餐廳: 元気寿司 (HomeSquare)
資訊:

2019-06-22 106 瀏覽
元氣推出4款期間限定食品🍣如果你問我: 你最鍾意食啲咩呀 ?我諗都唔諗就會話係壽司~至於點解... 我一直都無答案😂🙈不過食完元氣之後 我就靈機一觸 好似諗到個答案💥冰火兩重奏👉🏻 爽口清新嘅刺身+暖暖嘅壽司醋飯▪❶ 胡麻味增真鯛 ($14)嚟自豐洲嘅真鯛 厚切又鮮甜🤤魚脂分佈都幾均勻 唔會側重某部份脂肪多啲少啲而且口感煙煙韌韌 好似同我啲牙角力緊🔥芝麻粒磨成粉狀 芝麻香更濃烈❣️感覺芝麻同真鯛都幾夾😝壽司飯嘅份量都適中 飽肚感會更強烈🍚不過我覺得壽司飯同醋嘅比例可以加強可以稍微落多少少醋 令壽司飯嘅酸甜味對比更加突出😢✧✦✧✦✧評分: 7.93/10❷ 縞鰺配柚子塩 ($17)清新厚切嘅縞鰺 同樣都係豐洲直送🇯🇵魚脂分佈無真鯛咁平均 但係頭尾脂肪含量比較多所以從中間咬開 會先體驗到柚子塩帶比我地嘅清新口味🍀而且略帶少少鹹味 帶出縞鰺嘅鮮甜味🐟之後咬魚嘅兩側會有一種比較滿足嘅感覺☺️魚嘅脂肪釋放出嚟 輕輕係口腔擦過💋✧✦✧✦✧評分: 8.02/10❸ 壽喜燒牛 ($19)美國安格斯牛肉 薄薄嘅一片配以壽喜燒醬讓牛肉嘅味道更加突出✨不過我覺得有少少韌 可能因爲煮得偏熟少少🥺✧✦✧✦✧評分:
元氣推出4款期間限定食品🍣
如果你問我: 你最鍾意食啲咩呀 ?
我諗都唔諗就會話係壽司~
至於點解... 我一直都無答案😂🙈
不過食完元氣之後 我就靈機一觸 好似諗到個答案💥
冰火兩重奏👉🏻 爽口清新嘅刺身+暖暖嘅壽司醋飯

❶ 胡麻味增真鯛 ($14)
嚟自豐洲嘅真鯛 厚切又鮮甜🤤
壽司飯嘅份量都適中 飽肚感會更強烈🍚
不過我覺得壽司飯同醋嘅比例可以加強
可以稍微落多少少醋 令壽司飯嘅酸甜味對比更加突出😢

評分: 7.93/10

❷ 縞鰺配柚子塩 ($17)
清新厚切嘅縞鰺 同樣都係豐洲直送🇯🇵
魚脂分佈無真鯛咁平均 但係頭尾脂肪含量比較多
所以從中間咬開 會先體驗到柚子塩帶比我地嘅清新口味🍀
而且略帶少少鹹味 帶出縞鰺嘅鮮甜味🐟
之後咬魚嘅兩側會有一種比較滿足嘅感覺☺️
魚嘅脂肪釋放出嚟 輕輕係口腔擦過💋
評分: 8.02/10

❸ 壽喜燒牛 ($19)
美國安格斯牛肉 薄薄嘅一片配以壽喜燒醬
讓牛肉嘅味道更加突出✨
不過我覺得有少少韌 可能因爲煮得偏熟少少🥺
評分: 7.53/10

➍ 珍寶赤海蝦迷你丼飯 ($22)
海鮮嘅份量比飯嘅份量多😻
所以唔使落醬油都已經好夠味😆
不過帶子嘅海水味偏重少少🙈

評分: 8.12/10
2019-06-12 75 瀏覽
窮遊香港-元気寿司又有新野啦👍🏻即刻like @hkfunfoodrecord 同follow先啦.見到元気寿司又出新野仲要唔洗排隊 呢日就試試啦~.⭐️珍寶赤海蝦迷你飯$22迷你飯係一小杯 賣相幾靚隻甜蝦仲要勁大隻.⭐️壽喜燒牛$19呢個其實係壽司黎 牛牛既份量勁大塊擋住左舊飯 而牛牛有輕輕燒過大概7成熟小小肥既口感 唔會乾 好評.⭐️縞鰺配柚子塩$17⭐️胡麻味噌真鯛$14其餘呢2個 魚肉味道都唔重 但口感幾滑但我都係鐘意肥肥三文魚腩多d😂.#元気寿司 (沙田)地址:沙田鄉事會路138號HomeSquare 5樓502號舖.⭐️評分:味道:3.8/5環境:4/5服務:4/5抵食:4/5
窮遊香港-元気寿司又有新野啦
見到元気寿司又出新野
仲要唔洗排隊 呢日就試試啦~
⭐️珍寶赤海蝦迷你飯$22
⭐️縞鰺配柚子塩$17
⭐️胡麻味噌真鯛$14
其餘呢2個 魚肉味道都唔重 但口感幾滑
但我都係鐘意肥肥三文魚腩多d😂
#元気寿司 (沙田)
⭐️評分:
味道:3.8/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:4/5
話說最近元氣有新餐牌,今次就講下其中一啲新項目。😋⁣⁣⁣汁燒油甘魚壽司 ($10) [好味道:9/10]⁣呢塊油甘魚經過微微嘅火燒,有少少嘅烤焦,感覺幾靚。😚 而且食落去,更加突顯到油甘魚嘅油脂嘅甘香。🤤 再配合埋呢個醬汁,令味覺昇華到更高層次。😌⁣⁣⁣蟹肉蟹膏軍艦 ($10) [好味道:9/10]⁣一入口,呢個好濃嘅蟹膏味,即刻口腔入面迴旋。🤯 大量蟹膏再加埋一絲絲嘅蟹肉,同埋啲蟹子,感覺好似食哂蟹嘅精華咁。🤩 真係好滿足。😆⁣⁣⁣另外值得一提嘅係,啲碟都換咗啲新嘅。😮有元氣代言熊「雄一」嘅「勵志」說話,真係好cute!😍⁣⁣⁣其他評分⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣靚靚度(7/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣性價比(6/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣回頭度:一定會⁣⁣⁣⁣⁣⁣
話說最近元氣有新餐牌,今次就講下其中一啲新項目。😋⁣

汁燒油甘魚壽司 ($10) [好味道:9/10]⁣

蟹肉蟹膏軍艦 ($10) [好味道:9/10]⁣