2021-04-18 188 瀏覽
身為將軍澳人 ,最鐘意真係新都城個商場地鐵站一出就到,而且入面既商鋪亦都平民化好多今次就去左食入面一間台灣料理 「八方台式麵屋」小店個門面主要以黃色為主,比人感覺活潑而且都好吸晴我地兩個人點左兩個套餐(有齊主食,小菜同埋飲品)都係160蚊有找最推薦大家一定要食番茄湯底既台灣牛肉麵($62)配有半個脫皮番茄,而且個湯底有輕微既辣度,食落好開胃麵既彈性好夠,有少少似台灣拌麵果種質感牛肉都有用到牛腩,牛展呢D部位,而且軟硬度適中最畫龍點睛一定無隻溏心蛋,好正跟餐額外加左鍋貼($15),入面既料都幾夠,呢D香口野兩個人一齊食其實都好快清完如果下次有機會都想試埋個韮菜味同行朋友唔食得牛,就叫左個滷肉飯($60)試左幾啖覺得就不過不失,不過勝在夠大碗同埋滷肉好夠但最正係可以免費跟鹽酥雞~~~~~~鹽酥雞岩岩新鮮炸起,一咬落仲熱辣辣,呢個絕對要趁熱食!!!我地就叫左阿薩娒紅茶同埋蜂蜜檸檬如果你本身會點鹽酥雞,我都幾SUGGEST你點蜂蜜檸檬,酸酸地又可以中和番D鹽味,然後就越食越多,清哂D野唔會SIDE

今次就去左食入面一間台灣料理 「八方台式麵屋」
小店個門面主要以黃色為主,比人感覺活潑而且都好吸晴

最推薦大家一定要食番茄湯底既台灣牛肉麵($62)

配有半個脫皮番茄,而且個湯底有輕微既辣度,食落好開胃
麵既彈性好夠,有少少似台灣拌麵果種質感
牛肉都有用到牛腩,牛展呢D部位,而且軟硬度適中
最畫龍點睛一定無隻溏心蛋,好正

跟餐額外加左鍋貼($15),
入面既料都幾夠,呢D香口野兩個人一齊食其實都好快清完
如果下次有機會都想試埋個韮菜味

同行朋友唔食得牛,就叫左個滷肉飯($60)
試左幾啖覺得就不過不失,不過勝在夠大碗同埋滷肉好夠

但最正係可以免費跟鹽酥雞~~~~~~
鹽酥雞岩岩新鮮炸起,一咬落仲熱辣辣,呢個絕對要趁熱食!!!

我地就叫左阿薩娒紅茶同埋蜂蜜檸檬
2021-04-15
2021-04-15 193 瀏覽
對奶茶情有獨鍾嘅我,行過諗住買杯奶茶飲,最後都係坐低食嘢。舖仔細細,當然座位都有啲密,每張枱都有防疫板,餐牌種類有飯有米麵,食物味道唔錯,價錢亦平民😊。追加小食:+$18 手工醬台式雲吞6隻半筋半肉牛肉麵雲吞細細粒,牛肉麵足料,肉同筋都夠淋夠味又唔會太鹹。懷舊飄香滷肉飯配香酥雞翼3隻肉粒肥瘦適中,汁都夠多,唔會食到一半變白飯,雞翼都做得幾好。濃香麻醬麵配皮蛋豆腐麻醬唔會將住口,幾香,皮蛋豆腐就一般。+$12珍珠奶茶+$10原味鮮豆乳+$黑糖冬瓜茶

追加小食:
+$18 手工醬台式雲吞6隻
半筋半肉牛肉麵
雲吞細細粒,牛肉麵足料,肉同筋都夠淋夠味又唔會太鹹。

懷舊飄香滷肉飯配香酥雞翼3隻

濃香麻醬麵配皮蛋豆腐
麻醬唔會將住口,幾香,皮蛋豆腐就一般。

+$12珍珠奶茶

+$10原味鮮豆乳

+$黑糖冬瓜茶
2021-04-09
2021-03-31 1149 瀏覽
去左將軍澳行街,想揾d野食,去左呢間八方台式麵屋  ☺️台灣肉燥麵☺️ 呢個有大量肉燥,半隻蛋同少許菜,麵條有吸收充足既汁,唔會好乾🥰🥰 肉燥都十分滋味,肥瘦勻淨,有少少肥肉食落勁正🤗🤗🤗  🤗皮蛋豆腐🤗 中意食皮蛋必叫丫,豆腐好滑身,皮蛋夠綿密😋😋😋 🥰韭菜鍋貼🥰 煎得啱啱好,十分香脆,餡料鮮甜,可以點d辣醬食😌😌😌 😃台式雲吞麵😃 呢個有數隻小雲吞,湯底比較清紫菜湯,比較啱清淡口味既人😌😌  😚芋圓奶茶😚 我幾中意手搖有得叫熱飲,飲落感覺會健康d,芋圓都幾多,都有芋頭味☺️☺️   埋單總共138,想食下台灣菜都可以平平地試下佢🤗🤗🤗
去左將軍澳行街,想揾d野食,去左呢間八方台式麵屋

☺️台灣肉燥麵☺️

️台灣肉燥麵

肉燥都十分滋味,肥瘦勻淨,有少少肥肉食落勁正🤗🤗🤗

🤗皮蛋豆腐🤗

中意食皮蛋必叫丫,豆腐好滑身,皮蛋夠綿密😋😋😋

🥰韭菜鍋貼🥰

煎得啱啱好,十分香脆,餡料鮮甜,可以點d辣醬食😌😌😌
韭菜鍋貼

😃台式雲吞麵😃

呢個有數隻小雲吞,湯底比較清
台式雲吞麵
紫菜湯,比較啱清淡口味既人😌😌
台式雲吞麵

😚芋圓奶茶😚

芋圓奶茶

埋單總共138,想食下台灣菜都可以平平地試下佢🤗🤗🤗

2021-03-18 223 瀏覽
難得無能政府放寬堂食限眾令到四人,本想和朋友堂食,可惜餐廳爆滿就唯有繼續外賣回寫字樓吃。真的很抵吃,值得寫個食評。中午很多學生,因為有學生優惠。【濃香麻醬麵】很大份,絕對夠飽肚,味道亦可以接受,麻醬是沾蒸腸粉那款,有半隻熟蛋和小白菜拌麵。【麻醬椒香乾拌麵】比麻醬麵香口又幾種椒香味道,辣辣的很開胃。【韭菜鍋貼】原來是八方雲集那隻韭菜鍋貼,其實剩吃5隻我都夠飽了。【皮蛋豆腐】絕對要吃的小食,有日式酸甜醬汁和木魚碎作拌碟,加上皮蛋超夾!【冷泡桂花烏龍】冷泡茶味道比較細緻,這個天氣亦覺解渴。【黑糖珍珠鮮奶】珍珠有些黐在一起,不過味道是不錯。

麻醬椒香乾拌麵

韭菜鍋貼

皮蛋豆腐

【冷泡桂花烏龍】冷泡茶味道比較細緻,這個天氣亦覺解渴。
冷泡桂花烏龍

【黑糖珍珠鮮奶】珍珠有些黐在一起,不過味道是不錯。
黑糖珍珠鮮奶
2021-03-15
15 分鐘 (外賣自取)
麻醬椒香乾拌麵
冷泡桂花烏龍
2021-03-17 151 瀏覽
今晚放工來咗將軍澳寶琳站的新都城中心八方麵屋食台灣麵😋😋好彩行快兩步,唔係就要等位😂台灣牛肉麵✨賣相很不錯👍湯底好濃香,見到表面一層辣油時以為好辣,點知食落又唔係喎👌好多牛肉,而且筋肉分佈均勻,非常入味又夠淋😋😋懷舊飄香滷肉飯✨好大碗,滷肉入口即溶,油香味十足,而且肥瘦均稱台式紅油雲吞6隻✨雲吞配上辣汁非常惹味,細細隻一嘆一隻🥰師大香酥豬扒✨炸粉薄薄一層,熱辣辣,炸到金黃色,賣相好得,外脆內軟好好味👍保留到豬扒的肉汁👍👍食完真係好似去咗一轉台灣咁呀🥰🥰🥰
台式紅油雲吞6隻✨雲吞配上辣汁非常惹味,細細隻一嘆一隻🥰

食完真係好似去咗一轉台灣咁呀🥰🥰🥰
2021-03-16
2021-03-17 107 瀏覽
台灣風味一向是老公最愛,今天突意來到新都城 閒逛,順便到八方台式麵家回味一下台灣美食。酸辣湯麵加肉羹配皮蛋豆腐台灣的酸辣湯麵有別於我們上海風味的,它沒有很酸也沒有很辣,顏色比較淺。 配料有金菇、豆腐粒、紅蘿蔔絲和少量肉絲、香蔥等...... 麵條煙韌有口感, 每條麵 沾上酸辣湯 醒胃又開胃。 豆腐香滑,皮蛋可口,醬汁特別,鹹鹹的,感覺像帶甜的蠔油,讚一個!懷舊飄香滷肉飯配台式鹽酥雞滷肉肥而不油膩,軟腍多汁,肥瘦均勻,米飯分明又飽滿, 配上甚有台灣風味的特色醬汁,啖啖滋味無窮。 鹽酥雞最特別之處就是喀滋時鬆脆的口感,還有香濃的椒鹽味,細味之下就是嫩滑的雞肉,這碟食街頭小吃,轉眼間就被我們清碟了,可想而知有多美味。我們最愛八方麵家的焦糖珍珠鮮奶,豐富的珍珠 軟糯彈牙,大大一杯,讓我們吃得滿足又回味。

酸辣湯麵加肉羹配皮蛋豆腐

懷舊飄香滷肉飯配台式鹽酥雞

2021-03-14 98 瀏覽
一直很喜歡吃八方雲集的鍋貼和餃子,八方麵店當然要試一試。餐廳以黃色為主調,裝潢簡單有活力。餐牌所見有不少台式套餐和小吃。⭐️台灣牛肉麵$58湯底味道適中,淡淡的牛肉味。牛肉分量很多,牛肉半肥瘦最好吃,牛展也富有牛味,入口鬆軟配上麵條吃很飽腹。配料還有紅蘿蔔、半顆雞蛋、白蘿蔔和芫荽,加上芫荽絕對有台灣風味。⭐️飄香懷舊滷肉飯$38滷肉香軟,另外還有半顆雞蛋和菜,飯的份量不少,圓滾滾的米粒有醬油香,味道不俗。⭐️香酥台灣餃子$24餃子炸得非常酥脆,類似炸雲吞的口感。咬開香脆的外皮,裡面是白菜豬肉餡。⭐️夜市花枝丸$20台式的花枝丸真的很好吃,微脆的外皮,主要是椒鹽味很突出。⭐️金桔檸檬$20非常解渴的金桔檸檬,金桔和檸檬各佔一半,酸中帶甜。⭐️南投桂花烏龍$22淡淡桂花烏龍味道,提神解膩。
一直很喜歡吃八方雲集的鍋貼和餃子,八方麵店當然要試一試。

餐廳以黃色為主調,裝潢簡單有活力。

餐牌所見有不少台式套餐和小吃。

⭐️台灣牛肉麵$58
台灣牛肉麵

湯底味道適中,淡淡的牛肉味。

⭐️飄香懷舊滷肉飯$38
飄香懷舊滷肉飯

⭐️香酥台灣餃子$24

⭐️夜市花枝丸$20
香酥台灣餃子

台式的花枝丸真的很好吃,微脆的外皮,主要是椒鹽味很突出。

⭐️金桔檸檬$20
金桔檸檬

非常解渴的金桔檸檬,金桔和檸檬各佔一半,酸中帶甜。

⭐️南投桂花烏龍$22
南投桂花烏龍

淡淡桂花烏龍味道,提神解膩。

金桔檸檬
2021-03-10 82 瀏覽
今晚求其是但喺屋企附近搵嘢食,家人說呢都抵食,於是進去開餐啦!#懷舊飄香滷肉飯有半隻蛋加肉粒,滷肉汁油香味足,而且不會太咸,撈飯味道剛好,飯粒分明,份量都不少。#黃金炸雞腿 (小食)店員說要等20分鐘,因是即叫即炸的,熱辣辣且皮脆肉嫩,真係yummy😋。#芋圓奶茶 (走甜)芋圓煙煙韌韌的有咬口,飲品可自選甜道😉,啱晒減肥中的我。 #韭菜水餃湯麵 (家人叫)轉了番茄湯底,都夠清甜,佢說麵條爽彈, 試了一件韭菜餃,皮都算薄。#皮蛋豆腐 (小食)個醬汁似係章魚燒肉嘅味道,濃味帶甜,上面灑有木魚同蔥粒,都唔錯喎!#淡水酸梅湯 友人說甜了點,但整體都不錯。套餐連小食包嘢飲,而且價錢大眾化。
今晚求其是但喺屋企附近搵嘢食,
家人說呢都抵食,於是進去開餐啦!

#懷舊飄香滷肉飯

#黃金炸雞腿 (小食)

#芋圓奶茶 (走甜)
芋圓煙煙韌韌的有咬口,飲品可自選甜道😉,啱晒減肥中的我。

#韭菜水餃湯麵 (家人叫)

#皮蛋豆腐 (小食)

#淡水酸梅湯
友人說甜了點,但整體都不錯。

套餐連小食包嘢飲,而且價錢大眾化。
2021-03-10
2021-03-10 95 瀏覽
去唔到台灣亦都可以係附近台式料理止止渴今晚試左哩個台灣牛肉麵,湯底香帶辣,牛肉用上厚切牛展,牛展份量多,肉淋而且非常入味。麵亦用上台灣傳統粗麵。另一款主食,懷舊飄香滷肉飯,滷肉肥瘦均勻,帶點豬油香,油香亦被飯粒所吸收,隨時可以食多2碗。小食點左花枝丸&台式鹽酥雞,花支丸彈牙有咬口,鹽酥雞炸得甘香惹味。飲料方面,點左淡水酸梅湯&梅子綠茶,酸梅湯夠濃夠酸,喜歡酸梅湯嘅朋友,必定要試。梅子綠茶,清淡綠茶帶有少少梅子甜酸,意外地非常夾。咁多嘢食都係$150,抵呀!
去唔到台灣亦都可以係附近台式料理止止渴

咁多嘢食都係$150,抵呀!
2020-12-10 246 瀏覽
想平平地唔好食咁貴,就嚟左依間食台灣菜,又覺得幾好食喎,就紀錄一下。我叫左麻辣湯台灣牛肉麵,加台式雲吞,滷肉飯,加鹽酥雞,再兩杯黑糖珍奶。首先可以同大家講,黑糖珍奶好好味!平時行過真心要買杯啊!佢唔會過份甜,珍珠質素都好好,好正,唔驚肥真係想成日飲啊之後麻辣湯台灣牛肉麵,一開始見到個湯以為會好辣,點知食落啦唔會,仲好香!面質好彈牙,牛肉又唔韌,好好食!滷肉飯呢,一開始就以為佢好細會唔夠飽,點知又好好食喎!豬肉唔算太肥太膩,撈埋飯就岩岩好,至於雲吞唔算好特別,可以唔洗叫啦,鹽酥雞就好好好好食!細細粒又脆,唔油,正!重點係唔係太鹹啊!如果我再去,都一定會叫黑糖珍奶,佢仲有得叫熱飲,而家凍冰冰,岩哂啦!

2020-12-01 910 瀏覽
疫情再次來襲,無飯OL 都不敢安坐餐廳跟男友約會。只好躲在車廂中食外賣。八方台式麵屋是八方雲集的副線,主打台式飯麵,更可同時食到我最愛的八方雲集水餃及鍋貼。今晚點了兩份餐上車食,相當豐足。台式榨菜肉絲麵 配 原味水餃5隻  ($54)一份主食,配搭一份小吃,加上飲品,連男生都會覺得飽足。台式榨菜肉絲麵榨菜不會太鹹,加上豬肉絲伴麵,簡單但惹味。麵條近似上海麵,口感彈牙,不會煮得過腍,有點點麵粉的香氣。實屬健康之選擇。原味鍋貼鍋貼一向是八方雲集的招牌,每次去光顧都一定會點的。鍋貼皮很薄,煎得金黃香脆,內餡飽滿有肉汁,有肉香及蔥香,味道鮮美,我一次過可以幹掉十隻。懷舊飄香滷肉飯($60, 另加配小食一款)滷肉粒粒肥瘦雙間,白飯的熱力把腩肉的脂肪逼了出來,油份滲到白飯中,香氣逼人。滷肉煮得軟腍又不會太肥膩,加上鹹鹹甜甜的滷汁,很好下飯。如可以多加一點滷汁就perfect 了。夜市花枝丸5粒  外層炸得金黃,內裡爽彈,有魷魚的鮮甜。梅子綠茶  (跟餐$8)濃郁的綠茶中帶清雅的梅子香,味道不太甜,相當解渴。珍珠奶茶    (跟餐$12)奶味濃郁,但稍嫌茶味不夠濃郁。珍珠彈牙,有黑糖香。

今晚點了兩份餐上車食,相當豐足。

台式榨菜肉絲麵 配 原味水餃5隻  ($54)
一份主食,配搭一份小吃,加上飲品,連男生都會覺得飽足。

台式榨菜肉絲麵
榨菜不會太鹹,加上豬肉絲伴麵,簡單但惹味。
原味鍋貼
鍋貼一向是八方雲集的招牌,每次去光顧都一定會點的。
懷舊飄香滷肉飯($60, 另加配小食一款)
夜市花枝丸5粒
外層炸得金黃,內裡爽彈,有魷魚的鮮甜。
梅子綠茶  (跟餐$8)
濃郁的綠茶中帶清雅的梅子香,味道不太甜,相當解渴。
珍珠奶茶    (跟餐$12)
奶味濃郁,但稍嫌茶味不夠濃郁。珍珠彈牙,有黑糖香。
2020-11-24
10 分鐘 (外賣自取)
  • 原味鍋貼
  • 懷舊飄香滷肉飯
2020-12-01 185 瀏覽
久未出行👩‍🌾去咗新都城2期商埸閒逛 👯既然未能飛去🚀台灣,甘今晚就一於去台灣店懷緬一下它的地道菜啦!紹辣乾拌麵🍜微辣的喔,爱吃小辣的我十分喜歡😄 醬汁拌隨肉碎、葱粒和爽口麵條,撈起撈喜,越吃越開心 🥳 真可以考慮新年時作為一度歡喜菜式啊✌️😃麵條🍜不太粗也不幼,十分適中且口感十足 👍😁而且很有麵條蛋香;差些忘記讚那流心蛋🥚,雞蛋🥚真係1個百撘菜式,好味又多煮法,益處多到數吾哂💁叫了杯熱的“黑糖珍珠鮮奶”🥤近排有腳抽筋的情況,原來黑糖有治療功效 👍😘它含有多種維生素和礦物質 (如鐵和鈣),所以出外用餐我會多選擇它! 加上奶奶,又暖胃又幫助睡眠,真心推薦好好味道🤗😍士林夜市雙併 ~ 鹽酥雞 和 酥炸花枝丸🍡🧆嘩😍兩個都係我夢中情人 👩‍❤️‍💋‍👩竟然可一箭雙鵰, 立即下單啦,仲等?!🤭與我夢境相同,外表迷人🧚炸得一身金黃色,咬落確係又香又酥,花枝丸真係有墨魚肉呀,真材實料,好有嚼勁好正💪💃鹽酥雞調味適中,外層少少咸味,带出內裡雞雞的鮮味,內外呼應相當出色! 火喉控制得好,雞肉仍好嫩滑☺️😛手工醬台式雲吞🍲個人喜歡一口一粒的雲吞, 扮斯文嘛 😆不會咬吾哂又流到周圍喺😉完粒放入口,感覺好豐富,又

叫了杯熱的“黑糖珍珠鮮奶”🥤
黑糖珍珠鮮奶🥤

士林夜市雙併 ~ 鹽酥雞 和 酥炸花枝丸🍡🧆

鹽酥雞 和 酥炸花枝丸

手工醬台式雲吞🍲

個人喜歡一口一粒的雲吞, 扮斯文嘛 😆不會咬吾哂又流到周圍喺😉完粒放入口,感覺好豐富,又好充實,d醬料带出雲吞的鮮味,真係想添食呢😋

炸菜肉絲新竹米粉🍜

你有冇去過新竹,都會知曉街知巷聞的新竹米粉 🍜又稱粗米粉或水粉😃米粉咬落 Q 彈, 容易入味, 好有米的香氣😁 好久沒吃榨菜,感覺好清新,個湯頭不錯,下次可以再叫😸❤️

黑糖珍珠鮮奶🥤
鹽酥雞 和 酥炸花枝丸
2020-11-20 116 瀏覽
5點幾嘅時候落單外賣自取,set好咗8點取餐,以為佢地會係7點半左右整啦,點知佢地收到張單後即刻整定,麵冇貼label唔知幾點整,但系都唔新鮮,個奶茶就貼住5點幾整,拿到嘅時候個杯滴曬汗,少冰變冇冰,啲芋丸硬曬,餃子淋曬,食物僅有餘溫希望餐廳可以注意下,下次唔敢再落預訂單

希望餐廳可以注意下,下次唔敢再落預訂單
外賣自取
2020-11-13 103 瀏覽
有時候放工想簡簡單單一餐 但又唔想太求其 見到新開左台式麵館,好耐無去台灣,自然好掛住台灣味。滷肉飯係台灣必食美食,雖然簡單食材但要好味都唔易,滷肉唔會太鹹 配上白飯剛剛好,滷蛋亦入味。牛肉麵意外地好好今,湯底幾濃有牛味,牛肉嫩滑不過火,麵條煙韌。鹽酥雞炸得香脆可口,雞肉仍有肉汁,不輸鹽酥雞專門店。餃子皮薄,調味不錯,個人喜愛,但份量只有五粒不夠吃。不過隨套餐的,也可以接受 最後飲杯豆漿,好舒服。性價比高,平平地已可以搵到台灣味。

鹽酥雞炸得香脆可口,雞肉仍有肉汁,不輸鹽酥雞專門店。

最後飲杯豆漿,好舒服。

性價比高,平平地已可以搵到台灣味。
2020-11-13 102 瀏覽
放假帶左小朋友入寶林既公園放電,太耐冇出去,真係太多電量喇。難得出左去,就同佢地出邊食飯,入左公園隔離既大型商場見到有間台式食店就入去坐底食飯喇。呢個食店個名叫八方台式麵屋,叫得麵屋,我信相佢地既麵應該會比較拿手,叫左2個LUNCH SET ,小朋友就食懷舊飄香滷肉飯,自己就叫左個紅燒湯麵。主食都係台灣出名既名菜,食台灣食品都一定食過,因為有小朋友另外再叫多個士林夜市雙拼(係鹽酥雞拼花枝丸)都係香口既食品岩晒小朋友喇。飲品就叫左黑糖珍珠鮮奶同埋台灣苿香綠茶。懷舊飄香滷肉飯 - 好香,見到滷肉唔係全瘦係有夾住小小肥膏,咬落去就好有層次,又唔會得肉咁鞋口,會有小小肥肉既香軟,配飯食真係好夾,味道又唔會太咸,因為其實台式食品都比較濃味,佢就岩岩好,小朋友都好鐘意。紅燒湯麵-牛展肉好入味,加埋佢地個湯麵係有加辣,好開胃,令到成個面多左個層次,麵條煮到岩岩好,有咬口唔會淋,好好味。 士林夜市雙拼 - 鹽酥雞拼花枝丸 鹽酥雞香脆,炸粉唔係好厚,花枝丸彈牙,如果味粉可以再拌勻就會再好味D 喇,下次可以再黎試。