餐廳: 住家菜 (柯士甸道)
資訊:

3天前 0 瀏覽
尋晚去左柯士甸道既住家菜食晚飯,佢叫住家菜,當然食平時屋企既味道,感覺無咁膩👍豉汁蒸黃立䱽 $138好耐無食魚,叫左碟豉汁蒸黃立䱽,條魚女大條,上面舖滿豆豉同蔥,賣相幾靚!啲魚肉好滑,又無腥味,處理得幾好,火候時間都控制得唔錯,令到條魚又滑又有鮮味👍荷蘭豆炒花枝 $90好正呀,上枱時已經聞到好香既味道,熱辣辣,新鮮炒完就上枱,香氣十足!荷蘭豆好爽脆,好青綠,唔會老,另外,魷魚都好新鮮,好彈牙,又有鮮味,超好食😋呢間既小菜真係好好味,大家可以試下👍

豉汁蒸黃立䱽 $138

荷蘭豆炒花枝 $90

呢間既小菜真係好好味,大家可以試下👍
2024-09-19 0 瀏覽
之前經過佐敦,見到呢間餐廳午市套餐幾抵,有湯、小菜、白飯、糖水,都只係$58。今日難得出去佐敦做嘢,就去試吓佢嘅午餐先!.佢個午市餐牌日日會轉唔同款式小菜,湯同糖水都係會定時轉款,好多選擇唔怕悶👍🏻.今日揀咗食【冬菜蒸黃花魚】,估唔到都幾大條,蒸嘅時間控制得好,魚肉好滑。條魚又夠新鮮唔腥,魚汁用來送飯一流!😋.而今日湯水係【青紅蘿蔔豬骨湯】,飲得出係家庭嘅味道,無味精,好好飲。.糖水就有【紅豆沙】,侍應好細心,見我食完條魚同飯先拎糖水出嚟俾我,熱辣辣唔太甜,正呀。.$58 呢個價錢有咁豐富嘅午餐,加上味道唔錯,我覺得都幾抵食👍🏻

2024-09-09
2024-08-03 379 瀏覽
從前它還在尖東時就開始幫襯,轉眼已經是差不多二十年前吧,柯打的只是一般家庭式小菜,老火湯的確是沒有太多人工味道, 叫一個煲已經夠我們一枱7大1小喝了。相當扺飲。菜甫炒蛋嘅菜甫比較咸,黃金蝦則是同以前的差不多,看似很少但我們也夠分。蜆介炸鯪魚球亦相當出色,阿嫲雞不過不失。服務也勤快。現在已經沒有什麼要求了,還原基本步吧!食得飽唔太難食可能這已經是很好了

阿嫲雞&咕嚕肉
黃金蝦
蜆介炸鯪魚球
2024-07-27
黃金蝦
蜆介炸鯪魚球
  • 蜆介鯪魚球
2024-06-22 630 瀏覽
枝竹炆火腩係食橡膠,好多肥肉d汁好似鼻涕質感,想到想哭雞翼白雪雪,賣相有點令人滴汗😥,唔敢食肉餅還可接受紫米露似水質感,難飲,冇咩紫米露味餐湯似洗腳水,哭了,飲咗一啖冇飲😢宮保雞丁賣相令人引不起食慾,冇食
枝竹炆火腩係食橡膠,好多肥肉
d汁好似鼻涕質感,想到想哭
雞翼白雪雪,賣相有點令人滴汗😥,唔敢食
肉餅還可接受
紫米露似水質感,難飲,冇咩紫米露味
餐湯似洗腳水,哭了,飲咗一啖冇飲😢
宮保雞丁賣相令人引不起食慾,冇食
2024-05-09 737 瀏覽
友人推介來吃晚飯,有驚喜。這類做廣東地道家庭菜做得好的食肆,是買少見少,這家是必須給讚,價錢不貴,食物質素優,色味俱佳。來過一次必會再來的食肆。我推薦蒸魚和豬肉餅,下次要再試其他。
2024-03-29 990 瀏覽
樸實的家,沒有華麗的裝飾,簡簡單單的桌椅,像在家中吃飯的感覺。住家菜就是這一種。咸魚肉餅,不俗,清清淡淡的,不太咸。馬鮪,比較淋,想吃實肉可能吃沙巴較好。菜乾老火湯足料。想吃實而不華的晚餐,可一試。

咸魚肉餅,不俗,清清淡淡的,不太咸。

馬鮪,比較淋,想吃實肉可能吃沙巴較好。

菜乾老火湯足料。
想吃實而不華的晚餐,可一試。

2024-03-27
想在佐敦找一間港式家常菜的餐廳,就和家人預約了位於佐敦柯士甸道的住家菜。.跟著openrice 的推薦點了一份脆香琵琶豆腐,味道出乎意料地美味。琵琶豆腐的製法遠比想像中更費工夫,將魚肉、蛋白、蝦米和豆腐搗成糜,加入素魚翅和香菇增添口感,捏成橢圓形後,油炸出外脆內軟的口感。在碗碟中央鋪上娃娃菜,並在表面淋上少量芡即成。餸菜被呈上飯桌時熱騰騰,讓人食慾大增。.另外還點了一份黑椒腰果牛柳粒和一個柱貝魚湯雜菜煲。牛柳粒經爆香,和青椒、紅椒和洋蔥一起炒製,醬汁偏鹹口,適合配搭米飯一起享用。可惜腰果沒有炒過而且洋蔥半夾生,味道一般。魚湯蔬菜煲口味清淡,表面撒滿蝦米、粉絲,裡面加入小白菜、娃娃菜、菜心等不同款蔬菜和大塊白色菌菇。.味道雖好,但店面裝修老舊,廁所與存放餐具的位置較近,環境有些許雜亂,或許外賣更適合。· · · · · · · · ·🦀整體評分:6.5/10味道:⭐️⭐️⭐️🌟環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️Revisit🔚· · · · · · · · ·.📍 住家菜📍 九龍柯士甸道麗斯中心地下.想知更多飲食資訊?立即follow @sake_krd Puu Eats🦀一齊吃遍港九新界✨.🔎#KRD

脆香琵琶豆腐

另外還點了一份黑椒腰果牛柳粒和一個柱貝魚湯雜菜煲。

黑椒腰果牛柳粒

📍 住家菜
📍 九龍柯士甸道麗斯中心地下
🔎#KRD中菜
🔎#KRD西九
#hkfoodie #852foodie #hkig #香港美食 #西九美食 #西九好去處 #粵菜 #中菜 #住家菜 #家常菜 #琵琶豆腐 #黑椒牛柳粒 #雜菜煲 #粵式家常菜 #日常食譜 #foodstagram #foodporn #foodie
脆香琵琶豆腐
黑椒腰果牛柳粒
2024-01-12 944 瀏覽
話說今晚心血來潮,決定去「住家菜」試吓啲家傳秘製嘅順滑美饌🍲。嘩嘩嘩,先有碗西洋菜湯上嚟,瞓身一啖湯,夠晒鮮甜,完全唔覺得有啲啲假假味精味👍。跟住上場嘅係土魷蒸肉餅,賣相唔俗,蒸得啱啱好,又唔會太熟。豬肉係混入海鮮嘅嫩滑,咸香啱口,攪得我忍唔住夾咗啖又一啖🍚。實招啦,最撩人呀,就係金沙蚧肉西蘭花。講真,佢嗰個鹹蛋黃嘅金沙忽然間爆出來,囉囉攣嘅炒勻晒,處處都係惹味,每一啖咬落去都夾帶嗰陣陣蛋香,簡直係流晒口水😋。當晚嘅至潮,當然非住家老火湯莫屬。湯頭煲得咁夠晒火候,飲一口下去,喉嚨到胃咩煩惱都似喺嗰股溫馨之中消融咗💆‍♂️。諗番起嚟,係都食得好滿足呀,簡單的家常菜,但每樣都做到恰到好處。食飽飯喇,想一想,我下次還要再黎,話你知!人均50左右,及了!#住家菜#及了#便飯#食評 #美食 #家常菜#食客

人均50左右,及了!
#住家菜#及了#便飯#食評 #美食 #家常菜#食客
2023-09-08 2357 瀏覽
Home Feel offering stir-fry dishes is quite family alike restaurant, the food quality is okay,  the taste not bad, some dishes having small portion though, the staffs are friendly here haaa, not a bad choice Sweet and Sour Pork with fruits is funny, they putting fruits as a sides, cool combination haa, pork tastes okayStir-fry Black pepper sliced beef having large pieces which they should better cut into small size and more easy for us to share lolAbalone Rice with Chicken pieces is soso good, t

, the best dishes of tonight
, the flavor is rich and the rice is well cooked and yummy that i wanna get another bowl haa as one who doesn’t like eating rice haaa
Fried Rice in Egg white and dried scallops quite disappointing us with its tastelessness
, we left behind many lolll
Fried Fish fillet in corn soup surprised me with its small portion lolll
, the fish fillet is okay, but as one of my favorite dishes, it seems not matching the standard
Braised Fish fillet with fried tofu having rich sauces, but the fish fillets seem a bit tasteless
and tofu is so soft and smooth
Steamed fish head in soya sauce having good taste
but i’d say having too many fish bones lolll
, it’s annoying keep minding those fish bones
Stir-fried Shrimps in XO sauces is spicy sadly we didn’t realize XO sauce is so spicy
until we get a piece to try sad
dishes
dishes
soup
outsides:i
nsides:
menu:
Trying this one for first time, guess this will be on our dinning list haa
2023-07-28 1985 瀏覽
每個星期總有不想煮飯的時候星期六,懶洋洋!晚餐在外面吃,Open Rice發現柯士甸道“住家菜”,電話訂座晚上7點,因為下大雨,我們提早出門,6:40就到達,店員說我們早到了,要等等。門口位根源不適合客人等侯,因為:1) 沒有開空調 (壞了?!),空氣不流通,又擠又焗,等了25分鐘,差點焗暈!2) 門口放了6張椅,應該是給等位的客人坐,但一邊4張椅上面放了塊木板,用於擺放外賣食品,不能坐;3) 4張椅對面又放了2張,其中1張表面破損,也不能坐,即等候區只有1張椅可以坐;4) 過了6:50,等候的客人越來越多的,空間窄小,又擠又焗!晚餐點了以下的:#招牌阿嫲雞:電話訂座時,店員詢問要不要預訂阿嫲雞,當時沒有訂,點菜時叫了份例牌試試,味道似沙薑雞,還可以。#西蘭花石斑魚:石斑魚厚切,啖啖肉,鮮味足,本餐最好吃的菜。#鮮雜果咕嚕肉:配上多種水果,火龍果、菠蘿、提子、車厘茄,解油膩,挺好的!#脆香琵琶豆腐:本餐最差的菜,外皮不是脆,是好硬,差評!#柱貝魚湯雜菜煲:份量足,蔬菜挺新鮮。#腐竹薏米糖水:送的糖水,好吃!
每個星期總有不想煮飯的時候
星期六,懶洋洋!

門口位根源不適合客人等侯,因為:

晚餐點了以下的:
#脆香琵琶豆腐:本餐最差的菜,外皮不是脆,是好硬,差評!
#柱貝魚湯雜菜煲:份量足,蔬菜挺新鮮。
#腐竹薏米糖水:送的糖水,好吃!
招牌阿嫲雞
西蘭花石斑片
鮮雜果咕嚕肉
腐竹薏米糖水
2023-06-20 1490 瀏覽
老友話好耐冇見,約大家到佐敦食「住家菜」,一坐低即刻叫了一煲老火湯,係花生豬腳,份量大約有五至六碗,幾足料,不過有點鹹。我們3個人點了2個菜一個飯,有蜜糖豬扒、柱貝雙菇滑豆腐和咸魚雞粒炒飯等;每碟份量適中,味道正常,只是炒飯油多了點,而價錢亦可以接受
蜜糖豬扒
柱貝雙菇滑豆腐
咸魚雞粒炒飯
2023-06-15
2023-04-23 1708 瀏覽
一大班人食飯,最好的選擇,一定是中菜。朋友從外國回來,要吃「住家」的感覺,就選擇了這裏,食飯種類繁多,豬牛雞魚菜湯,總有一樣合你心意,價錢又大眾化。每款食物都很新鮮,上枱時候全部都是熱辣辣的。因為朋友未到齊,又有小朋友,於是先叫一個鴛鴦炒飯給小朋友醫肚先,鴛鴦炒飯的飯粒粒分明配上鴛鴦汁更加開胃。琵琶豆腐:外脆內軟,加上汁唔會太熱氣土魷蒸肉餅:土魷十分鮮味,配上白飯一流,可以不停添飯京都骨:用生果做配菜,酸酸甜甜, 十分鮮味,肉很鬆軟
一大班人食飯,最好的選擇,一定是中菜。
每款食物都很新鮮,上枱時候全部都是熱辣辣的。

琵琶豆腐:外脆內軟,加上汁唔會太熱氣

土魷蒸肉餅:土魷十分鮮味,配上白飯一流,可以不停添飯

京都骨:用生果做配菜,酸酸甜甜, 十分鮮味,肉很鬆軟
2023-04-06
2023-03-14 1512 瀏覽
幾年前嚟食過,冇食一排,突然諗起呢間住家菜,今晚又再過嚟食·西蘭花炒魚柳:魚柳好大塊,但略嫌唔夠滑身(忘記影相).番茄蛋炒牛肉:呢味餸好有家庭風味,蛋同牛肉都炒得夠滑,我最欣賞個汁甜甜地好醒胃,送飯一流!另外叫咗個西洋菜猴頭菇豬骨湯,原煲上,飲得出真係冇乜味精,亦好足料。我哋兩個人飲每人都裝到4-5碗,估唔到咁大煲!晚市原來每位送糖水,椰汁西米露,唔會太甜.兩個人成餐晚飯二百幾蚊,一湯兩餸,仲有糖水,食到好飽,滿足🥰
幾年前嚟食過,冇食一排,突然諗起呢間住家菜,今晚又再過嚟食
西蘭花炒魚柳:魚柳好大塊,但略嫌唔夠滑身(忘記影相)

晚市原來每位送糖水,椰汁西米露,唔會太甜
2023-03-13
2023-02-10 1136 瀏覽
其實都食左1段時間, 不過最近食左間好出名又好多人食, 但食物質素只係叫做幾好gei情況下, 我覺得住家菜絕對值得多d人認識!個晚黎到大概6點幾, 可能因為平日人數唔多, 枱與枱之間有好多位, 坐得舒服黎得呢度就1定要叫老火湯, 個晚係雪梨唔知乜野煲瘦肉湯 (已經唔記成個湯名🤣)老火湯 - 個味好夠, 但比較稀中式牛柳 - 唔錯, 個汁唔會太酸, 牛肉都好夠味琵琶豆腐 - 呢個出左事, 個廚應該煮唔熟, 結果個staff同我換, 仲比我地換過另1款豆腐, 值得嘉許!西檸雞 - 個汁好味, 如果d雞可以炸得再脆d就更加好鐵板鳳陽豆腐 - 結果我地換左呢1款, 鐵板出到黎熱辣辣, 唔會有唔熟gei問題, 重點係d豆腐冇個陣壞壞地gei酸味坦白講我認為呢個價錢呢個味道係物超所值, 鋪頭亦如其名, 住家菜, 的確有家的味道。本身想食第2次, 可惜朋友reject左, 下次再有機價就再食多次

老火湯 - 個味好夠, 但比較稀
中式牛柳 - 唔錯, 個汁唔會太酸, 牛肉都好夠味

西檸雞 - 個汁好味, 如果d雞可以炸得再脆d就更加好

2022-12-17 1361 瀏覽
阿嫲雞(例)$68好味指數:8.5/10呢個係🏆招牌菜,所以今次試吓,雞肉🐓入口非常嫩滑,一啲冰鮮味都冇,而且我非常喜歡佢雞皮唔會太肥,醬汁💦充滿麻油味,一上枱已經好香,加埋面層有啲芝麻,非常鹹香易入口。鮮什果咕嚕肉$85好味指數:9/10呢一味次次嚟到都會點,因為佢嘅咕嚕肉🐷一啲骨都冇,啖啖肉,甜酸味道做到😌啱啱好,仲有好多新鮮生果,今次用咗火龍果,提子🍇,同埋菠蘿🍍,就算係配菜嘅洋蔥🧅都好入味,好好送飯。麻婆豆腐$82好味指數:9/10豆腐🫠夠滑,仲有肉碎葱花,味道只係有少少🌶️辣,就算小朋友都食到,仲有佢嘅芡汁唔會太稀太杰,真係好考師傅功夫,呢一味餸又係可以食到好多碗飯🍚,清清地,無味精之選。附送中式糖水今晚係紫米露,仲溝咗少少🤏🏽西米,味道唔會太甜,其實每一次嚟食飯我都好期待佢嘅糖水,因為佢嘅糖水一樣都係咁出色。🤤
阿嫲雞(例)
好味指數:8.5/10