(非會員)
今日同幾個朋友行街!走過銅鑼灣!見到好多花牌!好奇一睇!原黎有新埔開張!仲要係第1日!"亞州家族"名好特別特別在"州"同"洲"!!本黎有打算去食野!就俾呢個特別吸引經過幾位老友傾完!試下囉!日盤係...."文華雞飯" 我地幾個食野都唔會食個名氣但係睇到門口d貼紙!!好似好個排都有係飲食男女睇過有印象!因為本人都好中意食"雞飯"!嘩!!入門見到新加坡幅畫...緊係唔係嘩幅野啦!下面就放好多證書!!!!入正題...海南雞飯/喇唦/巴東牛肉/家鄉鹵肉/炒鬼刁係我地既晚餐!!海南雞飯油飯:好香!好干身!飯身1粒粒!都唔會覺得油雞:好滑!唔肥唔瘦!好有雞味雞湯:清甜!重雞味!(餐牌冇,送既)喇沙好有味既湯粉!有鮮味,有蝦香味好多料 每樣都有咁囉...但係我覺得辣左少少巴東牛肉唔會太辣!食過咁多間既!都係覺得呢間最好食!有食完返轉頭再食既衝動家鄉鹵肉從未見過從未食過!味道也從未有過好重味!配白飯一流!只可惜食左雞油飯!味道有小小甜!甜得黎有帶小小香!肉質夠"林"但係肥肉再多小小仲好有口感!炒鬼刁本黎以為港式個隻黃黃地色!點知係黑色其實唔係叫鬼刁!係"炒棵條" 而家先知咋!= =好有鍋氣既炒粉面!
今日同幾個朋友行街!走過銅鑼灣!見到好多花牌!
特別在"州"同"洲"!!本黎有打算去食野!就俾呢個特別吸引
經過幾位老友傾完!試下囉!
日盤係...."文華雞飯" 我地幾個食野都唔會食個名氣
但係睇到門口d貼紙!!好似好個排都有係飲食男女睇過
有印象!因為本人都好中意食"雞飯"!
嘩!!入門見到新加坡幅畫...緊係唔係嘩幅野啦!
下面就放好多證書!!!!入正題...
海南雞飯/喇唦/巴東牛肉/家鄉鹵肉/炒鬼刁
係我地既晚餐!!
海南雞飯
油飯:好香!好干身!飯身1粒粒!都唔會覺得油
雞:好滑!唔肥唔瘦!好有雞味
雞湯:清甜!重雞味!(餐牌冇,送既)
喇沙
好有味既湯粉!有鮮味,有蝦香味
好多料 每樣都有咁囉...但係我覺得辣左少少

巴東牛肉
唔會太辣!
食過咁多間既!都係覺得呢間最好食!有食完返轉頭再食既衝動
家鄉鹵肉
從未見過從未食過!味道也從未有過
好重味!配白飯一流!只可惜食左雞油飯!
味道有小小甜!甜得黎有帶小小香!肉質夠"林"
但係肥肉再多小小仲好有口感!

炒鬼刁
本黎以為港式個隻黃黃地色!點知係黑色

其實唔係叫鬼刁!係"炒棵條" 而家先知咋!= =
好有鍋氣既炒粉面!一食就覺得好唔同
配上跟餐既青辣椒醬油...唔辣不但只!有d酸酸!好開胃!
呢餐真係幾好!食物有水準!服務又好..職員唔會放過我地每個人既意見
埋單時仲見到同門口貼紙一樣既人招呼客人!同客人傾計(無疑係文華酒店前任大廚)
門面雖然簡單!係名門出品!名牌點都有個價值!
雖然我地唔係咩食家!也係第一次打食評!
但係呢間真係可以一食再食!但得介紹俾大家!

2011-01-18
  • 海南雞飯/喇唦/巴東牛肉/家鄉鹵肉/炒鬼刁
2011-01-17 37 瀏覽
上周到新加坡旅遊數天,品嘗了不少地道美食,當中的海南雞飯,也走訪了五間不同食店.不論是高級,或者是平民化的,都送進在肚裏.海南雞飯中名牌的文華"Chatterbox",價錢當然是最貴,連加一連稅要差不多30坡元,等於大約$180港幣.名牌加上貴,是否等於好吃?我遇上的經驗,就是雞肉又老又粗,只有油飯,醬油有水準.其他如牛車水的Maxwell food center內之人氣檔口"天天",幾十年老字號的"逸群",也不算十分之好,反過來在紅燈區Geylang內,誤打誤撞到某一檔小店,$3坡幣一碟雞飯連雞肝,就遇上鮮嫩得彈破的雞肉,之所以話很多事情,也是你我都估不到,有心栽花花不響,無心插柳往往會有神來之筆.聽我說罷之後,或者有人說: (你去到食梗係差啦,而家文華Chatterbox果兩個大廚,來到香港"海南少爺"了.)但是,我早前亦到過"海南少爺".水準還是麻麻.其中一個大廚賴育群,在日前另起爐灶,與其他兩位來自馬來西亞,和本地的大廚,於不遠處告士打道,開設了一間"亞州家族".更強調是"新加坡正宗海南雞飯",信心十足.連個餐廳Logo,也與文華東方集團的招牌扇,有點點相似.文華是海南雞飯之名

文華是海南雞飯之名牌,隨時惹來眾人之目光.早前有間打正"文華"旗號,在佐敦的海南雞飯店"文華雞飯",主理人承認只是來自新加坡,並非真的來自文華,路遙知馬力,搬了店之後,水準聽說大不前.到這間由真正來自文華之大廚主理的"亞州家族",拋下海南少爺包袱之後,又會如何?

地點在巴士站附近,雖然此一帶人流多,但此舖位一向是死位,每間食店也只得一年貨色.現正值試業期間,門口連招牌仍被遮著.食客只得兩,三檯.
裝修很簡單,比較像茶餐廳,牆上擺放著大廚當年在文華獲取的証書,和新加坡夜景照,未吃之前想給食客信心.
餐牌上食得幾款選擇,有海南雞飯,叻沙,巴東牛肉,海南雞飯賣$88,轉髀加$10,試業期內不收加一.還包一杯熱意米水.
在新加坡有間"My Rice",又是前文華人開設的海南雞飯店,為了令到大家更加覺得有文華味道,便向舊東家收購餐具,當然此店沒有此舉,不過配套亦做到足,三色醬不可缺.黑醬油薑茸辣醬是必備.此店的黑醬油沿用新加坡大多食店也會用到的"廣祥泰".質感杰身,味道濃甜深厚.薑茸與辣醬也是自家製.上一次在海南少爺吃到的辣醬,竟然只是廣東辣醬!
雞湯內有豆腐,菜絲,又是跟Chatterbox跟到足,雞湯清鮮,喝到尾則帶點苦味.海南雞肥瘦適中,皮與肉之間沒有多餘脂肪,喜愛吃肥雞餐者或會失望,吃得健康的人就會喜歡,雞皮入口爽而滑溜,味道濃郁,雞肉方面比原裝文華,或海南少爺做得更嫩滑,但不是去到滑得彈破之程度.有朋友說現今新加坡的雞種不及從前,做出來的海南雞自然不及從前,但我更信在烹調雞肉方面,是否出了一點點誤差,例如浸得過久之類?
雞飯做得實在不錯,飯粒分明,充滿油香而爽身,細吃之下更吃出一點點香茅味.正如名廚Anthony Bourdain對"天天"之評語:淨吃雞飯也可以.店員說如果不夠的話,還可以添飯.
試業期間,除免加一之外,更送飯後糖水,是夜為喳咋.
如果以大眾眼光來看,東南亞菜式方面以泰國菜最受歡迎,新加坡菜的受歡迎程度,可能連越南菜也不及,但近年開了不少新加坡美食為主打的餐廳,同一條街上的食街,新加坡有四間分店的"無招牌海鮮",裝修了多月也未與大家見面.這間以Chatterbox風味作招徠的海南雞飯,當正式開張之後,會不會繼上年中海南少爺開張時,再次引起一陣子熱潮?大家姑且悉目以待.