3天前 46 瀏覽
最近,朋友帶我去食一間隱世日本餐廳 🇯🇵✨,餐廳位於灣仔與金鐘之間 🏙️。我們叫了一個八道菜的二人套餐和另叫了兩杯飲品 🍹。食物很新鮮,吃完真是大滿足!😋晚膳二人套餐 $980 🥗 季節雜錦先付 京都腐皮、八爪魚、芥辣蟹籽沙律 腐皮上搽了薄薄一層Wasabi 🌶️,八爪魚口感滑溜溜,芥辣蟹籽沙律清新又爽口,非常開胃!🍥 碎吞拿魚腩伴紫菜脆餅 將豐腴鮮美的吞拿魚蓉置於米餅之上,輕點醬油同食,口感層次分明,回味無窮 🤤。🍣 店長推介壽司8件 立魚、深海池魚、青魚、帶子、海膽三文魚籽、油甘魚、甜蝦、拖羅 每件壽司都新鮮美味,入口即化 🍣💖,壽司與醬油飯之間都會有微量的Wasabi,令鮮味更突出。🍤 夏之野菜天婦羅6件 天婦羅炸得恰到好處,有番薯、南瓜 🎃、冬菇、粟米餅 🌽和明太子青椒 🫑。將蘿蔔蓉放進天婦羅豉油里點著一起吃,風味絕佳!🥚 鰻魚茶碗蒸 蒸蛋很滑嫩,內含冬菇 🍄‍🟫,鰻魚在面頭和底分別有一塊,用料十足,吃完胃暖暖的 ❤️。🔥 燒地雞三味 燒地雞、燒地雞翼、自家制雞肉丸 燒地雞外皮煎得很香脆,內里很Juicy,大滿足!🍗雞肉丸點生雞蛋後吃更添風味。🍜 夏之味噌湯 貝

晚膳二人套餐 $980

🥗 季節雜錦先付
京都腐皮、八爪魚、芥辣蟹籽沙律

🍥 碎吞拿魚腩伴紫菜脆餅

🍣 店長推介壽司8件

🍤 夏之野菜天婦羅6件

🥚 鰻魚茶碗蒸

🔥 燒地雞三味
燒地雞、燒地雞翼、自家制雞肉丸

🍜 夏之味噌湯
貝面豉湯 🐚,貝的味道很濃厚,再加上紫菜,整碗味噌湯很好喝 🥣。

🍦 雪糕
分別有豆腐味和曲奇味,豆腐味雪糕口感絲滑,豆香濃郁;曲奇味雪糕則甜而不膩,曲奇粒很有口感,作為甜品啱曬 🍪。

🥤 日本益力多乳酸梳打 $45
益力多乳酸梳打有濃濃嘅乳酸味,入口酸酸甜甜,好清新 💖。

🍇 巨峰乳酸梳打 $45
融合了巨峰葡萄的香甜與乳酸的酸爽,每一口都徬佛帶你置身於葡萄園中,清新怡人 🌿。
2024-10-23 185 瀏覽
今日放假,約咗朋友仔去星街食午餐,嗰度勝在夠Chill,入咗間睇落幾grand居酒屋🏮因為見佢午膳定食幾抵食😍😍我哋叫咗兩個午膳定食,一個係六角魚生飯定食,一個係吉列豬扒定食。🍣六角魚生飯定食 呢個定食真係海鮮控嘅天堂!🤩有六款新鮮魚生,包括三文魚、油甘魚、吞拿魚蓉、魚子、蟹子、海膽,仲有玉子添!每一款魚生都非常鮮甜,入口即溶,加上醋飯酸酸甜甜,真係好開胃!最特別係仲有冬菇片,好有口感!😍🐷吉列豬扒定食 呢個定食就啱晒鍾意食肉嘅朋友仔!吉列豬扒炸到金黃香脆,咬落去外脆內軟,仲好juicy添!💦🫢配埋沙律菜🥗,清爽解膩,啱晒夏天食!🍱定食仲附送茶碗蒸,麵豉湯同前菜茶碗蒸滑溜溜,仲有獅子狗同冬菇添!南蠻漬多春魚酸酸甜甜,好開胃!麵豉湯好好飲~有豆卜同海帶😍最後仲有雪糕🍦做甜品,豆腐味同咖啡味都好特別!😋除咗定食,我哋仲單點咗幾款小食同飲品🤣🤣🌽粟米天婦羅呢個好特別,用粒粒粟米做成嘅餅,外脆內軟,粟米香甜,好食到停唔到口!😋🫑明太子青椒好惹味,炸青椒香脆可口,內釀入嘅明太子鹹香惹味,好正!😋🥤日本益力多乳酸梳打 酸酸甜甜,好解膩,好正!😋🍇巨峰乳酸梳打 🍇葡萄味香濃,酸酸甜甜,好清新!😋💕餐

🍣六角魚生飯定食

呢個定食真係海鮮控嘅天堂!🤩

🐷吉列豬扒定食

呢個定食就啱晒鍾意食肉嘅朋友仔!
配埋沙律菜🥗,清爽解膩,啱晒夏天食!

🍱定食仲附送茶碗蒸,麵豉湯同前菜

茶碗蒸滑溜溜,仲有獅子狗同冬菇添!
南蠻漬多春魚酸酸甜甜,好開胃!
麵豉湯好好飲~有豆卜同海帶😍
最後仲有雪糕🍦做甜品,豆腐味同咖啡味都好特別!😋

除咗定食,我哋仲單點咗幾款小食同飲品🤣🤣

🌽粟米天婦羅

🫑明太子青椒

好惹味,炸青椒香脆可口,內釀入嘅明太子鹹香惹味,好正!😋

🥤日本益力多乳酸梳打
酸酸甜甜,好解膩,好正!😋

🍇巨峰乳酸梳打 🍇
葡萄味香濃,酸酸甜甜,好清新!😋

💕餐廳服務真係好好!每款菜式都有介紹俾我哋聽,仲會俾熱毛巾,成日幫我哋添茶,真係好貼心!

總括嚟講,居樓屋嘅午膳定食真係超抵食又好味~~超出預期!下次放假一定會再嚟!😋
2024-10-22
灣仔區咁多西餐同夜店,想揀返間可以醫飽肚又傾吓計嘅餐廳,就揀咗較日本地道風嘅居酒屋🏮 餐廳雖然座位雖少,但職員可以集中照顧我哋食客,而且唔只可以點套餐,仲有omakase 添🤩𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ晚膳二人套餐 $980 𓐎季節雜錦先付 - 蟹籽蟹柳青瓜沙律-京都腐皮配三文魚子-木魚茄子𓐎碎吞拿魚腩拌紫菜脆吞拿魚腩油脂豐富,配上脆卜卜嘅紫菜脆餅,入口好爽脆。𓐎店長推介壽司八件立魚、油甘魚、鯖魚、海膽三文魚子、大拖罹、北海道帆立貝、海螺、赤蝦。由大廚挑選精心挑選是日新鮮食材,海膽鮮甜味道濃郁,拖羅油脂豐富,每件都好新鮮。𓐎 夏之野菜天婦羅六件-粟米餅、冬菇、南瓜、番薯、本菇、明太子青椒🫑。炸粉炸得剛剛好,入會唔會好厚粉,而且鬆脆香口。𓐎鰻魚茶碗蒸厚厚嘅兩大件燒鏝魚,加入香滑蒸蛋入面,味道香濃。 <三選一>𓐎燒地雞三味𓐎沖繩黑豚三味𓐎香煎和牛壽喜燒風味 +$150我地食肉獸梗係揀和牛啦🥰 充滿油脂嘅和牛,配上壽喜燒汁同濃郁嘅蛋漿,入口即溶,雖然已經好飽,但食一件都覺得唔夠喉啊,太好味🤭𓐎夏之味噌湯𓐎雪糕 -清淡香滑的豆腐同芝麻味雪糕𓐎白

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ

晚膳二人套餐 $980
𓐎季節雜錦先付
- 蟹籽蟹柳青瓜沙律
-京都腐皮配三文魚子
-木魚茄子

𓐎碎吞拿魚腩拌紫菜脆
吞拿魚腩油脂豐富,配上脆卜卜嘅紫菜脆餅,入口好爽脆。

𓐎店長推介壽司八件

𓐎 夏之野菜天婦羅六件
-粟米餅、冬菇、南瓜、番薯、本菇、明太子青椒🫑。
炸粉炸得剛剛好,入會唔會好厚粉,而且鬆脆香口。

𓐎鰻魚茶碗蒸
厚厚嘅兩大件燒鏝魚,加入香滑蒸蛋入面,味道香濃。

<三選一>

𓐎雪糕
-清淡香滑的豆腐同芝麻味雪糕

𓐎白桃氣泡伯爵茶 $48
𓐎梨青檸氣泡玉桂茶 $48

整體脂餐體驗不錯,氣氛滿滿,食物質素高,價錢都合理👍🏻
🎀灣仔。超隱秘精美日式居酒屋🏮擁超多特色碗碟🍽️🎀🪄店名* #六角🔮地址* 灣仔光明街6號地舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$1078 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_灣仔剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵平時灣仔就去得多 但今次呢個地方就比較少去 佢系位於灣仔同金鐘之間 巴士會近啲~突登系網上搵到呢間日式居酒屋約埋同事食好野 位置環境都夠曬私隱度 餐廳空間唔算太大 以小店形式為主 除左做普通set外 仲可以享受omakase服務😋裝修風格都好有日本格調 最特別系餐廳既碗碟都別具特色 好多都係以小動物樣做主題 夠曬可愛😍🍽️食物質素🍽️同其他居酒屋一樣 餐廳選用既食材都係好新鮮 所有都係即點即做 所以要預時間等候及食用~除左有新鮮omakase外 想簡單食飯都有set選擇 價錢會相對優惠些 單點都有各類型刺身,壽司,天婦羅,蒸物等夏 晚膳二人套餐$980👀評分💖💖💖💖🪄季節雜錦先付今次餐廳提供左以下三款前菜比我地 然後建議食法由淡味至濃味食用京都腐皮配三文魚籽-食落去滑捋捋 而
🎀灣仔。超隱秘精美日式居酒屋🏮擁超多特色碗碟🍽️🎀

🪄店名* #六角
🔮地址* 灣仔光明街6號地舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$1078 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

夏 晚膳二人套餐$980
🪄季節雜錦先付
京都腐皮配三文魚籽-食落去滑捋捋 而三文魚子增加鹹味
蟹籽沙律- 沙律幾清新 提高食慾感
滑海帶配秋葵 都係滑捋捋 同平時成日海帶有啲分別~

🪄 碎吞拿魚腩伴紫菜脆餅
碎吞拿魚人蓉份量都幾多 夠曬肥美 配上麻油芝麻調拌 平時都係配紫菜卷 今次幾新鮮 脆餅香脆可口 味道十分不錯💕

🪄 店長推介壽司8件
金目鯛-味道油分豐潤 口感軟熟
油甘魚腩-質感肥美 油脂充足
北海道帶子-夠新鮮 甜度不錯
鮫魚-有炙燒過 魚味比較淡 質感較淋身
北海道海膽飯-海膽比起馬糞淡味 食耐左會好似cream甘溶入口中
甜蝦-質感爽脆 沒有腥味
中吞拿魚腩-咬落帶少少筋 魚味較濃
白螺-夾上青瓜減低腥味 質感夠實在有咬口 咬耐左會有海味滲出

🪄 夏之野菜天婦羅6件
天婦羅即炸即上 裡面有齊茄子,南瓜,青椒,粟米,蕃薯,蘑菇 炸皮好薄身 脆卜卜 配上蘿蔔及薑可放入醬油內 其中最特別為青椒 裡面釀左飛魚籽增加口感

🪄 鰻魚茶碗蒸
新鮮熱辣辣 分別有兩塊鰻魚在面及底 面上鰻魚叫香脆滋味 底部鰻魚質感魚肉較實 裡面仲有大塊蘑菇增加甜味 蒸蛋好滑身~

🪄 三選一 之 燒地雞三味
套餐有三款選擇 分別有燒物(雞),燒物(豚),以及鍋物(牛) 而我地選擇首款 裡面有炸地雞,明太子釀雞翼及雞肉丸配無菌蛋汁
個人最喜歡炸地雞 味道十分香脆可口 雞味濃郁 雞肉質地有咬口而爆汁
此外雞翼都好香脆 明太子帶鹹味 而且無骨食用更方便😆
雞肉丸幾大粒點上蛋汁別有滋味

🪄 夏之味噌湯
餐廳附上新鮮紫菜麵豉湯 紫菜系帶有鮮味 同平時紫菜味道有分別 好鮮甜

🪄 雪糕
有咖啡及豆腐味選擇 質感冰涼醇滑

🪄飲品
選擇了兩款飲品 分別巨峰提子梳打及乳酸梳打 飲落十分解渴 甜度剛好

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋+0.5
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌
  • 夏 晚膳二人套餐
灣仔有水準嘅日式居酒屋🏮 今日揀咗一間好靚嘅日式居酒屋同朋友慶祝生日😍呢間餐廳 地點好有懷舊feel 係新區被包圍住啲舊建築群中👍🤣 聽講已經開咗18年啦👍👍 我哋今日揀咗二人餐 呢個餐都差唔多係廚師發辦級數 🥰 晚膳二人套餐$980 季節雜錦先付✨沙律 ~ 蟹柳絲青瓜絲蟹籽 新鮮爽脆 好開胃😋✨京都腐皮配三文魚子 ~ 口感好特別 三文魚子卜卜脆👍✨水雲秋葵~ 水雲係沖繩特產 口感順滑爽口有嚼口 營養豐富 正👏 ✨鱈魚乾新鮮炸起 非常酥脆 😋 ✨吞拿魚蓉配米紙 吞拿魚蓉非常新鮮 放在米紙上 再點小小豉油食 呢個配搭好新鮮好好味😋 ✨店長推介壽司8件呢度啲魚生壽司都好高質 每款都好新鮮 甜蝦爽彈 拖羅鮮美肥厚 海膽濃郁鮮甜 大滿足👍😌😘 ✨夏之野菜天婦羅6件明太子青椒 玉米餅 香菇 本菇 南瓜 番薯天婦羅 全部新鮮炸起 炸粉唔會太 每一款都好好食 有冇水準😌 ✨鰻魚茶碗蒸有燒鰻魚 香菇嘅茶碗蒸 香味繚繞 蒸蛋非常滑溜🥰 ✨燒地雞三味燒地雞 ~ 好入味 燒到表皮微焦 肉質仍鮮嫩多汁😋自家製雞肉丸 ~ 店員介紹 點生雞蛋一齊食 肉質香口彈牙👍雞翼釀明太子 ~ 果然用心製作 連雞翼都咁講究

灣仔有水準嘅日式居酒屋🏮

兩種味道都好飲 大熱天時飲 超正👍

✨雪糕
豆腐味 清淡誘惑😍
熱情果味 清新開懷😆

整體嚟講 坐得舒服 服務到位 擺盤精緻 用心製作 值得支持💪🏼💪🏼💪🏼

六角 (灣仔)
灣仔光明街6號地舖
  • 燒地雞三味
  • 夏之野菜天婦羅
2024-11-05 0 瀏覽
唔係朋友介紹都唔知道灣仔星街附近有間超高質嘅日本餐廳,雖然係小店,不過聽聞原來有好多名人幫襯,難得老公今日嚟接我放工,一於去試吓撐枱腳。廚師發辦嘅二人餐, $1000有找,價錢都算合理。頭盤小食有蟹籽沙律,豆腐沙律,同埋日本生蠔,生蠔一啖一口,非常香滑。另外,吞拿魚蓉原來配埋脆片一齊食,又增加咗唔同嘅口感,作為前菜送酒一流。壽司八嚿,廚師發辦廚師決定邊樣最新鮮就俾我哋食,我覺得當日最精彩應該係夠拖羅,仲有海膽三文魚子杯,食完真係有幸福嘅感覺,刺身全部好新鮮好肥美。天婦羅亦都有別其他普通餐廳,本身唔係好食青椒嘅我,竟然係青椒入邊放入明太子,食入口唔會好苦,但有明太子小小辣味,非常好食。鰻魚蒸蛋,真係第一次試,鰻魚好肥美,蒸蛋好滑,最後食埋雞三味,有雞肉丸,雞塊,同埋有雞翼,估唔到非常飽,最後食埋個甜品,呢餐真係好滿足,埋單每人幾百蚊其實真係好抵,有機會要帶媽媽嚟再食。

2024-10-28 54 瀏覽
喺灣仔光明街有間隱世日式居酒屋食午餐,午膳定食午餐高質又好抵食。午餐定食仲會附送沙律,前菜,茶碗蒸,雪糕。小食明太子青椒青椒預先刮走部分椒籽,食落無咁辣又無咁刺激,取而代之嘅就係饟入明太子,青椒嘅本身嘅味同明太子嘅鮮味做配搭,好出色。天婦羅粟米餅原粒新鮮粟米做材料,食落粟米嘅甜味更突出,口感爽口又香脆。油炸但食落唔油膩。六角魚生飯定食估唔到魚生飯都幾抵食,新鮮又多種類嘅魚生共冶一爐,角切魚生本身好厚,食落口感好充實而滿足,刺身嘅味道配搭都似乎有講究過,所以味道好平衡,唔會互相過份搶味。吉列豬扒定食豬扒厚薄適中,令到唔會炸嘅火喉太難控制,所以做得幾好,剛剛夠熟,唔會炸到過老。食落仍然充滿肉汁。豬扒表面粉漿唔會過厚影響口感,亦炸得夠乾身唔油膩。飲品日本益力多乳酸巨峰乳酸梳打呢兩杯需要推薦俾唔太可以飲酒嘅人。

小食

明太子青椒

天婦羅粟米餅

吉列豬扒定食

飲品
日本益力多乳酸
巨峰乳酸梳打
呢兩杯需要推薦俾唔太可以飲酒嘅人。
🍱餐廳:六角 (灣仔)🍽️類別:日本菜💯回頭率:9/10▪️六角魚生飯定食 $238魚生與米飯的比例幾乎達到1:1,每一口都富有甘甜的淡雅風味,並充滿魚油的香氣。.魚生種類亦繁多,包括海膽、深海池魚、三文魚、三文魚籽、吞拿魚蓉、吞拿魚腩、油甘魚、蟹籽和玉子。.餐廳採用的日本米口感滑順且富有嚼勁,與柔軟的魚生形成鮮明的對比,層次感相當出色。.🍑 推薦指數: ★★★★★★▪️照燒雞扒定食 $128整體調味雖略顯平庸,但雞排的份量相當充足,烤製得恰到好處,口感柔軟,完全不會乾柴,能夠稍微搭救一下。🍑推薦指數: ★★★★☆☆👍🏻所有定食都包含一碗沙拉、一碗麵豉湯和一碗雪糕。😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務態度:🌟🌟🌟🌟
🍱餐廳:六角 (灣仔)
🍽️類別:日本菜
💯回頭率:9/10

▪️六角魚生飯定食 $238
🍑 推薦指數: ★★★★★★

▪️照燒雞扒定食 $128
🍑推薦指數: ★★★★☆☆
照燒雞扒定食

👍🏻所有定食都包含一碗沙拉、一碗麵豉湯和一碗雪糕。

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
照燒雞扒定食
2024-10-09 73 瀏覽
同朋友嚟咗呢間日式餐廳食飯🤣$45「日本益力多乳酸梳打」、$45「巨峰乳酸梳打」:2杯都係凍冰冰,甜甜哋,幾清新🤣「明太子青椒」、「天婦羅粟米餅」:兩個都炸得幾香口,亦都幾輕身,感覺唔太膩🤣呢度有多款「午膳定食」,咁我哋食咗其中2款🤣「午餐定食」附送「沙律及前莱,咖啡或雪糕」,前菜每日不同,仲有一個好滑嘅「茶壺蒸」,亦有一個熱辣辣嘅「麵豉湯」🤣$128「照燒雞扒定食」:雞扒甜甜哋燒得幾香,典型照燒雞嘅味道🤣,白飯煮得好有飯味😋$168「碎吞拿魚腩飯定食」:吞拿魚腩夠新鮮,撈飯就梗係好食啦,米飯應該仲預先加咗醬油同埋壽司醋撈過😋跟餐仲有個雪糕,係「豆腐雪糕」,好香豆腐味🤣
同朋友嚟咗呢間日式餐廳食飯🤣

呢度有多款「午膳定食」,咁我哋食咗其中2款🤣

跟餐仲有個雪糕,係「豆腐雪糕」,好香豆腐味🤣
2024-10-01 90 瀏覽
喺灣仔搵到間隱世高質日式美食😍搭電車要行上山,雖然有啲辛苦,但為咗美食完全值得😍今次2個人食Seasonal Dinner Set「夏」🎌- 季節雜錦先付 -🤍京都腐皮好滑,好清新🐟南蠻即沙甸魚配料有紅蘿蔔、洋蔥,味道酸酸的,開胃菜🥗蟹籽沙律爽口🐟碎吞拿魚腩伴紫菜脆餅好好食😋自家製紫菜脆餅香脆不油膩,碎吞拿魚腩有口感又新鮮,放埋一齊食好正😍🍣店長推介壽司8件有左口魚、油甘魚、鯖魚、海膽、竹簽魚、帶子、甜蝦、大呑拿魚腩全部都好有質素,最正當然係大拖羅😍油份十足🥢夏之野菜天婦羅6件有粟米餅、番薯、本菇、明太子青椒、南瓜炸得幾好,最特別係明太子青椒,竟然諗到將明太子放入青椒🫑,味道有層次🥚鰻魚茶碗蒸蒸蛋夠滑,有鰻魚加持下,味道特別香特別濃郁🐥燒地雞三味有微辛雞翼、雞髀肉、雞肉丸,全部都好好食,雞肉丸好有口感另可揀沖繩黑豚三味 或 + $150 香煎和牛壽喜燒風味🥣夏之味噌湯🍨雪糕咖啡味濃郁、熱情果微酸💰$980 for 2 ppl🚩六角 (灣仔)📍灣仔光明街6號地舖

今次2個人食Seasonal Dinner Set「夏」🎌

- 季節雜錦先付 -
🤍京都腐皮
好滑,好清新

🐟南蠻即沙甸魚
配料有紅蘿蔔、洋蔥,味道酸酸的,開胃菜

🥗蟹籽沙律
爽口

🐟碎吞拿魚腩伴紫菜脆餅

🍣店長推介壽司8件
全部都好有質素,最正當然係大拖羅😍油份十足

🥢夏之野菜天婦羅6件
有粟米餅、番薯、本菇、明太子青椒、南瓜

🥚鰻魚茶碗蒸
蒸蛋夠滑,有鰻魚加持下,味道特別香特別濃郁

🐥燒地雞三味
有微辛雞翼、雞髀肉、雞肉丸,全部都好好食,雞肉丸好有口感

另可揀沖繩黑豚三味 或 + $150 香煎和牛壽喜燒風味

🥣夏之味噌湯

🍨雪糕
咖啡味濃郁、熱情果微酸

💰$980 for 2 ppl
🚩六角 (灣仔)
📍灣仔光明街6號地舖
2024-09-23 131 瀏覽
灣仔風味日式居酒屋小店🏮1. 碎吞拿魚腩飯定食 $168吞拿魚腩份量都幾多 食落幾有鮮味 而個肉質仲係有彈性同結實 所以食得出佢都新鮮嘅 個飯係日本嘅壽司醋飯 粒粒分明 酸度都啱啱好 所以撈埋魚腩食碎食好滿足 個set 仲有茶碗蒸 個蛋滑捋捋 有個前菜 蘿蔔好清甜 好開胃 仲有豆腐雪糕做甜品 呢個質素係灣仔食到都幾抵食2. 吉列豬扒定食 $138呢個定食包嘅前菜 甜品等同上 而個主菜吉列豬扒都幾唔錯 食落外皮酥脆 咬落聽到咔嚓一聲 個豬扒厚度適中 唔太厚唔太薄 豬味都ok 仲有少少肉汁 點埋個沙律醬食就冇膩 烏冬就正正常常 咬落都彈牙 煙煙韌韌咁 湯底係普通鏗魚湯📍六角 灣仔光明街6號地舖
灣仔風味日式居酒屋小店🏮

1. 碎吞拿魚腩飯定食 $168

2. 吉列豬扒定食 $138

📍六角
灣仔光明街6號地舖
同朋友係附近行街,見到呢間隱世小店,見到門面幾吸引,入去試下個lunch😍👅定食包括:面豉湯😋茶碗蒸🥚海帶蘿蔔✨叫多二款小食:粟米餅🌽明太子青椒🫛🍱六角魚生飯定食呢個午餐定食好吸引,面頭嘅吞拿魚蓉份量多,海膽非常鮮甜好食,其他魚生非常多又新鮮,真係貪佢咩都有,中午食到好開心👅🍱照燒雞扒定食照燒雞扒嘅皮脆卜卜,份量都幾大,燒得唔錯,伴碟的沙律菜都幾多又好食😋呢個價錢其實來講算平,食到甘高質嘅日本嘢,lunch可以來試✅🍣六角🥢灣仔光明街6號地舖#灣仔六角 #光明街 #lunch #日本定食 #照燒雞 #六角 #午餐定食 #灣仔午餐

定食包括:面豉湯😋茶碗蒸🥚海帶蘿蔔✨

叫多二款小食:粟米餅🌽明太子青椒🫛

🍱六角魚生飯定食

🍱照燒雞扒定食

🍣六角
🥢灣仔光明街6號地舖

2024-08-29 258 瀏覽
今日嚟到灣仔日月星街附近嘅六角食晏,食同事介紹嘅日本嘢~午市套餐都幾抵,除咗有麵豉湯同茶碗蒸,仲附送沙律及前菜,咖啡或雪糕😀環境唔錯,乾淨企理🍱六角魚生飯定食魚生有好幾款,令賣相好colorful,而且都好新鮮,海膽非常鮮甜~係一個幾高質嘅魚生飯❣️🍱照燒雞扒定食照燒雞扒嘅份量都幾大,燒得幾嫩滑,而白飯就煙韌彈牙,雞扒旁邊嘅沙律菜都幾好食👍🏻總括而言,呢個價錢嚟講都算係食到幾高質嘅日本嘢,大家lunch可以嚟試吓😊

🍱六角魚生飯定食

🍱照燒雞扒定食

2024-08-28 167 瀏覽
夏晚膳二人套餐季節雜錦先付,色彩繽紛的擺盤令人驚艷。京都腐皮上點綴著微鹹的三文魚籽和蟹籽沙律,搭配滑口的海帶和脆嫩的秋葵,這道開胃菜給人一種清新而又富有層次感的享受充分展現出食材的精緻與新鮮碎吞拿魚腩伴紫菜脆餅香脆的紫菜餅將鮮嫩的吞拿魚完美地包裹,口腔中瞬間迸發出海洋的鮮味,令人忍不住想再來一塊壽司8件,每一片魚肉都經過精心挑選,金目鯛的肉質鮮美,油甘魚腩的脂肪感豐富,而北海道帶子的彈性海膽入口即化,甜蝦與白螺的搭配則賦予了整道菜多樣化的口感夏之野菜天婦羅,炸得金黃酥脆,搭配的時令蔬菜展現了夏季的鮮美,尤其是脆嫩的茄子和秋葵,保留了食材的原汁原味鰻魚茶碗蒸,香氣四溢的蒸蛋滑嫩可口,而鰻魚的鮮香則恰到好處
夏晚膳二人套餐
季節雜錦先付,色彩繽紛的擺盤令人驚艷。
京都腐皮上點綴著微鹹的三文魚籽和蟹籽沙律,
充分展現出食材的精緻與新鮮
碎吞拿魚腩伴紫菜脆餅
香脆的紫菜餅將鮮嫩的吞拿魚完美地包裹,
口腔中瞬間迸發出海洋的鮮味,令人忍不住想再來一塊

壽司8件,每一片魚肉都經過精心挑選,
金目鯛的肉質鮮美,油甘魚腩的脂肪感豐富,
而北海道帶子的彈性
海膽入口即化,甜蝦與白螺的搭配則賦予了整道菜多樣化的口感
夏之野菜天婦羅,
炸得金黃酥脆,搭配的時令蔬菜展現了夏季的鮮美,
尤其是脆嫩的茄子和秋葵,保留了食材的原汁原味
鰻魚茶碗蒸,香氣四溢的蒸蛋滑嫩可口,
而鰻魚的鮮香則恰到好處

早排同朋友去咗灣仔一間有成18年歷史嘅老牌居酒屋度食飯,入面環境超日系,食物水準亦比我哋想像中高,連一向嘴刁嘅朋友仔對佢都冇乜挑剔🥰我地食左:⬇️⬇️🌟SEASONAL DINNER SET🌟 $980 for 2✨季節雜錦先付✨▫️京都腐皮配魚籽豆香濃郁既綿軟腐皮同咸香爆漿既三文魚籽呢個組合,無論係味道定係口感方面都勁有層次,碰撞得唔錯😉▫️沙律▫️海帶秋葵水雲酸酸甜甜又夠凍,系一個出色嘅開胃小菜!✨碎吞拿魚腩伴紫菜脆餅✨吞拿魚腩碎油潤鮮味又粉嫩,用好脆口既紫菜脆餅包住食香而不膩,幾有特色!✨店長推介壽司8件✨▫️野生拖羅油花靚到好似雪花咁,入口滿嘴魚油甘香,香味仲要好持久❤️▫️海膽橙黃色嘅海膽份量唔少,味道甘甜;creamy質感,入口即溶,正到不得了😘▫️左口魚魚味清淡重油份,超嫩口!▫️深海大池魚油潤肥美,入口超有油脂感▫️池魚爽口鮮甜,脂肪比例適中▫️帶子鮮甜爽實,色澤透亮▫️響螺集鮮甜爽脆於-身嘅響螺刺身好大塊,朋友對佢超滿意😀壽司上台之前入面啲壽司飯全部已經用咗豉油調味,呢個細節位夠哂貼心,值得一讚!▫️深海甜蝦甜蝦甜度好高,又軟又糯真心正🫶✨夏之野菜天婦羅 6件✨▫️明太子青椒🫑▫️粟米餅🌽▫️冬菇▫️南

我地食左:⬇️⬇️

✨季節雜錦先付✨

▫️京都腐皮配魚籽

▫️沙律

▫️海帶秋葵水雲

酸酸甜甜又夠凍,系一個出色嘅開胃小菜!

✨碎吞拿魚腩伴紫菜脆餅✨

✨店長推介壽司8件✨

▫️野生拖羅

油花靚到好似雪花咁,入口滿嘴魚油甘香,香味仲要好持久❤️

▫️海膽

▫️左口魚

魚味清淡重油份,超嫩口!

▫️深海大池魚

油潤肥美,入口超有油脂感

▫️池魚

爽口鮮甜,脂肪比例適中

▫️帶子

鮮甜爽實,色澤透亮

▫️響螺

集鮮甜爽脆於-身嘅響螺刺身好大塊,朋友對佢超滿意😀

▫️深海甜蝦

甜蝦甜度好高,又軟又糯真心正🫶

✨夏之野菜天婦羅 6件✨

▫️明太子青椒🫑
▫️粟米餅🌽
▫️冬菇
▫️南瓜
▫️番薯🍠
▫️茄子🍆

野菜種類豐富,全部都炸到金黃酥脆又乾身,睇到都充滿食慾;

外層粉漿好夠薄,-d都唔厚粉;入口個種外脆內軟、輕薄唔油嘅口感,真係令人欲罷不能💕食到停唔到口!

✨鰻魚茶碗蒸✨

滑捋捋既蒸蛋入面有2大塊鮮香柔軟冇碎骨既醬香鳗魚,食得夠晒過癮,真正嘅落足料👍🏻

✨燒地雞三味✨

▫️地雞

脂肪唔多嘅地雞肉質細緻,肉香濃郁,簡單用d鹽調味就已經超好食!

▫️地雞翼

燒到皮脆肉嫩既雞中翼冇骨之餘,入面仲包住d好香口嘅明太子,食落鹹香惹味,勁想食多幾隻🤭

▫️雞肉丸

帶點焦香嘅雞肉丸質感鬆軟,內裏夾雜住d雞軟骨碎,好有口感❗️點埋日本蛋食仲更加滑同香添‼️

✨夏之味噌湯✨

新鮮紫菜味噌湯嘅味道比一般嘅麵豉湯更加清甜順喉,埋尾飲返碗,感覺好實在!

✨雪糕✨

熱情果雪糕

✨日本益力多乳酸梳打✨$45

益力多原味好重,有梳打既加持感覺更加清爽

✨巨峰乳酸梳打✨$45

香甜濃郁又夠氣,2隻味都好啱夏天飲‼️

🏮六角

📍灣仔光明街6號地舖

港鐵金鐘站F出口,步行約8分鐘

#香港 #香港美食 #日本菜#灣仔美食#灣仔#高質#美食 #美食推薦 #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hk #hklover