2019-10-16
臨近秋冬,就到泰國一年一度既水燈節啦⛵🕯️今晚就同一大班friend一齊到荃灣 亞來嘜嘜食泰國菜,試下呢幾款期間限定菜式🐘位置有少少難搵,如果地鐵站出行路面既話,上返天橋見到大家樂入口再上一層就到啦。門面已經充滿泰國水燈節風格🎉有條船仔可以俾客人寫上願望,放上蠟燭花上。天花掛有多個黃黃橙橙的燈籠🏮紅肉火龍果沙冰一坐低即刻叫左杯紅肉火龍果沙冰解渴。泰國菜食得多,平時都係椰青,珍多冰等等,火龍果沙冰比較少有。聽講紅肉火龍果更加多纖維,梗係要試下啦。餐廳用新鮮火龍果榨汁,味道天然,甜度適中😋仲咬到粒粒火龍果籽原隻泰皇香茅燒雞一大班人既好處就係可以叫全隻烤雞❤️廚房已預先烤過一次,上枱時再用香茅燒出火焰,視覺度滿分👍🔥食法有兩種,大家可以選擇手撕雞肉,或者叫廚師切件碎上,我咁懶梗係揀後者。烤雞係我呢餐心目中既No. 1😍 雞肉嫩滑,唔會烤得太耐令肉質全乾。最滿意既係烤至香脆的雞皮😋😋點埋特製醬汁更加惹味👍泰式潮爆炸鮮魷炸魷魚圈一串串 串起來,一定要點sauce,少少辣好味。至於下面的魷魚圈同魷魚鬚,就可以配搭香茅,辣椒,泰式香葉等香料一同食用😉冬陰公海鮮湯香茅味特出🥬有多種海鮮,酸辣度調較得剛剛好
紅肉火龍果沙冰
原隻泰皇香茅燒雞
泰式潮爆炸鮮魷
冬陰公海鮮湯
香茅味特出🥬有多種海鮮,酸辣度調較得剛剛好。香味濃郁🍲
脆脆泰嘜
水燈節泰北麵,聽講泰國人在河邊放水燈後,傳統上會食呢種泰北麵。炸米,自家製酸菜,沾上濃郁咖喱配搭相宜,味道不錯。尤其鍾意餐廳的自家製酸菜,酸味唔太特出反而有少少甜甜地咁😋
皇家米粉餅
米粉餅要快d食,唔係放耐左就唔脆架啦。有四隻大蝦,米粉餅加埋大蝦一齊食用感覺較佳,淨食會比較簡單同乾身。
香芒黑白糯米飯
泰國最出名最受歡迎既甜品😍🥭滿滿的椰汁淋係黑白糯米飯上,煙韌的糯米飯配上鮮甜芒果👍