2023-09-24 216 瀏覽
好耐之前專登去搵, 見到大排長龍, 有d刈包款式仲要售罄, 所以唯有等下次今日咁岩係出開元朗, 途經倆口小吃, 竟然無人, omg我係咪中獎呀😍即刻去買黎試試🍍菠蘿炸雞刈包雖然我地前面冇人, 但因為即叫即整, 所以都等左大約15mins, 拎到上手好香, 個包一d都唔乾仲好鬆軟, 餡料滿滿, 兩大片燒菠蘿, 羽衣甘藍, 厚切炸雞, 配埋店主秘製辣醬同酸味味嘅醬, 非常夾, 燒菠蘿同羽衣甘藍中和炸雞油膩, 大推😍😍🍄黑蒜菇菇炸刈包重口味至愛, 好香嘅蒜味再加埋大量磨菇, 份量好多口感好豐富, 一人食一個絕對夠飽, 可以頂一個lunch😋🍵抹茶忌廉芝士壓餅除左鎮店刈包, 點都要試埋人氣壓餅, 貴為抹茶控嘅我當然會揀返抹茶啦😆餅皮好酥脆, 食嘅時候輕輕一口一口, 如果唔係就會大爆醬, 辣親個小嘴仔😂Cream cheese味好香, 餘韻帶有抹茶嘅甘甜苦澀, 口感煙韌之外, 非常爆漿, 有夠邪惡, 出色!!!🥰

🍍菠蘿炸雞刈包

🍄黑蒜菇菇炸刈包

🍵抹茶忌廉芝士壓餅

去得元朗雞地飲夏茶又點少得就喺隔離嘅倆口小吃😆當日難得唔駛排隊✌🏻今次係二訪呢間小店記得第一次排左超過一粒鐘🫠結果都有被菠蘿炸辣雞刈包同芋泥oreo壓餅驚豔到🥰🍴純純牛肉刈包 ($62) *元朗店限定*刈包都係咁好味 甜甜地又夠軟熟☺️封門牛柳片用滷水汁、胡椒鹽、煙燻辣椒粉、花雕酒浸熟 入味之餘肉質軟嫩 份量十足😋配撘辣椒渣蛋黃醬、子薑再加埋紅棗蜜同花生碎一齊食真 係 好 好 味!!❤️❤️ 🍴蝦餅刈包 ($52)手打蒜蓉蝦餅口感扎實彈牙🦐略嫌蝦味唔太出配料有油炸鬼脆脆、豆角、飯素、青檸角口感好豐富咸蛋黃醬加入左檸檬葉、雞醬、花生醬食落幾有泰式風味😆🍴焙茶奶酥朱古力皮壓餅 ($37)佢地嘅壓餅皮薄香脆 有少少煙韌👍🏻朱古力味嘅餅皮同焙茶好夾🍫壓餅入面滿滿都係焙茶奶酥焙茶味十分香濃🥰甜度亦適中👌🏻
去得元朗雞地飲夏茶
又點少得就喺隔離嘅倆口小吃😆
當日難得唔駛排隊✌🏻

今次係二訪呢間小店
記得第一次排左超過一粒鐘🫠
結果都有被菠蘿炸辣雞刈包同芋泥oreo壓餅驚豔到🥰

🍴純純牛肉刈包 ($62) *元朗店限定*

刈包都係咁好味 甜甜地又夠軟熟☺️

封門牛柳片用滷水汁、胡椒鹽、煙燻辣椒粉、花雕酒浸熟
入味之餘肉質軟嫩 份量十足😋

配撘辣椒渣蛋黃醬、子薑
再加埋紅棗蜜同花生碎一齊食

真 係 好 好 味!!❤️❤️
純純牛肉刈包

🍴蝦餅刈包 ($52)

手打蒜蓉蝦餅口感扎實彈牙🦐
略嫌蝦味唔太出

配料有油炸鬼脆脆、豆角、飯素、青檸角
口感好豐富

咸蛋黃醬加入左檸檬葉、雞醬、花生醬
食落幾有泰式風味😆
蝦餅刈包

🍴焙茶奶酥朱古力皮壓餅 ($37)

佢地嘅壓餅皮薄香脆 有少少煙韌👍🏻

朱古力味嘅餅皮同焙茶好夾🍫

壓餅入面滿滿都係焙茶奶酥
焙茶味十分香濃🥰
甜度亦適中👌🏻

純純牛肉刈包
蝦餅刈包
2023-09-06 108 瀏覽
難得閒日放假經過,1230啱啱開門冇人排隊試咗傳統包同焙茶壓餅拎到返屋企食嘅時候,兩樣都已經凍咗請紅包就凍咗都好食,醬汁酸酸甜甜,肉煮到好淋焙茶壓餅就麻麻,雖然食到茶味,但口感略嫌太硬,食落有啲un 胃有機會會再食刈包!
難得閒日放假經過,1230啱啱開門冇人排隊
試咗傳統包同焙茶壓餅

拎到返屋企食嘅時候,兩樣都已經凍咗
請紅包就凍咗都好食,醬汁酸酸甜甜,肉煮到好淋

有機會會再食刈包!
外賣自取
成日都好想試下,終於有時間試到人氣刈包/壓餅當日係平日剛剛開門,所以人唔算多,唔洗等好耐,我就叫咗一包一餅。蝦餅刈包🍤🥙手打蝦餅超彈牙🍤,再加埋油炸鬼脆脆,豆角粒🫛、青檸、飯素等,配檸檬葉鹹蛋黃醬又幾有風味😙 面頭灑上滿滿嘅芝麻,香口不少。焙茶奶酥朱古力皮壓餅 ☕️🍫☕️焙茶味超香濃,真係有煎茶香,朱古力唔算好出🍫,食落唔算太甜,有輕微嘅甘苦,因為焙茶都幾濃味,所以食完成個口腔都係焙茶味。
成日都好想試下,終於有時間試到人氣刈包/壓餅

蝦餅刈包🍤🥙

焙茶奶酥朱古力皮壓餅 ☕️🍫
2023-08-08 89 瀏覽
今日去左間想試好耐😋成日賣哂❌米芝連推介🏅🏅元朗名物….. 倆口小吃今次叫左兩樣野坐左係門口食天氣真係好熱,但佢真係好好食我覺得刈包係唔可以拎走唔即刻食d倒汗水會搞到個包濕哂傳統刈包加柚子醬 $45我有睇過介紹,老闆係話連埋芫茜食先係最好食,但唔得呀🤢芫茜真係唔想放入口,個五花腩唔膩,好多酸菜同花生碎,包又軟熟焙茶奶酥朱古力皮壓餅 $37朱古力味好濃,反而焙茶味唔夠下次真係要冬天先可以再食🫠🫠
今日去左間想試好耐😋
成日賣哂❌
米芝連推介🏅🏅
元朗名物….. 倆口小吃
今次叫左兩樣野坐左係門口食
天氣真係好熱,但佢真係好好食
我覺得刈包係唔可以拎走
唔即刻食d倒汗水會搞到個包濕哂

傳統刈包加柚子醬 $45
焙茶奶酥朱古力皮壓餅 $37
朱古力味好濃,反而焙茶味唔夠

下次真係要冬天先可以再食🫠🫠
次次星期六日經過見到排長籠或者已經買哂😢今次難得平日放假,去到唔多人排到,終於可以試到呢間聞名已久嘅人氣小食店!🤩 所有訂單店主都係用心製作,即叫即整🔥 今次叫咗2款小食,落單之後大約15-20分鐘就有得拎!📌傳統刈包加柚孑醬 $45有驚喜好好食❗餡料有五花滷肉、酸茶、花生碎、莞茜及柚子醬。比想像中大份,爆哂餡好足料! 刈包好軟熟,五花滷肉肥瘦適中,滷好好入味好腍,加埋酸菜,柚子醬一齊食正好可以中和返五花滷肉嘅油膩感!😋👍🏻📌抹茶忌廉芝士壓餅 $37相比起刈包,壓餅味道雖然都好食,不過唔算好有驚喜。壓餅皮煙煙韌韌,一咬勁流心爆哂漿,抹茶cream cheese 兩者味道岩岩好,唔會好甜,不過食哂會有D膩😆*提一提只收現金,大家記得預備定💰🤑🌟推介指數:😈😈😈😈😈(5😈為滿分)

📌傳統刈包加柚孑醬 $45

📌抹茶忌廉芝士壓餅 $37
*提一提只收現金,大家記得預備定💰🤑

🌟推介指數:😈😈😈😈😈(5😈為滿分)
  • 傳統刈包加柚孑醬
2023-07-28 112 瀏覽
依家想食超耐 但一直都驚好多人排隊冇去食見到佢中環開咗分店人流應該會分散左啲 所以就走咗去食 點知食咗覺得係世一!!!傳統刈包加柚子醬 $45(五花滷肉、酸菜、花生碎、莞茜及柚子醬)包嘅質地偏軟熟 個人覺得可以再煙靭啲 唔會因為裏面啲餡料而變濕咗 爆多芫荽!豬腩肉肥瘦均勻 一啖落去入口即溶 呢種感覺真係一試難忘 佢嘅汁係偏酸 帶有濃濃嘅滷水味 酸菜切得偏幼身 食唔停口!唔鍾意食傳統原味嘅就可以食呢個新派嘅菠蘿炸辣雞刈包 $50 (炸雞、燒菠蘿、羽衣甘藍撈蒜味醋、秘製辣醬、酸果醬)呢個幾有驚喜!炸雞好多汁 主要味道都係來自醬汁 個醬汁應該用咗幾隻去溝 食落去甜甜地再加辛辣 好好食個汁菠蘿烤過好甜 中和左炸物 fresh d 羽衣甘藍份量都幾多 增加咗清爽嘅口感都 令到成個包冇咁邪惡 呢個味道就偏新潮 另一樣好有驚喜嘅嘢就係佢哋嘅壓餅!真係超級好食!雖然貴咗啲...抹茶忌廉芝士壓餅 $37個餅皮有一定嘅厚度 但係咬落去好煙靭煎得好香 包住裏面嘅cream cheese 唔會太甜 太苦抹茶味同cheese比例大約係4:6 融融既口感同餅皮一齊放入口 漿住個口😋😋😋熱辣辣咁食個口感真係好正
依家想食超耐 但一直都驚好多人排隊冇去食
見到佢中環開咗分店人流應該會分散左啲
所以就走咗去食 點知食咗覺得係世一!!!

傳統刈包加柚子醬 $45
(五花滷肉、酸菜、花生碎、莞茜及柚子醬)
包嘅質地偏軟熟
豬腩肉肥瘦均勻 一啖落去入口即溶
呢種感覺真係一試難忘
佢嘅汁係偏酸 帶有濃濃嘅滷水味
酸菜切得偏幼身 食唔停口!

唔鍾意食傳統原味嘅就可以食呢個新派嘅
菠蘿炸辣雞刈包 $50
炸雞、燒菠蘿、羽衣甘藍撈蒜味醋、秘製辣醬、酸果醬)
呢個幾有驚喜!
炸雞好多汁 主要味道都係來自醬汁
個醬汁應該用咗幾隻去溝
食落去甜甜地再加辛辣 好好食個汁
菠蘿烤過好甜 中和左炸物 fresh d
羽衣甘藍份量都幾多 增加咗清爽嘅口感都
令到成個包冇咁邪惡 呢個味道就偏新潮

另一樣好有驚喜嘅嘢就係佢哋嘅壓餅!
真係超級好食!雖然貴咗啲...

抹茶忌廉芝士壓餅 $37
個餅皮有一定嘅厚度 但係咬落去好煙靭
熱辣辣咁食個口感真係好正!
食多一個都得 完全唔漏

Tiramisu 壓餅 $40
食完抹茶之後仲好想食 就嗌左呢個
賣相好吸引 上面鋪咗一層Oreo碎 多到滿晒出嚟
佢個皮一如既往咁好食 裏面反而冇咩咖啡味
主要都係朱古力 屬於微甜
呢個可以當甜品咁食 會上癮的!
好期待佢之後出急凍裝 好想買返屋企狂食!

整體來講 呢間野都好推介大家特登入去元朗食
港島可以去中環嗰間(我未食過中環嗰間)
嗰日元朗都有幾多人排隊下
大約等咗10至15分鐘就有!
會encore !

15 分鐘 (堂食)
  • 菠蘿炸辣雞刈包
  • 傳統刈包
  • 抹茶忌廉芝士壓餅
2023-07-16 94 瀏覽
難得放公眾假期, 入來元朗食美食。依間小店之前我都來過一次,但上次已經賣曬, 今次我醒目,12點半前已經到,排定隊買野食。我點左黑蒜菇菇炸刈包,要等大約五分鐘左右,職員就叫號碼。我一拿到手,實在是太香了,無即時拍照就食左。咬落去很香脆,外脆內軟,食落唔油膩,又有芝士,食完個包已經夠飽,如果有朋友一齊來,可以試下叫埋壓餅,我見有其他朋友仔有叫。 唯有的缺點,依間無堂食得外賣,如果行得太攰就無地方休息下,不過都值得下次再食。
難得放公眾假期, 入來元朗食美食。
依間小店之前我都來過一次,但上次已經賣曬, 今次我醒目
,12點半前已經到,排定隊買野食。

我點左黑蒜菇菇炸刈包,要等大約五分鐘左右,職員就叫號碼。
我一拿到手,實在是太香了,無即時拍照就食左。
咬落去很香脆,外脆內軟,食落唔油膩,又有芝士

2023-07-01
5 分鐘 (堂食)
終於一嚐人氣米芝蓮小食,第一次經過太多人錯過咗🥹今次好好彩地唔洗排隊又catch 到last order,好開心💖壓餅即叫即整真係好好味,明白點解會咁多人為咗佢排隊!另外都有得買返屋企自己整返熱~買咗抹茶同Tiramisu,入面個醬唔甜,帶少少酸味,爆多漿得嚟唔會覺得膩~服務態度同食物質素都好好,值得再幫襯,下次去會希望可以食埋刈包😍⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 9/10服務: 9/10環境: 8/10打卡: 6/10CP值: 7/10推介值:10/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

味道: 9/10
服務: 9/10
環境: 8/10
打卡: 6/10
CP值: 7/10
推介值:10/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
15 分鐘 (堂食)
  • 抹茶忌廉芝士壓餅
上次試左兩款壓餅,念念不忘,想試埋人氣高企台式刈包(๑´ڡ`๑)平日12:30未開門已經有人龍,排第6個,order完大約等20mins就有得食,因為壓餅時間要耐啲喲!刈包餡料醬汁配搭都好創新,衝激味覺,老闆堅持配搭,所以大家唔好亂咁走料,會有意外驚喜!𖧐 𖧐 𖧐𖡎菠蘿炸辣雞刈包 $50》炸雞、燒菠蘿、羽衣甘藍撈蒜味醋、秘製辣醬、酸果醬包皮1cm厚,但超級鬆軟,炸雞炸粉好薄超級脆口,辣味同菠蘿嘅甜味好balance。真係必食!好後悔冇買多一個刈包,一個人絕對可以K.O.成個,今次share唔夠喉ಢ_ಢ𖡎小山園抹茶cream cheese 壓餅 $37第二次食,水準依然,皮薄香脆煙靭,中間軟滑爆醬,大癲!完全唔膩。𖧐 𖧐 𖧐近排更推出元朗店限定𖤅純純牛肉刈包𖤅,下次有機會再試。

𖧐 𖧐 𖧐
菠蘿炸辣雞刈包

𖡎菠蘿炸辣雞刈包 $50
炸雞、燒菠蘿、羽衣甘藍撈蒜味醋、秘製辣醬、酸果醬
小山園抹茶cream cheese 壓餅

𖡎小山園抹茶cream cheese 壓餅 $37

𖧐 𖧐 𖧐

近排更推出元朗店限定𖤅純純牛肉刈包𖤅,下次有機會再試。
菠蘿炸辣雞刈包
小山園抹茶cream cheese 壓餅
  • 小山園抹茶CREAM CHEESE壓餅
  • 肉鬆芋泥壓餅
2023-06-16 59 瀏覽
- ¨̮♡︎Haven't been to Yuen Long for ages. Came here for work today and we decided to try the very famous press cake from both streetWe arrived at around 12:20, shop not yet opened but there was already a very long queue waiting outside. We planned to sit down and eat but turned out this branch do takeaway only. I ordered a taro oreo press cake. They accept cash payment only so make sure to prepare some money with you 💵💰 All food are made fresh so need to wait for around 10-15 mins before getting y
- ¨̮♡︎

We arrived at around 12:20, shop not yet opened but there was already a very long queue waiting outside. We planned to sit down and eat but turned out this branch do takeaway only. I ordered a taro oreo press cake. They accept cash payment only so make sure to prepare some money with you 💵💰 All food are made fresh so need to wait for around 10-15 mins before getting your order⏱️

The press cake was in square shape. Sprinkled with many oreo crumbs on top making it quite messy to eat especially when you're walking. Very hot and crunchy when I took the first bite. Taro filling was just perfect 💯 Creamy, smooth, gooey and with right amount of sweetness👍🏻 Size might look small but it was actually quite filling as a dessert. Will surely revisit again for other press cake flavours and the gua baos😍🤤
2023-06-16 209 瀏覽
好天氣最適合到元朗國旅遊,品嘗倆口小吃的名物 — 刈包和芝士壓餅。傳統刈包使用自家製饅頭般的外皮,夾入滷得入味的豬腩肉,配上清新的柚子醬汁、大量芫荽、酸菜和花生粉,口感豐富且平衡。另一名物抹茶忌廉芝士壓餅,在煙韌的烤餅皮內,夾著濃郁的忌廉芝士,而抹茶則為這份壓餅帶來一股解膩的茶香。Try out Both Street’s signature items, the Traditional Pork Belly Gua Bao with greasy pork belly, citrusy yuzu sauce with lots of coriander and peanut powder. Another pick is their press cake, featuring various flavors from matcha cream cheese to tarp with pork floss.
傳統刈包
抹茶忌廉芝士壓餅
傳統刈包 & 抹茶忌廉芝士壓餅
傳統刈包
抹茶忌廉芝士壓餅
傳統刈包 & 抹茶忌廉芝士壓餅
2023-06-13 91 瀏覽
前幾日試咗有米芝蓮嘅倆口小吃中午12點幾就好多人排隊連埋order都等咗1個鐘。。。不過原來等係值得嘅Order咗黑蒜菇菇炸刈包同抹茶忌廉壓餅刈包同壓餅都好足料刈包外皮有微微炸過十分香脆而且個味甜甜地有少少似食緊炸饅頭咁加埋入面有唔同種類嘅菇就算唔係素食人士都應該愛不釋手至於抹茶忌廉壓餅一咬入面d醬就爆曬出黎芝士味唔會太濃完全冇遮蓋抹茶嘅味而且都幾香下次會再試其他口味不過就真係要早d到避開lunch hour
前幾日試咗有米芝蓮嘅倆口小吃
中午12點幾就好多人排隊
連埋order都等咗1個鐘。。。

不過原來等係值得嘅

而且都幾香

下次會再試其他口味
不過就真係要早d到避開lunch hour

2023-06-08 84 瀏覽
🍽️ 倆口小吃 📍元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖-作為元朗國嘅國民,其實我從來未食過呢一間🫠🫠一於試下佢💫 傳統刈包加柚子醬(五花滷肉、酸菜、花生碎、莞茜及柚子醫)($45)五花滷肉入味,有種入口即溶嘅感覺😍😍有巨量芫荽,花生碎增添左唔少口感🥰🥰不過個人覺得刈包質地太軟,似一般中式包點既包皮,有少少失色😅😅-🌟下晝三點去到,但係已經冇晒炸雞、蝦餅,果然係好出名嘅元朗名店 🌟知道好多人會特登入元朗食佢😅😅可能係因為當日咁啱唔好彩,我覺得佢有啲名過其實推薦指數:3/5抵食指數:3/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #YuenLong #元朗 #倆口小吃
🍽️ 倆口小吃
📍元朗鳳攸北街5-7號順豐大廈地下18號舖
作為元朗國嘅國民,其實我從來未食過呢一間🫠🫠一於試下佢

推薦指數:3/5
抵食指數:3/5

之前黎食過刈包同壓餅,覺得好好食知道佢有生壓餅可以買反屋企今次經過就買左反屋企試下做法都幾簡單,買咗之後第二日喺雪櫃拎出嚟,我用電磁爐煮,教咗一百度。(本身佢教用細火)然後煎6邊,每邊大概一分鐘,變金黃色就得啦 。今次買咗綠茶忌廉芝士味,芝士味,Oreo 芋泥。綠茶忌廉芝士味係最出名嘅,喺屋企煎都一樣咁好食😋鐘意食芝士既我都覺得芝士即刻比下去。Oreo 芋泥都好有特色,推介!P.s. 買既時候,記得要預反d時間等,今次我地都算lucky 只係等咗半個鐘。今次我哋都係喺元朗本店買,不過見佢ig promote 中環店開咗,下次可以去試吓🙂味道:10/10環境:N.A服務:8/10價錢:$38/each 推薦:9/10
之前黎食過刈包同壓餅,覺得好好食
知道佢有生壓餅可以買反屋企
今次經過就買左反屋企試下
做法都幾簡單,
買咗之後第二日喺雪櫃拎出嚟,
我用電磁爐煮,教咗一百度。
(本身佢教用細火)
然後煎6邊,每邊大概一分鐘,變金黃色就得啦 。

今次買咗綠茶忌廉芝士味,芝士味,Oreo 芋泥。
綠茶忌廉芝士味係最出名嘅,
喺屋企煎都一樣咁好食😋
鐘意食芝士既我都覺得芝士即刻比下去。
Oreo 芋泥都好有特色,推介!

味道:10/10
環境:N.A