2024-10-04 271 瀏覽
打完羽毛球過嚟食宵夜~罪惡感低啲~🍨B仔類(雙拼)💰$95💰味道正常水準~生果夠新鮮~配埋花奶~好味~爽滑腸粉💰$10(4條)💰腸粉真係幾滑~醬汁都比得夠~幾好~豬皮/蘿蔔/魚蛋豬皮:好入味~個人覺得好好食~魚蛋:正常發揮~鍾意食魚蛋嘅可以叫~蘿蔔:都夠腍~不過就唔係好入味~有啲皮刨得唔夠乾淨~所以有少少渣~一大班朋友來分享嘅話都算幾抵食~入元朗值得一試~溫馨提示:宵夜時段~非常多人幫襯~員工人手好似唔係幾夠~落單都有啲耐~CP值:味道:
打完羽毛球過嚟食宵夜~罪惡感低啲
~

🍨B仔類(雙拼)

💰$95💰

豬皮/蘿蔔/魚蛋

豬皮:好入味~個人覺得好好食

魚蛋:正常發揮~鍾意食魚蛋嘅可以叫

~

一大班朋友來分享嘅話都算幾抵食~入元朗值得一試~

CP值:

味道:

2024-10-03
$50 (宵夜)
2024-09-28 240 瀏覽
今日咁難得同朋友由大埔踩單車經過上水粉嶺古洞到元朗,就梗係要食返個糖水啦揀糖水揀邊間,梗係要揀間出名嘅最出名當然係B仔涼粉啦。一去到門口就已經有10幾個人喺門口度排隊,等咗20幾分鐘終於入咗去裏面好大好光猛又多糖水選擇都見到有好多明星合照。喺簡餐買途中,因為太多選擇最後我同我朋友就揀咗兩杯嘢飲,分別係芒果沙冰同芝麻糊加湯圓,另外就叫咗燒賣魚蛋腸粉。雖然嗰度唔係出名做燒賣魚蛋,但係佢啲腸粉都好出色好有咬口而魚蛋,亦都係有陳皮魚蛋有一浸陳皮味,燒賣係豬肉燒賣有豬肉味。我叫左杯芒果沙冰更加裏面有半邊台灣呂宋芒。成餐飯好滿足果然冇嚟錯,果然係元朗名物。我同我朋友決定下星期再踩單車入嚟食過

2024-09-15 164 瀏覽
佳記喺元朗YOHO食完晚餐,突然好想食甜品,就去咗元朗最出名既佳記甜品。我哋嗌咗一份雞翼尖同一碗楊枝甘露。雞翼尖雞翼尖煮得好腍,同埋都幾滑,最重要係辣得好過癮,越食越想食!楊枝甘露食完辣辣嘅雞翼尖,真係好需要楊枝甘露去中和返,會楊枝甘露好足料,有好大塊芒果,又有好多西柚,加埋椰汁同芒果汁,撈埋西米一齊食,甜甜酸酸,好好味嘅甜品!食完好滿足👍食到雞翼尖同楊枝甘露真係好開心,食甜品果然有大滿足既感覺👍
佳記
我哋嗌咗一份雞翼尖同一碗楊枝甘露。

楊枝甘露

食到雞翼尖同楊枝甘露真係好開心,食甜品果然有大滿足既感覺👍
2024-08-11 238 瀏覽
去左元朗佳記首先試左蒜辣雞翼尖,肉質軟嫩,皮脆中帶勁,蒜香味十足,辣度剛好唔會燒喉嚨。再嚐咗佢哋嘅馬來西亞渣咋,醬汁濃郁鮮甜,配搭彈牙嘅麵條非常合味。價錢平民,環境整潔,服務周到,絕對係附近最出色嘅甜品店之一!大家不妨約埋朋友來試下。
2024-05-27 379 瀏覽
好耐都冇食過B仔涼粉,今日就食吓啦環境幾乾淨,冇問題,好舒適叫咗雞翼尖魚蛋燒賣,加埋都係$44都幾抵食嘅,味道保持水準雞翼尖夠酸辣,魚蛋燒賣OK另外叫咗個B仔西米露,水果種類都好多,兩個人都差啲食唔晒
好耐都冇食過B仔涼粉,今日就食吓啦
環境幾乾淨,冇問題,好舒適

另外叫咗個B仔西米露,水果種類都好多,兩個人都差啲食唔晒
2024-04-23 326 瀏覽
每次入元朗都要打包兩份雞翼尖走真係太好食喇雖然係糖水舖但係我覺得佢地最好食係雞翼尖辣辣地,好入味😁雞翼尖都煮到好淋👍🏻至於甜品,講真到目前為止我都冇食過佢地招牌b仔涼粉,因為太大份😂佢地糖水種類都幾多,西米露都有好多款可以揀👍🏻今次試左佢地蘆薈西米露😁其他糖水舖好似好少見😆又幾好味喔😌蘆薈口感好好😉又唔會太甜👍🏻其他中式甜品就正常發揮,不過不失喇。同埋,呢間d糖水都好大碗ga!我覺得都幾抵食😋
每次入元朗都要打包兩份雞翼尖走
真係太好食喇

雖然係糖水舖但係我覺得佢地最好食係雞翼尖
辣辣地,好入味😁雞翼尖都煮到好淋👍🏻
佢地糖水種類都幾多,西米露都有好多款可以揀👍🏻
蘆薈西米露

其他中式甜品就正常發揮,不過不失喇。
芝麻糊

同埋,呢間d糖水都好大碗ga!
我覺得都幾抵食😋
蘆薈西米露
芝麻糊
  • 蒜蓉香辣雞翼尖
2024-01-25 451 瀏覽
呢一回我去到嘅呢家店,第一眼見到個招牌就知道係嗰種老字號氣息嘅地方,入到去人滿為患,好似香港夜晚嘅街市咁熱鬧🌃。首先,試咗佢哋嘅客家鹹香雞,啊,那個香味真係撲鼻而來,雞皮好香脆,入口即化,雞肉好juicy,啖啖肉感,實在滋味十足!擺脫咗主菜,我點咗碟三鮮滑腸,真係好得意!腸粉鬆滑得滯,個汁嘅味道鮮美得來又唔會太過搶鏡,啲蝦同豬肉完美融合到好似雲裡霧裡嘅,一啖嗲味就已經好滿足!甜品時間,點咗個蓮子百合糖水,我要讚下,呢碗糖水真係好對胃!蓮子同百合都煮到啱啱好,唔會太爛,啖啖都食到自然嘅甜味,簡直係夜晚嚟一碗,暖埋心窩窩啦!整體嚟講,今次嘅食物體驗真係正!安樂蝸咁,味道好有層次,唔止係填飽肚子咁簡單,而係欣賞到咁嘅香港普羅大眾嘅口味。仲有得益,今次食飯體驗真喺令人回味不已,期待下次再來探尋更多隱藏版美食!🍴👀👍🏻

2024-01-07 626 瀏覽
想食芒果類甜品就會諗起b仔,全年都有得食🥭楊枝甘露應該全元朗最好食係呢到 不過今次黎就比較酸😖碗碗都滿瀉咁制糖不甩食粒湯圓好似浸咗糖水好鬼甜🥺西瓜汁足料🍉👍🏻雞翼尖就唔使講啦,要食越上癮😻🙌🏻芒果河粉 係用椰汁整成嘅河粉條 其他地方比較少見不過今次嚟啲芒果汁太酸🥴芒果西米露加芋圓,可能太耐冇嚟,而家原來可以加$10/份 好煙韌😆西瓜西米撈 沙冰好大堆,西米露仲要分開上🫨服務就無㗎啦🤭全場爆滿 個個做到無停手B仔涼粉喺元朗咁多年都咁旺,可能越簡單嘅嘢越多人鍾意?同時食緊一份回憶😬

糖不甩食粒湯圓好似浸咗糖水好鬼甜🥺

西瓜汁足料🍉👍🏻

雞翼尖就唔使講啦,要食越上癮😻🙌🏻

西瓜西米撈 沙冰好大堆,西米露仲要分開上🫨

服務就無㗎啦🤭全場爆滿 個個做到無停手

2023-11-13 413 瀏覽
❣️B仔涼粉有兩間店舖,都是在元朗的,個人認為這間坐位和空間比較舒服。❣️必食的一定有雞翼尖,小辣,但很惹味。❣️榴槤班戟和芒果班戟都是必食的,榴槤香,芒果甜,而且份量足料。❣️B仔涼粉當然是招牌甜品,他的份量頗大,建議與朋友一同分享。這個甜品基本上所有生果都會在裏面找到,當然還有涼粉、椰果、蘆薈等。店舖亦會提供花奶,你可以按自己喜好添加。❣️另外店內亦有很多不同的小食,腸粉、魚蛋和豬皮都是不錯的選擇。

❣️必食的一定有雞翼尖,小辣,但很惹味。

2023-11-01 222 瀏覽
飯後總想隨意吃上一碗甜品,所以周不時到訪元朗,也會想吃佳記甜品,價錢不貴款式選擇又多~都市人少食水果,今次二人到訪,吃不完一份B仔涼粉,就點了迷你版的B仔船 ($𝟞𝟜),一次就可以食到多款水果,有西瓜、蜜瓜、哈密瓜、香蕉、蜜桃、椰果及蒟蒻等,冰冰涼涼,吃著吃著就好飽,十分滿足!同時當然少不了吃名物蒜蓉香辣雞翼尖,雞翼尖煮得軟淋入味,蒜香加上酒味濃,吃完了一整份都忘了拍照🏰佳記甜品📍元朗教育路大坑渠側📍元朗鳳琴街22號金龍樓地下4-5號舖
飯後總想隨意吃上一碗甜品

所以周不時到訪元朗,

也會想吃佳記甜品

價錢不貴款式選擇又多
都市人少食水果,
今次二人到訪,吃不完一份B仔涼粉

就點了迷你版的B仔船 ($𝟞𝟜),
一次就可以食到多款水果

有西瓜、蜜瓜、哈密瓜、香蕉、蜜桃、椰果及蒟蒻等,

冰冰涼涼,吃著吃著就好飽,十分滿足

同時當然少不了吃名物蒜蓉香辣雞翼尖,
雞翼尖煮得軟淋入味,蒜香加上酒味濃,
吃完了一整份都忘了拍照

🏰佳記甜品
📍元朗教育路大坑渠側
📍元朗鳳琴街22號金龍樓地下4-5號舖
2023-10-29
元朗B仔係我中學時期回憶,先吾講食物,不過不失。最大問題係有個員工既態度好差,店舖吾多客,只係坐左一半,今餐令我由開心跌到落谷底。餐牌上面的確寫住西米露/涼粉既配搭,我同朋友想加單,要哈密瓜涼粉多花奶,個員工答我無花奶,仲有呢個係沙冰梨。全程d態度衰到。。。我問佢,邊到寫住沙冰,佢話呢到無寫,係我話比你聽!之後朋友見到我金眼火眼就制止左我地之間既對話,同佢講就要哈密瓜涼粉加花奶吾該。麻煩老闆見到食評之後調整下員工嘅態度,資金來源係客人,冇要求態度需要非常好,但係都唔好差到咁樣,實在令人失望!
元朗B仔係我中學時期回憶,先吾講食物,不過不失。

2023-10-27 181 瀏覽
紅豆沙煲到起哂沙,有果皮香氣,甜度適中,份量十足。白菓腐竹腐竹完全溶化,奶白色的糖水,好像在喝濃豆漿,甜而不膩,白菓也煲得軟稔,感覺好滋潤。咖喱蘿蔔蘿蔔又甜又稔冇根,可惜咖喱汁只是淋上蘿蔔面,基本上原味仲好食。腸粉熱辣辣,混醬多芝麻,冇得吾好味。牛肉燒賣這個推薦,坊間少吃到,牛肉球咬落有韌性,並非一團粉的口感,有牛肉嘅蘇味,就是喜歡這些貼地美食。

紅豆沙
煲到起哂沙,有果皮香氣,甜度適中,
份量十足。

白菓腐竹

咖喱蘿蔔

腸粉
熱辣辣,混醬多芝麻,冇得吾好味。

牛肉燒賣
2023-10-24 185 瀏覽
一講起元朗嘅糖水就會諗起B仔涼粉,好耐之前都曾經食過,相隔一段長時間之後,今次就試下依間新裝修嘅鋪頭。下午三點幾去到都幾乎滿坐,見好多人都叫雞翼尖食,可惜我唔食得辣🥲所以只叫咗碗芒果涼粉同糖不甩。芒果涼粉大大碗$35,份量都多!雖然配咗碗花奶,但覺得有啲淡唔夠甜~糖不甩$27,熱熱地黏埋啲花生糖,好食😋,值得再叫
芒果涼粉

糖不甩

糖不甩$27,熱熱地黏埋啲花生糖,好食😋,值得再叫
糖不甩
2023-08-27 495 瀏覽
B仔涼粉在元朗一直很有名,這家是屬於新開的店,每逢宵夜的時間都喜歡跟朋友在這裡聚一聚,吃點小吃和糖水。✨鹵水雞中翼(4隻,$23)鹵水的味道很夠,肉質軟軟的,好吃。✨鹵水鳳爪(4隻,$23)鹵水的味道足夠,喜歡鳳爪的人可以點。✨豬皮($23)豬皮配上咖喱汁,有濃濃的咖喱味道,很棒!愛了愛了。✨蘿蔔($23)蘿蔔也是咖喱汁,切成小小的一塊很方便進食,而且沒有蘿蔔絲。✨蒜蓉香辣雞翼尖($23)超級推薦這道小吃,蒜蓉味和辣味都很香,吃了一口就不想停下來。✨魚肉燒賣(6粒,$10)魚肉有鮮味,口感不錯。✨美味魚蛋(8粒,$10)小小一粒可是很Q彈爽口。✨爽滑腸粉(4條,$10)口感很順滑,沾上甜醬、花生醬、白芝麻,味道很香。✨B仔船($67)有黃桃、椰果、哈密瓜、西瓜、香蕉,種類很豐富,水果都很新鮮。✨楊枝甘露($39)有名的糖水之一,材料很足,給很多楊桃肉,椰汁西米露很香。

✨鹵水雞中翼(4隻,$23)

鹵水的味道很夠,肉質軟軟的,好吃。

✨鹵水鳳爪(4隻,$23)

鹵水的味道足夠,喜歡鳳爪的人可以點。

✨豬皮($23)

豬皮配上咖喱汁,有濃濃的咖喱味道,很棒!愛了愛了。

✨蘿蔔($23)

蘿蔔也是咖喱汁,切成小小的一塊很方便進食,而且沒有蘿蔔絲。

✨蒜蓉香辣雞翼尖($23)

✨魚肉燒賣(6粒,$10)

魚肉有鮮味,口感不錯。

✨美味魚蛋(8粒,$10)

小小一粒可是很Q彈爽口。

✨爽滑腸粉(4條,$10)

口感很順滑,沾上甜醬、花生醬、白芝麻,味道很香。

✨B仔船($67)

✨楊枝甘露($39)

有名的糖水之一,材料很足,給很多楊桃肉,椰汁西米露很香。
蒜蓉香辣雞翼尖
B仔船
2023-06-01
5 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
蒜蓉香辣雞翼尖
B仔船
  • 豬皮
我相信大家就算未入過元朗都好,都一定會知道B仔雞翼尖😂今次難得同行人士揸車入元朗,就係為咗俾我試吓依個B仔雞翼尖蒜蓉香辣雞翼尖(每碟) $23 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟一坐低就已經叫了,所以很快就上枱;一開始食的時候,我還很大口氣的跟同行人士說不辣,結果食到一半就被打臉覺得很辣要叫野飲🤣雞翼尖係冇咩肉食,主要都係食他的味道,辣辣哋好惹味之餘,仲好過癮,但係唔係好食得辣的朋友要留意下,要叫定一杯嘢飲😂😂蜜瓜鮮奶 $29 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟其實我飲的時候已經有少少辣到冇咩味覺,所以其實唔係好飲到咩味,不過蜜瓜味都算濃🫣因為我辣到麻痹嘅情況之下仲飲到蜜瓜味美味魚蛋(8粒)$10 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟係突然之間好想食魚蛋,叫嚟過吓口癮,不過份量都正常(出面$10魚蛋只有五粒🫣)他們用的是陳皮魚蛋,食落冇咁重粉味,不錯鮮雜果西米露 $44 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟份量都不少,有蜜瓜西瓜火龍果,不過好明顯睇到那些鮮雜果是其他甜品用生果後剩返低嘅頭頭尾尾或者切得冇咁靚嘅,不過不影響味道,除咗打卡冇咁靚之外,其實都ok🤣糖不甩 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟我很愛吃糖不甩,不過一定要新鮮啱啱整好,仲熱辣辣的才好吃,我今次叫

蒜蓉香辣雞翼尖(每碟) $23
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

蜜瓜鮮奶 $29 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

美味魚蛋(8粒)$10 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

鮮雜果西米露 $44 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

糖不甩 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

我很愛吃糖不甩,不過一定要新鮮啱啱整好,仲熱辣辣的才好吃,我今次叫了兩份;第一份真係啱啱做好,仲要攤一陣先好食,唔係會辣嘴,而且湯圓好容易就沾上花生糖,食落外冷內熱,正!不過之後叫的第二份就差了少少,不是剛剛做好,食落不夠熱

榴槤班戟(2件) $39 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

原本已經食飽左架啦😂但係剛剛好見到返咗貨就則刻叫嚟食(一開始想食,但已經賣晒,估唔到食飽左之後竟然返貨,唯有飽都照食啦)不過他們的皮其實很薄,而且內餡不會太多cream,全部都係新鮮的榴槤肉,食落唔會好膩,超正🫣🫣如果唔係因為已經食飽左真係想叫多一份

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。