2020-01-30
星期五嚮荔枝角處理完d私人野,肚餓唔知食咩好,就醒起附近宇晴軒商場有間日本餐廳,我幾年前嚮荃灣嘅第間分店都食過,都算幾滿意,今次就一於再試下。餐廳店面就唔算話太特別,幾多位,唔算寬落 不過我自己一支公食就無咩所謂。呢度比較好嘅一點就係食物種類非常之多,餐牌都有3-4張,咩類型嘅日本料理都有,拉麵,蓋飯,壽司,定食,小食等等應有盡有,我都心大心細唔知點選擇好。最尾我就order咗個燒油甘魚鮫定食同我嘅致愛鐵板牛利。個燒油甘魚鮫定食都真係幾豐富,有沙律,蒸蛋,湯,岩曬我呢d咩都想試下嘅吃貨,味道都唔錯。講翻個主角燒油甘魚鮫,我覺得真係好正,佢燒到d皮有少少濃濃,但特別香,調味上只係撒咗小小鹽去調味,足以掉曬油甘魚嘅鮮味。燒呢種整法真係無得頂,鎖住曬魚嘅鮮味,特別係d連住魚骨嘅裙邊味最正,食起身又嫩又多汁,非常滿足😋😋😋😋。再講另一樣食物鐵板牛利,切得薄身,比較易入味,應該要有嘅爽嫩都做到,叫上少少燒汁就已經非常好食,好香口😋😋😋。總體黎講,呢間日本餐廳都無令我失望,同我之前嚮荃灣食嘅感覺差唔多。中意試唔同日本野食嘅朋友可以黎試下,價錢又親民,都幾抵食。