2024-04-10 124 瀏覽
之前舊公司食日嗌呢間外賣貪佢買一兩盒都送過黎下午茶叫咗個薯條炸脾西多始終唔係炸完即食細到始終都係冇咁脆,不過炸到有蘇蘇脆邊都已經合格,但係好多時都會漏咗牛油同煉奶sad炸脾就乾身少少,薯條正常發揮
之前舊公司食日嗌呢間外賣
貪佢買一兩盒都送過黎

下午茶叫咗個薯條炸脾西多
炸脾就乾身少少,薯條正常發揮
2024-01-03 271 瀏覽
工廠區飯堂本身就唔會太有要求~不過前一兩年食時真心難食⋯⋯地下多垃圾,食物黎到又唔熱又難食⋯⋯而家再去好似好多野都改好左,有裝修過,枱櫈新淨左地方乾淨左~食物水準好左~野食黎到湯熱既D湯有味唔會滾水咁~餐牌多選擇,有炒野有小食,都有好多唔同時段既餐,早餐快飯趕時間啱晒,因為地方大,下午時間同朋友傾耐少少都唔趕。地方響正天橋下面夠方便,隔離就係南豐紗廠,如果早少少去門口仲有報紙檔,方便食客買煙買雜誌~
工廠區飯堂本身就唔會太有要求~
不過前一兩年食時真心難食⋯⋯
地下多垃圾,食物黎到又唔熱又難食⋯⋯

而家再去好似好多野都改好左,有裝修過,
枱櫈新淨左地方乾淨左~
食物水準好左~野食黎到湯熱既
D湯有味唔會滾水咁~

餐牌多選擇,有炒野有小食,
都有好多唔同時段既餐,
早餐快飯趕時間啱晒,
因為地方大,下午時間同朋友傾耐少少都唔趕。

下午茶餐雙拼麵
常餐
2024-01-03
下午茶餐雙拼麵
常餐
2023-09-06 393 瀏覽
電話落單,員工態度極度惡劣,單都未落完,就cut線,之後再打,就話聽唔到,咩服務態度,唔願做就返歸啦!食物質素一般,尤其是他們所謂的午餐套餐,單叫都叫好少少!總然之員工態度極需要改變

2023-09-06
45 分鐘 (外賣自取)
2023-08-16 248 瀏覽
今日過黎荃灣搵朋友,順便係附近食少少野揀左間工業區既茶餐廳,午餐價錢都合理,配埋飲品環境就普普通通,不過都唔算污糟焗咖喱雞球飯配飲品用錫紙兜上,賣相有d 似肉醬意粉,份量都正常,一個人食夠飽面頭鋪左唔少芝士,帶少少鹹香雞球都唔會好細件而且食唔到有雪味,不過就唔算好重咖喱味,仲加左少少洋蔥飯就濕濕地幾易入口,咖喱味唔係話好濃不過都食得到,食完又唔會覺得好膩好滯,都合格餐茶揀左凍奶茶,質素一般,甜左少少
今日過黎荃灣搵朋友,順便係附近食少少野
揀左間工業區既茶餐廳,午餐價錢都合理,配埋飲品
環境就普普通通,不過都唔算污糟

焗咖喱雞球飯配飲品
用錫紙兜上,賣相有d 似肉醬意粉,份量都正常,一個人食夠飽
面頭鋪左唔少芝士,帶少少鹹香
餐茶揀左凍奶茶,質素一般,甜左少少
2023-07-26 171 瀏覽
外賣送到嚟仲係熱辣辣, 叫湯米線會自動幫你分湯, 炸物分開另上, 茶餐廳嚟講真係算幾細心啦.  食物味道算係中上, 但送到嚟都仲熱同分湯分餸真係有加分.  lunch 隨便食嚟講真係算唔錯啦
外賣送餐
喺南豐紗廠返工 附近真係選擇唔多來來去去都係食新大光燈同7-11唔係辦法平時好少特登去食茶餐廳 因為有油煙味而且通常啲位都比較迫 仲有啲太嘈其實冠荃真係幾好 叫一個餐外賣都送冇乜特別想食 又想搵香口野食下過下口癮叫左個炸雞翼薯條 點知原來得雞全翼一隻有少少失望 薯粉份量幾多 唔係好餓就算啦本身第一啖食落熱辣辣新鮮炸起好開心點知食左幾條都係乜味都冇 一啲鹽都冇落隻雞翼都係冇乜味 唯有點下茄汁啦$35得一隻雞翼就唔係幾抵不過可以加$6要樽裝鮮奶我好欣賞希望我下次再食食物質素可以有改善啦
喺南豐紗廠返工 附近真係選擇唔多
$35得一隻雞翼就唔係幾抵
不過可以加$6要樽裝鮮奶我好欣賞
希望我下次再食食物質素可以有改善啦
2022-11-14 391 瀏覽
📍#冠荃#MFJ荃灣 #MFJ中菜 #MFJ港式 人均消費: HKD65同事介紹左間係南豐紗廠附近嘅茶餐廳,估唔到勁有驚喜!餐廳驚懷舊,望落去好似80-90年代咁,有好多唔同嘅嘢食,有茶餐廳野,有西式野,有泰國嘢,價錢大眾化!💯 鴛鴦髀飯 $67聽到鴛鴦脾都流晒口水!雙脾係由雞髀同埋鴨髀,油雞髀好香,金黃色嘅皮味道剛剛好,雞又夠!鴨髀都好正,香到好似鵝髀咁,加埋梅子醬正呀!分量十足!⭐️ 臘腸叉燒飯 $53估唔到連叉燒都好出色!有陣好香嘅酒香味,燒到啱啱好,如果係半肥瘦仲正!臘腸就爭少少,不過叉燒已經夠出色!睇佢做到手忙腳亂就知道佢唔差,但真心驚喜!見佢做外賣都做到停唔到手,但係出餐速度極高,食物質素又唔錯,員工又好好禮貌!推介✅#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesefood #chinesecuisine #hkfood #相機食先 #荃灣美食 #中菜 #港

📍#冠荃

#MFJ荃灣 #MFJ中菜 #MFJ港式

人均消費: HKD65

💯 鴛鴦髀飯 $67
鴛鴦髀飯

⭐️ 臘腸叉燒飯 $53
臘腸叉燒飯

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesefood #chinesecuisine #hkfood #相機食先 #荃灣美食 #中菜 #港式
2022-10-26
75 分鐘 (堂食)
鴛鴦髀飯
臘腸叉燒飯
2022-11-05 224 瀏覽
冠荃既凍檸茶係世上最好飲既凍檸茶入面既豬頸肉撈檬都係一流位子好多唔使等位如果下午茶時間都可以食西多士西多士都係冠荃入面好值得叫極高推薦!!!價錢便宜 位子方便 速度勁快
冠荃既凍檸茶係世上最好飲既凍檸茶
入面既豬頸肉撈檬都係一流
位子好多唔使等位
如果下午茶時間都可以食西多士
西多士都係冠荃入面好值得叫
極高推薦!!!
價錢便宜 位子方便 速度勁快
如果去開南豐紗廠,可能會比佢裡面嘅餐廳吸引住🤣但其實行前少少仲有間開咗好耐嘅茶記架!成日都會送例湯,同埋每星期都會轉餐牌~價錢亦都好合理,豆腐火腩飯,燒味飯全部都有不過自己就覺得佢地嘅瀬粉絕對係世一,出面嗰啲通常好碎,但佢哋係幼粉仲要唔係碎嗰隻😍😍好有家鄉嘅味道另外佢地嘅燒味都好好食,力推燒味飯!

另外佢地嘅燒味都好好食,力推燒味飯!
2022-07-19 468 瀏覽
公司附近既一間店,開頭貪佢近近地都佢叫呢間野既外賣,外賣員態度唔好,都算,過客啫,唔係同佢做人世,一路都容忍……但有兩次接受唔到既經歷想話俾大家知:第一次:叫左個沙嗲金菇肥牛飯,食左兩啖,虎!有頭髮,唔係一條半條,係一執,即刻想反胃,成盒掉落垃圾桶。再打電話去同佢投訴,好啦,佢都講唔好意思,再整一個送過黎,去到呢步都ok既,有頭髮換過個其實都可以接受……好喇,等多20分鐘,外賣員送過個上黎,一路碎碎念:交換禮物,交換禮物……開頭唔知佢係咪同我講(因為呢間野啲外賣員成日自言自語),到我知道佢係同我講果陣,我就問佢咩交換禮物,佢話要收返盒飯,我同佢講我掉左,不過唔緊要,你要返我就執返俾你(office垃圾桶只有唔用既紙張)跟住我就執返俾佢,但個外賣員就係咁講啦:做乜掉人啲野,做乜掉左我地啲野,掉人啲野都得既,攪錯呀,啲人亂掉人啲野既(超過20次),到我同事聽到佢咬住我唔放就話佢講完未,講一次就得啦,唔使係咁講既,佢先死死氣收返盒野走,想講喺電話對話上,個姐姐一路都冇話要收返盒野,冇叫我地留返俾佢,你話上黎換,我一定會留俾俾你,但一路都冇講過,咁噁心第一時間一定掉啦,掉左都唔緊要,你要咪我執
但有兩次接受唔到既經歷想話俾大家知:
第一次:

開頭唔知佢係咪同我講(因為呢間野啲外賣員成日自言自語),到我知道佢係同我講果陣,我就問佢咩交換禮物,佢話要收返盒飯,我同佢講我掉左,不過唔緊要,你要返我就執返俾你(office垃圾桶只有唔用既紙張)跟住我就執返俾佢,但個外賣員就係咁講啦:做乜掉人啲野,做乜掉左我地啲野,掉人啲野都得既,攪錯呀,啲人亂掉人啲野既(超過20次),到我同事聽到佢咬住我唔放就話佢講完未,講一次就得啦,唔使係咁講既,佢先死死氣收返盒野走,想講喺電話對話上,個姐姐一路都冇話要收返盒野,冇叫我地留返俾佢,你話上黎換,我一定會留俾俾你,但一路都冇講過,咁噁心第一時間一定掉啦,掉左都唔緊要,你要咪我執返俾你囉,又唔係叫你自己執返,但佢一路勁講勁講,呢樣最反感,打返去投訴,個姐姐就話要俾返師傅睇,我ok架,一早講丫嘛…………

到第二次,原本都唔諗住再嗌呢間野,但果日公事繁忙,同事話近近地再俾多次機會佢啦……
叫4個餐,4盒飯,黎3盒,4罐野飲,4份餐具,咁又打返去同佢講啦,送漏野唔緊要既,送返上黎囉1:50pm打俾佢,成3點都未送上黎,再打去,個姐姐個答案就好笑喇:
姐:“我地同事話送左4盒上黎喎”
我:吓?但我真係得3盒咋喎,咁你地唔使打返俾我跟進既咩?
姐:係呀,原本都諗住送返個H餐上黎架,不過賣晒
我:咁你唔打俾我既?
姐:我地冇左你電話
我:吓?咁我唔要啦,成3點喇,你地退返錢啦
姐:退返錢既話呢要扣返茶錢個喎,因為我地現金交收
我:退咩茶錢?我罐可樂都未開過,餐具都未拆,你上黎收返咪退返俾我囉
姐:我地唔會再送上黎架喇,你都冇嗌野,你要退錢就拎返罐野飲同餐具落黎退啦
我:吓?我有時間行得開就唔使叫外賣啦
姐:咁你唔拎返落黎我地唔退錢架喇
我:好,咁你就咪X退啦,唔要喇

總之呢間野肯肯定就唔會有下次,一肚火,唔明白點解可以生存到

2022-07-19
外賣送餐
平時有食呢間 一直時間都30-45分鐘我一直都有預多啲時間預1個鐘外賣因為我1點lunch通常12點會叫今次我12點15叫 我預佢1:15會到點知最後1:40pm先到 (距離其實10分鐘路程)終於等到啦 點知仲要無餐具 咁點食?等佢補完餐具比我都1:45pm 2點放完lunch本身個體驗都唔好 但都算點知食食吓個飯仲有好多呢啲疑似膠粒嘅嘢同咗落單個個講 淨係講唔好意思亦都無提出話會更換一個 正常其他餐廳有問題都會有得更換/退 其實我成個退返比佢都無問題但完全無跟進真係覺得好差唔會再幫襯 大家自己考慮吓 只可以講真係好失望!
平時有食呢間 一直時間都30-45分鐘
我一直都有預多啲時間預1個鐘外賣
因為我1點lunch通常12點會叫
今次我12點15叫 我預佢1:15會到
點知最後1:40pm先到 (距離其實10分鐘路程)
終於等到啦 點知仲要無餐具 咁點食?

等佢補完餐具比我都1:45pm 2點放完lunch
本身個體驗都唔好 但都算
點知食食吓個飯仲有好多呢啲疑似膠粒嘅嘢

同咗落單個個講 淨係講唔好意思
但完全無跟進
真係覺得好差

唔會再幫襯 大家自己考慮吓 只可以講真係好失望!
2021-06-19 780 瀏覽
今日(19-6-2021)晏晝,同老公送膠,由於佢肚餓,所以嚟食個tea,由於附近只有昇運餐廳(https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E6%98%87%E9%81%8B%E9%A4%90%E5%BB%B3-%E8%8D%83%E7%81%A3-%E6%B8%AF%E5%BC%8F-r6487140BR)同呢間,老公對昇運冇乜信心,所以揀呢間.我哋入到去,侍應即俾我哋坐卡位同放低兩杯水,睇完menu,就要咗$40.00嘅常餐,加$2.00要凍好立克,同$23.00嘅紅豆冰.1.紅豆冰無論紅豆同奶都唔夠甜,紅豆唔夠腍.味道: 1分2.凍好立克諗住呢杯會甜,但唔係,同樣唔夠甜,為顧客著想?味道: 1分3. 火腿奄列配牛油多士睇到牛油多士烘得好夠,牛油亦塗得唔少,食落口感好好,重要係厚多士,正.味道: 5分而火腿奄列呢?睇到佢嘅蛋係全熟,o衣o家重會煎到全熟?cut開睇,入面完全冇蛋汁,口感係正常,味道亦唔太鹹,不過真係唔煎到全熟會好好多.味道: 3分4. 沙爹牛肉米原本唔想食,不過都試少少,點知就出事,米粉爽口,沙爹牛肉口感嫩滑,而最重要嘅係啲湯,帶

我哋入到去,侍應即俾我哋坐卡位同放低兩杯水,睇完menu,

1.紅豆冰
無論紅豆同奶都唔夠甜,紅豆唔夠腍.

味道: 1分

2.凍好立克
諗住呢杯會甜,但唔係,同樣唔夠甜,為顧客著想?
味道: 1分
左: 紅豆冰, 右: 凍好立克

3. 火腿奄列配牛油多士
火腿奄列配牛油多士
厚牛油多士
正.

味道: 5分

火腿奄列
口感係正常,味道亦唔太鹹,不過真係唔煎到全熟會好好多.
味道: 3分

4. 沙爹牛肉米
沙爹牛肉米
原本唔想食,不過都試少少,點知就出事,米粉爽口,沙爹牛肉口感嫩滑,而最重要嘅係啲湯,帶少少辣,但又夠沙爹味,攪到我唔多飲呢啲湯嘅人,都飲多幾啖,離譜.

味道: 3.83分

抵食係2.7分

2021-06-19
$32.5 (下午茶)
火腿奄列配牛油多士
厚牛油多士
  • 沙爹牛肉湯
2021-05-19 514 瀏覽
今日去咗荃灣接女朋友收工跟住我哋就去咗南豐紗廠南豐紗廠係我第一次去嘅啫都幾特別嘅嗰度但係我哋就冇喺南豐紗廠入面食反而去咗就出邊門口嘅一間頹頹茶記食下午茶呢個就係佢哋嘅餐牌喇我哋喺嗌左一個下午茶乾炒牛河下午茶乾炒牛河$41搞得都算幾有鑊氣嘅下午茶你食咗都算抵份量都算幾大碟所以都算幾抵食嘅味道又唔算差啲牛肉都唔算靭下午茶杯餐飲總體來講茶餐廳嘅質素都算OK嘅頹食茶記個乾炒牛河都唔算話炒得太差同埋外邊嘅世界太熱入到黎涼下冷氣都算唔錯
今日去咗荃灣接女朋友收工
入到黎涼下冷氣都算唔錯
2021-04-10
XO醬炒乾炒牛河
2020-10-25 1277 瀏覽
1 其幾位外賣員多次話無錢幣找續,$2..3..5..8..元無得找續。需要客人要求其番回餐廳拎零錢找續。2 其1外賣員打濕半袋湯及飲料,會解釋自己太多拎唔晒,要求客人同情而作罷。3 某2外賣員在內經常自言自語。4 某3外賣員未到就打比客人,之後收不到網絡就當打左比客人。在大堂大呼小叫。5 多位外賣員經常把人客食物放在地上等候。其實佢食物質素一流但服務.............以上真人真事。不如去堂食吧!食物真ok,只是外賣差服務
3 某2外賣員在內經常自言自語。
5 多位外賣員經常把人客食物放在地上等候。

其實佢食物質素一流

但服務.............

以上真人真事。不如去堂食吧!食物真ok,只是外賣差服務
外賣自取
2020-09-03 1017 瀏覽
數年前曾在冠荃傍邊大廈工作,這裡是飯堂。最近再次被調派這裡短暫工作。。。很記掛這裡的冬陰公湯底,可配普通粉麵,也可配燒味。叉燒滑嫩,但偏甜。瀨粉其實是檬粉的幼。。。湯底少辣,加上奶味濃和酸香,滿足。不轉湯底,湯不另上,41。現在是48元正。

叉燒滑嫩,但偏甜。瀨粉其實是檬粉的幼。。。

湯底少辣,加上奶味濃和酸香,滿足。

不轉湯底,湯不另上,41。現在是48元正。