•ᴗ• 鮑汁雞煲(半隻)$288🌟•ᴗ• 肥牛 $78•ᴗ• 雲吞 $48•ᴗ• 寛粉皮 $28🌟•ᴗ• 生菜 $36鮑汁雞煲湯汁好香濃🐣佢陣麻辣味好香🥺用咗辣椒,花椒等辛香料去熬煮,味道香辣而不失麻,口感鮮香🌶️係麻辣雞煲嘅基底上,加咗好濃郁嘅鮑魚汁🤤🤤即時多咗陣鮮味🤤食得出熬煮左唔短時間🌟雞肉肉質好鮮嫩🤤雞肉好掛湯汁🤤好滋味食完雞煲加湯打邊爐🍲最開心有寛粉皮🥔薯粉好煙韌,索晒啲湯😆肥牛都令我好驚喜,係本地牛🐮但肉味好濃,相對少脂肪,牛肉有彈性但唔會好鞋好難咬👍🏻雲吞係鮮蝦加大地魚🧜🏻唔錯!整體嚟講,食物質素水準之上😆雞肉真係好滑🐓 個麻辣湯底真係好過癮🌶️🌶️要讚一讚店員服務超級周到🤵🏻‍♀️🤵🏽主動問我哋夠唔夠辣🌶️見我哋夾唔起薯粉又主動拎匙羹俾我哋🍽️食完雞煲加湯又驚我哋唔夠味加咗麻辣湯底俾我哋🌟👍🏻服務100分 💯
•ᴗ• 鮑汁雞煲(半隻)$288🌟
•ᴗ• 肥牛 $78
•ᴗ• 雲吞 $48
•ᴗ• 寛粉皮 $28🌟
•ᴗ• 生菜 $36

同朋友喺太子,想坐低慢慢食個Lunch然後再去行街,又想食香辣嘢。砵蘭街都好多食肆,「八一蕃巴蜀烤魚店」係以鮮魚菜式起家,巴蜀烤魚亦係馳名之作,仲有雞煲、串燒、涼拌小食。午市仲有優惠套餐價錢經濟,全日無收加一,喺太子站附近地點方便。◉ 泡椒味烤海鱸魚 (原條) $288有鯇魚、魽魚、海鱸魚選擇,唔想咁多骨我哋揀咗原條海鱸魚。湯底有六款辣同兩款唔辣選擇,我哋就想試吓泡椒味。店主將現烤過嘅海鱸魚用方形盤奉上,放喺Gas爐上,海鱸魚都好大條,鋪滿大堆紅色圓形辣椒乾、青色泡椒,望到都覺得刺激。鍋裡面有豆豉、芫荽、唐芹,大豆芽菜,仲有豆皮同寛粉皮可以吸湯。份量都多,基本上三個人都夠食,可以再叫多少少嘢打邊爐。泡椒湯底香辣惹味,我哋叫咗小辣,泡椒嘅辣喺口裏面慢慢擴散,但又唔會辣到食唔到。魚皮烤至焦香,魚肉緊實嫩滑,加少少豆豉加一啖魚一齊食,勁鹹香,原來餐廳係用老乾媽豆豉醬,店主仲話豆豉醬會愈煮愈鹹,所以細心提供淡少少嘅魚湯,等客人自行加湯,唔會愈食愈鹹。► 火鍋配料◉ 鮮鴨血 $58食辣烤魚鍋點少得鴨血,夠大件,口感順滑有咬口,煲耐啲吸滿辣湯汁。◉ 寬粉皮 $28辣湯鍋同寬粉皮係絕配,煮熟之後晶瑩
泡椒味烤海鱸魚

◉ 泡椒味烤海鱸魚 (原條) $288

鮮鴨血

火鍋配料
◉ 鮮鴨血 $58
寬粉皮

◉ 寬粉皮 $28
辣湯鍋同寬粉皮係絕配,煮熟之後晶瑩剔透,煙靭彈牙,索湯入晒味。
山楂楊梅特飲

► 飲品
◉ 山楂楊梅特飲 $59/1壺
係自家煲製,無添加,酸酸甜甜,解渴解辣。

土魷蒸肉餅飯
鮮魚湯
► 午市快餐
◉ 土魷蒸肉餅飯 $36
烤魚鍋湯汁太惹味,想搵碗白飯送吓,餐廳有幾款午市快餐,我哋叫咗即叫即蒸嘅肉餅,跟白飯仲有碗鮮魚湯送,奶白色鮮味濃郁,完全係魚嘅精華,喺旺角有呢個價錢嘅午餐好抵食。
#八一蕃巴蜀烤魚店
地址:太子砵蘭街436號地舖
2023-04-24
泡椒味烤海鱸魚
鮮魚湯
2023-04-27 10 瀏覽
印象中呢間烤魚店開業咗都一段時間,今次經過見都餐廳接近坐滿人,幾熱鬧咁,所以試一試😂 餐廳提供三款魚,包括草鯇魚、鉗魚同海鱸魚,想骨少肉嫩嘅話就要揀鉗魚同海鱸魚‼️呢度嘅魚仲係新鮮魚🐟值得推薦💕•海鱸魚原條(香辣味) ($288)湯底係店員推薦,重口味之選‼️食烤魚最緊要係條魚唔多骨,所以鱸魚係一個唔錯嘅選擇🐟又因為佢採用新鮮魚,食得出鮮味,魚肉又滑嫩💕魚身鋪滿左辣椒同豆豉,湯底仲有芫荽、洋蔥、腐皮、芽菜等等,愈食愈辣🌶️最重點係佢個寬粉皮,本身跟湯底有配一份,超入味超正超掛汁,最後忍唔住追加多一份($28)•涼拌萵筍($48)•串燒: 大漢羊肉串($20)、牛柳串($20)、豬頸肉串($20)

•海鱸魚原條(香辣味) ($288)

•涼拌萵筍($48)
2023-04-25 13 瀏覽
今晚同朋友去咗太子食烤魚,係太子砵蘭街的 八一蕃巴蜀烤魚,Location 好方便,一出太子站D出口轉右直行過去就見到。我哋今次揀咗🔥酸菜味烤魚海鱸魚原條🔥呢款魚係骨少肉嫩,新鮮魚現烤,肉質鮮嫩,揀咗最微辣嘅BB辣級數,希望盡量想食到條魚嘅鮮味,鍾意食辣的朋友也可以自選辣度等級。烤魚的配菜仲有大豆芽菜、芹菜、寬粉皮等,特別喜歡寬粉皮,配呢個酸菜湯真係絕配☺️食完烤魚,加入鮮熬魚湯做湯底打邊爐,叫左2樣配料,放入去打邊爐吸晒D湯底好正- 油麥菜- 響鈴串燒:試左 大漢羊肉串 & 燒火雞腎串👍🏻全部都係即叫即燒,串燒趁熱食兩款都好味,羊肉味濃唔會蘇調味又香,火雞腎帶有滷水嘅味道,個燒汁都好夾。服務:好想讚下呢度的員工,非常親切友善,又會好詳細介紹,推介有咩好食等👍🏻

我哋今次揀咗🔥酸菜味烤魚海鱸魚原條🔥
呢款魚係骨少肉嫩,新鮮魚現烤,肉質鮮嫩,

- 油麥菜
- 響鈴

串燒:

服務:

2023-04-24
諗住同朋友黎食烤魚,因為佢呢度嘅烤魚係新鮮魚現烤🔥我一路都好想試🤭點知我朋友好想食雞煲,所以就我朋友都係叫左咗雞煲😂我下次再過嚟食烤魚🤫特色雞煲王(BB辣)-$268上枱嘅時候已經煮好,可以即刻食✨清遠雞嫩滑鮮味,配上惹味特製雞煲醬汁,獨家自煮雞煲醬汁出面食唔到,難怪任何時間都有咁多捧場客😎肥牛-$78質量高肉質嫩滑重牛味👍🏻唔會幫你擺靚靚,但係個份量真係多💪🏻娃娃菜-$36越簡單的食材越突顯到店家的用心,娃娃菜好新鮮,菜類都索汁,湯底好食自然菜都好食🤭串燒全部即叫即燒!材料新鮮,而且即刻燒起,欣賞店家有花心思落去❣️燒牛舌-$48牛味好濃,唔會燒到好乾,又唔會油膩,而且咬落去好多肉汁!真係好小食到咁好食嘅厚燒牛舌😋雞肉串(烤汁)-$20雞肉本身有用調味酒醃製,串燒有小小酒香味好特別🥳燒白鱔-$38埋咗單之後都係忍唔住叫多串白鱔🤪外皮香脆可口,鱔肉嫩滑有彈性,口感好豐富✨要讚一下師傅烤串燒技巧高👍🏻而且食材新鮮,足料大串!所有串燒都好食👍🏻差唔多走嘅時候,有人叫咗個鮑魚雞煲好香,所以問一問店員咩黎,鮑魚雞煲用特製鮑魚汁製成,煮好出嚟全間店都會聞到陣香味,真係好吸引!下次要點鮑魚雞煲!

特色雞煲王(BB辣)-$268

娃娃菜

燒牛舌-$48
燒牛舌

雞肉串(烤汁)-$20
雞肉本身有用調味酒醃製,串燒有小小酒香味好特別🥳
燒雞肉串

肥牛
燒牛舌
燒白鱔
  • 娃娃菜
重口味朋友極力推薦呢間烤魚店想食下辣嘢過下癮嘅話呢度係一個唔錯嘅選擇 多款口味 辣度可供選擇🌶️.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .▪香辣味魽魚 (原條) $348老闆推薦怕魚骨嘅人士可以選擇魽魚新鮮魚現烤 骨少肉厚 啖啖肉非常美味盤裡面都有少量嘅蔬菜 一啲都唔會單調兩個人食原條啱啱好🤤叫埋出前一丁撈曬啲辣汁 好過癮🫶🏻.▫白飯 $15▪出前一丁 $20▪加多寶 $18▫罐裝汽水 $15.📍八一蕃巴蜀烤魚店🐾太子砵蘭街436號地舖💸$416/2people .❝☺︎ ғᴏʟʟᴏᴡ ᴜs @ragdoll.kjai ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ • ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎• ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ⋆♬︎ • ᴛʀᴀᴠᴇʟ*⋆✈︎❞
重口味朋友極力推薦呢間烤魚店
📍八一蕃巴蜀烤魚店
🐾太子砵蘭街436號地舖
💸$416/2people

2023-04-20 254 瀏覽
📌 八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街) - 太子砵蘭街436號地舖🗓(19/4) 星期三 ⏰ 晚上6:30左右💈特式:我一向都鐘意食烤魚,尤其是鐘意食新鮮即烤嘅烤魚,今日就嚟到太子試下呢間烤魚,佢仲有分店位於荃灣,但太子就比較方便就腳。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:我都係第一次食呢間餐廳嘅烤魚,詢問店員佢地都好詳細解釋每款魚嘅肉質,同埋強調佢地店舖係用新鮮魚現烤,而家等我同大家講下🐟味道先。香辣口味烤海鱸魚$288 - 佢地有草鯇魚/鉗魚/海鱸魚選擇,咁我比較鐘意食少骨魚,偷佢無咁煩,所以就揀左海鱸魚試試。烹調口味就有6款辣同2款唔辣可以揀,但食烤魚一定要辣先過引,最多就叫小辣架啫,所以我就揀左香辣味。一上枱首先見到個盆好大個,入面條鱸魚亦都唔細,睇埋魚眼/魚皮位都已經知條魚好新鮮,食烤魚條魚新鮮真係最緊要,入口個種鮮味係雪藏魚無得比的,條鱸魚除左新鮮,而且骨粗肉厚又夠香,最重要一個好處就係少骨,食得特別方便。香辣口味就係比較傳統同常見嘅口味,我就叫左小辣,連我唔食得辣嘅另一半都食到,同埋佢地放左好多豆豉係面,除左辣仲多左陣豆豉香味。涼拌魚皮$78 - 魚皮係其中一樣我最鐘意嘅小食,佢呢佢
🗓(19/4) 星期三 ⏰ 晚上6:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

涼拌魚皮$78 - 魚皮係其中一樣我最鐘意嘅小食,佢呢佢地都好推介,份量多又爽口,佢似係粥舖賣開個隻薑蔥原味魚皮,但你擺入湯底拖一拖先食,真係超好食。

大漠羊肉串$20 - 佢個羊肉串size都ok,唔會好細條,價錢雖然唔算好平,但香港地食串燒都係差唔多呢個價位,羊肉肥瘦適中,孜然味重,好香好入味。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳除左罐裝/支裝飲品,最特別係佢地有水果茶同4款自家煲製嘅飲品,山楂楊梅/李乾蘋果茶/ 酸梅湯/夏枯草。
每款就$59/壼,我就揀左李乾蘋果茶,因為出面比較少見,佢寫左個功效係消暑解渴,清咽潤喉。

🍽環境:餐廳裝修比較簡潔,佈置同枱凳就用上木質地,環境都光猛,整體都好坐舒適。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務態度幾好,好主動介紹每款魚嘅特式,同埋湯底嘅分別之外,亦見地老細不時會係廚房走出唔同顧客溝通下,問下有咩地方需要改進,實屬難得。

💰💸價錢:叫左成條魚,一個小食,兩串串燒,一壼飲品,兩個人差唔多食唔晒,連埋加一都只係大約$450蚊,以食烤魚嚟講真係好平,加埋係太子呢d旺區,所以價錢認真抵食。

🐲💬總結:我覺得呢間嘅烤魚主打新鮮魚,即叫即烤,而且都做得唔錯,同真係好抵食,大家有機會可以一試。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
涼拌魚皮
大漠羊肉串
李乾蘋果茶
2023-04-20 7 瀏覽
今日同朋友黎到八一蕃巴蜀烤魚店(砵蘭街),上次朋友係度食左烤魚,今次想試下雞煲🐔秘製鮑魚雞煲🐥$348鮮鮑魚4隻、半隻雞,鮑魚雞煲用特製鮑魚汁製成,散發着岀濃濃既香味🥰,慢慢地滲入到雞肉當中,清遠雞嫩滑鮮味、鮑魚鮮甜彈牙,配上惹味鮑魚汁,香濃惹味😋我地食完半隻雞後,加入雞湯烹煮,在濃濃的鮑汁之中加入寬粉,寬粉係鮑魚雞煲附送的😆寬粉索曬鮑魚汁,煙韌彈牙,非常好吃💓羊肉串🐑 $20肉質柔軟,好香羊味,但唔會好羶😊牛肉串🐮 $20肉質嫩滑,味道濃郁,唔會好油😉生津李乾蘋果汁🍎🧃$59店鋪自家製,大大壺👍🏻酸中帶甜,清熱解渴 ,小朋友都好岩飲🥰

秘製鮑魚雞煲🐥$348

羊肉串🐑 $20
肉質柔軟,好香羊味,但唔會好羶😊

牛肉串🐮 $20
肉質嫩滑,味道濃郁,唔會好油😉

生津李乾蘋果汁🍎🧃$59
意外驚喜的烤魚小店!是真的把魚拿去烤的,不是油炸的,這就比較考功夫了,亦要花更多的心機去處理!而且重點這裡的價錢又不算貴,還不另外收加一,真的要好評了!海鱸魚原條(288元)味道我們選了店員推薦的香辣味,微辣,來到看到滿滿的辣椒和紅油真的挺嚇人的!而且還加了大量的豆豉去調味!不過吃起來還真的是微辣的辣度,而且辣得挺香的,帶有濃濃的豆豉香,而且豆豉亦很好地去除了魚腥味,這樣魚就吃起來更鮮美了!我們選了海鱸魚,想不到還是挺大條的,而且肉非常厚,但吃起來還是挺嫩的!另外烤魚還配有兩款配料,分別是鮮腐竹和紅薯寬粉,這就吃起來沒那麼單調,而且性價比更高了!黑豚肉片(68元)吃起來爽滑彈牙!大漠羊肉串(28元)羊肉有醃過的,所以吃起來肉會比較嫩,還帶點肥的,而且調味挺香的,燒得也剛剛好!牛柳串(20元)牛柳也是有醃過的,再加上本身牛柳就是比較嫩的口感,所以肉汁更多又滑!雞肉串(20元)雞肉串燒得剛好,外焦裡嫩的口感,能吃出雞肉香!汽水(15元)津路鳥龍茶(18元)

海鱸魚原條(288元)

黑豚肉片(68元)

吃起來爽滑彈牙!

大漠羊肉串(28元)

牛柳串(20元)

雞肉串(20元)

雞肉串燒得剛好,外焦裡嫩的口感,能吃出雞肉香!

汽水(15元)津路鳥龍茶(18元)
2023-04-18
2023-04-19 12 瀏覽
男朋友話想食烤魚🐟, 所以就陪咗佢嚟試吓呢間巴蜀烤魚專門店~ 主打正宗川蜀風味烤魚, 有8款口味俾你揀, 包括有:香辣🌶️、麻辣、剁椒、泡椒、豆豉、鮮青椒味、酸菜味、番茄味烤魚, 有辣有唔辣, 仲可以自選辣度~ 🐟番茄味烤魚(原條魽魚)🐟以新鮮魚現烤, 經獨家香料醃製至入味, 配以新鮮番茄🍅、洋蔥🧅、大豆芽、涼皮、腐片及芹菜等等, 番茄嘅酸味同魚肉嘅鮮甜完美結合, 讓人一口接著一口 •͈౿•͈ 魽魚本身骨少肉嫩, 啖啖魚肉!魚皮烤至外焦不油膩, 魚肉鮮嫩爽滑, 調味調得啱啱好👍🏻!魚湯有住微酸甜嘅番茄味, 令人開胃的ꕀ 食完條魚仲可以加魚湯食火鍋🍲~ 我哋就加咗豆腐、生菜🥬、油麥菜做火鍋配料, 個湯汁用嚟打邊爐真係好正, 回味無窮😋😋!

🐟番茄味烤魚(原條魽魚)🐟

2023-04-19
2023-04-19 12 瀏覽
又食烤魚啦~ 今次黎到太子試一試呢間既烤魚,佢既烤魚採用新鮮魚現烤❤️🔎 酸菜味烤魚-海鱸魚原條($288)我地就揀左酸菜味烤魚-海鱸魚原條,因為海鱸魚比較少骨~烤魚本身係唔辣嘅,但可以加辣,我地就揀左BB辣。烤魚配料有大豆芽、芹菜、洋蔥🧅、酸菜同粉條等~ 海鱸魚食落有魚味,仲有孜然既香味,完全唔會腥👍🏻🔎 牛柳串($20)牛柳肉質冧滑,唔會韌同嚡~🔎 雞肉串($20)雞肉肉質嫩滑,食落juicy~🔎 冰鎮酸梅湯($59)酸梅湯飲落酸酸甜甜,清新解膩~

🔎 酸菜味烤魚-海鱸魚原條($288)

🔎 牛柳串($20)
牛柳肉質冧滑,唔會韌同嚡~

🔎 雞肉串($20)
雞肉肉質嫩滑,食落juicy~

🔎 冰鎮酸梅湯($59)
酸梅湯飲落酸酸甜甜,
清新解膩~
2023-04-18 15 瀏覽
▫️間唔中約朋友食川菜飲啤酒都幾爽🍻😝 發現砵蘭街都幾多川菜食🌶 今次就黎到呢間又有新鮮魚現烤、雞煲、串燒既川菜館試下🥳🐔 特色雞煲皇 $268/ 半隻▫️雖然係烤魚店,但想食雞煲都無問題😆 揀左香辣微辣🌶 估唔到半隻雞既份量都幾多😯 雞肉好嫰滑,醬汁香濃惹味,朋友仲清埋煲入面既蒜頭同洋蔥🧅🤣🧄 蒜泥白肉 $68▫️超級多蒜🤩 豬肉包住爽甜青瓜片,口感豐富🥒🥬 涼拌萵筍 $48▫️萵筍爽脆,比較重麻油味,加上少許蒜蓉幾香🧄🐷 豬頸肉串 $20▫️有3大片,豬頸肉燒得外脆內嫰,加上燒汁味道幾香甜🥸🍗 燒雞軟骨串 $22▫️燒得岩岩好,卜卜脆又唔會燶,好有咬口😬🍎 生津李乾蘋果茶 $59▫️一大支自家煲製既蘋果茶,唔會太甜,飲落感覺幾滋潤潤喉😗🍻 花臉啤酒 $32/ 2支▫️見呢款手工啤幾抵飲😆 啤酒樽上有變臉譜好有特色🤣 啤酒就正常味道🍺

🐔 特色雞煲皇 $268/ 半隻

🧄 蒜泥白肉 $68
▫️超級多蒜🤩 豬肉包住爽甜青瓜片,口感豐富🥒

🥬 涼拌萵筍 $48
▫️萵筍爽脆,比較重麻油味,加上少許蒜蓉幾香🧄

🐷 豬頸肉串 $20
▫️有3大片,豬頸肉燒得外脆內嫰,加上燒汁味道幾香甜🥸

🍗 燒雞軟骨串 $22
▫️燒得岩岩好,卜卜脆又唔會燶,好有咬口😬

🍎 生津李乾蘋果茶 $59
▫️一大支自家煲製既蘋果茶,唔會太甜,飲落感覺幾滋潤潤喉😗

🍻 花臉啤酒 $32/ 2支

#太子美食 #八一蕃巴蜀烤魚店 #八一蕃太子 新鮮魚現烤 烤魚店又食烤魚啦~我真係超中意食烤魚!😍原條海鱸魚 (香辣味 小辣) $318​員工推薦我食香辣味,話係最香又最好食既😚~果然員工都係推介D好野🤣!真係好好食,食魚最緊要少骨🥳,海鱸魚骨少,肉又嫩🤤~食完魚仲可以加魚湯食火鍋,用既係新鮮魚湯唔係清水!佢地所有魚都係新鮮魚現烤😋~我地仲加左幾款火鍋配料都係好好味,好新鮮😋!鮮鵝腸 $48鮮鵝腸超正!爽口好味,幾十蚊超抵食😂,$48有一大碟😱!豬皮 $38油麥菜 $36八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街)📍太子砵蘭街436號地舖港鐵太子站 D 出口, 步行約2分鐘📞26286316#太子必食 #太子餐廳 #太子好去處 #太子美食地圖 #餐廳推介#假日好去處
#太子美食
#八一蕃巴蜀烤魚店 #八一蕃

太子 新鮮魚現烤 烤魚店

又食烤魚啦~我真係超中意食烤魚!😍

原條海鱸魚 (香辣味 小辣) $318

鮮鵝腸 $48
鮮鵝腸超正!爽口好味,幾十蚊超抵食😂,$48有一大碟😱!

豬皮 $38

油麥菜 $36

八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街)
📍太子砵蘭街436號地舖
港鐵太子站 D 出口, 步行約2分鐘
📞26286316

2023-04-08 39 瀏覽
明星也❤️的旺角烤魚🐟|食🌶️者的福音 不知為何,Jane在內地一點辣都不沾,為什麼來香港就那麼愛吃辣,雖然只能吃微辣,慚愧慚愧。 推荐一家烤魚店👉🏻八一蕃巴蜀烤魚店🐟 這家店也是各大明星常來光顧的哦,店裡的伙計還指著牆上的照片和我講老闆和明星的故事,真的是太熱情啦😉 因為小伙伴不吃辣,所以只點了一份微辣,不過看其他客人點的🐟,都是滿滿的紅辣油,更令人垂涎欲滴🤩 如果真的是一點🌶️都吃不了的,可以點番茄🍅烤魚,不過老闆說這份真心沒那麼入味兒,為老闆的實誠點個贊🤣 另外,他們家也有海鮮雞煲,準備下次再去的時候嘗試一下😍 📌店名:八一蕃巴蜀烤魚店 📌地址:太子砵蘭街436號地舖(太子地鐵站D出口走2min) 📌人均:250HKD左右 📌食物味道:🌟🌟🌟🌟🌟 📌實惠:🌟🌟🌟🌟 📌整體推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟
明星也❤️的旺角烤魚🐟|食🌶️者的福音

推荐一家烤魚店👉🏻八一蕃巴蜀烤魚店🐟

另外,他們家也有海鮮雞煲,準備下次再去的時候嘗試一下😍

📌店名:八一蕃巴蜀烤魚店
📌人均:250HKD左右
📌食物味道:🌟🌟🌟🌟🌟
📌實惠:🌟🌟🌟🌟
📌整體推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-04-08 103 瀏覽
最近天氣時冷時熱,咁啱今晚返咗少少風,心思思又好想食烤魚,朋友介紹咗去太子砵蘭街既八一蕃巴蜀烤魚店,因為用嘅都係新鮮魚,仲要即叫即烤,所以特別好食,我梗係要去試吓啦😍😍😍📍鮮茄味烤魚(細邊草鯇魚)$248由於魚係用新鮮魚而且現場即叫即烤,所以服務員喺我哋一入座後就即刻為我哋落單,之後我哋再慢慢睇吓有咩食材可以加落去,新鮮魚現烤真係唔同啲,非常鮮美,真係是滑到不行🥰🥰同坊間其他既烤魚有完全對比,餐廳既係新鮮魚現烤,食落會比較彈牙,而且魚肉結實,可以輕易一梳梳魚肉夾起,唔易散,超讚呀😍而且加上現場即叫即烤,所以味道食得出好新鮮👍🏻👍🏻同埋冇味精,食完唔會口渴👍🏻鮮茄既酸甜味和烤魚的鮮甜完美咁配合,食落更開胃!蕃茄都係勁新鮮㗎!令口感和味道都非常豐富。烤魚火候非常恰到好處,令新鮮魚肉既有嚼勁又保持了魚肉的鮮嫩度。而且仲用咗gas爐一路煮住保温,食完魚又可以當火鍋咁,正😍順帶一提,烤魚仲有腐竹同闊粉做配菜,簡直係索湯之選😍📍火鍋料-肥牛($78)肥牛肉質非常嫩滑,吃起來非常有口感,搭配上鮮茄烤魚既汁更添鮮味👍🏻👍🏻📍串燒-燒白鱔($38)燒白鱔口感非常鮮嫩,肉質非常有彈性,好有口感,而且食得出

📍鮮茄味烤魚(細邊草鯇魚)$248

📍火鍋料-肥牛($78)

📍串燒-燒白鱔($38)
燒白鱔口感非常鮮嫩,肉質非常有彈性,好有口感,而且食得出白鱔好新鮮👍🏻處理手法都非常好,讚啦!

📍串燒-羊肉串($20)
羊肉串的肉質非常柔軟,口感也非常好。羊肉的香氣和味道都非常突出,再去搭沙嗲汁,超級好食!羊肉有好香嘅羊味,但又唔會太羶👍🏻

📍串燒-牛柳串($20)
牛柳串的肉質非常嫩滑,吃起來口感十分豐富。味道濃郁,但又唔會太過油膩。它的烤製技巧都十分到位,唔會過熟,保持到牛柳既鮮嫩度

📍飲品:天地壹號&支裝津路($18/each)
最開心嘅喺餐廳竟然有天地壹號,邊食烤魚邊飲係超爽㗎😍如果唔飲有糖份既飲品都可以選擇支裝津路

食物質素非常高,店員服務都非常好,仲好有耐性介紹烤魚👍🏻,價格黎講唔貴,係同朋友敘舊同吹水飯局既選擇啊🥰

🎯 八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街)
地址: 太子砵蘭街436號地舖

#生日餐廳推薦 #打卡餐廳 #打卡 #相機食先 #美食推薦 #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #foodstagram #foodblogger #ilovefood #foodie_features #美食推介 #新鮮魚 #新鮮魚現烤 #太子 #太子美食推介 #油尖旺 #烤魚 #火鍋
2023-04-06
  • 鮮茄烤魚