2008-10-20 8 瀏覽
尋晚同爸爸黎呢度食生日飯,好少人呀!全個餐廳只有幾枱客,應該唔夠十枱,多數係二人情侶。呢度d野唔算貴,set dinner最貴既餐都係$75,而且全日免加一,叫做相宜。老公點左$75個餐,係牛扒,叫左五成熟,都ok喎,真係五成熟,唔會好似一d餐廳咁,五成變八成...不過牛扒唔算好大份,有兩件,薄薄的,加埋湯同蒜茸包同餐飲,咁都足夠既,但係薯菜就慳左少少,幾件連皮薯條之外,就只有半舊紅蘿蔔,一伯西蘭花,一條小棠菜...我既三文魚蟹籽意粉本來幾好,但好可惜,三文魚腥腥地,仲時不時食到骨,食得好辛苦呢!同汁好多汁,好膩,食完好滯呀!爸爸要羊扒加青口餐,佢話羊扒好味唔羶,不過佢覺得肥左少少,佢配意粉,份量足,比配薯菜好!媽咪同細妹share半打薯蓉焗青口,同埋焗龍利意粉,佢地對前者既評價甚差,但對後者,就覺得唔錯,魚多肉份量足又唔腥,意粉又夠多,汁夠味,話幾好喎!服務方面,一般啦!環境就夠靜,仲有now睇添!
服務方面,一般啦!環境就夠靜,仲有now睇添!
2008-10-06 12 瀏覽
我2008-10-05去左..服務態度OK,不過冇效率..個叉有污糟...哎左1個餐(E餐焗雞扒)..我朋友就食完,都未黎叫個男仔侍應幫我睇下個餐整好未,完全冇回音=_="我又叫另一個女仔侍應睇下個餐,都冇回音都要等over半個鐘..我朋友都食完,lunch變左下午茶(無錯,得茶同湯)我趕著返工,所以叫個waitress幫我cancel左個餐..但係佢又冇幫我cancel..最後另1個人黎收錢,差d計埋我個餐落去..最後經理出黎了解返成件事,張個餐cancel,計返茶同湯錢肚空空咁走人..搞到我餓左1餐=.=我朋友:B餐$31+ $10 藍莓芝士餅我 :E餐 (cancel) 茶同湯$15總結侍應無team work....一個個獨立工作,唔關佢事就唔理 我朋友講,食物就夠大碟,味道不錯,可能芝士餅後上關系,食唔到真味
哎左1個餐(E餐焗雞扒)..我朋友就食完,都未黎
叫個男仔侍應幫我睇下個餐整好未,完全冇回音=_="
我又叫另一個女仔侍應睇下個餐,都冇回音

但係佢又冇幫我cancel..
最後另1個人黎收錢,
差d計埋我個餐落去..
最後經理出黎了解返成件事,張個餐cancel,計返茶同湯錢
肚空空咁走人..搞到我餓左1餐=.=
我朋友:B餐$31+ $10 藍莓芝士餅
我 :E餐 (cancel) 茶同湯$15

總結
2008-09-30 7 瀏覽
因為屋企係附近, 係呢間已經食過好幾次晚飯可以話最好既一點係我未試過上去冇位 相反對面街或者附近既食肆weekend就一定逼爆!!set dinner 大約$60-90日牛扒雞扒都算幾大份~~每日都有d特價set不過你唔問佢又唔會拎出黎..好似驚死你知咁!不過總括黎講食物質素都唔錯~ 呢個價值呢個地段絕對acceptable~
因為屋企係附近, 係呢間已經食過好幾次晚飯
可以話最好既一點係我未試過上去冇位

相反對面街或者附近既食肆weekend就一定逼爆!!

set dinner 大約$60-90日
牛扒雞扒都算幾大份~~
2008-08-15 1 瀏覽
今午12點經過,見未上過嚟又想試吓.面積雖然不大但將D檯長形擺可以既慳位又方便睇電視,唔錯.午餐($31)得幾款揀,終於食咗咖喱雞飯,西冷牛扒配薯菜及京都骨飯.咖喱雞屬南洋製法,重椰汁味又甜甜地,牛扒原來唔差,無梳打有肉味,樓上嘅花園要行埋一邊,京都骨其實係豬扒配甜酸汁,好多菠蘿仲有椰果,正.,飲品就好普通,我杯咖啡就好淡以呢個價錢食物算一流,又無加一,值得捧場.
  • 咖喱
  • 牛扒
小弟返工係office真係有時做野做到好寡,所以中午就一定要離開下出去食下飯,而呢度呢就係我其中一個必然之選,無他既,31蚊有湯有包有飯仲有餐飲仲想點?咖喱飯類都整得幾好食,其他就都ok啦,勝在夠大份
小弟返工係office真係有時做野做到好寡
,所以中午就一定要離開下出去食下飯
咖喱飯類都整得幾好食,其他就都ok啦,勝在夠大份
2008-07-21 5 瀏覽
第二次來食環境:樓上鋪,人唔多,又唔使排隊,地方夠闊,有波睇,唔吵,卡位/靠窗邊位好舒服.食物:三個人叫三個餐. 羅宋湯d料好足,味道好濃!可以一試. 餐包係蒜茸包來的,唔係牛油包,幾香口. 不過唔係好脆,唔知係咪佢要我地用來浸湯食,所以唔脆,不過本人就食鍾意個d脆卜卜個的蒜茸包,所以覺得這間的麻麻. 帶子炒飯 - d帶子完全是騙人的,食落口就好似麵粉咁, 唔好味, d飯就還可以,幾香下斑魚扒意粉 - 反而這裏有1塊帶子, 好味!!哈哈^^ 魚好嫩,好香. d意粉唔好味,太硬~又乾爭爭,下次記得要配飯or薯菜牛冷扒 - 都有d肉汁, 有d韌,應該熟得過頭(8成熟),味道都ok,不錯的配菜 - d白蘿蔔好好味架~我一個人食晒3碟的所有配菜~哈哈其他:唔知係d碟太大,定係張檯細過頭,放左3個餐之後,都唔夠位放野飲, 放餐包/餐湯
第二次來食

好味的羅宋湯+蒜茸包
三個晚餐,各有特色
由窗口影出來的招牌
2008-06-05 1 瀏覽
環境的確是不錯的,特別是我們今次坐在窗邊梳化位很舒服. 還有幾部電視看,不過整晚也是播電影台...食物方面,set dinner $49有三款選擇,另外也有其他不同價錢的餐. 我點了黑椒牛扒拼雞軟骨串配薯菜;朋友則點了鴨胸闊條麵. 牛扒賣相不俗,肉質也算鬆化而且味道幾好,而那兩串雞軟骨都OK. 鴨胸味道不錯而且有多片,絕對吃得飽!如果能夠把那又薄又細塊的蒜蓉包改成普通的餐包會更好.看到其他食評都讚下午茶,有機會真的要試試.
如果能夠把那又薄又細塊的蒜蓉包改成普通的餐包會更好.
看到其他食評都讚下午茶,有機會真的要試試.
約了Agent吃lunch~Agent介紹到此地一遊去到時已差不多過了lunch time繁忙時段坐下後看餐牌~wa~~下午茶餐吃大碟飯?~~~沒錯..就是大碟飯這個下午茶餐比我正常吃的午餐還要多不過價錢與午餐相若叫了個A飯~~~好大碟~~~仲有杯野飲~~~都真係好抵食服務員態度尚可, 不過在非繁忙時段卻漏單...價錢與食物味道成正比~而且有電視看, 真的是不錯的選擇~下次一定要再來
約了Agent吃lunch~
Agent介紹到此地一遊

去到時已差不多過了lunch time繁忙時段
坐下後看餐牌~
wa~~下午茶餐吃大碟飯?~~~
沒錯..就是大碟飯
這個下午茶餐比我正常吃的午餐還要多
不過價錢與午餐相若

叫了個A飯~~~好大碟~~~
仲有杯野飲~~~都真係好抵食

服務員態度尚可, 不過在非繁忙時段卻漏單...
價錢與食物味道成正比~
而且有電視看, 真的是不錯的選擇~
下次一定要再來
2008-05-27
今日行開旺角,唸唔到食乜, 見到呢間野下午茶20幾元好多野撰咁就上去一試,比我想像中,環境好同 多人..3點幾時間都有 5-6成full.2個人叫左2個tea set,1個係曼魚炒飯 25元1個係芝士焗吞那魚意粉23元.2樣都算ok.,. 個焗野仲幾大碟.仲有電視台睇,...... 抵食啦仲唔使 +1呀!
2個人叫左2個tea set,
1個係曼魚炒飯 25元
1個係芝士焗吞那魚意粉23元.
2樣都算ok.,. 個焗野仲幾大碟.
仲有電視台睇,...... 抵食啦
仲唔使 +1呀!
2008-03-08
上次就神推鬼"own"... 今次就係擺明車馬上黎食...兩個人食...今次一個要黑椒羊...一個要鐵板T骨...同上次一樣都係咁好食BOR....不過...上次要意粉係都有薯條跟GA,,,, 今次就冇左lu~再一提.... 果度d staff好好禮貌... 所以食得好舒服呢~
上次就神推鬼"own"... 今次就係擺明車馬上黎食...

兩個人食...

今次一個要黑椒羊...一個要鐵板T骨...

同上次一樣都係咁好食BOR....

2008-01-13 4 瀏覽
旺角, 成日都去但係好老實講到食野真係好多時唔知去邊好又唔想同女朋友去茶餐廳~但係下下去西餐廳或者好少少既又貴睇到呢到comment唔差, 即管一試呢環境不錯, 未上過呢估唔到下午茶時間都幾多人,差唔多滿位~食物不錯, 以咁既價錢絕對可以一試2個人叫左3個tea, ok飽~
旺角, 成日都去
但係好老實講到食野
真係好多時唔知去邊好

又唔想同女朋友去茶餐廳~
但係下下去西餐廳或者好少少既又貴

睇到呢到comment唔差, 即管一試呢

環境不錯, 未上過呢估唔到下午茶時間都幾多人,
差唔多滿位~

食物不錯, 以咁既價錢絕對可以一試
2個人叫左3個tea, ok飽~
2007-12-27 17 瀏覽
我們book了旺角的Alex's Cafe食我們的聖誕大餐, 以今年百物騰貴的情況下, Alex's Cafe的x'mas dinner已不算貴了, $138 per person, 有六個course的晚餐(餐湯、頭盤、二盤、主菜、甜品& 香檳), 總括來說, 全部食物都好好味, 尤其是那個鵝肝拼牛柳, 牛柳煎得剛好, 肉汁好豐富, 我們食得很開心亦很滿意~~

2007-11-19 9 瀏覽
係MK想搵價錢合理d食物又好食既真偽好難!但呢間野真係唔錯~果時都係朋友帶我去既我覺得佢D牛排同雞排都好好味!份量又多!真係抵食既如果唔係咁高要求, 其實依家已經算好不過佢可以仲做好d因為出餐茶時有時都幾慢anyway, 值得一試=)
係MK想搵價錢合理d食物又好食既真偽好難!
但呢間野真係唔錯~果時都係朋友帶我去既
我覺得佢D牛排同雞排都好好味!
份量又多!真係抵食既

如果唔係咁高要求, 其實依家已經算好
不過佢可以仲做好d
因為出餐茶時有時都幾慢
anyway, 值得一試=)
2007-11-14 4 瀏覽
盲蹤蹤比人叫左上去,見下午茶D價都幾經濟,廿元有找,諗住份量唔會多,點知同中午午餐\\\無分別,食到飽飽,煮得唔錯,芝士豬扒意粉D味濃左D,地方都OK,好過茶餐\\\廳多多聲.
盲蹤蹤比人叫左上去,見下午茶D價都幾經濟,廿元有找,
(非會員)
我在這間餐廳食過兩餐lunch & 一餐dinner。第一次lunch是給樓下拉客的員工感動,好落力,但又不致於煩,當然價錢平亦重要,因為唔好食都冇咁傷。跟住個waitress marked 住我地上lift,lift門打開覺得間餐廳幾舒服,於是決定食。第一次食lunch,食咗個海鮮喇沙,雖然我唔鍾意魷魚,但就好鍾意喇沙,佢當然無嗰啲正宗喇沙咁原味,但都唔錯吖。我老公食叻哩牛腩,試咗少少,都得喎。埋單連tips共$80,幾滿意的一餐。第二次約朋友旺角食lunch同傾偈,唔知去邊之際諗起這裡,今次我食curry,friend食喇沙,雖然冇驚喜,但OK。不過真難得喺旺角有咁嘅環境。第三次上星期五同老公dinner。7:00左右條街多人到有啲驚,於是又諗起呢道,樓下照樣有員工拉客,好落力,我一向都好欣賞年青人有咁嘅工作態度。雖然之前有人因看到有部份員工啲service唔係幾好而扣左啲分,但我就覺得大家都係人,自問開工時都試過吞扑,有唔少心做錯嘢,所以我時不時都提自己唔好學民主人士咁--嚴人寬己。前線服務真係好辛苦,所謂聖人都有錯,吊頸都要喘氣,最重要係己所不欲,勿施予人,多啲互相睇諒,等大家

第三次上星期五同老公dinner。7:00左右條街多人到有啲驚,於是又諗起呢道,樓下照樣有員工拉客,好落力,我一向都好欣賞年青人有咁嘅工作態度。雖然之前有人因看到有部份員工啲service唔係幾好而扣左啲分,但我就覺得大家都係人,自問開工時都試過吞扑,有唔少心做錯嘢,所以我時不時都提自己唔好學民主人士咁--嚴人寬己。前線服務真係好辛苦,所謂聖人都有錯,吊頸都要喘氣,最重要係己所不欲,勿施予人,多啲互相睇諒,等大家都開心啲喇。

Sorry,講左好多廢話。員工好nice地同我地上樓,一開lift門,Captain就好快帶我們&另一pair坐下,Set Dinner $55-$65 (唔駛加一),
餐湯:兩個都要羅宋湯,當然冇皇后咁好,但都唔錯,夠味,同湯最緊要夠熱,個包只係一個普通嘅餐包,但就熱熱地,兩樣加埋有個好開始先。
主菜一:我要牛跟雜菜(唔記得牛扒定牛柳;$65),絕對一分錢一分貨,但以雪藏貨黎講都算係咁喇,冇梳打味而唔"un",食哂。
主菜二:老公要魚跟意粉($55),都係中規中舉,食哂
甜品:可以加$15要件cheese cake,但我同老公都較細食,冇要
Tea:標準la

有樣嘢,佢地上菜好快,湯未飲完,主菜就到,主菜食到一半,就問你飲乜,當然杯drink話咁快又到,但佢地又唔係趕客,食完哂,飲埋杯嘢,佢地都不停幫我地加水,我覺得服務都算恩勤(普通餐廳普通service得架啦,太好我會唔自在),隔離枱我地坐低時己經開始飲嘢,我地走時佢地仲好自在地傾緊偈,可能間餐廳一直都係8-9成滿。

埋單共$120,咁嘅價錢,久唔久簡簡單單一餐我會再黎囉。