餐廳: 住家菜 (謝斐道)
資訊:

其實肚腩工時都好長,忙起上黎OT到凌晨都係家常便飯,好難每日都大魚大肉🐷身體都未必頂得順🥹要講呢幾年食得最多次嘅餐廳應該就係呢間主打無味精的住家菜啦😋甘荀雪耳海底椰湯 $25呢度嘅老火靚湯似屋企煲咁足料同埋濃,肚腩中意佢唔太甜都唔太咸😁通常飲碗湯暖下個肚仔先開始食野🤩招牌亞麻雞(例) $65好中意呢個招牌菜😆雞皮上邊有好多芝麻,同埋都有調過味,有種咸香,仲有秘製醬汁點😍雞嘅烹調手法既可以同時鎖緊肉汁,又唔會太肥🐣涼瓜炒豬肉 $75由細到大都驚食苦瓜,但係人大左,好似苦瓜冇咁苦🥲唔知大家有冇同感呢?加左豆鼓炒,遮到苦瓜嘅苦味,肉薄薄嘅炒得好香😋柱貝魚湯雜菜煲 $75呢個係清淡首選😍好多唔同嘅菜,有白菜仔、生菜、西蘭花、油麥菜、菜心、菇類🥬🥦又有蝦米魷魚絲,魚湯清得黎又香,所以係必叫😋通常都會送糖水呀😚我地去食嗰晚有腐村薏米,之前都試過喳咋、南瓜西米露等。如果大家想食勁啲,都有沙嗲肥牛粉絲煲、茄汁大蝦、各式蒸魚、竹筒飯😝

甘荀雪耳海底椰湯 $25

招牌亞麻雞(例) $65

涼瓜炒豬肉 $75

柱貝魚湯雜菜煲 $75

2021-08-17 2375 瀏覽
每次經過「住家菜」都好想試 因為每次都好多人排隊 今日帶住爸爸媽媽 最好就係食中菜 唔知點解同男人食中菜實無錯😂去之前已經打定電話問有無位 店員已經好細心 答完有位 再問埋使唔使留定條魚 證明住家飯 有條魚會令成餐飯豐富好多👍🏻今晚餐飯條魚揀左「烏頭」用豉汁蒸 再叫埋鹹蛋蒸肉餅、翠肉瓜炒豬肉片 加兩碗白飯 真係食緊住家飯👍🏻👍🏻所有餸都無落味精 全部餸都係新鮮滾熱辣 要小心慢慢食 唔係就會燙親咀😂鹹蛋蒸肉餅既豬肉同肥膏好均勻 好滑 送飯一流❤️翠肉瓜炒豬肉片好有穫氣 正常份量 豬肉片都係正常size 唔錯~豉汁蒸烏頭係最後先到 條魚好新鮮 蒸到剛剛好 證明廚師好有經驗👍🏻我地食到成條魚連骨都無剩😂好好味 值得一試❤️❤️住家菜既店員全部都好親切 好似真係自己既姨媽姑姐煮飯比你食甘 有求必應 唔會嫌你麻煩 飯後仲有糖水送 好有愛👍🏻👍🏻

鹹蛋蒸肉餅既豬肉同肥膏好均勻 好滑 送飯一流❤️

鹹蛋蒸肉餅
豉汁蒸烏頭
翠玉瓜炒豬肉片
鹹蛋蒸肉餅
豉汁蒸烏頭
翠玉瓜炒豬肉片
2021-08-12 1124 瀏覽
簡簡單單食個小炒晚餐,見到招牌主打係少鹽少油嘅住家菜就去試咗。價錢算幾唔錯,晚餐每位大約$100就已經有湯、主菜、白飯,仲送甜品。雖然豆豉鯪魚油麥菜本身都算係多油嘅菜式,但如果主打少鹽少油,呢道菜嘅鹽同油又真係多咗啲。沙拉骨份量唔算真係好多,但一定夠食,味道都唔錯。老火湯都幾入味,而且應該都真係冇落味精。反而送嘅清補涼糖水唔會太甜而且味道都幾好。撇除佢唔係佢自己所講咁少鹽少油,呢度嘅食物性價比都算係唔錯嘅。
豆豉鯪魚油麥菜

沙拉骨份量唔算真係好多,但一定夠食,味道都唔錯。
沙拉骨
2021-08-10
沙拉骨
都市人日日都大魚大肉,食好多味精落肚有時都會掛住屋企靚湯想食得清淡啲比我遇到<住家菜>,就可以滿足到以上嘅願望——————————————————🔸是日精選小菜($53/每款)由於同同事一齊食晏,可以每人叫一款share今次有洋蔥豬扒、蒸魚同蒸雞呢個價錢嚟講真係無得彈$53包例湯、小菜連飯加甜品仲要日日唔同,唔怕會撞款又悶想食得健康必選‼️——————————————————住家菜 (謝斐道) (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道460-462號楊耀熾大廈地下
都市人日日都大魚大肉,食好多味精落肚
有時都會掛住屋企靚湯想食得清淡啲
比我遇到<住家菜>,就可以滿足到以上嘅願望
——————————————————

🔸是日精選小菜($53/每款)
由於同同事一齊食晏,可以每人叫一款share
今次有洋蔥豬扒、蒸魚同蒸雞
呢個價錢嚟講真係無得彈
$53包例湯、小菜連飯加甜品
仲要日日唔同,唔怕會撞款又悶
想食得健康必選‼️
——————————————————

住家菜 (謝斐道) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道460-462號楊耀熾大廈地下
2021-03-16 1527 瀏覽
今天中午11:30提前半小時預定排骨餐,12:00準時自取,結果漏左我的單。低素質餐廳不但沒有解決問題,反而要我在那裡繼續等。在我催促多次之後,才向後台詢問是否有我的單,之後,讓我繼續等待。大概等到40多分鐘,前後非常多人都取走餐,才給我餐。服務態度非常惡劣,且不承認是他們的問題。不會再來!可怕😱奉勸各位如果想要吃這家餐廳,要先看看這家店的水準。這家店菜色真的很一般,服務及訂餐非常惡劣,影響心情。

大概等到40多分鐘,前後非常多人都取走餐,才給我餐。

服務態度非常惡劣,且不承認是他們的問題。不會再來!可怕😱

話說新年前買了一個盆菜,雖然事隔都有兩、三個星期,但是還是想寫一篇食評去讚揚這個盆菜。😆話說新年前已經想物色一個性價比高的盆菜,不單止想材料豐富,也希望湯底不要太鹹,不然會很口渴🥵。誰知在新年前,我幫襯開的小店推出了盆菜,其實我對他們已經很有信心,因為他們是主打住家菜,所以絕對不會是味精菜色。🥳由於我是deadline當天報名,所以店主說已經沒有送貨服務了,那麼我們就自取了。到步後已發現桌上已有準備好的一個個盆菜,也感受到店主為了弄盆菜已經疲憊不堪。但仍然不厭其煩地教導我們如何吃盆菜,認真專業。👍🏻真實的盆菜與海報差不多,相當足料,雖然是4-6人餐,但它的材料超大,冬菇要剪開才可以吃。😮它還有海蔘、大花膠、流浮山金蠔、新鮮南非鮑魚、茄汁大海虎蝦、魚肉釀福袋等等,當然還有蘿蔔、豬皮、雞等基本食材,整個盆菜雖然要$1088,但還是覺得性價比很高!😋還有,它亦附上了一碗湯汁,不像過往的湯汁充滿味精令人很渴,家人都讚我買得好!😁如果下年他們再推出盆菜,我一定會幫襯的!🥰
話說新年前買了一個盆菜,
雖然事隔都有兩、三個星期,
但是還是想寫一篇食評去讚揚這個盆菜。😆

話說新年前已經想物色一個性價比高的盆菜,
不單止想材料豐富,
也希望湯底不要太鹹,
不然會很口渴🥵。
誰知在新年前,
我幫襯開的小店推出了盆菜,
其實我對他們已經很有信心,
因為他們是主打住家菜,
所以絕對不會是味精菜色。🥳

由於我是deadline當天報名,
所以店主說已經沒有送貨服務了,
那麼我們就自取了。
到步後已發現桌上已有準備好的一個個盆菜,
也感受到店主為了弄盆菜已經疲憊不堪。
但仍然不厭其煩地教導我們如何吃盆菜,
認真專業。👍🏻

真實的盆菜與海報差不多,
相當足料,
雖然是4-6人餐,
但它的材料超大,
冬菇要剪開才可以吃。😮
當然還有蘿蔔、豬皮、雞等基本食材,
整個盆菜雖然要$1088,
但還是覺得性價比很高!😋

還有,它亦附上了一碗湯汁,
不像過往的湯汁充滿味精令人很渴,
家人都讚我買得好!😁
如果下年他們再推出盆菜,
我一定會幫襯的!🥰
外賣自取
這家餐廳幫襯了很多年,那時主要幫襯它尖沙咀的分店,一班朋友吃着住家Feel的味道,確是讚口不絕。👍🏻沒想到自從在港島上班之後,可以幫襯它在銅鑼灣的分店,而它提供的餐單每天不同(星期日除外),一個餐+一個湯+一碗糖水,只售$48,加上吃到的是它聲稱不加味精的住家菜,絕對是打工仔恩物。🤣當天我挑選的是津白獅子頭,配上紅青蘿蔔豬骨湯以及芋頭西米露。津白獅子頭很有上海風味,濃味的醬汁配上青淡的津白,加上獅子頭很有肉味,配上白飯超級開胃。😋而紅青蘿蔔豬骨湯沒有溝水,所以很入味。🥰還有芋頭西米露,芋頭很入味,暖暖的甜在心頭。😍吃完過來,真的超級飽肚的。性價比真的超超超超高!難怪有這麼多打工仔來買外賣吧!😚😚
這家餐廳幫襯了很多年,
那時主要幫襯它尖沙咀的分店,
一班朋友吃着住家Feel的味道,
確是讚口不絕。👍🏻
沒想到自從在港島上班之後,
可以幫襯它在銅鑼灣的分店,
而它提供的餐單每天不同(星期日除外),
一個餐+一個湯+一碗糖水
只售$48,
加上吃到的是它聲稱不加味精的住家菜,
絕對是打工仔恩物。🤣

當天我挑選的是津白獅子頭,
配上紅青蘿蔔豬骨湯以及芋頭西米露。
津白獅子頭很有上海風味,
濃味的醬汁配上青淡的津白,
加上獅子頭很有肉味,
配上白飯超級開胃。😋

津白獅子頭

而紅青蘿蔔豬骨湯沒有溝水,
所以很入味。🥰

紅青蘿蔔豬骨湯

還有芋頭西米露,
芋頭很入味,
暖暖的甜在心頭。😍

芋頭西米露

吃完過來,
真的超級飽肚的。
性價比真的超超超超高!
難怪有這麼多打工仔來買外賣吧!😚😚

外賣自取
津白獅子頭
紅青蘿蔔豬骨湯
芋頭西米露
2020-11-26 1110 瀏覽
銅鑼灣舊底味道既中式牛柳🥰.果個汁酸甜都岩岩好.牛柳整好軟滑有咬肉感西籣花沙魚塊🥰.同樣味道好.唔咸.魚塊質肉冇一夾就散👍🏻例湯.木瓜雞腳花生.個人覺得咸左dd.整體好既👍🏻👍🏻👍🏻羅漢果糖水.👍🏻👍🏻👍🏻
銅鑼灣
西籣花沙魚塊🥰.同樣味道好.唔咸.魚塊質肉冇一夾就散👍🏻
例湯.木瓜雞腳花生.個人覺得咸左dd.整體好既
👍🏻👍🏻👍🏻
羅漢果糖水.👍🏻👍🏻👍🏻
2020-10-20 1137 瀏覽
光顧住家菜有十多年了,今年因為疫情關係,一直沒有機會再去⋯⋯昨天難得早起跟肥老公出去辦事,午餐就想到在這裏買外賣了。生意挺好呢⋯⋯我們11:30去到,還怕未有食物供應,誰知已有兩、三個外賣了!一個套餐才48塊,有餸、湯、飯、甜品,在銅鑼灣區算抵食了⋯⋯要了冬菇馬蹄蒸肉餅、菜甫貝柱炒蛋。回家打開一看,全部都是大大份的!餸、湯跟普通茶餐廳比較,真的做到少油少鹽,有家煮的味道(當然比我這個半地獄廚娘的出品好味得多)⋯⋯糖水是腐竹糖水,也不會太甜。結果還剩下一碗湯、大半盒飯,留了少少蛋和肉餅,第二天午餐自製湯飯,也非常滋味!實在太抵食了!
2020-09-14 1054 瀏覽
外賣完 等左好耐 之後仲要打返黎串返你同你講個地址錯 等左兩個幾鐘 話吾係個層 之後話係我講錯態度超差 比人感覺吾好 就算邊方錯 都吾應該打返黎鬧個客 以後外賣都吾會叫呢間 無質素
2020-09-14
2 分鐘 (外賣送餐)
2020-06-22 1330 瀏覽
近期發覺好多連鎖店越黎越多,又唔想煮飯但麻煩, 想搵啲高質住家菜都好難搵到。 好彩有朋友推介銅鑼灣哩間住家菜嘅餐廳。叫得哩個名,當然想試食下係咪真係咁有料哩間鋪頭每都有精選靚湯,而我個日係養生老火湯蘋果雪梨豬骨湯,個湯濃郁得黎但唔似出黎嘅味精湯,非常清甜,無乜油,真係有家嘅味道而今餐係午餐時段,有唔同嘅餸可以配合,連蒸魚飯都有得揀,實有一款啱你口味,而且價錢抵食,大概都係50蚊左右,可謂平靚正,如果平時比較忙,無時間煲湯返屋企食住家菜,哩間餐廳可以暫時滿你哩方面嘅食慾
2020-03-28 1567 瀏覽
今日去左銅鑼灣食lunch平時黎親銅鑼灣食野都會經過呢間住家菜見到入面都好多人幫襯今日咁岩又經過開 決定一試佢既lunch因為最近疫情關係所以唔算多人lunch 的選擇唔多咁我地都係㨂左豉油雞飯🐔每個餐都係跟老火靚湯同甜品-西米露但美中不足的地方係佢地冇飲品選擇最多都只係加錢要可樂嗰d但冇水吧沖茶啡不過算啦 健康d 飲湯仲好😇強調冇味精的老火靚湯 好好飲!今日係青紅蘿蔔豬骨湯一黎到已經好飲到比我飲哂 又足料👍同埋上菜都好快 可能因為唔多客坐得都好舒服跟住豉油雞飯都好好食 雞肉夠嫩滑 豉油又夠香整體黎講係唔錯 值得推薦
豉油雞飯

但美中不足的地方係佢地冇飲品選擇
最多都只係加錢要可樂嗰d
但冇水吧沖茶啡
不過算啦 健康d 飲湯仲好😇
強調冇味精的老火靚湯 好好飲!
今日係青紅蘿蔔豬骨湯
雞肉夠嫩滑 豉油又夠香
整體黎講係唔錯 值得推薦
豉油雞飯
2019-11-28 2075 瀏覽
今次要介紹既係一間我好鍾意食都食過無數次既餐廳:住家菜!而家香港越黎越多連鎖店,返屋企煮飯又麻煩,比我搵到呢間高質住家菜真係覺得好幸福 🤩 中環收工落銅鑼灣食個飯再逛下之後搭巴士返屋企fit哂~一坐低姐姐就會話比我聽當日既老火湯係咩,今次就係蕃茄黃豆薯仔豬骨湯,我地兩個人就嗌左一煲,份量岩岩好,大部份人如果兩個或以上都會直接嗌一煲,呢排凍凍地飲煲湯暖胃就至岩。湯本身好好飲,係住家既味道,我地兩個飲到一啲都無剩 😆其實回想當初第一次黎係因為想飲老火湯,不過之後成日回頭幫襯係因為佢啲小菜都超好食! 我地成日都嗌既兩樣係西蘭花炒斑片同咸蛋蒸肉餅,聽落真係超級平常既住家菜但係真心整得好好味!西蘭花炒得剛剛好,而啲斑片真係一流!極有斑片味同口感超正!係我食過最好食既炒斑片!咸蛋蒸肉餅都係極出色,肉餅配埋咸蛋同埋蒸豉油再撈埋白飯真係好好味,都係我食過最好食既蒸肉餅!雖然已經來過好多次但好多時都係嗌返呢兩味 😂 因為真係好食到無諗住試其他哈哈 🤩 兩個人一煲湯兩小菜加埋飯食左$244,考慮埋個食物質素真係好抵!強烈推介既住家餸 🤗

2019-09-20 1643 瀏覽
呢一間相信係銅鑼灣返工既都會知道,黎呢到其實都係為左可以飲碗湯。出面雖然都有唔少專係飲湯既鋪到,但係性價比就無呢間咁好。全部加埋50幾蚊其實係今時今日既香港已經係難搵。不過呢到都算係術坊飯堂黎,所以如果人太多就要俾下耐性等下位啦。上菜速度都好快手,而且唔會好飲出面餐廳咁食飽就吹你走。記得上一次黎都係好多年前,雖然當年就當得味道唔太好,但係當人大左再黎返飲淡湯就會覺得心頭有返種溫暖既感覺,可能係因為已經好少再有機會成日飲湯水,掛住媽咪既味道。

2019-06-26 1983 瀏覽
If you are missing some lovely home made Chinese soup without MSG, this is the place for you! First of all, staff are so friendly and the owner is so lovely that he made all the amazing recommendations for us to try! Especially love the ginger chicken which you don’t get to eat this kind of style elsewhere and the owner told us that they used their grandmother secret recipe to make it! The sweet and sour pork is sooo yummy and again this is recommended by the owner! Love this place and will defi

Love this place and will definitely go back again