2017-12-25 854 瀏覽
又到週未,平時食開快餐早餐,今次決定飲茶,輕輕鬆鬆過上午,就來這間八月小品,早上人流並不算太多,一入去已經有位,因為一個人飲茶的關係,所以都沒有叫太多東西,都是叫了二籠就夠了。鮮蝦九菜餃上菜時都仲係熱的,內有蝦仁在餃當中,皮就厚身少少,不過不失。牛肉腸粉餡料並不算太多,而且也算細份,不過食下去味道都還不錯。整體服務都算不錯,上菜也算快,叫待應過來幫手,也很快有回應,不過價錢比其他茶樓就貴少少。但勝在服務不錯。

鮮蝦九菜餃

牛肉腸粉
餡料並不算太多,而且也算細份,不過食下去味道都還不錯。

但勝在服務不錯。
2017-12-01 819 瀏覽
服務太差了,本身去飲茶系開心,但最後還是不開心地離去,令人感到非常失望食物味道本身沒有什麼特別好吃,都是普普通通啦,不過有某些就超中伏,價錢又唔合理,唉....不會再去不小心劃錯左想改返,又唔比人改,又話出左張單,嘢都未開始吃,就出左單,上次佢地有員工打錯單,比媽咪發現左,之後先咪死死地去改單囉!收多我哋10幾蚊今次因為第一次劃果個套餐 唔小心畫錯左,已經話唔好意思睇錯左 又唔比人改,又夾硬要修多人9蚊,唉,說話態度又差!佢哋落錯單張單出左都可以改,我Take錯左又唔比改,衰。
食物味道本身沒有什麼特別好吃,都是普普通通啦,不過有某些就
超中伏,價錢又唔合理,唉....不會再去
2017-09-23 1362 瀏覽
正常到不得了,特色點心唔算太多,款色選擇都唔多,所以環境門口俾人太高期望,以為係fusion 高級點心屋。鳳爪細細只都幾濃味,一籠都有4-5只,所以係細的。有柚皮係底,幾得意!鮮竹卷入面唔係齋,係有啲肉,不過個湯好有香濃魚味,都算過得去。蝦餃好好味,蝦好大只,皮唔厚,推介要食!

蝦餃好好味
,蝦好大只,皮唔厚,推介要食!

鳳爪
鮮竹卷
2017-09-23
用餐優惠
優惠券
鳳爪
2017-08-24 1390 瀏覽
睇咗之前嘅食評,加上美心中菜食品質素每況愈下(日前光顧信德美心,食物同服務差到前所未見),絶不抱有任何希望,朋友聚會最緊要地點方便,去到叫了一個6人套餐$1020全包宴,連甜品共十道菜,價錢超抵,味道唔錯噃! 海参翠玉瓜很惹味,係甜品紫米露就唔得; 服務態度超好,上至黑衫下至傳菜都好態度,有效率…可能我哋好彩卦!
2017-08-16 1041 瀏覽
唸著一家人個個有時間難得聚會,近近地就利左呢間食,但既可惜又失望.....一開始,我家哥哥Walk in 攞左枱,我媽媽第二個到唸著入去,點知個侍應要佢企向出面,但我地已經book左四位,要等到我家姐同我到左先入到,都算啦。叫餐嘅時候,咩餸都冇,叫咩冇咩,連豆腐都冇,仲要有餸未食完就拎走左,一個字 --- 嬲。啲餸唔多就唸著叫甜品啦,點知個蛋散就有一陣噏味,咬左一小口已經唔再食。很失望,唔會想再幫襯。

很失望,唔會想再幫襯。
勁臭炸蛋散
2017-08-14
2017-08-14 765 瀏覽
今晚一家人食飯,諗住未食過就試下,點知…味道麻麻。食左5樣野加兩個甜品醉雞麻麻地,酒味唔出。麻辣鴨舌幾好食個麻辣汁整得幾好,唔太辣但麻。拔絲咕嚕肉都味道Ok,都脆口,係做唔到拔絲囉…。bb鴿普通冇咩特別。米湯魚腐翡翠苗,啲魚腐冇味,又勁林…八點食,豆腐又冇,呵仔砵又冇,魚腩煲又冇 ,搞到都唔知想叫咩好……甜品我食左薑汁雙皮奶同蛋散。雙皮奶Ok,蛋散有一陣油味服務態度Ok嘅,環境都Ok嘅埋單前要睇清楚張單,因為差啲計多左個餸錢,同個職員講返,佢就即刻走黎睇下,仲要好快手咁收晒枱啲野(個咕嚕肉有兩舊都收埋)不過算啦,因為上左甜品。整體唔好,唔會再試。
醉雞麻麻地,酒味唔出
。麻辣鴨舌幾好食
。bb鴿普通冇咩特別。米湯魚腐翡翠苗,啲魚腐冇味,又勁林…
甜品我食左薑汁雙皮奶同蛋散。雙皮奶Ok,蛋散
有一陣油味
服務態度Ok嘅,環境都Ok嘅

整體唔好,唔會再試。
2017-08-06 832 瀏覽
對於美心集團的飲茶地方一向都有信心。朝著應該不太差的心態來到八月小品。星期日既下午3時來到不用等就可以入座了。以後今日會有下午茶優惠但卻原來優惠只在星期一至五才有。見索價也不太貴就隨意點了3個點心蝦餃:買相飽滿的可惜仔細一看 所有皮都是破的。至於味道是淡淡的,一點鮮甜味也沒有。XO醬炒羅白糕:配料十分足料的又韮菜花芽菜等可惜沒有鑊氣及只有大量油。相信是鑊都未熱就下鑊及隨意炒了一下做上碟。又係無咩味。什菇蒸魚肚: 只可以說都係無味。都幾失望既一餐。2個茶錢加3個點心共130元。如果好食就係好值既。可惜3樣食物都同時失分。所以一定無下次。

見索價也不太貴就隨意點了3個點心

什菇蒸魚肚: 只可以說都係無味。

2017-05-08 1540 瀏覽
黃大仙開左好多新餐廳,今曰就去試左八月小品的晚餐。魚腐咸肉莧菜煲 - 魚腐個樣雖然好似魚蛋,但肉質都係似返魚腐咁淋淋地。雖然味道一般,好彩莧菜分量都唔少,值回票價。煎焗魚腩煲 - 魚腩煲有驚喜,魚腩煎得外焦內嫩,而且炸蒜頭都好味。樟菜鴨 (半隻) - 樟菜鴨等左好耐先上菜,而且好細隻下,D個價錢真係唔值。最後三個人叫多兩個白飯Share,已經好夠飽。整體而言,餐廳環境尚算舒適,食物質素不過不失,但款式唔算多,而且加埋茶位加一都唔算平,性價比唔高。
黃大仙開左好多新餐廳,今曰就去試左八月小品的晚餐。
魚腐咸肉莧菜煲

煎焗魚腩煲

樟菜鴨 (半隻)
最後三個人叫多兩個白飯Share,已經好夠飽。
2017-04-29
煎焗魚腩煲
2017-05-04 966 瀏覽
今日中午落去食午餐,叫左綿花雞,雞札,鹹水角,芋頭糕,燒賣,珍珠雞。全都都吾鹹,淡味,芋頭糕無芋頭,粉太多、珍珠雞上面有瑤柱,味淡,甜味為主,吾好食、燒賣上的蝦好假,一點味都沒有,太差,鹹水角係最好,夠脆,熱,綿花雞ok,魚肚足料,而雞札入面的魚肚比較硬,吾入味,總括麻麻地,食新裝修食環境,服務ok,no encore
2017-05-03
10 分鐘 (堂食)
2017-04-12 1185 瀏覽
星期六下午一行七人有大有細,因不想曬太多時間排隊等位食飯,於是提早大約五時三十分,到達八月小品食晚飯,當時成個場只見有一圍大圓檯正在用餐,職員問我有否訂枱?我說沒有。之後佢就帶我哋去坐一張長檯(是用四張四方檯搭成的),當時我曾經要求職員,可否給我一張圓臺,反正我都人齊,食完我會立即離開,不會阻你時間。但職員說所有檯已經比人訂滿,冇辦法!由於已經坐下,心祇想叫菜食飽走人,當餸菜送到檯時,我們只好像八爪魚般將手伸到最長夾餸,到最後不用一小時用餐完畢離開,當時眼望入座率連一半客人都冇,心有不忿,點解咁死板?唔識得靈活調配,讓客人坐得舒適用餐,未見過咁差的服務態度!
但職員說所有檯已經比人訂滿,冇辦法!
2017-03-23 1317 瀏覽
就禁睇菜牌,啲菜式真係好似大排檔,裝修就茶樓!地方光鮮寬落,環境係舒適乾淨既!食過未裝修改名前個間,好食再黎,點知叫左八月小品,聽個部長講係轉左營!茶要左香片,係清香既!前菜有碟花生,收10蚊!個味幾好,好冧好入味,不過唔係好勻混,有啲好重香料味,有啲好重橙皮味正常滷水味個啲就正!菠蘿生炒骨食好啦,唔好聞啊!個醋味超共鼻不過係好食既!雖然醋味勁,但入口唔會太酸,開胃!是日廚師推介~上湯魚腐翡翠苗清清地,唔錯!最緊要係好多菜正整體黎講用料係ok既,生炒骨唔會話肥,魚腐都係自家做既!不過兩餸兩個飯,加埋茶介同一之後,過兩舊,覺得小貴,因為餸既size好細!如果當晚想少食既話,係ok既,大食我諗兩人都要5舊落樓,茶樓禁既鋪,呢個價位好似又未至於喎!
就禁睇菜牌,啲菜式真係好似大排檔,
裝修就茶樓!
地方光鮮寬落,環境係舒適乾淨既!

茶要左香片,係清香既!

前菜有碟花生,收10蚊!

正常滷水味個啲就正!

菠蘿生炒骨
食好啦,唔好聞啊!個醋味超共鼻

不過係好食既!雖然醋味勁,但入口唔會太酸,開胃!

是日廚師推介~上湯魚腐翡翠苗
清清地,唔錯!
最緊要係好多菜

整體黎講用料係ok既,生炒骨唔會話肥,魚腐都係自家做既!

如果當晚想少食既話,係ok既,
2017-03-22
2017-02-26 1501 瀏覽
今日星期日飲茶日,就試試屋企附近新開的茶樓,由於裝修走新潮現代路線,再加上落地玻璃夠光猛,所以俾人特別企理的感覺,侍應亦都唔係著舊式茶樓制服,令人感覺較為年輕同有活力。而且侍應反應夠快,由接待處姐姐到入面既經理,都非常好禮貌,接待處姐姐直頭係等位既未催,已經同同事講出面多人等位,叫同事快快手執枱,呢樣值得讚。
素粉果
芝麻卷
蝦腸
素春卷
蝦餃
題外話/補充資料: 由於裝修走新潮現代路線,用超多射燈,其實會幾熱。
2017-02-26
15 分鐘 (堂食)
素粉果
蝦腸
素春卷
2017-02-25 996 瀏覽
見到屋企附近領X商場翻新後有間新派酒樓就帶阿爸阿媽走去試下,拿飛等咗十五分鐘左右就有位好似幾好彩,入到去點咗叉燒腸、棉花雞、燒賣、叉燒包、山竹牛肉、潮州粉果、豉油皇吊片炒麵⋯⋯點知一籠叉燒包得兩個,仲要細細個,粉果細粒過乒乓波,腸粉又唔淋,未計加一$68既炒麵分唔到四個茶樓碗,啲吊片就無喇,只有幾條吊絲,未食完就收野,無晒水又唔理,完全無禮貌!差差差!!啲茶杯同碗黏住啲食物碎,唔自己洗都唔知點用,又無倒洗碗水個個大碗,又唔幫客人倒個啲洗碗水,全部要自己搞。加一服務費就收,但無服務提供囉!派飛個個又俾啲過左十幾個先返黎嘅入先,無制度可言。勁差差差!呢啲質素,唔怪得知拿飛之後咁快有位。以美X大集團黎講算係超級低水準,雖然開咗先一個星期左右,但應該唔會再有下次。食野都系想舒舒服服啫,都咁難!
2017-02-25
15 分鐘 (堂食)
午餐
2017-02-20 1274 瀏覽
由於此店因租領展嘅關係,美心不得不走向扮高級路線了,食物平凡中顯出不平凡,雖然份量剛好,但價錢略貴,而且枱真係太細,要快手食,唔好掛住吹水。呢晚食咗個二人餐,有老火湯、半隻沙薑雞、黃金基圍蝦、海味湯扣銀蘿,但係呢個餐($238) 係唔包"靚仔"嘅,所以要另叫($10一碗) ,再加多個滑蛋蝦仁($68) ,飲埋豆漿($8) ,連埋茶每位$9再加碟烚花生($10),加埋一埋單三百幾,抵唔抵見仁見智,我就話一餐半餐喺呢啲咁嘅地方算係咁啦。
2017-02-19
  • 滑蛋蝦仁($68)
2017-02-18 901 瀏覽
新店上週日才開張,趁今天週末假期兩口子來試菜「一盅兩件」。因為來到還早,還未到早上九時,所以不用等位直入,還有卡座。己在坐的食客比想像的多,都己坐了九成滿,十分熱鬧。店內陳設佈局也十分配合店名『小品』的特點,2人坐十分充足,枱比一般酒樓的細,多幾樣點心的話都不夠位放,第二輪送點心的職員只顧把點心放上枱面,甚至把她的托盤放在我吃東西的位置上,汗顏。。。到第三輪,我們已把吃完的碟子叠好放在枱邊,但那個傳菜的也是只顧把點心放在差不多沒有位的枱上,像是看不到那兩隻空碟,要我出聲請也收回,她才有所動作,有點不能接受。。。希望食店可以改良一下蒸籠和碟子的尺寸,以及員工的對應,以免其他食客也有同樣的情況或感受。說回食物,整體有中上的水準,也保持到美心集團走中檔路線食肆的一貫水平。沙律明蝦角:熱哄哄,香脆可口!蛋撻不過不失,但不是酥皮,是普通曲奇皮,如對這方面有執著的食客可能接受不了。山竹牛肉球,豉汁蒸鳯爪:正常水準,味道不太重,適合口味偏淡的人仕。百花釀魚肚:足料,蝦肉夠彈牙。咖哩牛柏葉:入味得來適合清淡口味人仕。週六算假期價錢,就算多早來到也沒有優惠價,6個點心連茶錢也差不多二百元。還是平日自己放
新店上週日才開張,趁今天週末假期兩口子來試菜「一盅兩件」。

沙律明蝦角:熱哄哄,香脆可口!

沙律明蝦角、酥皮雞蛋撻
山竹牛肉球,豉汁蒸鳯爪
百花釀魚肚:足料,蝦肉夠彈牙。
百花釀魚肚
咖哩牛柏葉:入味得來適合清淡口味人仕。
咖哩汁牛柏葉

還是平日自己放假時來吃個早茶會較抵。
1954 瀏覽
2017-02-18
$93 (早餐)
沙律明蝦角、酥皮雞蛋撻
百花釀魚肚
咖哩汁牛柏葉
  • 沙律明蝦角、百花釀魚肚