2020-10-20 1682 瀏覽
擔擔麵最好食,不辣重花生味,不吃辣的人都可以吃。脆鱔非常脆,但水準不及以前,有點太乾。咕嚕肉用了鮮猴頭菇去炸,口感特別似真的咕嚕肉,正👍高力豆沙加香蕉,只看外表還可以,但吃了一半還未吃到豆沙和香蕉,豆沙餡料超少,香蕉亦非常細小的一片,十分失望,總括嚟講,價錢高食物質素一般。呢一餐唯一可取就係遠望無敵海景。
擔擔麵最好食,不辣重花生味,不吃辣的人都可以吃。
脆鱔非常脆,但水準不及以前,有點太乾。
咕嚕肉用了鮮猴頭菇去炸,口感特別似真的咕嚕肉,正👍
呢一餐唯一可取就係遠望無敵海景。
2020-10-20
2020-10-03 1304 瀏覽
呢一間下九流餐廳服務超級低劣,食物難食,什麼羅漢上素食完真係要上訴,啲茶冇味道,嗰啲部長同經理會呼喝客人真係好神奇。嗰日個女性朋友問佢有冇乜嘢信用卡有折頭,佢就話冇啊冇啊乜都冇啊。之後個女性朋友臨走前問佢點解打包啲嘢咁耐未嚟到部長就鬧佢話你唔早講啲菜掉晒,但我好記得買單之前個女性朋友明明有同佢講,可能恰佢後生女唔敢出聲所以呢個冇品格冇道德的部長屈人哋冇講到。講嘢啲態度晦氣到好似全世界欠咗佢一樣。可惜這個女性朋友愛好和平如果唔係我就會鬧到佢道歉。嗰日入到去已經冇乜人,仲唔俾心機招呼客人不特止,同行女性友人同佢講唔該佢好似好得戚咁樣,所以都話唔好同啲冇禮貌嘅夥計講唔該或者謝謝,棧貶低自己人格。而且開咗咁耐,啲杯杯碗碗碟碟都好舊,環境差到冇人有最恐怖就係每一道菜都超級難食,我都唔知佢識唔識煮餸,好似嗰啲青菜又唔新鮮,嗰啲版肉的素菜味道同食豆腐一樣,但價錢貴到飛起。總之會全面抵制呢一間餐廳同佢啲分店,兼且食呢啲差嘢同去受氣又點會積功德呢?積功德就去捐錢或者直接幫助人。呢間拉扱個名都已經誤導佛教徒。就算過咗一段時間提起呢間下貝戔舖頭都十分氣憤,要寫上去警惕啲人千祈唔好入去同自己荷包作孽,嗰啲又唔

最恐怖就係每一道菜都超級難食,我都唔知佢識唔識煮餸,好似嗰啲青菜又唔新鮮,嗰啲版肉的素菜味道同食豆腐一樣,但價錢貴到飛起。總之會全面抵制呢一間餐廳同佢啲分店,兼且食呢啲差嘢同去受氣又點會積功德呢?積功德就去捐錢或者直接幫助人。呢間拉扱個名都已經誤導佛教徒。就算過咗一段時間提起呢間下貝戔舖頭都十分氣憤,要寫上去警惕啲人千祈唔好入去同自己荷包作孽,嗰啲又唔檢點又小朋友的閂飲編輯真係走去河蟹呢篇文,垃圾到爆了不知X為都話係禁用詞語,衰過伊朗
  • 仲入去食?快啲去第二度啦
2020-07-28 1641 瀏覽
很久沒有到功德林吃飯!Sunday,突然想吃素,就和媽媽到尖沙嘴功德林吃午餐(late lunch)已經近下午2點,仍有四成入座率,生意很好!我們點了:#紅棗雙蓮燉原個陳皮,本篇食評的主角,功效:化痰、潤肺,男女老少都適合!現時COVID-19大流行,這燉湯可增加抵抗力!雙蓮是蓮子和蓮藕,加上紅棗、合桃、原個陳皮,足料!燉湯味道偏濃,陳皮入口回甘,我喜歡!蓮子、蓮藕、合桃,飽肚,1碗下肚,已經七分飽!#百頁結紅燒肉#素鍋貼#素菜包滿意的一餐!
很久沒有到功德林吃飯!

已經近下午2點,仍有四成入座率,生意很好!
我們點了:
#百頁結紅燒肉
#素鍋貼
#素菜包

滿意的一餐!
2020-07-05
2020-07-04 1436 瀏覽
其實呢間素食店都已經係我同老公一家開飯嘅選擇之一今次就到老爺同埋老公細佬嘅生日餐每次嚟到都要食啲唔同嘅嘢今次就揀咗煲仔飯😆天婦羅秋葵炸鰻魚百業炆豬肉仲有西蘭花炒蝦仲有今次原來用OpenRice訂枱會有鮑魚餸😱唔係講笑,佢用啲素材去煮成海鮮個口感係真係好似😏不過今次我想講佢送嗰個鮑魚個味道好似公仔麵味😂其實佢啲肉都做得幾好😌半肥瘦嘅豬肉佢真係可以有半肥瘦嘅效果👍🏻不過煲仔飯扮火腿就普通左D😅
其實呢間素食店都已經係我同老公一家開飯嘅選擇之一
炸鰻魚
百業炆豬肉
仲有西蘭花炒蝦
仲有今次原來用OpenRice訂枱會有鮑魚餸😱
唔係講笑,佢用啲素材去煮成海鮮個口感係真係好似😏
不過今次我想講佢送嗰個鮑魚個味道好似公仔麵味😂
其實佢啲肉都做得幾好😌
半肥瘦嘅豬肉佢真係可以有半肥瘦嘅效果👍🏻
不過煲仔飯扮火腿就普通左D😅
2020-06-28
今天開心預祝父親節,但呢度攞分 只得環境舒適 !落單後沒有待應招呼 ,6張4-6人檯,得一位待應 !可能太早 未有人返工,要自己斟水添茶 ,否則會渴死! 等了差不多50分鐘,終於出菜,但 心情已打折, 食物和暖,味道一般,四人套餐 不貴 但不值 !包尾送蛋白杏仁茶補飛,好味。但無信心下次了🙄
2020-06-20
慶祝紀念
父親節
2020-03-22 1610 瀏覽
每星期都必定食一餐素菜,過晚通常都會係OT,我哋一定會嚟尖沙咀北京道1號功德林,一來食物好味,服務員態度良好,加上容易泊車,非常方便!最開心係可以用到另外一間公司的Apps,仲有特價,呢間係我素菜必選之一的餐廳!
2020-02-12
2019-11-02 2542 瀏覽
今日同左屋企人去食齋🥬揀咗去尖沙咀嘅功德林一入到間餐廳就見到個咁靚嘅景,對住尖沙咀海旁同文化廣場,雖然天氣麻麻地,但係望住呢個景真係唔錯㗎$88一個午市套餐包一碟高湯浸時蔬,再加主菜同點心,我哋仲叫左個紅棗陳皮湯。主菜我哋揀咗雜菇炆伊麵,點心呢就有蘿蔔絲酥卷。個高湯浸時蔬,伊麵同蘿蔔絲酥餅都唔錯。但最值得一提嘅係嗰個陳皮湯見到成舊橘子🍊皮係入邊,好足料,味道重,又冇味精,實屬健康之選 想食得健康,又有靚景睇,唔算太貴,泥功德林都唔錯
今日同左屋企人去食齋🥬揀咗去尖沙咀嘅功德林

主菜我哋揀咗雜菇炆伊麵,點心呢就有蘿蔔絲酥卷。

想食得健康,又有靚景睇,唔算太貴,泥功德林都唔錯

2019-10-31 1273 瀏覽
友人熱愛素食,伙同她來到尖咀旺中帶靜的功德林。晚上黃金時段也沒有像其他餐廳一樣只有90分鐘的限時,可以讓我跟友人清靜地詳談,very nice 👍🏻 餐廳除了有無敵大海景外,晚上八時更可與友人舒舒服服地在室內觀賞「幻彩詠香江」😍😍😍 所以,通常有煙花🎆活動時,這裏的窗口位通常第一時間爆滿🙈🙈
友人熱愛素食,伙同她來到尖咀旺中帶靜的功德林。

素仁鬆配叉子餅
鮮菇百合五仁
素仁鬆配叉子餅
2019-09-29 1601 瀏覽
身為食肉獸,今日健康不吃肉吃素食, 陪奶奶到尖沙咀功德林食齋。。香港景觀好靚。魚香茄子- 茄子挺身,咬完成口油。個醬料我個人覺得太咸。宮爆猴頭菇- 賣相幾好,唔講以為係雞球。食左落口都仲唔覺得似菇。香濃三絲魚翅羹 一盅好足料,熱騰騰, 香噴噴 唔會見杰到一pat pat功德林三拼盤 :1) 無錫脆鱔- 用菇菌做的脆鱔好脆口,酸酸甜甜, 又真係唔錯似食緊菇。2)上海烤麩 - 吸曬汁,軟林林,配有木耳毛豆,唔會失望。3)雞絲粉皮- 鹹鹹地,粉皮滑得黎有彈性其實食齋就好似主要食醬汁,有幾樣唔講以為食緊肉,口感好似。食素食齋就寧願食清食淡味。中銀信用卡有九折架!!

魚香茄子- 茄子挺身,咬完成口油。個醬料我個人覺得太咸。

香濃三絲魚翅羹 一盅
好足料,熱騰騰, 香噴噴 唔會見杰到一pat pat

功德林三拼盤 :
2)上海烤麩 - 吸曬汁,軟林林,配有木耳毛豆,唔會失望。

3)雞絲粉皮- 鹹鹹地,粉皮滑得黎有彈性

中銀信用卡有九折架!!
功德林三拼盤
魚香茄子
宮爆猴頭菇
功德林三拼盤
宮爆猴頭菇
  • 無錫脆鱔
  • 上海烤夫
2019-09-07 1271 瀏覽
我都唔知班師奶做乜嘢,坐佢隔離好似街市咁樣,搞到我哋食咗一半都要轉位,呢度都好好人即刻幫我地轉,我都覺得好難為佢哋,但係冇辦法,點解啲師奶會覺得佢哋講嘢隔離枱聽唔到㗎啦!
2019-09-03 1076 瀏覽
又踏入九月奶奶book了這家新的素餐廳為老公慶祝生日我對個頭盆都幾欣賞不過最like 係個蛋白炒三絲,配埋個醋汁我超like可惜忘記點琵琶豆腐😵不過整體都不俗👍🏻叉子燒餅係必食推介👍🏻而且服務員很好,主動幫忙影相但眼見地方很大,很少枱客感覺服務員比客人還要多😅😅最後點了個香蕉高力豆沙作結尾我覺得香蕉份量少左DD,不過個人覺得冇香蕉應該會好食D,所以香蕉份量少都冇乜所謂😅😅😅😅😅
又踏入九月
奶奶book了這家新的素餐廳為老公慶祝生日
我對個頭盆都幾欣賞
不過最like 係個蛋白炒三絲,配埋個醋汁我超like
可惜忘記點琵琶豆腐😵
不過整體都不俗👍🏻
叉子燒餅係必食推介👍🏻

而且服務員很好,主動幫忙影相
但眼見地方很大,很少枱客
感覺服務員比客人還要多😅😅
最後點了個香蕉高力豆沙作結尾
2019-09-01
2019-06-29 1463 瀏覽
今天下午人不多,服務很好。素食的點心和麵食也不錯。特別是點了一個水煮魚,喜歡吃辣的一定要試試。另外豆腐餃子也很出色。香港大部分的素食餐廳都不是太注意環境和服務,不是傳統的斎舖就是什麼無肉自助餐,難得這家店收取的價格,跟食物的質與量和服務成正比。
水煮魚
水煮魚
2019-03-12 2643 瀏覽
之前有位Baby👶 既百日宴,佢家人請左我地黎尖沙咀既功德林慶祝。唔係好熟尖沙咀啲路,有啲難搵😆~野食係唔錯,唔會好似其他素食咁"油淋淋",不過有時唔係好知自己食緊乜🤣。坐得都幾舒服唔會迫住迫住咁,員工態度服務都唔錯既,叫佢幫我地影相好肯幫手(影得又幾好☺☺)。個湯好清甜,好好飲。唔記得咩湯😅。同枱有位“食肉獸”都讚呢間素食餐廳唔錯😋😋。整體黎食物,服務,環境,同素食既餐廳比較之下,呢間算係好唔錯既一間。
之前有位Baby👶 既百日宴,
佢家人請左我地黎尖沙咀既功德林慶祝。

唔係好熟尖沙咀啲路,有啲難搵😆~
野食係唔錯,唔會好似其他素食咁"油淋淋",
不過有時唔係好知自己食緊乜🤣。

個湯好清甜,好好飲。唔記得咩湯😅。
同枱有位“食肉獸”都讚呢間素食餐廳唔錯😋😋。
2019-03-11 2289 瀏覽
大魚大肉了好幾天,Happy Friday想吃一下素食,想吃素食又想坐得舒適一點,就想起了功德林了大概近9點才到餐廳,在沒有訂位的情況下,也不用等位,侍應已立即安排我們入座。這次並不是我第一次光顧功德林,拿起餐牌發現食物品種較兩三年前少了,感覺選擇不太多,最後點了這幾款等了十分鐘到,先上了乾燒蝦扒西蘭花蝦扒當然是素的,素蝦扒大概有7成像真蝦肉,吃得出是用蒟蒻「偽裝」而成的,用蒟蒻的口感「扮演」蝦肉的彈牙,其實吃上去蠻得意的,但蝦肉本身的鮮味,怎樣也「扮演」不了,所以只能用甜酸的味道搭究,味道挺醒胃,而西蘭花炒得乾身,並無特別第二到來的菜色是蜜汁紫菜火腿卷,喜歡吃甜的我很喜歡這個菜色,蜜汁味道甜甜的紅蘿蔔條及西芹條被素火腿及紫菜捲著,口感是外淋內爽脆,配上淡淡的紫菜香,十分不錯。最後上的是上海粗炒,說真的,並沒有什麼特別,但因為沒有很多炒麵選擇,所以就選了它罷了😅😅其實每道菜式味道是不錯的,可惜老派的素食都是有一種斃病——太油膩😅有時候想食素食就是想清淡定,但這些老派素菜卻偏偏很油,卻是矛盾。

等了十分鐘到,先上了乾燒蝦扒西蘭花
乾燒蝦扒西蘭花

上海粗炒

2019-03-08
乾燒蝦扒西蘭花
2019-03-11 1423 瀏覽
環境非常好 、倾計是一個不二之選!食物也好好、 只係有一個意見、當天也同经理講咗、個叉子個口非常细、放什錦粒難以放满、令口感有点不好!個撈麵如果放多点木耳及青瓜更好!之後會同明朋友常到!
之後會同明朋友常到!
  • 香蕉高力豆沙
  • 無錫脆鱔