2008-12-30 19 瀏覽
隻蛋煮得剛好,在香港不易食到. 單吃隻蛋已經不枉光顧此店.但湯的確不夠濃, 好處是吃完後比較少口渴.店小小的有點日本風格, 但是為何要收加一? 此為最大敗筆. 不如收$60一碗吧!
隻蛋煮得剛好,在香港不易食到. 單吃隻蛋已經不枉光顧此店.

但湯的確不夠濃, 好處是吃完後比較少口渴.

2008-12-22 18 瀏覽
生日既lunch 同同事黎食八千代...前菜d 豆角好味呀...筍就無食到...因為我唔鍾意食筍我要左個辣味噌拉麵...都几好味...麵又夠彈牙...仲有...佢隻溏心蛋好味啊!我從來都唔食蛋黃的, 但係八千代既蛋令我全隻食晒!另外佢d 叉燒都好好味呀...good~可惜選擇唔多, 同埋如果加餸好貴啊...多謝同事們既生日禮物
生日既lunch 同同事黎食八千代...

前菜d 豆角好味呀...筍就無食到...因為我唔鍾意食筍
我要左個辣味噌拉麵...都几好味...
麵又夠彈牙...仲有...佢隻溏心蛋好味啊!
我從來都唔食蛋黃的, 但係八千代既蛋令我全隻食晒!
另外佢d 叉燒都好好味呀...good~
可惜選擇唔多, 同埋如果加餸好貴啊...

多謝同事們既生日禮物
2008-11-23 7 瀏覽
勝香園蓄茄牛肉通粉好多人full house,去吃咖哩牛腩伊but九記 close o左, 咁o岩我o地見到拉麵店 "八千代"試試, 講番我食左D咩啦:前菜一碟, 荀和豆角, 尚可!!!辣麵豉拉: 拉麵彈牙, 一隻糖心蛋, 賣相吸引,味道特別.其實,味道不錯 一餐lunch價錢=$60.絕對很抵 絕對會再去!!

前菜一碟, 荀和豆角, 尚可!!!
辣麵豉拉: 拉麵彈牙, 一隻糖心蛋, 賣相吸引,味道特別.

• 辣麵豉拉
這麼多年來, 每次經過九如坊的唯一理由, 都只因為由小吃到大的 "九記"...... 直至近年, 可以吸引到我目光的, 則有這間低調的拉麵店, 奈何仍然因為 "九記" 的緣故, 一直未有機會拜訪.....再一次到達上環, 適逢九記的晚飯時間, 終有機會一試 "八千代"~ 七時半左右進入店鋪, 店內只有小貓數隻, 店員人數還比顧客多..... 被編排到 Bar 的坐位, 感覺不錯, 可看到整個煮麵的過程... 餐牌內選擇不多, 拉麵方面, 主要都只是湯底的分別 - 醬油﹑鹽﹑麵豉﹑辛辣, 配料方面和其他食物都只有數款而已。既然一個人兼首次光臨, 當然只點個人首選 - "醬油" 拉麵 來一試其功力吧~先來前菜一碟, 分別有荀和豆角, 賣相精緻, 但個人不喜這兩種食物, 所以沒有品嚐。既然坐在 Bar 檯前, 就順手觀看一下整個煮麵的過程.... 和我一同落的單一共有三碗拉麵, 首先看見的, 是師傅將一大碗沸水放到碗中, 即時嚇了我一跳, 以為湯底的沸水就是放在碗內這麼久..... 誰不知此動作的原來是 "保暖" 和 "消毒", 誠意可嘉, 亦加了第一印象分..... 之後便看到師傅預備食

之後便看到師傅預備食物的功架, 絕對可以說是非常熟手, 甚至是太過熟手, 幾個師傅很多時候望也不須要望, 連一點用力的表情也看不出來, 切蛋﹑煮麵﹑落配料﹑預備湯底等, 轉眼間便已將整碗拉麵預備和煮好~

整過烹調過程, 唯一美中不足的是, 湯底比麵早落, 令到上檯時湯底略嫌不夠熱.....

上檯時, 拉麵賣相不錯, 兩片大紫菜聳立在碗旁, 足夠吸引我的注意。先嚐湯底一口, 味道不錯, 醬油份量適中, 不會太鹹, 喝得出其豬骨用料亦足夠, 唯之前所提及, 溫度不是最熱的那種, 喝到最後一啖時, 湯底已開始變冷.....

食物方面, 份量是值得稱讚的一環, 有叉燒兩大片, 魚蛋兩片和溏心雞蛋兩個..... 麵條柔韌適中, 吃得出師傅的功架; 叉燒味道不過不失, 但面積則比正常的大塊很多; 雞蛋味道頗討好, 亦能夠做到溏心的效果, 在這個對 "溏心" 越來越高的社會來說, 這處的蛋合格有餘~

價錢方面, 則較一般拉麵店為高, 最普通的拉麵索價 $55 + 10%, 雖則味道不錯, 但以這個價錢來說, "八千代" 未能給與我一個要多給十多二十元來這裡吃拉麵的理由, 市面上亦有其他比這裡更抵吃或更好吃, 甚至兩者兼備的地方.... 因此, 這裡較難令我再一次回來光顧....

因為味覺上的不滿足, 用餐後, 我不禁行上九如坊的石級, 往 "九記" 的方向望過去...... "九記, 今次未能赴約, 下次一定不會失約的~!!"
前菜
溏心雞蛋
溏心雞蛋
2008-10-19 2 瀏覽
從日本回來後都沒有主動去找拉麵吃了,這次卻被這小店吸引了。店子不算小,但蠻有日本感覺的。我們都喜歡miso,於是點了一個麵豉拉麵和辣麵豉拉麵。麵未到,店員先送上前菜,有荀和豆角。荀有點辣辣的,豆角有麻油香和黑椒,兩樣都很惹味。麵豉拉麵和辣麵豉拉麵︰拉麵煮得不腍,蠻爽口的,而且尚算彈牙。糖心蛋有完整的一隻,不過還不是十分糖心,中心部分略嫌熟了點。叉燒都算入味,入口即溶。可惜湯底味道不夠濃郁,都最失望之處。雖然拉麵不是特別出色,但也比其他連鎖店好吃多了。而且這裡服務很不錯,可以一試。
從日本回來後都沒有主動去找拉麵吃了,這次卻被這小店吸引了。

辣麵豉拉麵
麵豉拉麵
2008-09-01 1 瀏覽
以前經常在九如坊某家西餐廳進餐。為何沒有留意到這家拉麵店呢. 這次剛好要到中環攞野. 亦要多謝OR, 因為是看見某 人食評, 而令我知道有這家拉麵店.本來人已經行了上Soho, 心水有間野, 但因為突然唔想食Burger而決定落山. 再想起這一家拉麵. 一入來, 已是Full House, 安排坐上吧檯, 更有日本風味. 首先, 來一個前菜, 荀片加豆. 不錯.叫了一個味噌豚骨湯拉麵, 再加餃子. 拉麵好大碗, 用料亦足, 叉燒夠多, 芽菜夠多, 昆布夠多. 仲有溏心蛋全隻.豚骨湯底加上麵豉, 果種味道又幾另類, 另類得黎當然好食啦, 飲了兩口. 不知怎形容, 只能說好飲, 麵非常彈牙, 有如我上次到日本旅行, 路過喜多方食果碗拉麵一樣.餃子就差了一點點, 做得比較散, 一夾已經開始爆, 而且肉鮮味唔夠.離開前, 看見明星到訪, 名作曲家王雙駿是也.

離開前, 看見明星到訪, 名作曲家王雙駿是也.
2008-08-29 6 瀏覽
之前睇雜誌介紹時已經好想試,點知真係好一般,味道同味千差唔多,但又貴好多,只係隻糖芯蛋真係好好食,同埋啲待應好nice。
2008-08-22 4 瀏覽
賣相非常吸引,材料也豐富新鮮帶子 – 肉爽蟹拑 – 肉感豐富煎三文魚塊 – 不錯,不過熟鹹芝士粉西蘭花拉麵卻很一般,嚼勁欠奉環境: 是次午膳被安排坐於吧枱,雖可目睹廚師準備食物的過程,但該位置空調近無,邊吃邊汗流浹背.每次廚師會先把沸騰的熱水放於碗中,一會便把熱水倒於地上,目的是令容器(碗)保持溫度,不會令食物受影響溫度下降
賣相非常吸引,材料也豐富新鮮

帶子 – 肉爽
蟹拑 – 肉感豐富
煎三文魚塊 – 不錯,不過熟
鹹芝士粉
西蘭花

拉麵卻很一般,嚼勁欠奉

芝士海鮮拉麵
2008-08-22 3 瀏覽
八月廿一日(星期四)因為要聽某同事的一蓆話,所以要去一些能夠坐得比較耐,比較舒服的地方呢!本身plan去銀杏館,明知book不到檯,想去等一會,誰知!只可以book,沒有訂的就不可以吃了!因為店員說要等得耐呢好吧,下下個星期再去了!約了好幾位同事一起去品嚐,不要令我們失望啊!轉到了八千代,等一張檯,都要花十多分鐘,坐得都算舒服,我們已經吃了第三次,老公吃了五次,今個星期仔已經和朋友吃了一次!我依然吃鹽味拉麵,老公的嚐試-醬油拉麵!我們四人叫了兩個鹽味,兩個醬油!前菜的賣相比較頹呢!不過筍很不錯!拉麵很快就上了!.......熱熱的拉麵,幸好在有冷氣充足的地方吃,否則滿身汗呢!首先,我會品嚐一下湯,因為湯底對整個拉麵十足重要,是拉麵的靈魂!...但是今次卻令我大跌眼鏡,鹽味比清湯只是一線之差,淡得很.....為甚麼這樣失色了!?是不是因為多了人,水準不能保持呢?!拉麵都尚可,但可能因為心急上拉麵,所以主得未夠,比較硬身....而溏心蛋都能保持水準呢!仍然值得推介呢!!希望老闆要留意一下湯底的質素,否則,恐怕面對附近的強敵....很難立足呢!!......
八月廿一日(星期四)

前菜的賣相比較頹呢!不過筍很不錯!

鹽味拉麵
醬油拉麵
2008-08-16 1 瀏覽
今日同老公一起去食拉麵,幾個月前去食過,感覺上這裡的環境比較寧靜,店員亦很親切,食物亦ok,醬油豬骨湯麵亦很有鮮味很有水準及那隻糖心蛋,但今天去食巳經不一樣的環境及不一樣的味道.在之前食的醬油豬骨湯麵,不見了!只來了一碗少了鮮味,多了味精的醬油豬骨湯麵及那隻過熟的糖心蛋,失望......可能名氣大了,所以人流亦多了,嘈雜聲亦相對大了很多,但我亦會再去多一次品嚐,之前的有鮮味醬油豬骨湯麵,希望不要令我再次失望啦!!

可能名氣大了,所以人流亦多了,嘈雜聲亦相對大了很多,
2008-08-08 5 瀏覽
"八千代" 好幾本飲食雜誌報導讚好,但openrice的食評卻非常參差,還有食評覺得它跟"味千"相約,差點令我卻步。結果,本星期二的晚上,自己跟嘴刁同事還是去了一趟﹔星期四的晚上又跟其他友人吃了一頓。一星期吃了兩次,都覺得服務不錯,雖然年輕的女服務員做事有點生硬(可能是新手),但整體來說他們都很友善。亦因此很難理解其他食客被不禮貌對代的感受 ...... 或許,大家都在繁忙時間到小店去,服務很難如意吧~第一次點了鹽味拉麵、味噌拉麵、野菜豚肉餃子、牛油帶子。味道剛好的鹽味拉麵和很juicy野菜豚肉餃子都很不錯,帶子則沒什麼特別。第二次點了鹽味拉麵、醬油拉麵、咖喱豚肉餃子、日式芝麻汁沙拉 (還有送贈的薑味雪糕)。咖喱豚肉餃子味道有點怪,都不是"賣飛佛"。日式芝麻汁沙拉,蔬菜很新鮮,醬汁也挺好呎吃。是日最驚喜的是老板突然送我們的薑味雪糕,其實小妹一向不好薑味產品,但味道真的很清新,下次來的時候也會再嚐!其實店裡的食物總算中規中矩,在中環能以這種價錢和優靜的地方,跟友人吃飯閒聊後再看一場電影,是一件樂事 (當然這只是小妹在中區工作,才能夠享受這份閒情)。> v <

• 鹽味拉麵 / 野菜豚肉餃子 / 日式芝麻汁沙拉 / 薑味雪糕
2008-08-05 3 瀏覽
前兩日,去上環食拉麵,朋友叫我去嚐試下,咁我點的是味噌拉麵,湯同樣是熱呼呼,但味道只屬普通,有點苦澀味。可算是失望。麵條不錯,但叉燒與札幌元祖拉麵相比,高下立見,又一失望。唯一勝札幌元祖的就只有軟心蛋。價錢雖只是$5x,但我反正不會再去了。而該店服務態度差,紮頭髮的男仕應對顧客全程黑面.問該男仕應可以轉換位置?男仕應很無禮貌的馬上拒絶! ,現在的店舖服務質素.....真差!

• 糖心雞蛋
2008-08-03 11 瀏覽
其實留意咗呢間面店都有一段時間, 不過身為一個九龍仔, 要過海食晚飯又談何容易丫.咁啱尋日同窿爸見下晝冇乜搞作, 就過海逛逛. 夜晚順理成章都喺遙遠的彼岸食番餐啦! 目標鎖定為此面店!8點幾嚟到, 行過八記豬腩時發覺有人龍, 果真係旺, 但干我何事, 該晚有更好的東西等小弟去品嘗!入到去, 人不多, 被安排坐喺巴枱, 睇睇廚司有效律的工作也是有趣!前菜每人一小碟豆加筍, 清新開胃, 好肚餓呀!小弟點了:辣味胡麻冷面, 味道相當唔錯, 配料有蛋絲, 青瓜絲, 木耳絲 (不百份百肯定), 豚肉絲同2大舊蕃茄. 面彈耳, 所有用料都好新鮮, 尤其是係蕃茄, 真係好鮮甜, 正! 不過可惜左此款面冇跟溏心蛋, 早知另加啦!不過辣味卻嫌不夠, 小弟後來再自加辣椒粉, 效果好理想!窿爸叫了辣味味噌拉面, 佢都是讚的, 特別係個溏心蛋, 佢話係全碗最正嗰part!咖喱豚肉餃子, 開初以為餃子上加上咖喱汁, 上枱時發現咖喱已與餃子涵撈埋一齊先拎去煎, 有創意, 有心意, 值得俾隻手指公佢! 好食!服務亦算殷勤, 有效律, 一隊年青店員亦有禮貌, 唔錯!見佢哋個洗手間係要攞鎖鑰嗰隻, 順便睇睇夠乾淨唔夠,
前菜每人一小碟豆加筍, 清新開胃, 好肚餓呀!
小弟點了:
不過辣味卻嫌不夠, 小弟後來再自加辣椒粉, 效果好理想!
服務亦算殷勤, 有效律, 一隊年青店員亦有禮貌, 唔錯!
見佢哋個洗手間係要攞鎖鑰嗰隻, 順便睇睇夠乾淨唔夠, 裡面幾企理, 地上亦冇乜垃圾, 又過關! Good!
小弟認為此面店, 各方面也表現理想, 值得推介! 唔使排隊, 坐得又算舒服, 食完仲可以慢慢吹吓水, 最啱小弟呢挺hae皇!
可惜對小弟而言, 遠咗d, 但點都好過去油麻地既相撲高手同人逼餐懵先食到碗面丫, 雖然佢哋d嘢都唔錯.

2008-08-01 1 瀏覽
31-07-2008試食巡迴第三站o黎到,就會明白點解好多人話服務差……其實重點在於門口個老太……佢務求做到100% 座位fully utilized,所以"嘰嘰拮拮",哈哈但咁o岩有個食客離開兼有bb 車,佢主動幫人拎上樓梯,所以大家加番少少分俾佢啦我o地9 個人,都預o左唔可以坐埋一齊,等o左好耐佢就話終於有連枱但原來門口四人枱加旁邊面壁o既五個位就叫連枱,well ……有小食青豆同荀,未叫o野已經一人一碟,唔收錢之餘唔通我叫樣最平o既小食都可以享用?叫o左味噌湯麵。溏心蛋老實講,同終極溏心還有一段距離,唔通因為浸o左湯?叉燒ok啦,麵同湯係正o既,唔鹹,我飲o左半碗亦都有人加水,但似乎無茶味$58,唔,just fair 咋,唔需要成日o黎食o既
31-07-2008

試食巡迴第三站

叉燒ok啦,麵同湯係正o既,唔鹹,我飲o左半碗
亦都有人加水,但似乎無茶味

$58,唔,just fair 咋,唔需要成日o黎食o既
尚可
2008-07-30 2 瀏覽
八千代是本人近期最鐘意的日本拉麵,一想到日本拉麵就會幫襯佢。最欣賞其糖心雞蛋,相信厨師一定落左唔少苦工,另外醬油湯底都係好好味。7月1日遊行完畢,跟老公在諗晚餐安排,晌中環.........個腦就即刻出現咗八千代。到左店門,見仍有兩張4人的空枱,於是就示意男恃應我地想坐其中一張。男恃應呆了兩拍後示意我地可以坐低。點知我正在彎身既時候,男恃應話:"唔可以坐晌張枱既同一邊 (即要面對面坐),老公馬上跟男恃應講:"如果稍後您有客人需要呢張枱,我們可以退還座位比您。",我連忙補充:"以前晌呢度我地一直都係咁樣坐果喎。" 男恃應無考慮就馬上拒絶: "而家唔可以!"。我同老公都唔知點解佢地既服務咁無彈性。最初開店沒有太多客人的時候,服務仲親切。但而家一日比一日差,唔通名氣大左,就要咁??於是唔需多講半句,我地一齊步出八千代!相信佢地咁既服務態度,一定有相當大既改善空間。不過對我同老公黎講,以後都唔會再幫襯,因為我地都認為服務質素係食店的重要元素,無良好的服務,更好更美味既食物都會失色。KL30/7/2008

KL
30/7/2008