2023-10-16 79 瀏覽
發掘下公司附近有咩餐廳可以食生蠔🦪搵搵下會發現JJ之前係呢間餐廳慶祝過生日🥳所以嚟食下⭐️生蠔6隻每次生蠔🦪來貨產地都不同,可以睇下個板寫嘅產地。今次每個產地嚟一隻生蠔試試,有Boomer Bay、Saldanha Bay、Mauger、Poesie、Ronald Lambert、KYS,由澳洲、南非到法國,由淡至濃味。生蠔都新鮮肥美❤️⭐️龍蝦包個包類似排包嘅口感,甜甜的軟軟的,放上沙律菜🥗、大大塊肉質鮮嫩嘅龍蝦🦞肉、醬汁,形成口感豐富⭐️炸魚薯條炸魚外層酥脆金黃,內部魚肉鮮嫩多汁,搭配埋炸得香脆嘅薯條🍟,呢個配搭無得輸

⭐️生蠔6隻

⭐️龍蝦包

⭐️炸魚薯條

2023-09-15 309 瀏覽
好少搵到正既蠔吧,但就比我地發現西環有間正蠔吧,立即同🐷一齊試,地點以為好隱蔽,但其實好易搵❤️先來個生蠔拼盤($396/6隻)1. Beomer Bay:清甜爽脆,帶有淡淡的海洋風味和輕微的鹹味。2. Saldanha Bay:口感鮮美,擁有豐富的鮮味和柔滑的質地。3. Poésie:滋味濃郁,具有濃厚的海洋鮮味和出色的口感。4. Ronald Lambert:鮮甜可口,肉質豐滿且味道鮮美,帶有淡淡的海洋氣息。5. Sentinelle:清爽宜人,帶著淡淡的甘甜和微妙的海洋風味。6. Ostra Regal:味道豐富,結合了濃郁的海洋滋味和柔軟的口感,令人回味無窮。由淡慢慢吃岀濃濃海水creamy 味的生蠔雜錦冷切肉拼盤:莎樂美腸帶有豐富的香味和輕微的辣味,巴馬臣火腿散發著濃郁的鹹香,辣肉腸則帶來辛辣的風味,三者組成多層次的美味。美國頂級肉眼扒:肉眼扒有著濃郁的肉香,質地鮮嫩多汁,每一口都能感受到肉質的豐厚和原始的牛肉風味,給人一種滿足和享受的感覺。

先來個生蠔拼盤($396/6隻)

由淡慢慢吃岀濃濃海水creamy 味的生蠔

2023-09-10 180 瀏覽
Duck哥🦆診放假陪Duck嫂🦆去上環海味街入貨🛍,行得攰攰哋又到咗食晚飯時間🕖,Duck嫂🦆話要舒舒服服坐低食牛扒🥩,收到🫡!於是上Openrice 查下附近有咩好介紹,見有間連明星都有幫襯嘅餐廳“八蠔吧”就係附近,當然要試下啦😆!餐廳門口裝修得比較低調,但進入餐廳後又呈現出一種既時尚又高格調嘅氛圍🥰,座位舒適閮落空間感十足。坐低睇真啲,發現原來所有畫作🎑及擺設🏺都與蠔🦪有關。法色蒜蓉牛油焗田螺 $98焗得好靚嘅田螺肉放係薯蓉🥔上面,再用一個球形盤碟盛載🍵,感覺高级又精緻。螺肉柔軟嫩滑,薯蓉十分幼滑,薯味突出😍,每食一口都充斥著香濃嘅牛油🧈蒜香🧄味,勁好食😋。焗蠔拼盤 $178(3隻) 入到嚟蠔吧當然想試下佢地嘅生蠔🦪,但可惜當日狀態不佳,唯有叫焗蠔😆;焗蠔有3️⃣款口味,基爾帕特里克煙肉、洛克菲勒式及牛油香草,蠔新鮮飽滿多汁,口感creamy帶礦物味,用煙肉🥓或牛油🧈香草一齊焗,味道香濃惹味😋,用洛克菲勒配蠔齊焗,令味道更鮮香,口感更豐富🥰。美國頂級肉眼扒配 季節蔬菜及燒汁 $428肉眼扒🥩烤得十分出色,表面焦脆香口,7️⃣成熟成度啱啱好,肉色呈鮮紅色🔴,內質軟嫩多汁,牛味香濃🥰。配

法色蒜蓉牛油焗田螺 $98

焗蠔拼盤 $178(3隻)

美國頂級肉眼扒配 季節蔬菜及燒汁 $428
肉眼扒🥩烤得十分出色,表面焦脆香口,7️⃣成熟成度啱啱好,肉色呈鮮紅色🔴,內質軟嫩多汁,牛味香濃🥰。配菜有烤過嘅球芽甘藍及甘筍🥕,味道甘香清甜,惹味香口,仲配有幼滑又薯味香濃嘅薯蓉🥔,點埋燒汁一齊食更好味😋。

黑松露蘑菇意粉 $188
未上枱已經聞到陣陣松露香味😍,果然松露味道🍄香濃,意粉🍝軟硬度啱啱好,加上蘑菇🍄份量多又炒到香口入味,整體非常好食🤤。

總括而言,Duck哥Duck嫂好耐都未食過咁滿意既一餐,無論食物質素、環境和服務都冇乜得可以挑剔💯,強烈推薦俾大家,特別係鍾意食蠔,一定要去試下。

2023-09-05
  • 焗蠔拼盤
  • 法色蒜蓉牛油焗田螺
  • 美國頂級肉眼扒
  • 黑松露蘑菇意粉
2023-09-04 157 瀏覽
平時都好少會去上環食晚餐,但聽朋友介紹係海味參茸燕窩既文咸西街入便就有一間隱世星級蠔吧店內環境悠閑優雅,一入門口就有生蠔展示櫃,牆身有畫得栩栩如生壁畫,再加埋全部都同生蠔有關既畫作,非常有格調,睇得出係一間生蠔專門店餐廳除左必試環球生蠔外,其他西餐主菜小食都非常高質另外餐廳仲係全港首創生蠔 Omakase ,有機會下次要預約黎"蠔"飲"蠔"食食物方面:Bare and Natural Oyster (6pcs) : 選擇左六隻生蠔拼盤,可以試到不同品種既生蠔,由左到右,淡到濃,細心品嘗不同味道,仲可配上甘蔥醋汁或者包好既鮮檸檬享用    Boomer Bay -肉質飽滿脆身,味道淡身,但蘸上少少紅酒醋很突出到蠔鮮甜味清淡的堅果味    Saldanha Bay - 鹹味,緊實,新鮮的味道,帶有⻘⽠的甜味    Poesie - 生蠔層次豐富,先有海水的礦物,味道溫和,最後嚐到微味的果仁香,整體餘韻持久    Roland Lambert - 肉質肥美結實,風味細膩充滿層次,散發香甜氣,清新順口,在口中緩緩出的礦物質味道    Sentinelle - 以奶味濃郁而聞名,帶有淡淡的榛果和

餐廳除左必試環球生蠔外,其他西餐主菜小食都非常高質

食物方面:

Sentinelle - 以奶味濃郁而聞名,帶有淡淡的榛果和杏仁的味道,與少許檸檬或甘蔥醋汁就是完美搭配
    Ostra Regal - 法國皇室指定生蠔鮮甜圓潤飽滿,味道豐富有層次,第一口帶點溫柔的海水味,再來已是滿口鮮甜的果香味,鮮甜圓潤飽滿

Classic Beef Tartare : 牛肉他他加入青椒粒,鮮嫩有咬口,牛味重帶點辣味,加落鬆脆既多士,夠曬惹味

Whole Lobster Tail Mac & Cheese : 賣相非常吸睛,頂層放上一返咸芝士脆脆,廚師將龍蝦尾肉原條從龍蝦殼拔出,方便進食,龍蝦新鮮,口感彈牙,下層係滿滿既芝士同通心粉,極好味極邪惡
Ours Tips : 想試生蠔 Omakase 既朋友,記住要提早一日預約

網址: https://rawbar8hongkong.com/
2023-09-04
2023-09-03 29 瀏覽
為蠔🦪而來同朋友都好鍾意食蠔,上環八蠔吧好有水準,前來晚飯😍點了6款生蠔🦪澳嘅Boomer Bay 肉質飽滿滑溜又夠Creamy,海水味較重🦪南非Saldanha Bay 蠔味較淡,肉質軟滑其餘四隻都來自法國🦪Poésie:有不同層次的鮮甜味道,還有陣陣果香,很適合女生食用。🦪Roland Lambert :質地肉質結實,含礦物味,鮮甜可口。🦪Sentinelle: 非常creamy 。🦪Ostra Regal :第一啖入口,先有點海水鹹味,再來滿口鮮甜爽口,aftertaste 悠長~配上白酒,簡直一流💕再來酥炸生蠔(3pcs)粒粒肥美,新鮮炸起特別香脆🦞原隻龍蝦味意大利粉配龍蝦汁龍蝦肉鮮甜爽口彈牙,意粉索唒龍蝦汁美味經理非常有禮貌,照顧周到,有種賓至如歸嘅感覺,下次一定會再來♥️
為蠔🦪而來

同朋友都好鍾意食蠔,上環八蠔吧好有水準,前來晚飯😍

點了6款生蠔

🦪澳嘅Boomer Bay

肉質飽滿滑溜又夠Creamy,海水味較重

🦪南非Saldanha Bay

蠔味較淡,肉質軟滑

其餘四隻都來自法國

🦪Sentinelle: 非常creamy 。

配上白酒,簡直一流💕

再來酥炸生蠔(3pcs)

粒粒肥美,新鮮炸起特別香脆

🦞原隻龍蝦味意大利粉配龍蝦汁

龍蝦肉鮮甜爽口彈牙,意粉索唒龍蝦汁美味

2023-08-25 32 瀏覽
朋友介紹上環有一間食生蠔🦪的好地方,上環地鐵站出口行大概7-8分鐘, 條街夜晚比較靜,門口格仔綠色磚份外顯眼,有幾級樓梯。餐廳酒吧格局,有一個載滿當日生蠔🦪的玻璃櫃子,而牆上的黑板會寫上當日新鮮生蠔的種類。今晚有六款生蠔🦪,店長話今日新鮮飛機運到,包括一款來自澳洲一款來自南非另外四款來自法國。餐牌價錢有1隻,6隻,同埋12隻。今晚我就想試曬6款,所以Order 6隻。佢哋嘅生蠔確實同出邊係有分別, 非常新鮮,海水味濃,這幾款口感比較爽脆,而且帶甜味。如果怕生食,可以選擇焗蠔,仲有幾款topping 揀。另外我再order 卡邦尼意粉及炸魚薯條, 意粉令我非常驚喜, 用正宗煮法,口感豐富,滋味,奶油芝士蛋黃味道平均,確實美味。炸魚薯條,炸得非常香脆,乾身。而且用厚厚大大的魚肉,加少少鹽,更提升味道。

• 卡邦尼意粉
  • 炸魚薯條
2023-08-18 39 瀏覽
環境悠閑優雅,牆上有壁畫,門口設有生蠔陳列櫃,加上柔和燈光,好有格調!👉🏻生蠔 原味 $396(6隻)今次分別揀左南非嘅SALDANHA BAY、法國嘅SENTINELLE同法國嘅OSTRA REGAL!SALDANHA BAY口感好creamy,滑順,帶有淡淡嘅甜味!SENTINELLE比較爽彈,鹹味較重,鮮嫩!OSTRA REGAL肉質豐滿,最中意呢款,回甘,絕對係舌尖上嘅享受!👉🏻原隻龍蝦尾芝士通粉 $328擺盤好靚,原隻起哂肉,龍蝦肉彈牙又多汁,不得不讚嘅仲有芝士嘅香濃融入通粉,每啖都好滋味!👉🏻原味脆香雞翼 $88共6大隻,外表酥脆,咬入口又juicy!👉🏻芝士焗薯條 $78薯條香脆,加左芝士焗,感覺一d都唔熱氣!👉🏻意大利氣泡酒 $78飲左一半先記得影相🙈 清爽口感,令人愉悅!

👉🏻生蠔 原味 $396(6隻)

SENTINELLE比較爽彈,鹹味較重,鮮嫩!

👉🏻原隻龍蝦尾芝士通粉 $328

👉🏻原味脆香雞翼 $88
共6大隻,外表酥脆,咬入口又juicy!

👉🏻芝士焗薯條 $78
薯條香脆,加左芝士焗,感覺一d都唔熱氣!

👉🏻意大利氣泡酒 $78
飲左一半先記得影相🙈 清爽口感,令人愉悅!
2023-08-16 68 瀏覽
今年JJ生日喺香港過一行人去左上環嘅八蠔吧慶祝雖然無得同JJ一齊慶祝但我都可以同JJ喺同一個地方食蠔!八蠔吧真係有啲隱秘門外唔似一般餐廳咁大大個招牌作招徠但認住外面嘅綠白磚牆就唔會錯過喇~一入門口裝飾左幾個裝住海味玻璃樽好有上環海味街嘅特色仲有JJ生日會當晚嘅留影😍😍八蠔吧會將每日嘅蠔款會寫上黑板識食之人當然可以根據自己口味去配搭唔肯定的話亦可以請侍應介紹全部六款我地都有興趣所以叫左12隻蠔齊齊試有齊法國同澳洲蠔有淡有濃生蠔上枱後侍應會介紹食嘅先後次序由淡到濃值得一讚係鮮檸檬包好左唔怕榨檸汁時會將果籽跌出👍Boomer bay味道最淡嘅一款Saldahna bay最喜歡呢一款❤️❤️陣陣甜味帶子感重Mauger 海水味同礦物味更重Poesie蠔味香濃,鹹味、甜味平衡Roland Lambert肉質緊實,口感均衡KYS最濃味嘅一款海洋鮮味突出除左有生蠔餐牌仲有意粉小食可以揀而且仲不比生蠔遜色!卡邦尼味道正宗蛋汁唔會太厚太杰但蛋香濃郁煙肉炸左超脆超香配上沾滿蛋汁嘅意粉好好味🤤生蠔高質食物味美難怪JJ都識揀呢度慶祝!
今年JJ生日喺香港過
一行人去左上環嘅八蠔吧慶祝
雖然無得同JJ一齊慶祝
但我都可以同JJ喺同一個地方食蠔!

八蠔吧真係有啲隱秘
門外唔似一般餐廳咁大大個招牌作招徠
但認住外面嘅綠白磚牆就唔會錯過喇~

一入門口

帶子感重

Mauger
海水味同礦物味更重

Poesie
蠔味香濃,鹹味、甜味平衡

Roland Lambert
肉質緊實,口感均衡

KYS
最濃味嘅一款
海洋鮮味突出

除左有生蠔
餐牌仲有意粉小食可以揀
而且仲不比生蠔遜色!

卡邦尼
味道正宗
蛋汁唔會太厚太杰但蛋香濃郁
煙肉炸左超脆超香
配上沾滿蛋汁嘅意粉
好好味🤤

生蠔高質
食物味美
難怪JJ都識揀呢度慶祝!
2023-08-08
2023-08-15 265 瀏覽
主打食蠔嘅餐廳不多,這間喺上環嘅八蠔吧,生蠔控一定要嚟,環境精緻舒服,生蠔種類豐富,甚至有首創嘅生蠔嘅Omakase,真係好厲害。小編今次首訪,當然要試吓生蠔,一次叫六隻,六隻不同品種,隻隻鮮甜,而細心係食得出分別。除咗生蠔,仲叫咗兩款今個月special,做法同味道都好特別,值得一試。◇ 𝘉𝘢𝘳𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘕𝘢𝘵𝘶𝘳𝘢𝘭 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳(6𝘱𝘤𝘴)𝘉𝘰𝘰𝘮𝘦𝘳 𝘉𝘢𝘺:嚟自澳洲,清淡的堅果味,略帶奶油味,因為肉含量高(Light)𝘚𝘢𝘭𝘥𝘢𝘯𝘩𝘢 𝘉𝘢𝘺:嚟自南非,鹹味,緊實,新鮮的味道,帶有青瓜的甜味(Briny)𝘗𝘰𝘦𝘴𝘪𝘦:嚟自法國,奶油味、鹹味、肉味,帶有微妙的甜味(Briny)𝘙𝘰𝘭𝘢𝘯𝘥 𝘓𝘢𝘮𝘣𝘦𝘳𝘵:都係嚟自法國,但口感均衡、碘化且柔軟,肉質緊實酥脆,帶有微妙的堅果味(Balanced)𝘒𝘠𝘚:亦係嚟自法國,又甜又鹹,堅果、堅實和性感的肉的組合,帶有令人愉悅的海洋香氣和細膩(Award Winning)𝘖𝘴𝘵𝘳𝘢 𝘙𝘦𝘨𝘢𝘭:嚟自愛爾蘭,獨特的酥脆礦物肉質,榛子和杏仁的味道,帶有甜瓜和甜美的回味(Balanced)六款中小編最喜歡Ostra Regal,味道比較濃,更能

六款中小編最喜歡Ostra Regal,味道比較濃,更能感受到蠔嘅鮮味

◇ 𝘎𝘦𝘳𝘮𝘢𝘯 𝘚𝘤𝘩𝘯𝘪𝘵𝘻𝘦𝘭 𝘐𝘣𝘦𝘳𝘪𝘤𝘰 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘚𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘦𝘯𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘔𝘢𝘴𝘩𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘗𝘶𝘳𝘦
這碟係炸肉排,起源於19世紀維也納,衣家喺中歐常常見到,做法係將肉壓軟後表面用麵包屑包住去炸,唔厚比較薄身,食落有麵包屑脆炸同豬肉嫩滑嘅口感,唔油膩,而配菜同樣出色,小編尤其喜歡薯蓉,特別香口綿滑

◇ 𝘈𝘭𝘪𝘣𝘢𝘣𝘢 1688 𝘔𝘦𝘥𝘪𝘵𝘦𝘳𝘳𝘢𝘯𝘦𝘢𝘯 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘍𝘪𝘴𝘩 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘏𝘦𝘳𝘣𝘴 & 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰
這碟係地中海式香料烤魚,做法主要將薯仔切片加入秘製醬汁做底,上面放上用鹽、黑胡椒同橄欖油醃好嘅魚,放入烤箱烤,味道比較濃烈,好獨特小編未試過,已經係走辣但我仲有微辣,這反而更吸引更能帶出魚香味
2023-08-03 39 瀏覽
愛吃蠔的朋友仔,一定要試試這間隱世蠔店 🦪八蠔吧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)! 之前帶媽媽去試過,她說生蠔真心不錯,所以這次再訪啦☺️!除了生蠔,還新添不少菜式😙,這次就試試吧🥳!@辣味脆香雞翼🍗$88雞翼有6隻,香脆可口,肉汁豐富。帶點辣味,更惹味。@季節沙律🥗$68沙律頗大盆,有紅菜頭和芝士點綴,也不錯。@芝士焗肉醬意粉🍝$168肉醬意粉同樣大碟,肉醬香甜,份量十足。@原隻龍蝦尾包🦞$328龍蝦尾好大條,彈牙又結實,麵包用上排包,超大個的~薯條香脆,略為鹹了點。@季節甜品🍮$68甜品是斑蘭蛋糕🤔,在西餐廳吃這個口味,好特別呀。

之前帶媽媽去試過,她說生蠔真心不錯,所以這次再訪啦☺️!

除了生蠔,還新添不少菜式😙,這次就試試吧🥳!

@辣味脆香雞翼🍗$88

雞翼有6隻,香脆可口,肉汁豐富。帶點辣味,更惹味。

@季節沙律🥗$68

沙律頗大盆,有紅菜頭和芝士點綴,也不錯。

@芝士焗肉醬意粉🍝$168

肉醬意粉同樣大碟,肉醬香甜,份量十足。

@原隻龍蝦尾包🦞$328

@季節甜品🍮$68

甜品是斑蘭蛋糕🤔,在西餐廳吃這個口味,好特別呀。
2023-08-01
2023-08-02 24 瀏覽
我絕對係一個生蠔🦪 愛好者🥰特別係夏天天氣熱無咩胃口😅最好當然就係食海鮮生蠔🦪做前菜絕對一流之選👍🏻生蠔 🦪$388 /6pcs今次叫左三款各兩隻兩人分享😚店員今次幫我地揀三款不同特色嘅蠔,由淡至濃,一次過享受蠔味特色,配上醋汁食別有一番風味不錯👍🏻傅統英式炸魚&薯條 $188魚柳夠大條脆衣唔會過厚配上粗薯條,炸嘅時間控制不錯,魚肉能保留juicy嫩口。正原隻龍蝦尾意大利麵配龍蝦汁 $298濃味人之選!厚厚嘅龍蝦尾肉,咬落肉質彈牙多汁,滿滿幸福感😋濃郁嘅龍蝦汁伴意大利,完全包圍意粉中!正整體來講餐廳地方位置較低調,但環境氣氛的確舒適。店員服務有禮,食物質素有驚喜。喺附近工作或住嘅朋友,都係一個不錯選擇。
我絕對係一個生蠔🦪 愛好者🥰特別係夏天
天氣熱無咩胃口😅最好當然就係食海鮮
生蠔🦪做前菜絕對一流之選👍🏻

生蠔 🦪$388 /6pcs
今次叫左三款各兩隻兩人分享😚

傅統英式炸魚&薯條 $188

原隻龍蝦尾意大利麵配龍蝦汁 $298

整體來講
喺附近工作或住嘅朋友,都係一個不錯選擇。
2023-07-26 46 瀏覽
今日同咗朋友去上環文娛中心,順便響附近食嘅朋友提議食八蠔吧呢間西餐,話睇新聞之前JJ都向度慶祝生日😆響文娛中心行過嚟好方便Set lunch 有好多選擇,包前菜(沙律/ 湯),店員細心講解今日嘅湯係蘑菇湯,所以我同朋友就各自揀咗一個沙律同埋蘑菇湯share,好驚喜係蘑菇湯係真係新鮮磨菇blend而前菜沙律係一個平時主菜菜沙律嘅size,仲要有芝士點聚,沙律菜非常新鮮,兩個share 都好多份量🥰主菜首先黎左虎蝦帶子意大利麵配龍蝦汁($178), 意粉煮得好彈牙,龍蝦汁好惹味,虎蝦同帶子煮得好香口❤️跟住到美國頂級肉眼扒配炸薯條及燒汁($328),我地揀左medium, 黎到啱啱好,塊扒嘅size大過我哋手掌,超級!大塊!而伴碟嘅薯條係熱辣辣新鮮炸起,伴菜嘅蔬菜係椰菜仔同甘筍,好新鮮🤤間餐廳原來係出名食生蠔,朋友8月生日又最鍾意食生蠔,已經book定同佢晚餐嚟食生蠔慶祝生日,佢話要好似JJ咁🥳
沙律
蘑菇湯

午餐
沙律
蘑菇湯
美國頂級肉眼扒配炸薯條及燒汁
若然你係生蠔愛好者或者生蠔發燒友的話,今日介紹嘅呢一間餐廳絕對會係你一個夢寐以求嘅地方。你每一次嚟到呢一度都會識到唔同地方嘅生蠔,保證新鮮之餘仲會獲得好好嘅配套。而且呢度更加係創立全香港第一間生蠔Omakase嘅餐廳。.餐廳環境亦都非常寬敞同舒服,餐廳嘅畫嘅話全部都係”蠔”相關,你就睇得出佢哋有幾注重蠔既地立。呢間餐廳更加係2023年年頭由蔡卓妍同容祖兒過嚟幫林俊傑慶祝生日選擇嘅餐廳,你就知道連明星都識得呢間好地方!真係唔使諗,即刻去book位喇!我哋去到餐廳嗰晚,點左以下嘅食品,等我同大家介紹吓.🦪Bare and Natural Oyster (6pcs)由淡味食到濃味,食晒濃淡程度不同嘅蠔,是出自己真愛係邊一個味道❤️由日本食到法國😚老實講我自己唔係幾分到,因為六個都係我愛的味道!Yummy Yummy🫶🏻.🥓Cold Cuts最好就配搭飲酒嘅時候攞嚟做佐酒小食。選用絕對高質嘅肉,超好味。.🦪Baked Oyster Platter (3pcs)Kilpatrick, Rockefeller, Butter & Herbs每一種口味都有不同的調味,好有層次感,是一道非常精緻的菜式。

我哋去到餐廳嗰晚,點左以下嘅食品,等我同大家介紹吓
🥓Cold Cuts
🦪Baked Oyster Platter (3pcs)
🐷Pork Chop
西班牙伊比利亞豬扒
同樣選用左好優質嘅豬扒,肉質鮮嫩,味道非常濃郁,是一道美味的肉類菜式。
🍝Black Truffle Pasta 黑松露蘑菇意粉
這道意粉非常濃郁,松露的味道非常香濃,搭配蘑菇更加豐富,是一道非常值得一試的意粉。
Cold Cuts
Black Truffle Pasta
2023-07-19
Cold Cuts
Black Truffle Pasta
2023-07-20 33 瀏覽
俾我發現喺上環海味街(文咸西街)入面,有間蠔Bar ,幾Chill 喎,又可以試新嘢❤️一入到餐廳,見到有D明星都過嚟食個飯,果然夠隱世。除佐生蠔,仲有其他熟食👍生蠔上邊仲可以加 toppings 有多款生蠔,任君選擇!我就揀咗澳洲,因為我比較鍾意啱口味小小嘅生蠔。澳洲Boomer bay ,質感爽口,淡淡海水味,creamy!加魚子醬生蠔,味道更加濃郁!加海膽生蠔,更加鮮甜,口感豐富!法式蒜蓉牛油焗田螺好靚呀,田螺充滿牛油蒜香味,薯蓉好食。美國肉眼扒配季節蔬菜肉眼扒好大塊,肉味濃郁,又唔太乾,薯蓉入面加蔬菜,好好味嘅配菜。甜品班蘭蛋糕,充滿斑斕味,仲加咗椰絲喺蛋糕入邊,蛋糕軟綿綿,但都有多重口感,心機之作。
一入到餐廳,見到有D明星都過嚟食個飯,果然夠隱世。
除佐生蠔,仲有其他熟食👍
生蠔上邊仲可以加 toppings
加魚子醬生蠔,味道更加濃郁!

加海膽生蠔,更加鮮甜,口感豐富!

法式蒜蓉牛油焗田螺

好靚呀,田螺充滿牛油蒜香味,薯蓉好食。
美國肉眼扒配季節蔬菜

甜品

• 季節甜品
  • 生蠔
上環美食林立,好多異國風情餐廳,朋友介紹咗呢間感覺休閑嘅蠔吧餐廳,位於上環站步程幾分鐘嘅慢活舊區。見到懷舊色彩嘅磚牆和玻璃黑框門面即到達,門上玻璃和步入門口的枱上貼滿放滿美食餐廳推介/獎狀,好似有啲信心保證。餐廳主打蠔,但牛扒意粉都好高質,由外國人主理係唔同啲!順帶一提,餐廳最多容納50人左右,可以搞小型派對,連林俊傑都喺度搞個生日party,餐廳放咗唔少相關嘅相片。雖然呢度提供頂級優質生蠔,但係我當日肚仔唔係咁舒服,所以冇食。不過負責人好有耐性,我哋坐低冇幾耐之後就同我哋逐一講解小黑板上生蠔嘅產地、味道和口感。✔️雜錦冷切肉拼盤$128呢個冷盤包括巴馬火腿、沙樂美腸、辣肉腸,仲有切片嘅哈蜜瓜。幾款冷切肉都散發住鹹香,淋上橄欖油,提升香氣!哈密瓜好甜好多汁!✔️芝士焗薯條$58薯條係我熱愛嘅小食,薯條連同大量芝士放入焗爐烤焗,薯條口感酥脆,熱烘烘嘅芝士岩漿芝士味濃郁!✔️美國頂級肉眼扒 配 季節蔬菜 及燒汁$428七成熟嘅肉眼扒有豐富嘅脂肪,令到肉質柔嫩多汁,而且具有香濃嘅牛肉味道。用咗黑白胡椒、鹽粒調味,提升味道層次。配上酸甜嘅燒汁、清爽嘅蔬菜,令人食慾大增!✔️黑松露蘑菇意粉$188意粉有

✔️雜錦冷切肉拼盤$128

✔️芝士焗薯條$58

✔️美國頂級肉眼扒 配 季節蔬菜 及燒汁$428

✔️黑松露蘑菇意粉$188
意粉有嚼勁,加入黑松露、蘑菇炒熟,再加上奶油、橄欖油等,好香!

✔️ Coke$28
✔️ Apple juice$38