2017-11-06 870 瀏覽
冬菇豬肉餃🥟 $30/6隻以中環依講 性價比都okay的餃子都好大隻下 好有冬菇味豬肉都唔係肥豬肉可惜最想食的白菜豬肉賣晒 有機會再試下間舖唔算太大 主力做外賣 但堂食有3個位

冬菇豬肉餃🥟 $30/6隻

間舖唔算太大 主力做外賣
但堂食有3個位

冬菇豬肉餃子
2017-10-30 2361 瀏覽
在中環返工廿多年 對香港中環感情深 每天中午例必幫襯中環區食肆 可謂對此區食肆已瞭如指掌 除非自己家𥚃煮飯帶返工吃 要吃得衛生健康不膩 實在不可能 中環是香港地標 中環的利源東街 更是夠道地香港的特色老街 近排發現利源東街新張的水餃店 “home dumpling” 試過京葱牛肉 韮菜豬肉 水餃肉質鮮美 醬料種類多款 感覺衛生 我這食家 就是要質量! 它的米缐可口 湯底有我最中意的芫茜味 各位中環友 不妨一試
中環是香港地標 中環的利源東街 更是夠道地香港的特色老街
2017-10-25 1696 瀏覽
中環利源東街一向都有很多驚喜小店. 最近開了一間賣餃子的。這間店看來幾專注. 賣的只有數款餃子(可蒸或煎),可加米綫或綠豆沙. That’s all. 每天有幾款精選會平d.今天㸃了白菜豬肉餃. 想試試是不是原汁原味.所以點了蒸餃. 三十元有六隻. 看似不多,但不要忘記這裏是中環呀,食乜都貴過人. 一咬就發現隻隻飽滿足料又多汁. 非常新鮮.有多款醬汁可選. 㸃左豉油辣椒,味道剛剛好.見其他人點煎餃好似煎得唔錯. 下次試一試.已後食餃,除了”四條龍”外又多一個選擇啦!
中環利源東街一向都有很多驚喜小店. 最近開了一間賣餃子的。

今天㸃了白菜豬肉餃. 想試試是不是原汁原味.所以點了蒸餃.

白菜豬肉餃

見其他人點煎餃好似煎得唔錯. 下次試一試.

已後食餃,除了”四條龍”外又多一個選擇啦!
2017-09-24 1579 瀏覽
I say “HIDDEN” coz there are so many vendors/hawkers in front of this dumplings shop.... that you cannot find this shop unless someone told you about it!! But it seems being hidden is not a problem for this shop.... judging by the long queue of customers .And I say “GEM” coz obviously the dumplings are SOOOOO GOOD that I can go here everyday for lunch.Each dish has codes specified on the menu (S1, S2, F1, etc.), making it easier and quicker to place order.They ask you whether you want the dumpli

They ask you whether you want the dumplings STEAMED OR PAN-FRIED. We went for the Pan-Fried option.
And then you’re asked to select a sauce- they got like 7 sauces such as THAI SWEET CHILLI, BLACK BEAN SAUCE, SOY, etc.

WITHOUT DOUBT I’d be going many times for lunch as there are so many other dumplings I still have to try (BEEF, PORK, FISH varieties)

Prawn & Chicken Dumpling (Pan Fried) with Black Bean sauce
Prawn  &  Chicken  Dumpling  (Pan-Fried)  with  Black  Bean  Sauce

Chicken & Mushroom Dumpling (Pan Fried)
Chicken  &  Mushroom  Dumplings  (Pan-Fried)

2017-09-22
10 分鐘 (外賣自取)
  • Prawn  &  Chicken  Dumpling  (Pan  Fried)
  • Chicken  &  Mushroom Dumpling  (Pan  Fried)
  • Black  Bean  Sauce
2017-09-21 1220 瀏覽
中午經常買外賣,這間餃子店最近開張,所以過來試下。一望餐牌,款式都幾多,大約都有七至八款。價錢亦大眾化,$30-$40一款餃子有六隻,加$18一碗米線或$15一碗綠豆沙。我見餃子都幾大隻,所以只是叫了六隻餃子食。今次叫韮菜餃,我見餃子是即煎。餃子料好足及食材好新鮮。一款餃子可配一款醬汁,老闆娘推薦蒜蓉陳醋汁,汁食落好香。個人覺得餃子味到都夠,不用汁都可以。六隻餃子的份量對於女子來講都飽。午餐又多一個選擇。
韮菜餃
2017-09-20 1106 瀏覽
中環都好少餃子舖,行過利源東街見到開左間新野就試下。舖面睇上去都好乾淨,門口有個告示板寫左好多食客嘅comment, 一入去有幾個吧臺位,可以坐低食。見到前面幾個等嘅人都係等拎外賣,我就叫左個一份招牌韮菜餃子,三十蚊六個。女性來講都夠飽,老闆娘都好nice, 有六款點醬可以揀,老闆娘有推薦受歡迎的蒜蓉陳醋,的確係唔錯。我見都有賣綠豆沙,老闆娘話冬天會推出紅豆沙,下次都會試。總結來講,價格算抵,餃子款式又多,下次會再幫襯!老闆娘仲話下次可以what's app叫外賣,真係唔錯!
韮菜餃子
京牛餃
2017-09-01
5 分鐘 (堂食)
韮菜餃子
京牛餃
2017-09-19 524 瀏覽
係中環番工,行開依間鋪頭,感覺裝修新穎 ,而且都有幾多人排隊,所以就試一試今日試左韮菜豬肉煎餃加米線,餃子包得好大粒,味道好好,好足料!仲可以跟唔同既醬料黎食!例如陳醋、沙爹醬等等。點黎食,更加好味而獨家米線都好好味,湯底出面餐廳食唔到,值得一試!而且老闆娘都好好人,好熱情介紹唔同款既餃子比我總括黎講,會再去依間餐廳再食!

仲可以跟唔同既醬料黎食!例如陳醋、沙爹醬等等。點

黎食,更加好味

而獨家米線都好好味,湯底出面餐廳食唔到,值得一試!

而且老闆娘都好好人,好熱情介紹唔同款既餃子比我

總括黎講,會再去依間餐廳再食!

2017-09-15 449 瀏覽
發現呢間利源東街新餃子鋪,品種好多,店內貼在好多來自世界各地吃過嘅客人好評,我決定試下。小店裝修簡單乾淨,有3个位可以堂食。睇個menu咁多種餃子真係好難決定。熱情嘅老闆娘同師傅話韮菜豬肉最多人點,就點左份韮菜豬肉餃。餃子幾分鐘后煎好,煎得好靓,金黄色,热辣辣。餃子皮厚薄適中,餡足料,吃落好鮮甜,唔會太鹽。餃子醬非常特別,一定要試下。係香港吃過最好吃嘅餃子!下次會再試下其它口味
  • 韮菜豬肉餃
2017-09-09 467 瀏覽
上星期日,行完蘭桂坊路經此店, 試咗個 京蔥牛肉餃,鮑魚鮮菇餃子,同埋獨家米線,味道認真唔錯... 大大件,真的餡料十足 , 仲有 好多款醬油選擇。 米線幾彈牙,湯有d我最喜歡的 麻香味, 值得推介。 同老闆吹吹下水, 佢仲送咗一隻韭菜豬肉餃畀我試,味道同出面食開嘅 一般韭菜餃真的很不一樣.. 呢款多咗一啲屋企媽媽嘅味道, 韭菜味特別香,haha...美中不足,就係堂食得兩三個位… 都係要外賣囉... 總括嚟講,呢間係值得推介嘅餃子店!
,味道認真唔錯
  • 京蔥牛肉餃子
  • 獨家米線
  • 鮑魚鮮菇餃子
2017-09-06 397 瀏覽
收工有少少肚餓就諗起呢間同事話:好好味。的餃子店門面望落去唔錯,有張吧枱可堂食,收工時間冇乜人。所以選擇係度食埋。落單時老闆娘細心介紹佢地既餃子,仲話:唔係太忙既時候你想試其他餃子我可以溝埋比你,但我會收當中貴果個價錢。於是我好唔客氣地叫左一份煎餃分別三款第一款,京蔥牛肉餃牛肉京蔥的比例好好,肉唔會太多,蔥味好夠。鍾意食蔥既必須要試第二款,鮑魚鮮菇餃菇粒口感好好又好香。豬肉加上鮑魚粒味道好濃。但又唔會咸第三款,芫荽豬肉餃本人好鍾意食芫荽,極力推介呢款芫荽味夠重,咬落仲好清脆,證明餃子好新鮮試夠三款埋單先38蚊38蚊要係中環買野食已經唔容易。更何況係買到好味既野食
收工有少少肚餓就諗起呢間同事話:好好味。的餃子店
於是我好唔客氣地叫左一份煎餃分別三款

第一款,京蔥牛肉餃
第二款,鮑魚鮮菇餃
菇粒口感好好又好香。豬肉加上鮑魚粒味道好濃。但又唔會咸
第三款,芫荽豬肉餃
本人好鍾意食芫荽,極力推介呢款
芫荽味夠重,咬落仲好清脆,證明餃子好新鮮

試夠三款埋單先38蚊

38蚊要係中環買野食已經唔容易。更何況係買到好味既野食
芫荽豬肉餃
5 分鐘 (堂食)
芫荽豬肉餃
  • 鮑魚鮮菇餃
2017-09-06 338 瀏覽
Lunch時發現的新開張的餃子店,買左份嚟試。竟然意外地足料好味,餡料好足,比一般的鍋x大王要足料好夠,女仔細食的話一份餃子就夠飽。我今次試左韮菜豬肉,同事就試左雞肉,一樣好味,下次會再買👍
2017-09-05
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
各款餃子
  • 韮菜豬肉餃
2017-09-03 595 瀏覽
同朋友lunch時去了這間新開的餃子店,裝潢新穎,已經感覺非常吸引。 餃子非常多不同款式選擇,招牌餃子每天供應,而精選餃子就星期一至星期六都不同款式。我地分別叫了韮菜豬肉餃及馬蹄豬肉餃,另加米線,我就覺得韮菜好好食,一咬就有肉汁流出,超yummy。 朋友就喜歡馬蹄豬肉,都是充滿肉汁,馬蹄爽爽的。 而且每隻餃子都是大大粒。因為我地係午飯時間去,會比較多人,老闆娘說是即叫即煎,所以可能都要等一陣,建議我們下次可以whatsapp order定。 我下次會再黎試下其它味道的餃子。推介推介!

我下次會再黎試下其它味道的餃子
。推介推介!
2017-08-28
  • 韮菜豬肉餃,馬蹄豬肉餃