2024-06-25 2169 瀏覽
香港地好多人無辣不歡!🌶️冒菜是以麻辣味為主要特色✨,再加上各種食材配上辣味醬汁,口感十足!🎉冒喜裝修具特色!入面裝修四正,去洗手間時必須經過一串串金色串鏈裝飾,時尚輝煌。同朋友仔一面食、一面傾計打咭,真係幾開心呀!💓🥳✅吉祥套餐 ✨任選六款食材($66)包括魚腐、潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、貴州丁家脆哨(加$5)、冰豆腐、美國肥牛(加$3)湯底選擇了新出的「生椰蕃茄湯」有啖啖椰子清香味,再配上蕃茄鮮美,濃郁的湯底,配合6款新鮮食材,其中真牛肉丸同墨魚丸彈牙鮮美,係好滿足!🥳👍🏻湯底方面:(加$5)生椰蕃茄湯主食:(加$5)米線✅ 我朋友也叫了吉祥套餐 !👩🏻🫶🏼任選六款食材($66)潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、鵪鶉蛋、美國肥牛(加$3)、鴨血(加$5)秘製重慶麻辣湯底🌶️🌶️,喜歡辣人士絕對不能錯過只係微辣但味道已經很濃郁,令人回味!🤭她推介美國肥牛和鴨血,很惹味!😜湯底方面:重慶麻辣湯主食:(加$5)蕃薯粉✅秘製藤椒魚皮🐟($48)魚皮入口爽脆,又爽又滑,有勁麻辣味道,喜愛麻辣朋友必選!✅洛神花山楂蘋果茶($15)🥤山揸有消化的作用,蘋果酸酸甜甜,相希當開胃醒神!👍🏻😉✅酸梅青檸烏龍茶($15)

✅吉祥套餐
✨任選六款食材($66)

湯底方面:(加$5)生椰蕃茄湯
主食:(加$5)米線

✅ 我朋友也叫了吉祥套餐 !👩🏻🫶🏼
任選六款食材($66)
潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、鵪鶉蛋、
美國肥牛(加$3)、鴨血(加$5)

她推介美國肥牛和鴨血,很惹味!😜
湯底方面:重慶麻辣湯
主食:(加$5)蕃薯粉

✅秘製藤椒魚皮🐟($48)
魚皮入口爽脆,又爽又滑,有勁麻辣味道,喜愛麻辣朋友必選!

✅洛神花山楂蘋果茶($15)🥤
山揸有消化的作用,蘋果酸酸甜甜,相希當開胃醒神!👍🏻😉

✅酸梅青檸烏龍茶($15)
烏龍茶的甘香和酸梅青酸味相互配合,炎炎夏日, 絕對消暑!😋

✅自家製桂花蜜烏梅冰粉🍧($18)
特色甜品,桂花蜜的芬芳香氣和烏梅的酸甜滋味,再配上果凍,配搭好!🥳✨

冒喜

2024-06-25
2024-11-08 0 瀏覽
入去觀感已經差5個人入去分開坐都正常ok 預左咁隔離枱走左想左右兩張枱坐其實都係4人換4人都唔得話張枱左預俾人既咁ok 點知下個人過嚟話2人佢哋自己mark 左5人,即係本身俾我哋之後問返唔該可唔可以轉又勁無禮貌勁大聲話唔俾轉總之無4個人點都要搭枱廁所又係爛既嘢食種類已經唔多但個點餐app 不過重覆勁亂黎到個土豆粉勁怪湯又勁厚油唔知係咪大陸嘢真係無下次無正常禮貌真係唔會想再入重要e個價錢大把選擇建議去隔離街個四川粉麵好食好坐又無咁貴
入去觀感已經差

重要e個價錢大把選擇

建議去隔離街個四川粉麵
好食好坐又無咁貴
2024-10-03 1005 瀏覽
今次搵食嚟到上環,食吓呢間四川冒菜呢間餐廳喺商業大廈嘅高層,裝修格局有啲似樓上酒吧餐牌有少少似車仔麵咁,由湯底,配料都可以自己配搭由4個餸到8個餸,肉/菜/丸 都有唔少選擇視乎客人選擇,可以加配飯/麵做主食上菜果吓都有啲嚇親,份量都幾大配菜就建議簡嘅吸湯選擇,例如枝竹同豆腐串我地叫嘅係香辣湯同埋重慶麻辣湯雖然叫嘅係小辣,但係都幾夠味建議唔好第一次就挑戰大辣每款配料都幾足料,如果好似我地咁加埋麵做主食都真係幾飽!我地加左飲品洛神花山楂蘋果,正常發揮最後就加埋個冰粉解解辣,夠哂清涼整體呢講,呢間野幾啱鍾意食辣嘅朋友
今次搵食嚟到上環,食吓呢間四川冒菜
呢間餐廳喺商業大廈嘅高層,裝修格局有啲似樓上酒吧

餐牌有少少似車仔麵咁,由湯底,配料都可以自己配搭
由4個餸到8個餸,肉/菜/丸 都有唔少選擇
視乎客人選擇,可以加配飯/麵做主食

上菜果吓都有啲嚇親,份量都幾大
配菜就建議簡嘅吸湯選擇,例如枝竹同豆腐串
我地叫嘅係香辣湯同埋重慶麻辣湯
雖然叫嘅係小辣,但係都幾夠味
建議唔好第一次就挑戰大辣
每款配料都幾足料,如果好似我地咁加埋麵做主食
都真係幾飽!

我地加左飲品洛神花山楂蘋果,正常發揮

最後就加埋個冰粉解解辣,夠哂清涼
整體呢講,呢間野幾啱鍾意食辣嘅朋友
2024-09-18 883 瀏覽
近期見香港出現好多重慶菜,但係要咁靚既地方食冒菜就真係第一次!冒喜Mao Hey 就近上環地鐵站商廈頂層,華麗酒吧裝修特色,店面不大坐又寬又舒服門口有條花花走廊係打咭位!冒菜主要食重慶小面同成都冒菜,極具川味特色,菜品豐富點餐方式:先揀配菜及湯底可配麵和餐飲。套餐可揀4款、6款或8款配菜,選擇繁多,選擇困難仲可以點大廚預設好既套餐(肉食王、素食餐、毛血旺或牛魔王套餐)麵食配土豆粉、米線、粟米麵或番薯粉,細食可以只簡餸唔點食麵。仲有冒喜秘製醬汁及湯底!辣度慎選!小辣係平時出面既中辣,初次來食都要有心理準備!我地分別點左重慶麻辣湯同秘製香辣湯(升級版),湯頭香麻香辣味十足已經流哂口水😋 大大個碗色彩繽紛,已經食慾大增!食材樣樣都好新鮮,必點黑毛肚,潮汕手搥牛肉丸,鴨血,豆腐串,吸汁到爆!因為冒菜辣度十足,推介大家點埋桂花蜜烏梅冰粉!當刻幫我解解辣,而且山渣花花果凍爽爽地食得好過癮!下次必定試埋生椰蕃茄湯
門口有條花花走廊係打咭位!

冒菜主要食重慶小面同成都冒菜,極具川味特色,菜品豐富

2024-09-11
2024-09-12 730 瀏覽
中上環打工仔新既食堂呀!冒喜主打川式麵食小食,辣出一身汗,好爽呀!銅錢套餐一個銅錢套餐可以有4款食材,葷食素食都有,大推墨魚丸,爽口彈牙,大大粒好有口感,墨魚味又重🍢另外鵪鶉蛋都好好味,好香好彈牙🥚滑牛肉同牛丸果啲都好正,牛味十足,煙煙韌韌好有口感🥩主食亦有唔同選擇,土豆粉真係要試下,煙韌有口感,有啲似烏冬,幾特別🍜而湯底一定要試生椰蕃茄湯,蕃茄湯好濃椰子香,口感細滑,唔食辣既朋友就岩晒🍅其他湯底都好值得試架!藤椒魚皮小食都有幾款選擇,魚皮就係其中一款,魚皮口感爽脆彈牙,配上醬汁,辣辣地,好惹味🐟特飲山楂蘋果茶,烏龍檸檬茶,兩杯都幾好飲,酸酸地好開胃🥤冒喜三間分店地址:📍紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖📍上環分店║上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓 📍北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號

銅錢套餐

藤椒魚皮

特飲
山楂蘋果茶,烏龍檸檬茶,兩杯都幾好飲,酸酸地好開胃🥤

冒喜三間分店地址:
📍紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖
📍上環分店║上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
📍北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號
最近想吃一些米線,小編拉上朋友到上環的這家餐廳吃飯,餐廳主打川菜特色米線,感覺特別。八寶套餐 $72餐廳有幾款招牌湯底,分別是升級版的香辣湯、重慶麻辣湯以及生椰蕃茄湯;而魚腐、潮汕手搥牛肉丸和毛肚都是餐廳推介食材。小編最後選了最新推出的湯底生椰蕃茄湯+$5,濃郁的蕃茄湯底帶著椰子的香味,味道獨特,蕃茄帶有香椰香,配料包括魚腐、竹輪卷、鵪鶉蛋、冰豆腐、鮮冬菇、金菇、萵筍、雲耳,其中的魚腐咬下去入味鬆軟,很喜歡它的口感。八寶套餐 $72同樣都是叫八寶,湯底換成了養生白胡椒湯,白胡椒香味喝下去清甜,令人喝下去暖洋洋。配料包括魚腐、墨魚丸、蟹籽蟹粉丸、蟹柳、鵪鶉蛋、娃娃菜、油麥菜、雲耳,墨魚丸口感彈牙,娃娃菜、油麥菜吸收了胡椒湯底的精華,入口很滿足。自製洛神花山楂蘋果 $15飲品是自家製的,帶有些許甜味但不會過甜,隱約能嗅到山楂的香味。自製桂花蜜烏梅冰粉 $18冰粉口感冰涼,帶有烏梅香氣,配上桂花蜜確實很適合。

八寶套餐 $72

八寶套餐 $72

自製洛神花山楂蘋果 $15

自製桂花蜜烏梅冰粉 $18
冰粉口感冰涼,帶有烏梅香氣,配上桂花蜜確實很適合。
  • 吉祥套餐
最近好忙唔得閒落深圳食辣野,朋友推介呢一間味道做得幾正宗嘅四川冒菜。~地點就喺上環地鐵站附近,幾方便,上到嚟場地幾大,光猛整潔,星期五夜晚都幾多人。~揀咗銅錢套餐同埋吉祥套餐(即係四餸同埋六餸嘅套餐),銅錢套餐揀選咗蟹籽蟹粉丸、胡椒豬肚、鴨血、海帶結,配搭秘製香辣湯,蟹粉丸彈牙,中間有少許流心,胡椒豬肚厚切爽口,鴨血則和香辣湯是絕配,海帶結甚富咬口,幾款材料都很不錯,尤其係畫龍點睛嘅秘製香辣湯,香而不嗆。怕辣的話,配搭解膩洛神花山楂蘋果,或是清爽酸梅青檸烏龍茶都不錯。~吉祥套餐則選擇了魚腐、墨魚丸、滑雞片、五花腩片、貴州丁家脆哨及娃娃菜,湯底則選了生椰番茄湯。魚腐甚富魚香,而且好索汁,墨魚丸很彈牙,五花腩片與滑雞片之間,個人更愛滑雞片,非常嫩口。五花腩片雖然肉脂香濃,但畢竟有點邪惡感。貴州丁家脆哨就類似炸肉粒咁,好香口。湯底生椰番茄湯香香甜甜中帶點微酸,幾特別,加上索湯土豆粉,不錯。中意少許辣味的話,可以一試沾醬,淡淡辣味,好香好惹味,加落湯底,令整個湯底生色不少。~小食方面,個人挺喜歡秘製藤椒🐟魚皮,魚皮爽滑彈牙,藤椒汁香香麻麻的,加上芫荽的清爽感,整體平衡得當,幾適合配白飯🍚。~最

最後食到個嘴辣辣地,吃上一口冰凍香甜的自家製桂花蜜烏梅冰粉,解解辣作為收結很舒服。

~~~
🥢冒喜
2024-08-31 406 瀏覽
跟着朋友搵食一定冇錯,今次去到中環!估唔到隱蔽,嘅大廈入邊竟然有間咁華麗嘅四川餐廳而且食嘅仲好符合香港嘅OL,好鍾意食粉麵嘅我見到都心花怒放。餐廳華麗的裝修,食着的是四川風味,食法好似我哋香港嘅車仔麵咁先揀湯底再揀面底再可以選擇想食嘅餸菜。今次嘅湯底我揀咗黃金酸菜湯同生椰蕃茄湯,呢個生椰蕃茄湯仲要係新出架。湯底酸的,但係有椰子嘅香味其實好新奇特別。從來沒有想像過椰子配蕃茄湯底都比我飲咗一大半。而黃金酸菜湯也是一貫嘅酸菜香氣,配麵食越食越開胃。餸菜揀咗潮汕手搥牛肉丸啦,萵筍啦,黑毛肚啦,娃娃菜啦,五花腩片,魚腐啦,蟹柳啦同冰豆腐。牛肉丸高質啊食落去鮑汁而且食得出好香牛肉味,感覺到絕大部份都係純牛肉製成。黑毛肚同冰豆腐都係吸湯的材料,吸晒所有湯汁簡直一流。小食揀咗藤椒魚皮,涼拌嘅嘢冇得輸,又香又麻,又有少少辣,魚皮爽口。到最後食得辣辣地,加多咗杯酸梅青檸烏龍茶。絕對解辣解利。今次嘅體驗非常之新奇有趣,而且裝修又靚絕對推介。也是幸福的一個午餐。
跟着朋友搵食一定冇錯,今次去到中環!

而黃金酸菜湯也是一貫嘅酸菜香氣,配麵食越食越開胃。

黑毛肚同冰豆腐都係吸湯的材料,吸晒所有湯汁簡直一流。

到最後食得辣辣地,加多咗杯酸梅青檸烏龍茶。
絕對解辣解利。

2024-08-23
2024-08-30 365 瀏覽
吉祥套餐$66總共可以揀六款食材,毛肚(+$5)、芝士腸、貢菜零佢新出嘅黃金酸辣湯(中辣)惹味,帶少少麻辣▶️八寶套餐$72總共可以揀八款食材,我就揀咗魚腐心、潮汕手搥牛肉丸醬、潮汕蒜香墨魚丸分、蟹籽蟹粉丸、豆腐串、娃娃菜、鮮冬菇、貴州丁家脆哨(+$5),呢個一定要嗌好好食湯底方面我就揀咗佢哋新出嘅生椰蕃茄湯,啖啖椰香夾雜着蕃茄好開胃湯都飲多幾啖桂花蜜烏梅冰粉 $18酸酸甜甜好有解膩 ☺️☺️☺️🤩洛神花山楂蘋果 $14飲品方面就揀咗呢一個健康降脂,有少少酸酸地嘅洛神花山楂蘋果
吉祥套餐
總共可以揀六款食材,毛肚(+$5)、芝士腸、貢菜零
佢新出嘅黃金酸辣湯(中辣)惹味,帶少少麻辣
▶️八寶套餐$72
桂花蜜烏梅冰粉 $18
酸酸甜甜好有解膩 ☺️☺️☺️🤩
洛神花山楂蘋果 $14
飲品方面就揀咗呢一個健康降脂,有少少酸酸地嘅洛神花山楂蘋果
2024-08-27 352 瀏覽
四川粉麵麻麻辣辣真係好正我叫咗一個銅錢套餐,就已經有四種餸,我今次簡左潮汕手牛肉丸,蟹籽蟹粉丸,鵪鶉蛋,油麥菜,蕃薯粉。潮汕手牛肉丸鮮嫩多汁,一咬落去簡直要爆汁,再配上蟹籽蟹粉的香濃,同鵪鶉蛋的營養,都幾唔錯。油麥菜和蕃薯粉清爽可口,再配上這道生椰番茄湯,清香鮮甜,淡淡椰子香味,菜同番薯粉都充滿咗蕃茄湯嘅味道。小食的秘製藤椒魚皮爽脆可口,小小麻辣,令人食完一啖又一啖。在飲品方面,洛神花山楂蘋果清新怡人,清新又健康。
四川粉麵麻麻辣辣真係好正

小食的秘製藤椒魚皮爽脆可口,小小麻辣,令人食完一啖又一啖。

在飲品方面,洛神花山楂蘋果清新怡人,清新又健康。
講到食辣,真是人生必需品。人生五味,辣一辣,享受那激情與溫度。點可以唔試冒菜?冒菜源於四川成都,將配料及主食放入麻辣濃郁高湯,在湯汁中使其均勻受熱,底料由豆瓣、辣椒、花椒、薑以及各種香辛料在油中炒製,再加入鮮湯熬製而成;加入香油、蒜末、蔥花、碎芹菜、碎香菜以及鹽、味精等各種調味品,辣勁爽快,食到出哂汁🥵,汗流浹背將繁擾工作的戾氣暫且排出位置:餐廳在上環站A2出口柏廷坊,這裡有「食樓」,好多餐廳,冒菜在最高之25樓冒出環境:出升降機已經嘩嘩聲,裝修真係好震撼!意想不到的排場。餐廳佔地全層,入口走廊位是打卡勝地,金光閃爍珠片加上鏡面反射,這夜真·星光璀璨。原來盡頭更是隱藏版男女獨立洗手間,置吸引眼球於實用於一身。內准分跑台區同卡位區,吧台區高級感十足,仿如置身高端爐端燒餐廳,仿雲石台墊、藍白珠串天花點綴,高級冒菜無誤食物睇完餐牌可以畫紙仔落單:主要有3個自選套餐,銅錢(4餸)套餐$58、吉祥(8餸)套餐$66、八寶(8餸)套餐$72,選餸,湯底、配料,有得揀至係老闆🥢吉祥套餐(六款自選餸+土豆粉)$66生椰蕃茄湯:椰香同蕃茄味互相輝映,層層遞進,鮮香非凡,上枱時熱辣辣潮汕手搥牛肉丸:彈牙多

位置:

環境:

食物

🥢吉祥套餐(六款自選餸+土豆粉)$66

潮汕手搥牛肉丸:彈牙多汁牛肉丸,好有牛味
鴨血+$5:滑嫩鴨血不會有膠味,一口接一口
冬菇:鮮嫩冬菇好清爽,煮得岩岩好
芫荽:誰是誰非我愛新鮮重荽!安排!
魔芋片:切片魔芋口感爽彈,健康的味道
豆卜:粒粒飽滿,掛滿湯汁
土豆粉+$5:好出色的麵食,土豆粉煙韌Q彈

🥢銅錢套餐(六款自選餸+蕃薯粉)$58

秘製香辣湯(升級版) :招牌秘製香辣湯麻香辣名不虛傳,紅彤彤的底蘊嗜辣之人都想了解,雖然揀左小辣但一樣激進,高潮迭起
毛肚+$5 :掛上辣湯好滋味,美中不足是我想要雙份
魚腐:軟綿綿仿如綿花糖,魚味鮮甜
豆腐串:充斥香辣湯精華,辣得好過癮
芝士腸:小朋友最愛所愛我也愛,辣辣的腸,脆皮流芝心
番薯粉+$5:煮得較軟稔吸收哂湯底,不過略嫌油膩

桂花蜜鳥梅冰粉 $18

山楂QQ果凍、桂花蜜糖水和烏梅冰粉完美比例我要哂花花造型果凍好可愛,酸溜烏梅和桂花甜蜜湯汁相得益彰,解辣一流

自家製特飲 - 酸梅青檸烏龍茶 $28,跟餐+$15

酸梅mix青檸double sour,加上濃厚烏龍茶,澀得起酸得爽,大啖飲,爽

唔講咁多,食飽飽去打卡先
Camera 📸 ready?!

地址:冒喜 (上環)
2024-08-24 330 瀏覽
這間主打川味粉麵的冒喜,位於上環的一座大廈的25樓,不在OpenRice找一下一定不會發現 電梯門一打開,你會以為走錯了餐廳,第一眼看到的是金光閃閃的長走道,再來看到了吧枱,最裡面才是正常的4人餐枱 中午時分主打3款套餐,四餸銅錢($58)、六餸吉祥($66)及八餸八寶($72) 與友人都各點了吉祥套餐,餸類也選擇不少,分了肉食及素食區 點了彈牙潮汕手搥牛肉丸、滑雞片、鵪鶉蛋、滑牛肉 (+$3)、胡椒豬肚(+$3)、鮮冬菇,選了濃郁的鮮茄濃湯及配彈牙的蕃薯粉($5) 友人則點了魚腐、墨魚丸、蟹籽蟹粉丸、滑雞片、炸支竹及海帶結,選了辛香帶麻的黃金酸菜湯,非常惹味! 🥢涼拌麻辣蓮藕片($28)來吃川菜必定要點麻辣小食,這款藕片爽脆且麻辣得過癮 🍹洛神花山楂蘋果(+$15)吃麻辣必定要喝酸酸甜甜的才夠清爽解辣!

與友人都各點了吉祥套餐,餸類也選擇不少,分了肉食及素食區

🥢涼拌麻辣蓮藕片($28)

來吃川菜必定要點麻辣小食,這款藕片爽脆且麻辣得過癮

🍹洛神花山楂蘋果(+$15)

吃麻辣必定要喝酸酸甜甜的才夠清爽解辣!
2024-08-24
2024-08-23 311 瀏覽
今天到上環開會,開完會之後,同事說要帶我到一家性價比極高的打卡麵店,餐廳位於柏廷坊的 25 樓,踏出電梯,明白了…裝潢非常華麗,是打卡熱點!門口旁先有一條 Bling Bling 走廊,內裡裝潢亦相當華麗,聽說上手是一家高級Omakase,麵店接手之後保留了這裡的打卡位,不到 100 元就吃到,非常抵!餐廳主打四川麵食,我們揀了吉套餐,可以揀 6 款餸,才 66 元而已,配上自家製特飲都不用 100 元,印象特別深刻的有以下幾款:.生椰蕃茄湯: 蕃茄湯一向是我的最愛,加入生椰,香氣撲鼻,非常美味。.魚腐:老闆推薦,口感細膩,入口即化,味道鮮美。.潮汕手搥牛肉丸:招牌菜色,彈牙爽口,鮮嫩多汁,是潮汕特色美食。.貴州丁家脆哨:也是老闆的特別推介,脆哨是貴州的傳統美食,即豬油渣,香脆可口,放入湯中仍能保持脆感。.自家製冰粉:冰粉滑嫩,搭配烏梅湯汁,酸甜可口,生津止渴。還有很多不同風味的湯底,黃金酸辣揚、秘製香辣都是這裡招牌,另外亦有幾款套餐,包括肉食王套餐、素食王套餐、毛血旺套餐、牛魔王套餐等,適合不同口味又瘨選擇困難症的朋友,下次有機會來不妨試試。

.魚腐:老闆推薦,口感細膩,入口即化,味道鮮美。
.自家製冰粉:冰粉滑嫩,搭配烏梅湯汁,酸甜可口,生津止渴。

2024-08-18
10 分鐘 (堂食)
2024-08-22 256 瀏覽
當你好想食冒菜又怕同人搭枱嘅時候⋯柏庭坊有間好啱女生去嘅冒菜餐廳!閃令令嘅走廊令人眼前一亮! 📸📸吧枱位置好靚! 以為自己入錯omakase 餐廳!! 冒菜價錢好親民! $6️⃣6️⃣ 就有6️⃣個餸!! 🍜魚腐, 牛丸, 勿丸, 脆哨(豬油渣), 鴨血, 毛肚, 香辣湯🍜牛肉,蟹柳,豆腐,萵筍,油麥菜 ,酸菜湯🧆涼拌麻辣蓮藕片🍧烏梅冰粉 同時滿足到鍾意食酸菜魚同毛血旺既胃!!我推介佢地既魚腐!! 口感軟滑!! 而且好索湯🤤🤤另外豬油渣坊間好少見!!炸到好香脆可口!! 🤤🤤小食麻辣蓮藕調味啱啱好!! 已清碟!! 🤤🤤食飽埋單唔貴!!
當你好想食冒菜又怕同人搭枱嘅時候⋯
柏庭坊有間好啱女生去嘅冒菜餐廳!
閃令令嘅走廊令人眼前一亮! 📸📸
吧枱位置好靚! 以為自己入錯omakase 餐廳!!
冒菜價錢好親民! $6️⃣6️⃣ 就有6️⃣個餸!!

🍜牛肉,蟹柳,豆腐,萵筍,油麥菜 ,酸菜湯
🧆涼拌麻辣蓮藕片
🍧烏梅冰粉

同時滿足到鍾意食酸菜魚同毛血旺既胃!!
我推介佢地既魚腐!! 口感軟滑!! 而且好索湯🤤🤤
另外豬油渣坊間好少見!!炸到好香脆可口!! 🤤🤤
小食麻辣蓮藕調味啱啱好!! 已清碟!! 🤤🤤
食飽埋單唔貴!!
  • 涼拌麻辣蓮藕
2024-08-14 243 瀏覽
你諗過係25樓食車仔麵未?我真係未諗過。佢哋嘅餐牌好有中式風格,例如銅錢、吉祥、八寶。呢度嘅湯底都有特別嘅選擇。好似生椰蕃茄湯,真係好特別,椰香同蕃茄味完美融合,飲落去超濃郁,好有層次。而重慶麻辣湯就真係夠麻夠辣,仲可以選擇辣度,嗜辣嘅朋友一定唔會失望。我哋兩個人各自叫咗一碗麵,每碗都揀咗6個配料。佢哋嘅配料都幾多選擇,而且有啲幾特別,例如牛黃喉、毛肚、手搥牛肉丸同埋蒜香墨魚丸。牛黃喉同毛肚食落去好爽脆,完全冇腥味;手搥牛肉丸啖啖肉,好Juicy;蒜香墨魚丸有濃郁嘅蒜香,配埋墨魚嘅彈牙口感,真係好滿足。而佢地既麵都有幾款唔同選擇,我哋試咗土豆粉同番薯粉。土豆粉比較特別,好似粗粗嘅米線,但又帶有煙韌嘅口感,食落去有啲Q彈;番薯粉則係比較滑溜,每一口都吸晒湯汁嘅精華,食落去好滿足。除咗麵之外,我哋仲叫咗藤椒魚皮小食嚟試下。魚皮好爽脆,藤椒微微嘅麻香,唔錯唔錯。佢哋嘅特飲都幾有創意:洛神花山楂蘋果同埋酸梅青檸烏龍茶。洛神花山楂蘋果酸酸甜甜,飲落去好解渴;酸梅青檸烏龍茶就係清新中帶有一點酸梅嘅鹹味,幾特別。食完辣野,要食啲甜野,桂花蜜烏梅冰粉,呢個甜品清涼解膩。總括嚟講,喺25樓食車仔麵真係幾
你諗過係25樓食車仔麵未?我真係未諗過。

佢哋嘅餐牌好有中式風格,例如銅錢、吉祥、八寶。

牛黃喉同毛肚食落去好爽脆,完全冇腥味;

食完辣野,要食啲甜野,桂花蜜烏梅冰粉,呢個甜品清涼解膩。

總括嚟講,喺25樓食車仔麵真係幾特別,食物都有特色,如果你鍾意試新嘢,呢度絕對值得一試!
2024-08-13