2022-08-03 279 瀏覽
中午時分,暴雨驟降,跑進這店吃午餐避避雨。點了一個午餐B,牛肉炒翠玉瓜飯。牛肉跟預期中一樣,沒有牛肉的味道,翠玉瓜炒得太軟,沒牙齒的老婆婆也能吃得到,味道一般。另外點了腰果西芹雞柳飯,腰果很多,西芹翠綠爽口,雞柳的味道不錯,米飯多得驚人。餐湯可選中湯或西湯,我們選了西湯,是粟米湯。粟米只有幾粒,有點蛋花,湯沒味道,就是一碗沒有味道的粉漿水,我們每人喝了一兩口就放棄了。飲品點了熱檸檬水和凍咖啡,咖啡還算可以,熱檸檬水沒什麼特別。
中午時分,暴雨驟降,跑進這店吃午餐避避雨。
2022-04-24 363 瀏覽
香港搵食艱難,搵好野食更艱難,冇諗過我只係叫個普通茶餐廳一定食到嘅野,都可以食到我想即刻寫食評,而我所叫嘅野食就係星洲炒米。依維基百科所講,星洲炒米的「星洲」是指新加坡,但是卻起源於香港,分別有香港和馬來西亞(各有兩種不同的派別)。而港式星洲炒米的食材通常包括叉燒、蝦仁、芽菜、雞蛋、洋蔥和辣椒絲,並會加入咖喱粉或咖喱醬,令炒米粉變成金黃色,並充滿香辣的味道。圖中所見,當個星洲粉米黎到我面前,我呆左三秒,點解可以咁黃金色嘅?我再翻一翻個米粉底,依然咁黃金色,原因好簡單,因為係一啲料都冇,百分之99.9係米粉,0.1係料,而啲料係兩少舊小叉燒,一個蝦仁,三條洋蔥,三絲火腿,表面仲有少量芝麻(真係別出心裁),咁就52蚊。講真,我唔想浪費食物,最後我食左三啖,咁整出黎,好難再食落去咯,完全係食緊齋咖哩粉炒米。我都食過九龍餐室其他分店,真係好食好多。可能有人會話,你唔即刻同侍應講咁煮出黎都得嘅,但係我想講正常煮一碟野食,都要我落單前講要一碟星洲炒米正常版?叫佢地換一碟,可能哩碟米粉就咁倒左,更加浪費食物。

星洲炒米
2022-04-05 287 瀏覽
促進下經濟,振興下飲食業,都keep住幫襯下餐廳同酒樓。。。基般上,就係一般茶餐,會有不同餸同粉麵選擇。呢個粟米鮮奶炒滑蛋鱧奶味一般,但係佢個蕃茄湯底真係算ok嘅,夠濃味,好過米線店或粉麵店嘅蕃戌,通常唔好𥄫又唔好食,因為根本無乜蕃茄味。而最抵嘅係加$6可轉紅豆冰,個紅豆夠“林”出味,轉飲品非常值。而另一特餐,芝士腸拼香茅雞中翼,佢個香茅味唔算濃,但係炸得夠香,肉仲好嫩滑,火腿奄列夠足料,又係可以加$6可轉紅豆冰,又一次,轉飲品非常值。同埋原先無位 我地座左張細枱,姐姐見我地咁多碟嘢,主動幫我地轉枱,搬嘢,好貼心。

基般上,就係一般茶餐,會有不同餸同粉麵選擇。

2022-01-06 324 瀏覽
真心係佩服九龍餐室,佩服他們食物的種類超多,對比價錢和質素味道都真的是超班茶餐廳。很多年冇食完鴛鴦炒飯,見到餐單有當然要試一試,味道好材料足有酒樓水平。不過老問題一個就係班伙記大部分都未上手,旺角或深水埗店都有少少亂。

• 鴛鴦炒飯
  • 菠蘿油
2021-12-30 207 瀏覽
聖誕日又出左黎深水埗度買野,攰攰地入左九龍餐室食晏,本來係因為佢門口嘅新鮮麵包好吸引,諗住叫個菠蘿油㗎,但後尾又轉軚叫飯食。午餐時段剛坐落時仲有好多吉枱,食到中途全場爆要撘枱了,其實張枱都幾窄,中間間開有啲迫,無咩事都係食快啲早啲走啦。叫左好耐都無伙計得閒落單,不如試下行qr code等客人自己落?可以節省人手喎。飯餐有湯送,西湯話係粟米忌廉湯,但睇落同飲落都係粟米蛋花湯,名不乎實…中湯唔記得係咩湯了,記憶中偏鹹少少外都ok嘅。餐飲叫左熱檸水同茶走,杯檸水好苦,茶走就幾好飲。朋友叫嘅梅菜扣肉飯,梅菜太少,扣肉太瘦太乾,健康版嘅扣肉?哈哈,完全無肥膏位喎。自己叫左午餐A係焗夏威夷牛扒腸仔飯,個汁酸酸甜甜幾好味,飯炒底有誠意,腸仔係廚師腸,牛扒就焗燶左好乾好硬,敗筆處…無期望就唔會有失望,一間正正常常嘅茶餐廳,唔難食亦唔會話好食,六十蚊個餐係食呢啲。
餐飲叫左熱檸水同茶走,杯檸水好苦,茶走就幾好飲。

2021-12-25
2021-11-29 190 瀏覽
如果趕時間的,千萬不要來,叫了個炒飯等了20分鐘😡,叫了個星洲炒米仲慘,等了35分鐘🤬🤬🤬,一般上班一族都應該食唔(喜),坐低,叫野食,飲完野可以走得,唔洗埋單,因為夠鐘開工D食物都可能未到😢😢😢
2021-11-17 214 瀏覽
好耐之前,因為餸太少,所以無幫襯一段時間。見重新大裝修之後,咁啱經過,幫襯下。地方,佢一向企理乾淨,讚!不過,新裝之後,個位窄左好多 ...疫情期間,卡位半張枱,坐直,都唔可以正常舉手,係枱面玩電話 ...  ... 居然 ? !叫左個 "什果咕嚕雞肉飯" ... 黎到,變左 "無什果咕嚕雞粒仔飯" ... 其實味道係 OK 的 .... 張相望落好似可以,其實真係食唔飽 ... 雖然食量無得比較 ...我忘記用支匙做對比,不過用飯粒黎做比例就知雞粒係細細粒 ...如果要食晒 d 飯,只可以用汁撈 ... 叫凍奶茶少少甜,就不計成本,好鬼甜 ...例湯幾好飲的 ... 整體黎講,真係少少失望 ... 隔離間野都賣緊 $28 二餸飯,大大碟,雖然人地無堂食 ...另一邊都一連串幾間餐廳,都無咁少餸 ...又雖然生意難做,但都唔好咁細粒 ... 我諗,呢次真係應該 ... 唔敢再回頭了 ...
好耐之前,因為餸太少,所以無幫襯一段時間。
見重新大裝修之後,咁啱經過,幫襯下。

地方,佢一向企理乾淨,讚!

不過,新裝之後,個位窄左好多 ...
疫情期間,卡位半張枱,坐直,都唔可以正常舉手,
係枱面玩電話 ...
 ... 居然 ? !

其實味道係 OK 的 .... 張相望落好似可以,
其實真係食唔飽 ... 雖然食量無得比較 ...
如果要食晒 d 飯,只可以用汁撈 ...

叫凍奶茶少少甜,就不計成本,好鬼甜 ...
例湯幾好飲的 ... 整體黎講,真係少少失望 ...

另一邊都一連串幾間餐廳,都無咁少餸 ...
又雖然生意難做,但都唔好咁細粒 ...
我諗,呢次真係應該 ... 唔敢再回頭了 ...
什果咕嚕雞肉飯
2021-11-17
早前去深水埗行街,去鴨寮街買電子產品, 四圍都搵唔到咩食,點知行後一條街,就見到大大隻字寫住九龍餐室,所以入嚟呢度試吓,反正又唔使排隊奶油豬個人認為唔錯,幾好食,因為落得夠多牛油,同埋夠多煉奶,不過唯一不足之處就係個包焗得唔夠脆,只有上方係少少脆,成個包都係軟林林紅豆冰有驚喜,好多好多好多紅豆,我未見過一間平價茶餐廳會俾咁多紅豆,所以我比好高分而且味道都唔錯,呢個紅豆冰係冇椰奶嗰隻,係淡奶嗰隻,唔錯中餐湯,今日係西洋菜湯,都唔錯,幾濃郁,奶茶忘記偏甜,所以偏甜

奶油豬

而且味道都唔錯,呢個紅豆冰係冇椰奶嗰隻,係淡奶嗰隻,唔錯

2021-06-20 268 瀏覽
今日出左深水埗買配件,買完係附近搵野食,見到九龍餐室今日有全單九折就入去食。我地叫左幾個小菜,分別係海鮮雜菜煲,黃金蝦球拼鮮魷,黑椒三蔥爆牛仔骨。首先,海鮮煲好抵食,份量夠大,味道都唔錯,各款海鮮都有啲,值得一試。黃金蝦拼鮮魷勁邪惡,卡路里爆錶,鹹蛋黃好多,可以做到每件蝦同鮮魷都有鹹蛋黃。不過有啲少少偏咸,所以要餸飯。黒椒三蔥爆牛仔骨味道唔錯,不過牛仔骨偏肥,而且牛仔骨偏少,係洋蔥果啲配菜多啲,不過整體水準係唔錯既。
2021-02-10 538 瀏覽
二人限聚令都已經維持了一段時間,6點後禁止堂食大家都已經習以為常。最近的晚餐除了在家裡吃之外,都經常在辦公室里,或者是我們的美食戰車上進行!通常在車裡面食的話我們都盡量叫D簡單一點的食物,例如三文治、包類等等。但今晚心血來潮,想食得好一些,所以就跑去其中一家我們最鐘意的茶餐廳 - 九龍餐室 - 到叫左3樣嘢。第一道菜:菠蘿油。呢個不用多講,每次嚟呢度必定食。車上用餐難度為一粒星🌟第二道菜:黃金椒鹽鮮魷。本來沒有什麼期望,但wok氣超夠,咸蛋黃又無偷工減料,真心好味!車上用餐難度為兩粒星🌟🌟第三道菜:胡椒豬肚雞煲。成煲嘢好足料,但胡椒味略嫌少咗DD,但冬天食佢就啱曬。呢兜嘢從餐廳出來到安置在車裡面都戰戰兢兢,因為一有什麼差池倒瀉就成架車唔駛要。我們用了各種工具張兜嘢平衡,小心翼翼咁搞掂佢。率之不負眾望,力保不失,車子內籠完好無缺哈哈。車上用餐難度為五三粒星🌟🌟🌟

外賣自取
  • 菠蘿油
2020-11-12 528 瀏覽
唔理你咩政見, 做飲食唔係味道行頭咩?運輸處續完牌費, 專登嚟幫襯。叫左海南雞飯套餐。一上檯已心知不妙, 一睇就知係微波爐翻熱。4件雞背骨, 一隻雞翼尖, 半件鎚咁, 加埋應該無一兩肉。一食落去浸雪味勁飛起, 亦明顯係微波爐無誤。飯未煮熟硬硬地既。個油菜真係油菜, 浸油肥膩到浸死人。唯一係個湯算 ok 。凍奶茶只有奶水味。十分後悔行左入嚟, 希望老闆睇到食評會改善下啦。雖然知你係良心商人, 但咁既味道真係好難再有下次。呢個餐食左七十六蚊, cp 值簡直接近零。
2020-11-12
2020-04-19 946 瀏覽
點咗兩個下午茶餐,一個係吉烈魚柳併著條,另一個瑞士汁干炒牛河.優點:1, 炸魚柳外表夠脆.2, 環境整齊清潔.缺點一大籮:1, 凍飲份量少.2, 吉烈魚柳係薄切,偷工減料,有相有真相.3, 薯條凍冰冰,所以口感極硬.4, 干炒牛河嘅河粉全部都斷開哂碎濕濕.5, 干炒牛河寫明迷你,但價錢一D都唔迷你,50蚊係其他餐廳,已經可以叫一碟.6, 干炒牛河嘅牛肉又係薄切,感覺似薄切肥牛. 7, 蛋撻又係凍冰冰.寫文睇留意先知負評不少,果然名不虛傳,偷工減料質素欠佳價錢昂貴,永不幫襯!
優點:
1, 炸魚柳外表夠脆.
2, 環境整齊清潔.
缺點一大籮:
1, 凍飲份量少.
2, 吉烈魚柳係薄切,偷工減料,有相有真相.
3, 薯條凍冰冰,所以口感極硬.
4, 干炒牛河嘅河粉全部都斷開哂碎濕濕.
6, 干炒牛河嘅牛肉又係薄切,感覺似薄切肥牛.
7, 蛋撻又係凍冰冰.

2020-04-18 536 瀏覽
之前經過此店,被店門外的宣傳海報吸引, $25便吃到超值早餐,這天便來一試。點了鮑片火腿通粉餐,加$3轉為我最喜愛的蕃茄薯仔湯底,$28已包括熱飲一杯,點了熱檸檬水。先試湯頭,有香濃蕃茄味,湯中番茄和薯仔不少,好喝。通粉的份量也不少,另外通粉上面有很多火腿絲和鮑片絲,以這價錢來說,真的超值。另外點了冰鎮菠蘿鮮牛油包餐,飲品點了熱咖啡。菠蘿包很大,皮脆包軟,鮮牛油下原來放了點冰粒,防止牛油溶化,可見誠意。咖啡也算香濃,不錯。差不多吃飽的時候,侍應拿著一盤一盤熱騰騰的新鮮出爐的麵包,在我們的座位旁邊走過,其中一盤是雞批。很久沒吃雞批了,立即點了一個。侍應很細心,放下雞批的時候提醒我們是剛出爐的,很燙,進食時要小心。把雞批分成兩半,看到批中的餡料頗多,不過大部份是火腿片,雞反而不太多。這雞批味道不錯,不過因為之前已經吃得飽飽的,把它吃完,就變得過飽了。這店的環境有點擠迫,不過服務到還算是不錯的。
這店的環境有點擠迫,不過服務到還算是不錯的。
2019-09-29 1120 瀏覽
呢次唔公開呢間食店都唔得,我宣布,我中伏了😭😭😭我間唔中都有去呢間嘢食中式炒飯或中菜之類嘅嘢,味道都幾好嘅,但今次叫咗個西冷牛扒即刻出事!1.洋蔥汁無味嘅2.安格斯牛扒係炸嘅3.安格斯牛扒咩事好似大家樂牛扒一樣薄切嘅?(連大家樂都好食過佢)4.塊牛扒乾嘅,只有油味5.塊牛扒好銀,好似豬扒咁超硬6.成碟白飯無食過,牛扒食咗小小我再問服務員,佢好肯定話我知呢塊係安格斯牛扒,之後我決定埋單走人,無下次!日期:2019-9-21店名:九龍餐室地址:汝州街282號地下後話:雖然西餐佢地真係好失敗,但係中餐及新鮮出爐麵包係好食的!
呢次唔公開呢間食店都唔得,我宣布,我中伏了😭😭😭
1.洋蔥汁無味嘅

店名:九龍餐室
地址:汝州街282號地下

2019-09-21
2019-09-23 658 瀏覽
九龍餐廳晚市比較出名係蒸魚餐,原條蒸魚跟飯跟湯,仲要唔駛自己煮,都係$88蚊。今晚點了古法蒸多寶魚,仲有紅棗,粉絲,豆腐放魚底蒸,吸晒啲豉油好好味下次經過會再試下
下次經過會再試下