2024-08-11 142 瀏覽
富東邨街市都有唔少餐廳,有時食厭咗飯同埋麵就會想食餃子。八方雲集係一個好唔錯嘅選,價錢合宜份量都夠飽😗🔖麵線套餐麵線入面有豬大腸,芫荽,同埋幼細嘅面線。另外仲有6隻煎餃,煎餃發揮正正常常。同埋一杯珍珠奶茶,奶茶味道一般,奶味同茶味都唔夠濃,不過過吓口癮係OK嘅😂成個餐大概10分鐘內就有得食,所以如果想食個快餐,八方雲集係一個好唔錯嘅選擇。美中不足係鋪入面冷氣唔夠,夏天食嘅話會食到汗流浹背😅希望個冷氣可以開大啲,或者安排多啲風扇

🔖麵線套餐

2023-06-23 920 瀏覽
嚟到八方雲集,梗係要食餃子同埋大腸麵線啦,餃子味道非常多,有煮嘅水餃或者係煎餃子,我最鍾意韭菜餃子同埋粟米餃子,餡料非常足料,每一粒都充滿着好多嘅粟米,非常香口
2023-05-12 671 瀏覽
上星期又遲左翻屋企,唔想屋企人特登等我食飯,所以就走左去買外賣,東涌其實多左好多選擇,不過我習慣左食呢中間,而且又唔係成日嗌外賣,所以嗌來嗌去都係食呢一間既“有營套餐”,貪佢有一大盒菜夠營養。“有營套餐”55蚊包括有:原味鍋貼,自己攞醬汁,我通常會拎一包醋,夾住鍋貼咸咸酸酸開冑又好食。每一口銅貼內既餡都好充足,每一次都好有水準。大腸麵線材料唔多,但味道好似台灣一樣,濃濃烈烈既一大碗,食落既暖又飽肚。最鐘意餐既菜,蠔油係店家自訂,好彩唔算落得多,保持到健康。菜好新鮮既。唔會煮到過淋,夠爽口。👍不過豆漿甜度可以調低少少,有啲似糖水,因為營養餐,都希望成件事係全面啲。題外話:今次外賣等左十幾分鐘,原因係漏左單,希望店員小心啲,🙏

“有營套餐”55蚊包括有:
鍋貼

大腸麵線

蠔油青菜

凍豆漿

2023-05-12
10 分鐘 (外賣自取)
鍋貼
大腸麵線
蠔油青菜
凍豆漿
2023-04-02 351 瀏覽
行到東涌附近好想食餃子,淨係搵到呢間鋪見都幾多人食應該味道都好好,嗌咗招牌鍋貼同咖哩味鍋貼,明顯哋咖哩味似係現整,招牌鍋貼就似之前整好因為唔夠熱,呢間個套餐仲可以包埋任何珍珠奶茶唔加錢,呢樣嘢都幾抵嘅
2023-03-28 88 瀏覽
八芳雲集價錢既實惠又美味,快靚正外賣首選,個人喜歡有營套餐 ($55) ,亦非常推介外食一族。現在都市人都大多食無定時,八芳也追隨其他逐步邁向健康主義的理念的餐廳,加入蔬菜於套餐內。蠔油生菜,食過數十次,每一次分量也很多,而且不過咸,讚鍋貼在你面前煎,件件都煎到金金黃黃外面十分香脆,內里的菜肉餡平圴分佈,每一口更是滋味,醋、鼓油包隨意拿,個人喜歡加醋,酸酸地很開胃。台灣大腸麵線,就是台灣坐在街角吃的味道。分量適中,不過咸,大大碗再加一杯豆漿,只是55元,推介。店員有禮貌,勤快,會繼續幫襯。

蠔油時菜
蠔油生菜,食過數十次,每一次分量也很多,而且不過咸,讚
招牌鍋貼

蚵仔麵線

店員有禮貌,勤快,會繼續幫襯。
2 分鐘 (外賣自取)
蠔油時菜
招牌鍋貼
蚵仔麵線
2022-06-13 693 瀏覽
八方的價位一直都是很平價,而且口味也越來越多,還有麵食。 韓式辣味水餃內餡採用韓式泡菜,以辣味提出豬肉香氣,滿滿嗆辣帶勁的香氣,不用沾醬就很有味道。 黃金咖哩鍋貼鍋貼內餡加入咖哩香料制作,每一口都帶著咖哩的香氣,讓味蕾品嚐不同層次的感受。 紅油抄手薄皮包製的餛飩,佐以大量蔥花,淋上帶著少許辣度的紅油,就是一碗開胃的紅油抄手。 台灣麵線大腸與肉丸組合的麵線,麵線裡的每一種食材都很入味,麵線吃起來不會太軟爛。 酸辣湯料很豐富,筍絲、豆腐、肉絲、紅蘿蔔絲、黑木耳,喝起來微酸微辣的。 豆漿以非基因改造黃豆磨製而成,口感順滑且又有營養。

八方的價位一直都是很平價,而且口味也越來越多,還有麵食。

韓式辣味水餃

黃金咖哩鍋貼

紅油抄手

台灣麵線

酸辣湯

豆漿
以非基因改造黃豆磨製而成,口感順滑且又有營養。
2021-03-03 1118 瀏覽
八方雲集經常食,每次都鍾意點個麵線,今日就點了一個10號餐。餐包括一個大腸麵線,6個鍋貼或餃子,配一杯珍珠奶茶。如不要珍珠奶茶可以揀$16同價飲品,如$16以上,就要補回差價。鍋貼煎得啱啱好,唔會過燶,脆卜卜,好味有6隻,份量都足夠。大腸麵線味道好,有我鍾意的芫茜但兼份量太少,可能好味,所以覺得唔夠珍珠奶茶偏甜,所以我點了少甜,咁甜度就啱啱好喇。但珍珠痴埋一舊,唔散開,攪到我無食到,浪費了。整體都不錯,價錢為$45。

鍋貼煎得啱啱好,唔會過燶,脆卜卜,好味

有6隻,份量都足夠。
大腸麵線味道好,有我鍾意的芫茜

但兼份量太少,可能好味,所以覺得唔夠

整體都不錯,價錢為$45。
2020-11-07 646 瀏覽
很喜歡吃鍋貼, 在家附近有八方雲集, 見唔係好多人排隊,就買一份試下。店員服務都唔錯,我問他有冇啱啱即起的,他說可以要求即刻做, 大概等六分鐘。 我見有時間就等他。點了一個辣味鍋貼五件。 最喜歡吃熱辣辣的食品,剛剛煎起的,加上微辣,非常好吃, 辣度是小辣, 適合喜歡微辣的朋友。另外這個台灣阿仔麵線味道不算太 濃烈, 唯一不夠熱。座位不多,坐得不太舒服。是快餐形式的吃, 吃完即走。

另外這個台灣阿仔麵線味道不算太 濃烈, 唯一不夠熱。

座位不多,坐得不太舒服。是快餐形式的吃, 吃完即走。
2020-10-19 350 瀏覽
我一向都好鍾意食鍋貼水餃的上海式小食, 而香港最方便可食到的一定是「 八方雲集」了, 因為它確實多分店, 來自台灣感覺, 吸引不少學生大人小朋友都喜歡它呢! 我家附近都有一間, 我今天品嚐便是下午茶時間比較小人, 不用排隊啊! 下午茶都有麵或鍋貼或水餃可選, 都可選配豆漿等飲料, 價錢平而美味不錯呢! 我個人便比較喜歡菲菜為餃子裏的材料, 食完滿足口胃又可精神工作了! 八方雲集 (東涌分店)東涌富東村富東廣場地下18-19號鋪

八方雲集 (東涌分店)
東涌富東村富東廣場地下18-19號鋪
2020-06-26 369 瀏覽
我一向也喜歡吃上海菜,但是自己一個人又不想到上海餐廳。 心血來潮,就想起這家八方雲集鍋貼水餃專門店。這家八方雲集地點非常方便,由東涌地鐵站步行幾分鐘就到。 樓面比較小, 只放到幾張枱, 也不是坐得特別舒適,適合吃完即閃的人。我點了他們的招牌鍋貼四十元十隻。 他們的鍋貼是即叫即煎。 我一向喜歡 熱辣辣的食物,送上口的時候還是燙口的,這是賣點之一。 肉汁在鍋貼被咬開的時候,輕輕的流待在嘴裏,配上新鮮蔬菜和很薄的鍋貼皮,微微煎香,層次感豐富,口感十足。想速食上海菜的人值得來試一下。

我點了他們的招牌鍋貼四十元十隻。

想速食上海菜的人值得來試一下。
2019-08-24 583 瀏覽
以前細個好鐘意食八方雲集 貪佢平靚正今日見唔太餓就叫左1 碗 大腸麵線 外賣但真係比較細碗大腸份量就唔多 , 都有2,3 舊 但可能係外賣真係比較細碗咸味適中,還好有小小莞荽整體算唔錯等左10 分鐘左右就拎得
以前細個好鐘意食八方雲集
貪佢平靚正
今日見唔太餓
就叫左1 碗 大腸麵線 外賣
但真係比較細碗

大腸份量就唔多 , 都有2,3 舊
但可能係外賣真係比較細碗
咸味適中,還好有小小莞荽
整體算唔錯
等左10 分鐘左右就拎得

2019-08-17 255 瀏覽
叫左個面線連餃子套餐,順便加多杯涷椰果奶茶,總共54蚊餃子係咖哩味,同埋韓國味面線軟滑,配料係豬腸同肉丸連埋餃子,個餐份量都ok飽餃子味道就同平時一樣無分別奶茶麻麻,半杯都係冰,勁快飲曬張枱比一般茶餐廳細,亦比較迫食完之後肚瀉,應該係杯奶茶出事應該唔會再幫襯,肚痛同肚瀉好阻礙工作
叫左個面線連餃子套餐,
順便加多杯涷椰果奶茶,總共54蚊
餃子係咖哩味,同埋韓國味
面線軟滑,配料係豬腸同肉丸
連埋餃子,個餐份量都ok飽
餃子味道就同平時一樣無分別
奶茶麻麻,半杯都係冰,勁快飲曬
張枱比一般茶餐廳細,亦比較迫
食完之後肚瀉,應該係杯奶茶出事
應該唔會再幫襯,肚痛同肚瀉好阻礙工作
11號套餐:台式麻醬麵、韮菜鍋貼、酸梅湯台式麻醬麵:麵,滑,微彈牙,不乾不糊不爽,一般。麻醬,一般香,有少小蔥粒,量足,沒了,料太少。還有一點煮麵的水附送。韮菜鍋貼:皮,不厚不薄,不乾不糊,煎不焦不脆微香,只煎了一面,包漏孔嚴重。餡,不乾不硬,菜肉比例一般,味香港口味比較濃。酸梅湯:冰多湯少,台式封膠面杯裝飲料有冰不夠碎都可以算了,就是 不是嘛,大塊冰粒已經很有問題,還要杯底堆到表面都是冰。酸梅湯……變了是這杯冰的調味。不誠實的商家。調味料黑醋:酸是酸,黑,不鮮。食麵線加點酸味還可以,食餃子放不會覺得變好吃了。調味料辣醬:辣是辣,紅透明,不香不甜,不辣不行的還是會放,沒得選,但除了辣就沒了,一點都不香,不會吸引人放,好香不好辣者不建議放。
11號套餐:台式麻醬麵、韮菜鍋貼、酸梅湯
2019-04-04
2 分鐘 (堂食)
2019-02-16 298 瀏覽
約左朋友係東涌,見未夠鐘又餓餓地,就去左食八方雲集。一排無食佢都仲keep到水準,鍋貼皮薄又味道又好,如果熱啲就更加perfect啦!而且呢到座位都夠多,想坐底食少少野就岩晒啦
約左朋友係東涌,見未夠鐘又餓餓地,就去左食八方雲集。
而且呢到座位都夠多,想坐底食少少野就岩晒啦
2019-02-16
2018-08-25 349 瀏覽
每日早餐都好重要嫁,今日黎返個台式中餐先。東涌食市唔多,但大家可以行去富東商場地下,有個街市,街市出面都有好多小型食市,兩三人行完山踏完單車shopping 完都可以去覓食,價錢都合理,選擇比起東薈城個邊多好多。八方雲集出名係煎餃,一定要食。要左個大腸麵線餐,有麵線有煎餃有珍珠奶茶。煎餃係韭菜餡,食落有少少咸,都ok幾香口。麵線比想像中好食除左有大腸,仲有冬菇同笋絲,麵線煮到岩岩好唔會淋晒,食嘅時候一定要落醋同辣醬,甘樣會更好味珍珠奶茶嘅珍珠係細珍珠,口感岩岩好唔會好硬,奶茶味就淡左D,濃返少少就好
每日早餐都好重要嫁,今日黎返個台式中餐先。
八方雲集出名係煎餃,一定要食。
要左個大腸麵線餐,有麵線有煎餃有珍珠奶茶。
煎餃係韭菜餡,食落有少少咸,都ok幾香口。
麵線比想像中好食
珍珠奶茶嘅珍珠係細珍珠,口感岩岩好
唔會好硬,奶茶味就淡左D,濃返少少就好
外賣自取