今日心思思想食台灣嘢😝就簡左誠品入邊呢間嘅❤️八方台式麵家😗今日叫咗滷肉飯+大豬扒同埋無糖紅豆豆漿💃🏻一打開肉操飯嘅份量比以前少咗好多🥹🥹直覺已經話俾我聽諗定今日要叫下午茶食咩🫣講返個肉燥飯肌肉肥瘦適中唔會太鹹味道啱啱好👍🏻送飯食一流❤️滷蛋一般🤷🏻‍♀️跟住大豬扒🥰唔係好覺得有酥炸嘅感覺比較遲醬油煎咁🤣成災味道OK而且又大大塊🤣紅豆豆漿都正正常常紅豆唔會太硬🙆🏻‍♀整體來講都唔錯如果分量再大啲就good fit👍🏻
今日心思思想食台灣嘢😝
就簡左誠品入邊呢間嘅❤️八方台式麵家😗
今日叫咗滷肉飯+大豬扒同埋無糖紅豆豆漿💃🏻
一打開肉操飯嘅份量比以前少咗好多🥹🥹

整體來講都唔錯如果分量再大啲就good fit👍🏻
2022-05-11 539 瀏覽
今晚到荃灣愉景新城的誠品買書,發現有一家八方台式麵屋,就順便在此吃晚飯。店家位於愉景新城的誠品之內,提供外賣,可以在對出的公用枱椅用餐。餐廳主打各式台灣套餐,有不同種類的飯麵主食可供選擇,另外亦有多款小食及台式飲品。懷舊飄香滷肉飯先來一碗魯肉飯,附有半隻滷蛋,用上肥瘦相間的腩肉,入口軟綿油潤,脂香味美,而醬汁特別醇厚和味,十分出色。台式鹽酥雞鹽酥雞外層焦香酥脆而內裡嫩滑,雞肉肉質軟嫩不乾澀,味道鹹鮮香辣俱全,刺激味蕾,十分惹味。慢滷豬手乾拌麵豬腳份量十足,有豐富的骨膠原,滷煮入味,軟而不爛,油香豐富,醬香馥郁滲透骨肉,有齒頰留香之妙,麵條口感筋道醇厚,煙韌有嚼勁,水準之作。皮蛋豆腐台灣料理經典的涼拌菜,豆腐用上個人比較喜歡的木綿豆腐,口感綿密,豆味香濃,配以皮蛋的甘香韻味,加上正宗的台式醬油膏和柴魚片同吃,消暑開胃。碳焙烏龍奶茶/金青茶王最後也點了兩杯台式飲品,碳焙烏龍奶茶,有別一般茶飲店的出品,真材實料製作,能品嚐到濃濃的烏龍茶香,十分不錯,而金青茶王更是茶香回甘,是夏日佳饌。

2022-05-11
2022-01-31 331 瀏覽
食過幾次,鹽酥雞最滿意,口感鬆化帶點煙韌。肉燥麵肉燥很少,如果可多點肉燥就好了。轉珍珠奶茶要加$15,埋單要差不多$80,性價比算中平。附近台灣食品選擇不算太多,還會再去的。
2022-01-28
10 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞
2021-10-14 679 瀏覽
今日經過呢間八方台式麵屋,突然好掛住台灣,台灣美食多元化,尤其鍾意去夜市,見到餐牌有師大香穌豬扒,即刻入黎試一試🤭。師大香穌豬扒+滷肉飯 $60,台灣茉香綠茶加 $6呢度D滷肉飯應該係自家制既😋😋,因為比一般滷肉大粒,有咬口,半肥瘦豬肉,油香十足,拌飯一流👍👍,亦好有台灣民宿既味道,因為以前去台灣成日住民宿,民宿D姨姨就好似媽媽咁🥰,成日煮一D地道美食(即係我哋既住家飯),呢碗滷肉飯就好有呢個感覺😊。不過略嫌有D少,同埋個滷蛋唔夠入味。至於個師大香穌豬扒,真係夜市既味道,炸得香口,滿滿既椒鹽味,好惹味,黎到黎既時候熱辣辣,即刻回憶返晒黎🤭。美中不足既係油左少少😅。台灣茉香綠茶,茶味夠香,亦帶到解膩既作用😚。另外仲叫左 麻醬椒香拌麵配原味鍋貼 $52有少少麻辣既味道,又唔會太辣,麵質略嫌淋左少少,可能太多醬汁,搞到都好膩😅。鍋貼都有少少脆既,不過唔夠熱,我覺得一般😅。整體食物都可以既,感覺都好重要,因為真係好掛住台灣🥺。

師大香穌豬扒+滷肉飯 $60,台灣茉香綠茶加 $6

台灣茉香綠茶,茶味夠香,亦帶到解膩既作用😚。

另外仲叫左 麻醬椒香拌麵配原味鍋貼 $52

鍋貼都有少少脆既,不過唔夠熱,我覺得一般😅。
整體食物都可以既,感覺都好重要,因為真係好掛住台灣🥺。

2021-10-13
2021-07-17 561 瀏覽
讚1.杯茶都叫唔錯既,起碼唔會澀身彈1.牛肉麵湯底油得黎無肉香,麵質雖然唔會過腍,但入口竟然係嚡身噃,牛肉、蘿蔔都唔入味;朋友點餃子都好麻麻,但皮厚到一個不可思議的地步2.環境實在係非常唔舒服,檯櫈係狹窄到想起身拎嘢食都拎唔到既地步

1.杯茶都叫唔錯既,起碼唔會澀身

2021-07-03 564 瀏覽
如題,外賣回家,水餃面沒有水餃,電話20分鐘 沒有人聽,打電話問其他分店是否電話錯誤,其他分店不知他們的電話。打去總公司,星期六晚點會有人接。沒有任何方法聯絡,如不介意吃沒有水餃的水餃面,可以如常光顧。祝生意興隆。單號0068落單時間7月3日18:08D8及D10餐,公司如有誠意改善,可查。留下落單資料,以免被說惡意批評。落單時,職員已經漏了落飲品,自己沒有注意,所以沒有介意,向店員提出,說沒有辦法,其實可以叫客人補單或用原價購買,不是沒有辦法的。請問其他人是否有相同的經驗?為了有200字才可以評分,真的傷腦筋。

祝生意興隆。

單號0068
落單時間7月3日18:08

請問其他人是否有相同的經驗?

為了有200字才可以評分,真的傷腦筋。
2021-07-03
15 分鐘 (外賣自取)
$105.7 (晚餐)
  • 沒有水餃的水餃面
2021-06-23 720 瀏覽
最近去咗一間好好食嘅麵屋,主要以台式為主,地點好方便,而且仲好有特色,係誠品書店入面,所以食嘢嘅環境都好寧靜好舒服😌台灣食品豐富,各種各樣都有,啱晒不同食客既需要!而且價錢唔貴,普普通通,但食物質素好好,值得推介下牛肉麵,色澤已經好吸引!加上用料新鮮,麵條非常彈牙,而且仲大大碗!水餃🥟有不同種類餡料選擇小食台式絆麵,佢嘅醬料非常非常之入味花枝丸係好受歡迎架,鮮炸,外脆內軟!價得一試一碟有五粒!

水餃🥟有不同種類餡料選擇

小食

台式絆麵,佢嘅醬料非常非常之入味

花枝丸係好受歡迎架,鮮炸,外脆內軟!價得一試
一碟有五粒!
2021-05-26
早餐
2021-06-05 475 瀏覽
今日去完誠品睇書咁岩見到隔離有間台灣嘢由於太想念台灣啦!決定一於回味下台灣嘅食物啦☺️D9 餐 - 番茄榨菜肉絲新竹米粉新竹米粉好幼,吸收晒湯底嘅精華,每一口都可以品嘗到蕃茄嘅鮮味 😝! 雖然佢係辣湯底,但其實辣味好少😝友人唔食得辣都覺得入到口~滷肉飯滷肉飯係台灣嘅名物,本身諗住都唔會有咩驚喜,點知食落去同台灣嘅滷肉飯個味係一模一樣,肥豬肉唔會偏多,肉嘅份量又啱啱好,omg好掛住台灣啊🤩我同友人都覺得主食唔錯,但估唔到小食更加有驚喜!地瓜丸即叫即炸~熱辣辣好正啊🤩外層炸到好香,咬落去好煙韌~甜度適中! 下次黎都會想再order🤩韭菜鍋貼 & 原味鍋貼友人勁鍾意食!因為即叫即炸 剪得好香脆!每隻鍋貼都好多肉👍🏼好足料珍珠奶茶 🧋 & 黑糖珍珠鮮奶叫左少甜~珍珠好彈牙🤓味道都ok呢間餐廳真係唔錯!一定會再返嚟食

今日去完誠品睇書
咁岩見到隔離有間台灣嘢
由於太想念台灣啦!決定一於回味下台灣嘅食物啦☺️

D9 餐 - 番茄榨菜肉絲新竹米粉

滷肉飯

我同友人都覺得主食唔錯,但估唔到小食更加有驚喜!

即叫即炸~熱辣辣好正啊🤩

韭菜鍋貼 & 原味鍋貼

友人勁鍾意食!因為即叫即炸 剪得好香脆!
每隻鍋貼都好多肉👍🏼好足料

珍珠奶茶 🧋 & 黑糖珍珠鮮奶

叫左少甜~珍珠好彈牙🤓味道都ok

呢間餐廳真係唔錯!一定會再返嚟食
2021-05-31 259 瀏覽
今日day off 帶左爸爸試台灣野爸爸最中意台灣野😂 成年冇飛台灣都知佢掛住啦🥺🥺😘見寶琳有間台灣野 帶佢試牛肉麵(佢最愛😆🙌🏻 同埋細佬 一行三人Lunch 鋪面四正 大約坐到30-40人叫左個 半筋半肉牛肉麵 配凍珍珠奶茶 配炸丸係食家都知 去台灣一定要買半筋半肉牛肉麵分量適中 牛腩麵比較軟身湯底唔算濃度炸丸 好滋味 炸得好好 唔油膩台式滷肉飯 配凍烏龍茶 跟花枝丸滷肉汁加油 撈飯真係好滋味 花枝丸普普通通😌牛肉麵配凍珍珠奶茶 跟鍋貼珍珠奶茶好彈牙 比較重奶味CP值唔錯 可以再嚟😆😆
今日day off 帶左爸爸試台灣野

牛肉麵配凍珍珠奶茶 跟鍋貼
珍珠奶茶好彈牙 比較重奶味

CP值唔錯 可以再嚟😆😆

2021-05-22 261 瀏覽
行經誠品時發現了呢間台式菜,當然要試一試。首先點了一份椒鹽地爪薯條,本身薯條已炸得相當可口,再加上點點的椒鹽香,自然可激發口水的分泌,令人想愈食愈多。然是我點的台灣牛肉麵,由於是即點即製的關係,牛肉麵需大約10分鍾,上枱時給佢驚訝了一下,六十多元的套餐,牛肉麵竟有如此大份,有近5-6塊牛肉,牛肉香濃味,而且帶有點點的口感外,亦有點點的脂肪加多口感,兩者相加,達到了很出色的感覺,至於麵底,則是經典的台式刀削麵,麵質偏硬一點點,是我喜歡的口感,同樣份量相當多,則使是男生食也相當飽肚。至於飲品則點了台灣相當有名的黑糖珍珠鮮奶,外表帶有點點的黑糖可加強整杯飲品的香味,而且不太甜,我相當喜歡一個套餐大約六十多元,性價比很高
行經誠品時發現了呢間台式菜,當然要試一試。

一個套餐大約六十多元,性價比很高
2021-05-22 1687 瀏覽
今天和太太在荃灣宜家傢俬逛街,像被迫走路般逛足2小時,非常累人,離開後我們走到愉景新城,於誠品看到這家台式餐廳,因從未光顧過便決定試試位置:在愉景新城誠品書店出口位置,由於在書店內,不細心看可能會走漏。愉景新城本身遠離市區,從港鐵荃灣站走路約10分鐘,但同時附設巴士總站,尚算方便環境:餐廳在誠品書店中的一個小角落,由於是書店,本身比較寧靜。店的面積很小,座位與座位間的距離不多,所以環境只算一般服務:座位也只有不到廿個,所以需要等位。收銀店員很有禮貌亦會解釋套餐的內容,更會幫忙消毒枱面食物:餐廳是八方雲集旗下,當然主推台式食物,同時亦有一些台式飲品選擇蕃茄水餃麵餐 $56蕃茄湯底用上茄蓉及切件蕃茄,香濃鮮甜。內含韭菜饀的水餃很香,餃皮厚度適中,不會太厚麵軟硬適中,整體開胃而味道不錯飄香懷舊滷肉飯 $38滷肉飯有一堆切粒的滷豬肉、半隻雞蛋及兩條菜,以此價格來說屬合理。豬肉半肥瘦,滷水味香但不會濃;雞蛋同樣用滷水汁浸過所以帶點鹹味。由於本人喜歡味濃,故加了一些店家自製的辣椒醬,令味道更提升,必定要試試地瓜丸 $27/5粒炸至香脆的小食,外脆內軟,番薯味香但不會太甜,適合怕甜的朋友原味鍋貼 $

位置:

環境:

服務:

食物:

蕃茄水餃麵餐 $56

蕃茄水餃麵餐
麵軟硬適中,整體開胃而味道不錯

飄香懷舊滷肉飯
飄香懷舊滷肉飯 $38

地瓜丸 $27/5粒

原味鍋貼
原味鍋貼 $20/5隻
鍋貼是另一款我們追加的小食,共點了十隻。煎出來顏色呈金黃色,很討好而且非常香,豬肉饀香及多汁,味道很好

黑糖珍珠仙草鮮奶
黑糖珍珠仙草鮮奶 $29
說到台式飲品,我最愛就是黑糖鮮奶,所以便選了這款。黑糖味不算濃,但珍珠及仙草的甜味能彌補,整體亦夠香滑,算是不錯

黑糖紅豆鮮奶 $28
這款同樣黑糖味略為不足,然而紅豆比珍珠更甜,亦同樣香滑,個人建議要少甜少冰

總括而言,這家台式餐廳算是不錯,但尚有不少改善空間,尤其是服務方面,以店員這麼多來就略為失色

🌺八方台式麵屋 @bafangnoodles
🌺地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城地下1010號舖
2021-05-20
飄香懷舊滷肉飯
原味鍋貼
黑糖珍珠仙草鮮奶
2021-05-12 454 瀏覽
去荃灣 D‧PARK 愉景新城的誠品書店買書後,看到書店內的有間台灣餐廳 ─ 八方台式麵屋,想起自己跟朋友在書店看書看到忘掉時間,還未食晚飯哈哈!就決定一試!我們點了兩個套餐,各有一份主食,配搭一份小吃及一杯飲品,我點了台灣牛肉麵 (蕃茄湯底),蕃茄湯底鮮甜,配菜是溏心蛋,麵條是粗麵,所以十分彈牙及掛湯,牛肉是牛腩及牛展,硬度度及肥瘦適中,很大件,咬下時很嫩富肉汁!小食是椒鹽地瓜薯條,炸得香脆可口,因是地瓜做的薯條,帶有甘甜的味道!非常惹味!朋友點了韮菜水餃湯麵,麵條是幼身,口感很彈牙,不會煮得過腍,韮菜水餃豬肉鮮嫩,很香韮菜味,餃子皮薄飽滿多肉汁,有四大粒!小食是滷肉小白菜,滷肉汁調味不錯!另外兩杯飲料是台灣茉香綠茶及芋圓奶茶,芋圓奶茶奶味濃郁,自選甜度選了微甜少冰恰到好處,芋圓煙煙韌韌富有口感!茉香綠茶的茉香味很突出,微甜的甜度十分好喝!在文青的地方吃著台灣的美食,很像置身在台灣的感覺!

台灣牛肉麵

韮菜水餃湯麵

2021-05-10
台灣牛肉麵
韮菜水餃湯麵
  • 椒鹽地瓜薯條
2021-05-09 218 瀏覽
今天逛書店,看到書店內有間台式麵店,正好肚子又餓,便幫襯吃晚餐。餐牌上都是一些台式麵食和小食,看來很美味,於是便叫了幾款來品嚐。“台灣牛肉麵+番茄湯”,大大塊的牛腱和牛腩,腍軟而有肉味。惹味的番茄濃湯,配上爽口煙韌的麵條,真是一碗“好”麵。“台灣肉燥麵”,半肥瘦的台式滷肉,很入味,再加上半隻滷水蛋,麵質一樣彈牙,不錯。“原味鍋貼”,雖然沒有特別調味,但煎得很香,裏面的豬肉餡亦很美味。“地瓜丸”,外皮是炸得脆卜卜的糯米粉,內餡是香甜的番薯,口感極佳。飲品:“黑糖珍珠鮮奶”,“芋圓奶茶”,比較特別的是芋圓奶茶,一粒粒包裹著芋頭粒的晶瑩粉圓,入口散發出芋香,奶茶也很滑。這裏的食物,是即叫即製的,非常新鮮,所以客人要稍等,但等一下便可嚐美食,相信客人也很樂意的。

2021-05-08 191 瀏覽
呢間餐廳位於誠品入面,個位置有少少隱蔽,但係餐廳裝修環境都好企理,好有文青風格。呢度主打台灣麵食,有單點或者套餐可以揀,亦都可以外賣珍珠奶茶。朋友今次就試蕃茄鮮濃湯系列入面嘅蕃茄水餃麵餐,揀咗韭菜餃四隻,另外仲轉咗做麻辣蕃茄湯底,個蕃茄湯底有好濃嘅蕃茄味,麻辣蕃茄好特別好惹味,個麻辣麻得好過癮,好啱食辣嘅朋友,個麵嘅質地好彈牙,由台灣麵粉整成係唔同啲,索曬麻辣湯底嘅香味。呢個餐我哋揀咗配原味鍋貼,啲鍋貼新鮮熱辣煎出嚟,個皮好香脆,餃子餡料豐富,咬落去仲有肉汁!至於我呢個麻醬控,就一定揀濃香麻醬麵,個麻醬真係香到不得了,配埋超彈牙嘅粗麵,真係好正!每個套餐都可以跟一杯台式飲品,黑糖冬瓜茶同珍珠奶茶都甜度適中,珍珠好有咬口。我哋仲叫咗個士林夜市雙拼,即係鹽酥雞拼花枝丸,2款都炸得非常香脆,花枝丸好彈牙,入面真係有花枝粒,鹽酥雞皮脆內嫰,炸到金黃色,個口味真係好似喺台灣食過啲鹽素雞咁,重點係個價錢仲要好抵食!
2021-05-04 193 瀏覽
去開荃灣買野,就搵住附近的家姐食晚餐,去左愉景新城「八芳台式麵屋」,家姐話成日經過想試,今次終於來食了,食物質素不錯,家姐話會 encore。蕃茄牛肉麵  - 蕃茄湯底濃又鮮甜,牛肉尚算軟腍,麵條軟硬適中。原味水餃湯麵 - 湯底好飲,水餃大大粒,餡料算多,麵條軟淋爽滑。地瓜薯條 - 外脆內軟,香甜有口感,好好食,吃不停,下次一定再叫。皮蛋豆腐 - 豆腐好滑,皮蛋味濃,兩者加埋好夾。最後叫了珍珠奶茶及蜂蜜檸檬,大大杯,2杯也不太甜。

蕃茄牛肉麵  - 蕃茄湯底濃又鮮甜,牛肉尚算軟

腍,麵條軟硬適中。

皮蛋豆腐 - 豆腐好滑,皮蛋味濃,兩者加埋好夾。

最後叫了珍珠奶茶及蜂蜜檸檬,大大杯,2杯也不太甜。