2020-08-24 727 瀏覽
今日同老公出嚟荃灣食下午茶順便食完就買外賣加餸夜晚食路德圍全部餐廳都好多人於是我哋就行過嚟光榮冰室睇吓使唔使等位好好彩地等一陣就已經可以入座兩個人已經餓到打晒鼓😂下午茶超抵食!所以兩個人都叫咗下午茶餐由於我哋真係好肚餓嘅關係😂所以叫咗個蔥油鴛鴦扒飯另外一個就叫咗吉列豬扒拼西多士最先嚟到嘅係個蔥油鴛鴦扒飯想講呢碟飯嘅份量分分鐘仲多過平時其他餐廳嘅正價餐份量!超多飯 兩塊扒又勁大塊重點係呢個飯超級!非常!熱辣辣!啲飯直頭係熱到你要吹下佢先好食如果唔係會辣親條脷😂真係冇乜邊間茶記可以做到呢個新鮮嘅感覺兩塊扒唔會太肥豬扒成塊都食到雞扒都算滑個蔥油汁頭嗰幾啖食就覺得好香好好味但食到最後可能底嘅飯吸得太多汁所以就有少少太鹹🙈但係整體嚟講呢碟飯真係好出色!唔使問阿貴個吉列豬扒又係即叫即炸所以非常之新鮮熱辣辣🤤仲要超級厚個吉列皮好鬆化豬扒又唔會炸到太乾點埋沙律醬🤩正!我哋食完晒鹹嘅嘢先至食塊西多士睇相都見到呢塊西多士都幾厚下食落又唔會太油咁有質感嘅西多士又係出邊茶記食唔到嘅切開會見到呢塊西多士真係好有誠意中間唔單止搽咗滿滿嘅花生醬仲有一層薄薄嘅蛋淋埋個白雪純糖漿幸福感滿滿🥰真係好過排隊食空氣panca
今日同老公出嚟荃灣食下午茶
另外一個就叫咗吉列豬扒拼西多士
最先嚟到嘅係個蔥油鴛鴦扒飯
蔥油鴛鴦扒飯
想講呢碟飯嘅份量
分分鐘仲多過平時其他餐廳嘅正價餐份量!
超多飯 兩塊扒又勁大塊
重點係呢個飯超級!非常!熱辣辣!
啲飯直頭係熱到你要吹下佢先好食
雞扒都算滑
個蔥油汁頭嗰幾啖食就覺得好香好好味
但食到最後可能底嘅飯吸得太多汁
所以就有少少太鹹🙈
但係整體嚟講呢碟飯真係好出色!
吉列豬扒拼西多士
唔使問阿貴
個吉列豬扒又係即叫即炸
所以非常之新鮮熱辣辣🤤
仲要超級厚

個吉列皮好鬆化
豬扒又唔會炸到太乾
點埋沙律醬🤩正!
我哋食完晒鹹嘅嘢先至食塊西多士

仲有一層薄薄嘅蛋
淋埋個白雪純糖漿
幸福感滿滿🥰
真係好過排隊食空氣pancake😂
(飲咗兩啖先記得影相🤣)
嘢飲分別係凍鴛鴦同凍奶茶 少冰少甜
奶味同茶味都夠
係略嫌啲冰真係多咗少少🤫
飲完都仲有半杯冰原封不動😂
呢個價錢食到咁嘅質素茶餐廳
真係非常之超值!
啱晒我呢啲最鍾意大件夾抵食嘅草民🤣
蔥油鴛鴦扒飯
吉列豬扒拼西多士
2020-08-11 536 瀏覽
·黃到金嘅光榮冰室💛光榮真係一間好高質又平嘅茶餐廳~大大份餐都係$50到,仲要包凍/熱飲品味道正正常常啦,勝在抵食兼大份 ^___^而且宜家越來越多分店~希望大家多啲懲罰💛🤗·開心浩園餐 $49三萬完蛋飯 $53———不專業評分💯食物指數🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數⛱: 💛💛💛🤍🤍抵食指數🤑: 💛💛💛💛💛推薦指數👾: 💛💛💛💛🤍———📍光榮冰室尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪荃灣兆和街18號地下旺角花園街3-5號鴻威大厦地下12-13號舖九龍灣宏開道15號九龍灣工業中心地下4號舖深井深井村54-55號地舖觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖銅鑼灣登龍街37號地舖———👉🏼 #ewhk尖沙咀 #ewhk荃灣 #ewhk旺角 #ewhk九龍灣 #ewhk觀塘 #ewhk銅鑼灣 #ewhk黃店 #ewhk茶餐廳#尖沙咀美食 #荃灣美食 #旺角美食 #九龍灣美食 #觀塘美食 #銅鑼灣美食 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfood
黃到金嘅光榮冰室💛
光榮真係一間好高質又平嘅茶餐廳~
大大份餐都係$50到,仲要包凍/熱飲品
味道正正常常啦,勝在抵食兼大份 ^___^
而且宜家越來越多分店~
希望大家多啲懲罰💛🤗
深井深井村54-55號地舖
觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖
銅鑼灣登龍街37號地舖
———

#尖沙咀美食 #荃灣美食 #旺角美食 #九龍灣美食 #觀塘美食 #銅鑼灣美食 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover
2020-07-31 728 瀏覽
永遠都有人龍的店😚 其實我好怕食飯...尤其係碟頭飯,我覺得好dry全碟同一隻味😂 所以第一次去時係食烏冬餐<— 伏🤡 試食隔離朋友碟公司飯後覺得幾正,就咁就開始了光榮的碟頭飯旅程~🍗 蔥油雞扒飯$48有時快餐會平幾蚊之餘仲會免費送冷熱飲品😙 $45就有交易😚佢份量真係好足~雞扒真係好大塊,而且外皮煎得香,雞肉有肉汁,最重要係佢嘅蔥油真係好香☺️ 連豉油送飯真係無得輸~🥚 叉燒滑蛋飯 $52滑蛋夠滑,重蛋味😙 份量都係十足,不過我碟叉燒就係頭尾嗰舊肉,所以硬咗d~🐮 窩蛋免治牛肉飯 $45全碟都係醬送飯一流,不過我都係喜歡蔥油雞扒/公司飯多d😚😚😚

🍗 蔥油雞扒飯$48

🥚 叉燒滑蛋飯 $52

🐮 窩蛋免治牛肉飯 $45
2020-07-30 392 瀏覽
我們最近六月尾光顧,點了當天晚上的套餐,是叉燒炒蛋飯,豬頸肉飯和梅菜扣肉飯,三種餸菜也各有特色,炒蛋很滑,梅菜不太重味,汁量適中,扣肉少肥,肉質可口;這食肆的特色是經典本地平民化餐室,在懷舊的同時,四人木板卡位空間亦很足夠,不覺頂腳,飲品茶味適中,不過濃。
2020-06-21
15 分鐘 (堂食)
#肥doi遊荃灣.星期日放假就去左城門水塘行山,出發前就係小巴站對面既光榮冰室食個早餐先!.《招牌生滾沙嗲牛肉一丁》真。出前一丁!平時茶餐廳一定要加錢,呢到係唔洗加!碗麵嚟到嘅時候,店員會俾埋包味粉同麻油,可以因應自己喜好而落!麵煮得偏淋,如果鍾意食口感較硬嘅麵質就要落單嗰陣叫生啲。沙嗲牛肉同一般既都差唔多,牛肉好滑好淋!.《雪菜肉絲銀絲米粉》份量都幾多,一個女仔同埋早餐來講都真係食唔晒,味道正正常常,呢個價錢食到呢個份量真係好抵食!.《牛乳炒滑蛋配牛油多士》炒蛋可以接受,唔係真係好滑,多士係烘得幾香,好脆,將啲炒蛋放上多士夾埋一齊食真係唔錯!.總括來講,光榮冰室嘅早餐性價比好高,味道唔錯之餘,份量都偏大,食一個早餐夠捱到下午有突!👍🏻餐廳店員嘅服務都好好,經開嘅都真係要來試吓!
#肥doi遊荃灣

《招牌生滾沙嗲牛肉一丁》

《雪菜肉絲銀絲米粉》

《牛乳炒滑蛋配牛油多士》
2020-06-28 627 瀏覽
🇭🇰蔥油豬頸肉飯🍛 $45個飯一嚟就好香蔥油味六大塊豬頸肉鋪滿個飯面 塊塊都嗰薄嫁🤩再加份量超足嘅蔥油同豉油 撈飯岩岩好🤤佢嘅餸加蔥油係完全夠送曬啲飯👍🏻小編係全碟清曬!叉燒炒蛋飯🍛 $45雖然係好住家嘅飯 但賣相非常好👅啲蛋就咁望都覺得滑 加埋幾粒鮮綠色蔥花同豉油 完全令人食指大動😋食落個蛋都真心滑 仲有蛋汁添 配埋甜甜地嘅叉燒同豉油真係超啱送飯🍚叉燒唔會話太肥/太瘦 食落唔會話好嚡好難咬👍🏻仲要有好多添 食落啖啖都有肉😆不過成個飯嘅份量真係唔野少 細食啲都真係清唔到🤘🏻
🇭🇰
蔥油豬頸肉飯🍛 $45
個飯一嚟就好香蔥油味
六大塊豬頸肉鋪滿個飯面 塊塊都嗰薄嫁🤩
再加份量超足嘅蔥油同豉油 撈飯岩岩好🤤
佢嘅餸加蔥油係完全夠送曬啲飯👍🏻
小編係全碟清曬!

叉燒炒蛋飯🍛 $45
雖然係好住家嘅飯 但賣相非常好👅
不過成個飯嘅份量真係唔野少 細食啲都真係清唔到🤘🏻
2020-06-25 561 瀏覽
公眾假期入咗荃灣,到咗差唔多下晝五點肚仔開始餓,又未夠時間食晚餐,咁就睇吓邊度有下午茶食。醒起荃灣有光榮冰室我未去過,就即刻行過去。非常好彩唔使等位,坐低睇吓有乜下午茶食。叫咗蔥油鴛鴦扒飯,眨吓眼就嚟到,幾乎嘩一聲🤩,因為真係好大碟,唔止係好多飯,嗰塊雞扒同豬扒真係相當巨型,雞扒好有雞味豬扒好有豬味,正;蔥油偏鹹,但係撈飯食就啱啱好。雖然咁大碟,但係就比我一下子掃清光,因為真係好好味😳仲叫咗杯凍檸茶😁,凍飲亦都唔需要另外加錢。咁大碟咁好味都係$42,真係超值😊,食完呢個下午茶,飽到食唔落晚飯😆

仲叫咗杯凍檸茶😁,凍飲亦都唔需要另外加錢。

2020-06-25
2020-06-24 426 瀏覽
唔係朋友約來荃灣食下午茶,都唔知原來依道有光榮冰室分店,曾經食過尖沙咀厚福街店嘅煲仔飯,有之前嘅親身秋冬美食體驗,所以來個下午茶都自然想去盡啲。還顧餐店牆身有乜撚手好嘢,見寫明未必可以提供廣東話以外服務;而且餐廳佈置充滿時代氣息,搞唔掂廣東話要諗過先至好嚟食啦。有信心一於唔好嘥 Quote 去盡來嗰 生炸大雞髀,呢啲邪惡美食如果煮得唔好食真係對唔住自己個肚腩。呢隻炸髀入到口又的確不負所望,皮脆、肉嫩、多汁、冇雪藏味、調味適中又大大隻,好滿足。其實同場朋友揀選嘅 吉列豬扒 配西多 都好吸引,一次過滿足兩種口慾又大份,真係完美演演繹邪惡至極嘅港式下午茶。

有信心一於唔好嘥 Quote 去盡來嗰 生炸大雞髀
,呢啲邪惡美食如果煮得唔好食真係對唔住自己個肚腩。
生炸大雞髀 配沙律

吉列豬扒 配西多
  • 吉列豬扒配西多
  • 生炸大雞髀配沙律
2020-06-23 433 瀏覽
想嚟試呢間黃到發金嘅冰室好耐,終於有機會試到,好開心呀!!乜都想食,結果叫左開心浩園餐(蔥油雞扒飯+3隻蛋),咖喱吉列豬扒飯,同埋忍唔住叫左巨形沙嗲奄列,服務食物價錢餐境環境,全部都好好,食得好滿足各方面我唔詳細講,同路人之選!

各方面我唔詳細講,同路人之選!
2020-06-17 375 瀏覽
之前去食下午茶,叫左個炸豬趴+凍奶茶塊豬趴又大又脆,真心係我食過咁多間茶餐廳入面最好食嘅一間而且價錢又便(<30蚊)。不過要小心嘅係成日都會有人龍,想食嘅可能要等等啦
之前去食下午茶,叫左個炸豬趴+凍奶茶
塊豬趴又大又脆,真心係我食過咁多間茶餐廳入面最好食嘅一間
而且價錢又便(<30蚊)。
不過要小心嘅係成日都會有人龍,想食嘅可能要等等啦
2020-06-13 419 瀏覽
呢到既食物都大大份!我地點了鴛鴦牛肉滑蛋飯和炸雞髀🍗 沒想到牛肉份量咁多😂鴛鴦牛肉一邊係沙嗲醬,另一邊係滑蛋炒牛肉。醬汁好野味,滑蛋及蔥香味十足😋肉質嫩口。餸飯真係一流!同埋我一定係同朋友share,因為實在太大份!😆 炸雞髀🍗大大隻,炸到剛好,唔會乾。脆皮肉嫩,好香好好食😋旁邊係雜果沙律,酸酸甜甜,剛好可以降油膩感。👍🏻總括來說,食物質素保持水準🙆🏻‍♀️大大份好抵食。CP值甚高🥰
2020-06-06 408 瀏覽
老公最鍾意食港式早餐,沙嗲牛肉麵加凍奶茶先係佢至愛光榮冰室咁鬼黃又咁港式,一場黎到都要幫襯下。食左老公至愛之選,佢話冇得彈我叫左個羅宋湯通心粉,但係就有陣燶味下次都係叫返啲正常野,有品質保證!
老公最鍾意食港式早餐,沙嗲牛肉麵加凍奶茶先係佢至愛

光榮冰室咁鬼黃又咁港式,一場黎到都要幫襯下。

食左老公至愛之選,佢話冇得彈

沙嗲牛肉麵

我叫左個羅宋湯通心粉,但係就有陣燶味
下次都係叫返啲正常野,有品質保證!
沙嗲牛肉麵
2020-06-01 488 瀏覽
今日黎到荃灣既光榮冰室食,一直都知好黃,但係黃到成間鋪都係文宣就真係第一次見,嗌咗一個咖啡牛腩飯,咖哩豬頸飯,土魷肉餅煲仔飯,首先,咖哩汁呢,就偏咸既,冇咩辣味,不過都幾易入口,牛腩都抆得幾淋,豬頸肉ok既,不過不失,不過佢既量係真係幾抵食,係多到食唔灑,煲仔飯普通質素,飯焦有火候味

2020-05-25 380 瀏覽
今日同幾個好兄弟做完gym,就想搵翻d大件夾抵食嘅餐廳開下餐🤪順便支持下黃店,就選擇左兆和街嘅光榮冰室啦一去到一如既往都係咁多人支持已經排緊隊,好彩都唔算好多人,排左大概十分鐘多少少就入到去☺️一入到去有好多文宣同poster,食飯之餘都令我地不忙香港人精神!坐底之後當然係要叫個飯啦😛光榮冰室大部分飯都係40-60呢個範圍內,加$5仲有凍飲tim!算係非常合理,我個兩個fd就叫左滑蛋叉燒飯,我諗咗一陣就叫咗一個蕃茄焗雞扒飯☺️補翻d protein!話咁快個飯就到!賣相相當之精神😛見到都流曬口水,食落芝士味相當濃厚,番茄醬好充足唔會令到個飯好乾,雞扒份量亦都相當之多我呢個gym友都差啲食唔曬!最後大家都懷着滿足嘅心情離開☺️光榮冰室性價比非常之高!亦都會係我之後醫肚之選😛

2020-05-22 471 瀏覽
收工夜左,都要食飯架!?找晚餐地點時想到荃灣搵食,朋友說有良心的小店,又平靚又正,就由鰂魚涌即飛的去食啦!去到外門都見到幾本地幾傳統,一個人唔洗等!最正係叫左開心浩園餐,先唔講個飯既名稱有幾多心思,但係雞扒既分量同三隻雞蛋就睇到質素同分量都好抵食!凍檸茶都正常!內部裝修都好經典同香港!!好食既真係ok Ge 飯餐又有意思招呼既呀姐都大大聲講浩園餐我都笑左出黎HahahahahahahahahaaLalala
收工夜左,都要食飯架!?
開心浩園餐,
凍檸茶都正常!內部裝修都好經典同香港!

好食既
Hahahahahahahahahaa

Lalala
開心浩園餐
2020-05-22
20 分鐘 (堂食)
開心浩園餐