2021-12-04 30 瀏覽
呢間小店聽過下咁耐都未去試吓,近排知道開咗一間新店喺旺角,見夜晚唔算太多人唔洗排隊就同朋友一齊嚟試試😍✨啱啱好All Day HKD$128厚厚多士好香脆有牛油香味,煙肉、大啡菇、香草腸、炒蛋、薯餅,特別在香蕉🍌表面燒至焦糖味,外面脆裏面香滑,份量真係啱啱好😜✨牛肉沙律多士 HKD$98沙律除咗配沙律醬、蔬果,但其實都仲可以配合泰式味道風味嘅辣醬刺激味蕾,香辣嘅味道令到牛肉更加豐富配埋火箭菜、車厘茄食果然係夠夾,另外我最值得一讚就係厚多士,蜜糖牛油食落去有好香嘅蜜糖味道個口感好鬆化好脆 ,好大驚喜😍✨紫薯鮮奶 HKD$45鮮奶濃厚又香滑,頂層加上紫薯花點紫薯蓉慢慢淡出配搭好好👍🏻✨薄荷荔枝梳打 HKD$45泰式荔枝梳打遍地好開胃出配薄荷清甜得嚟帶一點薄荷清新,配牛肉沙律🥗係絕配😁✨藍莓芝士蛋糕 HKD$58朋友喜歡食甜品🍮 見Menu有今日甜品,就試吓佢今日嘅甜品係咩啦,是日甜品原來係藍莓🫐芝士蛋糕🍰,呢個芝士蛋糕比較滑,芝士味唔係太過濃烈,藍莓都幾好味唔會太過甜微酸

✨啱啱好All Day HKD$128

✨牛肉沙律多士 HKD$98

✨紫薯鮮奶 HKD$45
鮮奶濃厚又香滑,頂層加上紫薯花點紫薯蓉慢慢淡出配搭好好👍🏻

✨薄荷荔枝梳打 HKD$45

✨藍莓芝士蛋糕 HKD$58

2021-11-28 288 瀏覽
冚棒唥已經開到旺角了,身為咖啡店愛好者當然要去打打卡😆。店舖位於朗豪坊附近的廣東道,環境裝修簡約舒適,這裡有輕食、蛋糕及飲品選擇🙈。逛街逛到累了,可以在這裡休息一會兒。-💥熱泰・五味奶茶 HKD$45,雖然沒有拉花,但熱飲的泰奶味道更濃郁😍。泰奶味道較港式的濃郁,味道會略為甜一點,但這個甜度可接受🤤。在這個天氣飲杯熱辣辣的飲品,既暖胃又醒神。-💥凍美式咖啡 HKD$35,想提神的美咖啡就對了,味道帶點甜帶點酸。美式咖啡味道不會太濃郁,咖啡甘香不苦澀,再配件蛋糕就是個完美的下午茶😆。-💥邪惡香辣炸芝士條 HKD$68,這個一份有四條,金黃色脹卜卜的賣相🙈,另有泰式辣醬和沙律拌著。把芝士條撕開後,做到芝士拉絲的效果。芝士條口感酥脆,芝士味道濃郁😋。-💥法國粟子蛋糕 / 朱古力蛋糕 HKD$58,這兩款蛋糕賣相不錯😍,也有小花花做裝飾。粟子蛋糕味道濃厚,口感幼滑不甜膩。朱古力蛋糕味道香濃,蛋糕味道微甜。兩款蛋糕層次分明,口感濕潤鬆軟😚。-

粟子蛋糕味道濃厚,口感幼滑不甜膩。

2021-11-24
15 分鐘 (堂食)
2021-11-21 335 瀏覽
💛 @ham6baang6laang6好開心冚棒唥喺旺角開咗分店!佢哋之前嘅舖頭喺佐敦,但店面比較細,難啲一班朋友去食,而家喺旺角就開咗間較大嘅分店😍 位置方便,環境舒適又寬敞!食物都一樣係超有水準!呢度走多元風,除咗有西式嘅食物,仲泰式同越式嘅飲品及主食㗎😚 對上一次食咗rice burger,今次就食吓其他嘢先:🍄🍳 啱啱好全日早餐 ($128)My all time favourite!!! 呢度嘅嘢食全部都係即叫即整,上菜嗰時熱辣辣香噴噴㗎!薯餅外脆內creamy好好味🥺 炒蛋未熟透嘅,非常香滑🥰 芝士大啡菇好邪惡但極好食!芝士份量好多而且係半流質,似creamcheese(?)🤤 厚切蒜蓉烤多士都勁香勁出色!仲有焦糖香蕉、煙肉、香腸、雜菜沙律添😋 成個dish好大份,本身同朋友想叫甜品都叫唔落喇xd🥓🍝 卡邦尼意粉 ($98)朋友叫嘅卡邦尼意粉都非常出色😋 意粉軟硬適中,醬汁夠creamy又充滿蛋香,加埋少少脆嘅煙肉,鹹鹹香香咁,味道適中,好中🤤🤤🥜☕️ 花生咖啡 熱 ($45)鍾意花生/ 花生醬嘅大家一定要飲喇😍 呢個咖啡真係超級香,有超濃嘅花生味,好正🥺 店員會另外比一匙羹
💛 @ham6baang6laang6

啱啱好全日早餐

🍄🍳 啱啱好全日早餐 ($128)
卡邦尼意粉

🥓🍝 卡邦尼意粉 ($98)
花生咖啡

🥜☕️ 花生咖啡 熱 ($45)
鍾意花生/ 花生醬嘅大家一定要飲喇😍 呢個咖啡真係超級香,有超濃嘅花生味,好正🥺 店員會另外比一匙羹嘅花生cream,就咁食就會更濃,我就直接加咗落咖啡度,我覺得都好夠味喇,好rich好幸福🥰
泰式薄荷荔枝梳打

🍒🍹 泰式薄荷荔枝梳打 ($45)
朋友嘅梳打真係好正宗嘅泰式味道!梳打清爽解渴,荔枝清香,推薦~
2021-11-20
泰式薄荷荔枝梳打
天氣涼爽,當然係去覓食嘅好時機😎(朋友話我 “為食就為食啦!”)😂呢一間之前係佐敦已經想去朝聖🤤今次係旺角開左大間寬躺d 嘅就第一時間去😍❣️啱啱好全日早餐🍽真係食如其名,岩岩好咩都有😙最特別係睇得出店主有用心烹調,將大啡菇釀入滿滿嘅芝士🧀,岩哂我呢d Cheese Fans🤪另外又有焦糖香蕉🍌坊間都少見,有heart👍❣️泰式酸酸腸,唔係真係話會好酸個d, 岩岩好,喜歡店主整嘅醬汁,夾埋食,好開胃🥰❣️豬肉多士🐷有別於坊間嘅蝦多士,呢到用上豬肉去整,配埋蜂巢多士夾埋一齊食感覺好新鮮👍❣️斑斕咖啡,好好飲呀🤩重啡飲但唔會搶左斑斕味,又唔會死甜,正❣️Dirty☕️不過不失,黎開呢到試佢嘅特飲比較好😬❣️我仲發現餐廳會不定時轉Menu,可以試多d唔同嘅野🤤💚💚💚💚
天氣涼爽,當然係去覓食嘅好時機😎
(朋友話我 “為食就為食啦!”)😂
呢一間之前係佐敦已經想去朝聖🤤
今次係旺角開左大間寬躺d 嘅就第一時間去😍

❣️Dirty☕️不過不失,黎開呢到試佢嘅特飲比較好😬
❣️我仲發現餐廳會不定時轉Menu,可以試多d唔同嘅野🤤
💚💚💚💚
抱住一個期待嘅心情入去,係第一次幫襯…點知一入到去就用好惡劣嘅態度去喝我哋:佢叫咗我哋坐低之後,好大力咁掉低個menu響枱上面然後走咗!我哋商量好食乜之後就嗌:然後佢就話:其實第一次去真係唔會知你個程序係點㗎囉~但都唔使用啲咁樣嘅態度!我哋買完嘢食畀完錢之後,佢話:過咗半個鐘之後冇嘢食冇嘢飲!連隔離枱新嚟嘅嘢飲都上咗🙄咁我就問:佢答:一句唔好意思都冇講過!再十分鐘之後即係一共等咗四十分鐘,第一份嘢食終於都到咗,係意粉。再過多十分鐘,個all-day breakfast終於都到!兩份嘢食都到咗,我再問杯嘢飲點?佢又答:當然唔會覺得唔好意思亦冇道歉。最後55分鐘,所有食物同飲品都黎齊啦!當然亦都冇講唔好意思要你等咁耐!同埋老細會唔會正視呢個問題?食完之後,佢仲同我哋講:我聽唔明,然後佢repeat咗三次呢句說話。原來客人仲要幫佢執埋枱先會收碟!成餐lunch簡直就背脊骨落!無論幾好食都假!去澳洲冇咁嬲囉~ 起碼佢唔會叫我哋自己執枱!起碼唔會要等一個鐘先有嘢食同有嘢飲!真係好想知道佐敦嗰間係咪都係咁㗎囉!
抱住一個期待嘅心情入去,係第一次幫襯…
點知一入到去就用好惡劣嘅態度去喝我哋:
[如果冇安心出行就要填紙仔!
你填紙仔一定要填身份證全名!]
佢叫咗我哋坐低之後,
好大力咁掉低個menu響枱上面然後走咗!
我哋商量好食乜之後就嗌:[唔該想寫嘢]
然後佢就話:[係你自己出嚟落單然後畀錢㗎]
其實第一次去真係唔會知你個程序係點㗎囉~
但都唔使用啲咁樣嘅態度!
我哋買完嘢食畀完錢之後,佢話:
[你要自己攞餐具同埋水我哋唔會攞畀你!]
過咗半個鐘之後冇嘢食冇嘢飲!
連隔離枱新嚟嘅嘢飲都上咗🙄
咁我就問:[我哋啲嘢食嘢飲去咗邊?]
佢答:[煮緊你要等!]
一句唔好意思都冇講過!
再十分鐘之後即係一共等咗四十分鐘,
第一份嘢食終於都到咗,係意粉。
兩份嘢食都到咗,我再問杯嘢飲點?
佢又答:[沖緊!你等陣!]
當然唔會覺得唔好意思亦冇道歉。
最後55分鐘,所有食物同飲品都黎齊啦!
當然亦都冇講唔好意思要你等咁耐!
同埋老細會唔會正視呢個問題?
食完之後,佢仲同我哋講:
[你放晒枱上嘅嘢入隻碟度我再幫你收嘢]
我聽唔明,然後佢repeat咗三次呢句說話。
原來客人仲要幫佢執埋枱先會收碟!
成餐lunch簡直就背脊骨落!
無論幾好食都假!
去澳洲冇咁嬲囉~ 起碼佢唔會叫我哋自己執枱!
起碼唔會要等一個鐘先有嘢食同有嘢飲!
真係好想知道佐敦嗰間係咪都係咁㗎囉!
2021-11-14
午餐
最先注意到這間文青系 Cafe 絕對是因為店名的關係 - 冚棒唥ham 6 baang 6 laang 6 ~ 初初看著實在讓我有點摸不著頭腦是怎樣讀當上網查了這是粤语中 "全部" 的意思就懂讀喇除了店名很特別之外,食物和飲品好像都幾得意便有興趣來一看究竟囉裝修以白色為主色調,再配以黃灰兩色~看起來很簡潔另外店內最入的位置還有梳化位,和朋友閒聊飲杯咖啡會是不錯的選擇呢我點的是 - 海鹽焦糖咖啡 ($50)先不說味道,就份量來說好像比一般的咖啡店大杯吧~飲之前需要攪拌一下甜甜的味道中帶微微的鹹,加上幼滑的泡沫和咖啡,每口都很有層次感。除咖啡外,也有一些泰式類的特別飲品,顏色頗美的喔泰.女神童梳打 ($45) & 泰.男神童梳打 ($45) - 兩者都用上了泰國Blue Boy~那是不少泰國飲品都會加的糖漿來,常配以梳打水前者則是荔枝蝶豆花,後者則是青檸口味食物的話我選了 - HA!蝦飯堡 配脆脆薯角&雜菜沙律 ($118)這個超有飽足感,外層有吃落又香又脆的飯焦~但味有點淡,所以要夾中間的蝦餅一起吃蝦餅都是很香脆,還很彈牙的喔! 還有生菜 + 辛辣的洋蔥 + 酸甜的菠蘿不過因為飯堡有點厚
當上網查了這是粤语中 "全部" 的意思就懂讀喇

裝修以白色為主色調,再配以黃灰兩色~看起來很簡潔

我點的是 - 海鹽焦糖咖啡 ($50)
海鹽焦糖咖啡

除咖啡外,也有一些泰式類的特別飲品,顏色頗美的喔
泰.女神童梳打 ($45) & 泰.男神童梳打 ($45)
兩者都用上了泰國Blue Boy~
那是不少泰國飲品都會加的糖漿來,常配以梳打水
前者則是荔枝蝶豆花,後者則是青檸口味
泰.女神童梳打 & 泰.男神童梳打

這個超有飽足感,外層有吃落又香又脆的飯焦~
但味有點淡,所以要夾中間的蝦餅一起吃
不過因為飯堡有點厚的關係,要一口吃掉那麼多層還是有點困難耶 ...
另外說好的薯角不知為什麼變了薯條
HA!蝦飯堡 配脆脆薯角&雜菜沙律
2021-10-30
午餐
2021-10-17 719 瀏覽
#pb食在旺角 #pb支持黃店💛「冚棒唥」係旺角啦🤪兩次去呢間都搶閘出post🤣對上一次食「冚棒唥」已經係兩年前生日了 當時係去佐敦店🤪 相關食評可以參考 #pb食在佐敦 難得首圖出樣嘅生日post🤣 當日店員嘅用心、食物嘅質素都令我一直想去多次😍 最近發現佢係旺角開左分店 即刻約朋友再去🥰 新店風格完全唔同 以白色做主色 比起佐敦店嘅綠色 感覺更加簡潔、舒服❤️.Menu跟兩年前唔同左 多左好多泰菜 感覺更加特別😍 不過食物選擇唔多 得幾款🤪 反而好多泰式飲品 幾好👍🏻🔹泰北酸酸腸🍖波波腸好得意🤪 食落肉質唔似平時嘅腸仔 偏實但係幾juicy 而且好有肉味😋 同朋友一致覺得幾好食🥰 另外有兜酸辣汁 中意食辣嘅朋友一定一定一定要點 個肉味會更加出😍 🔹泰式風味魷魚鬚金柚沙律🦑好colourful嘅泰式沙律😋 個汁用左泰式酸辣汁 幾開胃😍 魷魚鬚份量都唔少 而且唔會好韌👍🏻 佢仲有兩塊蒜蓉多士 食沙律都超飽🤪🔹啱啱好全日早餐🍞佢其中一樣最出名嘅野就係All-day Breakfast啦🤪 呢款入面有蒜蓉多士、炒蛋、香腸、煙肉、焦糖香蕉、薯餅、芝士大啡菇、沙律菜 超級足料😍 我食左芝士大啡菇
#pb食在旺角 #pb支持黃店💛
「冚棒唥」係旺角啦🤪

🔹泰北酸酸腸🍖

🔹泰式風味魷魚鬚金柚沙律🦑

🔹啱啱好全日早餐🍞
佢其中一樣最出名嘅野就係All-day Breakfast啦🤪 呢款入面有蒜蓉多士、炒蛋、香腸、煙肉、焦糖香蕉、薯餅、芝士大啡菇、沙律菜 超級足料😍 我食左芝士大啡菇、香腸 個菇有成層芝士舖面 好邪惡 不過味道偏鹹😋

🔹泰 • 椰奶紅茶冰🥥
推介❤️ 冰火交融嘅感覺😍 用溫暖嘅椰奶撞落大大粒紅茶冰度😋 味道超濃 茶味同椰奶味超夾😍 而且比我想像中冇咁漏👍🏻

🔹泰 • 鴛鴦🥤
三層好靚嘅layers😍 一層啡底 一層奶 一層泰式奶茶👍🏻 飲落偏甜 但係幾香😋 最底仲有一粒粒咖啡啫喱 咖啡味超濃🥰

整體食物、飲品都好高質 質素依然保持到😍 新店環境仲寧靜 白色做主色更加舒服👍🏻 加上少有泰西fusion菜 值得一去再去💛

冚棒唥
旺角廣東道983號廣福大廈地下D號舖
2021-10-14
  • 泰 • 椰奶紅茶冰
2021-10-12 292 瀏覽
《冚棒唥 Ham6baang6laang6 》旺角八號風球前夕已經無心工作😏📧揾個地方坐底食野做埋d手尾準備收工🤗<冚棒唥>最近開左新舖喺廣東道,舖面舒服過佐敦,今日無咩人可以坐耐少少(本身有限時90分鐘)⏳<岩岩好全日早餐>🥗最吸引我係有芝士大啡菇同焦糖香蕉🍌其實都幾豐富,先講厚切蒜蓉多士,好濃既蒜香味,半件有點唔夠想要夠一件🤤滑蛋望落唔多但其實炒得幾厚,而且蛋味都濃幾好食,香草腸有3條但味道就一般無咩大驚喜😶薯餅同煙肉都係正正常常,沙律菜佢用黑醋調味,我自己就幾喜歡🥰焦糖香蕉不錯,最正係芝士大啡菇,佢好似用水牛芝士,焗完好夾好好味🤗回點率98%<HA!蝦飯堡配脆脆薯角・沙律菜>如果一個女仔食,我覺得好飽😝薯角份量不少,好香好脆少少咸☺😌一直唔停手咁食,蝦飯堡用珍珠米其實飯量都唔少,加埋塊蝦堡真係好飽但都係不錯的<泰・蝶豆花椰香咖啡>打卡飲品,實物好靚😃影左好耐相都keep住無沉澱,椰香味配咖啡好正,不過應該好鬼肥🤭<海鹽焦糖咖啡>😍好好飲,沉淪咁一直飲,焦糖味好香有少少脆焦糖,都幾大杯,但飲到去底就甜左少少,又係肥肥飲品※禮貌一絕,無論送餐,收餐,問意見都 好好禮貌💖值得再去
《冚棒唥 Ham6baang6laang6 》旺角

八號風球前夕已經無心工作😏📧
揾個地方坐底食野做埋d手尾準備收工🤗

<岩岩好全日早餐>🥗

最吸引我係有芝士大啡菇同焦糖香蕉🍌

<HA!蝦飯堡配脆脆薯角・沙律菜>

如果一個女仔食,我覺得好飽😝
薯角份量不少,好香好脆少少咸☺
😌一直唔停手咁食,蝦飯堡用珍珠米
其實飯量都唔少,加埋塊蝦堡真係好飽
但都係不錯的

<泰・蝶豆花椰香咖啡>

不過應該好鬼肥🤭

<海鹽焦糖咖啡>😍

好好飲,沉淪咁一直飲,焦糖味好香
有少少脆焦糖,都幾大杯,但飲到去底就甜左少少,又係肥肥飲品

禮貌一絕,無論送餐,收餐,問意見都 好好禮貌💖值得再去

2021-10-12
  • 海鹽焦糖咖啡
  • 泰・蝶豆花咖啡
  • 岩岩好全日早餐
2021-10-03 268 瀏覽
2點幾黎到,有梳化位坐✌🏻泰式風味魷魚鬚金柚沙律配厚切蒜蓉烤多士個名超長🤣蒜蓉多士系用丹麥麵包,所以特別香脆👏🏻👏🏻沙律幾得意,但我小食辣,佢都算幾辣🌶🌶食下要停下🙈泰北酸酸腸呢碟幾得意,腸既質感系第一次食🤭土耳其番茄乾大啡菇意大利粉蕃茄乾超好食🍅🍅大加分意大利粉炒得好香,乾身但唔乾👍🏻椰奶泰式紅茶冰黑朱古力夠濃,但太甜🙈 飲多2啖會起痰既感覺布朗尼配雪糕布朗尼偏乾左d…
2點幾黎到,有梳化位坐✌🏻

個名超長🤣
蒜蓉多士系用丹麥麵包,所以特別香脆👏🏻👏🏻
沙律幾得意,但我小食辣,佢都算幾辣🌶🌶食下要停下🙈

泰北酸酸腸
呢碟幾得意,腸既質感系第一次食🤭

蕃茄乾超好食🍅🍅大加分
意大利粉炒得好香,乾身但唔乾👍🏻

黑朱古力
夠濃,但太甜🙈 飲多2啖會起痰既感覺
黑朱古力

布朗尼配雪糕
布朗尼偏乾左d…
布朗尼配雪糕

椰奶泰式紅茶冰
佐敦玩味小店冚棒唥位於旺角廣東道的新分店今日試業。新店專屬的大啡菇意粉、蝦堡和brownie都已經準備就緒。不過,我還是掛念「啱啱好全日早餐」和「泰.椰奶紅茶冰」。一如既往的高質素。泰.椰奶紅茶冰 - 看著紅茶冰球在甜甜濃厚的椰奶裡,未飲已經透心涼。夏天必點。啱啱好全日早餐 - 定價雖然頗為進取,但是份量很足。比較驚喜的是全日早餐裏面的麵包是蒜蓉包,非常香口。

啱啱好全日早餐+泰.椰奶紅茶冰
啱啱好全日早餐 + 泰.椰奶紅茶
啱啱好全日早餐 + 泰.椰奶紅茶冰
2021-09-07
5 分鐘 (堂食)
啱啱好全日早餐+泰.椰奶紅茶冰
啱啱好全日早餐 + 泰.椰奶紅茶
啱啱好全日早餐 + 泰.椰奶紅茶冰
  • 啱啱好全日早餐
  • 泰.椰奶紅茶冰
2021-09-10 379 瀏覽
旺角💛 冚棒唥 🎨 ☕️ Cafe分店開幕久違的rice burger☺️ 非常IG-able 泰式特飲………. ………………. ………………. ………………. ………當Cafe的數量有點氾濫的時候,這一間是相對比較有特色。新店開業兩天,選址在旺角廣東道,地方較為寬敞,還有兩張淺灰色小沙發🛋️。門口的位置非常適合打卡呢!食物和總店差不多,brownie🍫是油麻地店限定呢!🍔炸蝦餅rice burger蝦餅🍤炸得不錯啊,即叫即製!飲品非常有特色,喜歡椰奶泰式紅茶冰,紅茶冰是一個球體啊!有心思的賣相❤️!碟豆花椰香咖啡很有層次感啊!顏色吸引,但個人覺得味道有點淡。咖啡果凍如果濃一點更好。🙈後記:由於餐牌經常轉換,雖然到訪了三次,但每次食物也略有同呢!總店不只是一間Cafe,也是一間藝術小店,牆上掛滿了畫作,也不定期舉行art jamming 活動呢!新店試業,like 社交平台有八八折啊
旺角💛 冚棒唥 🎨 ☕️ Cafe分店開幕

門口的位置非常適合打卡呢!
食物和總店差不多,brownie🍫是油麻地店限定呢!

🍔炸蝦餅rice burger
蝦餅🍤炸得不錯啊,即叫即製!

碟豆花椰香咖啡很有層次感啊!
顏色吸引,但個人覺得味道有點淡。
咖啡果凍如果濃一點更好。🙈

後記:
由於餐牌經常轉換,雖然到訪了三次,但每次食物也略有同呢!
新店試業,like 社交平台有八八折啊