2023-04-10 172 瀏覽
非常差的體驗。首先很少到元朗吃飯,到商場後找不到餐廳,致電到餐廳詢問,店員一聽到我的問題立刻cut線,我想他是太忙碌了吧。到了餐廳後,在open rice的booking他根本沒有登記,要我即場打開給他看,證明我book了枱。點了三個不同味的流心牛角酥,是店裡的招牌。牛角包來了後,問店員哪一款是哪一個味,她竟然表示全部牛角包都一樣,只是另外會有一碗湯。她的回答簡直震驚了我,我上網看明明要流心的。正在爭論中,另一店員經過,淡淡的說三個牛角酥是不同的,但也沒有告訴我們哪個是哪款味道。到埋單的時候,發現被餐牌誤導了,上面寫的跟餐飲品complimentary drink,竟然沒有一款是免費的,不知餐廳是否知道complimentary的意思是免費。餐牌上的熱茶/凍apple juice /凍橙汁都要加10蚊,落單的時候店員也沒說明。最後回到家,發現open rice說我已確認缺席餐廳,真是一頭霧水,不知餐廳究竟如何運作的,不會使用open rice但又加入訂座系統,令人費解。本人不會要光顧這餐廳了。
2023-04-10
  • 招牌龍蝦湯流心牛角包
2023-03-19 267 瀏覽
Worst restaurant at Yoho Mall. The service and food was terrible. The waitresses were just chatting with each other and standing around. We spilled some water, but had to clean the table ourselves and they just left the floor wet without wiping it. The order was served incorrectly twice. The entree Croissant with Lobster soup was very salty and soggy and not good, 不能下嚥。Main course chicken breast was like package food, the curry paste coating did not go well with fore gras at all, nothing like French cooking. The dessert cheese cake was too dense and not enough cheese taste. Overall fine dinning cost but worst than 茶餐廳水準. Yoho Mall 最差餐廳,不要去。
2023-03-19
1 分鐘 (堂食)
  • 沒有
2023-03-12 355 瀏覽
經openrice買左「買一送一優惠!平日法式慢煮午市套餐」,最後兩個人加埋一只係$265,野食高質,性價比好高招牌龍蝦湯流心牛角包好有驚喜,冇係第二間餐廳食過,龍蝦湯好足料,一切開個牛角包d龍蝦湯就湧曬出黎😍是日餐湯係紅菜頭椰菜花湯,口感creamy,味道濃郁😍挪威三文魚高蛋白營養餐就正常發揮,好味👍但冇驚喜至於英式威靈頓牛柳,我爸食牛食開100%全熟,餐廳聽到我地要全熟,就真係整全熟俾我地,但我爸話牛唔單止無韌,仲好好食真空慢煮焦糖燉蛋好食👍但甜品黎講一定係黑熔岩芝麻流心牛角包最出色!同招牌龍蝦湯流心牛角包一樣,d芝麻醬超級足料,又係一切就湧曬出黎😍最後仲有兩杯餐茶,叫左凍蘋果汁同埋熱茶。成餐飯有8樣野,但只係$265,性價比超高

招牌龍蝦湯流心牛角包

是日餐湯係紅菜頭椰菜花湯,口感creamy,味道濃郁😍
是日餐湯係紅菜頭椰菜花湯

挪威三文魚高蛋白營養餐就正常發揮,好味👍但冇驚喜
挪威三文魚高蛋白營養餐

黑熔岩芝麻流心牛角包
  • 龍蝦湯牛角包
  • 是日餐湯
2023-03-11 160 瀏覽
昨晚 6 點和客戶朋友在元朗形點一期「享慢煮意」食晚飯,除了食物外,我叫了一杯凍檸茶走冰,來到後首個感覺已經是茶色好淡,不像平常的檸檬茶顏色,落了「糖水」後,飲了一啖,哇!!! 好像是「咸檸七」咁咸的茶,於是我立即舉手搵人問:「這杯是什麼?」我都未講杯凍檸茶好咸,店員已經立即話唔好意思,攬錯咗比了杯鹽水給我,換過一杯凍檸茶及糖水給我,我話係鹽水都好,但係餐廳點解會有杯鹽水?最擔心係唔知比錯了一杯什麼飲料給我!

2023-02-14 276 瀏覽
好姊妹知道我鍾意食一層層嘅下午茶,生日前帶我去食好嘢別有一番風味嘅下午茶,份量雖少,但價錢親民,另加配嘅流心既龍蝦湯牛角包🥐,真係超級好食💯。未試過嘅一定要試吓🤭🤭Tiramisu 咖啡好特別,味道很好。
好姊妹知道我鍾意食一層層嘅下午茶,生日前帶我去食好嘢

Tiramisu 咖啡好特別,味道很好。
2022-12-10
慶祝紀念
生日
優惠券
今次介紹下自己最鍾意既餐廳🥰無論係afternoon tea定係lunch set都好比到驚喜我🫶🏻見佢係openrice成日都有優惠 大家可以提前睇下有咩優惠先!🙈 次次係private ig po story都一定有好多人問係邊間🤣🦭龍蝦湯流心牛角包每一次都一定會叫佢地既牛角包🙈無論食幾多次都會感嘆下點解可以咁好食🥹牛角包酥皮香脆 絕對冇因為係流心龍蝦湯而令到個包淋左而一切開龍蝦湯就會即刻流晒出嚟😻好香濃同好濃稠既龍蝦湯 而且份量好足食完個包 仲有好多龍蝦湯可以飲埋呢個combination絕對係100分🥹🥹🦭蘋果黑毛豬腩慢煮西班牙黑毛豬腩配上蘋果蓉我覺得慢煮菜一定要食豬肉 因為保留到豬肉既香味之餘 肉質亦都只有慢煮先可以烹調出嚟嘅口感🥳佢地既慢煮黑毛豬腩會再加上薄薄既藜麥同麵包糠脆皮煎下 變得脆身🔥而且豬肉同肥膏嘅層次分明 但又做到完全冇油膩感😇🦭真空慢煮法式焦糖燉蛋第一次食係因為佢地個tea set 覺得好好食所以今次都嗌咗嚟食🤣今次發現原來呢一個係佢哋嘅招牌甜品🎊燉蛋嘅口感香滑 甜度配上焦糖剛好焦糖既焦香味亦都好夠🦭Peach Cheesy📍 享慢煮意 (善慶街) (中環)中

🦭龍蝦湯流心牛角包

今次發現原來呢一個係佢哋嘅招牌甜品🎊
燉蛋嘅口感香滑 甜度配上焦糖剛好
焦糖既焦香味亦都好夠

🦭Peach Cheesy

📍 享慢煮意 (善慶街) (中環)
中環善慶街9號地舖

📍 享慢煮意 (形點1期) (元朗)
元朗元龍街9號形點1期1樓1023號舖
Ok
2023-01-29 179 瀏覽
食物和飲品都一般,但環境同服務就好好!招牌龍蝦湯同龍蝦湯牛角包都ok,仲叫左個意粉,牛柳,鴨肝,都係好普通。 飲品就麻麻地,叫左杯 桃特飲,我覺得唔好飲。未必有一下次
食物和飲品都一般,但環境同服務就好好!
招牌龍蝦湯同龍蝦湯牛角包都ok,
仲叫左個意粉,牛柳,鴨肝,都係好普通。
飲品就麻麻地,叫左杯 桃特飲,我覺得唔好飲。
未必有一下次
2023-01-22 2406 瀏覽
今日放假同阿媽去YOHO shopping🛍,晚上行過見到有間法國餐廳幾好,於是便入去試吓,餐廳地方不太大,大概有10張枱,原來平日呢度都幾full,我哋七點幾嚟到已經係啱啱好最後一張枱,所以如果大家想食記得要book位啊!今日我哋叫咗3個dinner set ($298/位)- 包1頭盤、1主菜及1甜品,性價比幾高😋👍🏻🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 ❣️每人奉送Cocktail一杯🍹黑加侖子味嘅Cocktail酒味唔太濃,甜甜酸酸好開胃❣️甘筍忌廉湯🥣少少甘筍香味,夠Creamy入口幼滑❣️招牌龍蝦湯流心牛角包🥐牛角包烘得外層脆脆的,口感鬆脆,切開個包,熱辣辣嘅龍蝦湯流出來,好特別,好好食😋❣️ 香煎北海道珍寶帶子配魚子醬 (+$68)好大隻珍寶帶子配上魚子醬非常鮮味❣️香煎羊扒配羊肉丸🐏羊扒生熟適中,不過都有少少羊羶味❣️至尊酥皮海鮮火山煲(+68)🦐海鮮煲用火㷫住上,可以保持住熱辣辣的溫度,海鮮有蝦🦐、青口、魷魚🦑及蜆,配上白汁食,略嫌味道唔夠濃❣️美國封門牛柳配香煎鴨肝🥩份量頗多,三大件牛柳+1件鵝肝、鵝肝非常肥美😈,牛柳較為林淋身,有肉味👍🏻❣️crème brûlée

🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐 🥐

❣️每人奉送Cocktail一杯
🍹黑加侖子味嘅Cocktail酒味唔太濃,甜甜酸酸好開胃

❣️甘筍忌廉湯
🥣少少甘筍香味,夠Creamy入口幼滑

❣️招牌龍蝦湯流心牛角包

❣️ 香煎北海道珍寶帶子配魚子醬 (+$68)
好大隻珍寶帶子配上魚子醬非常鮮味

❣️香煎羊扒配羊肉丸
🐏羊扒生熟適中,不過都有少少羊羶味

❣️至尊酥皮海鮮火山煲(+68)

❣️美國封門牛柳配香煎鴨肝

❣️crème brûlée 真空慢煮焦糖燉蛋
🥚蛋味香濃,配上薄脆焦糖,口感棉滑

2023-01-18
2023-01-18 171 瀏覽
餐點都好好吃食,朋友大讚黑毛豬腩奶油瓜意大利飯,豬腩好腍但仲有鮮味。威靈頓牛柳都好好食。有前菜、主菜、甜點份量好足夠。員工們都好有人情味,雖然OpenRice嘅系統導致咗少少麻煩。但係經理主動幫我地解決咗。
2023-01-08 284 瀏覽
依間嘅無論甜定鹹定野飲都好好食!出去食Tea set 好容易中伏有啲酒店嘅都會好難食 但依度嘅真心驚喜我地去個陣出左少少意外 所以比約定時間遲左大概20分鐘 原本諗住會俾人取清booking 但佢地都好好人咁留左張檯俾我地 因為一早係open rice 到買左佢地嘅券,所以黎到叫野飲就可以等佢上佢tea set有揸三層,最上係北海道珍寶帶子 配俄羅斯魚子醬,佢嘅帶子都幾大粒,咬落去肉好實,而且好香,同魚子醬一齊食個味好夾,真係好好食佢中間個層都係鹹點,法國鴨肝醬、風乾火腿蕃茄烤麵包、西班牙黑毛豬腩,佢個鴨肝醬夾餅乾真係好好食,而且口感好滑,細細塊但個味道可以留好耐。佢嘅黑毛豬腩都好好食,肉好大塊,咬落口感唔錯,佢下面嘅麵包係烤過乾乾地身,好脆嘅,再夾埋煎到脆脆地嘅黑毛豬真係好好食,但個火腿我一般,因為我唔係咁中意生食蕃茄純粹個人喜好最下面甜點都好出色,係佢嘅招牌真空慢煮焦糖燉蛋、白松露芝士蛋糕、法式馬卡龍、鮮莓酥餅我同朋友一人分左一個馬卡龍,佢應該係檸檬味同焦糖味(唔係食好多馬卡龍,估下炸)佢嘅馬卡龍係我唔係好中意食太甜嘅野嘅人都可以接受嘅甜度,唔會太甜岩岩好!白松露芝士蛋糕都好驚艷,
依間嘅無論甜定鹹定野飲都好好食!
出去食Tea set 好容易中伏
有啲酒店嘅都會好難食 但依度嘅真心驚喜
北海道珍寶帶子 配俄羅斯魚子醬

法式優閒三層下午茶

純粹個人喜好

白松露芝士蛋糕都好驚艷,食個陣我地冇睇menu,食落口朋友話有gas 味。我地就知佢落左松露,但落左反而唔會蓋左芝士蛋糕陣味,而係夾埋一齊岩岩好,仲有松露嘅香味,依個芝士蛋糕係三層裡面我嘅one pick!!

鮮莓酥餅係有士多啤梨同藍莓,朋友唔中意食藍莓,所以我一個人食曬
但佢嘅酥餅查得勁好食,鬆鬆脆脆嘅,千層酥咁,外面好脆,但又唔係硬身乾乾個種,入面就好軟,咬落勁有口感!
最後係個焦糖燉蛋,我朋友話因為依個想陪媽咪再黎食多次!佢嘅燉蛋綿密到我地以為係布甸,上面有一層脆身嘅焦糖,下面係燉蛋,最底係藍莓醬,我朋友唔中意藍莓,但都因為個蛋好食手,接受左有藍莓醬,真心推薦
鮮茄黑毛豬腩意粉

因為食個陣都晏,所以叫左個意粉黎食手,佢嘅黑毛豬勁大勁厚,完全可以叫做肉扒
豬煎得脆脆嘅,但入面啲肉汁仲係鎖住,食落口都係好香豬肉味,同埋唔係乾身個種,幾好食,但個汁我覺得少少偏鹹,會想一直飲嘢。

講起野飲,tea set 嘅野飲我地叫左蘋果汁同伯爵茶,佢嘅蘋果汁雖然唔知係唔係鮮榨,但一定唔係普通超市買個種,因為佢唔會死甜,係會有少少蘋果嘅澀味,我幾中意。伯爵茶就係正常用茶包嘅茶,但食完甜野飲下茶都幾解漏嘅!

總括來講,依間tea set 絕對係可以再黎encore嘅質素同服務態度,趁仲有優惠應該伯再黎多次

2023-01-02
北海道珍寶帶子 配俄羅斯魚子醬
法式優閒三層下午茶
鮮茄黑毛豬腩意粉
2022-12-17 204 瀏覽
今次選擇呢間餐廳,係因為姊妹請我食生日下午茶。之前認識呢度,係因為社交網站有朋友分享,見到餐廳佈置可以打卡,都想去試吓,而且下午茶價錢唔貴。最好食係「流心牛角酥🥐」,杯 tiramisu 咖啡 亦都係好特別。
今次選擇呢間餐廳,係因為姊妹請我食生日下午茶。

,杯 tiramisu 咖啡 亦都係好特別

2022-12-10
慶祝紀念
生日
2022-12-11 283 瀏覽
今日同家人慶祝生日聚餐,我地揀左呢間法式裝修風格,主打法式慢煮嘅人氣餐廳我地揀左5個主菜-3 courses weekend brunchStarter:招牌龍蝦湯流心牛角包輕輕切開入邊注滿龍蝦湯牛角包仍保持香口酥脆,湯頭浸滿龍蝦味又濃郁有驚喜Main:1.    慢煮美國雞胸肉配香煎鴨肝,雞胸都變得嫩滑搭配甘香鴨肝2.    美國封門牛柳配自家制牛肉汁,肉味更軟嫩,味道更有層次感3.    香煎慢煮挪威三文魚,慢煮令魚更入味,啖啖都滲出魚油脂香4.    北海道珍寶帶子海膽醬意大利飯,帶子鮮嫩,啖啖意大利飯沾滿海膽醬有驚喜5.    黑松露野菌流心長通粉真空慢煮保存食物原味好滿足呢Dessert:1.真空慢煮法式焦糖燉蛋 另+$28伴椰子雪糕,必食推介!經過慢煮,creme brulee食落特別嫩滑,蛋味香濃,底層配上自家製雜莓醬,很出色!2.真空慢煮芝士蛋糕,芝士味道濃郁但一點都唔甜膩,口感厚滑好味!食埋甜品,呢個冬日嘅下午充滿幸福溫馨!!

Starter:
Main:

5.    黑松露野菌流心長通粉
真空慢煮保存食物原味好滿足呢

Dessert:

1.真空慢煮法式焦糖燉蛋 另+$28伴椰子雪糕,必食推介!

食埋甜品,呢個冬日嘅下午充滿幸福溫馨!!
2022-12-11
  • 招牌龍蝦湯流心牛角包
  • 慢煮美國雞胸肉配香煎鴨肝
  • 北海道珍寶帶子海膽醬意大利飯
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
2022-12-09 162 瀏覽
今日到元朗形點一期Shopping ,一田方向戲院附近搵到一間好好食嘅意大利菜,流心牛角包係我今日嘅目標。店內柔和燈光好有氣氛,播放著輕鬆英文歌,好適合三五知己聚一聚,男女朋友撐枱腳也不錯呢!鎮店之寶龍蝦湯牛角包一定要試,一切開漏出熱辣辣嘅龍蝦湯。煙茄黑毛豬腩意粉~真空慢煮48小時西班牙黑毛豬腩配煙茄汁羅勒巴馬臣芝士。Dinner Set 有時令美饌套餐,抵食,三道菜,包括頭盤,主菜及甜品,頭盤可以揀牛角包、沙津或餐湯,今日餐湯-粟米忌廉湯,又香又滑;主菜都有好多選擇,包括牛、豬、雞、海鮮、青口意粉等等......至尊酥皮海鮮火山煲~ 大塊酥皮蓋面嘅效果,賣相已經十分吸引,聞到香噴噴酥皮香氣,用小槌子一敲裂開,冒出裏面熱辣辣的香味,已經令人垂涎欲滴急不及待,豐富材料包括虎蝦、藍青口、沙白、墨魚配西班牙鮮茄汁;甜品-真空慢煮芝士蛋糕~芝士蛋糕加入自家製果醬特別可口,食西餐一定要有甜品。白桃芝味特飲~採用芝士奶蓋及有氣桃汁,加入莓菓蓉及玫瑰花瓣。整體上食物好有質素,也值得一讚是店員的服務,殷勤招待,耐心講解餐牌上各種美食,給客人親和的感覺好重要啊!

鎮店之寶龍蝦湯牛角包一定要試,一切開漏出熱辣辣嘅龍蝦湯。
煙茄黑毛豬腩意粉~
真空慢煮48小時西班牙黑毛豬腩配煙茄汁羅勒巴馬臣芝士。
Dinner Set 有時令美饌套餐,抵食,
三道菜,包括頭盤,主菜及甜品
頭盤可以揀牛角包、沙津或餐湯,
今日餐湯-粟米忌廉湯,又香又滑;

至尊酥皮海鮮火山煲~
大塊酥皮蓋面嘅效果,賣相已經十分吸引,聞到香噴噴酥皮香氣,

豐富材料包括虎蝦、藍青口、沙白、墨魚配西班牙鮮茄汁;
甜品-真空慢煮芝士蛋糕~
芝士蛋糕加入自家製果醬特別可口,
食西餐一定要有甜品

白桃芝味特飲~
採用芝士奶蓋及有氣桃汁,加入莓菓蓉及玫瑰花瓣。
2022-12-06
同爸爸去Yoho睇完戲就搵野食醫肚仔,見到戲院附近有間藍白色既餐廳,睇落幾有聖誕氣氛,就入左去啦。我地叫左個$268 Dinner set,包前菜、主菜和甜品。*前菜:招牌龍蝦湯流心牛角包🥐*牛角包🥐包住龍蝦🦞湯真係第一次食,一切落去,龍蝦湯汁滿瀉出黎,而牛角包外皮都幾脆口,加埋熱辣辣既湯食唔錯😆*招牌龍蝦汁蟹肉伊麵*除左蟹肉,伊麵上面仲有蟹籽,所以食伊麵時口感咬落冇咁單一。*真空慢煮芝士蛋糕*酸酸地既莓汁淋喺cheese cake上面,食落咸咸地酸酸地,食完都唔會覺得肥膩。*真空慢煮挪威三文魚 配 香草檸檬汁 $178*呢個係我地額外叫既主菜,擺盤都幾靚,主角三文魚肉厚身👍🏻,有得啖啖肉咁食,底下有薯蓉伴碟,係略嫌份量少,如果薯蓉可以再多少少就好啦。

*前菜:招牌龍蝦湯流心牛角包🥐*

*招牌龍蝦汁蟹肉伊麵*
除左蟹肉,伊麵上面仲有蟹籽,所以食伊麵時口感咬落冇咁單一。

*真空慢煮芝士蛋糕*

*真空慢煮挪威三文魚 配 香草檸檬汁 $178*

2022-12-01 264 瀏覽
響Yoho 2期泊底架車 一岀玻璃門左面原來有間抵食西餐lunch $88 有交易法式裝修 係臣臣杯茶加錢有是日餐湯飲完飽咗三成招牌龍蝦汁蟹伊麵 伊麵掛汁如果係天使麵就仲正法國🇫🇷藍青口(冬蔭功汁)連牛角包一個藍青口細細隻 個汁又夠曬惹味Set lunch 加購甜品 🍮真空慢煮焦糖燉蛋 ($28)唔係迷你版 係正常size特別推薦:白松露雪糕配凍乾草莓🍓白松露味夠曬重配合凍乾草莓酸酸甜甜 夠曬醒神杯咖啡☕️係storm rider Espresso 有陣橙味 配雪糕一流
響Yoho 2期泊底架車

如果係天使麵就仲正
法國🇫🇷藍青口(冬蔭功汁)連牛角包一個
藍青口細細隻 個汁又夠曬惹味

Set lunch 加購甜品 🍮
真空慢煮焦糖燉蛋 ($28)
唔係迷你版 係正常size

特別推薦: