第一次食,門面已經好多人等緊,都好香花椒味,價錢可能差唔多啦,我冇比較其他鋪頭。但第一次食我就,食到一半有隻小強。唔知講咩好,可能我真係唔好彩。默默地將嗰半鬥dump咗。
涼皮
2023-04-15
2023-03-18 1752 瀏覽
一進店內已聞到濃濃的花椒味,口水直流。必點特制涼皮。木薯粉和薯粉做成的滑溜粉皮,要配特製的椒油香醋同食,涼拌最正,大酸大辣,非常開胃,加上滿滿的莞荽,食完真係慾罷不能
2023-03-13
2023-02-26 1562 瀏覽
每次經過兩姊妹店都大排長龍,今次終於醒目提早叫咗外賣自取。兩個月冇食,個心囉囉攣,所以一次過叫晒招牌涼皮,同埋大部份小食,終於可以過到口癮。涼皮:小辣多麻,加青瓜、雞蛋乾,分汁,兩碗。其中有碗汁佢地忘記比多麻。 涼皮清爽,但總係平時覺得佢地撈埋個汁好食d入味d。小食椒麻雞:椒麻味唔算突出,少許失望小食青瓜雲耳:青瓜吸哂醬汁味道小食蓮藕:十分爽脆
每次經過兩姊妹店都大排長龍,今次終於醒目提早叫咗外賣自取。

小食椒麻雞:椒麻味唔算突出,少許失望

小食青瓜雲耳:青瓜吸哂醬汁味道

小食蓮藕:十分爽脆
2023-02-26
30 分鐘 (外賣自取)
  • 椒麻雞
招牌兩姊妹涼皮🍃(微辣)$29  ✨:8.5/10  好滑好涼 比期望更好😍冇加餸 但係都已經有幾多配菜有脆豆 青瓜絲 花生碎好鍾意脆豆 口感好好之餘 味道都惹味 想另外買嚟當小食😂😂分量夠 食完幾滿足辣度唔高 平時冇食開辣 微辣都唔辛苦 尤其佢好涼浸浸 辣得好舒服如果平時食得好辣 可以再要辣啲 會過癮啲食到最後 就見到有啲油 不過預咗 ok嘅😂 係值quota 食完想再食😚另外最好自備餐盒餐具 我今次冇諗到(TT)對唔住地球先生
招牌兩姊妹涼皮🍃(微辣)
$29  ✨:8.5/10

分量夠 食完幾滿足
如果平時食得好辣 可以再要辣啲 會過癮啲
另外最好自備餐盒餐具 我今次冇諗到(TT)對唔住地球先生
2022-12-27 1336 瀏覽
一間想食好耐既店,或者係希望越大,以致失望越大,除左雲吞幾好食之外,其他都好一般,椒麻雞份量又小,雞肉亦鞋,招牌涼皮的確無咩特別,秋癸都唔好食,自己煮點豉油芥辣重好食過佢,試過就算,唔會有下次
2022-11-09 1595 瀏覽
去完旺角特登去尋覓兩姊妹門面係大愛嘅中國風招牌兩姊妹涼皮+牛柏葉+肥腸 (中辣)上網煲咗少少食評,見大家都話個辣無乜料到,所以我都試吓中辣(平時譚仔食開5小)果然辣度偏低,不過涼皮幾滑;牛柏葉熟度剛好,索埋辣汁更好;肥腸切到同牛柏葉差唔多,又有少少腸味,正!!椒麻雞本來試酒香雞腳但賣晒 大部分係去咗骨嘅,仲有一隻雞鎚底下有青瓜心,善用食材👍🏻👍🏻用嚟墊底/伴菜/又可以refresh一下最緊要讚吓佢哋部機有得打「自己盒」即係好多人會自攜食物盒去買❣️愛護地球由我做起❣️不過下次都要帶密實盒去,帶咗普通外賣會,返到屋企啲汁漏咗啲🫣#太子 #太子美食 #太子黃店 #旺角 #旺角美食 #元朗 #元朗美食 #元朗黃店 #長沙灣 #長沙灣美食 #長沙灣黃店 #屯門 #屯門美食 #屯門黃店 #涼皮 #香港涼皮 #兩姊妹涼皮有限公司 #椒麻雞 #yummy #yummyfood
去完旺角特登去尋覓兩姊妹
門面係大愛嘅中國風

招牌兩姊妹涼皮+牛柏葉+肥腸 (中辣)
果然辣度偏低,不過涼皮幾滑;
牛柏葉熟度剛好,索埋辣汁更好;
肥腸切到同牛柏葉差唔多,又有少少腸味,正!!

本來試酒香雞腳但賣晒

大部分係去咗骨嘅,仲有一隻雞鎚
底下有青瓜心,善用食材👍🏻👍🏻
用嚟墊底/伴菜/又可以refresh一下

最緊要讚吓佢哋部機有得打「自己盒」
即係好多人會自攜食物盒去買
❣️愛護地球由我做起❣️

2022-10-27 1182 瀏覽
係太子行過想買外賣返屋企食,諗住食辣嘢所以就行去兩姊妹涼皮,見到都多人等緊外賣。我就叫咗招牌兩姊妹涼皮(中辣)同椒麻雞(中辣),因為我唔食荽茜同花生,所以都叫咗走荽茜,花生。等咗大概10分鐘就有得拎。平時食開譚仔中辣嘅我就覺得兩姊妹個中辣唔夠辣,可能下次要叫大辣先得。涼皮同平時食嘅好唔同,兩姊妹嘅涼皮係厚身啲,食落煙韌啲。同埋佢個調味係偏甜,唔會覺得好重口味。椒麻雞都唔錯,雞肉嫩滑,調味都足夠,仲有幾嚿青瓜墊底,但都唔係唔夠辣。同埋佢個份量少左啲,同屋企人share食兩嚿就無,唔係好值$52。除左價錢之外整體都唔錯,下次行過都會再買!
兩姊妹涼皮
2022-09-10
10 分鐘 (外賣自取)
兩姊妹涼皮
椒麻雞
今日想食四川麻辣野、諗起一直未試過兩姊妹粉皮、見人氣都唔錯、喺附近有間分店就特登去買個外賣,叫左椒麻雞大辣、涼皮加$2要(香香大辣)店員話香香大辣(+2)係香啲同埋再辣啲~~我本身譚仔米線可以食到大辣/特辣。食後感覺:粉皮本身質地做得好好Q彈爽滑,辣度等如譚仔小辣左右,以前因為在國內工作食開咗嗰種味道,but我睇過訪問係話跟四川師傅學習?比較接近當地味道?er 我個人認為仍然偏港味多一點⋯另外,香香大辣加咗$2我覺得有d多餘、叫椒麻雞特登試吓普通大辣,試吓佢哋兩者有什麼分別,老實講分別不大。建議叫返普通就可以😌,涼粉同涼麵上面一定會有啲炸黃豆,鬆脆帶少少鹽巴、唔錯👍總括嚟講係幾好食,但對於食得辣嘅朋友仔🐷鍾意四川麻辣嘅朋友,我覺得叫嘅時候最好要叫勁辣la
食後感覺:粉皮本身質地做得好好Q彈爽滑
椒麻雞、兩姊妹涼皮
2022-10-20
5 分鐘 (外賣自取)
  • 椒麻雞
2022-10-08 1007 瀏覽
之前已經聽到好多人話呢間好好食,今日滿心歡喜由旺角行過去太子想試一試,第一啖已經覺得有啲失望,叫咗大辣都唔係好辣,同埋感覺上粉皮同醬料係分開兩層,唔夠入味,粉皮質地都唔夠彈,如果唔順路真係唔使專登行去試,如果普通當一餐lunch都可以嘅
兩姊妹涼皮有限公司今日出去太子針灸,見到一直想食嘅兩姊妹喺附近,於是去搵下。跟住Google地圖行,話已經到達,我再問人,佢話喺我後面條街,原來有兩個招牌,我眼望到就係無「兩姊妹涼皮有限公司」嘅招牌名,遠望以為一堆紅衛兵,搞到我唔敢行過去!😂😂😂招牌兩姊妹涼皮$29(8/10)叫左中辣,唔算好辣,辣中帶少少甜!麵超冰涼,爽口彈牙,其他鋪頭涼皮可能要搵海關,全部都唔涼,反而呢度真係會超冰涼,唔會呃人,非常正!@twinsliangpiltd地址:太子柏樹街15號地舖#兩姊妹涼皮有限公司 #涼皮 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
兩姊妹涼皮有限公司

今日出去太子針灸,見到一直想食嘅兩姊妹喺附近,於是去搵下。

招牌兩姊妹涼皮$29(8/10)
叫左中辣,唔算好辣,辣中帶少少甜!

@twinsliangpiltd

地址:太子柏樹街15號地舖

2022-10-05 638 瀏覽
招牌兩姊妹涼皮 $29 (加$10 豬肚絲)本身涼皮配有少許芫茜、蔥、青瓜絲、花生碎、豌豆🥢先講最好食既主角-涼皮😍呢款係涼拌,涼皮入口冰涼😍彈牙滑嘟嘟,其他鋪頭就算涼伴其實都係微暖,而且口感似粉皮,淋淋地完全唔Q彈,但係呢碗涼皮唔算太厚而且唔會漿住個口,似食緊彈口既啫喱🤣因為第一次食,辣度今次揀左bb辣,岩晒想過下口癮又唔食得辣既朋友仔🤣惹味得黎真係冇乜辣味🙈加埋青瓜絲更加清新,夏天食真係一流🥰美中不足既係揀左豬肚絲,食落偏韌,有幾條咬都唔係好咬到🙈不過涼皮實在太好食,有機會我都會再食,下次唯有揀啲唔好咁有咬口既餸🙈例如木耳/雞蛋乾🙈

招牌兩姊妹涼皮 $29 (加$10 豬肚絲)
本身涼皮配有少許芫茜、蔥、青瓜絲、花生碎、豌豆🥢

2022-09-19 1067 瀏覽
見到好多人係門口排隊慕名而來試下<兩姐妹涼皮><招牌兩姐妹涼皮>叫左兩碗,試左個中辣同埋小辣, 辣度唔算太辣,食得辣既人不妨試下大辣,辣得黎帶少少甜味,好惹味,值得一試😋配料叫左金錢肚同牛栢葉,都係唔錯ge配搭之後外賣去到海旁附近食靚景襯涼皮係咪末試過呢😉
見到好多人係門口排隊
慕名而來試下<兩姐妹涼皮>

<招牌兩姐妹涼皮>

配料叫左金錢肚同牛栢葉,都係唔錯ge配搭

之後外賣去到海旁附近食
靚景襯涼皮係咪末試過呢😉
2022-09-17
2022-08-11 1930 瀏覽
我諗呢間係我食過全香港最好味嘅涼皮 未食過的 一定要去食下❗我次次食都係點 招牌涼皮😋面質超冰涼 爽口 彈牙 (出面食個d涼皮係暖架或者麵質一般 太粉~...)可以加餸 我就加左豬耳~ 雞腎 配料我覺得無咩特別 有d腌5夠味~ 比較有嚼勁😋涼皮撈埋配料 青瓜絲~ 脆豆~ 口感好豐富 👍🏻調個個醬料都好好味 😍正 食涼皮個涼皮同個汁先係重點啊~P.S 得外帶渣
我次次食都係點 招牌涼皮😋
涼皮撈埋配料 青瓜絲~ 脆豆~ 口感好豐富 👍🏻
調個個醬料都好好味 😍正 食涼皮個涼皮同個汁先係重點啊~
P.S 得外帶渣
2022-07-29 2510 瀏覽
以前有得立食,但而家佢收起咗張長枱仔,唯有外賣返屋企/去公園食。*招牌兩姊妹涼皮 $28招牌不愧係招牌,當然厲害。首先,份量多,滿滿一碗。涼皮厚身、半透明,質地滑捋捋,口感似啫喱帶少少煙韌感。基本配料有蔥粒、芫荽、青瓜絲、脆豌豆、花生粒,我最欣賞脆豌豆,卜卜脆又唔過硬,而且炸得唔油。醬汁唔會太重口味,我揀BB辣,真係一啲都唔辣😂*雞蛋乾 (+$6)份量偏少,得五六片薄片,口感上同涼皮唔係太夾。*好多青瓜絲 (+$3)完全冇改錯名,好多好多青瓜絲,好似食緊青瓜麵咁,同滑捋捋嘅涼皮係絕配。
招牌兩姊妹涼皮 $28
雞蛋乾 (+$6)
份量偏少,得五六片薄片,口感上同涼皮唔係太夾。
好多青瓜絲 (+$3)
2022-07-13
2022-07-10 1849 瀏覽
夏天30幾度,熱辣辣有時真係冇乜胃口🥵呢個時候最啱食啲清爽嘅嘢,路經兩姊妹見有涼皮就試試佢招牌兩姊妹涼皮($28)涼皮面頭鋪上大量青瓜絲、芫荽、蔥花,再撈入麻辣汁🌶涼皮口感滑嘟嘟又薄,加上麻辣汁麻麻辣辣好惹味😍而且涼浸浸夏天食就最啱啦💕以三十蚊都唔使嘅價錢抵到爛惹味口水雞($47)份量都合理嘅,麻辣調味得唔錯,雖然冰鮮雞但都冇乜雪味夫妻肺片($48)有金錢肚、火雞雞腎、豬耳、豬脷,份量都幾多

招牌兩姊妹涼皮($28)

惹味口水雞($47)
份量都合理嘅,麻辣調味得唔錯,雖然冰鮮雞但都冇乜雪味

夫妻肺片($48)
有金錢肚、火雞雞腎、豬耳、豬脷,份量都幾多