2023-12-16 287 瀏覽
見天氣有啲凍去食個點心,飲下熱茶。功夫點心,係酒樓以外嘅點心黎講都算係咁😂我同屋企人點左4樣野食1. 蒜蓉蝦春卷 $25🍤係足料嘅!夠脆2. 功夫蝦餃皇 $9/粒🍤隻蝦大大粒,塊皮唔會好厚,係唔錯嘅3. 蟹籽香菇燒賣皇 $9/粒🍄依粒燒埋真心唔錯,值得推介,粒蝦夠大粒,夠新鮮,啲豬肉唔會太韌,幾嫩😋4. 黃金流沙包 $9/個🐣依個包一到以為黎錯野,咁大粒😂入面係就係真流心,但係我略嫌個包唔夠熱,所以入面啲流心唔太吸引,唔好食😅有啲失望
見天氣有啲凍去食個點心,飲下熱茶。
功夫點心,係酒樓以外嘅點心黎講都算係咁😂
茶位

我同屋企人點左4樣野食

1. 蒜蓉蝦春卷 $25
🍤係足料嘅!夠脆
蒜蓉蝦春卷

2. 功夫蝦餃皇 $9/粒
🍤隻蝦大大粒,塊皮唔會好厚,係唔錯嘅
功天蝦餃皇(2粒)

3. 蟹籽香菇燒賣皇 $9/粒
蟹籽香菇燒賣皇(2粒)

4. 黃金流沙包 $9/個
黃金流沙包(1個)
2023-12-16
$50 (早餐)
功天蝦餃皇(2粒)
蟹籽香菇燒賣皇(2粒)
今天中午午飯時間到達,已見地面很多垃圾,廢紙。但lunch time時間有限就張就一次。 侍應服務已經沒有要求,因為是點心店,也不會抱有任何服務要求。食物質素一般,炸的點心即炸,但多油,味道可以;鮑汁北菇鳳爪,無味,凍的,鮑汁“瓊”住,好油。其他點心無特別。火滾的是,差唔多食完的時候,一名侍應拿著掃把叫客人縮腳,他要掃地。我已即時說,我們差不多走,等我們走後才掃,那侍應沒有理會,還把掃把掃到我腳上,我大怒,即時罵他,你掃到我啦,有沒有衛生常識?有客人還在用餐,不應在此掃地掀起灰塵! 他還回應:已叫你縮腳!有咩同我老細講,佢要我掃的。我說叫你老細來。但那侍應仍在掃我其他同事的腳。最終還回應:你又唔係我老細,我點解要聽你講。這餐廳不會有下次,也勸各位不希望有不愉快經歷就別去了!!!

。最終還回應:你又唔係我老細,我點解要聽你講。

這餐廳不會有下次,也勸各位不希望有不愉快經歷就別去了!!!
2023-08-25
2023-07-23 230 瀏覽
嘩,超級負面嘅食飯過程已經係空肚去食㗎啦,係未食飽就已經想走。首先入咗好似自助式咁。Counter阿嬸想佢安排,佢望都唔望你叫你自己搞掂,坐低咗啲餐具唔乾淨,佢係有啲脆皮酥嗰啲咁嘅碎,痴左落個匙羹度,用水沖唔走跟住啲茶係渾濁嘅,腸粉啲皮係厚而不滑。啲粉皮吸晒啲豉油。但係個燉湯值得一讚,飲得出冇乜味精,青青甜甜。其他點心就真係唔想提了,我叫咗粉皮灌湯餃粉果牛肉球濃湯時蔬。灌湯餃太差了!啲湯完全係水+灌湯餃嘅皮係林晒、入面嘅肉係鞋口。粉果亦都一樣,啲皮係粉狀咁,啲肉係好似爛肉咁鞋。燒賣樓下都係鞋到x街. 濃湯杞子時蔬,個湯係腐乳汁溝水,個青菜老到爆。食食吓仲要聽到,規矩等飛嘅人原來一直都未有位坐兩個字,極差!嘔心至極!
嘩,超級負面嘅食飯過程

已經係空肚去食㗎啦,係未食飽就已經想走。

食食吓仲要聽到,規矩等飛嘅人原來一直都未有位坐

兩個字,極差!嘔心至極!
差劣外賣服務!要等成個鐘!明明話繁忙時間先要等半個鐘,但佢成間餐廳夜晚得兩三枱都要成個鐘先有外賣,果阿姐仲要唔識睇單咁,樓面同處理外賣嘅個態度都好差,等到勁嬲!仲要俾我睇到佢一路清垃圾同清潔,一路處理外賣,衛生情況令人擔心!以後都唔幫襯!
差劣外賣服務!要等成個鐘!

以後都唔幫襯!
2022-10-31
2022-01-01 1105 瀏覽
同區茶樓很多家 朋友指定食功夫剛剛裝修樣樣新 八折時段常向隅此店點心過得去 衛生條件卻無符杯碟碗筷極肥膩 沖茶光速洗茶壺收銀表現被詬病 服務態度常被誅燒賣每粒九塊錢 味道可口讚大廚牛肉滋味亦不俗 樣樣係咁有前途小妹不識海底椰 燉湯老火吾飲吾一碟柱侯金錢肚 惹味濃郁啱大姑叉燒腸粉麻麻地 皮厚唔滑真糊塗最是敗筆燉蛋白 十足走樣大聲呼好評係碟腐皮卷 完勝其他無得輸最後品評普洱茶 六元一位頂呱呱
同區茶樓很多家 朋友指定食功夫
好評係碟腐皮卷 完勝其他無得輸
最後品評普洱茶 六元一位頂呱呱

2021-12-29
2021-08-24 826 瀏覽
今日買外賣返華貴村同屋企人一齊食,蝦餃,腸粉,灌湯餃,春卷,魚餅都正常發揮。點知其中一份土魷肉餅飯食第一啖就已經有一陣酸醙味,聞就聞唔出,打電話去投訴,店員話佢哋今朝都賣左好多,無理由會係醙,懷疑我講大話。(語氣超級差,好似係我特登打去揾佢麻煩咁)店員叫我拎返去換,提議可唔可以補錢換第二樣點心,店員話唔可以,只會換返盒飯俾我,大佬呀你衣家係飯出問題,我唔會想拎到返屋企又出事,見過鬼都怕黑啦。對方話我可以即場食一啖試,大佬,衣家疫情你叫我咁樣做?同埋我唔明點解唔可以補錢換第二樣點心。總結,店員服務態度好差,其他食物質素平平,但盒飯試完第一啖,即刻吐返出嚟,無再食,因為係醙嘅。

土魷肉餅飯加其他點心外賣
2021-06-27 616 瀏覽
今日同老竇嚟飲茶,服務員態度極之差劣十問九唔應,完全要自己搵位等咗15分鐘。坐低食嘢叫鮑汁雞腳,居然雞腳裏面有條完正雞骨,都唔知係咪食過學返落去。換咗之後,又再發現第二條,食物質素完全有問題!! 呢間功夫點心係我去過咁多卡裏便最差劣的, 真係唔知道佢點解會可以咁樣真係要麻煩功夫點心高層注意一下, 這一間食物質素,衛生,服務員嘅態度,完全有問題!侮辱咗功夫點心呢個品牌,可惜。我食過幾間唔同功夫點心嘅店舖,中港城我覺得是最好的,希望最終會有人注視香港仔分店的問題

侮辱咗功夫點心呢個品牌,可惜。

2021-06-27
食物唔差但疫情其間光顧,明明己經坐定咗,但要被要求調位。明明有大把位,但要求一人要安排和其餘一人同坐,原因無得揀搭枱,佢喺而且並不是四人枱對角,而喺2人細枱打对面。係收銀十分無禮,安全唔以禮代客,呼呼喝喝嚴重應影光顧心情。e間管理其差,食物質素唔差,做壞品牌。衛生情况亦好差成地垃圾,枱客走咗又唔會收拾
2021-01-06
2020-06-30 994 瀏覽
香港仔分店管理太差,浪費了點心師傅的功夫!更好吃的食物也要令人食得暢順舒服!有幾位收銀姐姐比較祥和,唯獨一個經常黑臉悔氣的無禮收銀阿姐,佢對眼線加上佢既惡相,係人都頂唔順佢,問多句都唔多啋你或態度惡劣,見佢好幾次有公公婆婆手腳慘係咁話人!唔明佢公司點解會請呢類趕客的職員
2020-06-06 702 瀏覽
總是門庭若市。店舖未開,已有十多位老人家在排隊。找了個不算很好的位置後,才幾分鐘即全店爆滿。夥計很忙,識相的我叫了壺香片,再劃點心。食物不便宜,但確實是花過心思,比連鎖集團的酒樓精緻。點了燒賣皇、流沙包及雞紥。心情輕鬆,吃貨等食。豈料…感覺愈坐愈down! 皆因這店生意,實在是太過興隆了! 全場滿座後,人客還是絡繹不絕,沒有位子的,只好堵在這店的不同角落。情況漸漸混亂,職員竟然出動大聲公,指揮茶客往哪裡走;到何處坐…全場人聲鼎沸,擾擾攘攘! 眾茶客彷如各奔前程,由哪位大姐指揮。店子本已小,捺不住這般動靜,吆喝聲不絕於耳。我只有盡快將點心塞進食道,逃離此地。結論:點心水平上佳 職員處理不宜
總是門庭若市。
豈料…
感覺愈坐愈down!
皆因這店生意,實在是太過興隆了!
我只有盡快將點心塞進食道,逃離此地。
結論:點心水平上佳
職員處理不宜

2020-04-26 674 瀏覽
呢間垃圾野真係好唔掂,呢d時勢大家都叫外賣,但佢唔俾電話落單都算,佢仲要落完order 半個鐘都未拎到野食,明明我個號碼係156,但佢叫埋159拎埋都未到我,問佢大約仲要幾耐,一句話未得就行左去野食拎到番屋企係凍(用左5分鐘),扮哂即叫即整但完全唔係事實。食物差,態度差,又唔平,仲要等勁耐Never recommend for this dim sum restaurant, service delay, bad attitude, cold food, expensive....that’s the keyword to explain this restaurant
食物差,態度差,又唔平,仲要等勁耐
2020-03-30 582 瀏覽
0700去到未開門,見有啲公公婆婆排緊隊,於是跟住排,排喺頭10個位左右,依而家規定每檯要相隔1.5米,眼見都大細檯夾埋都15張檯左右,排隊期間見舖頭入面有個伯伯行來行去,將幾張檯啲筷子晾上茶杯上,跟住佢坐抵咗其中一張檯排咗半個鐘終於開門,我地算首批行入去,見最近門口張檯冇人就坐底,點知唔夠一分鐘跟住有個婆婆行埋嚟,跟住話個位喺佢,跟住乜都理即立刻坐低,問佢點解坐落嚟,佢話檯面有茶壺即係有人,我地話我地係首先坐落張檯度,個婆婆冇理我地照坐,佢硬係要坐都冇所謂,當撘檯算,但疫情下只容許四人聚餐, 唔想同婆婆嘈,最後我地冇幫襯就離開,點解未開門就有人可以喺舖頭入面幫手霸位,點解要排隊?未開門就有客人可以喺舖頭入面坐,點解要其他客人喺外面排隊?安排極差!食物質素就唔知!
2020-01-09 575 瀏覽
見到功夫點心係連鎖嘅本來沒什麼期望, 誰知出奇地有驚喜喎先講排骨, 呢度用了蒜蓉做調味, 雖然不是新鮮排骨,但調味搭夠,不用太濃味已經足夠。腸粉皮薄而且嫩滑, 捲著油炸鬼在中間, 先食到薄薄腸粉皮,再食到中間的香脆,口感十分豐富蝦餃皮薄餡多,一咬落去滿滿彈牙的蝦肉,肉汁流入口中唯一要彈的就是鳳爪排骨陳村粉,滿心歡喜以為是透明的陳村粉,誰知道端上來的竟是腸粉失望題外話,進入舖頭已經見到有自家製辣椒油售賣,馬上叫侍應端來一碟辣椒油嘗試,結果不負所望,辣椒油香中帶辣,沾上食物時不單沒有搶去食物的味道,反而突出了味道,值得一讚
見到功夫點心係連鎖嘅本來沒什麼期望, 誰知出奇地有驚喜喎

蝦餃皮薄餡多,一咬落去滿滿彈牙的蝦肉,肉汁流入口中

失望

2019-12-26 348 瀏覽
幫襯左咁多次,都只係食盅飯、嗌個包,今日見隔離枱碟粉果幾靚,就嗌咗碟嚟試吓,點餐紙上寫 “古法潮州粉果”,搞到我有D期待。。。最終……食落有 “菜脯”,真正潮州粉果~~~好多年無食過喇~~~正!
正!
古法潮州粉果
古法潮州粉果
2019-12-25 243 瀏覽
叫既野食都食完就係爭一籠燒賣,追單,個伙記叫我等一陣,話燒賣係要等!點知,佢擰轉頭指住我地張枱嗌入廚房話「喂,呢張枱燒賣取消!」………………咩意思,叫我等,你又去取消我張單!!!