2024-07-27 7051 瀏覽
近來北上搵食成風,加上又到暑假,見到好多酒店嘅自助餐都推出好多優惠吸客。今晚嚟到尖沙咀「港青」嘅「再臨閣」餐廳食自助晚餐,又可以大擦一場。因為之前都嚟過,佢哋嘅剎食位喺環境,餐廳嘅座位絕大部份都喺挨窗,而落地大玻璃窗外嘅景正正喺對住文化中心或1881,景觀極之開揚,今次早嚟到,仲睇到少少黃昏景緻。整個場地嘅佈局都算幾歸一,一入門口右邊就喺食物區,順路直入,左右兩邊擺放晒各款食物,唔會東一忽,西一忽。而呢期自助餐嘅主題喺「仲夏情迷法越夜」,顧名思義,主打喺啲法國同越南菜式,相信好多人都鍾意。價錢方面,平日成人嘅原價要$668,不過,實際喺有6折,折實咗收$468。沙律、生果、冷盤小食自助沙律吧有兩款沙律菜、10多款配料、5款醬汁,唔算好大陣容,亦喺常見嘅款式。反而,亮點晌幾款預製好嘅沙律:越式燒豬頸肉沙律、越式扎肉涼伴檬粉、越式豬肉碎沙律伴七彩蝦片。此外,仲有好多款的的骰骰嘅冷盤小食,賣相吸引;而近門口嘅甜品區放有4款新鮮生果,正好為小弟嘅頭盤DIY加多幾分健康。先登場喺砌咗一大碟「頭盤」,將上述嘅沙律、生果、冷盤小食樣樣執啲。啲沙律菜、生果確喺新鮮,預製好嘅沙律都亦有特色,試咗3款冷盤
,折實咗收$468。
沙律、生果、冷盤小食

冷盤小食
沙律
沙律
生果
先登場喺砌咗一大碟「頭盤」,將上述嘅沙律、生果、冷盤小食樣樣執啲。啲沙律菜、生果確喺新鮮,預製好嘅沙律都亦有特色,試咗3款冷盤小食,當中嘅法式牛脷凍同越式大蝦薯仔沙律有意外驚喜。食罷大有開開胃之效,等陣就可以食多啲嘢。
沙律、生果、冷盤小食
凍海鮮盤、凍肉盤

雖然無生蠔供應(熱盤有焗蠔),但所提供嘅凍海鮮有松葉蟹腳、龍蝦鉗、麵包蟹、波士頓龍蝦、大蜆、龍蝦仔、熟蝦及青口,再佐以幾款汁醬,如辣椒豉油、咯嗲汁、泰式沙律汁及檸檬角。凍肉盤嗰邊,就有莎樂美腸、煙三文魚同無骨黑椒豬柳。
凍海鮮盤
凍海鮮盤
凍肉盤
帶住回本心態,食凍海鮮喺走唔甩嘅選項,又喺砌咗一大碟凍海鮮加冷切肉返嚟,質素算唔錯,波士頓龍蝦啲蝦肉好爽彈,仲要有咁多膏添,啲龍蝦鉗最討人心,因為拆咗半殼,一拉出嚟就有得食,熟蝦亦非常之鮮甜。另外,搭單夾咗件南京鹽水鴨,嫩滑鹹鮮喎,好食。
凍海鮮盤、凍肉盤
餐湯、麵包籃、芝士拼盤

跟住落嚟介紹下餐湯,一般自助餐都會供應一款中湯,一款西湯,呢度就有木瓜排骨湯同甘筍忌廉湯,而麵包籃內有多款軟包、硬包。此外,仲有法式蒜茸多士同法式肝醬配法包。芝士方面,都提供有成4款,包括藍芝士、高達芝士、金文畢芝士及車打芝士,呢幾款芝士我都好鍾意食。
餐湯、麵包籃
芝士拼盤
食完兩輪都喺凍嘢,喺時候飲少少熱湯暖番個胃,小弟今次無飲西湯,改試啲中湯,再配金文畢芝士拉蒜蓉多士、法式肝醬拼法包。個中湯幾夠老火,味道清甜,啲蒜蓉多士本身就脆口好食,加埋啲芝士,就更加正啦。
餐湯、麵包籃、芝士拼盤
刺身壽司、越南米紙卷
自助餐好就好在多嘢揀,但始終都試唔得晒所有嘢,總要有取捨。刺身壽司、越南米紙卷今次雖然無試,但睇落啲質素唔錯,友人試咗就話幾好食,尤其啲米紙卷,捲住生菜、青瓜、甘筍,、粉絲、雞絲同扎肉,非常清爽有口感。
刺身、壽司、越南米紙卷
越式牛湯麵檔
既然主題有越南元素,粉麵檔當然主打變成供應越式牛河啦。我就黐人哋碗河粉嚟試試,確喺唔錯喎,個牛骨湯濃而不濁,除牛肉、牛腩、豬肉丸,仲有好多配料。河粉唔啱嘅話,亦可以揀檬粉或金邊粉。
越式牛湯麵檔
慢煮鮑魚、燒美國肋骨牛肉、扒大虎蝦、熱盤

喺時候都介紹吓啲熱嘢啦,佔嘅區域亦都較大,鮑魚、燒牛肉、扒虎蝦自然喺亮點,而其他嘅熱盤都有好多款式,憑相記錄包括有炸越南豬肉春卷、香茅羊T骨、黑松露牛油焗蠔、越式燒雞、蒜茸魚露炒菜、芝士忌廉焗薯仔、巴黎牛油焗田螺、蜜糖法國芥茉焗豬排骨、法式鴨腿燴白豆、越式咸檸蒸魚、越式蕃茄燴牛面頰、椰香斑蘭飯……等等,睇名都知有唔少喺主題菜式。
慢煮鮑魚、燒美國肋骨牛肉
扒大虎蝦
熱盤
小弟就一口氣砌咗一碟熱食,胃納有限,都喺揀啲心水嘢。鮑魚果然好入味,口感柔韌有咬口;肋骨牛肉肉味濃,T骨羊亦比預期 好,燒得焦香,肉質軟腍;扒虎蝦亦都好正,蝦肉極之彈牙,充滿蝦鮮味!仲有,焗田螺同焗蠔都好食。食完都有八乘幾人飽,想再食多一轉熱盤嘢都有啲難,因為,留肚嘆甜品
慢煮鮑魚、燒美國肋骨牛肉、扒大虎蝦、熱盤
甜品

所有甜品都擺晒喺近門口一處,款式多,又色彩繽紛,更有唔少喺主題甜品,細細一數,有歌劇院蛋糕、法式國皇餅、法式檸檬撻、法式杏仁甜餅、西米香芒、越式焦糖布丁、咖啡奶凍、香辣馬卡龍、柚子果凍、法式焦糖燉蛋……等等,賣相確喺吸引。
特色甜品
都仲未完,另一邊仲有好幾款,包括法式蘋果批、越式水果撈、心太軟、香蕉煎餅。小弟就睇啱蘋果批同心太軟喇,一定要試試。
最後衝刺,連埋心太軟就一口氣掃咗11款甜點
,算喺試咗絕大部份款式。綜合而言,質素比預期好,歌劇院蛋糕同法式檸檬撻做得好有水準,辣味嘅馬卡龍幾有驚喜,而柚子果凍食起嚟好清爽,焦糖燉蛋就醇甜嫩滑富蛋香。心太軟亦都好唔錯,雖未至好流心,但內心軟滑濃郁。
心太軟
Häagen-Dazs雪糕

結尾,個胃仲有虛位,加上見有啲口味未食過,就試番兩杯:柚子馬卡龍同抹茶口味。雪糕嘅質感軟滑富奶香,前者柚子味十足,又有啲馬卡龍碎碎混在其中,而後者嘅抹茶味非常突出。
飲品自助區

雖然無乜點影到自己飲乜,其實,成晚用餐就不停飲果汁,到最後就咖啡配甜品,食完晒嘢,沖杯檸茶嚟舒緩吓!此外,仲有好多唔同口味嘅茶包,用上川寧,算有誠意啦。
飲品
今晚算喺試咗唔少嘢,整體嚟講感覺唔錯,尤其一啲主題菜式,加上環境又幾舒服。
2024-05-28 7175 瀏覽
泰國真的熱到靜止不動也爆汗,幸好我之前趕在高溫警告前已回港,不過實在未夠喉,好想再食更多泰國美食,剛好港青酒店再臨閣捉住這炎炎夏季,即日起至7 月 21 日期間推出全新「泰滋味」自助晚餐,讓我留港消費也可享用多道正宗泰國佳餚。 據知今次是港青酒店行政總廚聯同來自榮獲蘇梅島《米芝蓮指南 2023》中第一家米芝蓮推薦餐廳 Kapi Sator 的泰國總廚合力炮製,食客們有福了。 熱食方面已經好吸引,火山排骨、泰式海南雞飯、慢煮豬腩肉、泰式咸蛋黃炒鮮魷、泰式蒸魚、黃咖喱海鮮、黃咖喱雞、泰式豬手、泰式焗蠔、香茅羊T骨、巴東牛肉、泰式炒菜、泰式炒金邊粉、黃金窩巴 當然少不了蘇梅島馳名冬蔭功湯,順道來碗冬蔭功麵也不錯;另有意式雜菜海鮮湯及中湯供選擇。 冷盤的泰式沙律都有幾款,泰式魚乾西瓜沙律、泰式無骨鳳爪沙律、泰式燒豬頸肉沙律、泰式金柚蝦沙律、青木瓜粉絲沙律等、泰式免治豬肉沙律,酸甜的辣的,吃得清涼。另有恆常的前菜如黑松露伴蜜糖芝士等。 切肉區有燒美國肋骨牛肉,鐵板煎區有即煎虎蝦及東星斑柳,旁邊有好受歡迎的即煮鮑魚。 多款環球海鮮定能滿足海鮮控,波士頓龍蝦、雪場蟹腳、麵包蟹、琵琶蝦 (星期五、六、

多款環球海鮮定能滿足海鮮控,波士頓龍蝦、雪場蟹腳、麵包蟹、琵琶蝦 (星期五、六、日、公眾假期及其前夕供應) 、龍蝦仔、青口、龍蝦鉗、熟蝦、熟蜆。

多款精緻泰式甜品,款款惹人垂涎,如芒果黑白糯米飯、蒸泰式千層糕、榴槤波波、香蕉煎餅、椰香南瓜、椰香爽口馬蹄肉。

另邊廂,有泰辣馬卡龍、香辣戚風蛋糕、班蘭蛋糕、椰青糕、椰汁西米糕、芒果布甸、蝶豆花奶凍、糯米糍、班蘭椰汁糕、荔枝啫喱,實在有甜眼闊肚窄,幸好朋友跟我分享食。

最後,來點切粒水果、即做流心朱古力及多款口味Haagen-Dazs雪糕,還有多款果汁、排毒水、咖啡及茶,泰美味啦﹗
2024-05-24
5 分鐘 (堂食)
岩岩過左Halloween🎃即係迎接聖誕節既時候啦🎅🏻YMCA再臨閣🆕新推出🎄愛在聖誕💖Love is All Around🎄自助晚餐🍽️有豐富既海鮮🌊 • 多款國際特色佳餚🍴而且係享受大餐既同時,仲可睇埋靚靚維港夜景🌃依家KKday仲有🈹快閃優惠🈹約埋一班朋友黎個聚會,你話唔正呀?🤗~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🎄愛在聖誕🎅🏻Love is All Around Dinner Buffet🎄.▪海鮮大召集🌊 (冰鎮海鮮)(波士頓龍蝦🦞 • 鱈場蟹腳🦀 • 龍蝦鉗 • 龍蝦仔 • 青口 • 熟蝦🦐 • 熟蜆)食左幾款都好鮮甜,夠新鮮💦唔會雪到乾晒😚.▪熱食(推介❣️厚肉軟嫩)清蒸比目魚🐟 • 焗生蠔🦪 • 脆炸蟹腳 • 海鮮咖喱🥘(香口惹味) : 豆醬燒雞🐔(外皮好脆) • 蒜香豬手🐷 • 燒羊排骨 • 惹味粟米條🌽.▪Carving / 即煮 / 即煎 烤有骨西冷🥩 • 喇沙湯麵檔🍜(好足料) • 即煎虎蝦🦐 / 即煎鯛魚 / 慢煮鮑魚.▪甜品區以紅色主調❤️加埋聖誕裝飾,勁有氣氛🎄🎅🏻款款都係造型精緻,意式奶凍中間仲有個心心🫶🏻而且細細
岩岩過左Halloween🎃即係迎接聖誕節既時候啦🎅🏻
有豐富既海鮮🌊 • 多款國際特色佳餚🍴
而且係享受大餐既同時,仲可睇埋靚靚維港夜景🌃
依家KKday仲有🈹快閃優惠🈹
約埋一班朋友黎個聚會,你話唔正呀?🤗

▪海鮮大召集🌊 (冰鎮海鮮)
食左幾款都好鮮甜,夠新鮮💦唔會雪到乾晒😚

▪熱食

▪Carving / 即煮 / 即煎

甜品
以紅色主調❤️加埋聖誕裝飾,勁有氣氛🎄🎅🏻
款款都係造型精緻,意式奶凍中間仲有個心心🫶🏻
而且細細件可以試多幾款, 三色朱古力慕司 • 迷你檸檬撻 • 法式榛子泡芙...
冬日氣氛滿滿既栗子卷🌰 • 香梨杏仁撻🥧 • 滋潤木瓜雪耳糖水🥣
Bread Pudding係用牛角包🥐比常見既食落更香。
即焗心太軟🍫(流心爆漿)
即製Pancake,仲可配埋Häagen-Dazs雪糕🍨(任食❣️又有限定口味)

另外仲有
▪凍食 : 煙黑魚籽凍豆腐 • 即煙三文魚🧡 • 即Parma Ham配蜜瓜🍈 • 即多款沙律🥗
▪即切魚生檔 • 雜錦壽司🍣
▪芝士拼盆🧀 • 沙律吧
▪中 / 西湯🥣配麵包仔🥯 • 咖啡☕️ / 茶🫖 • 果汁🧃...

🔺需加𝟏𝟎% 服務費
2024-10-17 1219 瀏覽
CP值高自助午餐~呢間位於YMCA既再臨閣自助午餐CP值唔錯,大概$200幾一位,好多長者食客,唔知係咪長者再優惠啲呢?好似做緊泰式定越式風格,餐廳佈置左好多好有風情既燈籠🏮冷盤有青口、蜆、凍蝦、小龍蝦、煙三文魚之類;沙律都有四五款,亦可以自己配搭;熟食有十款以上,有蒸魚、春卷、炒菜、炒蜆,我最鍾意佢既烤牛同椰汁飯!甜品有七八款,仲有哈根大師雪糕😗咖啡有即磨咖啡機,整體大部分野都幾好食,環境坐得幾舒服,店員收碟都好密,下次都會再黎🤩🏠店名:再臨閣 The Haven🚘地址:尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓
CP值高自助午餐~

好似做緊泰式定越式風格,餐廳佈置左好多好有風情既燈籠🏮

🏠店名:再臨閣 The Haven
🚘地址:尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓
2024-09-08 2169 瀏覽
對上一次到訪再臨閣都是好幾個月前的事,當時的主題是泰國菜,而近日就改成越南菜色,未知幾時會有新加坡菜呢?既然主打越南菜,當然在菜色上滲入不少越南菜元素,但基本菜色不變。海鮮海鮮一直是再臨閣的強項。除了多膏肉爽的波士頓龍蝦任食之外。咖啡蟹同樣好邪惡,夠肥美。當然仲有啖啖肉既龍蝦鉗。加埋鱈場蟹腳、小龍蝦仔、沙白、熟蝦以及青口,海鮮種類比起好多酒店強。今次主題是越南菜,越式牛湯麵自然是其中的一員,老實說,湯底真的不錯,湯清而好香,除了雞絲及扎肉,加上芽菜、洋蔥及青檸,充滿了風味。之前一次食過慢煮鮑魚,好入味及有嚼口,幸好家陣都有保留,當然要食。Carving Station值得要試的還有扒老虎蝦,好香口又爽彈。而燒美國肋骨牛肉,最鍾意厚切,肉味濃,下點肉汁或者蘸點海鹽更鮮。熱葷先食即製越南米紙卷,用透明的米紙卷,包裹了 雞絲、扎肉、粉絲、甘筍、青瓜及生菜絲,蘸點了魚露食,一流。用生菜包好炸越南豬肉春卷,再加魚露,脆卜卜又酸酸甜甜,好開胃。越式蕃茄燴牛面頰就炆得好稔,配上椰香斑蘭飯啱啱好。越式咸檸蒸魚用上勁厚肉比目魚,毫無碎骨。其他熱葷是中西式都有,包括法式鴨腿會白豆、蜜糖法國芥末焗豬扒骨、巴
海鮮

海鮮一直是再臨閣的強項。
除了多膏肉爽的波士頓龍蝦任食之外。

咖啡蟹同樣好邪惡,夠肥美。

當然仲有啖啖肉既龍蝦鉗

Carving Station

值得要試的還有扒老虎蝦,好香口又爽彈。

熱葷

越式蕃茄燴牛面頰就炆得好稔,配上椰香斑蘭飯啱啱好。
越式咸檸蒸魚用上勁厚肉比目魚,毫無碎骨。
其他熱葷是中西式都有,包括法式鴨腿會白豆、蜜糖法國芥末焗豬扒骨、巴黎牛油焗田螺、芝士忌廉焗薯仔、蒜蓉魚露炒菜、越式燒雞、黑松露牛油焗蠔以及香茅羊T骨
Cold Cut及前菜

莎樂美腸、無骨黑椒豬柳、越式扎肉涼拌檬粉、南京鹽水鴨 、越式燒豬頸肉沙律、越式豬肉碎沙律伴七彩蝦片、煙三文魚、DIY沙律、櫻花蝦豆腐、法式芥末籽薯仔沙律、黑松露蜜糖伴芝士、法式牛脷凍及日式溫泉蛋

個人推介好香口的豬頸肉沙律、甜香滑溜的櫻花蝦豆腐以及牛脷凍。

芝士

藍芝士、金文畢芝士、車打芝士以及高達硬芝士

甜品

當然係以越式甜品為主。
先來一杯自家調製的珍多冰,又或者來一碗口味獨特的越式水果撈
即煎的香蕉煎餅又點可以錯過?
熱辣辣的九層糕,口感Q彈,有點甜度,但可接受。
又有即焗心太軟,睇住熱燙的流心,真係好吸引。
另外,一定要提哈根大師雪糕,因為有兩款聯乘Pierre Herme 的雪糕,坊間好少見。

其他雪糕口味有Strawberry & Cream、Blueberries & Cream、Caramel Biscuit & Cream以及Match & Green Tea
蛋糕有歌劇院蛋糕 、國王餅、檸檬撻、法式杏仁甜餅、西米香芒、咖啡panna cotta、越式焦糖布丁、香辣馬卡龍、咸柑桔果凍、法式蘋果批和焦糖燉蛋

刺身

只有三文魚、希靈魚、八爪魚及鱲魚

西湯是幼滑的甘筍湯,而中湯是火喉十足的木瓜排骨湯

水果
餐後當然是來一份有齊西瓜、蜜瓜、哈密瓜及火龍果的水果拼盤。

近期吃的一次自助餐,是在這間酒店餐廳吃的以泰國菜為主題的「泰滋味」自助晚餐。其實在這次之前,我已在這餐廳吃過一次自助晚餐,印象甚佳,事隔數月,再次與朋友前來,換上了泰國主題,食物質素仍然甚好,餐廳的佈置十分漂亮,正對著尖沙咀香港文化中心一帶的景色同樣美麗。這次自助餐的主題是「泰滋味」,當然少不了大量的泰國菜式,主廚是來自泰國的名廚,菜式水準有保証自不待言,在用餐期間,更有穿上泰國傳統服裝的泰籍舞蹈員載歌載舞,更添歡樂氣氛。這自助餐的泰國熱盤可多著呢!「火山骨」、「泰式海南雞」、「泰式鹹蛋黃炒鮮魷」、「慢煮豬腩肉」、「冬蔭功湯」等,全都正宗地道,各有各的美味,全部都值得一試,而我特別喜歡的則是「泰式鹹蛋黃炒鮮魷」、「慢煮豬腩肉」。除了泰國菜外,這自助餐的其他菜式也很不錯,凍海鮮陣容強大、十分吸引,特別的「泰式魚乾西瓜沙律」我是第一次吃,味道挺好,讓我留下深刻的印象。甜品選擇甚多,不但賣相精美漂亮,有些更是別出心裁地帶來新奇的口味,好像帶有一點微辣,帶著一點泰國風情的「香辣戚風蛋糕」便教人完全意想不到。他如「泰式香橙慕絲餅」,也是我喜歡的味道。至於那味道濃烈的「炸榴槤波波」,從不吃榴槤的我

除了泰國菜外,這自助餐的其他菜式也很不錯,凍海鮮陣容強大、十分吸引,特別的「泰式魚乾西瓜沙律」我是第一次吃,味道挺好,讓我留下深刻的印象。甜品選擇甚多,不但賣相精美漂亮,有些更是別出心裁地帶來新奇的口味,好像帶有一點微辣,帶著一點泰國風情的「香辣戚風蛋糕」便教人完全意想不到。他如「泰式香橙慕絲餅」,也是我喜歡的味道。至於那味道濃烈的「炸榴槤波波」,從不吃榴槤的我可就無福消受了。不過小巧精緻的「芒果糯米飯」和即叫即焗的「心太軟」我就一定來者不拒。

不得不試的還有每人每次限取一隻,但其實可以拿完又拿,取完再取的「慢煮鮑魚」,味道濃郁,口感煙韌,絕對不容錯過。另一樣不容錯過的美味,則是每次只可取一隻的「扒老虎蝦」,大隻鮮甜,好吃。

自助餐星期一至四價錢為成人$668、小童$448,星期五至日及公眾假期價錢成人為$768,小童$528,價錢合理,如果想食自助餐,又想吃泰國菜的話,最好不過。
  • 泰式鹹蛋黃炒鮮魷
  • 慢煮豬腩肉
  • 泰式魚乾西瓜沙律
  • 泰式香橙慕絲餅
  • 芒果糯米飯
  • 慢煮鮑魚
  • 扒老虎蝦
2024-09-02 2023 瀏覽
最近天氣熱真係比較中意食d比較開胃d嘅越南野, 上星期就同幾個朋友仔一齊去左尖沙咀YMCA嘅再臨閣食自助晚餐, 今次E個全新「仲夏情迷法越夜」自助餐主打法式越南菜! 餐廳環境闊落, 落地大窗, 面對1881, 更可以望到整個尖沙咀夜景, 五光十色!除左有無限量供應嘅冰鎮海鮮好似波士頓龍蝦、麵包蟹、雪場蟹腳、琵琶蝦、青口等等, 仲有多款精選越式冷盤:法式牛脷凍、法式肝醬、越式燒豬頸肉沙律、越式豬肉碎沙律伴七彩蝦片等等, 車車就最喜歡佢個越式燒豬頸肉沙律口感清爽醒胃, 燒豬頸肉香口惹味熱葷方面有越式咸檸蒸魚、法式鴨腿燴白豆、越式蕃茄燴牛面頰、即煮越式牛湯麵檔、蜜糖法國芥茉焗豬排骨、越式燒雞、巴黎牛油焗田螺、炸越南豬肉春卷等等, 咸檸蒸魚、越式燒雞、燒原條有骨西冷、即煎虎蝦、即煮鮑魚同焗田螺都係encore之選, 食完咁多野, 最後就一定要食埋個即煮越式牛湯麵, 湯汁濃郁入味, 加入魚露、青檸、辣椒粒等更惹味!甜品一定係另一個胃, 一入門口就已經見到多款精緻法越甜品, 例如劇院蛋糕、法式國皇餅、法式杏仁甜餅、瑪德蓮、咸檸檬撻、香蕉煎餅、越式焦糖布丁、越式水果撈、自製珍多冰等, 當然唔少得仲有

甜品一定係另一個胃, 一入門口就已經見到多款精緻法越甜品, 例如劇院蛋糕、法式國皇餅、法式杏仁甜餅、瑪德蓮、咸檸檬撻、香蕉煎餅、越式焦糖布丁、越式水果撈、自製珍多冰等, 當然唔少得仲有哈根大師雪糕, 車車就最中意個劇院蛋糕同朱古力心太軟, 朱古力特濃而且又唔太甜, 朱古力愛好者必食!
2024-08-18 3073 瀏覽
雖然呢間餐廳自助餐嘢食款式比其他酒店少,但係佢哋每一樣都好好味,佢個燒牛肉好正,同埋海鮮類有蝦、蜆同埋小龍蝦,跟住湯類,有木瓜雪耳湯,同埋紅菜頭忌廉湯,飲品方便就有檸檬茶或者蘋果汁,仲有白桃烏龍,跟住甜品都有好多款式,雪糕係häagen-dazs,有四款,生果有三款,雖然每樣唔多,但係每一類都有代表,沙律有羅馬生菜,同埋玻璃生菜,有麵包粒,有五款沙律醬,甜品款式咗好多,仲有乳酪添,乳酪都有三款口味,今次係因為團購買,正常午餐係320蚊一位,酒店座落於角位,所以兩邊都可以有風景睇,好舒適
2024-08-17
180 分鐘 (堂食)
用餐優惠
團購
  • 燒牛肉
2024-05-27 3401 瀏覽
一直有人話再臨閣自助餐平靚正,睇價錢確係吸引,平過五舊水,亦促使我幫襯咗兩次,講下入座安排,18:30開始用餐,輪候位置相當擠迫,餐廳有需要作出改善,或可提前讓客人入座,餐廳地方比我想像中細,景觀唔錯,雖然大半維港景色被文化中心遮咗😅冷盤🟣龍蝦、長腳蟹、龍蝦、翡翠螺、蝦、蜆等,海鮮真心唔錯,補給亦快,第二次到訪有琵琶蝦,但只供應了短時間,卻是眾多款海鮮中最出色,超爽甜彈牙🤤,我只攞到兩隻咁大把,之再冇再出過熱盤🟠鐵板燒、即製壽司軍艦及刺身、慢煮鮑魚、蒸魚、炒時蔬等,我一向好少攞粉麵,但好友不停讚個龍蝦湯意粉好正,仲話冇老點,咁我又試下,湯底幾濃配以海鮮作配搭,而第二次嚟就轉咗叻沙,吸引度大減🙂‍↔️,燒西冷亦係另一樣要讚嘅,口感好嫩,冇過熟問題沙津吧🟡蔬菜新鮮,選擇唔算多,第二次嚟仲要冇咗Parma Ham,得返沙樂美腸嗰咋,即時大打折扣甜品🔴款式唔多,但賣相幾精緻,試咗幾款,唔算太甜,唔錯飲品🔵自助形式供應、咖啡、果汁、檸檬茶,一應俱全總結☘️由於我幫襯咗兩次,有感存在差別,是指食物供應比較飄忽|服務方面,侍應殷勤有禮👍🏻 (相片是首次到訪時拍下,給大家作參考)
甜品🔴款式唔多,但賣相幾精緻,試咗幾款,唔算太甜,唔錯
飲品🔵自助形式供應、咖啡、果汁、檸檬茶,一應俱全
2024-01-21
2024-05-22 1998 瀏覽
因為母親節要上班所以改第二日慶祝,剛好再臨閣有優惠所以來一試(KK day 網購),至於交通都幾方便,港鐵尖東站一出就係。當日主題係泰滋味,室內布置和食物都係泰國風味首先個冬陰功湯麵,可以唔要麵就咁要個湯,足料得來又唔太辣另外一些泰式美食,如海南雞和燒排骨等都尚算唔錯,至於泰式甜品我本身不太愛甜食所以不作評論。除了泰式美食外仲有啲凍海鮮,質素方面都算唔錯選擇都唔少蠔方面就無生蠔,不過都有焗蠔扒老虎蝦肉質都唔錯,如果無人排隊都可以拎多幾隻壽司刺身基本要有,刺身方面赤貝、魚、三文魚、章魚等等都有五至六樣選擇必食推介鮑魚,呢個有無人排隊都好每次限一隻燒牛肉水準都幾高,好有肉汁飲品方面咖啡茶任飲,另外仲有蘋果汁泰式檸檬茶和青檸水等等服務方面收碟都幾快,環境方面地方比較細但睇到維港,年初二應該睇到煙花。價錢今日有優惠抵到爛,但如果原價就要諗吓

當日主題係泰滋味,室內布置和食物都係泰國風味

首先個冬陰功湯麵,可以唔要麵就咁要個湯,足料得來又唔太辣

除了泰式美食外仲有啲凍海鮮,質素方面都算唔錯選擇都唔少

蠔方面就無生蠔,不過都有焗蠔

扒老虎蝦肉質都唔錯,如果無人排隊都可以拎多幾隻

必食推介鮑魚,呢個有無人排隊都好每次限一隻

燒牛肉水準都幾高,好有肉汁

飲品方面咖啡茶任飲,另外仲有蘋果汁泰式檸檬茶和青檸水等等

2024-05-15
慶祝紀念
母親節
2024-05-15 1180 瀏覽
被主題吸引,所以約友人來吃,一來假期前想放鬆心情,但最終失望而回。 食物種類不算多,飲品種類只有咖啡,奶茶,紅茶包和三款凍飲,但全部不好味,凍茶超甜。食物擺放位置可以的。但每一道菜都不好味,口味很淡,跟外岀泰國菜餐廳明顯不同。 最其本的冬陰功湯的湯底也很淡。 其他的不説了。 甜品也不好吃。 海鮮很不新鮮。 朋友用餐期間不小心被海鮮刺到流血。 問工作人員有沒有手套,竟然説我哋無手套供應。 其實試過其他酒,吃自助餐,有需要的都有手套供應。不知為何那麼基本的用品都沒有,不太人性化。記得一兩年前來吃自助餐的食物是不錯的,晚上還會把燈光調暗,方便看外面夜景,但昨晚沒有。 總括來說,很差的一次體驗,難怪用餐當晚入坐率只有一半。

2024-05-14
每年四月,泰國都會舉辦「潑水節」,而今年,香港也舉行了不少「潑水節」活動,令港人無須外遊也能感受泰國的節日氣氛,一同狂歡迎接好運!  延續泰國「潑水節」的節日氣氛,港青酒店再臨閣由即日起至 7 月 21 日期間,推出全新「泰滋味」自助晚餐,讓食客可品嚐一系列突顯泰式風味的美饌,感受泰式氛圍。配合「泰滋味」主題,再臨閣的廚師團隊悉心炮製一系列地道泰式美餚,包括:泰式魚乾西瓜沙律、泰式無骨鳳爪沙律、泰式燒豬頸肉沙律、泰式金柚蝦沙律、青木瓜粉絲沙律、泰式海南雞飯、火山排骨、泰式蒸魚、黃咖喱海鮮、蒸泰式千層糕、香辣戚風蛋糕、泰辣馬卡龍、榴槤波波......等,愛好泰式美食的你,絕對不能錯過!當日,酒店更邀請了來自泰國,榮獲蘇梅島《米芝蓮指南 2023》中第一家米芝蓮推薦餐廳 Kapi Sator 的泰國總廚 Dumsimai Puangthip,聯同港青酒店行政總廚黃志明先生,一同傾盡心思及廚藝,即場示範了多道正宗泰國佳餚,當中包括:慢煮豬腩肉、蘇梅島馳名冬蔭功湯及泰式咸蛋黃炒鮮魷等。特別推薦當中的慢煮豬腩肉,肥廋參半,帶有膠質,肉質嫩滑多汁,加上泰式調味,更添香濃惹味。再來三小碟前菜,充滿泰
再來三小碟前菜,充滿泰式風味的泰式金柚沙律,酸酸辣辣,非常開胃;櫻花蝦豆腐,簡單的組合,清清地,相當滋味;還有奶油般柔滑的黑松露蜜糖伴芝士,透出淡淡松露氣息,口感豐富美味。
泰式海南雞飯,雞肉肉厚,肉質滑嫩,皮薄骨酥,香味甚濃,肥而不膩,伴隨雞油飯,令人大滿足!
回本推介,必選燒牛排,熟成度剛剛好,呈鮮紅色,肉質鮮嫩,食落相當Juicy。還有即燒大蝦,鮮味爽口,絕不能錯過。
泰式魚乾西瓜沙律,真的沒想過,這麼簡單的搭配,會如此消暑又好味!個人喜歡三文魚,添加了數片煙三文魚作點綴,看上去更美之餘,更添鮮味。
泰式甜品選擇也不少,我選了現場即製的芒果糯米飯;由細食到大的椰汁西米糕;斑蘭芒果卷透出陣陣斑蘭香氣,再配搭淡淡椰香和芒果,味道清新不會過甜;荔枝啫喱在清甜的啫喱上添加滿滿的爆珠,令口感提升;而我最愛的榴槤波波,外皮脆口鬆化,咬開一刻,榴槤飄香即時散發,十分濃郁。
愛吃辣的,還可試試香辣戚風蛋糕、泰辣馬卡龍等,甜點中注入辣的元素,相當有驚喜!
2024-03-24 5462 瀏覽
今日我,太太,外父和外母相約往尖沙咀YMCA再臨閣食自助晚餐慶祝外父生日,自助餐食物豐富,這裡有冷盤,凍海鮮,刺身,熱食和甜品,冷盤有鹽水鴨,沙樂美腸,無骨黑椒朱柳和煙三文魚,尤其黑椒朱柳很少見此冷盤,食落咸度剛剛好 ,凍海鮮有龍蝦,蝦,蟹鉗,琵琶蝦,蜆和青口,食落味道新鮮,口感鮮甜,刺身有三文魚,希靈魚和八爪魚,三文魚食落新鮮,希靈魚和八爪魚肉質爽口,熱食有慢煮鮑魚,煎虎蝦,煎比目魚,喇沙和美國肋骨牛肉,慢煮鮑魚食落湯汁味濃,鮑魚入口彈牙,煎虎蝦肉質鮮甜新鮮,煎比目魚食落有油花,喇沙有豆卜,魷魚,魚蛋,蛋和蝦,魷魚和蝦爽口,豆卜食落軟腍,魚蛋和蛋吸收湯底十分惹味,整碗喇沙食落爽口,美國肋骨牛肉肉味香濃,西湯有黑松露忌廉湯,飲落有濃香黑松露味,口感清新,甜品款式多有豆腐花,燉蛋,面包布甸,椰汁西米露,朱古力心太軟,豆腐花味道香滑,燉蛋甜度適中,面包布甸口感順滑,椰汁西米露甜度適中,朱古力心太軟味道香濃,haagan dazs雪糕我選了朱古力,味道香濃,食落口感滿足,酒店期間有鐘聲有玫瑰蛋糕,期間甜品師邀請小朋友在蛋糕上加上食用花,食落香滑,有玫瑰花香,味道軟綿,酒店有凍蘋果汁提供,飲落甜度適中,酒店座位舒適,食物美味,冷盤, 凍海鮮和熱食高質,職員服務細心,而且餐廳位置可以有幸看到地球熄燈一小時,見到維港大廈沒有廣告燈光,壽星外父十分滿意,食了一頓豐富自助餐
凍海鮮
2024-03-24
慶祝紀念
生日
2024-03-18 1506 瀏覽
食物嘅選擇唔算好多,先講凍海鮮,我覺得麵包蟹個蟹蓋係最好食😀 不過好似嚟咗幾次之後之後都已經唔再見有蟹蓋。其他凍海鮮就正常不過不失,沙律方面選擇都幾多,特別係佢哋個野菌非常之惹味,酸酸甜甜好好食!甜品方面心太軟或者係朱古力嘅甜品,都非常之出色。其他我就覺得一般😂個心太軟一啲都唔死甜亦唔會好苦,而且鍾意嘅話仲可以配返個Häagen-Dazs嘅雲呢拿雪糕❤️另外刺身方面,希靈魚同赤貝算係正常,其他都係麻麻哋🥲牛扒 羊架 烤大蝦 蒸比目魚都好好食 ❤️❤️整體嚟講我覺得佢哋嘅熟食係幾唔錯,雖然選擇唔多,但本身胃口都唔係特別大,食唔到幾多,所以都幾啱食。😃

2024-02-28 1653 瀏覽
諗起自助餐,好多時候都係覺得所費不貲,最近發現喺尖沙咀鬧市有一間性價比極高嘅自助餐,人均不用$500,即使係平日夜晚都全場滿座! 重點係即使價錢比想像中低,但係環境、食物方面都合乎預期。冷盤方面,龍蝦、琵琶蝦、小龍蝦都係可以隨便食的~如果鍾意食海鮮嘅話,更加唔好錯過即點即煎嘅老虎蝦,煎得剛好,肉質非常之有彈性,同場加映亦有即煎嘅羊架,香噴噴的,粉嫰的鮮牛肉都係好受到客人所喜歡的!甜品嘅部份,除咗有隨便攞嘅Häagen-Dazs雪糕之外,有流心效果既朱古力心太軟都係我嘅心水之選; 一系列春日嘅甜品除咗賣相吸引之外,味道都相當唔錯啊~最特別有一個限定嘅環節,會邀請客人喺一條長長嘅蛋糕上面灑上花瓣,互動元素十足!

重點係即使價錢比想像中低,但係環境、食物方面都合乎預期。

冷盤方面,龍蝦、琵琶蝦、小龍蝦都係可以隨便食的~