2015-04-01 457 瀏覽
之前試過食尖沙咀個間 坐得舒服野食ok 但今次來銅鑼灣這間差10皮,一入去已覺好dirty , 椅子黑黑灰灰,坐左一陣已成身痕,又有蚊飛來飛去,近水吧地下有dirty 灰色地毯 完全反胃! 加上個奶茶好澀 差過尖沙咀個間!唔會再來
 加上個奶茶好澀 差過尖沙咀個間!唔會再來
2015-03-24 831 瀏覽
在新加坡吃過亞坤之後, 留下很美好的印象, 因此與朋友相約吃香港亞坤的時候, 還抱有頗大期望。結果期望太大, 失望更大!!!😞首先環境方面, 一踏入這間店已覺裝修沒有新加坡餐廳的特色, 簡陋得甚至不如大字頭快餐店的店面。 加上地方狹窄, 座位不舒適, 枱面小得居然兩人的餐點也放不下, 最後要霸佔旁邊的枱面。😥然後就服務方面, 點餐的先生竟然在我開口要下單時, 突然頭也不回地走向後面的休息室😰, 也沒有請其他同事來服務我, 唯有我自己叫人來點餐😤另外運送餐點的待應全店竟然只有一個, 雖然店內食客不多, 但叫待應來收枱都要等5分鐘左右。最重要是食物方面, 可謂大失所望!😩我和朋友每人點了一個亞坤最有名的咖喱叻沙蝦麵($42), 但香港店可說是打爛招牌...湯底淡而無味, 只有一點兒叻沙味, 完全不如新加坡亞坤的湯底般有很濃的鮮蝦味。加上麵底只是普通油麵, 不是傳統叻沙的“兩溝”麵底, 口感不特別。亦因為湯底不夠味, 所以感覺麵還麵, 湯還湯, 沒有融合入味的感覺。 另外配料中, 連僅有一隻蝦和魚片亦有雪味。😔甜品方面, 我們點了一客法式咖吔吐司($20), 因為不是多士所以不脆, 咖吔醬太

結果期望太大, 失望更大!!!😞

最重要是食物方面, 可謂大失所望!😩

甜品方面, 我們點了一客法式咖吔吐司($20), 因為不是多士所以不脆, 咖吔醬太少, 吐司竟莫名其妙地很油...😅
另外再點了一客9粒的咖吔球($22), 這應該是香港店自創的, 因為新加坡沒有這道甜點, 造型挺為特別, 但同樣裏面的咖吔不夠, 外殻超硬難入口, 像一大舊粉漿焗起成形就上碟。😵
最後叫了一杯咖啡沙冰($30), 普普通通, 不過不失。

總結來說, 環境狹窄, 服務欠佳, 食物味道一個字-差!😥
咖喱叻沙蝦麵, 法式咖吔吐司, 咖啡沙冰
咖吔球
2015-03-11
銅鑼灣食晏幾乎間間都要等位,見到亞坤不如上去碰碰運氣睇睇有冇位, 燈光較暗但相信如果太光會見到一些唔應該見到的污穢野,有位喎見到有張大枱但冇人執枱,咁坐張細枱啦但張枱真係幾細,好點餐食品選擇比吐司工坊多,點了個馬來亞鹵麵 蒸麵包 雙蛋 糖水 咖啡等,首先 馬來亞鹵麵如果馬來亞的麵是這樣的? 真係唔會再食 蒸麵包都ok幾特別內裡搽了些咖央再囉去蒸,蒸出來麵包軟軟的又不會濕同淋晒,個檸檬意米糖水 ,照字面睇大家都估到是什麼,但加左檸檬又真係唔同左好味左,咖啡。。第一啖覺得好味 第二啖普通左 第三啖感覺冇咩特別,食完一間不像樣的新加坡餐廳。。來阿坤 齊齊比人坤,之前見到佢團購半價優惠都覺得唔對路試左之後真係冇估錯,唔想比人坤咪鬼揾阿坤 要比原價真係咪鬼幫襯。
要比原價真係咪鬼幫襯。
2015-03-21
2015-03-07 1093 瀏覽
聽過好朋友極力推介, 今日有幸到cwb就諗起佢食左個馬來西亞"老"面, 講真, 食左一啖已經唔想再食...感覺係:我去左車仔檔食油面?比左$38 呢個油面真係超唔食, 除左有個好一般既雞蛋, 同埋一堆(節)到有咁碎得咁細既豆仆之外呢碗油面真係很不值.個賣尚係幾靚, 但食落去係2回事,個醬汁冇特別, 唔香唔吸引  唯一好食既就只有果份咖央多, 咖央多係咖央+鮮油一食係得呢份咖央多可以比返少少分數..至於值唔值得再黎, 我自已覺得cwb有咁多好餐廳為左一份咖央多再來光顧, 未必喇

聽過好朋友極力推介, 今日有幸到cwb就諗起佢

感覺係:我去左車仔檔食油面?
呢碗油面真係很不值.
個賣尚係幾靚, 但食落去係2回事,
個醬汁冇特別, 唔香唔吸引

唯一好食既就只有果份咖央多, 咖央多係咖央+鮮油

一食係得呢份咖央多可以比返少少分數..
至於值唔值得再黎, 我自已覺得cwb有咁多好餐廳
為左一份咖央多再來光顧, 未必喇
2015-03-07
2015-03-05 633 瀏覽
點了招牌辣沙蝦面,湯係几好,但面無味,魚片,同蝦都有種好急凍既感覺,都係無味,成碗面等個湯合格,失望,仲要42蚊,應該都吾會再黎,可能d吐司會好過面,如果真係再黎一定吾食面
咖喱叻沙蝦面
5 分鐘 (堂食)
2015-02-28 521 瀏覽
已經在沙田店領過嘢,但同老公在銅鑼灣行街,他看到此餐廳外牆大型招牌說想試試,我不想掃他雅興,就陪他一試,也是我自己給亞坤多一次機會。我們爬上二樓,見到收銀處,點了喇沙湯粉($42)、馬來西亞鹵麵($43),一客糖加牛油多士連半熟蛋兩隻和飲品一杯($39)。收銀員問我們想坐二樓定三樓,我們見二樓有幾枱客人,就選坐三樓,同時,我們被分發一個飛碟形狀的order器,可以讓侍應知道我們坐在哪兒,以便端上食物,以及有需要時讓我們呼叫侍應。上到三樓,只有一枱客人,本想坐其梳化卡坐,但所有卡位都有未執拾的餐具和食物,我們只好坐其他四人枱。我們等了大約10分鐘,各自的麵食一同上桌,老公的喇沙,湯底OK,只有瀬粉不夠入味。我首次試食的馬來西亞鹵麵,優點是夠熱,但味道偏甜和辣,我不知道這是否地道風味,只能說它的味道不是我杯茶。跟住,糟糕的事發生了!我們明明下午3點50分買完食物,但竟然等到4點30分,多士、奶茶和半熟蛋也不見蹤影!呆等的40分鐘期間,我們見其他遲來的食客陸續有食物上枱,雖然速度其實相當緩慢,我們按「飛碟鈴」,沒有人上來理睬我們;難得地終於見到侍應上來,其他食客叫他執枱,他只敷衍了事,我們再

跟住,糟糕的事發生了!我們明明下午3點50分買完食物,但竟然等到4點30分,多士、奶茶和半熟蛋也不見蹤影!呆等的40分鐘期間,我們見其他遲來的食客陸續有食物上枱,雖然速度其實相當緩慢,我們按「飛碟鈴」,沒有人上來理睬我們;難得地終於見到侍應上來,其他食客叫他執枱,他只敷衍了事,我們再追食物,他也沒有反應。

4時40分,脾氣甚好的我也按奈不住,到二樓要求退錢走人!一個後生仔疑似負責人不停話:「等我處理!」,然後要老公帶他上返三樓展示我們原有位置!怒火中燒的我對收銀妹妹說這樣的管理不行,她苦笑說「我們不夠人.....」

大佬呀!唔夠人就唔好開兩層啦!招牌夠大但服務欠奉,遲早玩完!也許亞坤在星洲是名物,但來到香港,這樣過度擴充、這樣不善經營,只會做壞自己個名!哀哉!!
2015-02-23
俾外牆個大招牌吸引,標榜新加坡老字號喎,一於一試。入面有張老伯坐喺大牌檔前面嘅相,唔知係咪亞坤本人呢... 可能而家嘅老闆有心保留大牌檔風味,呢度雖然位處銅鑼灣,但內部裝修非常簡單,環境仲有啲污糟。服務亦略嫌甩漏,顧客先自己落 order 然後等上菜,但水要自己去水吧斟,上菜唔快亦有漏單情況,侍應又好似唔係好幫到手,不如全自助算啦。 食物質素尚可。凍鴛鴦加煉奶幾香滑,馬來西亞鹵麵辣得嚟又甜甜哋香香哋,豆卜同麵沾滿汁甚惹味。蒸包只係熱食厚方包,唔算太特別。咖央花生醬多士卻略失望,多士香脆但咖央唔夠香,味道俾花生醬完全掩蓋晒,記得以前喺新加坡食過,印象中嘅味道同呢度相差甚遠。 價錢唔算太貴但亦唔抵,當正餐略嫌細份,歎茶傾偈環境又唔太好,定位十分模糊,要捱得住貴租真係要再諗諗點搞,尤其是佢居然夠膽過年加二十巴仙附加費,香港地真係唔知幾耐未見過,咪話我聽呢啲都係傳統新加坡特色…
俾外牆個大招牌吸引,標榜新加坡老字號喎,一於一試。
入面有張老伯坐喺大牌檔前面嘅相,唔知係咪亞坤本人呢...
蒸包只係熱食厚方包,唔算太特別。
2015-02-17 416 瀏覽
我真的很不想給劣評,但這間真的是我必須要給劣評的餐廳。可能它的劣評是來自於亞坤的名字,實在是讓人太有期望,只要你吃過新加坡的亞坤,你就會知道這裡真的是毀了亞坤的名聲。餐廳是自己買票自己找座位的,有兩層的座位,沒有說很乾淨但也說不上太髒,可是店員只有一位,看見他努力的跑來跑去送餐收拾東西就覺得累。晚上八點多,很多款式都沒有了,也不要緊。凍奶茶的確是比一般的奶茶要淡得多,奶味沒有很重,茶味就更淡,我們就安慰自己說不要喝太甜也是好事,可能是新加坡的口味不一樣吧(我明明在新加坡喝的還是甜的耶)。咖喱雞麵馬來西亞卥麵我必須要說用紙碗實在是太沒有誠意,如果今天你是二十多塊的食物用紙碗送上來我也算了,平均一個餐也要四十多塊你何必要這樣呢?味道,一吃下去,就知道慘了。完全是一個街邊車仔麵加咖喱汁的水準,麵條也說得過去,沒有太硬,可是要說是馬來西亞口味卻太扯了吧?就是不。好。吃啊!麵條跟湯頭完全不搭,也沒有入味,馬來西亞湯跟咖喱湯的味道幾乎是一樣,就是普通杯麵的咖喱汁味道啊!咖喱雞也完全沒有入味,連雞味也欠奉,我們也吃到不想再罵了。咖央多士首先咖央跟牛油是有的,可是份量不夠多,多士是脆的,可是就是咖史醬
我真的很不想給劣評,但這間真的是我必須要給劣評的餐廳。
凍奶茶

咖喱雞麵
馬來西亞卥麵

咖央多士
首先咖央跟牛油是有的,可是份量不夠多,多士是脆的,可是就是咖史醬的味道太淡,跟我在新加坡吃的有太大的分別,說真的感覺真的是夾心餅比較接近。
我還未吃之前看到有這麼多劣評,心裡面還想說給它一個機會了吧,我實在是很少很少給劣評,因為我覺得人家開餐廳必定有他的辛酸和努力,不應該這樣抹殺。可是如果亞坤本來是想到香港來擴充營業,最後卻讓客人連到新加坡也不想光顧了,那不是得不償失嗎?我只能說我以後都不會再去這間餐廳了,有機會的話,就到新加坡嚐一次你就知道我為什麼會這樣失望。
2015-02-16
2015-02-17 479 瀏覽
Soup and noodle are hot but the egg, prawn s and othwr ingredients are cold. No service is provided. Food is very expensive wih the portion provided. The restaurant is very dirty. One time is more than enough.
咖哩蝦喇唦
2015-02-15
2015-02-13 592 瀏覽
第一次來這cafe純粹由於夜深飢餓,然後被這裡的環境及食物深深吸引,於是今天夥同友人再次前來。先說環境,cafe裝潢以白色為主, 光線充足又不失休閒意味。點餐方法類似快餐店,客人需到門口收銀台點餐,店員會給予一個飛碟狀的物體,當客人放在枱上對應位置時會發出紅光,頗為新奇,作用該是讓店員知道正確送餐位置。這次我點了咖哩叻沙蝦麵,味道濃而不膩,底湯令人回味無窮,然而稍嫌麵碎,口感受影響。另外咖椰牛油吐司依然十分出色,溫熱而乾脆的吐司夾着半溶牛油。但對於喜愛芝士的人,咖椰芝士牛油吐司會是更好的選擇,半流質的芝士實在使人食指大動。總體來說,餐廳24小時開放,環境舒適,且價錢合理,是與友人聚會的好地方。惟這次有些許飛蟲亂飛,需要改善。
第一次來這cafe純粹由於夜深飢餓,
然後被這裡的環境及食物深深吸引,
於是今天夥同友人再次前來。
先說環境,
cafe裝潢以白色為主, 光線充足又不失休閒意味。
白色飛碟狀
咖椰牛油吐司
咖哩叻沙蝦麵
  • 咖椰芝士牛油吐司
2015-02-09 890 瀏覽
今日去左辦年貨,因為晏晝食左個tea buffet,所以到10點幾先有少少餓,打算求其食少少行過見到亞坤,之前聽好多人講話好正,所以二話不說就入左去原來佢係自助買餐,可惜,佢個overhead menu d字真係細到無論! 勉強睇到少少字,佢就俾個menu我啦,今有相既menu就得英文版,中文就冇相,結果佢就俾晒兩份我地對住黎揀餐買完坐底就會俾個機你,咁送餐員就知d野食送去邊:泰國酸辣米粉:先唔好講配料,個湯完全唔係酸辣湯,個湯係超甜,個味好似豉油撈甜醬咁咖哩雞麵:個咖哩係用椰汁整既咖哩,但椰味唔重 (可以話係食唔到椰味),食落去個麵係冇味的,咖哩同個麵好唔夾,d 雞係雞全翼,d 雞肉幾滑,但都係d 咖哩入唔到味另外叫左兩罐石樂,要$12/ 罐我諗如果會再黎,都係食下多士飲杯咖啡算,應該會好好多....
行過見到亞坤,之前聽好多人講話好正,所以二話不說就入左去

買完坐底就會俾個機你,咁送餐員就知d野食送去邊:
泰國酸辣米粉
咖哩雞;麵
另外叫左兩罐石樂,要$12/ 罐

2015-02-08
$53 (宵夜)
2015-02-07 672 瀏覽
今早食亞坤咖椰吐司做早餐,咖椰芝士吐司 - 啡包烤到香噴噴,加上咖椰醬和芝士,半溶的芝士混和咖椰醬,好味^^加上招牌鴛鴦,是咖啡加茶走的變奏,有煉奶就不用加糖了^^有奶香又有茶香的咖啡,好味👍來一份招牌蒸麵包,熱騰騰的麵包鬆軟棉棉,麵包塗上一層咖椰花生醬,特色又香軟,美味可口,正👍好飽喔,好滿足呀👏👏👏
好飽喔,好滿足呀👏👏👏
2015-02-07
$30 (早餐)
用餐優惠
團購
2015-02-06 572 瀏覽
先前看過有師兄大彈這間店。但看到有團購,便好奇一試。三人行,選了叻沙虾麵和海南雞飯加咖央多士,另兩杯咖啡及一杯凍奶茶。看賣相可以接受,一試之下。叻沙不外如是,雞飯唔熱又無味,加兩杯不知所謂的咖啡及無味的奶茶,還有無椰香的咖央多士。及咁凍都有蚊既地方,都唔會有下一次
先前看過有師兄大彈這間店。但看到有團購,便好奇一試。

2015-02-05
用餐優惠
團購
2015-02-02 538 瀏覽
新加坡奶茶癮起, 只怪中環連Asian Twist都關門了, 想找一個有新加坡奶茶的餐廳都沒有了... 只可以weekend來止癮, 早已明白香港的亞坤比不上新加坡的, 不過感覺相差甚遠..奶茶澀口, 較稀, 沒有口感。$22一杯, 不算便宜, 有待改善。還是喜歡Toast Box的。

2015-01-31
2015-01-26 1001 瀏覽
從來都十分喜歡新加坡式的奶茶,從新加坡回來不久我又掛住這個國家了。早前才在新加坡吃過亞坤,回味無窮。之前已經試過尖沙咀的店,回到香港,第一次來銅鑼灣店。店子比尖沙咀的大得多,有兩層,但就有點不夠乾淨的感覺,店員清潔是頗求其的。先上的海南雞飯不及預期, 雞是冰冷的, 而且沒有雞味, 飯雖然是油飯, 不過沒有油飯應有的香味。亞坤蒸面包是較推介的, 剛蒸出來熱熱的, 麵包軟腍腍, 咖椰醬淡淡的少甜, 很好的小吃。催了多次終於來了奶茶, 當然及不上新加坡的, 奶茶較稀, 沒有口感。

2014-12-07