2024-09-29 126 瀏覽
舒適小店,日本居酒屋feel,座位不多(相信全店不超過30個座位),價錢可能略貴,串燒當然份量是小的,但無限時可以慢慢坐慢慢傾偈,都要明白不能做蝕本生意。唯一留意,沒有免費茶水供應,非酒精飲品種類比較少,多數都係膠樽裝飲品,所以都要預返budget酒水。食品都是即叫即燒,都要預較長時間,所以都係嗰句,大家飲兩杯傾吓偈食少少串燒,唔趕時間,加上佢哋營業時間較長,的確係人少少傾偈相聚嘅好地方。(適合四人或下)支持初心,支持小店

支持初心,支持小店

2024-04-05 456 瀏覽
Dinner for 2. Cozy space with approximately 8 tables. Full house when we arrived. Not an open kitchen so no counter seats overlooking chef at work. Ordered a set (15 skewers for $588 which came with a bottle of small sake) to share plus various a la carte items. Here’s what we had.HeartLiver Kidney提燈Tail- a very distinctive tasteSkin- one big piece served stretched out over 2 skewers; never had it like that. Zucchini MushroomNeckThigh- succulentSoft boneCrownLeekClam- a bit small Razor clam- dit
Here’s what we had.
Heart

Leek

Clam- a bit small
Razor clam- ditto

A la carte items:
Rice ball- very crispy with moist interior; served with a piece of crispy seaweed. So good I ordered a second serving.
Chicken wing in sauce. Preferred salt.

White eel- perfectly charred.

黑豚

Scallop

Taiwanese Sausage

馬友- expertly done. Unexpectedly meaty. Wasn’t supposed to eat the skin since it was covered with salt; which was a waste cos the skin was perfectly crispy.

In summary: a delectable combination of savory, sweet and smoky flavors.
2024-03-24 404 瀏覽
知道有這小店及說了要黎食野好耐,但太久沒出夜街,九龍城又成日抄牌又少車位,所以遲遲未來。昨晚20240323香港一個非常特別的日子,剛好要開夜11點才收工,去到九龍城居然車水馬龍,多間食肆還是營業中,真係民間夜繽紛,步入小店環境感覺舒舒服服,首先要贊的是個洗手間乾淨得冇野投訴,菜單更種類繁多,每一串都好食,現在香港風光不再,有宵夜的地方不多,留下來的守得不容易,一定會再來留港消費,支持小店。PS 本身是牛more皇,如果能再多些不同種類的牛肉串燒更好。

2024-03-23
$200 (宵夜)
  • 汁燒飯團
  • 鹽燒脆白鱔
  • 鹽燒馬友
  • 汁燒墨魚咀
  • 汁燒提燈
2024-01-08 513 瀏覽
🔥位於九龍城好多泰式串燒 但云云之中就有間日式串燒(´▽`) 食左太多 重點講返我印象中最深嘅🤣提燈真係好少有 好難搵到 必食食串燒點可以唔配生啤 一啖肉一啖啤酒 人間享受(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~正正子 鹽燒香鱔 鱔夠肥美 厚身 有咬口 咬落有肉汁 燒雞皮依樣係心機嘢 因為要處理雞皮 佢又抆行哂再串又唔可以整穿 仲唔係心機同功夫嘢(。 ́︿ ̀。)

食左太多 重點講返我印象中最深嘅🤣

真係好少有 好難搵到 必食

食串燒點可以唔配生啤 一啖肉一啖啤酒
人間享受(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~正正子

鹽燒香鱔
鱔夠肥美 厚身 有咬口 咬落有肉汁

依樣係心機嘢 因為要處理雞皮

2023-11-15 766 瀏覽
最近喺九龍城發現呢間小店,主打串燒,加少量主食同小食串燒類別包括:豚肉、牛肉、羊肉、雞肉、海鮮、蔬菜主食有汁燒飯團、烏冬同拉麵小食主要係香口嘅煎物同炸物呢日試咗4款串燒,1款主食 同 1款小食🔸鹽燒脆白鱔白鱔串燒一向係賣飛佛,係我食串燒嘅必叫item呢度嘅白鱔串燒可以揀 鹽燒 或者 汁燒,我揀咗前者,覺得鹽味唔會搶咗魚嘅鮮味結果無令我失望鱔皮脆脆,鱔肉juicy🔸XO蒜蓉 併 蒜蓉牛油 燒蟶子原本orde 咗1隻主餐牌嘅蟶子王及後發現 期間限定menu 有 ”燒蟶子 $88/2隻”趕得切搵店員改單,仲可以2隻揀唔同味道 ✌🏻 XO蒜蓉 同 蒜蓉牛油2種味道都好味蟶子燒得啱啱好,唔會靭口🔸鹽燒厚切牛舌 正常發揮🔸大蔥牛肉卷食落滿口牛肉同大蔥嘅香味推介俾鍾意食大蔥嘅朋友🔸汁燒飯團呢款主食係唯一有米氣嘅選擇香口嘅飯團➕大大塊紫菜好味又飽肚🔸雞皮餃子 朋友讚雞皮薄脆,佢知我唔食皮,明搶埋我塊‘餃子皮’嚟食😆🤣😆除咗雞皮燒得香脆,餡料亦調味適中雖則我冇食到層雞皮,淨係食餡料都覺得呢款小食出色推介 🙌🏻小店串燒選擇豐富,呢晚嘅order令人滿意席間見到隔籬枱嘅”XO蒜蓉燒原條茄子”、“燒雞皮” 同
最近喺九龍城發現呢間小店,主打串燒,加少量主食同小食

串燒類別包括:
豚肉、牛肉、羊肉、雞肉、海鮮、蔬菜
主食有汁燒飯團、烏冬同拉麵
小食主要係香口嘅煎物同炸物

呢日試咗4款串燒,1款主食 同 1款小食

🔸鹽燒脆白鱔
白鱔串燒一向係賣飛佛,係我食串燒嘅必叫item
結果無令我失望
鱔皮脆脆,鱔肉juicy

🔸XO蒜蓉 併 蒜蓉牛油 燒蟶子
原本orde 咗1隻主餐牌嘅蟶子王
及後發現 期間限定menu 有 ”燒蟶子 $88/2隻”
2種味道都好味
蟶子燒得啱啱好,唔會靭口
XO蒜蓉 併 蒜蓉牛油 燒蟶子

呢款主食係唯一有米氣嘅選擇
香口嘅飯團➕大大塊紫菜
好味又飽肚

🔸雞皮餃子
除咗雞皮燒得香脆,餡料亦調味適中
雖則我冇食到層雞皮,淨係食餡料都覺得呢款小食出色
推介 🙌🏻
雞皮餃子

小店串燒選擇豐富,呢晚嘅order令人滿意
席間見到隔籬枱嘅”XO蒜蓉燒原條茄子”、“燒雞皮” 同 “邪惡芝士一口牛” 都超吸引,下次要嚟再戰一番
2023-11-08
雞皮餃子
2023-09-24 558 瀏覽
我係7月2晚去食嘅,對唔住咁遲先出食評🫡😂好好食,唔貴,甚至可以叫平,$22金菇肥卷,勁好食!好食到我兩個幾月後仲諗住,不得了🤤仲有墨魚餅!好好食!!好有誠意好有心嘅小店😊之前同friend去深xx堂,唔知食咗乜到四百幾蚊,但呢一晚喺初心小館,自動自覺嗌啤酒飲,食完又加單,食完再加單,同朋友吹吓水傾吓偈,雖然最後食咗好多,食咗六百幾,但完完全全覺得係值得,係好耐冇試過好舒服好暢快嘅一個宵夜🥰一定再返黎幫襯!等我💛
我係7月2晚去食嘅,對唔住咁遲先出食評🫡😂
一定再返黎幫襯!等我💛
2023-07-02
$300 (宵夜)
食物質素相當好,小食尤其出色,仲正過D串燒。最鍾意個燒豬手,香味口感都一流同埋燒馬友一夜干,魚味香濃,亦燒得好好。仲有墨魚餅、雞皮餃子、燒雞皮、羊架都好味蟶子、貴妃蚌、花甲反而一般般茄子味道ok但有d太薄最驚喜係,開頭以為係環境噏耷嘅小店但點知非常乾淨企理門口擺放嘅模型都無積塵,超級抵讚同埋幾位店員對收碟有莫名嘅執着一有吉碟就超快收走😂😂😂唔係熱情路線,但服務都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻價錢亦唔貴,會再幫襯
食物質素相當好,小食尤其出色,仲正過D串燒。
最鍾意個燒豬手,香味口感都一流
同埋燒馬友一夜干,魚味香濃,亦燒得好好。
仲有墨魚餅、雞皮餃子、燒雞皮、羊架都好味

蟶子、貴妃蚌、花甲反而一般般
茄子味道ok但有d太薄

最驚喜係,開頭以為係環境噏耷嘅小店
但點知非常乾淨企理
門口擺放嘅模型都無積塵,超級抵讚

同埋幾位店員對收碟有莫名嘅執着
一有吉碟就超快收走😂😂😂
唔係熱情路線,但服務都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻

價錢亦唔貴,會再幫襯

2023-09-20
  • 秘制燒豬手
  • 鹽燒一夜乾
  • 燒雞皮
  • 雞皮餃子
2023-08-05 522 瀏覽
真係要送翻個差評俾你買咁多假like翻尼,真係俾佢fake咗哩盒咁嘅魷魚鬚...搵到咁細個兜翻尼又真係西利嘅賣$78好意思俾得嗰幾條就仲西利同手掌差唔多大,係唔計手指呀睇嚟D汁值$50蚊..............................勁👍🏻
真係要送翻個差評俾你

買咁多假like翻尼,真係俾佢fake咗
哩盒咁嘅魷魚鬚...搵到咁細個兜翻尼又真係西利嘅
賣$78好意思俾得嗰幾條就仲西利

同手掌差唔多大,係唔計手指呀
睇嚟D汁值$50蚊

外賣自取
2023-07-05 410 瀏覽
餐廳細細,嘢好好食,忍唔住要寫我人生第一個食評🥺已經第二次食仍然覺得好高質,重點係好多sell裝潢、gimmick嘅餐廳都未必有嘅嘢食,呢度都有得食!上次嚟食咗提燈(真係唔係周圍都有),今次番黎必encore,成餐2個人叫左大約10幾樣野,最鐘意雞胸軟骨、牛舌、黑毛豬腩肉同一大塊完整嘅雞皮(平時出面入果啲貨切到一小片串埋一齊燒一啲都唔香脆) 。另外上次有叫牛肉烏冬,不過真係好普通,今次轉叫汁燒飯糰,勁驚喜,面燒到少少焦脆,入面啲飯煙韌,又唔會乾晒,忍唔住叫多隻😂真心500蚊賣單食到咁多野,好過去啲名氣舖頭、過江龍餐廳,果d 500蚊應該一個人都未必食得飽。香港有心有質素嘅小店唔多,真係好希望初心做得住,我會成日嚟食🥺
餐廳細細,嘢好好食,忍唔住要寫我人生第一個食評🥺

汁燒飯糰
  • 提燈、汁燒飯糰
呢間串燒小店質素幾好價錢都抵食!值得一提呢度有得食提燈⭐️即係雞的卵巢和未孵化的蛋個蛋似平時半生熟嘅蛋黃口感大蔥牛肉卷唔錯燒菠蘿🍍爆汁香甜汁燒飯團🍙外面燒到脆口,調味好食蒜蓉牛油燒扇貝XO蒜蓉燒蟶子王火喉啱啱好,鮮甜大隻非常推介😋燒雞皮一大塊燒到脆卜卜👍🏻鹽燒馬友肉質嫩滑juicy!辣汁魷魚鬚好正個汁似篤魚蛋個辣汁,好鬼惹味辣牛肉醬焗大啡菇都幾辣下🤣鹽燒脆白鱔肉質彈牙又脆皮大蔥雞肉串,燒雞中翼正常發揮鹽燒牛小排粒同椒鹽墨魚咀就普通啲
呢間串燒小店質素幾好
價錢都抵食!

值得一提呢度有得食提燈⭐️
即係雞的卵巢和未孵化的蛋
個蛋似平時半生熟嘅蛋黃口感

大蔥牛肉卷唔錯
燒菠蘿🍍爆汁香甜
汁燒飯團🍙
外面燒到脆口,調味好食

XO蒜蓉燒蟶子王
火喉啱啱好,鮮甜大隻
非常推介😋

蒜蓉牛油燒扇貝,XO蒜蓉燒蟶子王

燒雞皮一大塊
燒到脆卜卜👍🏻
鹽燒馬友肉質嫩滑juicy!

鹽燒馬友

辣汁魷魚鬚好正
個汁似篤魚蛋個辣汁,好鬼惹味
辣牛肉醬焗大啡菇
都幾辣下🤣
辣汁魷魚鬚

肉質彈牙又脆皮

鹽燒脆白鱔

大蔥雞肉串,燒雞中翼正常發揮
鹽燒牛小排粒同椒鹽墨魚咀就普通啲

燒雞中翼
大蔥雞肉

蒜蓉牛油燒扇貝,XO蒜蓉燒蟶子王
鹽燒馬友
辣汁魷魚鬚
燒雞中翼
2023-06-09 211 瀏覽
鋪頭細細,不過坐位唔迫都算舒適,似日本d家庭小店feel.食物款式都算多,串燒嚟講價錢相宜,叫左雞肉、雞胸軟骨、大蔥、豬腩肉同牛舌,燒汁味道唔錯,即叫即燒,燒物燒得啱啱好,燒牛舌唔韌,保留到肉汁得嚟有點焦香。燒雞皮好香口,好似食脆片咁!海鮮方面,叫左xo 蒜燒蠔同聖子,仲有鹽燒鱔,食材新鮮,唔係急凍霉貨。蔬菜方面,叫左蒜燒茄子,蘆筍,菠蘿仲有芝士大啡菇,大啡菇燒夾住芝士煙肉燒,食落口勁爆汁!最後,甜簡簡單單燒飯團,燒得面脆內軟唔乾,好味,最驚燒到乾硬既飯團,依間火侯控制得好好!飲品選擇唔算多,都係啤酒汽水果d啦。掛住食都無影相,食到得番飯團先醒起😂
鋪頭細細,不過坐位唔迫都算舒適,似日本d家庭小店feel.

飲品選擇唔算多,都係啤酒汽水果d啦。

掛住食都無影相,食到得番飯團先醒起😂

2023-06-09
  • 燒飯團
  • 聖子王
  • 燒雞皮
  • 鹽燒鱔
有一日無意中發現屋企附近有呢間串燒小店,往常習慣,睇下menu有冇野可以食先。主食有兩個素,燒汁飯糰同素菜拉麵/烏冬,還有一系列蔬菜串燒同少量素小食。都算不錯XD今次見時間有D夜,就去揀周公。所以冇揀麵食,點左一個燒汁飯糰,蒜蓉多士🧄,同原條粟一燒,很少食串燒,但真心覺得很高質 :)走前特地問相信係老闆的小店主理人,好奇奇一下燒汁的成份,老闆即時入廚房睇下佢用的醬汁有咩成份解答,真好!店員都好有禮貌,值得再試:)

店員都好有禮貌,值得再試:)
2023-04-22
宵夜
此新開的小店, 專營燒烤, 喜歡吃燒烤的我, 且看到了 Openrice 的食評, 自然去一試。 在疫情過後, 小店經營也殊不容易。家庭式經營, 滿滿著親切感, 服務態度誠懇, 與其他店僱用他人幫工, 服務態度根本是兩碼子事宜。在眾多內食物中, 9成9都值滿分,喜歡其調味剛好,不過咸,帶出食物本身的原味! 這亦要食材本身料靚,新鮮才可做到呢! 尤其海鮮最好味,十分推薦。燒鱔和扇貝真心超正。燒鱔皮脆肉厚度適中,而扇貝則大隻鮮甜,連湯汁也掃光,哈哈!一滴不漏。我朋友則讚羊架好味,頂瓜瓜! 蔬菜方面, 所點的全部都好吃, 意想不到! 大啡菇,大蔥,菠蘿好味外,想不到連蘆筍也極為鮮甜。下次必定要再吃。茄子是整隻,我全部掃光。因店鋪不太大, 我們不喜歡太嘈, 下次會揀選早些時候去幫趁, 以免同人迫。其實, 九龍城除了泰國菜, 牛肉館, 還有此真心推薦的燒烤店, 值得幫趁!
, 與其他店僱用他人幫工, 服務態度根本是兩碼子事宜。
扇貝
燒魚鮫和燒菇
  • 海鮮
  • 蔬菜
2023-04-01 275 瀏覽
九龍城超抵食海鮮BBQ😻性價比極高😽海鮮好新鮮😋燒生蠔超大隻,大隻過部iPhone 😱勁勁勁新鮮,蠔味好重😻😻😻食左XO醬蒜容燒生蠔,太好食🦪鮮茄子🍆超好食,蒜容超多,好香蒜容味,牛油味香濃🤩提燈串燒好特別,係雞既卵巢輸卵管,好似口歡喜🤭牛舌勁爽🤞🏻燒扇貝好大粒好爽😋廚師好細心剪開左,可以慢慢嘆😋呢間初心小店,每樣食物都好高cp值,絕對可以再食😘每樣菜式都係用心制作,食到美食係一件開心事❤️
九龍城超抵食海鮮BBQ😻
性價比極高😽
海鮮好新鮮😋
燒生蠔超大隻,大隻過部iPhone 😱
勁勁勁新鮮,蠔味好重😻😻😻食左XO醬蒜容燒生蠔,太好食🦪
鮮茄子🍆超好食,蒜容超多,好香蒜容味,牛油味香濃🤩
提燈串燒好特別,係雞既卵巢輸卵管,好似口歡喜🤭
牛舌勁爽🤞🏻
燒扇貝好大粒好爽😋廚師好細心剪開左,可以慢慢嘆😋
呢間初心小店,每樣食物都好高cp值,絕對可以再食😘
每樣菜式都係用心制作,食到美食係一件開心事❤️
  • 燒生蠔
  • 燒扇貝
  • 燒茄子
2023-03-24 250 瀏覽
九龍城真心好食燒烤店🍖食材新鮮😍性價比高🥰老闆親自落場燒👍🏻對食物水準的態度好有要求👍🏻燒茄子🍆勁好食,大大條,新鮮Juice燒馬友🐠擺明試功力,真係燒得啱啱好,肉質Juice👍🏻燒蠔🦪真係抵讚👍🏻大隻👍🏻蠔味十足👍🏻新鮮鮮味😍絕對要encore👍🏻燒扇貝🐚勁大隻👍🏻新鮮燒聖子 燒貴妃蚌 又係新鮮好食呢間初心小館喺九龍城食宵夜真係要食,老闆對食物好有要求,真心推介👍🏻👍🏻👍🏻
九龍城真心好食燒烤店🍖食材新鮮😍性價比高🥰
老闆親自落場燒👍🏻對食物水準的態度好有要求👍🏻
燒茄子🍆勁好食,大大條,新鮮Juice
燒馬友🐠擺明試功力,真係燒得啱啱好,肉質Juice👍🏻
燒扇貝🐚勁大隻👍🏻新鮮
燒聖子 燒貴妃蚌 又係新鮮好食