2018-09-25 428 瀏覽
呢間十二味雖然位處係銅鑼灣,但因為佢係係偏靜既橫街,所以如果唔係朋友介紹都差點走寶。十二味佢地主打應該就係特色麻辣鍋,可以根據自己既喜好去揀選鍋底既辣度,同時都可以揀加麻,走芫𦭓等等。揀完鍋底,就可以揀餸,我地就揀左雞胸肉、田雞、土豆等等,而餸既價就由$20-$50不等,分量來講我地3個人share食都夠,再配多個白飯,真係無得嘆!我相信唔少聲稱麻辣既餐廳來到香港之後都因為要遷就返香港人既食辣程度而減低麻辣既分量。而呢度令人最驚喜係佢真係做到又麻又辣,雖然已經食到個嘴全部麻曬,但都停唔到口。除左呢一大pan特色麻辣鍋,我地仲叫左川式口水雞同霸王辣子雞。口水雞來講我幾鍾意佢個汁,配雞送飯又係一流,只可惜佢既雞我略嫌不夠滑嫩,雞肉有小小「孩」,影響口感。而辣子雞既分量就適中,唔會好似其他餐廳咁得乾辣椒而好少雞。呢餐埋單三個人五百幾蚊左右,平均每人一百蚊起,銅鑼灣區來講算差唔多,最緊要既係佢真係做到麻辣既風味,鍾意食辣既朋友一定要試!

食過最失望既四川菜,浪費食物。連四川人去食都擰晒頭。「未解凍,成舊鵪鶉蛋仲有舊冰,浸d油度就拎出黎比客人食」🙈 都係第一次見,又貴又難食。三人點菜成$1000多,唔知食左d咩,每碟都一樣的味道........尊程黎食小龍蝦,睇到我以為食bb玩果d玩具膠公仔....細已經唔可以形象個食材有幾差劣,係微形小龍蝦,剝完殼得指甲咁細既肉...唔知食黎做咩,聞落個蝦頭既位都仲有腥同小小臭既味。服務態度都一般,問小龍蝦來源又話唔知,問優惠又話唔知,臨到晚市就開大冷氣唔再裝水比寄人飲,又無留意客人要收碟。唉!失望咁離開餐廳!
食過最失望既四川菜,浪費食物。連四川人去食都擰晒頭。

唉!失望咁離開餐廳!
2018-08-29
2018-08-11 487 瀏覽
雖然天氣熱但突然想食辣+啤酒,方便就腳就揀左呢間港漂開既12味。好耐以前係佢地頭一/兩間開既佐敦分店試過,大陸叫呢個做「麻辣香鍋」,當時同岩岩北京番黎既朋友食,除左貴,就係到喉唔到肺。所以今次諗住去盡d,就試下中辣!香鍋最少配5個菜,我地就叫左六款:豆皮/炸大腸/牛柏葉/薯粉/萵筍/豬頸肉。賣相唔錯大大碗咁,但一食便知奶野:好辣!但果種辣係純粹得個辣,唔麻唔香,何說好的12味應該唔係指12道風味吧? 逐個點評:-豆皮:份量最多 食極都有,但係乾皮版,唔係彈牙果種,當吸d辣黎食下咁⋯-炸大腸:成碟野最有睇頭的,大腸炸過開半先入鍋,肥瘦適中 炸過又好香口,好彩有大腸令成餐飯開心番d;-牛柏葉:其實食到一半先發現我地叫左佢,因為真係超少!而且刀功好到我懷疑牛柏葉係絞碎的!得番d鬚-薯粉:超失望,完全係痴埋一舊,撈極用辣油攪極都唔散,每條食既時候都係強行扯甩佢,口感有幾軔都可想而知;-萵筍:正正常常既菜,無筋夠脆;-豬頸肉:超白淨,脂肪比例比正常多,但係換來嘅口感就無左豬頸肉既爽身,唔似食緊豬頸肉⋯另外諗到可以讚既位,就係$58一大支啤酒都幾抵⋯好似$88每人就可以啤酒任飲。但銅鑼灣/灣仔呢個
得番d鬚
-萵筍:正正常常既菜,無筋夠脆;

但銅鑼灣/灣仔呢個交界位 租左兩個鋪面晚市都門可羅雀,睇黎遲d又會有新餐廳了⋯

(題外話:本身想去廁所,但嗰度扮中式對半開嘅廁所摺門中間竟然合唔埋,關上門都有條空隙,出面就已經係食飯枱,叫人點放心如廁呢⋯所以放棄左死忍⋯)
2018-07-26 420 瀏覽
明明2點多叫左外賣,3點見到網上外賣平台 canel左我個order..但正常落order果時仲有得簡先落到單,之後佢地賣曬唔係問客人想換d咩,而係canel左就唔再送比你..佢地就落場收工,當知道客人打返去唔係幫助客人,畢竟都係等左好耐,打去理論仲要cut客人線,服務態度差!

外賣送餐
2018-07-23 549 瀏覽
好耐無同朋友上深圳按摩食好西,好鬼掛住上面d正菜,又hot又wet,諗起都回味無窮....拿,唔好諗埋曬d邪野,木嘴我係正人君子,又hot又wet係指食麻辣食到個人又熱又流汗者。因為辣癮發作,木嘴聽聞十二味系列既餐廳係一班內地學生黎香港讀書之後喺香港創業開既人開既,又聽講呢度有得食辣,所以今次約埋朋友試下呢間。點餐紙係十二味一貫作風,大大張俾你剔想食乜。價錢當然同內地同類餐廳無得比啦,好彩朋友預先用app訂檯有半價,即刻覺得超抵食。不過舖頭有d唔小心,小龍蝦用左”斤”做單位香港一斤16兩成600克有多,內地既市斤先至十進制計500克,雖然英文嗰度有寫番係0.5kg,唔知會唔會違反商品說明條例呢?不過有折我唔理得咁多食左先講啦。先黎一個酸辣木耳($28)做前菜木耳非常爽脆入味,證明有冰鎮過再瀝乾水。味道剛剛好唔會過酸,仲有打邊爐成日見到嗰種辣椒同蒜蓉,成件事好夾,非常正。之後就黎左碟麻辣小龍蝦($168),不過我始終唔明白點解內地人咁鍾意食佢。小龍蝦的確有小龍蝦味既,但我覺得食蝦會開心d囉。之後就係呢度既招牌菜,香鍋!因為怕太辣所以第一次就揀左辣度1。所有自選材料都炒得好入味:寬粉($2

不過舖頭有d唔小心,小龍蝦用左”斤”做單位

酸辣木耳

先黎一個酸辣木耳($28)做前菜

麻辣十三香小龍蝦

經典香辣鍋

寬粉($28)—有乾炒牛河既感覺。
午餐肉($48)—雖然係cheap野,但對木嘴黎講,幾cheap既野食落口係好食就好食,真心午餐肉食完覺得好好食。
田雞($48)—走油再落鑊,好食
仲有金針菇($22)同娃娃菜($22)

齋食呢兜嘢已經好滿足,最重要係唔會太辣,唔會得個辣字掩蓋各種食材既味道。

飄香毛血旺

食到呢度,我地已經飽曬,不過聞到d辣油既味道仍然不自覺咁吞口水。

呢碟毛血旺($148)裡面有牛肚,豬大腸,鴨血,
大豆芽菜,蓮藕片等等既材料,全部野撈埋麻辣黎食,真係不得之了。我最鍾意食佢既鴨血,夠曬嫩滑,牛肚同豬大腸都切得好薄好入味。

不過同響大陸食既時候一樣,d內臟味都仲係好濃郁,香港餐廳的話會癖走佢既,不過呢間大陸人開,所以就要細味內臟既味了...食完覺得自己個口陣味似食人狂魔。

估唔到兩個人竟然食得曬咁多嘢,好彩有半價優惠,抵呀!
2018-07-21
用餐優惠
優惠券
酸辣木耳
麻辣十三香小龍蝦
經典香辣鍋
飄香毛血旺
2018-07-17 395 瀏覽
强烈不推荐大家中午去吃...一进到餐厅就被服务员赶到了隔壁,结果隔壁房破破烂烂,像没开张一样,灯光昏暗,已经没什么食欲了。被安排去餐厅犄角旮旯,招手服务员完全不理,桌子很脏也没擦干净。既然服务员爱搭不理,就只能是自助了,走到柜台礼貌地和服务员要了单,填完单交给服务员告诉她台号,回到座位坐下过了快二十分钟,服务员来问你这单是你的么...餐厅管理水平真的不行...大家如果中午午休忙的话,还是别去这种餐厅给自己添堵了
2018-07-17
30 分鐘 (堂食)
午餐
2018-07-04 554 瀏覽
每日lunch唸食咩係最苦惱🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️同同事四處走走,見到十二味麻辣火鍋🥘原來都有set lunch, 而且又唔貴,仲免加一,於事入去試下川香回鍋肉,用上薄薄片的蓮藕片,爽口到極,味道👍🏻👍🏻川式口水雞🐔 份量勁多,絕對唔係得幾件,食極都有,似小菜多過飯餐,麻辣味剛好。不過愛辣之人可能就不滿足,雞肉滑無雪味
每日lunch唸食咩係最苦惱🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

川香回鍋肉,用上薄薄片的蓮藕片,爽口到極,味道👍🏻👍🏻
2018-04-24 1537 瀏覽
Top! Probably the best mala xiangguo in town. The best part is...... resonably priced! As a mala lover living in HK, truly a precious find. Dear Owner, Please expand and open a store right in front of my house. I’ll probably move in and have your food everyday. Best regards, Mala Lover
Top!

Dear Owner,

Best regards,

Mala Lover
2018-04-21
2018-03-30 1333 瀏覽
朋友生日選擇了這家店,上次吃是在上海,在香港也是第一次吃。我們選的是小辣,我不太能吃辣也覺得可以接受,我們五個人就叫了兩大盤,我們全都吃完。配料的選擇很多,大家都覺得豬大腸很好吃,薯粉就很一般可以不點,唯獨是這道菜實在太油太油了,腸胃不好建議不要吃太多。
2017-10-12
  • 豬大腸
2017-12-18 3205 瀏覽
一早約定十二號去食十二味會員有八五折,因為人多,所以叫左勁多野食。首先叫左兩個大鍋,一個係經典香辣鍋底,一個係麻辣鍋底,試下個分別,兩個都係有兩隻辣椒兩鍋加埋既餸共有十六十七個左右,有萵筍,豆皮,田雞,雞腎,香菜,牛栢葉,蓮藕,木耳,金菇,萈粉,雞軟骨,午餐肉,椰菜花,芝士腸等等.....炒埋其實唔算好多,因為每樣份量都唔多,但係好夠味,有花生莞茜做配菜,再加好多乾辣椒麻椒好香好入味。另外仲叫左辣子田雞,加埋田雞唔多,好細粒,冇乜肉食,唔係好抵不過係幾香口既叫左個虎皮尖椒,好好味本來尖椒已經辣,再加上辣油,係好味既再來一個夫妻肺川,好中意佢既辣汁,撈起黎好香好好味下次都會再叫,不過可以再辣啲黎多個拍打青瓜,唔食辣既朋友就話呢個好好味,咁係好香蒜味同埋酸酸甜甜咁,好味既最後就係辣子肥腸,起菜好香,食落好肥,啲皮好脆總括來說好好味,但其實每樣製法都係一樣用乾椒炒,食起來味道都係一樣的。

不過係幾香口既

叫左個虎皮尖椒,好好味
本來尖椒已經辣,再加上辣油,係好味既

再來一個夫妻肺川,好中意佢既辣汁,撈起黎好香好好味
下次都會再叫,不過可以再辣啲

最後就係辣子肥腸,起菜好香,食落好肥,啲皮好脆

• 虎皮尖椒
  • 辣子田雞
  • 夫妻肺片
2017-11-30 1812 瀏覽
MEAN姐之前食過小當家既米線,覺得味道都唔錯。而家米線小鋪同小菜二合為一,試一試先~兩個人,叫左4樣野加個飯。涼拌土豆絲土豆絲爽口,少少少少麻+少少少少辣酸豆角炒肉碎友人對佢有期望,以為會係惹味一族好下飯可是只係一碟普通的豆角炒肉碎冇酸冇辣乾煸肥腸肥腸真係好肥,滿口油滋滋,本身肥腸一點辣味都冇。建議連同青辣椒一起吃,解膩而且青辣椒幾好味紅糖糍粑最令人失望糍粑未打爛,裡頭係唔黏既糯米口感差,沒有糍粑應有的軟糯感就好似將糯米煲淋之後切塊去炸下次下次 下次大概可以..
MEAN姐之前食過小當家既米線,
覺得味道都唔錯。
而家米線小鋪同小菜二合為一,
試一試先~

兩個人,
叫左4樣野加個飯。

涼拌土豆絲
土豆絲爽口,
少少少少麻+少少少少辣

酸豆角炒肉碎
友人對佢有期望,以為會係惹味一族好下飯
可是只係一碟普通的豆角炒肉碎
冇酸冇辣

乾煸肥腸
肥腸真係好肥,滿口油滋滋,
本身肥腸一點辣味都冇。
建議連同青辣椒一起吃,
解膩而且青辣椒幾好味

紅糖糍粑
最令人失望
糍粑未打爛,裡頭係唔黏既糯米
口感差,沒有糍粑應有的軟糯感
就好似將糯米煲淋之後切塊去炸

下次下次 下次大概可以..
2017-11-07
2017-11-09 1458 瀏覽
味道除了辣就沒有其他味道,四川菜不只是辣,完全不能稱得上是一間四川菜館。叫了"辣子雞", 全碟約95%是辣椒,雞粒少到加在一起只有一匙羹,而且全部是骨,完全不能接受。跟侍應講,她木無表情地講"係咁架,你使唔使直接同師傅講丫?"服務差到呢。其實銅鑼灣區大把四川菜選擇,佢又唔係平,一定唔會再去。A super bad Sichuan restaurant. Food tastes only spicy but nothing else. Portion is unbelievably small. definitely not recommended.
侍應講,她木無表情地講"係咁架,你使唔使直接同師傅講丫?"
服務差到呢。
其實銅鑼灣區大把四川菜選擇,佢又唔係平,一定唔會再去。
2017-10-06 1101 瀏覽
國慶日晚去,沒什麼人,不用等位!叫了青香魚一盤四人吃,味道好,配菜多,但魚不多!酸辣土豆絲,比較多油!整體價格合理,味道可以,比較油!但坐位不好坐!不用排隊也可去試試!
2017-08-24 1407 瀏覽
酸辣泡椒鍋-炒出黎既麻辣干鍋 你地又食過未呢🤤有幾款鍋底選擇 再搭配5款配料 麻辣味好足😋但略嫌唔夠酸😌配料揀左👉🏻樟茶鴨 寬粉 豆皮 五花肉 牛栢葉第一次食寬粉😂感覺係似食緊幾十層河粉😂😂😂🙉食到最後會覺得個口好攰🙊下次都係食薯粉算😋😳樟茶鴨!!!!加分位 麻辣之間帶點煙薰味🤤🤤咸咸地幾唔錯!!! 五花肉同譚仔差唔多 薄薄一片 好入味😌 至於豆皮就....🤔份量仲多過寬粉😂食極都仲有...都幾抵食😂-極度建議!!! 最好2-3個人一齊share 然後再叫其他川菜試試🌶☺️夫妻肺片($62)-夠哂麻夠哂辣既前菜😍🌶將不同內臟浸透在紅油中 初初食落冇太大感覺 後來麻辣味慢慢滲出 口感帶嚼勁 爽爽的 開胃之餘又好有風味🤤😋
酸辣泡椒鍋
配料揀左👉🏻
樟茶鴨 寬粉 豆皮 五花肉 牛栢葉
夫妻肺片($62)
2017-08-10 901 瀏覽
The food is all very oily (even by Sichuan food standards). Service staff also extremely inattentive, we had to call them several times for everything even though the restaurant was not busy at all.We ordered following dishesreserved egg - drowning in oil, way too much oil.Liang fen (涼粉 ) - drowning in oil, way too much oil.Spicy Xinjiang style chicken stew - again, way too much oil. Thick layer of oil on top. Sour diced green beans with minced pork - OK, only dish that did not have too much oil

We ordered following dishes:
Preserved egg - drowning in oil, way too much oil.
Sour diced green beans with minced pork - OK, only dish that did not have too much oil.

Overall, not a good experience.
2017-08-06
1 分鐘 (堂食)
  • none