餐廳: 你好!茶飯
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
路經何文田,決定再食一次你好!茶飯🩵台灣野,座位好舒服,餐牌有更新,由台灣#夜市小食、羊腩煲、各種小炒都有🤩滷水鴨舌,超吸晴😍正宗台灣鴨舌,滷水好香濃,惹味😇黑松露滑蛋炒蝦仁🍤上枱超香!黑松露同蛋香,蛋食落好滑,好味😋 鮮蝦好爽好彈幾鮮味,大大隻👍🏻飲返杯#手搖,格雷蜜香蘋果冰茶,好靚既外型,望到都感覺Chill,果味好香濃而唔會太甜,幾鮮味🍊古早味樹子蒸珍珠斑,幾大條,類似古法蒸,即係香菇肉絲,醬汁好好味😆條珍珠斑個開法好特別,肚切開兩邊,一挾開個背就係啖啖肉🤤魚肉好嫩滑,鮮到爆,加埋醬汁食再昇華🫶🏻相當好味既蒸斑🐳價錢先真係驚,超高性價比🤞🏻相當好味同有風味既台灣菜餐廳,地方又舒服服務又好,值得收藏!❣️

滷水鴨舌

黑松露滑蛋
蝦仁
格雷蜜香蘋果冰茶
2023-10-29 386 瀏覽
何文田廣場有唔少餐廳,但食下午茶餐以呢間性價比最高。茶餐有23款咁多,最平$26已有多士加飲品,仲平過快餐店!鮮油多落足兩片厚鮮油,最抵之處係跟餐有南投炭燒烏龍或四季春二揀一,大大杯茶味香濃勝過坊間好多台式茶店😋,平時散叫一杯都廿幾蚊,下午茶餐淨係個飲品已值回票價👍🏻👍🏻另外叫咗台式沙茶炒牛河,夠鑊氣,沙茶醬味濃,牛肉份量多又易咬,下午茶$48但份量同正餐冇分別仲跟台式茶,超抵食!環境舒適有卡位,台式茶又好飲,絕對係何文田廣場嘆下午茶首選👍🏻👍🏻👍🏻
何文田廣場有唔少餐廳,但食下午茶餐以呢間性價比最高。

茶餐有23款咁多,最平$26已有多士加飲品,仲平過快餐店!

2023-10-28
2023-10-22 214 瀏覽
今天10月22日下午茶叫了豬朳炒公仔麵,吃了三啖,竟然咀中吃了頭髮,非常嬲怒😡之後叫服務員埋來,她不太紧張,我換了雞翼西多士,不敢再吃廚房的了,自從人手多為新移民取代,服務及食物质量亦大大下降😡😩

2023-09-15 321 瀏覽
何文田台式的茶餐廳✨👍🏻🎈🍄🍲餐廳有多款台式的小菜、鍋物、飯麵、主食、飲品等,更有雞煲、酸菜魚、台式甜品,選擇很豐富。飲品很有特色,而且打卡無得輸!《髒髒朱古力珍珠奶茶》$42賣相非常吸引的特飲!朱古力滿到瀉,配合脹卜卜的珍珠,喜歡朱古力和珍珠奶茶的朋友一定很開心!《招牌蔥油雞半隻》$128餐廳人氣菜式之一。蔥油香味濃郁,啖啖雞肉,雞皮爽口彈滑,用來伴飯簡直是一流!《祕制沙茶牛肉煲》$88除了風味菜式之外,更有熱滾滾的鍋類,聽到滋滋聲音,很治癒的感覺,牛肉是厚切大件,沙茶醬與牛肉很配搭呢!《基隆海鮮闊佬炒飯》$98非一般的炒飯,食材有:蝦、鮑魚粒粒、蜆肉和墨魚仔,鮮味十足!
何文田台式的茶餐廳✨👍🏻🎈🍄🍲

飲品很有特色,而且打卡無得輸!
《髒髒朱古力珍珠奶茶》$42

《招牌蔥油雞半隻》$128

《祕制沙茶牛肉煲》$88

《基隆海鮮闊佬炒飯》$98

2023-08-29 299 瀏覽
第一次去,先跟窗口的年輕女員工點餐,想用微信支付,她說要到店裡的櫃檯點餐才能微信,進去是一個阿姨接待我們,點好後說100塊,我們還以為是小費之類的,付完錢拿到小票才知道是點了外帶,於是立即和阿姨解釋我們要點堂食(拿到小票立即就說了哦),也道歉說第一次點不知道不好意思,阿姨一臉不耐煩說你在我這裡點就是外帶,溝通無果吃啞巴虧。等餐的時候窗口內兩個女員工是全程不戴口罩、一邊大聲聊天一邊做的,打包的時候奶都撒到了把手上私以為員工態度很有問題,現在阿姨兇狠的表情還漂浮在我的腦海裡,不知道貴點是不是點單之後就無法立即修改了?香港有這個規定嗎?
2023-08-29
20 分鐘 (堂食)
2023-08-19 240 瀏覽
估唔到係屋村商場入面都會有好西食😱仲要係一間精緻嘅台灣菜餐廳,裝修環境重要好小清新,好岩打卡😍-台灣花枝丸 $42花枝丸即叫即炸好香口🍢,而且食到入面有一粒粒花枝,好有口感😋-塔香鹽酥雞 $48有兩種鹽酥雞,分別係塔香鹽酥雞同香辣鹽酥雞,有辣有唔辣,任君選擇😝今日唔想食辣就叫左塔香鹽酥雞,姐係用九層塔整既鹽酥雞🍃,都係即叫即炸好香脆🍗-萵筍片炒牛肉 $88牛肉好足料好大塊,萵筍翠綠鮮嫩無根👍🏻👍🏻-古早味新竹炒米粉 $70呢個有驚喜,粉絲炒得好乾身彈牙,食落好香好有鑊氣,影完相都仲出緊煙🌫️-台式蚵仔肉碎泡飯 $78泡飯好多蚵仔大大隻好飽滿,加咗好多冬菇好香夠味,完全唔需要落胡椒粉🦪🍄-鮮橙QQ綠茶 $32食炸嘢最好就飲番杯橙汁gur下🍊減低啲罪疚感咁好似冇咁熱氣😂入面仲有一粒粒明珠,加啲口感唔使淨係飲橙汁咁悶⚪
台灣花枝丸 $42
塔香鹽酥雞 $48
萵筍片炒牛肉 $88
牛肉好足料好大塊,萵筍翠綠鮮嫩無根👍🏻👍🏻
古早味新竹炒米粉 $70
台式蚵仔肉碎泡飯 $78
鮮橙QQ綠茶 $32
台式花枝丸,塔香鹽酥雞
萵筍片炒牛肉
古早味新竹炒米粉
台式波仔肉碎炒飯
鮮橙QQ綠茶
2023-08-19 162 瀏覽
「你好!茶飯」佢嘅菜式真係多到令人眼花繚亂,唔只有台灣花枝丸同塔香鹽酥雞,仲有萵筍片炒牛肉、古早味新竹炒米粉、蚵仔肉碎泡飯同鮮橙QQ綠茶。首先,我要講下台灣花枝丸同塔香鹽酥雞。台灣花枝丸外脆裡嫩,一口咬落去,彈牙嘅口感真係令人愉悅。而塔香鹽酥雞就更加驚艷,啲雞肉肥美多汁,外皮酥脆有咬勁,每一口都係一個口感嘅享受。另外,萵筍片炒牛肉同古早味新竹炒米粉都係值得一試嘅菜式。萵筍片鮮嫩,同牛肉一齊炒得香口,味道恰到好處。而古早味新竹炒米粉就帶嚟濃濃嘅回憶,食落去,米粉爽滑,配料豐富,好滿足。如果你鍾意海鮮,蚵仔肉碎泡飯絕對係你嘅首選。啲蚵仔鮮甜多汁,同埋配埋肉碎,令呢碗泡飯更加豐富味美。最後,當然唔少得飲品嘅推薦,鮮橙QQ綠茶。茶底清香,加埋新鮮橙汁同QQ珍珠,一口咬落去,彈牙嘅口感同鮮橙嘅酸甜可以完美配合。總括黎講,「你好!茶飯」餐廳真係值得一試。佢嘅菜式多樣化,味道鮮美,而且價錢亦都相宜。不過,呢度通常都好多人,要留意排隊嘅情況。如果你想嚟一個舒適嘅環境食飯,最好預先訂座。希望大家都可以嚟到「你好!茶飯」餐廳,享受一個美味又愉快嘅用餐體驗!

2023-08-18
8月8日食早餐,發覺炒蛋有怪味,有D又怪又帶酸味道,即時唔食,只通知侍應通知廚房注意,不用再做新比我。無謂浪費到8月9日,再去食早餐,7:55已落單,到8:17也未有,餐已食完,由8:10分開始催侍應,講明走甜,第一次阿姐冇反應,第二次另一阿姐有催水吧,但結果係一路出凍檸茶比其他遲過我來的人,再催第三次,個阿姐逐杯放盤,第3分鐘,又係比其他遲過我到嘅人。頂唔順再催催催,終於有啦,有個後生仔攞嚟,一飲出事,超甜到食日本紅豆沙咁。好嬲,出去埋單,又係第一個阿姐,叫我等比第二杯我,我由落單到走,等了23分鐘,仲等,我話我唔再嚟,你地做到趕客,叫我唔好食姐。總括兩日感覺超差,下次唔會再來同介紹比所以朋友,收成50蚊㗎,執笠係自己擺嚟㗎。
你好!茶飯,位於何文田既台灣餐廳,台灣野黎講算係價值相宜😆裝修光鮮舒服,有好大既卡位,選擇都好多,台灣夜市小食、甜品、飲料到各種台式小炒,仲有得打邊爐!超級吸引🤩飲返杯手搖,蜜香芭樂烏龍茶,芭樂味都重而唔會太甜,幾鮮味👍🏻當花雕遇上雞,醉雞件,比想像中大好多,好似有半隻咁,花雕都幾香😍雞件好入味,肉質都嫩,好味🖖🏻瑤柱鮮蝦賽螃蟹,精美擺盤,鮮蝦好爽好彈幾鮮味,驚喜🦐賽螃蟹蛋白加左瑤柱絲非常好味🤤蛋滑,愈食愈想食,係一個好好味既主菜✨鹽酥雞髀菇,台灣夜市食物既其中一個必食🍢雖然佢係小食但份量超多,椒鹽味香,好有台灣feel👍🏻麻辣鴨血豆腐煲,賣賣超靚,有埋個火熱住,麻辣鴨血就係台灣野一大象徵🌟鴨血入味,豆腐用既係我最愛既百頁豆腐,又滑又夾麻辣汁😋個汁好麻好味所以所有配料都好正🍲睇埋價錢,超高性價比😘相當好味同有風味既台灣菜餐廳,地方又舒服服務又好,值得收藏!❣️

蜜香芭樂烏龍茶

麻辣鴨血豆腐煲
麻辣鴨血
麻辣鴨血豆腐
2023-08-01 137 瀏覽
今日放假上咗好姊妹何文田屋企幫手做啲嘢,之後落去何文田廣場食飯,佢話廣場內嘅你好茶飯食物唔錯,帶我去試吓!餐廳燈光明亮,環境雅潔,座位寬敞。主打台灣菜。招牌蔥油雞半隻,雞肉充滿蔥香而且油潤爽滑,醬汁調得唔會太咸味。府城手工炸蝦卷,用白蝦仁加入新鮮魚漿搭配荸薺、洋蔥調製,再用特製豆皮手工包覆,炸熟後外層外酥內軟,十分美味。台灣香腸,外觀色澤紅白分明,肉質鮮嫩、口感豐富。招牌排骨蛋抄飯,完美調味和口感的蛋炒飯,散發難以抗拒的炒蛋和新鮮青葱末的香味。配上招牌的上海式炸排骨,外皮酥脆,肉質柔嫩多汁。古早味新竹炒米粉,這道加入香菇、豆干、肉絲等配料,以醬油調味的炒米粉,熱呼呼的台式炒米粉配料豐富又爽口。
餐廳燈光明亮,環境雅潔,座位寬敞。主打台灣菜。

台灣香腸,外觀色澤紅白分明,肉質鮮嫩、口感豐富。

2023-07-21 131 瀏覽
今日到何文田探姐姐,順便吃個晚飯,姐姐想吃台灣菜,見呢間裝修幾靚,俾佢舒適的氛圍和溫暖的燈光所吸引左入去我點了店裡花膠鮑魚雞煲、鳳梨黑醋骨和古早茄子煲。首先端上來的是花膠鮑魚雞煲,令人垂涎欲滴的香氣讓我不禁咽口水。一口嚐下去,湯汁鮮甜可口,配上滑嫩的雞肉和鮑魚,還有花膠的柔軟口感,讓我彷彿置身於一個美食的天堂接下來上桌的是鳳梨黑醋骨,骨肉分離,肉質鮮嫩,配上鳳梨的酸甜口感和黑醋的微辣風味,讓我吃下每一口都感到非常有滿足感最後端上的是古早茄子煲,茄子蒸得剛剛好,重有雞髀菇讓整道菜更加豐富多樣,吃起來很下飯,讓我一直舀著吃到最後招牌水果茶選用新鮮的水果現場製作,喝起來非常清爽和健康,好香西柚味🥳

招牌水果茶

選用新鮮的水果現場製作,喝起來非常清爽和健康,好香西柚味🥳
2023-07-07 156 瀏覽
何文田廣場餐廳選擇不算多,有時想喝台式飲品的話,我就會選擇這一間。🔅滷味拼盤($5️⃣8️⃣)雖然這是一個小的滷味拼盤,但是分量也不算少,有豆干、金錢肚、花生、雞翼和滷水蛋。雞翼超級淋,煮得好入味🥹,其他的也很好吃,這個有驚喜。🔅蕃茄湯魚片鍋配紅薯粉($1️⃣7️⃣8️⃣)蕃茄湯偏甜,適合不喜歡酸味重的人。魚片好新鮮🤣,冇雪味,配料有蓮藕、支竹、金菇和紅薯粉😆,如果可以自己加配料更好。🔅西瓜海鹽芝士奶蓋($3️⃣8️⃣)我每一次都會選擇奶蓋製品😚,奶味好重。西瓜味一點也不假,真的很像在吃西瓜一樣。🔅芋頭紫米糖水加芋圓($3️⃣4️⃣)一定要叫糖水!🥹想不到糖水也不錯,椰汁很濃,超多芋頭粒,很滿足的一個糖水。這是選擇的東西和上次很不同,因為這一間種類款式都很多,所以可以每次選擇不同的東西試😆。

🔅滷味拼盤($5️⃣8️⃣)

🔅蕃茄湯魚片鍋配紅薯粉($1️⃣7️⃣8️⃣)

🔅西瓜海鹽芝士奶蓋($3️⃣8️⃣)

🔅芋頭紫米糖水加芋圓($3️⃣4️⃣)

2023-07-04 107 瀏覽
叫左個甜品做宵夜芋頭紫米芋圓 意外好好食😍😍😍夠熱 有奶香味 芋頭粒粒好好食 芋圓有咬口 但又唔會太硬👍🏻👍🏻👍🏻整體好出色野飲方面就不過不失👍🏻👍🏻👍🏻
叫左個甜品做宵夜
芋頭紫米芋圓 意外好好食😍😍😍
野飲方面就不過不失👍🏻👍🏻👍🏻
2023-07-02 114 瀏覽
響何文田區做完嘢同朋友唔知去邊度食嘢好,就走咗去何文田廣場搵嘢食,結果就去咗呢間你好!茶飯。好似標題咁講有驚喜。可能時間亦都唔算早,所以人唔多,乾淨企理服務亦都冇問題。我就見到啲廣告,好想食酸菜魚,所以叫咗個琉璃魚片鍋,即係酸菜魚片鍋加紅薯粉,其實係兩到三個人嘅份量,不過我一個食晒。份量係好足夠嘅,味道亦都好好,魚片完全冇骨,所以真係唔錯。我哋仲叫咗個佢哋推介嘅招牌排骨蛋炒飯,排骨加咗淮鹽,所以幾好味,如果啲排骨再脆啲就更加好。另外叫咗一碗台灣肉燥飯嚟試吓味,肉粗嘅份量同啲飯配合得好好,仲有加咗兩隻鵪鶉蛋都幾好味,不過我朋友唔習慣鵪鶉蛋黃覺得有啲乾身,我就覺得幾好。我哋仲叫咗份台灣香腸,香腸加咗啲蒜頭都幾好味。仲叫咗一份鹽酥雞髀菇, 呢份雞髀菇出嚟,睇落簡簡單單,估唔到揸得啱啱好,出邊吹裏面軟身,仲食得出菇味,抵讚。仲有一杯小農珍珠奶茶,奶茶味都香滑嘅,不過啲珍珠入邊有兩三粒好似有啲硬,其他都完全冇問題。整體嚟講下次過嚟何文田廣場可以再食過。

整體嚟講下次過嚟何文田廣場可以再食過。
2023-06-30
2023-07-01 76 瀏覽
去左何文田搵朋友聚舊,傾傾下計都肚餓,要搵野食,所以去左附近的何文田廣場搵野食😉 搵左一間裝修幾靚的餐廳,叫左幾碟餸一齊share食😋 餐廳店員都好friendly仲坐得好舒適添☺️奇味雞煲 $168我地叫左半隻雞,份量都唔細的☺️ 為左保暖,店舖會用明火爐一路煲住個雞煲,咁樣食雞煲好有風味,我地仲想加啲湯落去打邊爐添,好惹味開胃😎麻辣拼盤 $68拼盤入面有豆腐,雞蛋,花生,金錢肚,雞翼😙每款野食都有小小,一次就食到晒好多唔同種類的食物👍 蚵仔煎 $88佢地份蚵仔煎煎得幾脆,側邊都有啲燶邊,食落好香口😋 食材方面都有好多的蠔仔食入面,仲會有啲蔥花,食的時候會多左個層次同堆好清新🤗寶島鮮果1號 $48呢碗甜品好豐富,色彩十分之繽紛,鮮果方面佢地有西瓜🍉同士多啤梨🍓等等,另外仲會配上芋圓,珍珠呢啲有咬口又煙煙韌韌的野,仲會有啲仙草添,成碗野都非常之fresh😆桂花蜜烏龍茶 $25柚香脆梅綠茶 $38兩杯飲品都唔會太過甜,脆梅酸酸甜甜,飲完又可以食多好多野,桂花味又十分之清香😍你好!茶飯 (何文田)何文田佛光街80號何文田廣場2樓227-228號舖

奇味雞煲 $168

麻辣拼盤 $68

蚵仔煎 $88

寶島鮮果1號 $48

桂花蜜烏龍茶 $25
柚香脆梅綠茶 $38

你好!茶飯 (何文田)
何文田佛光街80號何文田廣場2樓227-228號舖