《倫敦大酒樓》呢個名由細聽到大👶🏻屹立旺角多年 以前上堂介紹香港著名景點佢都有份🤣經過左幾十八次 今次終於的起心肝入去試吓!之前聽湯令山🎤嗰首超浪漫勁溫馨🎼嘅時候 見到入面超懷舊嘅裝修 仲有囍字同兩條龍🐲🐉重點係仍然保留到點心車 呢一樣傳統特色🌟其實我哋係食飽咗先黎 完全係為咗參觀🦭所以淨係粗粗地 叫左三樣飲茶必食三寶🫖🔹蝦餃$28🔹蟹籽燒賣$28🔹豉椒蒸排骨$26食物質素一般般 不過蝦餃入面啲蝦肉都大大粒嘅!因為一直有車仔暖住啲點心 所以都夠熱辣辣🔥不過啲姐姐就好熱情好好人 會推住車仔過嚟介紹點心 介紹吓邊樣啱啱出爐啊 邊樣點心好靚呀💓真係人情味十足 去其他酒樓都好耐都冇感受過人與人之間既溫度🤣整體黎講:體驗大過食物🥟如果想話真係食到好高質素嘅點心就建議可以唔使黎都得。但係如果想話體驗返以前傳統茶樓 點心手推車🛒人情味啊💓倫敦大酒樓絕對係一個唔錯嘅選擇👍🏻
《倫敦大酒樓》呢個名由細聽到大👶🏻
重點係仍然保留到點心車 呢一樣傳統特色🌟

其實我哋係食飽咗先黎 完全係為咗參觀🦭
所以淨係粗粗地 叫左三樣飲茶必食三寶🫖
🔹蝦餃$28
🔹蟹籽燒賣$28
🔹豉椒蒸排骨$26

2023-01-11 1125 瀏覽
好耐無見過仲有推車仔嘅點心車,所以一於去試下呢間傳統酒樓!酒樓有好多層,唔洗等位直接到自己想去嘅樓層就可以!對後生一輩嚟講,可以體驗下以前酒樓嘅文化!✅炸雲吞好食!皮唔太厚,不過餡就唔太多✅炸芋頭好少酒樓有得食,炸粉唔太厚,但味道偏淡✅蝦餃皮有啲厚,蝦還算新鮮,味道偏鹹✅燒賣肉質還好,味道偏鹹,帶點味精嘅味道✅家鄉煎薄撐即煎,自己拎點心紙去offer!不過一啲都唔脆,偏淋身,有啲失望

好耐無見過仲有推車仔嘅點心車,所以一於去試下呢間傳統酒樓酒樓有好多層,唔洗等位直接到自己想去嘅樓層就可以!對後生一輩嚟講,可以體驗下以前酒樓嘅文化!

✅炸雲吞
好食!皮唔太厚,不過餡就唔太多
✅炸芋頭
好少酒樓有得食,炸粉唔太厚,但味道偏淡
✅蝦餃
皮有啲厚,蝦還算新鮮,味道偏鹹
✅燒賣
肉質還好,味道偏鹹,帶點味精嘅味道
✅家鄉煎薄撐

2023-01-08 1220 瀏覽
首先要乜冇乜!蝦餃冇!叉燒包冇!牛肉冇!我見有人拎餐包 即刻出去啦 又話賣哂我下一個有個男人刀問 刀答佢冇啦再轉頭 個阿姐系入面拎左2碟出黎 我心諗可能拎比我啦點知一碟比左我後面個男人一碟比佢員工吾知拎比邊個仲有另一個員工又系廚房拎左幾碟餐包吾知送去邊之後我問佢 下 我呢? 我問先過佢架喎 點解佢有我冇?另一啲姐姐話 佢比熟客架咋之後我同副經理講番呢個情況 佢淨系答我陣間出架啦就行開左呢啲就系傳統酒樓既風味!谷住道氣走! 只係食咗三碟嘢 可一不可再我明白有時會留番啲野比熟客 旦系佢系冇拎過出黎,睇人先入廚房拎!
首先要乜冇乜!蝦餃冇!叉燒包冇!牛肉冇!
我見有人拎餐包 即刻出去啦 又話賣哂
我下一個有個男人刀問 刀答佢冇啦
再轉頭 個阿姐系入面拎左2碟出黎 我心諗可能拎比我啦
點知一碟比左我後面個男人
一碟比佢員工吾知拎比邊個
仲有另一個員工又系廚房拎左幾碟餐包吾知送去邊
之後我問佢 下 我呢? 我問先過佢架喎 點解佢有我冇?
另一啲姐姐話 佢比熟客架咋
之後我同副經理講番呢個情況 佢淨系答我陣間出架啦就行開左
呢啲就系傳統酒樓既風味!谷住道氣走!
只係食咗三碟嘢 可一不可再

2022-12-23 1539 瀏覽
晚上6點鐘去到旺角倫敦大酒樓過冬至,3樓只有一枱食客,我們是早到了,約6點40分下了單,點選了9味懷舊小菜。約7點鐘先上潮蓮燒鵝,花膠扒時蔬;之後,惡夢便開始了。食客陸續埋位,坐無虛設,經理、部長、待應們在場內團團轉,忙得不可開交,我們心明要耐心等候,卻一等便是半個小時,未有繼續上菜,多次提醒部長跟進,仍無改善,每次催促都是敷衍一下便怱怱跑開,見傳菜員把我們點選了的貴妃雞、羊腩煲、蒸白鱔、錦鹵雲吞陸續送到別的枱上,誰也冒火了。這時部長見我們枱上空空如也,竟以為我們已吃完! 查明後才去廚房取來貴妃雞,吃著,傳菜員送來另一盤貴妃雞! 之後,仍是空等,再追,才送來錦鹵雲吞,吃著,又再錯送來另一盤錦鹵雲吞。我們決定埋單了,這時才送來蒸白鱔! 我們頂著一泡氣離開,是8時45分了。旺角倫敦大酒樓真掃興。

2022-12-22
2022-11-07 1949 瀏覽
好耐都冇尼啦 以前一個禮拜係到飲茶3-4日🤭 呢間仲係有呀姐推點心車仔叫賣點心既酒樓 香港愈尼愈少今次再尼飲茶 點心質素明顯差左😔以前樣樣都好食 以前樣樣都好想食好想食 依家就⋯好普通 不過好彩個燕窩椰皇都算keep 到 每次尼都必食😋😋😋同埋每枱基本上都有2-3個🤭🤭🤭 推薦一定要食🥛🥥我地今次仲叫左火鴨絲湯米 米粉係幼身個款 唔會一夾就斷 食落彈牙爽口 火鴨絲就有陣炭火味 都幾好味 一人食左2-3碗都仲有 份量十足😆

2022-11-04 1606 瀏覽
出面扱印姐姐講啲價錢同最後堆單啲價錢唔一樣😁初初唔知原來點心劃一$27 埋單個下咁貴先知做左水魚原來仲以為煎埋$7同春卷$11抵到爛茶錢12蚊位 上3樓唔知點解又收左30幾蚊4個人食左四舊水食了個空虛寂寞
出面扱印姐姐講啲價錢同最後堆單啲價錢唔一樣😁
初初唔知原來點心劃一$27
埋單個下咁貴先知做左水魚
原來仲以為煎埋$7同春卷$11抵到爛
茶錢12蚊位 上3樓唔知點解又收左30幾蚊
4個人食左四舊水食了個空虛寂寞
2022-11-01 1578 瀏覽
本人今日去食午餐四樓是沒有推車的點心…4樓的經理說:樓下3樓有位你就坐樓下啦誰知?到達3樓後…另一部長說:你要埋張比多次茶錢先可以落來!而且大大聲…你同我上返去啦!態度令我感覺極度失望…我說:應否是你們內部溝通清楚才通知我吧!4樓茶錢貴一元,無點心車…3樓有點心車!這酒樓沒有下午茶…而且埋單時叫佢比返收據🧾他們說一向沒有、不會給客戶收據的!本人實話實說,沒有半分假…畢竟都幫襯了就發相給大家看看吧
本人今日去食午餐
四樓是沒有推車的點心…
4樓的經理說:樓下3樓有位你就坐樓下啦
誰知?到達3樓後…
另一部長說:
你要埋張比多次茶錢先可以落來!
而且大大聲…你同我上返去啦!
態度令我感覺極度失望…
我說:應否是你們內部溝通清楚才通知我吧!
4樓茶錢貴一元,無點心車…
3樓有點心車!這酒樓沒有下午茶…
而且埋單時叫佢比返收據🧾
他們說一向沒有、不會給客戶收據的!

本人實話實說,沒有半分假…

畢竟都幫襯了

就發相給大家看看吧

奶皇包、蝦餃、雞扎、菜苗餃、南乳豬手、煎鯪魚餅
2022-10-29 1023 瀏覽
在旺角想揾有點心車推來推去的酒樓?可以去彌敦道的倫敦大酒樓。那裡最出名的是椰皇燉奶,每當新鮮出爐時便很快有食客衝出去點心檔自取。燉奶與椰皇肉都很香滑,一個人食晒整個都會覺得飽肚。另外必食的點心就是豉汁蒸魚雲,非常野味。可惜掛住食忘記影相。今日還食了午市好介紹的津菜班腩煎米粉,有很多班腩,份量十足,少少脆的表層令班腩的口感有層次,米粉不會煎得太硬,加埋津白,更加美味。
2022-10-10 1292 瀏覽
今時今日飲茶,都係QR Code落單,再有侍應傳菜。但倫敦大酒樓就有一個好懷舊既做法,就係推車仔叫賣點心。而食既點心都係一D傳統既點心,叉燒包,蝦餃,燒賣,腸粉等。好有特色既係佢地有架煎腸粉既點心車,一邊叫賣,一邊係架車度煎腸粉俾客人食。仲有所有點心都係經叫賣車點餐,即係一係就等車仔推過來叫賣,一係就自己去廚吧區都拎點心,係廚吧區人山人海,一齊拎點心既感覺都好懷舊呀。總括而言,點心唔錯,茶樓懷舊。good
總括而言,點心唔錯,茶樓懷舊。good
2022-10-08
30 分鐘 (堂食)
午餐
2022-10-02 1170 瀏覽
星期日2點零鐘黎到倫敦大酒店,好快就揾到位,以為啱啱下午茶時段先開始,應解有好多點心小食可以嗌。點知腸粉賣晒炸野又賣晒咁仲有咩呢,蝦餃燒賣要等陣末蒸好揚州炒飯冇火鑊氣濕濕地嘅啲飯癡埋一舊嘅呀姐叫我地下次要早啲黎先有好野食有時好生意到連位都冇,依家冇做下午茶時段好耐喇。哦原來係咁。呀姐好心問我地洗唔洗打包走,我諗都唔需要架喇,唔想今晚再食返呢啲咁低質素嘅食飯,都唔係咁開胃,同埋應該都冇下次架喇再會啦!
2022-09-27 1065 瀏覽
適逢老豆生日,食咩梗係由佢話事啦😆 佢點名想食呢間,原來呢間酒樓已經有三十幾年歷史,想當年我老豆成日嚟呢間酒樓打躉,佢仲話好掛住酒樓既豉汁蒸鱔🤣- 燒腩仔 (例牌) 💰$120 ✨皮超鬆脆!真心好有驚喜🤩好難得燒腩仔個皮脆得來唔會硬!- 北菇鵝掌4隻 💰$120- 香芒牛仔柳 💰$105粒粒芒果肉,又大又甜☺️牛仔柳好軟熟- 上湯大蝦球伊麵8隻 💰$183普通喇- 豉汁蒸鱔 💰$135鱔好爽口,豉汁好惹味!不過老竇話以前更好食🙊- 炸子雞 (半隻) 💰$120皮脆肉嫩,好juicy!食物普通,尚算滿意,不過就未必回頭喇😆

適逢老豆生日,食咩梗係由佢話事啦😆

- 燒腩仔 (例牌) 💰$120 ✨
皮超鬆脆!真心好有驚喜🤩
好難得燒腩仔個皮脆得來唔會硬!

- 北菇鵝掌4隻 💰$120

- 香芒牛仔柳 💰$105
粒粒芒果肉,又大又甜☺️
牛仔柳好軟熟

- 上湯大蝦球伊麵8隻 💰$183
普通喇

- 豉汁蒸鱔 💰$135
鱔好爽口,豉汁好惹味!
不過老竇話以前更好食🙊

- 炸子雞 (半隻) 💰$120
皮脆肉嫩,好juicy!

食物普通,尚算滿意,不過就未必回頭喇😆
2022-09-22 677 瀏覽
兒時回憶返晒出嚟,我諗冇40年,應該都起碼有三十几年,全部回憶都返咗嚟⋯牛肉球好鬆軟,有好香陳皮味道,一D都唔係死實果隻⋯鴨腳紮腐皮好香,芋頭好粉,最正係個汁好好味⋯最後一碟煎薄撐就有D失望,太油太粉,欠缺左應該有嘅香味,失敗之作⋯
牛肉球好鬆軟,有好香陳皮味道,一D都唔係死實果隻⋯
鴨腳紮腐皮好香,芋頭好粉,最正係個汁好好味⋯
2022-09-22 965 瀏覽
傳統推車仔飲早茶☕️酒樓可以搭枱😅揀張細枱就冇得搭😜早茶大中小點一律$261️⃣蝦餃味道👌🏻2️⃣牛肉飯正常3️⃣椰皇燉奶香滑4️⃣腐皮卷煎得香(中點)總括來說全部味道正常2人食咗$157
2022-09-22
$78 (早餐)
蝦餃
牛肉飯
椰皇燉奶
腐皮卷
2022-08-13 859 瀏覽
130012082022黎到呢間還有推車仔點心同大排檔點心既酒樓,中午時間好好彩有侍應招呼,坐左張唔洗搭枱。咁好快有d點心車推到堆黎叫賣點心,感覺就好似返到八九十年代,好快先點了咖喱魷魚,香濃既中式咖喱加上土魷爽口中帶著絲絲既微辣,刺激每個味蕾,而最重要是下面夾雜著豬皮同魚蛋,豬皮吸收了香濃咖喱,唯獨魚蛋太淋,美中不足。好快另一部點心車到就叫了叉燒包同燒賣,叉燒包入面既叉燒超多,填滿晒整個包,一口咬入每一啖都有叉燒,肉質鬆軟有豬肉香味,但叉燒汁就好少,比較乾身。燒賣就非常正,豬肉同蝦肉非常配合彈牙爽口,有海鮮有豬肉唯美中不足是我食左兩粒先記得影相。

2022-07-05 965 瀏覽
我第一次去依度食飲茶食點心,或者我並非熟客,所以會比個咁污糟嘅茶壺比我用?(已經叫佢換過一次茶壺)食物嘛…我坐4樓,點心唔多、點心比較多油,而且食完依餐午餐之後就肚痛了(我嘅腸胃係非常敏感的)

2022-07-05
午餐