2022-11-08 3353 瀏覽
服務差過茶餐廳, waiters無禮貌,落order佢地會話忙,問返你我做得邊樣(真實對話,佢係上緊菜,從來無催過佢,其實可以慢慢做。茶餐廳都唔會只可以process 一樣野,都唔會咁答你) . 呢個價錢,呢個服務,以為已經好驚人,點知d野食重要唔好食,上菜超慢。 成本應該去晒d租同老闆道。 海景係好的。但。。。海港城樓上樓下,快餐都有好多cp值更高的選擇。就算帶客黎食飯,出公司數,呢d 服務質素都係高危選擇。

2022-11-07 2637 瀏覽
兩個人食 埋單四位數,兩個餸 一個羹 味道正正常常 但份量少 完全唔值呢個價,最主要係服務態度惡劣 啲員工既面口好似欠左佢咁,如果只想打卡食個環境既就去囉~以相同價錢真係有更多比呢間好既選擇
以相同價錢真係有更多比呢間好既選擇
2022-10-23 12688 瀏覽
一直都好想試下呢間新派中菜廳,見網上評價好壞參半,但今次食完真心有驚喜喎!乳鴿同羊肚菌燴飯都好正~ 餐廳坐擁維港美景,樓底好高,相當寛敞舒適~Tasting Menu $1188pp (兩位起)𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨1️⃣八味金磚豆腐金磚豆腐外層好薄脆,內𥚃滑嫩豆香濃郁,毫不油膩。2️⃣鮮山藥伴百合胡麻汁百合清甜,爽中帶糯,第一次食咁嘅口感!鮮山藥爽脆,伴以芝麻醬,個人覺得唔蘸仲好食3️⃣西班牙黑豚叉燒 配 雞骨草煙熏BB鴿雞骨草煙熏BB鴿|上枱嘅時候啲柴仲燒緊,好香煙燻味!BB鴿外皮薄脆,肉質軟嫩,超多汁!真係邊食邊滴汁西班牙黑豚叉燒|肉質軟腍有咬口,有一塊都幾多軟彈肥膏位,略嫌無乜焦香味,甜度亦較高。𝙎𝙤𝙪𝙥4️⃣花膠原個椰皇海螺燉雪雁湯估唔到燉湯賣相都咁靚!造型有啲似鳥巢~ 一打開就聞到好香椰子味,超足料!有好多肉、瑤柱、海螺、好厚嘅花膠等等。湯頭清澈,味道濃郁,更帶淡淡椰子清香,仲可以挖埋滑溜椰肉一齊食!𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚5️⃣岩鹽48小時慢煮牛肋骨牛肋骨油花好靚!肉質軟腍帶嚼勁,肥膏位軟彈,牛味相當濃郁,外層更帶焦香~6️⃣柚子黑鱈魚件有驚喜喎!黑鱈魚外脆內軟腍,好多汁!一定要一啖食!如果唔係就浪費晒

Tasting Menu $1188pp (兩位起)

𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨

1️⃣八味金磚豆腐
金磚豆腐外層好薄脆,內𥚃滑嫩豆香濃郁,毫不油膩。

2️⃣鮮山藥伴百合胡麻汁

5️⃣岩鹽48小時慢煮牛肋骨
岩鹽48小時慢煮牛肋骨

6️⃣柚子黑鱈魚件
柚子黑鱈魚件

有驚喜喎!黑鱈魚外脆內軟腍,好多汁!一定要一啖食!如果唔係就浪費晒啲肉汁。調味恰到好處,酸酸甜甜唔會蓋過魚味~

7️⃣鴛鴦蝦球
鴛鴦蝦球

蝦球厚肉爽彈,即使裹滿醬汁 都仲有啲香脆位~ 鹹蛋黃個款 濃味得黎唔會太鹹,帶沙沙口感。另一款芒果醬汁口感creamy沙律醬味比芒果突岀。略嫌兩款醬汁都稍微搶過左蝦鮮。

8️⃣松茸海膽羊肚菌燴飯
松茸海膽羊肚菌燴飯

燴飯充滿松茸同羊肚菌嘅香氣!面頭有軟滑唔腥帶焦香嘅海膽作點綴,加埋爽口嘅松茸同羊肚菌,口感味道毫不單調!家姐呀妹都超鍾意!

𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩
9️⃣是日甜品:桂花杞子配桃膠
桂花杞子配桃膠

糖水同樣超足料!滿滿軟滑桃膠同香甜軟腍嘅梨,唔會太甜~ 仲好夠熱

🍹Hong Kong Yeah! 香港夜$158
Hong Kong Yeah! 香港夜
打卡一流嘅cocktail!入口帶柚子清香,放耐左花味更突岀~
  • 松茸羊肚菌海膽燴飯
😝數天前小廚神為慶祝舊同事升職,拋下了大吃貨到位於尖沙咀海港城的六公館。🌊我們被安排到靠近海景的桌子享用晚餐🍽,五光十色的維港夜景映入眼簾👀,在這個位置也可以觀看到幻彩詠香江。侍應遞上餐牌,他們有一些Preset好的 Menu🔖,有選擇困難症的朋友可以嘗試一下。但是小廚神的同事想點更多的主菜,於是我們便直接到主餐牌點了幾個小菜。這裏的侍應非常細心😇,看到小廚神沒有將餐巾鋪到衣服上,頓時幫我,這點值得加分。來到這餐館一定要點他們的龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒🐷🐖,叉燒燒得外脆內軟,清新的龍眼蜜將叉燒的表皮輕微燒焦☄️,分外有口感,不要小看作為配菜的龍眼,他們也是經過精心的烹調,格外鮮甜😆。還有一定要點的是蘇薑蟹肉蛋白東星班件🐟,薑味帶出東星班的魚鮮味,🦀🥚而蒸蟹肉蛋白的清淡配上新鮮的東星班,將中菜提升到另外一個層次。麵飯類別我們點了桂花蟹肉炒新竹米粉。單憑賣相已經值100分,金黃色的蛋黃,新鮮生拆的蟹肉,加上新竹米粉的質感,口感非常有層次。值得一試!最後的我們點了一個鮮茨實濃雞湯浸菜苗🥬。鮮嫩的菜苗完全吸收了濃湯的精華🍲,小廚神不禁把所有濃雞湯也喝到肚子裏。為完美的聚餐畫上句號。雖然兩人的聚餐花

雖然兩人的聚餐花了接近$1500 💸,但是要享受寧靜舒適的環境加上頂級的中菜和燦爛的夜景,各位不妨與特別的日子前來一次。🥰

六公館 (尖沙咀)

地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTE 101號舖
電話:25771668
  • 鮮茨實濃雞湯浸菜苗
  • 龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒
  • 蘇薑蟹肉蛋白東星斑件
  • 桂花蟹肉炒新竹米粉
朋友很好為我安排了奢華生日飯,很有愛🫶🏻終於有機會一嘗有美景的fushion 中菜。▪️龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 $328▪️南非蠔皇燴六頭湯鮑魚(每位)$338▪️鹿兒島A5和牛炒青椒(100克)$1288▪️天子蘭花膠海螺竹絲雞 $238▪️松茸羊肚菌海膽燴飯 $328▪️六公館生日甜品拼盤 $398Cocktail🍸▪️香港夜 Hong Kong Yeah! $158Jasmine Tea Sou-Vide with Widges Gin, Yuzu, Peach▪️Tea-Back $158Osmanthus Oolong Tea Sou-Vide with Widges Gin, Vanilla, Pineapple兩款cocktail 都很驚喜,可能本來見是茶味祈望不大,但味道不錯 賣相都很打卡able整個用膳都裊奢華風,有靚景又有美食,最後出戶外位打卡時,職員更很細心教打卡pose,還取了打燈器材幫忙,服務很好!雖然,價值都真是偏貴,二人賣單約$4000, 不過都有set dinner 較便宜的,節日真的推介都可以一嚐,不會令你失望的大餐,大滿足!▫️六公館 (尖沙咀) 📍尖沙咀廣東道3-2

朋友很好為我安排了奢華生日飯,很有愛🫶🏻
終於有機會一嘗有美景的fushion 中菜。

▪️龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 $328

▪️六公館生日甜品拼盤 $398

Cocktail🍸
▪️香港夜 Hong Kong Yeah! $158
▪️Tea-Back $158

▫️六公館 (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTE 101號
龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 $328
鹿兒島A5和牛炒青椒(100克)$1288
南非蠔皇燴六頭湯鮑魚(每位)$338
天子蘭花膠海螺竹絲雞 $238
香港夜,  Tea-back
六公館生日甜品拼盤
松茸羊肚菌海膽燴飯 $328
2022-09-24 1469 瀏覽
Fine dining 光速餐,花費千四限時90分鐘,未食完已經上第二個菜,茶餐廳的服務水準。菜品沒驚喜,份量少,性價比偏低,係個景補番少少飛,不值一試。依個價錢好多米芝蓮星級餐廳可以做得好過佢。
2022-09-23 675 瀏覽
Came here a few times for their lunch dim sum and was beginning to get a bit bored despite the wonderful view. When I finally came for dinner, I was pleasantly surprised. My favourite dish of the night was the smoked chicken with tea leaves. The smokey flavour was so aromatic i could smell it from afar. The chicken was also juicy and tender. Must order! Fried rice was average as I felt like the portion was not enough. Overall i think it's still a better deal to come during lunch as the view make

When I finally came for dinner, I was pleasantly surprised. My favourite dish of the night was the smoked chicken with tea leaves. The smokey flavour was so aromatic i could smell it from afar. The chicken was also juicy and tender. Must order! Fried rice was average as I felt like the portion was not enough. Overall i think it's still a better deal to come during lunch as the view makes up for the great scenery.
2022-09-15 1286 瀏覽
終於有機會試下 我期待已久的餐廳 - 六公館放假同朋友 一共三個人 兩星期前預約好還好 天朗氣清 坐窗邊位晒下陽光 嘆下午茶☕️嘆茶點心 可以叫午市套餐 或 散叫點心今次我地無叫午市套餐 散叫點心叫啲自己鐘意食的 😬😬三個人叫了八個點心 + 一個炒飯點心/飯有:蝦餃 燒賣 小龍包 蝦多士 春卷 雪山叉燒包叉燒腸粉 和牛酥 同 帶子炒飯 大部份點心睇落無乜特別 但食落質感唔同就好似腸粉 粉皮薄 👍🏻👍🏻雪山叉燒包 包皮鬆脆 口感唔錯 燒賣肉質彈牙蝦多士同春卷 肉質彈牙 感覺還新鮮最特別係和牛酥 口感一流 👍🏻👍🏻😋最後炒飯 都唔錯 值得一試
終於有機會試下 我期待已久的餐廳 - 六公館

雪山叉燒包
竹炭和牛酥
窩夫蝦春卷
魚籽蝦多士
小編今日來尖沙咀一間新派中菜館「六公館」,餐廳坐擁270度維港景色,亦設外露天座位☀️ 新派中菜具創意,以獨特烹飪方法來重新演繹新式中菜,亦保留傳統粵菜的風味和精髓☺️ 必食「龍井燻太爺雞」🐓 上碟時先以玻璃圓罩蓋住,然後侍應在食客面前打開蓋,一陣夢幻的煙霧,彌漫著香煙燻蘋果木香✨菜式挑選嫩滑的三黃雞,配上清香龍井茶葉,以鹵水汁浸泡個半鐘,把它風乾後加入龍井茶葉☺️,並以蘋果木將雞煙熏至蜜糖色,雞肉嫩滑香濃,加上香脆茶葉片,整體亦不會覺得油膩,是一道有水準的之特色菜式😎「松茸羊肚菌海膽燴飯」上枱時飄來陣陣松茸的香氣,飯粒吸滿了松茸菇菌的味道😍 羊肚菌菌帽獨特的褶皺,滲出濃郁的菇菌香氣,口感厚實而味道帶堅果和煙燻等香味🥰 燴飯上舖上原條炙燒加拿大海膽🧡 呈現出海洋與陸土食材的配搭,感受大自然融合的美味滋味😋 點心方面,「竹炭和牛酥🐮」香脆的酥皮,有粒粒和牛作餡,略嫌牛肉味不足,「魚籽蝦多士🦐 」炸鮮蝦和多士香氣撲鼻,鮮蝦膠彈牙而多士香脆,是道充滿懷舊特式的小食😋🍽 :龍井燻太爺雞;松茸羊肚菌海膽燴飯;竹炭和牛酥;魚籽蝦多士👅好味指數:8.0/10;7.75/10;7.25/10;7.75/10

💰消費:HK$338;HK$328;HK$98;HK$68
📍 地址:六公館 (尖沙咀) 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTE 101號舖
🈹推介優惠:N/A
2022-09-10 792 瀏覽
見到佢有大大個海景 梗係要黎打下卡🌌題外話 見到個乳鴿勁吸引 但原來要早幾日預訂🥲龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 ($328)賣相已經好吸引🤤叉燒肥瘦均勻 油脂分佈平均 肉質亦唔錯 腌得幾入味 龍眼蜜嘅蜜香甜甜地幾好食😋龍井熏太爺雞 ($338)上菜時會用個蓋藍住 一打開就勁大陣煙熏味(。ì _ í。) 雞肉都幾嫩滑 亦唔會太肥 有陣陣龍井茶香 但我就唔太鍾意佢陣煙熏味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)鴛鴦蝦球 ($398)有驚喜❣️總共有六舊 有三舊係芒果醬 有三舊係鹹蛋黃 芒果味唔算太出 但芒果醬同蝦都幾夾 食落都幾開胃 另外鹹蛋黃醬都幾特別 每一啖都有咸蛋黃同好有蝦味🦐兩款醬料可以滿足晒傳統同新穎嘅口味😋我就比較鍾意鹹蛋黃醬 屋企人就比較鍾意芒果醬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)蔥油白雲帶子炒飯 ($268)同平時嘅帶子炒飯完全唔同 下面係帶子加蛋白整到好似白雲咁嘅汁 再將啲炒飯放係上面 中間碟炒飯加咗蔥油之後變成綠色 但出奇地幾好食❣️啲飯炒到粒粒分明 撈埋啲蛋白同帶子都幾好食 面上亦灑有炸蒜片 連埋啲炒飯一齊食更為香口😋但略嫌份量偏少😥黑蒜焗羊鞍 ($328)呢道菜都幾創新同有驚喜❣️平時淨係見過黑蒜拉麵 無諗過黑蒜焗

龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒 ($328)

龍井熏太爺雞 ($338)

鴛鴦蝦球 ($398)

蔥油白雲帶子炒飯 ($268)

黑蒜焗羊鞍 ($328)
呢道菜都幾創新同有驚喜❣️平時淨係見過黑蒜拉麵 無諗過黑蒜焗羊鞍又出奇地幾夾🤣羊鞍肉質都幾嫩滑 唔會煮到過鞋 面上舖滿黑蒜 唔算好入味 但整體上都幾好食😚

茉莉花茶味意式奶凍 Jasmine Tea Flavoured Panna Cotta ($158)
全晚最期待反而係個甜品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 奶凍以中國茶作為外型 上台時仲有啲煙霧效果 好適合打卡✨雖然價錢偏貴 但都值得一試 奶凍上面有薄薄一層茉莉花茶啫喱 入口即溶 食落有淡淡的茉莉花茶香味🥰佢隔離嗰兩粒有啲似金莎朱古力😂

流沙包配冰淇淋 ($138)
有啲似迷你流沙包 配上流沙嘅奶黃餡 都幾香口 配上芝麻雪糕 作為飯後甜品都唔錯 但價錢就偏貴🥲

❣️整體環境舒適 有海景睇 出面仲有得草地可以打卡😹中菜黎講菜式都算幾創新 但性價比就唔太高😥

推薦指數:🌟🌟🌟

想睇更多食評 可follow 👉🏻 @siu4mai_inthehouse
2022-09-06 900 瀏覽
以前一直都鍾意食六公館嘅午市套餐,因為懶得諗同CP值高,可惜今次已經唔同晒,食物同服務都好一般個人認為好陰濕嘅餐牌👆🏻以前一直食開個餐都係有叉燒,唔需要另外加錢,所以都怪自己冇睇清楚,以為個餐已經包括有😢最搞笑嘅係算啦我哋另外再加錢,侍應話今日冇叉燒以$388呢個價錢食嗰幾款嘢真係完全唔值,食完個人仲覺得好空虛😓同行三人,食物如下仲有個甜品,係楊枝甘露冇影到,仲要唔好食食完今次都真係冇興趣再嚟啦,有靚景都冇用

個人認為好陰濕嘅餐牌👆🏻

最搞笑嘅係算啦我哋另外再加錢,
侍應話今日冇叉燒

同行三人,食物如下

仲有個甜品,係楊枝甘露冇影到,仲要唔好食

食完今次都真係冇興趣再嚟啦,有靚景都冇用
2022-08-26 980 瀏覽
好食既!但真係食境多既🙈食lunch 點心中規中矩啦其實吾係差,只不過用呢個價錢食就可一不可再。🙈🙈🙈個飯都幾好味。但係蘿蔔酥同埋其他點心都幾好食既坐户外好正。不過怕熱就吾好。港女打卡中菜地方。但要食性價比就不是首選了✋
好食既!
但真係食境多既🙈
食lunch
點心中規中矩啦
其實吾係差,只不過用呢個價錢食
就可一不可再。🙈🙈🙈

個飯都幾好味。

但係蘿蔔酥同埋其他點心都幾好食既
坐户外好正。不過怕熱就吾好。
港女打卡中菜地方。
但要食性價比就不是首選了✋

• 黑金蝦餃
2022-08-17 1227 瀏覽
同個朋友入去食飯食咗過千蚊,見到外面個景色好靚,所以準備出去打卡影一張相,點知餐廳侍應立即過嚟阻止,並説要每人消費$300才可打卡,態度惡劣,我和有人立即結帳走人
2022-08-17 1022 瀏覽
近日到六公館食飯,跟家人慶祝生日🎂。原本以為長期喺open rice 排第一嘅餐廳實冇死,點知又係一次令人失望嘅飯局🥲🥲🥲食物嘅價錢都偏貴份量不多,味道尚可。今次嘗試了很多人推薦的羊肚菌海膽燴飯,飯的味道特別可口,可是海膽卻非常腥臭,整體來說還是不錯的。然後嘗試了也很多人推薦的叉燒,蜜糖的味道非常突出,都不會覆蓋叉燒原有的味道,口感亦不會太煙韌,個人幾喜歡。其他的都非常普通。重點來了,我們叫了一碟東星班,侍應嬸嬸一放下那碟魚便傾刻拿起叉刀切碎舊魚,不但沒有詢問我們的意見,當我好奇對質問:切成咁我哋點樣影相?他不但沒有回答,亂放下刀叉,然後就以不屑的眼神離開,不了了之。後來我們叫錯了一支水,想要取消,另一位帶黑框圓形眼鏡侍應嬸嬸聽到便沒有反應,放下那支水便離開了,並用凶惡的眼神望着我們。謝謝這兩位嬸嬸,破壞了我們原本美好的飯局,其實餐廳的食物味道不錯,更有怡人景色下飯。但如果呢個價錢,係受到如此惡劣的服務態度,那麼定必不會再來,真的很失望。

2022-08-16
  • 龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒
  • 松茸羊肚菌海膽燴飯
2022-08-16 618 瀏覽
一個月前book咗生日飯,打電話去嗰陣嗰waiter 已經好無禮貌。點知生日前一日無端端send message 自動幫我cancel 咗嗰booking,生日飯就咁就無咗…...