2023-07-17 900 瀏覽
今日就同朋友嚟咗Decree by T 令喺尖沙咀新開嘅分店,試吓佢哋個lunch omakase 20。今次我哋就選擇咗$480 12貫壽司嘅套餐,一開始就有個沙律做前菜係用白麵豉汁做嘅茄子沙律,好開胃。之後就開始想佢哋嘅壽司了,今次我哋個omkase就包括左:真鯛平靜魚深海池魚地金目鯛銀鱈魚bb黑鯥帶子車海老(半熟)海膽x中toro 醬油漬赤身大toro馬糞海膽仲會連埋穴子手卷同玉子燒,個人最推介佢哋嘅車海老半熟狀態,可以凸顯出下嘅鮮味。最後餐廳包左用魚骨做嘅湯,做法類似日式嘅雞白湯飲落去好厚身好重魚味。甜品就係杞子啫喱配龍眼sober, 龍眼味好出色,令人一試難忘。

真鯛
醬油漬赤身
大toro
馬糞海膽

2023-07-03 620 瀏覽
令🍣呢一間位於尖沙咀嘅omakase-令,質素真心唔錯,睇得出餐廳好用心處理每一道菜🫶🏻🫶🏻而家仲有lunch set優惠,只係$480就可以食到!一個lunch set 包含前菜、壽司12貫、卷物、玉子燒、湯同埋甜品,計計埋埋即係有17樣嘢食架!🈵🈵🈵個人就覺得非常抵食,性價比非常高,好推薦俾大家😍😍炸茄子蕃茄白麵豉醋前菜味道非常之清新,配埋炸茄子,真係一個好唔錯既開胃前菜!🍆🍆話梅蓮藕/柚子蘿蔔漬物食完前菜,師傅會比一個漬物大家清一清口入面嘅味道先~我自己就特別鍾意柚子蘿蔔漬物🍊,真係好有柚子味,同埋真係好能夠清到口入面味道👅真鯛柚子蓉香濃,帶出鯛魚清香🐟地金目鯛地,係日本最高級別嘅金目鯛,油膩豐富,燒完有濃郁油香✅✅深海池魚入面挾入七色芝麻,咸香帶出池魚甜味!💕太都魚香港人通常叫佢哋做牙帶,用蔥油醃漬,燒香表面,肉質軟香😋😋衝城墨魚🦑配上柚子同青檸汁,平衡墨魚本身味道,魚身軟棉半熟赤蝦🦐中間有櫻花蝦粉,雙重蝦味,清甜好味北海道帆立貝🐚帆立貝上面配上生紫菜,多切增加口感同時會提升鮮甜味✔✔富山灣白蝦🦐白昆布漬一日,令甜度同諗度提升,一件壽司有大概20-30隻小蝦,平時好少有機會食到
令🍣

炸茄子蕃茄白麵豉醋

話梅蓮藕/柚子蘿蔔漬物

真鯛
柚子蓉香濃,帶出鯛魚清香🐟

地金目鯛
地,係日本最高級別嘅金目鯛,油膩豐富,燒完有濃郁油香✅✅

深海池魚
入面挾入七色芝麻,咸香帶出池魚甜味!💕

太都魚
香港人通常叫佢哋做牙帶,用蔥油醃漬,燒香表面,肉質軟香😋😋

衝城墨魚🦑
配上柚子同青檸汁,平衡墨魚本身味道,魚身軟棉

半熟赤蝦🦐
中間有櫻花蝦粉,雙重蝦味,清甜好味

北海道帆立貝🐚
帆立貝上面配上生紫菜,多切增加口感同時會提升鮮甜味✔✔

富山灣白蝦🦐
白昆布漬一日,令甜度同諗度提升,一件壽司有大概20-30隻小蝦,平時好少有機會食到,好特別~

宮城縣延繩赤身
抹上炭油,入口充滿炭燒香🤤🤤

中拖羅
上面有柚子胡椒,柚子同拖羅味好平衡,胡椒味增加層次!💙

大拖羅
上面有竹炭鹽,油脂豐富,香味濃郁💖💖

赤海膽
新鮮海膽結實鮮甜,味道香濃,非常新鮮!直程想成盒帶走🙈🙈

左口魚手卷🍙
燒過油膩滿溢,成件手卷充滿魚油香,簡直就係冇得輸呀!

江戶前玉子燒🥚
你唔講我唔講,冇人知道佢係玉子燒!🤣🤣無麵粉焗製,喺入面加入左帶子蓉,蛋黃蛋白分開處理,中間非常濕潤,除咗有蛋香之外,仲有海鮮既鮮甜味開👍🏻👍🏻

粟米魚湯🌽🐟
店員話佢哋成個湯都無加油,所有油脂感都來自百份百魚骨,上盤前加打出氣泡,個湯即時變成魚味特濃泡沫特飲☺☺

粟米雪糕🌽
分別用咗味道比較甜嘅日本粟米,同埋味道比較香嘅美國粟米,為嗅覺同味覺提供一個,清新甜美句號!💛💛
前幾個月去咗令酒場一直都想試埋佢嘅姊妹店Decree by T,近排見到尖沙咀店為慶祝兩週年推出左期間限定嘅 Lunch Set,$480包括前菜、12貫壽司、卷物、玉子燒、湯及甜品、相當抵食,即刻book位去試吓先🥳前菜茄子同溫室蕃茄配合自家製嘅白麵豉,食落好惹味清新😋除此之外,師傅仲為每人準備左兩種嘅特色漬物:話梅漬蓮藕、䄂子漬白蘿蔔,比大家邊食邊清味蕾👅12貫壽司深海池魚:師傳選用肥美嘅腩位,係上面加咗七色芝麻,入口即溶又有芝麻香味,係最難忘嘅配搭👍🏻北海道帆立貝:厚切加上生紫菜,陣陣鮮味吞拿魚赤身:師傳分享話呢道刺身用左乾式熟成14日,係雪櫃用油紙風乾,仲攞左原條熟成吞拿魚出嚟比我地睇,大開眼界👀大拖羅:加入左精選法國海鹽,用火炙燒邊緣,鮮甜入口即溶馬糞海膽:係食之前,會送上一杯焙茶稍作休息😌之後會有馬糞海膽壽司,入口新鮮,份量慷慨。卷物、湯、甜品跟住師傅會準備拖羅手卷、玉子燒同用四個鐘熬煮、打成泡沫嘅粟米魚湯比我地暖下個胃🥰成個Omakase以自家製鐵觀音雪糕作尾聲,因為係自家研製,雪糕本身不太甜,配上一小塊焦糖脆片,係啱啱好又滿足嘅😋總括嚟講Lunch Set喺餐廳林立嘅尖

前菜
茄子同溫室蕃茄配合自家製嘅白麵豉,食落好惹味清新😋

12貫壽司
北海道帆立貝:厚切加上生紫菜,陣陣鮮味
大拖羅:加入左精選法國海鹽,用火炙燒邊緣,鮮甜入口即溶

卷物、湯、甜品

總括嚟講Lunch Set喺餐廳林立嘅尖沙咀,性價比好高。因為店內只可以招待9-10人,店員可以兼顧每位客人嘅需要,而且部分餐具更用上Hermes Versace等名牌,聽講係主理人嘅收藏品,細節位加分💯整體用餐體驗極佳,非常值得一試👍🏻
#DecreebyT 6月新推出的lunchset太抵食$480有前菜 12貫壽司 卷物 玉子燒 湯 甜品性價比超高 前菜唔係普通沙律咁無誠意係蕃茄燒茄子 茄子醬汁好入味 配清甜蕃茄好開胃壽司🍣:慢煮魷魚 深海池魚帆立貝配竹炭鹽剣魚腩配原粒芥末籽 smoky flavour滿佈口腔富山灣白蝦 20隻bb蝦以紫菜醃漬過更甜島根池魚 油脂更高梳子魚 燒出油香🔆小肌魚 一件壽司用上一整條魚 醋漬幾特別黑鯥魚配柚子胡椒 燒過的外皮油香更重中拖羅醬油漬 以黃芥末取代wasabi 有另一番風味Dry age 大拖羅 更香濃✨北海道赤海膽 飽滿份量多又濃郁右口魚裙邊手卷 呢個MVP✨燒香的右口魚爆出油香✨✨玉子燒 望落似蛋糕 混和帶子蓉山芋蓉無加入麵粉 帶淡淡鹹鮮香粟米白身魚濃湯 煲4-5hrs 相當濃厚最後甜品係自家製鐵觀音雪糕 少甜而濃郁🤓
#DecreebyT 6月新推出的lunchset太抵食

無加入麵粉 帶淡淡鹹鮮香

粟米白身魚濃湯 煲4-5hrs 相當濃厚

最後甜品係自家製鐵觀音雪糕 少甜而濃郁🤓
2023-06-06
二訪🥢之前食夜晚,今次食12件壽司🍣lunch set🍴有驚喜❤️石垣鯛,第一件已經食到用料好新鮮✅深海池魚,其實食材咁新鮮,點會唔好食🤭地金目鯛,幾出色!銀雪魚,食落口感唔錯😋真鯖魚,魚味濃郁✅墨魚+海膽 + 青檸皮,呢個配搭第一次試又幾正,青檸味更加提升鮮味👍🏻帆立貝,呢款係是日最愛❤️好想encore多件😂白蝦,非常新鮮!完全唔洗點醬油🤭半熟赤蝦,好大隻🦐赤身醬油漬,味道少少濃🤤大拖羅,油份好重,入口即溶!海膽,🤤最後點少得海膽🍣非常滿足😌$480 又有前菜、12件壽司、魚湯、甜品‼️性價比極高❤️
石垣鯛,第一件已經食到用料好新鮮✅
深海池魚,其實食材咁新鮮,點會唔好食🤭
地金目鯛,幾出色!
銀雪魚,食落口感唔錯😋
真鯖魚,魚味濃郁✅
帆立貝,呢款係是日最愛❤️好想encore多件😂
白蝦,非常新鮮!完全唔洗點醬油🤭
半熟赤蝦,好大隻🦐
赤身醬油漬,味道少少濃🤤
大拖羅,油份好重,入口即溶!
海膽,🤤最後點少得海膽🍣非常滿足😌

2023-06-11 119 瀏覽
Quick sushi fix at TST.深海池魚| 伊佐目 |地金目鯛赤海膽墨魚 | 富山灣白蝦 |梭子魚鯖魚 | 赤身 | 大拖羅北海道帆立貝 | 赤海老 | 海膽炸茄子溫室蕃茄 | 玉子 |粟米魚湯 | 香蕉雪糕.一開始可能我哋太早去到,餐廳得我哋兩個,變咗每件壽司嘅速度有少少快,但係我同師傅反映咗之後,佢都即刻調教返個節奏.呢個set只係$480,算係區內都比較competitive嘅價錢.Tableware幾靚幾特別,同埋自家製香蕉雪糕好好食,就算本身已經好飽,都食晒成個雪糕
Quick sushi fix at TST
深海池魚| 伊佐目 |地金目鯛

赤海膽墨魚 | 富山灣白蝦 |梭子魚

鯖魚 | 赤身 | 大拖羅

北海道帆立貝 | 赤海老 | 海膽

炸茄子溫室蕃茄 | 玉子 |粟米魚湯 | 香蕉雪糕

由前五星級酒店法國餐廳主廚Thomas主理既Decree by T。令主打精緻日法Fusion Omakase 🇯🇵🇫🇷目前有2間分店 – 中環SOHO及尖沙咀 店舖內一貫Omakase 風格 重質不重量只提供約十個吧台位置🪑食客可以目睹師傅用心準備食材 🧑‍🍳👩‍🍳而師傅亦可以專注服務每一位食客 ❤️‍🔥❤️‍🔥****\ 尖沙咀限定Lunch set ($480) /由於尖沙咀分店兩週年 所以由6月1日起 推出✨期間限定超優惠lunch set!!! ✨[ 前菜 ]🍅溫室蕃茄伴🍆炸茄子 清新甘甜加入醋麵豉汁及檸檬汁 更有提鮮作用 🆙[ 壽司 – 12貫 ]✨配無限添加既自家醃製話梅蓮藕片及柚子蘿白 12貫壽司分別有伊助木, 深海池魚, 靜岡縣地金目鯛, 北海道帆立貝, 慢煮墨魚, 養殖鯖魚, 醃製小肌魚, 半熟赤蝦, 中拖羅, 火灸大拖羅, 赤海膽,穴子重點紀錄一下當日💓私心推介💓✨北海道帆立貝 🐚份量十足 超級大隻 肉質細嫩鮮甜 滿足感大增 😋✨慢煮墨魚 軟糯墨魚🦑 夾鮮甜赤海膽 灑上青檸皮及竹炭鹽 口感層次瞬間拉滿 🆙🆙🆙✨半熟赤蝦赤蝦厚肉得黎爽口 有強烈鮮甜味 🦐✨中拖羅熟成1
由前五星級酒店法國餐廳主廚Thomas
主理既Decree by T。令
主打精緻日法Fusion Omakase 🇯🇵🇫🇷

自家製香蕉味雪糕🍨 香蕉味超濃郁!! 🍌
而雪糕甜度唔高 配合較甜既蛋白薄脆
中和兩者甜味 恰到好處 仲可以增加口感添

***
咁岩撞正餐廳週年紀念 可以一試限定套餐~
師傅每道菜式都用心製作 用料上乘
CP值極高 真係超級抵食!!

用餐時不難察覺主理人喜愛收藏精品餐具
餐具中不乏名牌出品 如: Hermes, Versace
而且用心地挑選客人英文名既字母餐碟上菜 別具匠心 🍽️

主理人Thomas亦於中環開設高檔居酒居。令酒場 🍶🍺
所有食物都非常精緻 下次有機會一定要去試下先😋😋
這是一間只做廚師發辦的餐廳 ,而這是我第三次拜託師傅安排廚師發辦, 從前都是我跟太太夫婦二人獨自享受 ,這次我們邀請家人一起來共享美食。在之前,我總會先查閱餐廳菜單,了解他們的風格和特點, 嘗試體會每道菜背後的故事和料理技巧。我相信這樣的準備是對於一位認真的廚師的最大尊重。 當晚,我們五人準時入座後,點了一瓶辛口大吟釀。有趣的是,侍應還拿出多種風格的酒杯供我們自行挑選。我選擇了一款奢華又精緻的清酒杯,外觀散發著閃閃發亮的花紋,內部則是銀色光澤,讓整個開場就增添濃厚的儀式感。 接下來,師傅開始表演他的精湛技術,為我們呈現連續21道精美的料理。烹調的方式多種多樣,從傳統的日式料理到融合了日式和法式風格的創意佳餚。每一道菜肴都巧妙地搭配了精緻的陶瓷碟和餐具,令人不僅在口感上,更在視覺上一同享受了美食的美妙。 從整晚的品嚐過程到每道菜肴背後的製作過程,都讓我深深體會到飲食文化的博大精深和廚藝的奧妙,讓我更加珍惜每一次品味美食的機會。當然,口味的感受是莫大的個人體驗,我相信只有親身品嚐過一次,才能真正感受到這場美食之旅的獨特魅力。

2023-05-25
慶祝紀念
生日
今次再訪由前5星級酒店主廚Thomas主理,主打新派創作料理嘅Omakase店💕 係到真係完全唔擔心菜式會重複,每過一段時間就會有新作品推出,每次食完都超有驚喜的🥰 店內嘅17道Omakase Lunch由融合日法元素嘅創意料理以及手握壽司組合而成,以類似梅花間竹嘅形式,比起一般傳統嘅omakase冇咁單一,更多元化✨ 其中牡丹蝦檸檬海綿寶寶、馬友生死戀、令の秘密花園依啲菜式名字更係令人充滿期待感啊!!!-Lunch Omakase ($880/位)-<前菜>•慢煮墨魚明太子經過60度慢煮嘅墨魚,裏頭加入明太子,面層加上少許酸酸甜甜嘅青桔醬,幾開胃🤤•松葉蟹枝豆豆腐Espuma被稱為「令の秘密花園」🌿 下層其實係松葉蟹肉伴蟹膏,上層則係用上娟豆腐打成嘅泡沫🫧 口感似忌廉般幼滑,帶空氣感~ 中間仲會食到枝豆粒。整體組合幾refreshing 的•牡丹蝦檸檬海綿寶寶牡丹蝦他他,加入准山 & 蝦膏 ,食落有點爽脆嘅口感🦐 下層應該冇乜會估到,原來係檸檬白糖糕,質感真係同海綿相似,帶點回彈力嘅空氣感🧽🍋 檸檬嘅酸味仲可以帶出返牡丹蝦嘅鮮味~ 面層嘅鱘龍魚魚子醬原來仲係自家品牌🫢

Lunch Omakase ($880/位)
<前菜>
•慢煮墨魚明太子

•松葉蟹枝豆豆腐Espuma

•牡丹蝦檸檬海綿寶寶
牡丹蝦他他,加入准山 & 蝦膏 ,食落有點爽脆嘅口感🦐 下層應該冇乜會估到,原來係檸檬白糖糕,質感真係同海綿相似,帶點回彈力嘅空氣感🧽🍋 檸檬嘅酸味仲可以帶出返牡丹蝦嘅鮮味~ 面層嘅鱘龍魚魚子醬原來仲係自家品牌🫢,更能夠balance返整體味道,真心係驚喜之作!

<壽司>
•醬油漬赤生
•千葉縣銚子大拖羅
•小川馬糞海膽
•干飄卷

天然野生平目魚 配上炙燒魚群邊,肉質結實,帶魚油香;幾開心依到有地金目鯛食,被稱為金目鯛中嘅極品,油份真係特別豐富😍 依到嘅春子鯛幾特別,係經過鹽醋醃漬 (類似小肌魚嘅做法) 魚味突出;來自千葉縣銚子嘅大拖羅,一睇就知係入口即溶,口感超柔軟的~

<料理/和食>
•網燒bb銀鱈魚· 無花果
經過網燒銀鱈魚嘅油香出哂嚟🤩 配上無花果 一齊食會減低返個油膩感~ 另外一旁仲有個沙甸魚醬 & 西米薄脆,第二個食法就會香口惹味啲🐟

•馬友生死戀- 立鱗燒
採用新鮮嘅馬友做立鱗燒,淋上用馬友鹹魚製作嘅醬汁,譜奏出一場馬友生死戀🤣 除左個名咁有意境之外,食落個鹹鮮味突出,配上外皮酥脆嘅立鱗燒真係一絕!

•真蠔·蠔湯稻庭烏冬
蠔湯夠濃郁,質感濃稠,令烏冬充份掛滿湯汁🦪

•江戶前玉子燒

•粟米魚濃湯
雪白嘅顏色,就是真材實料嘅味道❤️

<甜品>
•杞子雪葩 配古早味蛋糕
食得出杞子天然嘅甜味,幾清爽❄️

•鐵觀音雪糕 配蛋白餅
2023-03-12 317 瀏覽
First opened on Tsim Sha Tsui’s Minden Avenue last November, Decree by T’s debut location serves an omakase menu by chef Thomas Tam—an alum of Petrus and Sushiyoshi—that isn’t afraid of taking risks in combining French-inspired “borderless” dishes with traditional nigiri—and diners are amply rewarded for it.We had their new menu:🔹光魷魚 *it is served like an art piece with flowers and is equally yummy🔹甜蝦他他海綿寶寶 *the attention is detail is great, they lowered the saltiness of the caviar to offer the

We had their new menu:
🔹甜蝦他他海綿寶寶 *the attention is detail is great, they lowered the saltiness of the caviar to offer the best pairing with the food
🔹深海池魚
🔹竹炭海鹽帶子
🔹雞魚(伊佐木)
🔹春子鯛(鹽醋漬)
🔹地金木鯛
🔹網燒銀鱈魚配無花果
🔹野生馬友(馬友生死戀)*I really love this one as the soup is perfect with the fish and after the fish the chef offers rice to add to the soup to amplify the enjoyment
🔹1星期熟成吞拿魚腩
🔹醬油漬赤身
🔹大拖羅 *Toro is always my favorite, really love the selection as well
🔹蠔汁麵 *this was also a great surprise as I didn’t expect this dish at all and it really matches with the whole menu
🔹壺蘆瓜卷物
🔹江戶前玉子燒(蜜柑芝士醬)*I really love the softness and how yummy tamago is together with cheese, the beautiful dishes also make the food look even stunning as the place have dishes from shops like Versace and Hermes
🔹粟米魚湯 *The soup is so rich and full of flavors, great way to end the perfect lunch
🔹開心果雪糕 *You guys know how big of a fan I am when it comes to pistachio
🔹杞子雪葩 *First time trying it and it’s really yummy

Everything was so fresh and nice, we really enjoyed the experience.

Also remember to go for the sake as it’s perfect pairing with the sushi and food 🍶
2023-01-22 444 瀏覽
這間2022年開、新新地來試試🤗下午、選了這個17道菜。又靚又好美又特別價錢好實惠 才$880 17道菜。 每道份量雖小但加起來好飽啊😋 最有驚喜的幾道:1.魚湯 打碎白魚肉、魚骨、粟米煲4-5小時 超香滑鮮甜香濃❤️❤️❤️❤️2.濃雞湯日本烏冬好香滑啊❤️❤️❤️3.拖羅煙燻魚子牛油果多士 ❤️❤️4.魚肝夾脆餅❤️ ❤️5.海膽刺身好新鮮香甜 當日是俄羅斯海膽6.大 中拖壽司好味7.甜品可以寫字 我們是周年紀念 還有他們自家制作的黑松露朱古力 大約有三粒其他都好味值得試🌹🌹
2.濃雞湯日本烏冬好香滑啊❤️❤️❤️
慶祝紀念
紀念日
  • 魚湯
2022-11-17 542 瀏覽
非常有驚喜,好好食頭盤第一款,已經令我深深愛上😍1. 吞拿魚蓉牛油果魚子多士多士夠脆口,吞拿魚蓉少少凍,好順滑的牛油果,配上仿魚子,好好味😋食多10件都仲得🤣😂2. 日本生蠔🦪用葉子包住生蠔過一過水,再配上柚子漬,能去除腥味,保留蠔的鮮味👍🏻同平時就咁食生蠔唔同,多咗份口感,同層次感覺。3. 啫喱甜蝦甜蝦切粒,配上爽口的山藥,又甜又爽,口感層次好獨特~🙀好好食吖👏🏻👏🏻👏🏻再加上樣子漂亮好食😋
非常有驚喜,好好食

頭盤第一款,已經令我深深愛上😍

1. 吞拿魚蓉牛油果魚子多士

2. 日本生蠔🦪

3. 啫喱甜蝦

好食😋
2022-11-14 338 瀏覽
上週日嚟到尖沙咀去到 「令」食午餐廚司發板$880/位 菜式每日唔同師傅用心製作嘅料理 好有驚喜!細心位係去到食油份重嘅魚時(例如釜とろ)餐廳就會轉用焙茶做配搭🍵連細節位咁用心 料理嘅美食就更加唔洗講啦~🫶🏻🔸拖羅煙燻魚子牛油果多士鮮味、咸香、creamy、脆卜卜集於一身,味道口感充滿層次。🔸墨魚刺身麵用咗新鮮日本墨魚,口感彈牙,配南瓜芥末醬及干蒸魚子醬絲,鮮甜中帶點咸香。🔸甜蝦他他日本蝦非常鮮甜,配爽口淮山、香濃蝦膏、清爽酸汁啫喱,開胃,好好食!❤️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🔸壽司:◗深海池魚 ◗地金目鯛◗北海道帆立貝 ◗黑鯥 ◗秋刀魚– 地金目鯛配,輕輕燒過,迫出油香,配昆布漬,餘韻有昆布甜味。– 北海道帆立貝,清甜爽口,佐青檸汁、竹炭鹽,鮮味十足。– 黑鯥燒一燒,魚味濃、油份重,好香!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🔸蒸蛋慕絲配炸米紙質地比一般茶碗蒸滑,內有百合、帶子,以竹炭鹽調味,配墨魚汁炸米紙,脆卜卜好香口。🔸松葉蟹泡芙入面有滿滿蟹肉、蟹膏,好鮮好香濃!仲有用65度慢煮菠蘿,酸酸甜甜,用泡夫代替麵包,口感輕盈。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🔸壽司:◗赤身醬油漬口感滑身,酸味剛
上週日嚟到尖沙咀
去到 「令」食午餐廚司發板
$880/位 菜式每日唔同
師傅用心製作嘅料理 好有驚喜!
細心位係去到食油份重嘅魚時(例如釜とろ)
餐廳就會轉用焙茶做配搭🍵

🔸甜蝦他他

🔸壽司
◗深海池魚 ◗地金目鯛
◗北海道帆立貝 ◗黑鯥 ◗秋刀魚

– 北海道帆立貝,清甜爽口,佐青檸汁、竹炭鹽,鮮味十足。
– 黑鯥燒一燒,魚味濃、油份重,好香!

🔸蒸蛋慕絲配炸米紙

🔸松葉蟹泡芙

🔸壽司
◗赤身醬油漬
口感滑身,酸味剛剛好,好食。

◗釜拖羅
介乎於大拖羅同中拖羅之間,近魚餃位,,口感非常嫩滑,又有魚肉香,正!

◗馬糞海膽
來自俄羅斯嘅海膽,同日本嘅係同一海域,味道甘香鮮甜,甜中帶點咸味,口感creamy,好食!

🔸週年菜式:
吉列蜆肉忌廉
炸脆嘅天掃羅中間包住:淺理蜆肉、咸蛋黃碎、忌廉汁,外脆內煙韌,口感特別。

🔸魚湯cappuccino
以白魚肉及魚骨、粟米煲4-5小時,濃濃嘅魚香湯超甜,好好飲!面頭係用魚湯打成嘅泡沫,幾特別。

🔸葫蘆瓜小卷
🔸江戶前玉子燒
🔸鐵觀音雪糕配蛋白脆片
2022-06-05 1694 瀏覽
有一班Foodie朋友真好, 可以約埋一齊去試新嘢! 點解會揀呢一間?因為俾佢嘅gimmick 吸引咗, 用上H 碟! 可惜,只有一道甜品係用”名”碟! 哈哈,我哋一行六人, 只係欣賞到一隻H 碟 ,其餘都係V碟 !餐廳比較細,除咗有間vip房之外,吧枱就只有大概八個位左右!講完題外話, 講返啲食物! 師傅好俾心機去整去present 啲食物 !壽司不過不失,反而其他比較出色! 尤其是個帶子, 同啲汁加上少少麵好好味! 湯亦好出色好香濃, 仲有值得一讚個甜品絕對有驚喜! 自家製粟米雪糕! 好香濃嘅粟米味, 完全好似喺日本買嗰啲罐裝熱粟米湯咁好好味!算係抵食, 可以一試 !

算係抵食, 可以一試 !
午餐
2022-05-24 1138 瀏覽
Decree by T is a rather new Japanese-French restaurant serving Omakase, managed by the chef of a French restaurant in a five-star hotel😯. We made a reservation around 1 month before visiting. The entrance of the restaurant is quite cool and we were welcomed by polite and attentive staff 💯.We had 14 delicious courses (HK$680) that day👇🏻somehow I can only count 13 dishes: 2 appetizersDeep-sea Horse mackerelKareiKinmedai Taira-gaiToyama white shrimp Soy sauce marinated wild MaguroWild ToroUniTamago

2 appetizers
Uni
Tamagoyaki
Fish Soup
Coconut Ice Cream

Everything was delicious👍🏻. I’d say that’s a good value! It also offers other menus at different prices🤑.
午餐