2024-08-15 1856 瀏覽
鍾意食辣,一段時間冇食就會有道辣癮,平時就會喺掃街時嗌下涼皮或者麻辣燙去解癮:3 不過都想試試新意思,講到四川菜,個人認為都係比較油膩,俾我搵到間專食冒菜嘅(就係四川版嘅麻辣燙)👉🏻冒喜✨吉祥套餐 $54/6個餸✨魚腐,潮汕手搥牛肉丸,潮汕蒜香墨魚丸, 蓮藕片 (+$3):滑牛肉,胡椒豬肚白胡椒湯、土豆粉顏色接近乳白色,偏粉糯牛肉丸味道濃,爆汁又夠彈牙💛墨丸裏面有墨魚粒唔係剩係得墨魚味❤️豬肚幾入味、爽口💛魚腐索晒湯好正❤️✨八寶套餐 $62/6個餸✨萵筍,海帶結(+$3):胡椒豬肚,豬大腸, 五花腩片(+$5):貴州丁家脆哨重慶麻辣湯、薯粉滑溜而不會過韌,易咬而不會過腍,吸汁好食。湯底我揀咗小小辣,麻麻哋小小辣對我嚟講啱啱好,飲咗幾啖幾順喉,主要由辣油帶出麻辣味🌶️非常值得一提嘅係貴州丁家脆哨, 脆哨喺貴州係好常見嘅美食,可以當小食或者加入湯粉麵一齊食用個小膠盒分裝,唔會浸腍晒無論點食法,都係非常香脆可口😍+$12 更可以試佢哋自家製特飲洛神花山楂蘋果/酸梅青檸烏龍茶🍏🍎女士恩物,開胃降脂/🍋🫖消暑特飲,解油膩感人均消費$70 @maoheyhk📍紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G05

✨吉祥套餐 $54/6個餸✨
魚腐,潮汕手搥牛肉丸,潮汕蒜香墨魚丸, 蓮藕片
(+$3):滑牛肉,胡椒豬肚

白胡椒湯、土豆粉
顏色接近乳白色,偏粉糯

牛肉丸味道濃,爆汁又夠彈牙💛
墨丸裏面有墨魚粒唔係剩係得墨魚味❤️
豬肚幾入味、爽口💛
魚腐索晒湯好正❤️

✨八寶套餐 $62/6個餸✨
萵筍,海帶結
(+$3):胡椒豬肚,豬大腸, 五花腩片
(+$5):貴州丁家脆哨

重慶麻辣湯、薯粉

滑溜而不會過韌,易咬而不會過腍,吸汁好食。

用個小膠盒分裝,唔會浸腍晒

無論點食法,都係非常香脆可口😍

+$12 更可以試佢哋自家製特飲
洛神花山楂蘋果/酸梅青檸烏龍茶
🍏🍎女士恩物,開胃降脂/🍋🫖消暑特飲,解油膩感

人均消費$70

@maoheyhk
2024-08-14 414 瀏覽
.今次係我第一次試冒菜啊 🥹所謂冒菜 其實是一種成都小食🌶️ 製作方法是將預備好的肉🥩或者蔬菜🥬放入辣味底料湯汁中燙熟🌶️♨️有啲似麻辣燙見潮流興,紅磡又咁啱有一間,即管試吓啦❣️.好似車仔麵咁揀想食嘅餸然後揀湯底 (可選不同的辣度🌶️)再揀埋主食,即係麵線🍜豐儉由人🤗🌟銅錢套餐 (可揀4️⃣餸)🌟吉祥套餐 (可揀6️⃣餸)🌟八寶套餐 (可揀8️⃣餸).推介食材🌟魚腐 🌟潮汕手錘牛肉丸 🌟蒜香墨魚丸 🌟貴州丁家脆哨 .湯底🥣🌟生椰蕃茄湯超級清甜嘅湯底採用生椰子🥥 配搭濃郁嘅清雞🐔湯加酸酸甜甜嘅蕃茄🍅 感覺好清新自然🌟養生白胡椒湯超濃郁嘅白胡椒味飲落即刻有種暖胃嘅感覺養生寶寶上線🍼🤪.飲品方面,2款自家製特飲都出色🌟自家製酸梅青檸烏龍茶🌟自家製洛神花山楂蘋果酸酸甜甜,超級解渴食辣嘢飲佢最啱👍🏿👍🏿.鍾意食辣嘅朋友快啲嚟試吓呢間特色冒菜同佢嘅靈魂湯底啦☺️❣️.共三間分店:📍紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖📍上環分店║上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓 📍北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號
[冒喜]
今次係我第一次試冒菜啊 🥹
所謂冒菜 其實是一種成都小食🌶️
有啲似麻辣燙
見潮流興,紅磡又咁啱有一間,即管試吓啦❣️
好似車仔麵咁
揀想食嘅餸
然後揀湯底 (可選不同的辣度🌶️)
再揀埋主食,即係麵線🍜
豐儉由人🤗
🌟銅錢套餐 (可揀4️⃣餸)
🌟吉祥套餐 (可揀6️⃣餸)
🌟八寶套餐 (可揀8️⃣餸)
推介食材
食辣嘢飲佢最啱👍🏿👍🏿
共三間分店:
  • 洛神花山楂蘋果
2024-08-07 2454 瀏覽
最近天氣好熱🥵沒什麼胃口,行經何文田附近有間門面中國風裝飾幾特別,原來是主打吃冒菜有點似車仔麵😌應該酸酸辣辣好開胃✌🏾我點了吉祥套餐可選擇六種材料,好多餸足料大碗,材料有潮汕手打牛肉丸、墨魚丸 、貴州丁家脆哨、油麥菜、黑毛肚、海帶結、生椰蕃茄湯配薯粉🍜牛肉丸墨魚丸爽滑彈牙,而貴州丁家脆哨有點似豬油渣加落湯入面食好脆口😍炸得酥脆帶點油香,份量兩人分享都得👍🏾朋友點了滑牛肉、竹輪卷、雲耳、芝士腸、萵筍,雲耳、黃金酸辣湯底配薯粉🍲番薯粉煙韌彈牙好口感,滑牛肉嫩滑同萵筍雲耳完成吸收湯底的精華好好味😋💫秘製藤椒魚皮🐟魚皮本身好彈牙爽脆,加埋K藤椒汁🌶️好惹味,仲有每食一啖都有少少麻辣味後勁凌厲,好特別😌 💫洛神花山楂蘋果🧃洛神花🌺可以抗氧化同幫助消化,山楂都有豐富既維他命C可以降血脂,加上蘋果甜甜地,味道好清新,不過略嫌甜了一點🙃💫酸梅青檸烏龍茶🥤特色飲品酸酸甜甜味道幾特別,冒菜都相對濃味一點,飯後飲品可幫手解油膩,不俗😂 💫桂花蜜烏梅冰粉冰粉🧊口感似啫喱,本身都幾鍾意食,細細碗剛好解一解冒菜熱和辣,加上烏梅味酸酸甜甜確實好清涼解辣,飯後甜品🤗

💫秘製藤椒魚皮🐟

秘製藤椒魚皮
💫洛神花山楂蘋果🧃

💫酸梅青檸烏龍茶🥤

💫桂花蜜烏梅冰粉

2024-07-11
秘製藤椒魚皮
2024-08-04 2010 瀏覽
之前喺上環食過一次冒喜嘅外賣,冒喜已經成為咗我心目中最愛嘅冒菜之一!估唔到原來黃埔呢邊有間總店,梗係要即刻食返碗,好好回味下呢到嘅靈魂湯底先啦~自選吉祥套餐💰HK$64湯底揀咗新推出嘅生椰蕃茄湯,味道好特別,有住濃濃嘅椰子香味同埋蕃茄香味!潮汕手搥牛肉丸牛味濃郁,一咬開仲有爆汁嘅效果!潮汕蒜香墨魚丸爽口彈牙,仲食到粒粒墨魚肉!魚腐、金針同埋娃娃菜都好入味,充分地吸收晒湯底啲精華!土豆粉平時比較稀有少見,口感煙韌彈牙~自選銅錢套餐💰HK$64朋友呢碗嘅湯底就揀咗養生白胡椒湯,胡椒味剛剛好,唔會太過濃烈!鵪鶉蛋有濃厚嘅蛋香味,滑牛肉柔軟美味,貴州丁家脆哨入口香脆,竹輪卷爽口彈牙,米線軟硬度適中~涼拌酸辣土豆絲💰HK$28土豆絲有醋、蒜蓉同埋辣椒嘅香味,酸辣惹味,爽脆可口~自家製烏梅冰粉💰HK$15烏梅有一種獨特嘅酸甜滋味,為冰涼滑嫩嘅冰粉增添咗獨特嘅風味~酸梅青檸烏龍茶💰跟餐+HK$12味道酸酸吔,清爽解渴~洛神花山楂蘋果💰跟餐+HK$12味道酸酸甜甜,係消滯解脂之選~冒喜而家已經總共有四間分店啦!!📍紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖📍上環分店║上環文咸東街22-26號柏廷

自選吉祥套餐💰HK$64

自選銅錢套餐💰HK$64

涼拌酸辣土豆絲💰HK$28
土豆絲有醋、蒜蓉同埋辣椒嘅香味,酸辣惹味,爽脆可口~
涼拌酸辣土豆絲

自家製烏梅冰粉💰HK$15
自家製烏梅冰粉

酸梅青檸烏龍茶💰跟餐+HK$12
味道酸酸吔,清爽解渴~

洛神花山楂蘋果💰跟餐+HK$12
味道酸酸甜甜,係消滯解脂之選~
洛神花山楂蘋果

冒喜而家已經總共有四間分店啦!!
📍灣仔分店║灣仔謝斐道272號杜智臺地下6號舖

涼拌酸辣土豆絲
自家製烏梅冰粉
  • 吉祥套餐
最近翻去PolyU,有D肚仔餓,所以就去咗黃埔搵食,因為未食過「冒喜」,所以都忍唔住入去試下,感覺佢嘅招牌菜概念就比較似係食冒菜,又或者係小火鍋,可以自選湯底、配料、麵底等等,真係隨你鍾意吖。依家餐廳店面擴充左,現提供有30個堂食位,全線共有4間分店,大家就有更加多地點選擇喇!自選吉祥套餐(單點$80),貴州丁家脆哨、黑毛肚、五花腩片、美國肥牛、潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、蕃薯粉、生椰蕃茄湯、多蔥、多芝麻、多蒜;貴州丁家脆哨,口感香脆,食落類似採用五花腩脂肪部份製成嘅豬油渣,食落油脂味濃,但食得多的話,會覺得油膩;黑毛肚,肉質薄身,口感爽口;五花腩片,肉質肥瘦相間,肉味濃厚;美國肥牛,肉質嫩滑,牛味濃香;潮汕手搥牛肉丸,肉質彈牙,內有牛筋,食落肉汁飽滿;蕃薯粉,份量多,口感煙韌;生椰蕃茄湯,飲落帶有椰汁、椰青水味道,味道清甜,配以蕃茄飲用,飲落好清新。自選吉祥套餐(單點$77),貴州丁家脆哨、牛黃喉、鴨血、美國肥牛、潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、粟米麵線、魔鬼辣酸辣湯底、多蔥、多芝麻、多蒜;牛黃喉,食落好新鮮;鴨血,口感滑溜,略嫌欠缺鮮味;墨魚丸,內有墨魚粒;粟米麵線,口感幼滑,容易掛湯;魔鬼辣

自選吉祥套餐(單點$77),貴州丁家脆哨、牛黃喉、鴨血、美國肥牛、潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、粟米麵線、魔鬼辣酸辣湯底、多蔥、多芝麻、多蒜;牛黃喉,食落好新鮮;鴨血,口感滑溜,略嫌欠缺鮮味;墨魚丸,內有墨魚粒;粟米麵線,口感幼滑,容易掛湯;魔鬼辣酸辣湯底,辣度7分,因為辣油部份較多,容易噎住喉,略嫌酸味欠奉,配料包括有酸菜、芫荽、香蔥、蒜泥、芝麻。

秘製藤椒魚皮(單點$48),魚皮口感爽脆,略嫌藤椒味道欠奉,辣椒油渣味道比較突出。

自家製桂花蜜烏梅冰粉(兩碗$30),表面鋪有山楂QQ果凍,略嫌烏梅冰粉口感類似啫喱、過於挺身,食落味道類似酸梅湯,配以桂花蜜糖水食用,味道更佳。

洛神花山楂蘋果(單點$12),味道酸甜,加上有加入蘋果去製作,味道清香。

酸梅青檸烏龍茶(單點$12),酸梅味道濃郁,青檸烏龍茶味道淡香。
  • 自選吉祥套餐
  • 洛神花山楂蘋果
2024-11-27 97 瀏覽
呢一間行過每一次都覺得好香今日終於有時間去試 好有四川風味小食揀咗麻辣豬肚麻辣味唔算好重 豬肚爽口👍🏻冒菜其實好似車仔麵咁樣 揀自己想食嘅餸我同朋友嗌咗兩個吉祥套餐 $56可以嗌到六個餸 我覺得好抵食🤩我見到好多人都嗌牛肉丸就試吓佢彈唔彈牙先一食落去真係手打既感覺 彈牙既因為我係牛魔王 緊係嗌埋滑牛肉啦俾咗好幾塊都大大塊嘅 毛肚開頭好驚會韌 但係點知係脆口 有驚喜🤩貴州丁家脆啃 見到隔籬枱嗌覺得好新奇就試吓原來係炸咗嘅肉粒帶點油脂 又幾好食😍😍食麵最緊要揀個湯底 麻辣愛好者既我一於試吓佢嘅麻辣重慶湯 我揀咗小辣湯底有起內地食嘅重慶味道♥️朋友揀嗰個湯底呢就係貴州臭豆豉辣湯一上枱真係有一浸臭臭嘅味道不過食落口又幾香喎 呢個湯底豆豉味好突出唔會太辣我哋兩個都係揀咗土豆粉鍾意佢嗰種煙靭嘅感覺 飲品方面因為食辣 揀咗啲比較清涼嘅飲品洛神花山楂蘋果 唔算太甜 又帶少少酸啱晒我口味呀🤩朋友鍾意飲酸少少就揀咗酸梅青檸烏龍茶食完啲比較肥膩嘅嘢 飲落去覺得好清新原來呢一間餐廳上環 灣仔 北角 都有分店我今次紅磡食呢一間就係總店
呢一間行過每一次都覺得好香

食完啲比較肥膩嘅嘢 飲落去覺得好清新

原來呢一間餐廳上環 灣仔 北角 都有分店
我今次紅磡食呢一間就係總店

2024-10-19 319 瀏覽
餸的份量出奇的少,香腸兩片,油麥幾塊碎片,蘿蔔。。是超薄切片2,3片沉到湯中都找不到了。墨丸口感是奇怪的爽脆,唔知落左乜,沒有食材本身應有的彈牙口感。總體上古靈精怪,唯有辣係辣,一味得辣。同等的價錢可以去吃米線陣,譚仔,起碼蘿蔔係大大舊
外賣自取
2024-09-09 709 瀏覽
第一次聽冒菜,維基說是成都小吃,製作方法是將預備好的蔬菜和肉放入辣味底料湯汁中燙熟後食用。當天有點不太想吃辣,就要了蕃茄湯。但小吃的涼伴麻辣蓮藕片還是要嘗一點點辣,幸好只是微辣,麻比較重,還有涼菜吃下去辛辣感減半。我會以四川米線來形容,點菜方式和食物都好像。要了兩碗,每人叫了幾樣菜。自己覺得必點是,滑牛、五花腩片、冰豆腐。特別是,除了粉麵,可以要飯啊,冬天可能想吃飯多一點。°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°冒喜 @maoheyhk📍 紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖#MrsLong #hk #hkbloggermama #Longs #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers

冒喜 @maoheyhk
📍 紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖

2024-08-26 812 瀏覽
冒喜店門裝修得像中國古風建築物,喺紅磡舊區沒啥特色的街道上,特別吸睛。餐廳菜式係冒菜,採用正宗冒菜做法烹調特色湯底,例如招牌湯底:香辣湯(升級版)、重麻辣、生椰蕃茄湯(新出)等等。餐廳亦有小食選擇,如很多人都喜歡的秘製藤椒魚皮!八寶套餐-黃金酸菜湯-魚腐、潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、蟹籽蟹粉丸、午餐肉、美國肥牛、豆卜、娃娃菜-火鍋麵八寶套餐-生椰蕃茄湯-魚腐、潮汕手搥牛肉丸、墨魚丸、蟹籽蟹粉丸、滑雞片、滑牛肉、油麥菜、海帶結-蕃薯粉湯麵好大碗,餸菜亦好足料。黃金酸菜湯麻度強勁,食得過隱。生椰蕃茄湯好香椰味,蕃薯粉索滿湯底特別好味道。食材方面,我最喜愛魚腐,圓圓大大,軟滑香濃,好好味。洛神花山楂蘋果甜甜的,香蘋果味,清甜美味。酸梅青檸烏龍茶則酸梅味重,雪凍飲唔錯。

1928 瀏覽

-黃金酸菜湯
-火鍋

-生椰蕃茄湯
-蕃薯粉

1901 瀏覽

洛神花山楂蘋果甜甜的,香蘋果味,清甜美味。
酸梅青檸烏龍茶則酸梅味重,雪凍飲唔錯。

午餐
2024-08-25 685 瀏覽
有次經過紅磡,聞到非常香濃的麻辣味,已經被深深吸引~這次是專程來試試的~餐廳裝潢是中國傳統風,內部有種回到過去的感覺,未食已經有到中國吃地道料理的感覺。餐牌方面,是類似車仔麵形式,先選湯底,再選配料和主食。雖然整店都是充滿香麻味,但是新出了生椰蕃茄湯,喜歡椰子和蕃茄的小編當然不會錯過啦,所以選了生椰蕃茄湯~湯底是好清甜的椰子水味,蕃茄味不重,但吃到尾段反而有種淡淡蕃茄的香甜,挺驚喜的。配料選了手打牛丸、滑牛、雞件等等。除了肉類,配料亦有好多款的菜,選擇多多。小編推薦手打牛丸!非常彈牙,一吃就知道是功夫食物,哈哈。餐廳自家製的山楂洛神花茶都好值得試,酸酸甜甜,非常開胃,而且有養顏養生的效果。整體感覺不錯,下次要試試香麻湯底!

整體感覺不錯,下次要試試香麻湯底!
-今日收工個fd子去左紅磡呢間特色打卡冒菜餐廳一試😍我地2個都叫左 自選” 吉祥套餐” 分別可以簡6種材料😋!朋友叫左係”生椰蕃茄湯底”配蕃薯粉🥳個湯底真心正 飲得出係椰子汁同蕃茄自帶既甜味🥥🍅💯真係好似打緊一人邊爐咁ar!🍲朋友簡左呢6種配菜: 美國肥牛, 毛肚, 鴨血, 冰豆腐, 芋絲,油麥菜🥰特別推薦毛肚, 好爽口彈牙 有成大大塊3-4塊🤩肥牛黎講絕對唔”鞋” 同埋又係份量好多 餸仲多過粉🤪而我就係經典既”重慶麻辣湯”配蕃薯粉😆呢個就唔飲得啦😱 不過真係好食緊正宗麻辣燙咁樣!! 仲有d白芝麻帶香味😝我簡左: 美國肥牛, 潮汕手打牛肉丸, 魚腐, 五花腩片, 豆卜,土豆片❤️除左肥牛多之後, 食肉獸記得簡埋五花腩片~ 薄薄一塊又夠晒大 絕對好味得黎唔膩呀🫶🏻特別推薦潮汕手打牛肉丸 真係爆晒牛肉汁既丸 又彈牙😛另外魚腐都係必點item, 吸收晒麻辣既精華 好入味好正😚桂花蜜烏梅冰粉烏梅味既冰粉酸酸甜甜 食落好fresh又夠解晒辣 口感好滑同果涷一樣~洛神花山楂蘋果健康野飲幾特別 洛神花味好出🌺除左可以抗氧化仲可以幫助消化 加上蘋果偏甜地 岩晒怕苦既朋友仔😌酸梅青檸烏龍茶飲落口首先係酸
今日收工個fd子去左紅磡呢間特色打卡冒菜餐廳一試😍
我地2個都叫左 自選” 吉祥套餐” 分別可以簡6種材料😋!

朋友叫左係”生椰蕃茄湯底”配蕃薯粉🥳
個湯底真心正 飲得出係椰子汁同蕃茄自帶既甜味🥥🍅💯
真係好似打緊一人邊爐咁ar!🍲
特別推薦毛肚, 好爽口彈牙 有成大大塊3-4塊🤩
肥牛黎講絕對唔”鞋” 同埋又係份量好多 餸仲多過粉🤪

而我就係經典既”重慶麻辣湯”配蕃薯粉😆
特別推薦潮汕手打牛肉丸 真係爆晒牛肉汁既丸 又彈牙😛
另外魚腐都係必點item, 吸收晒麻辣既精華 好入味好正😚

健康野飲幾特別 洛神花味好出🌺

酸梅青檸烏龍茶
飲落口首先係酸酸甜甜既酸梅味 慢慢就感受到檸茶既fresh 都幾解辣🍋😉

冒喜
📍北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號

#hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #打卡餐廳 #生日飯 #聚會之選 #美食餐廳推薦 #美食推薦 #份量班 #性價比餐廳#香港探店 #紅磡 #北角 #灣仔 #上環 #冒菜 #麻辣燙 #必食紅薯粉 #一人邊爐
2024-08-19 667 瀏覽
紅磡街坊帶路系列Lunch想食返啲經濟實惠 街坊帶我嚟食冒菜 款款套餐都經濟實位lunch time 已經一堆外賣 唔少街坊同學都嚟食冒喜靈魂是湯底 有辣有唔辣湯底揀 刺激返我個胃口😋 最出名係佢哋嘅湯底有辣有唔辣 而且款款都好吸引加上有好多不同川式配料 🔆銅錢套餐 4款餸都只係$46 ‼️抵‼️牛丸❤️蜂巢豆腐❤️肥牛❤️滑雞件❤️土豆粉生椰蕃茄湯底 牛丸出色 咬開有油花 雞件夠滑嫩 豆腐朔晒啲湯底好入味 湯底好香椰奶味同蕃茄鮮甜🔆鴨血❤️蓮藕❤️墨魚丸❤️蟹籽丸❤️蕃薯粉黃金酸菜湯 湯底好夠酸 有好微微的香辣配蕃薯粉好夾 🔆秘製藤椒魚皮小食叫咗魚皮 好爽口彈牙 有個種陣陣香辣椒香味 食落唔會太油膩🔆洛神花山楂蘋果&酸梅青檸烏龍茶冒喜自家製特飲 酸酸甜甜 解辣解暑一流📍 冒喜 (蕪湖街) (紅磡)紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖

紅磡街坊帶路系列

配蕃薯粉好夾

🔆秘製藤椒魚皮

🔆洛神花山楂蘋果&酸梅青檸烏龍茶
冒喜自家製特飲 酸酸甜甜 解辣解暑一流

📍 冒喜 (蕪湖街) (紅磡)
紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖
2024-08-15 458 瀏覽
今次黎到黃埔食川菜,餐廳有兩間舖位,一間做廚房和外賣,另外一邊係堂食,裏面人頭湧湧,長期爆滿,有時會排隊,大多輪轉得很快,所以好快會有位吉祥套餐 吉祥套餐可以選六款餸,有肉有菜可選擇,加幾蚊可以再食高級D肉,揀咗魚腐,牛丸,墨魚丸,肥牛,家脆哨,五花腩,樣樣都好正,好新鮮,尤其是魚腐牛丸嗰類,好彈牙,湯底揀咗酸菜魚湯,湯底帶麻,幾過癮,主食揀咗土豆粉,煙煙靭靭有口感,好味八寶套餐八寶套餐係可以揀八個餸,揀咗肥牛,豬大腸,牛黃喉,五花腩,蟹籽丸,牛丸,炸支竹,豆腐串,D餸多到爆滿好抵食,湯底揀咗生椰蕃茄湯,湯底好濃鬱仲好重椰子味,主食揀咗米線,好軟滑洛神花山楂蘋果 & 酸梅青檸烏龍茶兩款都係自家製特飲,酸酸味味好正烏梅冰粉甜品甜度適中,透心涼,好啱夏天食

洛神花山楂蘋果 & 酸梅青檸烏龍茶
兩款都係自家製特飲,酸酸味味好正

烏梅冰粉
甜品甜度適中,透心涼,好啱夏天食

2024-08-09 353 瀏覽
最近好似好興食冒菜,所以我今晚專程去左紅磡既總店試下。紅色既門面超吸晴👀離遠已經見到,真係唔怕搵唔到間舖🤣另外店面既裝修都幾有特色,有卡位📸位餐廳有已經配搭好既組合例如肉食王/素食王/牛魔王套餐等,亦都可以自由組合如銅錢(4餸)/吉祥(6餸)/八寶(8餸)套餐,真係總有一款岩你心水👍🏻今次我就貪心啲選左個八寶套餐,湯底選左新登場既生椰蕃茄湯,湯底椰香味🥥十足配埋微酸既蕃茄🍅味真係認真開胃。配菜方面私心推薦墨魚、潮汕手搥牛肉丸,丸類足料兼彈牙❗
飲品方面套餐加$15可配酸梅青檸烏龍茶,烏龍茶味香濃、酸酸甜甜咁幾好飲。最後我地仲叫埋個甜品添🍨

2024-08-07 483 瀏覽
紅磡都有呢一間之前介紹過嘅餐廳🫶🏻之前介紹過佢哋位於上環嘅分店🐷估唔到學校附近都有一間 太正啦😭😭🫶🏻🫶🏻🐷吉祥套餐首先要介紹嘅呢一個吉祥套餐真係好抵食 因為可以揀六款配料今次小編就揀咗 魚腐、牛肉丸、墨魚丸、美國肥牛、五花腩片、貴州丁家脆哨首先佢哋嘅墨魚丸同埋牛肉丸係潮汕手打嘅😍牛丸仲要一咬落去就爆汁🫶🏻 墨魚丸,超級有咬口 貴州丁家脆哨真心唔錯 咬落去非常脆口 本質上就係類似豬油渣咁樣🤣🤣😹 所以點會唔香呢? 仲有就係佢哋個湯底好正 呢碗粉就揀咗黃金酸菜湯底米線🍜 個湯底好有食緊酸菜魚嘅感覺😹🐷銅錢套餐我哋仲嗌咗一個銅錢套餐🤣 可以揀4個餸架 今次就揀咗土豆粉仲有五花腩片、蓮藕、蟹柳份量夠足 味道好香濃😆湯底就係蕃茄湯🍅味道濃郁😆而且湯底好濃稠😭🍅🫶🏻🐷椒麻魚皮作為小食嚟講 辣得黎又開胃 魚皮好爽脆呢啲天氣梗係要食返啲凍冰冰嘅小食🤣面頭仲有好多小編最愛嘅芫荽😂😂😂🐷洛神花山楂蘋果食完嘢梗係唔想變肥 飲返呢一個洛神花山楂蘋果就可以有助解油膩同埋減脂😆 即刻健康左🐷酸梅青檸烏龍茶畢竟食米線其實都擔心會口渴因為始終個湯底係偏鹹嘅味但係有呢一個酸梅青檸烏龍茶就可以完全幫助解膩+解渴😭🫶🏻影

估唔到學校附近都有一間 太正啦😭😭🫶🏻🫶🏻

🐷吉祥套餐
首先要介紹嘅呢一個吉祥套餐真係好抵食 因為可以揀六款配料

🐷銅錢套餐
我哋仲嗌咗一個銅錢套餐🤣 可以揀4個餸架
今次就揀咗土豆粉
仲有五花腩片、蓮藕、蟹柳
份量夠足 味道好香濃😆

而且上面有啲花形嘅果凍🤣
又幾鬼cute喎😗
冒喜
📍紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#中餐#堂食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #紅磡 #紅磡美食