雖然聽到朋友有不愉快的經歷,我又再去凱悅軒了,因為我喜歡那酥皮流沙盞! 細心留意,覺得這中菜廳在管理上確實出了問題,你可曾在五星級酒店餐廳用膳時,聽到服務員之間、或服務員與廚房人員高聲談話的呢?剎那間你可能以為自己去了街坊飯店!侍應們態度良好,願意替客人換碟,只不過慢了幾個拍子;再說原本點琵琶豆腐,卻來了豆苗,看來是新人入錯單!六月來過品嚐海鮮菜式令我喜出望外,終於知道原因,新上任未到一年的主廚黃師傅來自在六公館,怪不得有功架!詳情可看之前的博文:喜出望外。海鮮菜式非常出色 可惜,今晚的懷舊粵菜令我失望!尤其是羊肚菌瓦礃崛乳鴿,乳鴿非妙齡,食材非鮮貨,所以皮爽入味但肉質無彈性,而且更是水注注般,本來調味不錯卻因水份過多淡化了,更嚐不到本該是靈魂的羊肚菌之香,$388/隻,取價進取,完全不值! 下載了官方網站的照片比對,真係唔同,邊有咁多水! 依我之見,鳳肝如何做得好,亦只能一件起兩件止,獨特粉粉地的口感多吃了並不討好,只會影響整體感覺,若然蜜餞再添些可以多吃少許,卻因疫情關係只能小局的情況下,蜜餞燒凰肝,對我們二人局來說並不適合。 總結來說,唔差,但如果甜些可以多吃兩件,現在只好吃剩半
酥皮流沙盞

詳情可看之前的博文:喜出望外。海鮮菜式非常出色

羊肚菌瓦礃崛乳鴿
羊肚菌瓦礃崛乳鴿

羊肚菌瓦礃崛乳鴿 (官方網站照片)
下載了官方網站的照片比對,真係唔同,邊有咁多水!

蜜餞燒凰肝
總結來說,唔差,但如果甜些可以多吃兩件,現在只好吃剩半份。

冰梅水晶牛肉
不過亦有值得讚的,冰梅水晶牛肉非常出色,牛肉嫩滑,回甘香甜,啫喱入口即化濃湯之味,我非常喜歡。

四寶燉萬壽果湯
燉湯中的四寶燉萬壽果湯清味醇,甜美無比。
帶子琵琶豆腐
帶子琵琶豆腐,金黃飽滿,嫩滑可口,口感非常好,做得唔錯。

帶子琵琶豆腐
內藏整只帶子,成功添身價及鮮味。

帶子豆苗
送錯來的帶子豆苗,看來都幾好,不過沒有吃唔知。
水準參差,有理由相信新上任的大廚與舊班子仍未協調,而且餐牌上完全不見有任何六公館新穎菜式的影子,負責人告知需照顧熟客的口味,不可能瞬間改變,但不是已經近一年了麼?

2020-09-27
2020-10-23 924 瀏覽
📯延續說入住凱悅酒店,除了包午餐,還有包凱悅軒客房2人晚餐,同樣在房間享用👏🏼🔰家鄉拆魚羹🐟,喜出望外的料足量多,內裏有魚肉粒、木耳絲、紅蘿蔔絲、粉絲、芫荽⋯,食材豐富,份量又多,熱騰騰的,很好吃🔰黑蒜豆豉雞球🐔,肉質和味道都不錯,惹味得來又不鹹🔰方魚炒芥蘭🥬,翠綠,淋(之前已溝通菜盡量要淋),到位👏🏼🔰脆米蟹肉炒紅菜頭飯🍚♨️🥚,很有創意,將飯染上紅菜頭汁,和其他顏色食材混和,奪目耀眼,脆米揉合在飯裏,滿足了我的味蕾,實在色香味全👏🏼🖌這頓晚飯同樣滿意,在房內吃自由自在,輕鬆寫意😁

家鄉拆魚羹

🔰黑蒜豆豉雞球🐔,肉質和味道都不錯,惹味得來又不鹹
黑蒜豆豉雞球

🔰方魚炒芥蘭🥬,翠綠,淋(之前已溝通菜盡量要淋),到位👏🏼
方魚炒芥蘭

脆米蟹肉炒紅菜頭飯

🖌這頓晚飯同樣滿意,在房內吃自由自在,輕鬆寫意😁
2020-10-17
黑蒜豆豉雞球
方魚炒芥蘭
脆米蟹肉炒紅菜頭飯
2020-10-21 1148 瀏覽
晴天 疫情中的點心任點任食由於係酒店中菜廳座位闊落加上疫情關係嚴守座位只開一半格外舒適。服務員明顯不多。所有點心都有一定水準。尤其是蝦餃特別出色所以點咗兩次, 是日例湯也屬於雞高湯系列。格肥格瘦义燒係相當高級數嘅出品。質地淋滑週適中。不過其後一個月左右在另一家酒店嘅中菜廳食到更好食嘅义燒。真的是沒有最好只有更好。咸水角亦係值得推介點心之一。金黃色嘅金珠炸皮令人唾唌三尺。廳內陳設簡潔透光度高。如果陽光普照嘅日子近窗邊座位對某些人來講可能會感覺熱也說不定?因為當日有窗邊客人要求服務員拉簾擋一擋陽光。
晴天 疫情中的點心任點任食

咸水角亦係值得推介點心之一。金黃色嘅金珠炸皮令人唾唌三尺。

Encore 嘅蝦餃
咸水角
义燒飽
2020-07-11
Encore 嘅蝦餃
咸水角
义燒飽
  • 蝦餃
Haven’t caught up with friends for ages! We managed to book a table with this early bird promotion (30% off) It was such a good deal, all dim sum were freshly made eg fried spring roll, friend rice rolls, 🍆...etc We were surprised even ordinary dish gui lan could be so delicious Thinking to come again despite waking up pretty early at weekend Service was good as well!
2020-10-04
$290 (早餐)
口水雞涼拌叉燒
  • 蜜汁叉燒
  • 燒賣
  • 蝦餃
2020-09-20 4483 瀏覽
有多久未試過下午和幾個朋友悠閒地吃個午飯。正因為年假加上小意外,這個星期休息,呆在家很久,又悶又心情不佳。朋友約食飯,難得係想去已久嘅凱悅軒,而且仲有位很久冇見嘅朋友,大概是時間出去休息下。想試凱悅軒都一段時間,有朋友話過任食點心非常不錯,有朋友前排吃過話有點失望,我自己無去過,冇得作準,用舌頭感受最穩陣,才作定論。加上有黃皓勤師傅剛加入左凱悅軒做新任主廚,佢對傳統粵菜感嘅迷戀,加上對其色、香、味俱全嘅講究同要求,令我非常期待佢九月推出的全新香港傳統特色菜菜單。餐廳感覺係幾舒適,雖然地方不大,但空間感幾充足,特別係當日有點陽光透入餐廳,當日又唔太曬,好有周末嘅感覺。第一個菜式食蜜餞燒鳳肝,吃下去就知道呢個係傳統菜式嘅變奏,就像見到金錢雞這個老朋友一樣,不過樣子不同了,靈感則來自以馳名傳統粵菜金錢雞,呢度嘅雞肝燒烤了20 分鐘後加上蜜糖輕輕一烤,加上了那個醬汁,絕對係令人讚好,佢外面微微焦香但入面卻保持了獨特的質感,惹味可口。你見乳鴿以為無乜特別傳統廣東菜,對不起,比你想像複雜得多,羊肚菌瓦礃煀乳鴿,乳鴿先釀入預先煮熟的羊肚菌,加上了冬菇,紅棗和雲南火腿,加上個乳鴿肉質鮮嫩,係咁多精彩嘅
有多久未試過下午和幾個朋友悠閒地吃個午飯。

你見乳鴿以為無乜特別傳統廣東菜,對不起,比你想像複雜得多,羊肚菌瓦礃煀乳鴿,乳鴿先釀入預先煮熟的羊肚菌,加上了冬菇,紅棗和雲南火腿,加上個乳鴿肉質鮮嫩,係咁多精彩嘅功夫下又點會唔好食?

一路都好鐘意像桂花炒星班魚絲呢類非常考功夫嘅菜式,無番咁上下功夫唔得,師傅連續多次快炒,炒到雞蛋至粒粒分明狀,吃下去口感一流,和件件極有口感的星班魚絲同芽菜的口感好襯,我在想如果芽菜都用上怡保嘅芽菜,個菜式就可以話係完美。

尾聲來個魚湯浸菜苗,簡單得來又可以吃到師傅手功,魚湯甜到不行,加上菜苗條條都夠新鮮,簡單而隆重大概就係呢個意思。

冇黎過真係唔知道,原來呢度嘅中式甜點非常有名,當然四年前同系沙田18嘅甜品都幾深印象,不過今日感覺更佳,台上每個人都推介呢個酥皮流沙盞,外表烤得金黃剔透,外層酥皮脆得來剛剛好,入面嘅流心同牛油絕對無得挑剔,和bakehouse 嘅出品有異曲同工之妙。

平時我好少食冰糖葫蘆,但呢度做得唔錯,佢冇好似我喺北京食過嘅冰糖葫蘆個外層咁甜,草莓嘅甜度和酸度同個外層糖衣配搭得剛剛好。

好少會見有家鄉茶粿呢類甜品提供,自然就會想起上環街市個位只買茶果嘅阿婆,呢度嘅小巧玲瓏,食完又唔會太膩,女士絕對可以放心食多兩件。

傳統糖水我哋叫咗楊枝甘露同蛋白杏仁茶,相對蛋白杏仁茶係我最愛, 楊枝甘露有其他地方更精彩,當然你可以話杏仁茶唔係應該海景軒做得更好嗎?我又覺得水準算係直逼海景軒,呢個先至係我最欣賞嘅地方。

可惜當日還未可以四人以上嘅飯局,餐牌上面有其他特別嘅傳統菜式,好似蝦多士、焗魚腸、水晶牛肉等等都非常吸引,唔係度度都可以搵到呢啲咁嘅美食,我在想,配合呢度嘅staycation有$1000嘅額度可以俾你用,不如來吃多次,加享受返一個Hyatt group嘅staycation 。

但當我想起咁多年我都仲未試過Hugo’s,我又有少少掙扎,so why not both ?

凱悅軒
尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓
2020-09-08
2020-09-17 709 瀏覽
對於一個從小就愛跟老爸上茶樓喝早茶的人而言,空氣中跌宕的味道、喧囂的人聲、托著點心的嬸嬸,每幅影像、每個聲音,都是珍貴的童年回憶。然後老店一間復一間的結業,想尋回昔日的味道,只會越來越難,猶幸坊間偶有師傅肯花心力,重現當年的風味,實在要大力支持。尖沙咀凱悅酒店中菜廳凱悅軒,近日由黃皓勤成為新任主廚,而且推出「香港傳統特色菜菜單」,由9月4日至10月31日期間,推出多款七十至八十年代的經典手工粵菜。可能近日疫情緩和,中午時段中菜廳所有菜色都有7折,就連任食點心同樣可享優惠,難怪就算是平日,都差不多全場爆滿。作為傳統風味菜色,又怎可以缺少「金錢雞」?這一道「蜜餞燒鳳肝」就深得我心,黃沙膶入口即溶的感覺真美妙,甜而不膩,蜜味恰到好處,最開心係份量不多,切成小片最啱大家分享。再來是原煲上的「羊肚菌瓦撐煀乳鴿」,當然,服務員樂意代客人將乳鴿「解體」,乳鴿腹腔藏有羊肚菌及紅棗,完全吸收了鴿汁,實在好惹味,而主角乳鴿肉質嫩滑細緻,非常入味,餘下的鴿汁最啱用來拌白飯。而「桂花炒星斑魚絲」絕對是廚師的考牌作,既要炒得乾身,又要吃得出食材的味道,仲要有鑊氣,真係「缺一不可」。要知道每樣食材的質感不同,芽菜

要知道每樣食材的質感不同,芽菜要爽口但易出水,雞蛋一過火就會變老,加上星班肉切成絲口感細嫩,三者要互相配合,難度好高。

今次炒得毫無多餘油份,放上少許火腿絲,帶來咸香的味覺,的確令人滿意。
很喜歡近尾聲來碟菜蔬,「魚湯浸菜苗」正好清清地,菜苗嫩綠可口,蘸滿了魚湯更覺鮮甜。
終於到了最期待的環節,同集團的「沙田18」以中式甜點聞名,凱悅軒亦絕不會比下去,一道「酥皮流沙盞」屬於必食的點心,小巧的一件,烤得色澤黃金,外層酥化,內裡用牛油推的流沙餡滿是香氣,正。
想不到兒時常見的「冰糖葫蘆」此刻重現眼前,只不過是換上了新鮮草莓,外層以糖漿包裹,咬落脆卜卜,而草莓的微酸正好平衡了甜膩感。
以住母親在世時,偶爾在節日都會自行製作糕點,而茶粿亦是其中之一,今日重遇「家鄉茶粿」,糯米粉及粘米粉搓揉得夠功夫,咬落煙韌而不黏牙,內裡的豆沙餡份量較少,所甜度輕盈,實在每口都是童年的回憶。
「楊枝甘露」作為中式甜品的中流砥柱,甜度輕盈,又有陣陣芒果的芳香,清碗真係無難度。
其實「蛋白杏仁茶」又真係好怪,自己會覺得好香好滑,但身邊又有好多朋友敬而遠之,感覺就似榴槤,反應都幾兩極,若果閣下係杏仁控,相信這道甜品絕不會令妳失望。

望望菜牌,其實仲有「冰梅水晶牛肉」、「碧綠鍋貼蝦多士」及「松茸砵仔焗魚腸」,都是童年時食過的菜色,或者年輕未必知道粵菜中「粗菜精用」的道理,在食材越來越難找的今天,難得有廚師仍肯花心力去發掘,實在值得支持。

2020-09-11 718 瀏覽
引以為儌的Hyatt Cafe疫情下P爺話要支持下本土經濟,一向尖沙咀的酒店也要$2000元,現在只需$1600還送一個早餐及$1000餐飲卷,相信大家也覺得很值得一試。其實可訂$1600一晚並免費享用三餐room service, 不選room service 就送$1000餐飲卷,難得來到當然試埋酒店的自助餐,否則三餐係房食也有點悶。Hyatt Cafe是酒店的自助餐部,每位正價$650(二位就$1400),有餐飲卷變成只需多付$400元。食品有亞拉斯加蟹腳,青口,蝦,燒蠔,鵝肝,栢爾馬火腿,燒牛肉。還有每人一份龍蝦,可選蒸,清,炭燒等等。所以食品也新鮮有水準,選擇多,琳羅滿目。重點是好禮貌,從一入門,reception, 自助餐,其他的服務員也一致的有禮。自助餐的廚師一向口黑面黑,但這裏的全都十分有禮,你要取一份甜品他都多謝多謝後,客人聽落非常過癮。在這我向管理層,各員工致以最高敬意。
引以為儌的Hyatt Cafe

還有每人一份龍蝦,可選蒸,清,炭燒等等。
所以食品也新鮮有水準,選擇多,琳羅滿目。
自助餐廚師一向口黑面黑,但這裏的全都十分有禮,你要取一份甜品他都多謝多謝後,客人聽落非常過癮。在這我向管理層,各員工致以最高敬意。
2020-08-05 1383 瀏覽
今天和朋友中午去試吓點心放題,點心叫了:蝦餃、燒賣、帶子蔬菜餃、菇皇餃、鴨肉酥、炸雲吞、上湯水餃、紫米椰汁糕、蔬菜、青瓜雲耳,因已經很飽,所以沒有叫粉面飯。結果有點失望😕除了炸雲吞炸得香脆不肥膩,和上湯水餃🥟皮薄餡好吃,上湯好味較有水準外,其他點心的質素沒有傳說中好,以一間5星酒店的中菜廳來說,水準實在很普通😵不是很差,也無嘢讚,沒有什麼特色,食物也不夠熱,服務也不見得特別殷勤,以這個價錢的話,不值😪
2020-08-05
2020-08-01 931 瀏覽
here for lunch,came with;steamed fish fillet with tofu slices,there alittle chilli of the sauce, nice combination as well enhancing,pawpaw soup in pawpaw,with the freshly mixed ingredients,yummy and tasty,is a must try.. that u would love it,scollops with vegs and mushroom slices with vegs,such refreshing,nice and quite environment with comfry sofa seat and friendly service..
here for lunch,
came with;

pawpaw soup in pawpaw,
yummy and tasty,

scollops with vegs and
mushroom slices with vegs,
such refreshing,

pawpaw  soup
午餐
pawpaw  soup
人人可以做大廚,我亦唔例外,因為疫情做了幾個月家廚,近日發覺原來皆以肉為主,豬牛羊雞不缺,因為可放冰鮮隨時用,卻缺海鮮,為了補償不公,今日出來食海鮮!正好看中凱悅軒。喜出望外,所有菜式皆因非常出色家鄉拆魚羹 $158爽口湯甜,以東星班作魚絲,味鮮肉嫩,不過可能切得幼細,感覺份量不多,口感主要是筍絲木耳絲。乾逼粉絲蝦球煲 $318粉絲方才是靈魂,因為夠火喉,非常惹味,完全收水但不乾,滿身蝦香及醬油香。大大件的蝦外層有些脆,有點驚喜,竟然煎得如此香口,咬落有蝦味,唔會得個爽字,同時保持肉汁,滋味出色。花雕酒釀蒸龍躉球 $318酒香洋溢,份量足,成功為龍躉魚提味,豉油沒有過多,因此魚汁清鮮富酒香,佐飯一流。龍躉球上鋪上粒粒酒釀,倍增層次,而且甜甜地,配合香滑魚肉,口感非常好。脆皮茶香雞半隻 $230芬芳茶香,皮脆肉滑,沒有多餘皮下脂肪,配備的檸檬汁,成功提味非常夾。酥皮流沙盞 $40好戲在後頭,這個甜品不可缺,酥皮撻、流沙奶黃及煙韌糯米糍皆是我喜愛的甜品,今回一次過滿足我三個願望,食落層次分明,集香軟酥脆於一身,心水推介!位於酒店的凱悅軒,環境中西合璧,格調高雅,門面富氣派,如進私人貴賓廳。

喜出望外,所有菜式皆因非常出色

家鄉拆魚羹 $158

乾逼粉絲蝦球煲 $318

花雕酒釀蒸龍躉球 $318

脆皮茶香雞半隻 $230

酥皮流沙盞 $40

酥皮流沙盞

位於酒店的凱悅軒,環境中西合璧,格調高雅,門面富氣派,如進私人貴賓廳。大廳內有卡位,亦可倚窗而坐俯視街景,當然亦有私人房間。

皮套餐牌,選擇不少,免費備以辣椒醬,當中的XO醬味道好好。

員工忙碌,但有禮貌,口罩套及消毒紙巾不乏。
題外話/補充資料: Openrice 上訂位更可享8折
2020-06-02
酥皮流沙盞
尖沙咀凱悅酒店凱悅軒重開左,另一班為食友一收到風就約食飯,今日呢餐晏就食得好滿足,因為真是食得出師傅的誠意及細心,款款都是手功菜,創意十足。前菜清酒凍鮑魚則以熟鮑魚、黑木耳及蘆筍浸在味醂魚露清酒兩小時,令人感到好開胃呀! 還有香脆蜜椒蟲草花,香甜的蟲草花,全是廚師先挑選大小一致的蟲草花以確保油炸時受熱 均勻,加入蜜糖及少量炸粉炸至鬆脆,難怪入口非常鬆脆。 石窩原隻鮑魚千千層,熱辣辣的石窩上是用鮑汁浸住的鮮甜鮑魚。 而那千層豆腐足有二十多層腐皮,入口即感受到大廚的真功夫。 脆皮茶香雞,未入口已聞到陣陣茶香,皮脆肉辣,好滋味。 雲腿玉簪蝦球及方魚炒芥蘭,前者將菜心幹串起蝦肉成球狀,入口爽甜又夠鮮味,後者簡簡 單單的炒芥蘭都好令人回味。 最後甜品那酥皮流沙盞,更是好味到不得了。最後值得一提是呢度有個All you can eat嘅並推出 全新自選菜單,每位$328,就有25款點心可選。 無論幾多心既朋友都能滿足得到,即使食素的朋友都有著落,因為另一個素食點心套餐,都係 $328,值得一試喇!凱悅酒店凱悅軒 地址:尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓電話:3

均勻,加入蜜糖及少量炸粉炸至鬆脆,難怪入口非常鬆脆。

石窩原隻鮑魚千千層,熱辣辣的石窩上是用鮑汁浸住的鮮甜鮑魚。

而那千層豆腐足有二十多層腐皮,入口即感受到大廚的真功夫。

脆皮茶香雞,未入口已聞到陣陣茶香,皮脆肉辣,好滋味。

單單的炒芥蘭都好令人回味。

全新自選菜單,每位$328,就有25款點心可選。

$328,值得一試喇!

凱悅酒店凱悅軒
地址:尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓

電話:37217788
2020-05-19
  • 雲腿玉簪蝦球及方魚炒芥蘭
  • 石窩原隻鮑魚千千層
  • 脆皮茶香雞
飲茶食點心是不少香港人(甚至台灣人)最喜歡的活動,但市面上素食點心唔算多,想約朋友飲茶都無咩選擇。最近才知道原來尖沙咀凱悅酒店中餐廳凱悅軒,有出一個任點任食素食套餐,午市三個鐘內可以任食餐牌上的菜式。如果朋友唔係素食者,亦都可以叫一般點心套餐,素葷共融都無難度。 尖沙咀凱悅酒店凱悅軒最近重開,並推出全新自選菜單,而我一直不知道這裡有素食點心套餐啊!餐牌上有12款前菜點心、2款老火例湯、5款粉麵飯蔬菜類再加2款甜品,全部任你食,每位收 HK$328,兩位起就可以去食。如果朋友不是吃素的話,另外也有一般有肉的點心套餐可以揀,價錢亦都一樣。素食點心套餐於午市供應,有三個鍾頭可以慢慢食。而除了這個素食點心套餐之外,凱悅軒的餐牌上亦有不少素食菜式可以點,當中更有幾款新菜式可以試呢。 八味豆腐(後)、椒鹽茄子(前)餐牌上的點心大部分是煎炸類,我也沒有特別選熱氣炸物啊。這兩個帶點大牌當風味的分別是炸豆腐和炸茄子,我最喜歡吃這種一口炸豆腐,好像小零食一啖一粒好爽。前面的椒鹽茄子很特別,我第一次吃這樣去皮再裹粉漿炸的茄子,上面還有些碎研辣椒和蒜粒,充滿避風塘風味,外脆內軟好美味。 雜菌素菜腐皮卷這個腐皮

八味豆腐(後)、椒鹽茄子(前)

雜菌素菜腐皮卷

這個腐皮卷也是香脆系列,入面有很厚肉冬菇和一些雜菜絲,略略調過味直接吃都很好吃。

香辣芝麻蜜糖豆

當然也要點些蔬菜來吃,這個蜜糖豆用了麻辣汁煮,吃都來爽脆又醒神,麻辣口味的蔬菜也比較少吃到呢。

布拉滑腸粉

因為好久沒吃過腸粉的關係,見到有布拉腸粉就來一客。平常街邊吃到的腸粉,表面上可能無肉,但傳統廣東小吃無可避免會用到豬油,唔小心食到就唔好啦,而且街外面的腸粉哪有這裡的滑?

素酸辣豆腐湯

素湯有兩款,除了這個還有粟米湯,我覺得酸辣湯比較惹味又無粟米湯咁普通,夠酸夠辣真係食素都唔驚悶。

香脆蜜椒蟲草花 HK$90

除了點心套餐之外,我們還另外叫了一個素食前菜和一個素食主菜,這個像一座火山的其實是炸蟲草花,平常蟲草花都用來煲湯,這裡竟然拿去炸。蟲草花裹粉再加了蜜糖,吃起來又甜又脆,好像新年在全盒吃到的小食一樣,好有趣。

拌水芹香 HK$208

想要有賣相的蔬菜菜式可以揀這個,用越南米紙炸的鳥巢夠吸睛,入面有蘆荀、蘑菇、黑木耳、西芹、紅蘿蔔和青豆等蔬菜,吃起來很夠清新。

香芒凍布甸(後)、楊枝甘露(前)

一定是芒果季節的關係,套餐兩款甜品都是芒果,我就鍾意香濃的楊枝甘露,除了芒果、柚子和西米之外,我覺得有蘆薈粒咬下都幾特別,可以食2碗都無問題。

一直都唔知原來凱悅軒有這麼多高質素素食可以食,真係人生一大損失,以後約朋友食飯又可以多一個口袋名單。
2020-06-08
任誰也料不到一場疫症令我們變得 .....  .....  .....   ..... 這麼近 那麼遠畫面自年初的團年飯後停頓了 直至五個多月後歡欣才得以延續還記得在「凱悅軒」品嚐過團年飯的好菜式,還有大家對香港的祈願。 一別數月,我們幾位回到重開的「凱悅軒」相聚,加上新上任的大廚,燃起重生的意義!點來香脆蜜椒蟲草花 HK$90 作前菜,儘管我們有的發福了、有的清減了,有的維持原狀沒變,炸得乾爽香脆,配合本身獨突蟲草花香與蜂蜜甜香的炸蟲草花,一派健康有營的感覺,吃起來愜意,可以邊吃邊講,實在是爽!傳來一陣溫婉的香氣,正是眼前的家鄉拆魚羮 HK$158 (每位)!除了乳白濃厚的魚湯底醇香鮮美外,魚羮內佈滿幼細的木耳、鮮筍、腐竹、冬菇、紅蘿蔔絲等,還有預先去骨的拆魚肉,令魚羮口感層次超凡,同時數片欖仁將細香提升,家鄉拆魚羮的確溫純好吃,盡顯手功與味道合而為一的家鄉風味!香港四面環海,曾是捕魚為生的漁民依靠的小漁港,於幾個沿海點設有利便漁民的避風塘。隨著時代轉變,停靠在避風塘的漁艇曾經歷一段艇家食肆的黃金時期,大抵就是避風塘菜式的源來。緬懷昔日香港,我們也順道來一道避風塘中蝦 HK$298。
這麼近 那麼遠

畫面自年初的團年飯後停頓了
直至五個多月後歡欣才得以延續

緬懷昔日香港,我們也順道來一道避風塘中蝦 HK$298
連殼泡油的海中蝦,酥脆香口,不過炸蒜、辣辣、乾蔥頭等未算得入味,以避風塘菜式而言,感覺偏向溫和,若要滿足重口味的欲望,建議將避風塘料與海中蝦混合來吃,邪惡度必然加倍!
跟家鄉拆魚羮香氣截然不同的脆皮茶香雞 HK$230 (半隻),啡紅發亮的皮層與嫩白雞肉拼合,畫面雖是簡單無奇,但卻叫人按捺不住!
一咬,茶燻香氣濃香撩人,先觸碰到香脆細薄、不油不膩的皮層,繼而是嫩滑的雞肉,賦予恰好的調味,嘴巴裡的香氣、味道與口感同樣超乎想像的迷人!綜合燻雞和炸子雞的兩大元素的驚喜,令我忍不住吃了三大件,十分好吃,值得推介的必選!
惹味一不離二,繼脆皮茶香雞後,一鍋辣酒煮斑球 HK$480 端來。

不以爆辣為主道,反其道以酒香和層次豐富取勝,辣酒汁惹味得來更易被大眾受落!斑球、小棠菜和薯粉盡得辣酒汁的鮮香精華,令人吃過不停,突然萌生來一碗白碗的魔鬼主意, 足證辣酒煮斑球隱藏的誘惑,實在太邪惡了,幸好力補不失!
最後少不了蔬菜的平衡,方魚炒芥蘭 HK$208 富有足夠的清怡度,口感細嫩,有菜香亦夾雜方魚的香氣 ,絕對有理由令我們將邪惡全消,我要多吃一點!
可惜每次必吃的人氣甜品酥皮流沙盞 HK$40,又將我打回原形!
還要多解釋嗎?簡單而言就是菠蘿酥皮的外層,與流沙奶黃的湯丸作餡的邪惡組合,超級好吃,不要多想,先吃為快!
再來一碗養生的桑寄生蛋茶 HK$46,令感覺稍為良好一點 (自欺欺人)!

時代令生活改變, 珍惜每一口的美味、珍惜彼此相聚的每一秒。
2020-06-01
  • 脆皮茶香雞
  • 家鄉拆魚羮
  • 香脆蜜椒蟲草花
  • 酥皮流沙盞
2020-06-02 3607 瀏覽
我喜歡尖沙咀凱悅酒店的凱悅軒在5月已經重開,並且更推出了全新菜式我這個為食貓當然要去品嚐新味道啦!還要集齊四大美人跟我暢聚知否跟她們已經沒見足足5個月了,這天再重聚的感覺份外溫馨! 前菜香脆蜜椒蟲草花$90已經創意滿分,新登場的黃師傅用蟲草花炸至乾身鬆脆,然後加入蜜糖調味吃下口感香脆又甜蜜好可口!  接著是熱騰騰的家鄉拆魚羹$158,內裡有筍絲、木耳絲、腐皮絲、欖仁等食材足料非常,魚羹丁點腥氣也沒有只得滿滿的鮮甜味道。 之後的菜就醒神了是辣的菜式太神喇!這鍋是辣酒煮斑球$480看似溫柔少女原來是辣妹一名,斑球肉質細嫩香鮮辣並齊味道刺激,伴隨的粉皮索盡湯汁鮮辣味亦好吃到不得了! 回味滿嘴香辣的同時再來避風塘中蝦$298接力,炸至酥脆的中蝦可連殼享用,伴以香口的炸蒜和辣椒真係好惹味! 新菜單中這一道脆皮茶香雞$230更令人神往!原隻龍崗雞以慢油炸熟後用香片、普洱混入白飯燻製,端上檯已聞到陣陣燻香惹人垂涎,一口咬下雞皮輕脆不油肉質嫩滑迷人,喜歡清爽的加點新鮮檸檬汁吃也是好選擇,美味無敵也懶理減什麼肥了吃了才算嘿嘿!! 經歷三道濃香惹味的菜式後

經歷三道濃香惹味的菜式後,此刻來一客傳統潮州家鄉菜方魚炒芥蘭$208最合時宜,精細的大地魚粒甘香鬆脆芥蘭遠則爽口鮮甜,配合上湯味道甘鮮誘人吃到我停不了口!

來凱悅軒怎也要吃上一粒酥皮流沙盞才叫完滿,酥化的撻底加流心奶皇炸湯丸再配菠蘿包皮,這三重口感真的叫人百吃不厭喔!

2020-06-01
2020-05-31 1478 瀏覽
生日想去食點心媽咪聽朋友介紹 就去試下但由於我哋係前一日先訂位 所以一點先可以入座所以如果想去試嘅話 建議要早啲訂定位😉.餐廳係喺Hyatt Regency 入面 環境好舒服 餐廳唔會坐得太多人唔會好似平時食中餐咁嘈.我哋今次係食午市嘅點心放題每位$328 (有visa signature仲有85折).點心嘅選擇 唔算係超級多但大部份都好好食平時喺酒樓食嘅點心 大部份都有今次我哋差唔多全部都試曬😂😂.水準真係幾高加上啲點心都係師傅喺酒店入面整唔似平時有啲酒樓 係出邊叫冰鮮嘅返嚟😖所以啲點心都好新鮮蝦餃同埋春卷係我特別推介嘅春卷入面啲蝦隻隻都好大粒🤤勁足料仲有叉燒同口水雞 雖然唔係真係點心但呢兩樣真係食過返尋味.比起平時飲茶 可能呢間餐廳算係有少少貴但係如果得兩三個人嘅話 就絕對係一個唔錯嘅選擇因為可以叫多啲唔同款而且佢唔似得平時出面嘅放題 叫一份就比勁多你佢會因返你嘅人數而去比唔同嘅份量你咁就可以咩都試少少一次滿足晒咁多個願望🥰.同三五知己你真係好啱因為可以坐好耐環境又舒服 又唔驚會俾人抹枱想傾偈傾耐啲都得👍🏻.溫馨提示如果有啲款 只係想叫一兩件都可以主動要求咁佢就唔會俾太多你 唔怕浪
生日想去食點心
媽咪聽朋友介紹 就去試下
但由於我哋係前一日先訂位 所以一點先可以入座
所以如果想去試嘅話 建議要早啲訂定位😉
餐廳係喺Hyatt Regency 入面
環境好舒服 餐廳唔會坐得太多人
唔會好似平時食中餐咁嘈
我哋今次係食午市嘅點心放題
每位$328 (有visa signature仲有85折)
點心嘅選擇 唔算係超級多

溫馨提示
如果有啲款 只係想叫一兩件
都可以主動要求
咁佢就唔會俾太多你 唔怕浪費🤩
絕對係會再幫襯嘅餐廳!