上水某幾位既車仔麵食得多,想試下其他鋪頭。打開ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ搵下發現有呢間叫亞來麵檔,仲要係新成路呢邊,為食小胖子平時竟然無留意到!店內的風格有點壞舊ғᴇᴇʟ,用毛筆寫下了一種味道半世紀的堅持 ,還有70、80年代的照片!亞來麵檔有2張點餐紙,一張係車仔麵,另一張係飯類及小食。有好多選擇我一心來試下車仔麵,就梗係堅持啦...哈哈粉絲+豬紅+牛腩 $28 叫左沙嗲湯底 加蔥又加腩汁小辣,豬紅有5粒左右,夾起來唔會好易散,牛腩煮到好冧💗粉絲同湯底好配合😍食每啖粉絲都食到沙嗲味🤤未試過食車仔麵麵類有粉絲簡,好特別!粉絲既份量有好多,原來仲擔心叫粉絲會得好少,食到一半都已經很飽飽喔🤰🏼朋友就叫左魚腐+雞翼配烏冬($28),烏冬既份量無粉絲咁多但都夠飽,魚腐同平時食開既唔同,大大舊。原本剩係諗住食車仔麵,但見到小食有口水雞 $40 😍,朋友見到我好想食既樣就幫我叫了!啲肉好嫩滑🤤啲醬夠曬麻麻辣辣🤩下次會再叫

我一心來試下車仔麵,就梗係堅持啦...哈哈

粉絲+豬紅+牛腩 $28

粉絲+豬紅+牛腩

粉絲同湯底好配合😍食每啖粉絲都食到沙嗲味🤤

啲肉好嫩滑🤤啲醬夠曬麻麻辣辣🤩下次會再叫
2018-07-20
48 分鐘 (堂食)
午餐
粉絲+豬紅+牛腩
2018-06-15 1523 瀏覽
街上州民水客產生既垃圾已比平日少一點,但依然感覺身處大陸深圳,聽到的是全是普通話、神州語、潭仔話,見到既係大陸婆、大陸叔、蝗蟲兵團,慘不忍睹,見者傷心,聴者流淚。新麵檔進註喎,高朋滿座,又會咁多食客既?阿來?泰文即係好味道意思,一睇就知係泰國野啦,泰式車仔麵那麼有創意?步入亞來竟然滿座,只有少量單丁孤單位,有無咁好食呀?無緊要,求其攝埋搭檯,得左。發現原來有免費 wi-fi 提供,方便晒班州民啦﹗有趣的牆上裝飾,紙皮菜牌,香港舊時代黑白照,懷念早期成長中的香港,非常有味道。聽到廚房班嬸嬸都係操神州話溝通,部份阿姐阿嬸就講廣東話,男女泰藉師傅就講泰文,真係夠國際化。點解泰皇悅個老闆娘會係度既?莫非亞來又係佢既?還是同鄉呢?望入店內格局,即時聯想到成記麵家。幸好搭到檯坐低,人來人往環境好嘈吵刺耳啊。跟大多麵自己劃點菜紙,先細閱彩圖 menu 先。好多款雞提供喎,是否因為泰式海南雞飯關係呢?對烚雞充滿信心,胸有成竹。明明 menu 寫住喇沙,但 order 紙寫住咖哩,到底邊樣先真呀?我真係超級十分好很混亂呀﹗什麼是油麵?想講莜麵嗎?係莜麵,莜麥粉做的麵條,唔係油麵,雖然真係油淋淋啫。什麼羅

什麼是油麵?想講莜麵嗎?係莜麵,莜麥粉做的麵條,唔係油麵,雖然真係油淋淋啫。什麼羅白?羅白聯婚?係蘿蔔。

剛剛有食客路過查詢係咪泰式黎呀?侍應嬸嬸答港式黎架。我心諗好明顯係泰式啦,連舖名都叫亞來,最多比您答港泰式囉,哈哈。

罕見美女有着韓星一樣的氣質,難得的斯文香港女生。藍白間條恤衫襯上紅色背心,賞心悅目,忍不住偷望多兩眼,食都食得更開心﹗巧合先後埋單,離開時四目交投,無奈地大家只是在同一空間擦身而過吧﹗另一邊長髮少女學生妹味濃。

口水雞,大大碟有誠意,辣到勁飈汗成頭濕晒!有翼有髀又有胸,胸綿髀滑啖啖肉,不肥不膩,雞皮薄彈無肥膏。口水汁酸辣並重醒腦提神,還夾雜花生碎就更香口,惹味刺激夠晒辣,撈飯一流。勁辣應該來自檯面的辣椒油,使我汗珠一串串,爽呀!醬汁香甜酸辣,香醋味有著童年回憶。

滷水牛筋腩,牛筋腩?有蘿蔔但無牛筋既?只係蘿蔔牛腩來的。非一般的質素,完整大大舊腩肉,不是頭頭尾尾邊皮碎,不散不爛,大愛。爽彈鬆化,肉質不乾硬鞋,牛羶味有點濃烈,沾上厚厚芡汁跟菜飯整整食還算不錯。如有辣椒醬的話,味道應更加可口又能再將羶味減低。蘿蔔好腍帶微弱爽感,多多水有少少渣少少澀,入得口。

菜飯,都夠乾爽,少少濕不過份,只是飯香不夠,落味清淡,菜甜也微弱,撈汁食尚算可口。最好食菜飯在銅鑼灣美味廚,色香味美,淨菜飯都超好食﹗

蒜泥白肉,內外都有別於其他食肆喎。淋上大量辣汁,而且裡面有勁辣菜甫架,辣味蒜泥白肉?撈勻大啖試試,強蒜辣勁酸辣,估您唔到辣得那麼利害!成個人醒晒,出晒水喇。烚五花腩片不乾鞋,瘦肉有咬口,肥肉膠彈嚥韌,捲著勁辣菜甫辣汁同吃,好刺激好開胃,額頭有少少冒汗啊,真心辣到跳舞。

巴辣雞菜飯,比口水雞更加辣,辣度倍增 ﹗都係那隻白滑甜美嫩雞,薄薄雞皮油香不肥膩,髀肉彈彈,胸肉綿綿,不過辣汁有所不同,辣度強勁多倍。我本身都嗜辣如命,無辣不歡,俱俱巴辣汁那會放在眼內﹗

膽粗粗讓雞肉在辣汁上打滾幾回,再搭著辣汁入口,大大篤辣汁撈勻一試,堅唔係人咁品 ﹗兇狠的辣味刺入味蕾,走到胃部再運行全身,汗珠慢慢在額頭、頭頂、髮尾滲出,好可怕呀﹗滿頭滿身都是汗,幸好早前口水雞後我早有準備紙巾在身,不用那麼狼狽喇,兩三張紙巾都印到濕透啊﹗夠刺激,十分爽,超級暢快,high 到不得了!

又會辣到如此地獄,普通人點食到呢?連我都搞到滿頭大汗滴晒水,洗完頭一樣,仲未試車仔麵大辣添架。撩撩下墊底既係大量烚芽菜,塞堆入口試試,爽爽脆,脆充滿水份,不過草青味超級強烈,連辣汁都未能掩蓋得到,一啖放棄。

菜飯濕爛,入口都唔難食,軟飯都好受大眾歡迎。不過我要乾爽嚥韌飯粒,要用雞湯煲既菜飯,最喜歡銅鑼灣美味廚,唯一讚好的菜飯,而且上海豬扒超好味。

實在辣到升天,不知道是不因為食完個蒜泥白肉,所以減低左抗辣能力呢?耙多兩啖飯希望可以將辣降低一點,但我實在太天真喇﹗強辣依舊,汗水仍然不停流,我唔會棄權認輸架!最後都食晒所有雞所有飯呢,辣死朕啊。

泰式鳳爪,冰涼爽脆,夠晒香辣刺激,辣度最少中水平,颷晒汗好 high 呀 ﹗雞皮脆彈索索聲,雞筋嚥韌豐彈性,軟骨趙到卜卜聲,沙律味道十分清新芳香開胃呀。如果可以夾住洋蔥青蔥芹菜筍絲搭上鳳爪同吃,必定更加好味更多味道更多層次,最衰洋蔥青蔥芹菜我都唔食架呢,蝕左喇。

韮菜豬紅肥牛拉麵河粉沙配沙嗲湯中辣,第一次遇到超高質肥牛,見到已察覺到與眾不同。顏色艷麗帶光澤,肥美滑溜脹卜卜粉紅色,肉質彈彈綿綿不乾不鞋不硬,每口都發放無限肉汁,牛汁清甜無比。豬紅,一咬爆開,噴汁噴水,結實而嫩滑,帶點腥味喎,免免強強。韮菜,爽嫩翠綠,香甜味美沒有半點渣。

繼蒜泥白肉、巴辣切雞後,泰式鳳爪一樣好辣啊。怕死先試中辣沙嗲湯吧,食辣都出晒汗,要用兩張紙巾抹,下次可試大辣!

拉麵?我要幼麵架喎。火辣沙嗲湯先辣後甜,惹味刺激蠻滿意,中辣有料到,頭頂汗珠一串串。 腍劈劈的拉麵,腍劈劈的河粉,是否怕太硬會弄痛我的腸胃呢?

十餸粉絲配咖哩湯中辣,終於都揭盅,好明顯係喇沙唔係咖哩囉 ﹗唓,還以為什麼十餸麵咁巴閉添,諗住同譚仔一樣大大碗夠我飽!點知粉絲底只有細細一份,而且得幾舊餸都唔夠攝牙隙呢!有1 粒雲吞、1 舊蘿蔔、1 片腐竹、2 舊魚片頭、2 段菜芯、幾絲豬頸肉、幾片豬腸、幾件翼尖、幾片腩肉、幾片紮肉。

喇沙中辣比起沙嗲中辣弱好多倍喎,味道就真的不錯,奶香喇沙醬香,帶著芬芳清爽。落兩大羮自家菜甫辣椒油,刺激極致好舒暢呀,額頭汗珠串串,感覺良好﹗原來係您,每次辣到我滴晒汗既原兇就係您﹗泰國粉絲非常爽彈,帶湯力超強,掛著勁辣喇沙湯啜晒入口,粉絲同喇沙味道夾到不得了,好好食﹗

雲吞蝦爽鮮甜,肉香可口,大大粒脹卜卜,足料好食。腐竹,薄薄滑嘟嘟,豆豆香濃,豆漿味?魚片頭,魚香咸香濃厚,彈力十足。菜芯,一般平凡,無渣微甜。炸豬頸,散發椰汁甜味,香口惹味有嚼勁。

豬腸,結實帶彈,滷味清爽。雞翼尖,一啜骨肉分離,滑不留口,微辣蒜香。腩肉,彈彈的豬皮,骨膠原襯托著咸香瘦肉,好味道。紮肉,味道獨特,混入香料,有趣。蘿蔔好腍帶微弱爽感,多多水有少少渣少少澀,入得口。

牛筋牛柏葉豆卜魚腐莜麵配清湯中辣,淡淡甜味的淸湯也不錯,中辣清湯無料到,立即狠狠地落一大羹激辣辣椒渣,立即爆汗快過打針,濕晒﹗專登食莜麵,證實上次給我似拉麵既幼麵並不是莜麵,肯定係拉麵來的。

莜麵有其獨特的油香,所以大眾都覺得係叫做油麵掛,其實莜麥粉所做既麵呢。微彈而結實,微滑而麵粉味香甜,只是帶湯力較弱,喜歡大量湯汁的我就食得較為不方便。

牛柏葉大大條爽爽震騰騰,生水味濃烈,嚴格黎講係無味道,最好用濃湯灼熟牛柏葉,讓她索索濃湯就更好食啦。牛筋碎上,還是已經賣晒喇?散筲筲細細粒就唔好比客啦。滷水味濃膠黏不錯,大舊口感會更好。

豆卜剪開能索更多湯,又可以除去水味油味,外皮嚥韌,索湯能手。魚腐其實唔洗剪喎,裡面可以保存肉汁更好食,幸好依家都彈滑味濃好味道。

泰式豬手菜飯,勁多梅菜墊底大愛,豬肉甜梅菜淋埋汁超好送飯。質地味道跟燻蹄一模一樣,只是多了份豉油麻油香,爽脆膠彈的豬皮,夾雜結實瘦肉,每啖充滿肉汁肉香。雖然調味略為厭悶,幸好還有勁辣辣椒油幫拖,滾上辣椒油撈菜飯美味好多。

蒜香辣雞翼尖,浸得外層滑嘟嘟,肉質保持嬌嫩,不霉不乾,蒜味強烈野性,加上指天椒非常醒腦開胃,有著元朗 B 仔影子,不過別具個人風格。毛毛雞翼尖,有得食又有得玩。

炸泰式雞全翼,食不到泰味,不是香茅不是辣椒不是椰子不是香葉。即叫即炸,非翻熱非暖爐貨,要耐心等候啊。新鮮出爐炸得金黃鬆脆,全熟沒半點血絲,但肉嫩多汁,雞汁發光閃令令,醃味恰到好處,不需再加任何調味,外脆內滑,清爽可口香噴噴。

亞來咖哩撈幼麵中辣,酸齋,又會跟撈麵分開上呢。夠冰涼但有點硬,不夠軟綿滑溜。甜酸度平均,開胃醒神。炸豬頸肉外層微脆,裡面彈爽爽水潤,而且有濃濃椰汁味呢,非常特別。

幼麵嚥韌微爽微彈,不過濕不過腍,質地可口清爽。中辣咖哩始終都偏淡,幾乎食不到辣味,咖哩及香辣味薄弱,椰香味就十分突出。加一大羹菜甫辣椒油已經辣到出汗了,刺激興奮。六花茶,從未聽過,似菊花茶溝夏枯草味。

菜甫辣椒油
2018-06-11
泰式鳳爪
炸泰式雞全翼
2018-05-23 852 瀏覽
我一心去E間上網講到天上有地下無既回憶小店食野. 老公話: 未食過, 會唔會有伏架 (老公平身係一個好穩陣既人)我話: 應該OK既, FB D人話OK架喎, 重話好難得有間用心小店, 試下又無壞既. 晚上8點半, 去到門口, E 點解會有吉台既, 重要係3-4張. 當我老公想走個時我就拉左佢入去. 入到去坐低, 裝修都真係幾懷舊. 一睇個車子面既紙. 唔算好多選擇,  但基本車仔面要有既都會有.我叫左個泰國粉絲+大腸+魚片頭 (咖哩汁)一放上台, 果然, 死緊. 賣相唔吸引, 連食慾都冇埋老公見到我面有難色: 食左先再比定案, 唔好睇個樣就定人死罪.咁又係, 可能好食唔好睇呢. 同埋.車仔面你想人地比咩野賣相你呢??第一啖: 哇. 個個咩汁黎架. 第二啖: 我都唔再放入口, 我形容唔到. 總之唔想食. 老公見到我咁既情況. 佢提議交換食. 食個雞冇咩野, 個飯就出事了. 我食到D菜 帶一陣酸酸地.  我第一啖以為係錯覺. 第二啖, 我就知錯喇. 我知道我入錯左黎. 我唔可以講佢係差/唔好食, 我只可以講. 我唔鍾意食. 我十分確定我唔會再入去....
我一心去E間上網講到天上有地下無既回憶小店食野.

老公話: 未食過, 會唔會有伏架
(老公平身係一個好穩陣既人)

當我老公想走個時我就拉左佢入去.

入到去坐低, 裝修都真係幾懷舊.

我叫左個泰國粉絲+大腸+魚片頭 (咖哩汁)

豬腸+片頭+泰國粉絲+咖喱汁

一放上台, 果然, 死緊. 賣相唔吸引, 連食慾都冇埋

老公見到我面有難色
: 食左先再比定案, 唔好睇個樣就定人死罪.

老公見到我咁既情況. 佢提議交換食.

巴辣雞菜飯

食個雞冇咩野, 個飯就出事了.

我十分確定我唔會再入去....
題外話/補充資料: 我地出左餐廳門口, 唉. 我向我老公認錯, 我唔應該太沖動話要食新野. 成晚, 我只係食左4啖野
2018-05-22
2018-05-14 547 瀏覽
工作中午餐,又可以去未試過嘅新餐廳食,呢間麵店幾特別,行草根風格,牆身手畫畫加紙皮餐牌,座椅唔迫,幾特別!餐牌有飯有車仔麵揀,劃好單就比店員!沙嗲汁豬腸芽菜豬紅泰國粉絲($35)叫了少辣,沙嗲幾香唔辣,芽菜比得多,爽脆清甜,豬紅嫩身無腥味,大腸肥美彈牙,無壓味,正!粉絲幼身,彈牙索湯!好味!石斛竹蔗茅根水($10)現成樽裝,竹蔗水幾清甜,味道唔太甜好味!同事食:清湯菜心蘿蔔豬紅粗麵:韮菜餃蘿蔔泰國粉絲咖哩撈:可樂:店員態度幾好嘅,不過上菜時就錯咗好多,好似上錯我嘅飲品,上咗「六花茶」我睇番我影低張單無圈錯,上飲品嗰個姨姨仲要唔知點算,企咗係度問另一個姨姨,要其他同事教佢照攞比我(其實係同等價錢嘅野!又怕乜?最多咪改單!)上同事碗麵時又講錯啲麵款(碗麵無錯,個店員講咗第二款麵)感覺頗求其!地度風味車仔麵
餐牌有飯有車仔麵揀,劃好單就比店員!

同事食:

清湯菜心蘿蔔豬紅粗麵:

韮菜餃蘿蔔泰國粉絲咖哩撈:

可樂:

地度風味車仔麵
2018-05-12
2018-05-13 423 瀏覽
八點幾喺上水唔知食咩好,周圍行見到呢間走入去試下!睇得出裝修花咗心思!第一次黎唔知有咩好食,望望周圍,見隔離檯食緊車仔麵同菜飯!就叫我喜愛的霸王雞菜飯+柚子蜜!同行兩位叫咗沙爹湯底車仔麵同咖喱湯底車仔麵!霸王雞好滑,啲牙菜索哂啲雞汁 -菜飯都好味,啲菜 仲爽口!整體黎講唔錯,會再黎食!唯一我覺得欠缺咗嘅係碟雞無落少少生抽調一調味!有嘅話就perfect同行兩位都讚湯味道香濃,麵嘅份量滿意,啲餸都ok!試咗少少「自家製菜浦辣椒油」一個字 未試過嘅值得一試!

霸王雞好滑,啲牙菜索哂啲雞汁 -
有嘅話就perfect

同行兩位都讚湯味道香濃,麵嘅份量滿意,啲餸都ok!試咗少少「自家製菜浦辣椒油」一個字 [辣]

未試過嘅值得一試!
2018-05-13
慶祝紀念
生日
2018-05-03 339 瀏覽
琴日諗住食成記 泊完車經過諗住試下呢間 🤦🏻‍♂️我唔係成記打手 不過成記贏佢幾百條街 唔會再幫襯🤦🏻‍♂️早知自己係屋企煮好過🙄個湯底完全唔得 料又小 性價比低到爆..............................
琴日諗住食成記 泊完車經過諗住試下呢間 🤦🏻‍♂️
我唔係成記打手 不過成記贏佢幾百條街
唔會再幫襯🤦🏻‍♂️早知自己係屋企煮好過🙄
個湯底完全唔得 料又小 性價比低到爆
2018-05-02
用餐優惠
試食活動
2018-03-25 386 瀏覽
星期六下午兩時多來到,坐滿了整間餐廳聽說跟馬會道的那家泰國菜有關連的裝修環境是不錯的,坐得舒適。大大車仔麵,有10款餸,沙嗲湯底中辣餸確是多但不夠味,有雞翼尖、雲吞、札肉、腩肉、蘿白、時蔬,但老公說全部都不太夠味⋯⋯不好味⋯⋯咖哩牛腩飯(配的是白飯)咖哩夠辣、有椰奶香味,配白飯簡直一流牛腩有肉有筋,亦有幾件薯仔,真心推介蒜香辣雞翼尖,完全唔夠味⋯⋯好似搵啲水煮熟咁樣⋯⋯ 又唔咸,又無蒜香,又唔辣⋯⋯ 整體,咖哩牛腩飯推介!
星期六下午兩時多來到,坐滿了整間餐廳
聽說跟馬會道的那家泰國菜有關連的
裝修環境是不錯的,坐得舒適。

大大車仔麵,有10款餸,沙嗲湯底中辣
餸確是多但不夠味,

咖哩牛腩飯(配的是白飯)
咖哩夠辣、有椰奶香味,配白飯簡直一流
牛腩有肉有筋,亦有幾件薯仔,真心推介

蒜香辣雞翼尖,完全唔夠味⋯⋯
好似搵啲水煮熟咁樣⋯⋯
又唔咸,又無蒜香,又唔辣⋯⋯

整體,咖哩牛腩飯推介!
2018-03-24
$71.5 (下午茶)
2018-03-24 310 瀏覽
今日返半day, 收工返到上水見肚餓就搵間嘢醫下肚啦,其實我呢d喺上水大嘅人要搵間好食嘅食市真係好難,因為太熟悉呢帶嘅食市水準,來來去去都係得一兩間啱口味,加上藥妝店林立,要搵間好食嘅更難上加難.......當我諗住疊埋心水食我嘅至愛 "珍苑" 嘅時候路經新成路見到呢間新開車仔麵,心想竟然咁大膽喺上水咁貴舖租嘅地方開車仔麵,咁不如試下啦,淨係佢哋呢份膽量都值得支持啦…入到去見d裝修走懷舊feel,見到餐牌有飯有麵,我就叫碗車仔麵.....腩片, 芝士睇, 雞翼尖, 大腸.......最驚喜係有響鈴點喎,油麵加沙爹湯底(感覺好打邊爐囉)....食物水準我覺得好食,可以再嚟.....等嘢食嘅時候,我多口問老闆開咗檔幾耐,佢話兩個月.....我同佢講: 你好大膽,夠膽喺上水開食市,佢答我飲食業有得做,有心就有得做........呢d咪誠意囉!
沙爹湯底車仔麵.....腩片, 芝士睇, 雞翼尖, 大腸, 響鈴點喎+油麵
2018-03-24
一次又一次經過,一直心思思想去吃!記得以前細個,村中有一檔車仔麵,就係可以坐在裡面,簡簡陋陋的~~哈,現在這些已經不再,但只是想再吃一下那個味道! 現在的店,環境已經很好,但店內的裝修還是強調車仔麵是香港人的回憶吧!店內選擇也很多~當然可以吸引到客人來,食物的質素也是必須。 我們4人,一人一碗車仔麵,加了 炸豬頸肉菜飯和蒜泥白肉,韭菜豬紅~~ 先來的菜芯和韭菜豬紅,豬紅大大粒哦~~不易散!正啊!我最怕一夾就散的豬紅!哈哈! 之後來了車仔麵~~ 推介豬頸肉,好好味!雖然係炸,但好入味!而且好香脆! 這個必吃! 我家小孩都是吃得清一點~~但他們都好喜歡! 估唔到連紫菜都有! 我這個是泰國粉絲~~其實挺好味! 我個人覺得佢既魷魚很好味,又彈牙又爽口。 蒜泥白肉, 正,原來個配料都可以咁正!好香口! 呢間真係可以再來,我還想再試這間的雞~~好似好好味(旁邊枱的人在吃~)
一次又一次經過,一直心思思想去吃!
哈,現在這些已經不再,但只是想再吃一下那個味道!

店內選擇也很多~
當然可以吸引到客人來,食物的質素也是必須。

先來的菜芯和韭菜豬紅,豬紅大大粒哦~~不易散!
正啊!我最怕一夾就散的豬紅!哈哈!

之後來了車仔麵~~

推介豬頸肉,好好味!
雖然係炸,但好入味!而且好香脆! 這個必吃!

我家小孩都是吃得清一點~~但他們都好喜歡!

估唔到連紫菜都有!

我這個是泰國粉絲~~

其實挺好味! 我個人覺得佢既魷魚很好味,又彈牙又爽口。

蒜泥白肉, 正,
原來個配料都可以咁正!好香口!

2018-02-27
2018-03-10 331 瀏覽
今日放假想食車仔麵,就同媽咪去試吓呢間新開嘅車仔麵喇,入去坐低裏面都好多人,坐滿晒咁滯,裏面嘅裝修都幾得意,有少少似七八年代嗰d feel,媽咪叫咗個霸王雞菜飯,雞嘅數量都好多,味道唔錯,菜飯媽咪話好好味,而我就叫咗個中辣嘅咖喱湯底車仔麵,上水第一間有咖喱味湯底嘅車仔麵😌雖然我叫咗中辣,不過覺得佢似小辣,我叫咗豬紅,魷魚,大腸,響鈴😋豬紅好有味,大腸係厚切,響鈴就分開上,整體黎講不過不失😌下次會再幫襯🙌🏻
咖喱湯底嘅車仔麵
咖喱湯底嘅車仔麵