2018-07-23
上水某幾位既車仔麵食得多,想試下其他鋪頭。打開ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ搵下發現有呢間叫亞來麵檔,仲要係新成路呢邊,為食小胖子平時竟然無留意到!店內的風格有點壞舊ғᴇᴇʟ,用毛筆寫下了一種味道半世紀的堅持 ,還有70、80年代的照片!亞來麵檔有2張點餐紙,一張係車仔麵,另一張係飯類及小食。有好多選擇我一心來試下車仔麵,就梗係堅持啦...哈哈粉絲+豬紅+牛腩 $28 叫左沙嗲湯底 加蔥又加腩汁小辣,豬紅有5粒左右,夾起來唔會好易散,牛腩煮到好冧💗粉絲同湯底好配合😍食每啖粉絲都食到沙嗲味🤤未試過食車仔麵麵類有粉絲簡,好特別!粉絲既份量有好多,原來仲擔心叫粉絲會得好少,食到一半都已經很飽飽喔🤰🏼朋友就叫左魚腐+雞翼配烏冬($28),烏冬既份量無粉絲咁多但都夠飽,魚腐同平時食開既唔同,大大舊。原本剩係諗住食車仔麵,但見到小食有口水雞 $40 😍,朋友見到我好想食既樣就幫我叫了!啲肉好嫩滑🤤啲醬夠曬麻麻辣辣🤩下次會再叫
我一心來試下車仔麵,就梗係堅持啦...哈哈
粉絲+豬紅+牛腩 $28
粉絲同湯底好配合😍食每啖粉絲都食到沙嗲味🤤