2018-09-14 1035 瀏覽
行街行到少少餓,係一田附近既food court 轉左圈,呢間主打賣八爪魚丸店最吸引,透明既玻璃窗俾人睇哂食物煮既過程👩🏻‍🍳感覺乾淨又衛生,最重要係價錢唔貴!#燒餅拼八爪魚丸 $40燒餅厚實,食落好重粉感同食到有少少椰菜係入面之外,所以基本上係無乜咩味😅要靠d醬汁先勉勉強強食哂。八爪魚丸賣相一流,又圓又大粒❤紫菜粉燒餅醬同沙律醬均勻分佈係八爪魚丸上面。每顆入面都有一大粒八爪魚係入面,算係貨真價實,味道都合格啦~總算醫飽個肚

#燒餅拼八爪魚丸 $40

2018-09-01
下午茶
2018-09-09 381 瀏覽
以前去朗豪坊food court都會久唔久食下章魚丸大阪燒等等,但自從佢轉左手,就唔知邊到有喇,有d餐廳話可以自己燒個大阪燒,等我成日諗,大阪燒食一個都會飽,比百幾蚊都係食到一個,好唔抵,今次黎到沙田再見到呢個大阪燒真係好開心!講真每次我同人講話會食呢間野,個個都話唔好食,其實都係20幾30蚊既價錢,仲想點?😳食過好多大阪燒,貴既食過,更貴既都食過,都係同出一切,咁我寧願比30幾蚊過下口癮仲好,食得飽之餘自己唔會傷心😆
2018-07-10 567 瀏覽
囡囡係沙田大會堂散學禮,完左後囡囡第一時間就話要黎食小丸子,炒麵,燒餅,每次黎都要黎食,其實都仲有其他食物,有拉麵,烏冬,串燒,咖哩飯等等。全部都係自助式,要自己搵位坐低食,因為裝修關係,枱凳都少左好多,加上食飯時間,更加難搵位,最後我地叫外賣,因為唔知搵唔搵到位,好好彩,最後有位,小丸子有4粒,每粒入面都有粒大大粒八爪魚粒,炒麵份量比以前少,太多油了,而燒餅大大件好厚,燒餅上面塊肉,煎得比較乾,咬落去比較硬,沙律醬,燒汁醬份量岩岩好,唔會話食到好鹹。
2018-07-07 325 瀏覽
有一天在人山人海的沙田新城市廣場中尋尋覓覓,終於讓我找到了便宜又好吃的東西!大家都知道,這廣場大是很大,但好像就沒有一些便宜的東西吃啊!( ‾᷄꒫‾᷅ )餐廳就在一田超市前的Food Court,在這邊吃東西最麻煩的就是找位子!位置安頓好後,便立即去落order~我這個餐是Set C的叫做甚麼都有,哈哈!有一份(偽)大阪燒、炒麵、及章魚燒。我很喜歡大阪燒上的木魚,而且給的份量也不少喔!還有配上沙律醬,超級邪惡!(⃔ *`꒳´ * )⃕↝總結:大阪燒裡面的材料挺豐富,有椰菜加強口感,還有煙肉有上面層。只是略嫌麵粉量比較多,口感有些厚實。另外,章魚燒裡真的有章魚,沒有偷工減料,值得加許!(。>∀<。)

燒餅/炒麵/八爪魚球

燒餅/炒麵/八爪魚球
2018-05-01 463 瀏覽
呢日黎到沙田行街,人來人往既商場入面完全諗唔到食乜,又貴又唔好食,無曬頭緒。走去睇水牌,發現呢度有一田food court,於是決定去行下過下癮。呢度都幾多野食,大部份以日韓為主。一行入去發現呢間賣大阪燒章魚丸既店好多人等緊,望一望價錢發現唔貴,心血來潮決定一試!我叫左份三合一餐:有大阪燒、炒麵,同埋章魚燒,好大份好吸引咁。點完餐之後你會見到佢用鐵板預備,傳黎陣陣香味。攞左個餐我立刻試食,發現佢好足料,味道豐盈,仲粒粒章魚燒有隻大粒章魚,好有咬口!

2018-04-05 318 瀏覽
咁岩黎沙田行下 行到攰攰地想搵d野食下就去左一田入面搵野食 見到有章魚燒 大判燒(吉士或紅豆味) 就已經好吸引 而價錢又唔係貴!一個大判燒 $8 買四送一奄列炒麵都係$28 唔要蛋仲平d添 $24叫左個吉士味 同埋紅豆味既大判燒岩岩新鮮整起 熱辣辣 好好味我自己就鐘意食吉士味多d 但唔係話紅豆味唔好食 吉士味果種口感 入口即溶 配上鬆軟既蛋糕 真係好正呀😋我地仲叫左個奄列炒麵 其實係蛋包住d炒麵 d蛋好香好滑 炒麵又唔會好咸 d醬又幾甜👍🏻正
咁岩黎沙田行下 行到攰攰地想搵d野食下
而價錢又唔係貴!
一個大判燒 $8 買四送一
吉士味果種口感 入口即溶 配上鬆軟既蛋糕 真係好正呀😋
奄列炒麵
奄列炒麵
2018-02-04 359 瀏覽
去親新城市個food court好多時都係食依間章魚燒 好食又唔太貴今次叫左章魚燒+奄列炒麵章魚燒裡面有大大粒章魚 唔會一舊粉咁奄列上面有滿滿的茄汁同沙律醬 蛋好滑炒麵唔油 同蛋一齊好夾兩個人share一份做下午茶岩岩好!
今次叫左章魚燒+奄列炒麵

章魚燒奄列炒麵

章魚燒裡面有大大粒章魚 唔會一舊粉咁

章魚燒

奄列上面有滿滿的茄汁同沙律醬 蛋好滑
炒麵唔油 同蛋一齊好夾
兩個人share一份做下午茶岩岩好!
章魚燒奄列炒麵
章魚燒
2017-12-25 316 瀏覽
肥美下午茶,放假冇plan去邊,一行商場就行成3個鐘,攪到腳痛,要搵地方坐坐食下野,補充下體力先得。沙田平日都多人,食左lunch 有D飽,想食多D都唔得,見到呢間價錢唔貴,就叫左炒麵,煙肉,燒餅,連菜都肥。不過肥既野都係好味既,不過要熱食先好食。

2017-11-03
8 分鐘 (堂食)
下午茶
2017-12-09 270 瀏覽
星期日見無咩野做,就同老婆入沙田行下街,中途經過 Food Court 唸住入去食番個下午茶。嘩…成個 Food Court 人山人海,想搵個位坐低都無。最後就見秀吉可以企係度食,就試下啦~ 廚房用咗全玻璃設計,客人可以望到廚師係入面嘅制作過程,有信心食物係衛生的。 八爪魚球燒 $348粒大大粒、脹卜卜。沙律醬+日式照燒醬+海苔粉,賣相幾唔錯,如果可以加埋木魚碎會更好。新鮮即整熱辣辣,真係熱到燙咀,要好小心食~ 咬落面層口感太腍身,唔香脆。入面八爪魚都算大粒,係略嫌粉漿厚咗少少,整體味道唔錯。

八爪魚球燒 $34

入面八爪魚都算大粒,係略嫌粉漿厚咗少少,整體味道唔錯。
2017-10-31 365 瀏覽
沙田一田FoodCourt真係有好多日本野食,今次我好想食八爪魚丸,所以就幫襯秀吉。餐廳有不同的配撘,當中有燒餅、炒麵、八爪鮮魚丸等。跟餐大家仲可以跟杯汽水或檸檬茶。店舖外有透明玻璃窗可以睇到職員烹調的情況。見到成排八爪魚丸咁整齊排係到真係好療癒!餐廳仲有提供大判燒,不過今次無叫到。我叫左Set F係八爪魚丸加奄列炒麵,份量非常大,食完飽到上心口。八爪魚丸大大粒,仲有好大粒八爪魚係入面。炒麵有什菜,不過只有少量肉絲,配埋微酸的炒面汁,$48算幾抵食。

餐廳仲有提供大判燒,不過今次無叫到。

2017-10-26 268 瀏覽
諗住食個快飯就黎到一田打算是但食d野。咁岩一田百貨裝修無左一半food court 的位置。不過唔緊要,快食就拿拿聲買。咁就選擇了呢間食章魚小丸子的店舖。當然我唔係第一次食呢間店,試過幫襯過樂富果間都覺得不錯,所以今次諗都無諗就去買黎食。點知超級失望,食到食唔到。我平時好少浪費食物,但今次真係唔掂。其實整體望落賣相不錯。但其實食物只係暖暖地。根本所有食物都整定一大堆,咁又點可以出到熱辣辣的食物呢?!另外,其實午飯前11點多呢d時間,基本上客人都唔多,望住已經整好一大堆的食物,d呀姐都繼續唔停手咁整,又會唔會太多呢?!平時我都算有耐性,逐一介紹下d食物。但呢間我整體講下算啦。燒餅同章魚小丸子d粉糊太厚啦。基本上係食粉,加上食物內的材料不多,唔知食緊咩咁。

諗住食個快飯就黎到一田打算是但食d野。

咁就選擇了呢間食章魚小丸子的店舖。

平時我都算有耐性,逐一介紹下d食物。但呢間我整體講下算啦。

2017-09-27 251 瀏覽
好失望聞到好大香味 賣相又好好睇 但係一食落口 燒餅完全係麵粉加左菜 食咗兩三啖就好飽 如果係普通想填飽個肚 冇咩要求 其實叫一個燒餅 已經可以夠飽 奄列炒麵不過不失 下次唔會再幫襯
好失望
SetB 燒餅  奄列炒麵
2017-09-20 206 瀏覽
今日又再單拖勇闖新城市,平日好行好多!平日既一田亦比想像中少人!但到食晏時間都係人頭湧湧⋯⋯ 除左office人,仲有家庭主婦同學生。附近無咩選擇,見好耐無食章魚丸,見有唔同既set,價錢又唔貴,試左set E 章魚丸加燒餅。雖然都多人排隊,但等5分鐘到就有。完全中伏!!章魚丸唔係完整圓形架,又唔熱,似係整定。個燒餅仲差,成個都係粉,爭係食到沙律醬同燒烤醬啲味,同埋都係唔熱架!係咪人多就粗制濫造?無下次!

今日又再單拖勇闖新城市,平日好行好多!

無下次!
2017-07-24 385 瀏覽
今日想食章魚丸,最方便就係來秀吉,價錢平,份量又大,食完夠飽。套餐有燒餅同章魚丸,勝在即整夠熱,味道正常,無咩驚喜,但都 OK 嘅。章魚小丸子每粒有一塊章魚,都算貨真價實。

超抵食😍$40有齊八爪魚丸、燒餅、抄麵行行下街肚餓,走左去一田個邊搵野食,遠遠就聞到超香八爪魚丸味😻🐙搵到個餐$40就有齊八爪魚丸、燒餅、抄麵,岩哂我依d樣樣都想食既餵食妹🤤咁抵,諗都唔諗就叫依個餐,好多人以為等好耐,5分鐘唔洗就有得食;好多人企係到食,我拎走左去帝都酒店個到食第一啖緊係食八爪魚丸,超。大。粒。八爪魚😳🐙好鬼彈牙之後試抄麵,不。得。了;好足料之餘仲要好有鐵板燒既味道,仲有椰菜,豬肉,洋蔥係入面,個汁唔咸,好味道😋最後試燒餅,好大塊,重蛋味食完非常飽😇繼續行街haha
超抵食😍$40有齊八爪魚丸、燒餅、抄麵

好多人企係到食,我拎走左去帝都酒店個到食
八爪魚丸、燒餅、炒麵

八爪魚丸、燒餅、抄麵

第一啖緊係食八爪魚丸,超。大。粒。八爪魚😳🐙好鬼彈牙
八爪魚丸

炒麵

最後試燒餅,好大塊,重蛋味
燒餅

食完非常飽😇繼續行街haha
2017-06-24
3 分鐘 (堂食)
八爪魚丸、燒餅、炒麵
八爪魚丸、燒餅、抄麵