之前在隔壁的latter cafe吃過以後,看到這家餐廳有很多人排隊,而且名字滿特別,所以一看就記住了~這次來等了十分鐘左右就有位子了,店裡的佈置以紅色和綠色為主,還有不少的招彩貓,感覺也跟他們店名“利是豐”有呼應呢😂😂一開始有點小插曲,我們點完餐就聊聊天,但店員可能太忙了漏了我們的單子,看到我們的桌子一直是空的就過來禮貌地問我們下了單沒,結果發現忘了下單就立刻道歉,然後重新幫我們點單了~😂幸好他們上菜的速度也滿快,沒多久菜就上齊了😲午餐▪️菠菜南瓜汁魚柳焗飯 Baked Fish Fillet Rice with Spinach & Pumpkin Sauce HK$69表層有芝士,魚柳肉質也嫩口,味道正常水準,還可以▪️蝦蝦龍蝦汁意大利飯 Prawns Risotto with Lobster Sauce HK$138飯的軟硬度適中,有濃稠的龍蝦味,加上大大的蝦,有整整5隻,還有一些蜆肉,不少配料讓整個意大利飯味道沒那麼單一,所以也不會覺得膩,吃得很滿足飲品▪️熱咖啡-latte HK$18(跟餐:半價 50% off)有拉花,味道也不錯,沒酸味,咖啡味道也濃☕▪️熱檸檬茶 (跟餐:+HK

幸好他們上菜的速度也滿快,沒多久菜就上齊了😲

菠菜南瓜汁魚柳焗飯 HK$69

表層有芝士,魚柳肉質也嫩口,味道正常水準,還可以

蝦蝦龍蝦汁意大利飯 HK$138

飯的軟硬度適中,有濃稠的龍蝦味,加上大大的蝦,有整整5隻

飲品
有拉花,味道也不錯,沒酸味,咖啡味道也濃☕
▪️熱檸檬茶 (跟餐:+HK$5)

準備結賬時,店員說請我們吃甜品-蘋果窩夫酥🥧

蘋果窩夫酥

賣相不錯,尤其是燈籠果大大的葉子像花般綻放,是一大點綴

但一開始還在想不就是個窩夫,何來“蘋果”呢?🤔結果吃的時候有驚喜

原來薄薄的窩夫裡藏了蘋果蓉,酸酸甜甜的,而旁邊配有很輕盈加上微微甜度的淡忌廉,加在一起吃很是絕配 ! 另外還有一顆大大的草莓和兩粒藍莓,除了給整盤甜品增加了色彩外,因為酸酸甜甜也讓整個甜品的味道有了層次感,而不是死甜

總括:
食物賣相和味道都不錯
服務態度好,有禮貌
價格合理(餐飲要加錢,但沒服務費)
環境還可以

沒有額外收費

從服務態度上,食物擺盤材料方面,能感受到這家餐廳的用心和誠意,希望他們繼續努力努力,財源滾滾
2021-12-13
菠菜南瓜汁魚柳焗飯 HK$69
蝦蝦龍蝦汁意大利飯 HK$138
蘋果窩夫酥
2021-11-23 578 瀏覽
今日同朋友去左灣仔cafe街,試左red pocket cafe, 我地在門口睇緊餐牌時,店員姐姐好有禮貌招呼我地,我地見價錢ok, 晏晝冇乜人,唔洗等位,就入去試下,我地叫左蝦蝦跳龍蝦汁天使麵,同英式全日早餐,再加左個蘋果窩夫。天使麵上有條長條形餅乾,令賣相特別左好多,有6隻蝦,蝦好大隻又爽口,天使麵的龍蝦湯汁味好濃好有蝦味。而英式全日早餐,有德國腸仔,炒滑蛋 ,薯餅,茄汁豆蘇皮撻,巴馬火腿,煙三文魚,火腿,沙律菜,法式吐司等等,味道及份量都好有水準。甜品方面蘋果窩夫都好好味,有蘋果果肉,甜度恰到好處。

2021-11-21
  • 蝦蝦跳龍蝦湯天使麵
2021-11-02 391 瀏覽
Cafe mixed 茶餐廳menu 第一次就試佢既早餐早餐有台式蛋餅,幾特別,但$46一啲都唔平,跟餐基本熱飲要再加$3本身鍾意芋泥,都選擇試芋泥芝士蛋餅熱奶茶:夠熱,茶底唔澀,奶似用鮮奶,唔係淡奶,幾好飲芋泥芝士蛋餅:裝蛋餅既木盆已經用到個邊霉到起黑點⋯蛋餅份量好細,最最最失敗係我碟蛋餅比旁邊過量既沙律醋浸到濕哂,本身芋泥淡味,芝士味又無乜,成舊野我只食到醋味⋯感覺呢一個$49性價比極低所以唔會想回頭試佢既其他野
Cafe mixed 茶餐廳menu
第一次就試佢既早餐

本身鍾意芋泥,都選擇試芋泥芝士蛋餅

熱奶茶:夠熱,茶底唔澀,奶似用鮮奶,唔係淡奶,幾好飲

感覺呢一個$49性價比極低
所以唔會想回頭試佢既其他野

蛋餅
2021-10-17 1520 瀏覽
🥚🥚🐷灣仔綠色利是豐✨性價比:7.5/10🍳食物:7.5/10🌏環境:6.5/10🕺🏻服務:7/10💰是次消費:人均 $ 104在灣仔與友人做完gym,食慾大增但又想多吃蛋白質,知道這條街附近多食店,路過就見到餐牌上又有蛋又有雞胸,就是我們想吃的蛋白質啊。午餐時間整條街的食店都有人排隊,幸好我們不算等了很久。班尼迪蛋 配煙三文魚 ($68) Egg Benedict with Smoked salmon賣相幾靚,顏色鮮艷。煙三文魚嫰滑豐厚,香濃又不會過咸。班尼迪蛋上的荷蘭醬,加上中層菠菜和底層多士,多士烘至脆身,口感層次豐富。不小心切到班尼迪蛋,蛋汁流心馬上湧出,立刻要整隻放入口呢。嫰滑雞胸配薯蓉 ($98) Black Truffle Sauce Chicken Breast with Mashed potato雖然看起來大致奶白色一碟,不太吸引,但吃起來又幾香。雞胸上佈滿濃濃的松露味白汁,肉質幾滑嫰,兩人分享幾好。伴碟沙律菜以黑醋調味過,整碟十分健康。抹茶咖啡 Ice Matcha Latte (跟餐半價 $21)一層奶一層抹茶,由淺到深色,要拌勻後來喝,不過味道也稍為淡一點。
🥚🥚🐷
灣仔綠色利是豐
✨性價比:7.5/10
🍳食物:7.5/10
🌏環境:6.5/10
🕺🏻服務:7/10
💰是次消費:人均 $ 104

午餐時間整條街的食店都有人排隊,幸好我們不算等了很久。

賣相幾靚,顏色鮮艷。
煙三文魚嫰滑豐厚,香濃又不會過咸。
不小心切到班尼迪蛋,蛋汁流心馬上湧出,立刻要整隻放入口呢。
班尼迪蛋 配煙三文魚
班尼迪蛋 配煙三文魚

雖然看起來大致奶白色一碟,不太吸引,但吃起來又幾香。
雞胸上佈滿濃濃的松露味白汁,肉質幾滑嫰,兩人分享幾好。
伴碟沙律菜以黑醋調味過,整碟十分健康。
嫰滑雞胸配薯蓉

抹茶咖啡

2021-10-12
  • 班尼迪蛋 配煙三文魚
一個人黎到灣仔lunch行過就比“利是豐”哩個名吸引左入去啦😆門面光猛得黎又有休閒感覺,好似係鬧市區中可以relax chilling既休息站😊 All Day Breakfast $108+榛子咖啡 $19(半價)落單既時間有炒蛋同水波蛋選擇!!聽“水波蛋”個名咁有gimmic 好似招式名咁,好奇心滿滿既我就叫左黎試下啦🤣All Day Breakfast有好多款食物,有大條腸仔、莓味多士、沙律菜、煙三文魚、火腿、Parma Ham、大啡菇、茄汁豆酥、薯餅同埋水波蛋!咁多樣野物 我急不及待食左塊薯餅先😋岩岩炸起既薯餅最好味!識食一定食佢先🤣之後再慢慢嘆其他食物🤤特別要推薦既係大條腸仔,勁Juicy又好味道!用刀切開個一刻,已經爆汁射左過對面位啦🤣🤣Juicy得好誇張!口感食落去啖啖肉又Juicy 好好味!👍最後期待已久既水波蛋果然超級流心🤤切開入面既蛋醬水汪汪咁,真係蛋如其名 果然好似水波一樣咁流心😋撈埋酸酸甜甜既特製醬料一齊享用哩粒水波蛋,感覺唔似係流心蛋既口感!有種說不出既好味同特別🤤👍除左Parma Ham有d咸之外,其他食物都發揮正常水準!最後一提既係莓味多士配榛子咖啡真係絕

最後期待已久既水波蛋果然超級流心🤤切開入面既蛋醬水汪汪咁,真係蛋如其名 果然好似水波一樣咁流心😋撈埋酸酸甜甜既特製醬料一齊享用哩粒水波蛋,感覺唔似係流心蛋既口感!有種說不出既好味同特別🤤👍除左Parma Ham有d咸之外,其他食物都發揮正常水準!最後一提既係莓味多士配榛子咖啡真係絕配🤤我最後一邊嘆咖啡一邊食多士😋望住出門繁忙既街道享受鬧市中既寧靜環境☺so chill~

總結個lunch幾滿足幾好味同埋係會飽肚既😋特別係個水波蛋個條腸🤤好味又值得推薦!不過價錢方面就貴左少少,間唔中黎chill下都ok既👍
2021-09-16 376 瀏覽
呢間近期最愛打躉嘅Cafe 雖然同Office有點距離 但係喺Cafe黎講佢選擇好多 有Cafe嘢食但係都有茶記嘅選擇 迎合唔同人嘅口味 價錢仲係好合適 個個星期黎都唔怕🍳叉燒煎蛋公仔麵🍜 $39好有趣呀Cafe有呢啲嘢食🍜不過佢公仔麵係配日式叉燒🤣🤣就唔係茶記嘅叉燒 唔知點解喺度食到公仔麵特別開心😆同埋冇因為係cafe就收得貴🍵Matcha Latte (+$24)公仔麵配matcha latte🍵小妹都係第一次🤣🤣不過杯matcha latte睇顏色都知有點遜色😅味道唔出 有點假

🍳叉燒煎蛋公仔麵🍜 $39

🍵Matcha Latte (+$24)

2021-08-27 287 瀏覽
其實本身唔係要去呢間Cafe 但隔離嗰間永遠都冇位 誤打誤撞底下就入咗呢間有少少復古風格嘅Cafe 入面有唔少嘅招財貓🐱做裝飾 舖頭名又叫”利是豐”😂😂一定會帶黎好運同有橫財了😂😂🍳黑松露蘑菇炒蛋牛角包窩夫 $78🧇看似細細份嘅窩夫🧇又幾飽肚炒蛋同埋大啡菇都舖滿哂喺個窩夫表面🧇每啖我都堅決要一次過將呢三樣嘢放哂入口 先食到又juicy又有咬口嘅感覺🥰成個窩夫散發出淡淡的黑松露味 不錯🤩Latte $35 / Salted Caramel Latte $37不用多說了 是令我失望的拉花🙃🙃但係呢間Cafe勝在幾好坐 同埋食物種類其實好多 西式 日式都有😅平日仲有公仔麵🍜所以喺我打緊呢篇嘢嘅時候 已經係下一次回訪呢間cafe😘

🍳黑松露蘑菇炒蛋牛角包窩夫 $78🧇

看似細細份嘅窩夫🧇又幾飽肚

不用多說了 是令我失望的拉花🙃🙃

2021-08-20 355 瀏覽
第一次來吃下午茶,灣仔這區比較少這些靚靚的cafe,門口已經是打卡位。鮮果楓糖漿鬆餅配煙肉碎 $45由兩塊疊住的Pankcake組成🥞上面是忌廉、莓果、煙肉碎,楓糖漿另上,加煙肉碎🥓這個配搭幾有新意,配忌廉吃很開心。但略嫌性價比不高。吉列雞扒配嫩滑炒蛋、茄汁豆、香草多士 $48 這個性價比較高,吉列雞扒炸得香脆另附上蛋黃醬。炒蛋很滑,但沒有調味,自己加了少少鹽。香草多士好吃是烘脆的香草麵包。還配了沙律菜,但如果多點沙律醋更好。

鮮果楓糖漿鬆餅配煙肉碎 $45
鮮果楓糖漿鬆餅配煙肉碎

但略嫌性價比不高。

吉列雞扒配嫩滑炒蛋、茄汁豆、香草多士 $48
吉列雞扒配嫩滑炒蛋、茄汁豆、香草多士

這個性價比較高,吉列雞扒炸得香脆
是烘脆的香草麵包。還配了沙律菜,但如果多點沙律醋更好。
2021-08-02
吉列雞扒配嫩滑炒蛋、茄汁豆、香草多士
2021-07-14 837 瀏覽
位於灣仔區既利是豐既Cafe有如沙漠中既綠洲咁,係鬧市中令人暫時遠離塵囂既休憩空間٩(●˙▿˙●)۶…外牆採用Tiffany Blue既牆身,與利是豐名字有點出入(@~@)?不過餐廳內在環境非常具有民族特色,環境氣氛一流( ̄▽ ̄)~*食評:8/10 💛💛💛💛價錢:6/10 💛💛💛推薦度:7/10 💛💛💛班尼迪蛋(配煙三文魚) HKD$66 💛💛💛💛賣相第一眼已非常吸引❤️煙三文魚新鮮、味道濃厚,沙律菜非常深綠色、好新鮮▼ω▼不需要點醬或者拌埋少少水波蛋上既荷蘭醬已很好味٩(^ᴗ^)۶水波蛋煮既時間剛剛好,流心效果一流,配上甜甜地既荷蘭醬和菠菜非常開胃,多士非常脆身,整體營養價值高o(^▽^)o唯一不足之處在於份量偏少,只適合輕食。^‿^。——————————————————

食評:8/10 💛💛💛💛
價錢:6/10 💛💛💛
推薦度:7/10 💛💛💛

班尼迪蛋(配煙三文魚) HKD$66 💛💛💛💛
賣相第一眼已非常吸引❤️

唯一不足之處在於份量偏少,只適合輕食。^‿^。

——————————————————
2021-07-13 411 瀏覽
星期日約1:00係附近周圍行搵嘢食,綠色既門口,一眼就望到, 地方細D,嘢食正常, 服務員有禮貌👍🏻🌟間Cafe個名叫「利是豐」幾得意☺️每個角落都有小小心思佈置🌟我哋叫咗🍴🍴吉列豬扒石鍋飯🍴海鮮喇沙汁焗飯 細細碗但好足料👍🏻🍹+☕️( 半價+錢轉Cinnamon Latte)
🍹+☕️
2021-07-01 580 瀏覽
cafe 位於謝斐道毫不起眼,但門口清新嘅綠色,同周邊嘅舖頭成一個對比,經過門口見到個早餐Menu更吸引,所以就入去試吓裏面嘅佈置好多貓貓擺設🐱🐱🐈🐈雖然簡單嘅佈置,都睇得出店主係有花心思💖睇返之前OpenRice嘅食評,曾經有買過車仔麵,不過而家已經主力以西餐為主☀️早餐menu 👆🏻半日早餐$55已經有香草多士、炒蛋、沙律菜,另外再揀多三樣自選配菜烤蘑菇冇諗過係咁大隻🍄all is good👍🏻班尼迪$66揀咗煙三文魚下面塊多士都係香草麵包😋蛋係流心🥚Egg Benedict個荷蘭醬好重要,呢個味道清新濃郁小巷位置,都有擺放是日午餐餐牌。如果喺灣仔以呢個價錢食個悠閒早餐算幾抵,早餐質素比我預期中好😋2個人都係$127。求其一間Cafe 嘅all day breakfast 都過百蚊一份
裏面嘅佈置好多貓貓擺設🐱🐱🐈🐈
雖然簡單嘅佈置,都睇得出店主係有花心思💖
☀️早餐menu 👆🏻
半日早餐$55
已經有香草多士、炒蛋、沙律菜,另外再揀多三樣自選配菜
烤蘑菇冇諗過係咁大隻🍄all is good👍🏻
班尼迪$66揀咗煙三文魚
小巷位置,都有擺放是日午餐餐牌。
2021-06-29
$64 (早餐)
1K
2021-05-19 838 瀏覽
下午茶時段,未諗到食咩,經過呢間店子,門面好靚,個名都好得意-利是豐,見到個餐牌下午茶好似幾抵,一於試下。小清新之感。小小的店子,格局一目了然,佈置上甚有心思,巨型招財貓海報,不少招財貓的擺設(招財貓堅work!至少招左我入來www),好可愛呢。櫈上有坐墊同cushion,坐得幾舒服。下午茶餐牌,見有半日早餐,幾吸引呢。半日早餐(炒蛋、香草多士、沙律菜+任選三款) 半日早餐,$55。有炒蛋、香草多士、沙律菜 ,煙三文魚、燒烤菇及茄汁豆酥盒,每樣份量少許,炒蛋幾滑,燒烤菇香,沙律菜清新,香草多士煙韌,茄汁豆酥盒,賣相的骰幾得意。熱檸茶,熱飲+$2。食物正常水準,環境幾靚有特色,服務態度親切,感覺relax。
小清新之感。
櫈上有坐墊同cushion,坐得幾舒服。
下午茶餐牌,見有半日早餐,幾吸引呢。
半日早餐(炒蛋、香草多士、沙律菜+任選三款)
[煙三文魚/煙火腿/燒烤菇/茄汁豆酥盒/薯餅/巴馬火腿/煙肉腸]
半日早餐,$55。
半日早餐
熱檸茶,熱飲+$2。

2021-05-04 718 瀏覽
做野做得咁辛苦,一定要好好慰勞下自己,晏晝食餐好再返去搏殺過之前都唔多覺眼開着間Cafe,今日經過一於試吓<海鰻玉子配蕃薯條$57>平時都係食開薯條,見到呢個漢堡配番薯條幾得為咗個番薯條,今日一於試漢堡啦但薯條甜甜地都幾好食嘅,份量都算幾多,但係唔知係咪因為甜野,所以食到一半就唔係好想食個鰻魚玉子漢堡都OK嘅,包體幾脆,查咗牛油,幾香本身以為鰻魚甜甜地,可能同個包唔係好夾,又OK喎不過本人就麻麻哋舊玉子,本身就咁鰻魚都OK,但係夾埋玉子真係太甜
之前都唔多覺眼開着間Cafe,今日經過一於試吓
<海鰻玉子配蕃薯條$57>
平時都係食開薯條,見到呢個漢堡配番薯條幾得
為咗個番薯條,今日一於試漢堡啦
個鰻魚玉子漢堡都OK嘅,包體幾脆,查咗牛油,幾香
本身以為鰻魚甜甜地,可能同個包唔係好夾,又OK喎
2021-05-03 569 瀏覽
上個禮拜喺呢條街食完早餐後,被深綠色門面吸引咗我哋去「利是豐」睇吓。當時店員走出嚟叫我哋試吓佢哋嘅早餐。我當時答佢「下次先」,點知下次就係接住嘅禮拜日😆早餐由早上8時開始提供 (直至到幾點就唔知,我唔記得問🤪),選擇以西式為主,中式就只有雙拼公仔麵揀。如果我冇記錯下午茶同早餐係同一個menu嚟。▫️鮮果楓糖漿鬆餅配煙肉碎 (HKD45) - 初初以為係muffin, 英文係寫hot cakes,所以我哋問清楚先落單。班戟上有少少生果及煙肉碎,味道又鹹又甜幾得意。▫️利是豐全日早餐 (HKD108) - 呢份全日早餐都幾豐富嘅,有水波蛋或炒蛋、煙三文魚、燒烤菇、薯餅、巴馬火腿、豬肉腸、火腿、多士、茄汁豆酥盒及沙律菜。全部食物放喺個木盒裡面,賣相係幾特別嘅。早餐唔包飲品,奶茶/檸檬水/檸檬茶 熱飲+$2,凍飲$3。食早餐我一定要飲咖啡,所以就以半價價錢叫咗杯熱齋啡。如果可以以+$2價錢可以飲到杯咖啡就好了😬😬

早餐
2021-04-20 502 瀏覽
“利是豐早餐”($108)“黑糖咖啡”(+$19)早排喺灣仔返咗一陣工每日最期待就係放lunch發掘吓啲小店😆有次就嚟咗呢間用綠色做主色嘅cafe💚呢道lunch menu會keep住轉唯一就係招牌嘅利是豐早餐會每日常駐🧧個all day breadfast好得意係用個木盒裝住😆入面有煙三文魚,煙火腿,燒烤菇,茄汁豆酥盒,炒蛋/水波蛋,薯餅,巴馬火腿,豬肉腸,車厘茄,巴馬臣芝士另外仲跟咗塊香草多士,真係超級豐富🥰跟餐叫咖啡/特飲都有半價優惠~因為去嗰陣仲係冬天😂所以要咗杯熱嘅黑糖咖啡飲落幾香黑糖甜味,又唔會蓋過咖啡香☺喺灣仔返工嘅朋友又多個食lunch好去處🤣
“利是豐早餐”($108)
“黑糖咖啡”(+$19)

早排喺灣仔返咗一陣工
每日最期待就係放lunch發掘吓啲小店😆
有次就嚟咗呢間用綠色做主色嘅cafe💚
呢道lunch menu會keep住轉
唯一就係招牌嘅利是豐早餐會每日常駐🧧
個all day breadfast好得意係用個木盒裝住😆
入面有煙三文魚,煙火腿,燒烤菇,茄汁豆酥盒,
炒蛋/水波蛋,薯餅,巴馬火腿,豬肉腸,車厘茄,巴馬臣芝士
另外仲跟咗塊香草多士,真係超級豐富🥰
跟餐叫咖啡/特飲都有半價優惠~
因為去嗰陣仲係冬天😂所以要咗杯熱嘅黑糖咖啡
飲落幾香黑糖甜味,又唔會蓋過咖啡香☺
喺灣仔返工嘅朋友又多個食lunch好去處🤣