2024-05-21 132 瀏覽
今日去完拜山,指定動作就係去飲茶啦記得附近有間點心舖,之前食過晚市套餐又平又好食,所以今日再去回味吓由於今日係星期日,所以全部野都係正價,不過我地叫左5個點心,都係佰幾蚊,都算平阿~功夫蝦餃皇$9/每隻皮薄餡多,好食~金珠脆皮鹹水角 $25新鮮炸起,上枱時熱辣辣好好食~鳳凰糯米雞 $27既係煎糯米雞,又係新鮮熱辣,仲有少少微辣~酥皮焗叉燒飽 $25其實既係菠蘿叉燒飽,上枱時都係熱既,個菠蘿皮都好脆其實.......仲有個點心架,不過因為太肚餓,食完先念起唔記得影相就係~翡翠厚切叉燒腸 $29個腸粉好滑好煙韌,好好食
今日去完拜山,指定動作就係去飲茶啦

~功夫蝦餃皇$9/每隻
皮薄餡多,好食
~金珠脆皮鹹水角 $25
新鮮炸起,上枱時熱辣辣
好好食
~鳳凰糯米雞 $27
既係煎糯米雞,又係新鮮熱辣,仲有少少微辣
~酥皮焗叉燒飽 $25
其實既係菠蘿叉燒飽,上枱時都係熱既,個菠蘿皮都好脆
就係
~翡翠厚切叉燒腸 $29
個腸粉好滑好煙韌,好好食
2024-04-07
下午茶
2024-03-17 185 瀏覽
星期日一個人食茶,飲下壽眉。最好味都已經比我叫晒。鳳凰煎糯米雞,外面脆卜卜。黑椒牛肚,夠辣。焗叉燒餐包,外脆內軟。大大個奶王包,勁多流心奶王。今日特別多人同嘈,飲茶就係咁啦
星期日一個人食茶,飲下壽眉。
最好味都已經比我叫晒。
鳳凰煎糯米雞,外面脆卜卜。
黑椒牛肚,夠辣。
焗叉燒餐包,外脆內軟。
大大個奶王包,勁多流心奶王。
今日特別多人同嘈,飲茶就係咁啦
2024-03-17
2023-11-22 291 瀏覽
{飲茶點心 - 位位$80}一班同事去飲茶從來食嘅唔只係味道,而係果份氣氛同埋同伴嘅溫暖,要多多珍惜呢啲機會😊喺呢區工作左幾年,從來都無行入呢間功夫點心,一直覺得連鎖嘢都只會係一般般,點知食落有啲驚喜wo! 炸物來得好香脆,炸雲吞同春卷真係唔好喺戲院食😂蒸點每一樣都好唔錯!我個人覺得鳳爪嘅味道一般般,香煎糯米雞有特色值得推介!成間舖頭質素平均啦!但係叫到成枱都係嘢$80/人頭相當合理!美味程度:😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍📍 #功夫點心 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣道347-349號地舖
{飲茶點心 - 位位$80}

美味程度:😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍

📍 #功夫點心 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道347-349號地舖
2022-12-30 556 瀏覽
前幾日去買外賣,等咗好耐就問下啲呀姐有未,全班人完全當你透明,不聞不問,我提高聲線再問一次,佢哋先至望响我,但可以完全粒聲唔出,值到我要求收銀員退錢,佢先至叫人盡快處理。我填咗網上投訴表格,呢間嘢就繼續貫徹不聞不問嘅作風。
2020-12-13 1531 瀏覽
買外買的不愉快經驗,因為疫情嚴峻,星期日打算買外賣,網上睇到筲箕灣有功夫點心分店,於是打算一試,點知後悔莫及。總括,外賣等了约一個半鐘,分配食物程序混亂及不衛生,部分員工服務還可以,起碼有基本禮貌,但有些員工,特別係個經理及收銀。收銀直情差到極點!建議大家不要光顧,不用花錢受氣!😤😤😤
2020-06-07 1260 瀏覽
今天與家人相約一起吃點心,選擇了這一間功夫點心店,餐廳大而且10分衛生,點餐紙上有不同的食物,雖然選擇比不上其他大酒樓,但是亦都有很多東西吃。今次叫了10樣點心,聽說點心即叫即蒸,等了一會兒,熱騰騰的點心上枱了,我最推介煎糯米雞,在其他地方吃不到的喔。
2020-04-22 923 瀏覽
服務差,無禮貌!下單/收錢姐姐掛住傾計,無視我想落單。不知所謂!我相信如果附近有其他食點心的地方的話,我一定一定不會再去而且食物味道也是一般,可以接受。我不會介紹給朋友去!
服務差,無禮貌!
下單/收錢姐姐掛住傾計,無視我想落單。不知所謂!
我相信如果附近有其他食點心的地方的話,我一定一定不會再去
而且食物味道也是一般,可以接受。
我不會介紹給朋友去!
2020-04-22
30 分鐘 (外賣自取)
2020-04-19 906 瀏覽
最近抗疫,多數市民都會take away home, 我一樣間中買返屋企食,出去餐廳空蕩蕩,感覺真係唔多好。今日星期日瞓到下晝晏一晏,我男朋友瘦瘦豬話想食功夫點心,佢話春卷好好食,佢講完口水流出嚟咁,好啦好啦,我就同佢落樓下功夫點心,買外賣上嚟瘦瘦豬狂叫左3牒《鮮蝦野菌春卷》,HKD 21/3條,佢話真係no. 1,我即刻先食睇下有咩特別先。返到屋企應該10分鐘左右,皮仍然好脆,皮薄入面啖啖蝦肉,唔同出面果D多蘿蔔絲,無搵笨。《香煎蘿蔔糕》HKD 19 呢個無咩特別,大大舊,不過伙記唔記得被甜醬囉《北菇綿花雞》散修修,個賣相麻麻地,雞肉質素及味道不錯,其他酒樓有腐竹包住,此項可叫可不叫。《功夫蝦餃》HKD 9隻 和《蟹籽香菇燒賣皇》HKD 9隻(2隻起計)。蝦餃,燒賣,鮮蝦大大粒,個樣圓咕碌咁,正如果按出面酒樓4件計,為HKD 36一籠特點,不過功夫點心SIZE大一點,食物質素亦不錯,價錢略貴可接受。下午茶時段可以買返屋企嘆Tea, 總括來說點心以啖啖蝦蝦蝦取勝,其他點心有待下次發掘。

瘦瘦豬狂叫左3牒《鮮蝦野菌春卷》
,皮薄入面啖啖蝦肉
,唔同出面果D多蘿蔔絲,無搵笨。

蝦餃,燒賣,鮮蝦大大粒,個樣圓咕碌咁,正

2020-04-19
15 分鐘 (外賣自取)
$125 (其他)
  • 鮮蝦野菌春卷
2019-11-14 1039 瀏覽
今日是假期就同媽媽去飲茶我地去左功夫點了入到去原來2:30後有8折我們點了蝦腸 好大分好好食好滑蝦餃 都可以炸腐皮卷 一般炸得不太平均魚類炸兩 好食好脆雞粥 有咩肉!粥好油!
今日是假期就同媽媽去飲茶
我地去左功夫點了
入到去原來2:30後有8折
我們點了
蝦腸 好大分好好食好滑
蝦餃 都可以
炸腐皮卷 一般炸得不太平均
魚類炸兩 好食好脆
雞粥 有咩肉!粥好油!
今日第一次嚟呢度食午餐,我俾緊錢既時候,我大緊肚既老婆行緊出嚟,個侍應托住一個擺滿辣椒油既托盤,個頭完全拎轉晒同收銀一路傾偈一路向前行。我老婆已經停咗一邊係度大嗌叫佢小心,但佢完全無聽到繼續向前行。結果撞到我老婆,成盤辣椒油淋落我老婆身度。我即刻同佢地理論,個收銀話洗衫只需要俾返張單佢就可以claim返洗衫錢。跟住我地問咗三間洗衣店,洗衫連去漬(要洗條裙同legging)要成$300以上,而且三間都話應該去唔晒啲漬。於是打返去餐廳confirm,個經理就改話只係最多賠$150洗衫錢,仲要清唔晒都唔賠返條裙同legging既錢。喂大佬!啲辣椒油係出咗名難洗,就咁去漬都要$300,仲要應該去唔晒啲漬,咁分明唔負責啫!仲有,辣椒油已經係不幸中既大幸,如果係滾水仲得了?!同埋我老婆大緊肚,有乜事佢點賠得起!之前睇其他食評已經知服務質素差,但實際試完後完全係不知所謂。各位帶老人家同小朋友既就自己小心啲啦!
仲有,辣椒油已經係不幸中既大幸,如果係滾水仲得了?!
同埋我老婆大緊肚,有乜事佢點賠得起!
2019-09-08
2019-08-09 516 瀏覽
前排呢度装修無開,現在重開,今日同朋友嚟飲特價早茶。早茶八点到十一点半,茶錢四蚊位,有八折。平時呢度唔少老友記嚟飲茶,但今日見到疏疏落落,人數唔多。有個白頭髮嘅服務員嚟開茶,笑容欠奉,問多一句竟然唔睬人,重行開。我哋見另外張桌空,唔想搭枱,就對黑衫亞姐講可否轉抬,佢又喺一副晚娘臉孔,粗声粗氣答我,嬲到我終於忍唔住罵佢,要寫信投訴佢,她即時換咗個樣,語氣都變好,相信佢哋因為對住班公公婆婆蝦佢哋唔識嘢,有恃無恐先至慣咗咁惡,典型欺善怕惡。講番呢度点心,確係唔錯同抵食。首先,嚟嘅燉湯,夠火喉,清甜潤肺跟著的蝦餃同菜苗餃都好好食,特別個菜苗餃劲多菜滑雞不過不失呢處点心的確唔错同抵食,但服務態度就要認真整頓,不過咁,經過我表達不满後,個黑色衫嘅部長態度都有改善,希望下次嚟見到有祥和新景象啦
前排呢度装修無開,現在重開,今日同朋友嚟飲特價早茶。
早茶八点到十一点半,茶錢四蚊位,有八折。

平時呢度唔少老友記嚟飲茶,但今日見到疏疏落落,人數唔多。

講番呢度点心,確係唔錯同抵食。
首先,嚟嘅燉湯,夠火喉,清甜潤肺

南北杏木瓜燉白肺

跟著的蝦餃同菜苗餃都好好食,特別個菜苗餃劲多菜

蝦餃、 瑤柱鲜蝦菜苗餃

滑雞
不過不失

雞湯小龍包

2019-08-08
$51 (早餐)
南北杏木瓜燉白肺
蝦餃、 瑤柱鲜蝦菜苗餃
  • 蝦餃瑤柱鲜蝦菜苗餃
2019-04-09 444 瀏覽
今日同老公一早落街食早餐,行經功夫點心又想食下點心做早餐,但星期日既早上真係好多人,等左大約20分鐘左右先可以入座,下次我會選擇外賣拎返塊食不過呢到既點心真係唔錯,有傳統點心亦有創新既點心,我個人就好鐘意食呢個「煎糯米飯」約手掌咁大個左右,食一個都差唔多飽,呢個糯米飯煎得金金黃黃十分香口,裡面有臘腸、碎肉既糯米雞餡,十分惹味,食完我都打包左個返去傳統點心有蝦餃燒賣酒樓有既呢到都有,食物好食,但服務就真係一般般啦!

2019-03-19 350 瀏覽
今早十点幾去咗筲箕灣嘅功夫点心飲茶,呢度早茶有八折。之前來過,呢度点心可以,但員工質素同服務態度就好差。我見入來咁耐都無人執枱,於是走去櫃面請人來開茶,隔咗差不多十分鐘,先至有個帶鄉音嘅亞姐粗声粗氣來問:「飲咩茶吖?」我請佢先執枱,她好晦氣咁話:「得啦,我會啦 !」然後又行開,五分鐘後她先過來抹抬,開茶寫單。我嗱嗱臨叫兩隻蝦餃同一個蛋煎糯米雞,重有甜品煎堆仔。煎得好靚,面和底都煎到金黃色餡少少肉,幾油膩落少樣單,同店員講,但佢無跟單整體來講,呢度點心唔錯,價錢大眾化,無加一,幾抵食,但招呼欠奉,服務態度唔掂,學劉天王話齋,今時今日咁嘅服務係唔得,希望下次來有改善啦!
今早十点幾去咗筲箕灣嘅功夫点心飲茶,呢度早茶有八折。

之前來過,呢度点心可以,但員工質素同服務態度就好差

煎得好靚,面和底都煎到金黃色

餡少少肉,幾油膩

落少樣單,同店員講,但佢無跟單

2019-03-19
幾星期前於筲箕灣分店打算入座,踏進店內完全沒有人理會,自己搵位都唔緊要,舉極手都無人理,當見唔到…不禁諗諗究竟呢間鋪係咪全自助,直至有位粗鄉音嘅短髪女職員行過,明白服務性行業長期缺乏人手,因此本人只輕輕同佢講:唔該,未開茶;之後該女子以一個凶惡嘅眼神及語氣向我講:咁!飲乜茶呀?之後面帶不悅而去… 已光顧數次,本身覺得價錢合理,食物算不錯,但今次經歷令我及朋友都接受唔到,以消費者角度,要求店員開茶是否有問題呢?另外,大部分餐具有污跡,店舖整潔度不足,絕對影響食慾...有向功夫集團客戶服務部丶市場部及人事部反映過,可惜半句回覆都無收過,雖則顧客不是絕對啱,但位居於區內出名服務差的食店之一,亦留意到此店於不同平台的負評,並非無原因吧。

2018-12-21 662 瀏覽
今日到筲箕灣跟長輩去享用下午茶。 長輩喜愛飲茶, 便跟她去到一間她經常光顧的茶居。 這裏座位數目算多, 或是下午茶關係, 目測多是上了年紀的顧客。餐牌設計有如武俠片中的秘笈,頗有趣, 可能是為了突出店舖的名稱 --- 「功夫點心」。 瑤柱海皇灌湯餃 : 一只大大的灌湯餃在沙鍋中送上。 灌湯餃内有肉碎和蝦, 湯內有少許齋魚翅丶竹笙和魷魚段, 味道一般而已, 湯底味略淡。 瑤柱鮮蝦菜苗餃 : 蒸餃飽滿, 蝦肉算新鮮, 菜苗嫩口無渣, 味道適中, 不錯。 金瓜豉蒜蒸排骨 : 蒸排骨有肉, 不太肥, 排骨鋪在南瓜片上蒸, 南瓜蒸得過久變得稀爛。 鳯凰煎糯米雞 : 煎糯米雞加上了少許蛋汁在上面, 味道不過不失, 但油份多了點。註 : 服務業人手不足, 這裏亦不例外。 如要職員服務, 就要等候一下。 不設加一服務費。 早茶和下午茶有八折優惠。 帳單顯示銀碼已是折扣後的價錢。

瑤柱海皇灌湯餃

瑤柱鮮蝦菜苗餃