2024-12-26 0 瀏覽
元朗冰室係一間我幾鍾意去食嘅茶餐廳,尖沙咀嗰間,深水埗嗰間我都好鍾意,因為我鍾意佢哋嘅豬扒夠厚切今日平安夜收工,諗住嗱嗱臨嚟個速食,但係又想認一認節,就過咗去嗌燒雞,每次叫佢個燒雞,都要預番少少時間,大約等20分鐘左右,唔知係咪今日封晒路,餐廳冇乜人,我個燒雞都好快脆就有得食烤雞餐,有湯,有蒜蓉包,仲有薯蓉佢個薯蓉我每一次食都覺得好好味,因為真係好香,今晚嘅燒雞髀平時貴咗少少,唔知係咪節日嘅關係,埋單成為$100啱啱好冇都冇少~不過食完都真係飽飽嘅,以烤雞嚟講,佢都好出色,脆卜卜~我記得佢平時係80幾蚊嘅ja~但係我覺得唔緊要,佢嘅味道都值得比$100佢👍🏻👍🏻❤️‍🔥

烤雞餐,有湯,有蒜蓉包,仲有薯蓉

2024-12-24
  • 烤雞
2024-12-24 0 瀏覽
Staying at the Park Hotel across the street and came here for dinner soon after checking in. I was pleasantly surprised to get rather decent HK style food in the touristy area of TST. We ordered 5 meals with 4 drinks and the total came out to HKD $380. We ordered the baked pork chop over spaghetti, black pepper steak, fried chicken and poached egg over rice (comes with spicy sauce on side), spicy pork chop rice, and the lotus leaf steamed chicken over rice. All the meats were surprisingly juicy and tender and quite tasty. Only thing I would have changed would be to order spare ribs instead of chicken for the steamed lotus leaf rice. Otherwise I highly recommend ordering what we ordered. Also be forewarned like with many HK cafe/diners, they do not accept credit cards. I had cash but the largest bill they accept is $500.
2024-12-23
  • Black  pepper  steak
  • 厚豬扒配辣肉醬飯
  • Baked  pork  chop  over  spaghetti
  • Steamed  lotus  leaf  rice  over  spare  ribs
  • Fried  chicken  and  poached  egg  over  rice
2024-10-29 170 瀏覽
早餐叫左凍即磨齋啡黎左杯煲到酸既齋啡同職員講 佢話即磨咖啡無凍我叫佢加冰 咁又即刻有之後張單多左杯散叫即磨咖啡咁都算喇 當我黑仔 搵左個唔聽清楚就落單既職員結果杯即磨咖啡黎到有層好靚既奶係面最後都係要去七仔買唔係我嘴刁 係飲奶會痾要酸既我飲檸茶啦不過佢個沙嗲牛面幾好食
早餐叫左凍即磨齋啡

唔係我嘴刁 係飲奶會痾
要酸既我飲檸茶啦

不過佢個沙嗲牛面幾好食
2024-09-12 268 瀏覽
籠仔荷葉鴛鴦臘肉飯,眼前一亮,好大的籠啊!打開滿滿蒸米飯,飯上鋪滿臘腸潤腸臘肉切片,加埋醬油,好香呀,十分吸睛。飯味也不錯,只是臘腸潤腸臘肉份量不多,切得又小巧呢。。奇妙沙拉厚豬扒,賣相有點醜,但食落濃濃沙律味,豬扒軟軟,酸酸甜甜十分入味,很好食。梅菜扣肉煲,梅菜好食,扣肉薄薄地都幾好食。灼蠔油菜心,菜心好甜,蠔油夠鮮,好好食。魚香茄子煲,好入味,熱辣辣,香噴噴,茄子好好味。涼瓜炆倉魚,大大條倉魚,炆涼瓜,但涼瓜像炆乾了,魚好食,魚尾脆上卜,不錯。

梅菜扣肉煲,梅菜好食,扣肉薄薄地都幾好食。
灼蠔油菜心,菜心好甜,蠔油夠鮮,好好食。
魚香茄子煲,好入味,熱辣辣,香噴噴,茄子好好味。
2024-08-15 269 瀏覽
#香港美食 #美食日记 早上在周围吃当地特色早饭,环境很舒服,门面也很大,服务人员态度佳。有很多游客也有一些当地食客,谁在这儿吃的一家比较不错的。推荐!有很多的港式特色。✨番茄浓汤牛肉通粉+香烤蒜蓉厚多士+冻鸳鸯。通粉带汤,感觉味道略淡。牛肉嫩滑,还不错。厚多士蒜蓉味道浓。鸳鸯有点甜。✨招牌厚猪扒+魔鬼酱厚猪包+热奶茶。厚猪扒分量很足。猪肉紧致,不愧是以猪扒闻名,里面的黄瓜和番茄。搭配适量芥末酱口感层次分明。面包表皮脆脆内心软软。奶茶不错,不加糖带一点茶的苦味,可以根据个人喜好来加糖。
  • 全日早餐
元朗冰室,相傳也是以厚切豬扒為聞名,這次把它拼入作為焗飯,感覺也是創新!這一次我們也是在鄰住買買了一個價惠券,以$46的價錢就來吃到六十多元的焗豬扒飯/意粉,可以說是很便宜!我們甫到達店鋪便被店員安排到卡位,這裡的卡位很多,每個人都可以坐得很舒服,值得一讚!然後,我們根據店員的指示到櫃檯點餐,很快地焗飯/焗意粉便很快呈上!我們要了一個焗飯,一個意粉,加兩杯奶茶!焗飯方面,厚切豬扒一貫出色,但需要有一番牙力才能夠把它齒開,配合蕃茄,洋蔥,蒜蓉等配料,味道不錯,但飯的份量不夠多,或者部分人需要再作添食!意粉方面,沒有特別出色,但豬扒則是一大亮點,是其中的一大可取之處!整體感覺不錯,這裡還營業到凌晨兩點,而且食物有香港味道,難怪遊客絡繹不絕!

2024-08-02
8 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
2024-06-26 886 瀏覽
如果用膳時間有限,快餐店以外嘅選擇,最快靚正嘅就梗係搵茶記。今晚出到嚟尖沙咀出席大型聚會,收工趕到過嚟,食飯時間只有半個鐘,因為順路關係就走咗入嚟呢一間茶記「元朗冰室」,睇返啲菜式先想返起原來好多年前幫襯過太子分店,不過,當期時嘅印象喺麻麻地。餐廳嘅環境都幾大,跟一般茶記差唔多,都喺以卡位為主,但好就好在啲卡位夠闊落,此外,今晚嚟到客人唔多,所以,唔太嘈雜,感覺舒服。食物方面,茶記選擇夠多,而呢度出名嘅喺佢嘅厚豬扒,所以,我都將目標定喺呢個系列之上。厚豬扒配辣肉醬飯 $61小弟食飯喺撈汁控,所以,倒咁多肉醬俾我就啱晒,塊豬扒都算喺厚切,而且大大件炸得金黃,幾有睇頭,伴上少少粟米粒、炒椰菜,叫咗少飯,都仲喺好港式碟頭嘅飯量。先講件豬扒,醃得夠入味,咬落好鬆化,而且好香口,不過個人覺得就少少油,啲椰菜有炒過,當然好過嗰啲淨喺白烚貨色;而最大問題喺啲肉醬,因為都幾鹹吓,試咗兩啖之後,撈白飯都都覺得仲喺鹹,後尾只挑啲肉碎撈下,啲汁就無謂喇!熱奶茶茶記揀熱奶茶喺慣性喜好,反而杯奶茶真喺幾唔錯喎,既有茶香,口感又算滑,茶奶比例平衡,不過,可惜都幫唔到碟飯拉番啲分。今餐都喺求求其其,最緊要喺快,不過
食物方面,茶記選擇夠多,而呢度出名嘅喺佢嘅厚豬扒
,所以,我都將目標定喺呢個系列之上。
1939 瀏覽
厚豬扒配辣肉醬飯 $61

熱奶茶

熱奶茶
今餐都喺求求其其,最緊要喺快,不過,都想食得啱口味,可惜,今次個碟頭飯敗晒喺啲肉醬個汁茨度,真喺好彩無一起手全部撈勻晒啲飯,否則就瀨嘢喇。
2024-06-18 315 瀏覽
這個是晚餐其中一個選擇,$72,味道可接受,但係呢個份量真係見仁見智。可能食材成本好高,所以司力華腸只有半條😅奶茶🧋偏談,冇乜茶味。作為茶記,這些出品是很基本,期待他們為客人提供更佳用餐體驗

晚餐A
2024-06-07 268 瀏覽
收工買外賣食A餐都係個d喇幾好食既但凍好立克唔凍 無攪勻 上面冰下面熱其實攪勻都唔洗哂好耐時間但佢咁做,擺一陣就變左冰水,唔係咁好飲建議飲其他野但個飯ok外賣都唔洗等好耐
收工買外賣食
A餐都係個d喇
幾好食既
但凍好立克唔凍 無攪勻 上面冰下面熱
其實攪勻都唔洗哂好耐時間
但佢咁做,擺一陣就變左冰水,唔係咁好飲
建議飲其他野
但個飯ok
外賣都唔洗等好耐

2024-04-06 602 瀏覽
尖沙咀的冰室真不少,同事說這間不錯,於是一試。牛肝菌汁駌鴦扒飯,個汁幾鍾意唔會太結身,雞排都嫩滑,牛排薄身都大塊,粟米都好食。焗豬扒飯,豬扒都係厚切,飯對男士就少左D,女士應剛好。牛腩都多,蘿蔔都入味。總括都算環境不錯的茶餐廳,如果不想吃連鎖店,這裏都ok。
尖沙咀的冰室真不少,同事說這間不錯,於是一試。

焗豬扒飯,豬扒都係厚切,飯對男士就少左D,女士應剛好。

牛腩都多,蘿蔔都入味。

總括都算環境不錯的茶餐廳,如果不想吃連鎖店,這裏都ok。
2024-03-26 436 瀏覽
4點幾食野、旦收工又要去食飯、所以少少地去食個下午茶、又黎食茶餐廳、不過以依個價黎講、就覺得有d貴啦😅叫左個厚豬扒、佢又真係好大份、好似食極都有甘、不過食落去肉質酥脆、軟糯、水果就係新鮮的、不是罐頭水果🍎另外叫埋炸雞腿、鬆脆可口,肉質脆滑、不過同事就覺得沙律過酸、不過我還可以、中意食酸野

極品厚豬扒 - 沙律

香炸雞脾 - 沙律

極品厚豬扒 - 沙律
香炸雞脾 - 沙律
2024-01-10 679 瀏覽
見鄰住買有優惠,就買了幾張元朗餐廳的券, 因平時都會去太子那間吃, 點知出師不利, 去到太子店裝修, 行去深水埗店又裝修, 打去尖沙咀店問, 問券覆可否延期 ,又話沒辦法, 仲叫我去長沙灣店, 話好近, 仲 cut 埋我線。最終由太子站行去深水埗店,再行去長沙灣站, 依餐飯真食得辛苦。
2023-12-06 746 瀏覽
# 元朗冰室All Day Breakfast食評---## 厚豬扒評分:7.5/10對於元朗冰室的厚豬扒,我的第一個感覺是它的油香味非常重。這樣的風味無疑能吸引很多愛好此類味道的食客。然而,我個人覺得它的油膩感有點過重,這可能會影響到整體的食慾。如果能在處理肉質上稍微減少一些油膩感,我相信這道菜的評分可能會更高。## 炒蛋評分:6/10元朗冰室的炒蛋有著濃郁的蛋香味,這一點我相當欣賞。但令我有些驚訝的是,這道菜竟然是涷的,這扣了起碼2分。## 薯蓉評分:4/10對於薯蓉,我必須說我感到有些失望。首先,它的牛油味過於重,這種味道讓我覺得有些難以接受。再者,它的賣相也不夠吸引人。我認為如果能在烹調過程中減少一些牛油,並在擺盤上多下一些工夫,這道菜的評分可能會有所提升。---總的來說,元朗冰室的All Day Breakfast整體偏重口味,我個人並不太偏好這種風格。偶爾嘗試一次還可以,但如果要常常食用,我可能會覺得有些厭膩。此外,價格方面,這頓晚餐的費用是$66,相對於其質量和份量來說,我覺得性價比一般,不算太值得。所以,如果你是喜歡重口味的朋友,也許你可以試試看;如果不是,那可能需要考
# 元朗冰室All Day Breakfast食評

評分:6/10

## 薯蓉

評分:4/10

---

總的來說,元朗冰室的All Day Breakfast整體偏重口味,我個人並不太偏好這種風格。偶爾嘗試一次還可以,但如果要常常食用,我可能會覺得有些厭膩。此外,價格方面,這頓晚餐的費用是$66,相對於其質量和份量來說,我覺得性價比一般,不算太值得。所以,如果你是喜歡重口味的朋友,也許你可以試試看;如果不是,那可能需要考慮一下了。
2023-12-02 449 瀏覽
特餐➡️沙爹牛肉公仔麵$50配嫩滑炒蛋及蒜茸厚多士飲熱奶茶沙爹醬調得剛好唔會好鹹,牛肉口感唔錯又唔會韌,個麵熟成度剛好,鐘意呢個口感,椰菜都唔錯👍🏻炒蛋落咗好多牛油炒,所以好滑,但個人覺得好膩;蒜茸厚多士口感軟熟,食到有蒜茸味,只是唔係好鐘意個包皮。奶茶夠熱,茶和奶個比例係我鐘意的,個茶味唔會特別重和無澀味😋
特餐➡️沙爹牛肉公仔麵$50
配嫩滑炒蛋及蒜茸厚多士
飲熱奶茶
2023-10-20
2023-09-11 1007 瀏覽
平靚正茶記。必食推介厚切豬排,份量多,切到手軟,煎得香脆美味,厚切所以肉質彈彈,好食!豬排可配飯、麵、麵包;仲有咖哩。多士同炒滑蛋都唔錯,凍飲又大杯,一定食到飽。
  • 厚切豬排
  • 炒滑蛋多士