2009-07-24
今日老媽子生日,阿哥提議去我地呢排每逢大日子必去嘅佳寧娜。為咗孝敬老媽子,緊係先嚟番個紅燒翅先啦!成碗滿滿嘅魚翅,絕無嬉場,味道亦好正!差不多每次必叫嘅滷水鵝片、炸蝦蟹棗、糖醋麵,依然好味!滷水鵝片~切得薄薄,非常軟滑,滷味適中!炸蝦蟹棗~係我食過香港多間潮州菜館中算最好食!用料足,絕對唔係炸麵粉球,蝦棗有蝦味、蟹棗有蟹味,正!糖醋麵~脆中帶軟,唔會太油,唯一美中不足係碟白砂糖, 送上台前相信已經擺放咗一段時間,砂糖已結成糖餅,要摏番鬆佢先食得。今次仲嘗試咗沙茶芥蘭炒牛肉同欖菜倉魚塊。前者沙茶唔夠味,後者勁鹹,大家唔洗試甜品係水晶包,皮Q兼薄,餡亦唔會太甜,好味!今晚有個小插曲,偶然見到隔離台食緊一樣潮州獨有貝殼類海產~薄殼!呢樣野非"GA GI LUNG"應該唔識叫!薄殼只有响夏天先有得食,細細隻,個殼薄到幾乎可以透光,但肉質肥美鮮甜,我見到都好想食,但因為嗰時都已經飽咗九成,所以最終都無緣品嚐
差不多每次必叫嘅滷水鵝片、炸蝦蟹棗、糖醋麵,依然好味!
滷水鵝片~切得薄薄,非常軟滑,滷味適中!
甜品係水晶包,皮Q兼薄,餡亦唔會太甜,好味!