2025-01-03
今晚響QE 探完病 ,原本想坐小巴落中環,但係太多人排隊, 見到隔離冇人等嘅 小巴,於是落咗士美菲路 食晚飯 。落咗車之後,一路行去 卑路士街,見到有間好光猛嘅茶餐廳 ,諗住求其食啲嘢。 餐牌一般價錢公道, 只係叫咗個最普通嘅 香港小炒 :乾炒牛河同黑椒牛柳絲炒麵, 當時夥記問我哋飲唔飲嘢, 我哋話唔使, 夥記當時都話:好呀,多謝曬 。乾炒牛河正常乾身, 黑椒 牛柳絲炒意粉 超多餸。差唔多食完嘅時候,有個女侍應攞咗兩碗湯嚟, 我哋話冇叫湯,佢話請我哋飲 ,當時諗:賣唔曬,請我哋飲都好正常 ,唔好嘥; 但其實佢可以唔咁樣做, 因為未必嗰個客人 都鍾意 , 但對我嚟講,我覺得ok。 (當時係苦瓜湯,我喺唔食苦瓜嘅)。 後來我同 嗰位女侍應 講多謝佢送啲嘅湯,佢話唔使客氣,仲問我使唔使加返啲熱茶。 到我走嘅時候,另一位男侍應 都提我攞齊啲嘢, 慢慢行。 超級好服務。其實同我同枱嘅朋友,佢都留意到呢間餐廳嘅服務係好好嘅, 好似古天樂講嘅‘’做多一步‘’, 我完全感受到。 多啲餐廳係咁,香港一定會更好。