餐廳: 北京樓 (形點 I)
資訊:

餐廳: 北京樓 (形點 I)
資訊:

2020-10-08 671 瀏覽
太耐無食北京樓,見到片皮鴨有半價都試下質素先個份量同隻鴨都係片得皮薄夠脆口,肉又唔算肥既但d 配料好似縮左水甘。。仲有d 皮好唔掂。。。好濕。。又偏厚夾埋d 片皮鴨一齊食真係扣哂分見到有水煮魚,梗係要點黎試試因為屋企人唔食得辣,叫左少辣魚份量都算多,質地夠滑但無咩魚味湯底有d 露荀絲同幼薯粉都幾入味依個整體都唔錯,但少辣就係差甘d砂窩雞湯個湯底係幾好飲,飲完都唔算口渴芥菜就好苦,栗子唔係好夠淋我地仲叫左小籠包,水準keep 到唔錯,皮好薄,肉份量唔太多,岩岩好最後叫埋酒釀丸子同楊枝甘露做結尾酒釀丸子酒味幾濃,配埋丸子細細粒又有芝麻餡,唔錯楊枝甘露就真係唔好食,唔係個回事
太耐無食北京樓,見到片皮鴨有半價
都試下質素先

半隻片皮鴨

個份量同隻鴨都係片得皮薄夠脆口,肉又唔算肥既

但d 配料好似縮左水甘。。
仲有d 皮好唔掂。。。好濕。。又偏厚
夾埋d 片皮鴨一齊食真係扣哂分

水煮魚

見到有水煮魚,梗係要點黎試試
因為屋企人唔食得辣,叫左少辣

魚份量都算多,質地夠滑但無咩魚味

湯底有d 露荀絲同幼薯粉都幾入味
依個整體都唔錯,但少辣就係差甘d

砂窩雞湯栗子芥菜

砂窩雞湯個湯底係幾好飲
,飲完都唔算口渴
芥菜就好苦,栗子唔係好夠淋

最後叫埋酒釀丸子同楊枝甘露做結尾
酒釀丸子酒味幾濃,配埋丸子細細粒又有芝麻餡,唔錯

楊枝甘露就真係唔好食,唔係個回事

2020-10-07
2020-10-04 556 瀏覽
中秋節,四天連假中,品嚐了兩間酒中式酒樓的片皮鴨。一間是位於尖沙咀的滬江,另一間是位於元朗yoho的北京樓。前者一份盛惠4xx元,後者原價350元,堂食半價。價錢,北京樓較貴,但服務上,滬江比北京樓親切。環境上則以,北京樓稍勝。不過,個人比較喜歡北京樓的皮片鴨,油更香,口感更鬆化,餅皮亦更煙韌貼心,每一片都有一張紙隔開,以防住黐住,方便食用。突然,想拍一期片皮鴨比拼,比拼香港數間以片皮鴨出名的餐廳,有興趣的朋友,記得讚好,及留言邊一間好食。

中秋節,四天連假中,品嚐了兩間酒中式酒樓的片皮鴨。

一間是位於尖沙咀的滬江,另一間是位於元朗yoho的北京樓。

前者一份盛惠4xx元,後者原價350元,堂食半價。

2020-10-03
30 分鐘 (堂食)
2020-09-06 1023 瀏覽
名如其點心紙所說巧手點心,沒有想過京點外還有廣東點心,如果有多些選擇更好。炒腸粉有鑊氣,生煎包脆底香口,魷魚鬚不油膩,刀削麵和小籠包一貫水準,义燒包和大部分點心都比集團其他分店好吃,點心師傅值得一讃。上次食的义燒包是廣東皮,爆汁好好味,今次同樣餡料,但用了京包的皮, 都ok。地方寬敞舒適,設計大方得體,會再光顧,只是安排座位有少許混亂。之前試過外賣,嫩雞煨麵的湯底不錯,但麵的portion 細,雞肉不多。
2020-09-05 733 瀏覽
坐低叫壺烏龍茶,星期六冇得訂位,準時11:30來到已有多位客人入座了,今次可以試吓片皮鴨,又有半價及可叫半隻,真係好味及超正,羊肉湯麪都好味(已是第二次翻点),小籠包及煎糯米雞都有水準,地方寬敞及優雅值得再去,埋單為$280有找👍
2020-09-05
2020-06-17 2493 瀏覽
去元朗一田,順便係到食埋lunch ,先去shopping!!!!有氣有力!4個人主要都係食佢特色既小點:1. 小籠包2.生煎包3.牛肉餡餅4.魷魚鬚5.鴨肉炒飯1. 4個人每人食兩隻,叫左兩籠!真心覺得佢同小籠包專門店有得fight, 片薄,包住哂入面啲汁,一咬,飲哂啲湯💕💕💕jeng!!!2. 生煎包又係另一享受,又係多汁!熱辣辣食,好香甜既湯汁,不過真心要小心!爸爸都俾佢熱到個咀🤣3. 呢個係啊媽最愛,我就吾識欣賞😂佢有芹菜係個餡入邊😭我諗佢啲肉都係一樣嘅, 見阿媽食嘅時候都有汁!4. 細個嘅回憶啊!以前去酒樓必嗌!而家嘅酒樓都好似冇!5. 粒粒分明,連啊媽都讚! 鴨肉炒飯令到個飯好香!

4個人主要都係食佢特色既小點:
1. 小籠包
2.生煎包
3.牛肉餡餅
4.魷魚鬚
5.鴨肉炒飯

4. 細個嘅回憶啊!以前去酒樓必嗌!而家嘅酒樓都好似冇!
5. 粒粒分明,連啊媽都讚! 鴨肉炒飯令到個飯好香!
1902 瀏覽
2020-06-16 1273 瀏覽
晚飯預先要訂位,不然就有排等了。片皮鴨全日半貨價,必食之選。是日菜式不什特別,唯獨玫瑰荔枝花茶,飲完再飲,值得推介🥰🥰麻辣水煮魚,麻香咪味濃,魚片好滑,唯獨魚片不入味。總括來說:可以試試
2020-06-13
炸饅頭
玟玫瑰荔枝花茶
干扁肉碎四季豆
麻辣水煮魚
北京片皮鴨
  • 烤北京填鴨
2020-05-19 1478 瀏覽
啊媽鐘意食片皮鴨 所以近近地帶咗佢去附近嘅北京樓點咗最出名嘅片皮鴨 但超級油膩就算包咗皮落哂蔥食2舊個肚已經油膩到食唔落其他野 D油仲要bid出嚟味道就ok另外環境唔錯 坐得都幾舒服
啊媽鐘意食片皮鴨 所以近近地帶咗佢去附近嘅北京樓
點咗最出名嘅片皮鴨 但超級油膩
味道就ok
另外環境唔錯 坐得都幾舒服
2020-04-05 2004 瀏覽
對美心集團的出品十分失望。片皮鴨作為北京樓的招牌菜,油膉味十分重, 餅皮油膩。難以下嚥。九十八元的七里莊酒糟醉雞只有苦澀味,但雞肉質還可接受,在超級市場買現成醉雞汁,自家煑比他還要好。令外,六十元的北京六必居炸醬麵只能說油,十分油,什麼味道也沒有,總之不好吃。三百多元的外賣食物最後..成為廚餘集團對食品質素完全不重視,價錢與質素嚴重成反比。整體食物質素惡劣,浪費食材,浪費金錢。肯定這是最後一次光顧。

三百多元的外賣食物最後..成為廚餘

集團對食品質素完全不重視,價錢與質素嚴重成反比。

2020-03-29
外賣送餐
午餐
2020-03-15 2188 瀏覽
星期六入元朗搵食, 諗起北京樓可以叫半隻鵝,  於是六點就去食飯. 入到去裡面已經有人坐底食緊, 兩個人坐左向邊位四人坐位,   幾靜幾舒服無咩人會行過打擾. 我地叫左半隻北京烤鵝, 每一塊皮宜家用紙阻住, 容易拎好多, D醬我最鍾意既甜醬, 當然唔少得小籠包, 仲叫左上湯豆苗, 仲有最愛爽脆海哲頭. 半隻鵝都等左二十分鐘, 皮脆肉嫩, 唔算太肥太多皮下脂肪. 小籠包一如以往皮薄內附肉汁, 上湯豆苗就比較老左少少, $98一碟向北京樓唔算貴, 大排檔叫都過百元. 海哲頭份量味道OK, 不夠唔算好滑.  每人$260, 環境食物衛生整體非常不錯. 可以再次光顧

每人$260, 環境食物衛生整體非常不錯. 可以再次光顧
2020-02-29
  • 烤北京填鴨
2020-03-15 1416 瀏覽
趁着假期,入元朗探望朋友以及共同聚餐,來到朋友熟悉的居住地,當然就要讓他作主帶我去吃好東西,一向喜愛中菜的朋友便帶我來到北京樓品嚐一番。水晶鮮蝦餃外皮晶瑩剔透,呈現半透明足以看見內餡,餡料有蝦以及筍粒,皮薄餡足,入口爽口彈牙,鮮嫩甜美。香菇鮮蝦燒賣使用香菇粒以及鮮蝦作為餡料,燒賣頂部放置蟹子作點綴,入口蝦肉爽口新鮮,配合淡淡菇香味,鮮美爽口,沒有任何油膩感。龍蝦湯鮮竹卷鮮竹卷外脆內軟,配上龍蝦湯,入味可口,濃濃的龍蝦味配上彈牙的竹卷,層次十足,而且鮮竹卷容易撕咬,適合任何年紀的人士進食。莧菜黃花魚羹主要使用莧菜與黃花魚兩種食材,這道羹用料十足,每口都充滿着莧菜和黃花魚,入口清香嫩滑,色美味鮮,爽嫩潤口。四川水煮鮮魚片湯底香濃惹味,麻辣適中,即使平日吃不了太辣的人士也可以接受,魚肉選用的是石斑,入口沒有魚骨亦沒有魚鱗,嫩滑鮮美,而配料萵筍、粉皮、枝竹亦很吸湯,惹味可口。楊柳萵筍絲把萵筍切絲,更易入口,選用清炒的方式,既能突出萵筍原本的味道亦更清淡健康,入口鮮嫩爽脆,香甜可口,火候恰好。蘿蔔絲酥餅蘿蔔絲酥餅色澤炸至金黃,層層分明,酥餅底沾滿白芝麻,香口酥脆,沒有油膩感,內餡有蘿蔔絲,清甜多
水晶鮮蝦餃
香菇鮮蝦燒賣
龍蝦湯鮮竹卷
莧菜黃花魚羹
四川水煮鮮魚片
楊柳萵筍絲
蘿蔔絲酥餅
蘿蔔絲酥餅色澤炸至金黃,層層分明,酥餅底沾滿白芝麻,香口酥脆,沒有油膩感,內餡有蘿蔔絲,清甜多汁。

整體而言,食材新鮮美味,環境高貴優雅,位置寬躺舒適,分店遍佈各區,十分方便,是與親朋戚友聚餐的好地方。
2020-03-02 1181 瀏覽
繼上星期難吃單人麵餐後,星期六29號終於試埋個4人套餐。先黎雞絲粉皮,好奇怪個汁係甜的,吳明點解佢地完全調吳出麻味的東西。豆腐羹幾好,吳太鹹,宮爆蝦球好大隻,填鴨係我至愛,但講真半隻份量只有差不多4份1隻,配菜好少,但皮跟鴨味道都幾好。茶樹菇小豆苗,可能因為湯夠味所以菇吳太難吃,我地全家都吳喜歡食小豆苗,覺得同草無分別。小籠包無問題,另加左個鍋貼亦美味。總括黎講,呢間分店d麵極差,好彩其他菜尚算ok, 不能不提d 茶,需係茶包但好好飲 (我地2次都叫烏龍), 此外service 亦好好,收碟換野非常快。佢地亦有提供點心,下次可能試下。
2020-02-29
2020-02-24 467 瀏覽
現在yoho mall 無論任何時間拍車都有位,所以昨日星期日去食lunch。經過北京樓被門口個超值底食午餐牌吸引,即入去試。$78 套餐,麵食+小食各一款,茶餐廳價錢,當然未計茶錢及醬介啦,但都值回票價。可惜,無林過北京樓出品咁差。擔擔麵,湯無甚麼麻味及醋味,有一層紅油在面,吳算辣,但不能話係擔擔麵。蕃茄蛋刀切麵,原來吳係放湯,黎到係一大碟麵上面淋一層用糖煮的蕃茄蛋醬汁,同茶餐廳食果d 碟頭飯一樣,可能收茶餐廳價錢就比番同價格的野食掛,小籠包無問題,生煎包樣好靚,但個底吳知點解好實,吳可以用脆黎形容。如果茶餐廳出品就算啦,但係北京樓阿!最後要提下門口果位無禮貌知客,同佢講我地2位,佢無答但回頭同佢同事講其他野,吳知佢想點的情況下佢突然羅枝雷射槍指住我額頭,原來要量體溫,跟住黑起塊面轉身帶我地入座。後尾見佢同隔離抬熟客不知幾好笑容。不過其他服務員係好有禮貌的,環境亦非常舒適, 會試埋佢個4人套餐,希望吳會太差。此優惠只限每日lunch 。
2020-02-23
2020-01-23 1658 瀏覽
🌈今次做節揀選了我喜歡的北京樓,皆因每次吃片皮鴨,都是鴨皮甘香,肉質鮮嫩,令人吃得滋味😋👍🏼,席上的摯愛親朋同樣吃得開懷😄。下單時,分半隻上碟,方便各人DIY🔰北京填鴨(一隻)$350🔰乾炸小黃魚$60一條(2條起),依然外脆肉嫩,加上檸檬汁🍋,清新味覺在口腔,不錯🔰孜然小羊腿$58一隻(2隻起),甚為喜愛孜然粉的獨特香味,配搭羊肉更佳;羊腿肉質嫩滑,灑上紅胡椒粉癖去騷味,孜然和紅胡椒粉果然相得益彰🔰桂魚粒玉蘭炒飯$138,魚肉和芥蘭粒、蔥花、少許鹹蛋黃,成就了這碟炒得不錯,不油膩,適合席上各人吃的米事🔰麻辣牛肉麵$70,吃過數次以來最好的一次,皆因下單時說要淋的,剛巧給的又到位,肥瘦適中,有芝麻和芫荽香,又有中度的麻辣(對我來說🥵🤣)🔰松葉炸蟹鉗$65一隻(2隻起),仍是爽口彈牙,點甜酸醬更醒胃🔰小籠包$60,今次的出品差矣,包裏的肉嚡,失望,希望下次回復水準🥴因小籠包失手,故味道給「4」,不然一定給「5」

🔰北京填鴨(一隻)$350
烤北京填鴨

乾炸小黃魚

孜然小羊腿

桂魚粒玉蘭炒飯

麻辣牛肉麵

松葉炸蟹鉗

小籠包

🥴因小籠包失手,故味道給「4」,不然一定給「5」
2020-01-17
麻辣牛肉麵
松葉炸蟹鉗
1K
2019-12-30 865 瀏覽
光速上菜! 表妹喺挪威返香港話要食中菜, 要去一個比我哋可以切蛋糕又坐得耐既地方…表姐提議去食北京填鴨.....!因為仲有蛋糕, 所以5個人只叫一個食4人餐, 諗住唔夠再加! 套餐好在乜都有, 重點係北京填鴨! 上菜速度係光速, 晚市唔爆, 得幾枱客, 但係落單唔夠10分鐘全部餸幾乎嚟齊, 根本食唔切! Well…一個字 : 凍晒…食物質素 ok 平均, 鴨完全少到唔覺得有半隻! 黃金蝦幾好, 蝦爽口咸蛋黃份量剛好, 又唔會太油! 乾煸四季豆強差人意, 豆還豆, 肉還肉, 好似分開2樣煮臨上碟再擺埋一齊! 炸小黃魚, 多肉而滑, 最感動係表姐幫我哋將魚起骨…啖啖肉!
光速上菜!

食物質素 ok 平均, 鴨完全少到唔覺得有半隻!
黃金蝦幾好, 蝦爽口咸蛋黃份量剛好, 又唔會太油!

2019-12-12 609 瀏覽
咁岩係yoho行完街,餓餓地,同2個friend冇啦啦想食中菜,見到「北京樓」門口好多人排隊心諗應該唔差就走左去攞飛試試佢Um⋯⋯排隊時間的確有啲耐,我地都等左成個鐘,所以下次想食一定要book定或者攞定飛🤦🏽‍♀️我地3個人order左6樣野-最like既烤北京填鴨冇令到我失望🤤食落好肥美好脆仲有啲肉汁,佢個皮都做得好樂夠薄身-個醉雞幾入味,清清地既酒香,肉質鮮嫩整體我地order呢幾樣野都好出色,3個人清哂

我地3個人order左6樣野

-個醉雞幾入味,清清地既酒香,肉質鮮嫩
整體我地order呢幾樣野都好出色,3個人清哂