,個沙嗲又夠晒味,牛又唔會韌。個火腿蛋我就拎嚟夾包,簡單d 嚟講就係一個腿蛋治,再嘆埋杯檸水,滿足。

2021-12-07
$33 (早餐)
2021-11-08 863 瀏覽
難得來到一家有用心佈置的冰室,餐廳以懷舊電影海報為主題☯️主要也是惡搞版頗為有趣。中午時間門口總會擠得水泄不通,外賣和堂食客人源源不絕。 .每星期也有不同餐牌,還有常餐焗飯好多選擇,值得不時來幫襯一番📗 🍜吉列豬柳拼雞軟骨棒棒餃子蕃茄湯烏冬 $50雖然熱氣野好毒,但真係抵抗唔到佢地香脆口感既吸引力。儘管都係批發攞貨,但煎炸火喉都有控制,出菜時間快就熱辣脆口。蕃茄湯烏冬湯底比較淡味🍅不過上面都幾多料,有鳴門卷鮮茄同海苔,烏冬煮耐咗冇咁彈性。 🐖芝士焗豬扒飯茶記經典,每次去唔同既茶餐廳都要試,因為即叫即焗既關係都要等返15分鐘,不過出爐仲有煙,芝士拉絲力十足,切條豬扒有咬口好味道🤭呢度既特飲係檸檬薏米水,好適合消膩解滯,同茶記食物有唔錯既化學作用。

🍜吉列豬柳拼雞軟骨棒棒餃子蕃茄湯烏冬 $50
蕃茄湯烏冬

🐖芝士焗豬扒飯
芝士焗豬扒飯

檸檬薏米水
2021-11-02
15 分鐘 (堂食)
2021-07-13 1038 瀏覽
九龍灣有好多茶餐廳!但講到食物質素就唔係間間都OK! 尼間我覺得值得推介下午茶餐~鮮茄焗猪扒飯($44)+凍檸茶(+$2)面頭嘅芝士焗得好香!猪扒都入味但好似唔多覺鮮茄不過座位太迫
2021-07-13 507 瀏覽
又來到食pinapple bun with butter $10 真係平,extra 加個炸雞髀做high tea 就最抵,high tea 包飲品的。隻炸髀大大隻好多肉,個皮每次食都香脆無比架。而佢仲伴以雜果salad ,喝一口凍檸茶,成個人都不知幾爽快個牛油比平時食切厚左,對於鐘意你牛油,塊牛油先係個菠蘿油架精華所在,咬入口溶開,再食埋面頭好似cookies 架層,食完係充滿guilty ,但係好食架野唔健康架定律啦,肥就肥

2021-05-20 602 瀏覽
真心推薦性價比高工廠區最愛下午蕃茄湯雞扒烏冬蕃茄湯有蕃茄唔假嘅蕃茄味雞扒有誠意有醃製就算浸左湯都依然咁好味烏冬係用有彈牙咬口嘅烏冬,並唔係一般茶餐廳送俾你都唔食嘅烏冬另外推薦佢嘅焗豬扒飯焗豬扒飯基本嘅炒飯底唔再講 💁🏻‍♀️新鮮蕃茄同蕃茄烏冬一樣唔假既味道豬扒大大塊❤️
真心推薦

豬扒大大塊❤️
蕃茄湯雞扒烏冬
蕃茄湯雞扒烏冬
2021-03-12 717 瀏覽
星期六黎到九龍灣工業區 諗住唔係平日 都應該無乜餐廳門口, 行行下見到有得九龍冰室開左門就即刻入左去先, 見到餐牌 星期一至星期六都已經有哂每日有咩食, 我就睇下星期六 原來今日係食雞扒辛辣麵, 就即刻ORDER黎食, 上餐時間都快, 價錢都叫正常 太趕時間無影到相, 下次希望可以黎試下食LUNCH!
星期六黎到九龍灣工業區 諗住唔係平日 都應該無乜餐廳門口,
2021-03-06