收工同🐖🐖去食光榮,去到直入,有位唔洗排隊😊開心仔~☺️我一早就諗左一定要食三隻蛋果個飯🙈 🥚🥚🥚 份量好大好多,好抵食🤤唔洗$60 包凍飲,仲想點🤣.⛲️A. 京蔥爆腩片飯 w 凍檸茶少甜 $50_腩片有好多塊,有大約十幾塊,而京蔥份量都好多😳味道係OK 既...但我唔太京蔥既關係就覺得麻麻🙊 🐖又話飽食淨勁多🥶🎡F. 開心浩園餐 w 凍檸茶少甜 $55_我勁鐘意食太陽蛋🤓hehe...呢個飯簡直無得輸呀!😍😍😍 有三隻煎到勁靚既太陽蛋🌞🥚一次過滿足晒我三個願望😂😂仲有塊大過手掌既雞扒🙊配埋好好味既蔥油👑 OH NO~ 勁好味囉...每一粒飯都包到蛋汁...我地嫌蔥油唔夠多...添加左😹唔洗錢嫁👍🏻 (重口味的垃圾咀)*雞扒煎得又香又多汁🤤無得彈😊❤️

⛲️A. 京蔥爆腩片飯 w 凍檸茶少甜 $50

2021-04-17
開心浩園餐
  • 開心浩園飯
2021-04-08 559 瀏覽
🔎:《 #光榮冰室 》⁣⁣⁣⁣⁣💬:⁣⁣⁣⁣ 非常大份夾抵食👍🏻 真平民美食!佢最出名既應該就係同蛋有關既飯 🥚🍳特別係依個必食既叉燒炒蛋飯!⁣⁣⁣因為平日下午茶時間去都好多人排隊堂食 所以今次就簡左叫外賣😆▫️叉燒炒蛋飯叉燒炒蛋飯依啲普通茶餐廳菜式周圍都有 但唔係間間都炒得好架嘛 而光榮叉蛋飯真係高水準👍🏻炒蛋滑得黎亦好濕潤 佢唔係個啲超油滑蛋蛋面上仲有少少蛋汁 而蛋上既蔥花簡直係畫龍點睛 令蛋更香叉燒係瘦叉 但唔會un而且唔會死咸 你知啦出面燒味舖啲叉燒多數都咸L到飯底有豉油 帶少甜唔咸成盒飯份量好多 女仔可以叫少飯😗
🔎:《 #光榮冰室 》⁣⁣⁣⁣⁣
💬:⁣⁣⁣⁣ 非常大份夾抵食👍🏻 真平民美食!
佢最出名既應該就係同蛋有關既飯 🥚🍳
特別係依個必食既叉燒炒蛋飯!
⁣⁣⁣因為平日下午茶時間去都好多人排隊堂食

你知啦出面燒味舖啲叉燒多數都咸L到
飯底有豉油 帶少甜唔咸
成盒飯份量好多 女仔可以叫少飯😗
2021-03-19 917 瀏覽
疫情之下,仲係work from home而且多數都會買賣返屋企食,荃灣高質既茶記真係唔易搵,今日試左光榮冰室既叉燒炒蛋飯,份量就真係幾多,好明顯雞蛋係好足料,煎得岩岩好,雖然話係炒蛋,不過其實都仲係有滑蛋既口感,認真唔錯!叉燒唔會有好多肥膏,但都唔係極瘦個種,可以話係肥瘦岩岩好,因為第一次食,無故意講話要少豉油,但係甜豉油都唔係亂咁落,我覺得以HKD49+2蚊外賣盒,仲有杯飲品,熱奶茶都可以,算係性價比幾高既午餐!

2021-03-18
  • 叉燒炒蛋飯
2021-03-18 705 瀏覽
實話實說,唔係黃就可以唔好味⋯I’m not Yellow Nazi... 荃灣有好多選擇,食完之後覺得有啲不行揀咗呢度😓我揀咗食沙嗲雞扒,所以只能以沙嗲雞扒嘅味道來評論。三個字:「超唔掂」!🥺已經係沙嗲汁(仲要冇乜花生香味),都依然食到有好大陣雪味,啲雞皮都唔似有煎過🤭可能揀蔥油同埋豬扒會好啲,唔會有咁多醬汁可以認真啲評估到食物嘅質素。叫咗凍鴛鴦,平平無奇,仲要有啲淡茂茂無味⋯⋯下次會試吓佢啲特餐,希望會有啲驚喜🙄

叫咗凍鴛鴦,平平無奇,仲要有啲淡茂茂無味⋯⋯

下次會試吓佢啲特餐,希望會有啲驚喜🙄
沙嗲雞扒麵
2021-03-06 828 瀏覽
沙嗲牛肉巨型奄列🤩$33本來諗住食最近最hit嘅生滾沙嗲牛肉麵😂但我又唔想食啲咁熱嘅嘢😞真係好矛盾,結果睇咗一陣餐牌🥸就望到呢一個沙嗲巨型奄列🧐結果同個職員講,究竟有幾巨型?🤨佢就話,比平常嘅大少少啦🤓咁好啦,結果我就叫咗😚上枱嗰陣,呢個奄列真係有驚喜🤩唔係講笑,個奄列舖滿成隻碟🤪裡面沙牛仲唔少𠻹😍的確稱得上係巨型奄列😋絕對夠兩個人去食😝不過係小食類,無包飲品🥸光榮冰室 (兆和街) (荃灣)荃灣兆和街18號地下
沙嗲牛肉巨型奄列🤩$33

本來諗住食最近最hit嘅生滾沙嗲牛肉麵😂
但我又唔想食啲咁熱嘅嘢😞
真係好矛盾,結果睇咗一陣餐牌🥸
就望到呢一個沙嗲巨型奄列🧐
結果同個職員講,究竟有幾巨型?🤨
佢就話,比平常嘅大少少啦🤓
咁好啦,結果我就叫咗😚
上枱嗰陣,呢個奄列真係有驚喜🤩
唔係講笑,個奄列舖滿成隻碟🤪
裡面沙牛仲唔少𠻹😍
的確稱得上係巨型奄列😋
絕對夠兩個人去食😝
不過係小食類,無包飲品🥸

光榮冰室 (兆和街) (荃灣)
荃灣兆和街18號地下
🐷🎈荃灣必試茶餐廳超濃味沙牛公仔麵🍜💥生滾沙牛窩蛋麵 $50好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷8/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10食茶記唔係叫多士就係沙牛麵我敢講呢世女食過數不完沙牛麵😂呢個沙牛麵真心最濃最重口味👍🏻茶記用煲仔飯煲煮好新奇上枱昇蓋果刻咁熱到滾緊賣相超級吸引🤤沙嗲同普通茶餐廳差不多但沙嗲醬超多味道超濃而且湯汁唔係太多整體偏傑公仔麵軟硬程度啱啱好🍜唔會索得太多水變到淋晒沙嗲牛肉亦都好入味好滑🥩麵入面仲有少少金菇🍄正🙌🏻//💥Satay Beef Instant Noodles $50Deliciousness: 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷8/10Willingness to return: 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10//🎈光榮冰室 (兆和街) (荃灣)荃灣兆和街18號地下
🐷🎈荃灣

唔會索得太多水變到淋晒
沙嗲牛肉亦都好入味好滑🥩
麵入面仲有少少金菇🍄正🙌🏻

Deliciousness: 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷8/10

🎈光榮冰室 (兆和街) (荃灣)
荃灣兆和街18號地下

一個非煩忙既早上10:16a.m外賣咗一份腿蛋治+熱可力等咗15分鐘以上😔慢得可憐準時上班族還是少光顧會比較理想p.s. 第一次在光榮光顧早餐 午市晚市不知如何呢
一個非煩忙既早上10:16a.m
外賣咗一份腿蛋治+熱可力
等咗15分鐘以上😔
慢得可憐
準時上班族還是少光顧會比較理想
p.s. 第一次在光榮光顧早餐 午市晚市不知如何呢
2021-02-16 604 瀏覽
同同事晨跑🏃‍♀️完,見時間尚早就去了光榮冰室,平時話好多人排隊,可能因為太早的關係,我哋等咗15分鐘就入得去🤟🏻早餐當然要食沙嗲牛肉啦,很有驚喜,沙嗲牛肉量好多,起碼有8塊肉😹肉片全部都算大塊,而且肥豬肉唔多,份量一啲都唔孤寒,沙嗲汁量都好多,所以湯底會有少少鹹🤣價錢非常親民🥰牛肉牛肉通粉+煎雙蛋+「厚」牛油方包+凍檸水,都係$33凍檸水,有四片檸檬🍋!如果係叫出前一丁嘅話,調味包會另上,係用真。出前一定丁!抵咁多人排隊食😋

凍檸水,有四片檸檬🍋!

如果係叫出前一丁嘅話,調味包會另上,係用真。出前一定丁!

抵咁多人排隊食😋
2021-02-13
15 分鐘 (堂食)
$33 (早餐)
2021-02-03 818 瀏覽
大家一定要睇到呢篇文章最後又唔知食咩求其去光榮冰室食下野啦,貪佢夠多選擇,又啱我口味咁條女就叫咗個光榮早餐啦!西式d無咁悶咁我梗係食重口味啦!生滾沙牛鍋蛋麵呢個扒同條女塊一樣大夠佢食飽飽最後真係食唔晒我個沙牛呀!!!見唔見到泡?上檯仲滾緊!!勁濃!勁杰!勁重口味!一!定!要!食!

大家一定要睇到呢篇文章最後

又唔知食咩求其去光榮冰室食下野啦,
貪佢夠多選擇,又啱我口味

咁條女就叫咗個光榮早餐啦!
西式d無咁悶
咁我梗係食重口味啦!
生滾沙牛鍋蛋麵

呢個扒同條女塊一樣大夠佢食飽飽
最後真係食唔晒

我個沙牛呀!!!
見唔見到泡?
上檯仲滾緊!!

勁濃!勁杰!勁重口味!
一!定!要!食!

係屋企都食到暖笠笠嘅煲仔飯啦💛光榮推出左外賣煲仔飯試左「窩蛋牛肉」、「魷魚肉餅」、「豉汁排骨」加左$15要份蠟腸,一定冇屋企個啲咁好食,不過味道還好~三款都幾足料,仲燒到有少少飯焦添 ( ´▽`)(不過窩蛋牛肉係鮮牛片,唔係肉餅黎🤨)帶埋個煲翻屋企都係加$8,超有儀式感,過左半個鐘都keep住熱!個煲洗乾淨拎翻去就可以退錢,咁就唔怕浪費喇~宜家油菜都係$2,真係勁抵食🥬.窩蛋牛肉煲仔飯 $72魷魚肉餅煲仔飯 $68豉汁排骨煲仔飯 $68
係屋企都食到暖笠笠嘅煲仔飯啦💛
光榮推出左外賣煲仔飯
試左「窩蛋牛肉」、「魷魚肉餅」、「豉汁排骨」
加左$15要份蠟腸,一定冇屋企個啲咁好食,不過味道還好~
三款都幾足料,仲燒到有少少飯焦添 ( ´▽`)
(不過窩蛋牛肉係鮮牛片,唔係肉餅黎🤨)
個煲洗乾淨拎翻去就可以退錢,咁就唔怕浪費喇~
宜家油菜都係$2,真係勁抵食🥬
窩蛋牛肉煲仔飯 $72
魷魚肉餅煲仔飯 $68
豉汁排骨煲仔飯 $68
2021-01-28 448 瀏覽
和男友一向都喜歡吃沙嗲牛肉麵,因此在得知光榮冰室推出煲仔沙嗲牛時便心念念要一嘗風味。(沙嗲煲仔麵只有旺角和荃灣分店提供)在某閒日的下午一時多到達餐廳,要稍微排一下隊,排了大概五分鐘就有位置了。因為限聚令的關係,餐廳內座位都非常寬敞。餐廳是舊香港冰室的裝潢。二人各點了一個金菇沙嗲牛肉麵($46)和一個窩蛋沙嗲牛肉麵,兩個餐都附送涷飲。等了大約5-10分鐘,新鮮煲熱辣的煲仔便到了揭蓋時湯底還在滾,正!湯底是濃濃的沙嗲汁,雖然是公仔麵,但每條麵都掛郁的沙嗲質汁卻特別滋味。牛肉的肉質都比較嫩,應該是新鮮牛肉,不錯!經過荃灣的話值得一試!

等了大約5-10分鐘,新鮮煲熱辣的煲仔便到了
揭蓋時湯底還在滾,正!
牛肉的肉質都比較嫩,應該是新鮮牛肉,不錯!
經過荃灣的話值得一試!
2021-01-20
5 分鐘 (堂食)
2021-01-25 520 瀏覽
去開荃灣,專登上網搜尋附近有咩好食,見到有網頁介紹呢間嘅沙嗲牛肉麵,話11:30先開始供應,時間同我既行程夾,於是就去試下。星期日既11:40黎,已經見到有條人龍,好彩咁岩有人走,等左5-6分鐘左右就可以入座。本身就為左試下沙嗲,諗都唔洗諗就揀左生滾沙牛窩蛋麵。貪小便宜心態,冷熱飲同價,感覺叫凍飲好似賺左幾蚊咁。🤣🤣窩蛋牛麵黎到,同佢張相既樣都差唔多,但相片影唔到既係,個麵真係好生滾,個煲蓋一打開,見到d汁bulubulu左好一段時間,感覺都幾治癒。味道方面,沙嗲味濃既,撈埋d蛋汁食,口感好滑。牛肉都滑,份量多,好味道。有個細心位置係,食食下會食到爽脆既口感,原來佢d麵有少少細細舊既金菇響入面,令口感更豐富,但又唔會大舊到痴牙,本身鍾意金菇既我食得都幾開心。午餐食呢個麵,份量好足夠,食得好飽。同其他茶餐廳唔同既係,呢度地方好整潔乾淨。一打開煲蓋既時候,有幾滴沙嗲汁滴左響枱,職員都專登番去拎番塊布去抹乾淨佢,小小貼心既動作讓人感到窩心。仲有,d姐姐同呀叔叔個個都幾好禮貌,個個唔該前唔該後咁,同一般茶餐廳唔同。依家疫情關係,二人限聚,兩個人坐一張枱,十分鬆動,變相坐得都幾舒服。如果突然想食

生滾沙牛窩蛋麵

如果突然想食沙嗲牛,建議可以試下呢間,包保唔會令你失望。
2021-01-24
5 分鐘 (堂食)
2021-01-22 402 瀏覽
#光榮冰室 相信無人不識,但係最近受到 #沙牛關注組 同埋 #芫荽關注組 嘅感召,推出咗「爆茜肥牛煲仔麵」!!作為芫茜控+沙牛控係完全抗拒唔到!!💛 爆茜肥牛煲仔麵原煲上都只係$52,凍熱飲又唔駛加錢,比起黃大仙沙牛名店抵食🤤 雖然係肥牛唔係鮮牛,但係味道一樣咁好,再加埋大大扎芫荽,無得輸🤤 講返沙嗲湯底,都算偏濃味,比較欣賞嘅係佢花生醬味唔勁(鐘意食花生味嘅可能會失望),顏色較深。唯一挑剔就係個麵比較稔身,如果可以爽口啲上碟就一流。💛 開心浩園餐勁鐘意食呢個飯🤤 雖然好似好普通咁,炸雞扒加3隻煎蛋,但不得不承認份量係超大,勁啱食肉獸👍🏻 同埋炸雞扒好脆口,亦都勁大塊同juicy!味道: 🌕🌕🌕🌕🌑服務: 🌕🌕🌕🌗🌑環境: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢: 🌕🌕🌕🌕🌗------------📍光榮冰室荃灣兆和街18號地下------------#tiufufoodie在荃灣 #hkfoodie #hkfoodlover #hkig #foodiehk #foodreview #foodreviewhk #hkfood #foodporn #foodlover #香港美食 #冰室 #沙牛 #芫荽 #黃店

💛 爆茜肥牛煲仔麵

價錢: 🌕🌕🌕🌕🌗

------------
📍光榮冰室
------------

#tiufufoodie在荃灣 #hkfoodie #hkfoodlover #hkig #foodiehk #foodreview #foodreviewhk #hkfood #foodporn #foodlover #香港美食 #冰室 #沙牛 #芫荽 #黃店 #黃色經濟園 #連豬 #米豬連 #荃灣美食 #食好西 #食評 #香港食評 #美食攝影好味 #港式美食
2021-01-20 501 瀏覽
見光榮新推出用生滾煲仔嘅沙牛麵!!星期日即刻同男朋友嚟試!一去到都有10 個人等緊,不過都相當快,大約等咗10 分鐘就有位入 👍🏻👍🏻生滾沙牛窩蛋麵 $50 配熱/ 凍飲熱辣辣上枱,正呀,聽到好多泡泡聲😂😂 不過個蛋唔係放正中,同個餐牌唔一樣,要攞返隻蛋出嚟影相🤣 沙嗲味好重,所以公仔麵超掛湯呀!!! 牛肉揀得幾靚,都有8 片均上下,好入味。而且麵嘅份量比起平時嘅多 d d ,所以好飽肚。繼續會再嚟食😋😋 yummy!!!!
見光榮新推出用生滾煲仔嘅沙牛麵!!
星期日即刻同男朋友嚟試!

生滾沙牛窩蛋麵 $50 配熱/ 凍飲

生滾沙牛窩蛋麵

繼續會再嚟食😋😋 yummy!!!!

10 分鐘 (堂食)
2021-01-15 344 瀏覽
冬天凍冰冰,係香港人都會想食一煲熱辣辣的煲仔飯,奈何晚市取消堂食,今次揀呢間餐廳,外賣煲仔飯可以加錢連瓦煲,餐廳仲會用錫紙包到實一實,拎到返屋企食,依然暖笠笠,原來凍冰冰嘅天氣除咗打邊爐,食到煲仔飯嘅感覺依然非常溫暖🥰。而且味道非常好,煲仔飯豉油另上,可以隨自己喜好添加,飯底仲有我至愛嘅飯焦,非常脆卜卜,每人一煲略嫌唔夠喉,二人的話會買夠三煲。記得提早打電話落order之餘,去到現場要即刻畀錢,佢地先會開始整,要俾啲時間等待!推薦菜式:紅棗滑雞煲仔飯加臘腸

推薦菜式:紅棗滑雞煲仔飯加臘腸