【服務、食物質素從不讓人失望】 下班與友人到六安居吃飯,友人附近下班,此家酒樓亦頗有歷史,「蓮香居」,相信大家對此名也有點認識。此家坐擁數層,2樓晚市,樓上有24小時雀會「日縉會」。 雖然有點歷史,但是2樓茶樓裝潢寬敞光猛,加上原班伙計繼續接班,幾乎都是街坊熟客,邊吃飯邊寒暄,滿滿人情味。 當晚伙計們紛紛介紹名菜,又不時過來寒暄幾句,斟幾杯茶水。最後下單筍殼孖寶($288),有一碟脆皮燒鵝和一條蔥油浸筍殼;另外再加單一碟蒜蓉炒聖瓜($86)和一碗絲苗白飯($13),全單沒有收加一,非常抵食! 脆皮燒鵝算多肉,鵝皮微脆香口,蘸與不蘸酸梅醬,都一樣好吃。鵝肉質嫩,不會太榎口,且伴有少少脂肪,很不錯! 首嚐筍殼,又名斑駁尖塘鱧,魚刺不算多,師傅用了脆炸方式處理魚皮,口感像極火鍋常伴的炸魚皮,卻又保留魚肉像蒸魚一樣,鮮甜嫩滑。小小一提,連魚的面珠墩也做了一樣效果,很出色! 蒜蓉炒聖瓜更是友人讚不絕口的一碟菜,平常的他都有點怕在外面吃菜,更怕聖瓜的味道,可是他說這道聖瓜很甜,爽脆清甜,他也吃了一大半,少見! 有時候想吃小菜,除了想吃住家的味道,還想有點人情舊味,這家做到了,也是在香港的著名景點
【服務、食物質素從不讓人失望】

絲苗白飯

有時候想吃小菜,除了想吃住家的味道,還想有點人情舊味,這家做到了,也是在香港的著名景點,必吃之一。

六安居 (上環)
絲苗白飯
2024-06-02 197 瀏覽
一間好有特色嘅地道港式酒樓,品嚐到正宗懷舊滋味,回味猶存。夜晚去無點心食,有小菜食~見到餐牌有勁多款小菜選擇,都唔知揀食咩好😆因為我哋得2個人,最後叫左2個小菜,1個燉湯~⭐️ 西檸煎軟雞 $98首先上桌嘅係一盤超香口惹味嘅西檸煎軟雞,份量好多好大碟!計返價錢,好抵食,因為真係好大份,2個人食唔曬🤣西檸雞先炸再淋上汁醬,食落口感有少少脆口感,但又keep到肉質鮮嫩,好好味🤤再配合酸甜西檸汁,酸酸甜甜,超級開胃! 叫人一食停唔到筷子。⭐️粉絲什菜煲煲面有厚厚粉絲鋪面,粉絲吸曬各種蔬菜嘅鮮味,加埋濃郁嘅湯汁,食落好入味好鮮味,而且都係份量十足👍🏻⭐️足料燉湯 - 花旗參燉老雞 $88因為限量供應,一入座已經先order左。好大鍋,2個人每人飲到2碗!唔係講笑,真係好好飲!湯頭濃郁甘醇,雞肉,花旗參更為呢碗湯注入咗深厚嘅藥材香氣,回味無窮。呢啲正統嘅粵式家常菜,都係我哋年少嗰陣喺茶樓品嚐過嘅味道,食起黎猶如穿越時光隧道,食緊回憶。店舖嘅裝潢,睇得出酒樓老闆對港式飲食文化嘅虔誠承襲。即使身處現代化嘅都市,呢度依然保留住懷舊嘅港味氛圍,彷彿一個對時光倒流嘅時空膠囊。對於每一個對香港飲食情有獨鍾嘅我嚟講
見到餐牌有勁多款小菜選擇,都唔知揀食咩好😆
因為我哋得2個人,最後叫左2個小菜,1個燉湯~

⭐️ 西檸煎軟雞 $98

⭐️粉絲什菜煲
粉絲什菜煲

⭐️足料燉湯 - 花旗參燉老雞 $88

對於每一個對香港飲食情有獨鍾嘅我嚟講,呢間酒樓無疑係必訪之地。喺呢度,我哋唔僅可以品嚐到正宗優質嘅粵菜,更可以感受到濃濃嘅香港味道,彷彿穿越返到溫馨嘅舊時光。我已經想再食多次🤫重溫呢份難能可貴嘅港式風味。
2024-05-30
粉絲什菜煲
  • 西檸煎軟雞
  • 足料燉湯 - 花旗參燉老雞
唔限時嘅嘢我諗都係得中菜,以前住港島嗰陣呀婆成日都叫一盅兩件,同朋友吹下水,或者同茶樓伙記打下牙鮫,就咁就一個晏晝~所以見佢由蓮香X年代執咗又開返就嚟捧場~估唔到重開之後都仲保留到舊時感覺,晚市轉做小菜又幾好味,我哋叫咗孖寶優惠A $268 ,清蒸海斑仔、蒜香雞半隻~海斑仔好新鮮,勁大條,豉油蒸已經好好味~蒜香雞嫩得嚟好惹味,果然茶樓係唔同啲~ PS 晚市茶位每位$8,免加一 伙記好nice 食完仲叫我哋慢慢坐,又係咁換碟同幫手斟茶~望一望晏晝啲餐牌,價錢仲keep到,好多懷舊點心都係廿幾蚊起~下次都嚟先~

PS 晚市茶位每位$8,免加一
2024-06-02 221 瀏覽
同好友去位於上環德輔道西前身係「蓮香居」,有近百年歷史,現改為「六安居」,依然味道不變,還保留住舊式推車仔茶樓嘅特色,一有點心車推出,大家會好快走到車仔前面揀自己喜歡食嘅點心。鳳爪排骨煲仔飯 $58鳳爪皮滑夠味。排骨咬落仲有肉汁香味,啲飯夠乾身,肉汁和醬汁滲入了飯內,添加了白飯嘅香味。鮮蝦粉果 $28皮薄餡美味,裏面有滿滿蝦肉,味道鮮甜。腐皮雞扎 $37大大件紮實足料,魚肚冬菇配上嫩滑雞肉,腐皮吸收了肉汁香味,口感不錯。蜂巢芋角 $28(2個)這個點心喺酒樓較為少有,可能做法較為複雜,蜂巢芋角外脆內軟,裏面有冬菇粒、肉粒、和滿滿嘅芋泥,食落又唔會油膩。菠蘿叉燒包 $28(2個)菠蘿皮香脆,入面嘅叉燒餡料多又juicy,令人回味無窮。總結:燈光明亮,服務員有禮貌,雖然都好多客人,但都坐得舒服,價錢合理。📍六安居上環德輔道西40-50號2-3樓

鳳爪排骨煲仔飯 $58

鮮蝦粉果 $28
皮薄餡美味,裏面有滿滿蝦肉,味道鮮甜。

腐皮雞扎 $37

蜂巢芋角 $28(2個)

菠蘿叉燒包 $28(2個)
菠蘿皮香脆,入面嘅叉燒餡料多又juicy,令人回味無窮。

總結:

📍六安居

2024-05-28 227 瀏覽
香港嘅懷舊港式酒樓已經買少見少,上環呢間仲keep到港式風味真係非常難得👍🏻點心有好多唔同既選擇,小點至特點,樣樣都有。而比較特別嘅係仲有古法金錢雞,哩嗰食品喺要好用心機制作嘅港式點心之一,出面酒樓都唔係咁容易食到。仲有喺哩度飲茶好特别,係需要食客自己搵位,同埋需要特別留意身邊推過嘅點心車,因為所以新鮮出爐嘅點心都可以係呢度揀到啦😃如果想感受一下香港懷舊港式點心嘅風味,就一定要嚟呢度試下啦!

點心有好多唔同既選擇,小點至特點,樣樣都有。

2024-05-23
2024-05-26 542 瀏覽
When the lady at the counter first looked at me, I could tell from the first look that I was bothering her. She took my credit and gave it back after a second saying it didn't work. I tell her I will need to write the code and she must insert it in the machine, she looks at me with disdain again. The card didn't work again and, although the interaction had been 15 seconds long so far with no one waiting behind me, I could clearly see that not only was I wasting her time and that she disdained me for having a card that doesn't work. The card eventually worked and all was solved within 30 seconds but this short interaction clearly showed I wasn't welcome here. Good then, I won't come again, the food was forgettable anyways.
2024-05-21 385 瀏覽
六安居 (上環).想尋找懷舊嘅味道,六安居保留住舊港式嘅環境,連餸菜上都有好多出面無得食嘅菜!.▪️蜜汁叉燒▪️.男朋友今日心血來潮想食叉燒,叉燒偏瘦比較啱我口味,比較濃味所以叫左個飯.▪️蒜茸芥蘭▪️.芥蘭炒得好靚,翠綠色又夠爽脆.▪️豉油王鵝腸▪️.豉油王鵝腸好大碟,兩個人黎講份量有啲多🤣.📌 六安居 (上環)上環德輔道西40-50號2-3樓.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
六安居 (上環)

▪️蜜汁叉燒▪️

▪️蒜茸芥蘭▪️
芥蘭炒得好靚,翠綠色又夠爽脆

▪️豉油王鵝腸▪️
豉油王鵝腸好大碟,兩個人黎講份量有啲多🤣
📌 六安居 (上環)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-05-20 345 瀏覽
上環六安居,前身為蓮香居,舊式茶樓有滿滿懷舊氣氛,店員比較有人情味。晚市嚟到就唔係食點心喇,酒樓有各式小菜,今日就點咗孖寶三重奏入面嘅Set A,有雞有魚,試吓佢哋嘅功架😋🐟清蒸海斑仔新鮮海班放在鋪滿蔥段及薑絲,蒸好的魚上淋上熱油同豉油。做法雖然簡單,但最可以保留魚肉原有嘅鮮嫩。🐓 蒜香雞(半隻)侍應放底果陣,自己都忍唔住講句,今日隻雞好靚。蒜香黃油脆皮雞外皮酥脆,肉嫩多汁,非常之香!🛎️必試指數:8/10🔆

🐟清蒸海斑仔

🐓 蒜香雞(半隻)

🛎️必試指數:8/10🔆
2024-05-20
2024-05-20 248 瀏覽
鹹魚雞粒豆腐煲(108hkd)雞粒和豆腐也很多,豆腐用傳統方法先炸,然後加入醬汁翻炒,配飯一流🍚是我去酒樓私心必點🤩百花釀蟹鉗(110@2) 這道菜外面買少見少,今次特地為此而來,炸皮不厚但很酥脆,裏面的蝦肉彈牙,啖啖肉就是爽🤣馬拉盞炒芥蘭(88hkd) 份量足,芥蘭炒得好綠,保留到爽脆嘅口感,馬拉盞微微辣、好惹味~店員服務不錯,隔一陣就會來看你有甚麼需要幫忙,我外婆倒水手抖也馬上幫忙,很nice~#foodiblum港式
鹹魚雞粒豆腐煲(108hkd)

百花釀蟹鉗(110@2)

馬拉盞炒芥蘭(88hkd)

#foodiblum港式
2024-05-20
2024-05-15 323 瀏覽
媽咪話聽朋友講呢度嘅鵝腸好好食所以決定趁母親節過嚟食飯慶祝🌹舊式茶居,雖然坐得唔太舒適,裝潢亦有啲年代感,但可能因為有心理準備,反而嚟到覺得衛生情況都ok喎地下尚算乾淨,起碼唔係話周地垃圾或者濕漉漉嗰種杯碟的確有啲污漬,但反正係咪都會自己沖,認真沖完抹完就可以安心食因為係母親節,餐廳仲準備咗康乃馨送畀媽媽,真係估唔到😃我哋一行4人,叫咗6個餸一支啤酒另加白飯,都好夠食✨️豉油王鵝腸 4🧡/5首先講吓我媽最想試嘅鵝腸好大碟鵝腸!初頭以為係搵啲芽菜墊起咗,點知發現食極都仲有家人都覺得鵝腸肥瘦剛好,配埋芽菜薑絲等唔同配料,好好食😋媽媽大讚佢嘅性價比高!✨️竹笙扒芥膽 3🧡/5竹笙都唔差嘅但係感覺同芥菜唔係好夾芥菜太大條,食起上嚟比較困難同埋個芡汁比較厚,又畀竹笙吸哂,芥菜嘅芡比較少,感小姐覺得一般✨️油鹽老虎蝦(4隻) 4🧡/5上碟賣相有啲‘’凋零‘,就係嗰4隻蝦冇其他配料不過味道唔錯,蝦都算大隻厚肉,食落彈牙✨️椒鹽鮮魷拼脆豆腐 4.5🧡/5好好食嘅椒鹽鮮魷呀!個炸漿夠薄身又夠脆,仲要一啲都唔油膩,鮮魷亦新鮮爽脆,點埋喼汁好好食!!!🦑🦑🦑個豆腐係普寧豆腐嗰隻,都香口,又係唔油膩嘅如果係就咁鮮魷我
媽咪話聽朋友講呢度嘅鵝腸好好食
所以決定趁母親節過嚟食飯慶祝🌹

地下尚算乾淨,起碼唔係話周地垃圾或者濕漉漉嗰種
因為係母親節,餐廳仲準備咗康乃馨送畀媽媽,真係估唔到😃

我哋一行4人,叫咗6個餸一支啤酒另加白飯,都好夠食

✨️豉油王鵝腸 4🧡/5
首先講吓我媽最想試嘅鵝腸
好大碟鵝腸!初頭以為係搵啲芽菜墊起咗,點知發現食極都仲有
家人都覺得鵝腸肥瘦剛好,配埋芽菜薑絲等唔同配料,好好食😋
媽媽大讚佢嘅性價比高!
豉油王鵝腸

✨️竹笙扒芥膽 3🧡/5
竹笙都唔差嘅
但係感覺同芥菜唔係好夾
芥菜太大條,食起上嚟比較困難
竹笙扒芥膽

✨️油鹽老虎蝦(4隻) 4🧡/5
上碟賣相有啲‘’凋零‘,就係嗰4隻蝦冇其他配料
不過味道唔錯,蝦都算大隻厚肉,食落彈牙
油鹽老虎蝦

✨️椒鹽鮮魷拼脆豆腐 4.5🧡/5
個豆腐係普寧豆腐嗰隻,都香口,又係唔油膩嘅
如果係就咁鮮魷我會俾5🧡/5
椒鹽鮮魷拼脆豆腐

✨️油浸筍殼魚 4🧡/5
家人覺得係少見功夫菜👍🏻
魚身脆脆地,肉質好嫩滑有魚味
有蒸魚嘅滑同炸嘢嘅香
油浸筍殼魚

✨️香煎蓮藕餅 3🧡/5
煎得幾香口
係豬肉蓮藕餅嚟嘅
不過要趁熱食,因為佢薄身,亦唔係落好多肥肉嗰種,唔會好多汁,凍咗就更容易覺得乾
香煎蓮藕餅

✨️喳咋糖水4🧡/5
食到最後,餐廳送咗每人一碗喳咋,入面好多唔同豆,幾好味
喳咋糖水

🟡總結 3.5🧡/5
今次叫咗嘅菜式有啲都唔錯,感小姐特別覺得椒鹽鮮魷好好食,家人就覺得油浸筍殼魚正
似乎煎炸嘢做得比較出色👍🏻

唔介意環境舊式啲嘅話,呢度食飯性價比高,冇加一嘅,我哋最後埋單唔洗一千🌟
媽媽已經話之後會考慮搵次過時過節一大班人可以book呢度聚,眼見佢都有啲可以坐到15人+嘅大枱

最欣賞侍應哥哥們服務親切,會同我哋吹下水之餘又成日主動幫我哋換走啲凍咗嘅茶水,幫成個用餐體驗加咗唔少分😃
豉油王鵝腸
油鹽老虎蝦
椒鹽鮮魷拼脆豆腐
油浸筍殼魚
喳咋糖水
五一小长假期间朋友来从内地来香港旅游如何在不用请假的前提下陪同朋友体验正宗的香港餐食六安居一定是一个不错的选择前身为莲香楼姐妹店的「六安居」是香港仅存不多的还在用老式推车的茶楼点菜就是拿一张号码卡去推车旁选十分有香港风格而且绝大部分用餐的人也是附近的居民牛筋软糯,凤爪入口即化酱香浓郁虾饺鲜靓,叉烧包的味道也特别正鲜虾猪肚也是口感丰富,十分入味此外咖喱鱿鱼脚,萝卜糕也是bi点三个人个人吃到撑都不到500 平靓正!🥧中午1-1.5h的时间刚刚好适合上环打工人的午餐时间
五一小长假期间
朋友来从内地来香港旅游
如何在不用请假的前提下陪同朋友体验正宗的香港餐食
六安居一定是一个不错的选择

前身为莲香楼姐妹店的「六安居」
是香港仅存不多的还在用老式推车的茶楼
点菜就是拿一张号码卡去推车旁选
十分有香港风格
而且绝大部分用餐的人也是附近的居民

牛筋软糯,凤爪入口即化酱香浓郁
虾饺鲜靓,叉烧包的味道也特别正
鲜虾猪肚也是口感丰富,十分入味
此外咖喱鱿鱼脚,萝卜糕也是bi点

三个人个人吃到撑都不到500 平靓正!🥧
中午1-1.5h的时间
刚刚好适合上环打工人的午餐时间
虾饺
猪肚
猪脚,咖喱鱿鱼
2024-05-05
10 分鐘 (堂食)
虾饺
猪肚
猪脚,咖喱鱿鱼
  • 叉烧包
  • 咖喱鱿鱼
  • 牛筋
  • 煎萝卜糕
2024-05-05 1936 瀏覽
記得上一次去仲有推車叫點心式酒樓係係中山,一入到去好多爺爺奶奶飲茶,應該係個性價比高既茶樓無疑了,姐姐推車仔過黎仲可以打開俾你挑選,蛋撻奶香味好濃,舊時撻皮,我中意呢種,哈哈哈哈,牛肉球、春卷、蝦餃,甘樣落黎都净係100幾哦。
2024-05-05 566 瀏覽
主打懷舊菜式,整體都還可以,尤其係西米布甸同馬拉糕普通酒樓少有,環境一般不過服務算幾好,唯一覺得奇怪係居然冇紅酒杯提供,唔通得我會飲紅酒?最後只好用大牌檔水杯。。
2024-04-29 711 瀏覽
舊時蓮香居,現在改名叫六安居,環境依然保留以往特式風味。今次上了二樓飲茶,由於會與其他食客搭枱,所以該層一律免加一服務費。兩個人吃了五款點心,連茶位每位$16,埋單不用$200。舊式推車仔茶樓最有趣的地方就是不同時段會有不同點心出爐,也有機會在手推車到達桌前某些點心已售罄,所以我們一直都很留意廚房有什麼新出品。意想不到竟然會有小籠包。排骨醃得入味軟滑。叉燒包名符其實一盅兩件,兩大個熱騰騰的包餡料也很豐富。牛肉腸粉皮不厚,豉油不會太甜或太咸。山竹牛肉等了約一小時終於出爐,鬆化多汁。

兩個人吃了五款點心,連茶位每位$16,埋單不用$200。

2024-04-26 485 瀏覽
晏晝黎飲茶🫖。肚餓想食d粉麵就嗌左一碗切雞瀨粉。❤️切雞瀨粉(碗)雞和瀨粉分開上。兩者的份量都足夠。雞有雞翼,雞肉嫩滑啖啖肉。雞旁還有灼菜心。飲茶梗係要食點心啦,嗌左3款。呢間舊式酒樓重係用「推車仔」形式黎賣點心。點心車一推出黎,個個立即蜂擁而上,要食就要快手啦,如果唔係就比人攞晒。所有點心都係新鮮出爐,保證食到熱辣辣嘅點心!❤️咸水角(中點)外脆,「皮」口感煙韌。❤️干蒸牛肉(大點)皮薄,點埋喼汁食更滋味~😋❤️蝦餃(頂點)同樣皮薄,但薄得黎有口感,透明的餃皮晶瑩剔透,看到入面的餡。做餡的蝦夠新鮮。$16位茶。呢度係用盎沖茶,十分懷舊。沖出黎嘅茶十分濃。因為個盅好細,好快就飲晒,打開盅蓋好快就有人黎沖水。侍應用熱水煲煲水然後直接將剛剛煲滾嘅水倒入盅內,可謂水滾茶靚👏🏻👍🏻🍵。很怕熱水會濺到我身上,但一點也不用擔心,因為這裏的侍應手勢十分純熟,水不會濺到桌上,內心喑喑讚嘆。
晏晝黎飲茶🫖。肚餓想食d粉麵就嗌左一碗切雞瀨粉。

❤️切雞瀨粉(碗)

飲茶梗係要食點心啦,嗌左3款。

❤️咸水角(中點)
外脆,「皮」口感煙韌。

❤️干蒸牛肉(大點)
皮薄,點埋喼汁食更滋味~😋

❤️蝦餃(頂點)

$16位茶。呢度係用盎沖茶,十分懷舊。沖出黎嘅茶十分濃。