餐廳: 八雲札幌拉麵
資訊:

2011-12-27 39 瀏覽
食過2次晚飯一次lunch time..~ 感覺幾正宗..連waitress同 d 師父都係講日文0既..(師父應該係日本人) 所以剩係感覺己好好啦..2個女waitress 仲對笑客人好有禮貌同笑笑口..!!~開放0既廚房可以比食客睇到入面hygine 偷看左幾次..真係幾乾淨.! 到味道喇.. 面彈牙..不過湯抵如過有幾隻choice就更好..雖然清湯己不錯.! 價錢比起同一條街0既另一間老字號黎講雖然貴少少..但物有所值! 晚飯一人餐$82 但包一個小飯或小食+拉面刀好抵同飽..旦仲任吃..

2011-12-26
2011-12-16 26 瀏覽
在下點了一客普通拉面和一客餃子餃子本身就沒什麼問題,如果用半肥的肉可能比較好到面本身,由吃第一口開始,已經知道師傅花了很多心機去處理那些面,以令面本身是一條條散開同硬性適中,而後是叉燒本身,叉燒唔會太乾身,味道都不錯,半泡在湯裹令口感軟軟的,笌菜煮的十分好,剛好熟透,不會太硬太軟最後就是湯底了,這是說拉面的靈魂都不為過,湯底是由豬骨湯同麵豉湯混合而成本身麵豉湯味濃,作為拉面湯底不是人人接受的了,和豬骨湯混合正正解決了問題,但他們的豬骨湯味道太淡,差不多完全沒有豬骨味,而且不夠香(可以加一些油?),混合之下湯底只是變淡,味道沒太大改進豬骨湯的處理是很難的,光是豬骨很難有味的本身店家說自DOOM札幌出身,果然有札幌的影子,不過離開札幌自立的店卻沒有太大改進,沒有什麼創新,令人失望

在下點了一客普通拉面和一客餃子

餃子本身就沒什麼問題,如果用半肥的肉可能比較好

以令面本身是一條條散開同硬性適中,

笌菜煮的十分好,剛好熟透,不會太硬太軟

最後就是湯底了,這是說拉面的靈魂都不為過,

湯底是由豬骨湯同麵豉湯混合而成

湯底只是變淡,味道沒太大改進

豬骨湯的處理是很難的,光是豬骨很難有味的

2011-12-16
2011-12-11 18 瀏覽
午餐($68+10%)包括以下:牛油拉麵 - 叉燒不俗,湯底和拉麵OK,牛油味不算很重但頗香。滑蛋豬扒飯(小) - 意外地好味,豬扒OK,蛋夠滑,醬汁很好撈飯。支裝汽水下次會再幫襯,但會單點飯,不跟餐不吃拉麵。另,建議細食的女生可3人share兩客午餐來吃。
午餐($68+10%)包括以下:
支裝汽水

下次會再幫襯,但會單點飯,不跟餐不吃拉麵。

另,建議細食的女生可3人share兩客午餐來吃。
一星期中除了飯局吃酒家菜,休養期間亦會換換口味到朋友家作客,家常便飯亦為一樂,而體力勞動前,也就到附近找點吃的,就在無意間發現一籃「無料蛋」。已近落場時間,師傅不是準備切蔥,而是開火煮蛋,再看看檯頭擺著一籃子「無料」白烚蛋,問問店員是否任吃,她說是免費小吃,平日湯麵加蛋也要五塊錢,作為平民小店已交足功課。節錄

節錄
2011-10-16 40 瀏覽
昨天朝早上完日文班,中午12點令,走去筲箕灣行海防博物館......知道筲箕灣東大街係一條出名嘅食街,專登去個度食嘢兼行個圈睇下。本來幫襯「安利」魚旦粉,要等,唔去!去左隔離間餔,即「八雲札幌拉麵」!12點幾,間舖無乜人。睇餐牌,午餐$68,連加一$75 ,好抵咁。嗌左牛油拉麵、加燒雞翼,仲有汽水送。雞翼燒得啱啱好,皮脆!味道唔太鹹,加d檸檬汁好好食!d野食來得快、師父製作認真、賣相吸引!下次可以再來幫襯下,仲有好多嘢食!

本來幫襯「安利」魚旦粉,要等,唔去!

去左隔離間餔,即「八雲札幌拉麵」!
12點幾,間舖無乜人。

睇餐牌,午餐$68,連加一$75 ,好抵咁。

嗌左牛油拉麵、加燒雞翼,仲有汽水送。
牛油拉麵
雞翼燒得啱啱好,皮脆!味道唔太鹹,加d檸檬汁好好食!
燒雞翼
d野食來得快、師父製作認真、賣相吸引!

下次可以再來幫襯下,仲有好多嘢食!

2011-10-15
燒雞翼
2011-10-12 9 瀏覽
到筲箕灣探望抱恙的朋友,走時正值午飯時間,此時很自然便會走落東大街一帶找吃....上次帶太太到"安利"吃切腩及片頭,今次則去到一間自己也未曾光顧過的日式拉麵店....佈置是十分典型的拉麵店格局。最eye-catching便是那做得精緻漂亮的瓷杯,真想問店方可否拿一隻回家以作留念?...另外一個特別之處竟然是枱旁有一籃烚蛋可供食客免費享用。喜歡吃蛋的"我們這一家"確是因而大樂了....午市套餐除了有拉麵外還跟有小吃甚至是飯類可供選擇。一個麵再加一碗裝得滿滿的米飯,另加汽水一支,不撐死才怪呢...要了香葱拉麵。記得這亦是自己在"Domon"總店吃的心水之選。相比之下,這裡的湯底(大家都是麵豉)沒有那麼濃郁漿口,喝起來自然不是味兒;麵條呈鬈曲狀,進口彈牙,是不差的;义燒味很淡,亦未見豐腴得入口即化,是普通得不得了的水平;主角香葱份量不重手之餘一點也不香,實在枉負了"香葱"之名了...煎餃子味道甚對路 ---- 外表漲卜卜得讓人帶動了食慾,菜肉餡啄得細碎又有很重蒜香,入口又不會太油淋淋,好吃得令人食完一只又一只...滑蛋炸豬扒飯水準當然不及那些日式吉列店出色,但起碼蛋尚叫滑,豬扒肉質不像在吃柴

另外一個特別之處竟然是枱旁有一籃烚蛋可供食客免費享用
。喜歡吃蛋的"我們這一家"確是因而大樂了
....

...
滑蛋炸豬扒飯水準當然不及那些日式吉列店出色,但起碼蛋尚叫滑,豬扒肉質不像在吃柴皮,醬汁甜甜的極好下飯。以不是專門店的角度來說,已是收貨有餘...
吃得很飽的一頓午飯。至於小友及太太呢....則是吃蛋吃飽的
....
2011-08-19 18 瀏覽
之前下午經過...沒人進入不過晚上就開始多人店裹的地方比較細少, 但環境舒適其實如果多人, 分開坐沒所謂店員說雞蛋是任食(是全熟)拉麵是有餐的, 跟餐睇跟d咩, 如果配炒飯份量幾大, 很足夠價錢還可以~賣相不錯, 味道還好, 如果乾少少就好了香蔥拉麵, 鐘意食蔥可以叫(如果多D蔥唔知得唔得~哈哈)牛油拉麵(我朋友食)麵質唔錯, 彈性就差左D, 但麵的長度正常, 唔會話好短這兒的炸豆腐好味好大粒, 夠熱!我去過第二度的拉麵店, d豆腐好細粒, 凍冰冰我反而覺得個湯ok濃, 不過我個湯覺得好咸, 原來有得改淡口, 第日再試香港好食拉麵店比較少, 呢一間唯一已經算幾好
之前下午經過...沒人進入

不過晚上就開始多人
店裹的地方比較細少, 但環境舒適
其實如果多人, 分開坐沒所謂
店員說雞蛋是任食(是全熟)

價錢還可以~
賣相不錯, 味道還好, 如果乾少少就好了
香蔥拉麵, 鐘意食蔥可以叫(如果多D蔥唔知得唔得~哈哈)
牛油拉麵(我朋友食)
麵質唔錯, 彈性就差左D, 但麵的長度正常, 唔會話好短
這兒的炸豆腐好味好大粒, 夠熱!
我去過第二度的拉麵店, d豆腐好細粒, 凍冰冰

香港好食拉麵店比較少, 呢一間唯一已經算幾好
2011-07-30
  • 炸豆腐
2011-08-10 74 瀏覽
喺門口見到呢間日本嘢裝修都幾好, 又新開未食過於是就入去試下, 當睇menu時發覺唔平, 仲要喺筲箕灣咁的價, 如果唔好食都唔會再幫襯, 因為東大街實在太多好嘢食......牛油拉麵: 好好味, 拉麵加埋啲湯底簡直係一流, 絕....完全飲晒個湯!!!咖喱豬扒飯: 無乜味, 份量唔夠食, 好細碟, 六十幾蚊, 一啲都唔抵食品!! 天悅嗰間好食好多, 仲要平佢一半...... 蟹子沙律ok蔥拉麵: ok, 啲蔥好食, 但食過加咗牛油的湯底後, 再食呢個就扣埋分, 真係差好遠呀!!!!日式煎餃子: 超失望, 一啲味都無, 個皮唔得個涵都唔得, 唔好食, 總之唔加錢叫無料免費雞蛋: 唔知呢間嘢係咪知道自己啲食物細份, 怕食唔飽人, 所以放咗啲旦喺到等人可以食飽啲!!! 我就好鍾意食旦, 但食一隻都已經飽晒, 我老公就食咗兩隻, 太貪心!!
咖喱豬扒飯
蔥拉麵
煎餃子
2011-08-01
蔥拉麵
2011-07-24 21 瀏覽
S小姐今天到內地工幹,而我晚上則要上課,時間正好可以接到S小姐,我們先在太子匯合,原本時間不早,只想著送S小姐回家去,結果她說還沒吃飯,因此想先吃點東西再回去,最後我們到了筲箕灣的東大街。時近九點半左右,食肆林立的東大街也開始沉寂起來,S小姐依舊對吃什麼沒有頭緒,其實我也是人生路不熟,剛巧經過一間開業不久的拉麵店(門口的廣告燈廂仍在安裝階段)不若就試試這間拉麵吧!時間不早,可店內人客不少,侍應安排我們坐在一張二人枱,不過S小姐覺得太逼迫,接著我們轉到了靠廚房玻璃的二人枱。S小姐二話不說先看餐牌,遂點了一碗雜菌拉麵,而我則要了一碗野菜拉麵。侍應跟我們說芽菜已賣光,會改用津白,問我們有沒有問題(坦白說,有問題也沒可奈何的吧!)有趣的是枱上還了一籃幾隻的雞蛋,還插著一個牌子寫上無料。我對S小姐說如果肚餓,不妨先吃一只雞蛋。S小姐剝著雞蛋,這些雞蛋只是一般的白開水煮雞蛋。S小姐剝了一隻給我,接著又開始剝第二隻。無料雞蛋蛋黃呈一般常見的黃色而非呈橙紅色,因此應該只用上一般的泰國蛋而非日本蛋(雖說是日本拉麵店,但以無料提供雞蛋,用上一般雞蛋是可以理解的)用白開水煮雞蛋,其實味道比較淡,若加添點沙律

吃剩1只
蛋黃呈一般常見的黃色而非呈橙紅色,因此應該只用上一般的泰國蛋而非日本蛋(雖說是日本拉麵店,但以無料提供雞蛋,用上一般雞蛋是可以理解的)用白開水煮雞蛋,其實味道比較淡,若加添點沙律醬,應該會比較開胃。

我才剛吃完一隻,S小姐又剝了一隻給我,其實只要你肯吃蛋,也能吃個飽的。S小姐可能也太肚餓的關係,罕有地吃起雞蛋來,當然就只有吃蛋白而已。

雜菌拉麵
雜菌拉麵
S小姐的拉麵先到,拉麵的賣相普通,一塊叉燒,旁放有大量的津白,及一小撮直菇,賣相普通。

野菜拉麵
野菜拉麵
我的野菜拉麵稍稍落後,賣相同樣普通,也是叉燒,津白,直菇換成了一些粟米、肉豆等。坦白說我就不覺得我的野菜拉麵有多野菜!感覺上野菜的款式及份量跟其他拉麵店作為一般拉麵配料的野菜份量不相上下。

先喝了一口湯,豬骨湯底,油份比較高,但味道則不怎麼濃厚,再吃一撮拉麵,吃起來沒什麼彈性,沒有什麼嚼感,感到偏腍,像在家中煮得過了時一般,味道不怎麼好,唯一令我安慰的就是梘水味不甚強烈而已。再吃叉燒,叉燒本身沒什麼油脂,質感粗糙,吃起來相當費勁,完全沒有那種咬落鬆化,入口即溶,油香肉味兼備的感覺,這是最令人沮喪的地方。野菜款式單調,沒什麼特別,也就不加贅述了。

S小姐吃後的評語就是:非常油麻地!本來也想做個禮貌的食客,喝光湯麵的湯,但S小姐見狀,勸我不要喝了,坦白說,味道不怎麼樣,也就酌量喝一些算了。

「八雲」開業不久,裝修蔟新,以淺木色的陣設為主,不過坐位就略顯擠迫,因此我們最後也要換一個比較闊落的位置。侍應服務態度良好,縱遇上我們要求換位,也樂於協助,態度令人滿意。食物質素方面,倒是相當一般,不論麵質,湯底及餸料等的水準都只是相當平淡普通,完全沒什麼驚喜,套用S小姐的話:質素非常油麻地!唯一可取的地方就是雞蛋無料任吃,縱然接麵平平無奇,但最基本的裹腹是一定能夠滿足的!

吃過拉麵,我們也沒久留,是時候送S小姐趕搭南瓜車了。

Berlin
吃剩1只
2011-07-17 21 瀏覽
東大街一向是平民食街, 但八雲卻是屬於較高檔次的食店, 在東大街內算是較少見的.這間店的裝修很不錯, 令人有一種很舒適的感覺.我和老公已多次光顧, 雖然價錢較貴 (~$68-$78一個午餐), 但每次想起他們的麵和湯底都會忍不住~他們的湯底有三款: 鹽味, 醬油和麵豉. 如果不說明的便當鹽味. 另外還可以選淡味和濃味.他們的麵很彈牙, 不會糊口.我們最愛他的招牌牛油拉麵(鹽味濃湯), 牛油十分香濃, 單點只要$58如果加$10-20 便可以轉餐, 多一個飯/小食和汽水. 我們試過他們的餃子, 煎得很好, 裏面有很多菜, 吃起來不太油膩
這間店的裝修很不錯, 令人有一種很舒適的感覺.

他們的麵很彈牙, 不會糊口.

2011-07-02
5 分鐘 (堂食)
  • 招牌牛油拉麵
  • 餃子
2011-05-04 56 瀏覽
星期日晚剛好去東大街搵野食, 竟然見到呢間幾日本FEEL 的拉麵店, $8X-9X SET 應該都唔差掛. 好~要試下~~我自己叫了雜綿拉麵 + 自家製蝦餃子. 友人叫了豬軟骨拉麵 + 雞肉丸串唉...點知....惡夢就來了.....(我自己本身好鐘意食拉麵. )首先賣相係 OK 既~清湯 : 真係好清, 清到無味....醬油湯 : 味道完全唔得...拉麵 : 係就係彈牙, 不過點解咁似我係超市買的麵!? 自家製蝦餃子 : 係幾得意, 但係點解又係無味既? 雞肉丸串 : 怪味... (唯有落多 D 7 味粉...)熟蛋係免費任食...本來無諗住食....最後都食多 2 隻熟蛋當安慰, 早知自己係屋企煮麵食啦, 真係好唔得.....呢個價錢, $20-3X 就得, 而家 $8X-9X. 真係絕對唔推介.東大街咁多野食, 收咁貴唔該俾番 D質數丫,點可以交咁既貨俾客人呢?裝修同服務係OK,不過野食唔該改善下,唔好整衰個名!!
$8X-9X SET 應該都唔差掛. 好~要試下~~

我自己叫了雜綿拉麵 + 自家製蝦餃子.
友人叫了豬軟骨拉麵 + 雞肉丸串

首先賣相係 OK 既~

清湯 : 真係好清, 清到無味....

醬油湯 : 味道完全唔得...

拉麵 : 係就係彈牙, 不過點解咁似我係超市買的麵!?

自家製蝦餃子 : 係幾得意, 但係點解又係無味既?

雞肉丸串 : 怪味...
(唯有落多 D 7 味粉...)

熟蛋係免費任食...本來無諗住食....

裝修同服務係OK,不過野食唔該改善下,唔好整衰個名!!
2011-05-01
2011-04-28 28 瀏覽
東大街一向食店多~xx魚蛋粉~米芝蓮一星~食店雲集~最近還新了一間拉麵店~不容錯過...而食後感覺真的不懶!!是可以繼續幫襯的店!!很喜歡吃蟹腳~~所以一看到餐牌就敗給那些蟹腳~深深吸引~哈~不像是壽司那種麵粉蟹腳~是跟真蟹腳有像的那種口感!!更正!拉麵彈牙~湯底濃郁~set還可以選小食~order左餃子~超豐滿的餃子!!!(原來係自家製)好特別的綽頭!!雞蛋全日無料供應~聽老闆娘說這是跟日本新開張的店的做法^^小小的店~由老闆親自煮理!!有heart~這樣的店才不會像集團公式化!有4人梳化位~也有麵檔位~舒服!!一分價錢一分貨!!絕對物有所值!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
東大街一向食店多~xx魚蛋粉~米芝蓮一星~食店雲集~
最近還新了一間拉麵店~不容錯過...而
食後感覺真的不懶!!是可以繼續幫襯的店!!
蟹腳拉麵
很喜歡吃蟹腳~~所以一看到餐牌就敗給那些蟹腳~深深吸引~
拉麵彈牙~湯底濃郁~
新張期內~雞蛋無料供應
好特別的綽頭!!雞蛋全日無料供應~
聽老闆娘說這是跟日本新開張的店的做法^^
老闆在煮麵
小小的店~由老闆親自煮理!!有heart~
這樣的店才不會像集團公式化!
有4人梳化位~也有麵檔位~舒服!!

2011-04-24
5 分鐘 (堂食)
蟹腳拉麵
新張期內~雞蛋無料供應
老闆在煮麵
  • 拉麵,自家製餃子