Chaan teng breakfast supremacy, and I’m not taking notes. Satay beef vermicelli so tender it’s basically giving beefy hugs. Tomato short rib macaroni? Literal comfort in a bowl—the buttery beef fat melting into that rich tomato broth? Obsessed. And don’t even get me started on the concentrated milk tea (gang rise up)—thick, creamy, life-affirming.Also?? Black truffle scrambled eggs so fluffy they could legally be classified as clouds. Slapped it on buttery toast and ascended. And shoutout to the

Also?? Black truffle scrambled eggs so fluffy they could legally be classified as clouds. Slapped it on buttery toast and ascended. And shoutout to the satay beef claypot rice noodles—slurpy, saucy, and somehow staying silky without turning into sad soup noodles.

Date brekkie精選,沙嗲牛肉米、蕃茄牛肋條通粉。黑松露超滑蛋,我喜歡放在牛油吐司上吃🤤砂煲沙嗲牛的米粉底久放不爛!超吸湯好夠味。蕃茄濃湯底完美平衡牛肋條的牛油脂香,搭通粉是黃金拍檔。

茶走

蕃茄牛肋條通粉
2025-04-15
5 分鐘 (堂食)
$100 (早餐)
茶走
蕃茄牛肋條通粉
  • 黑松露炒蛋
  • 砂鍋沙嗲牛肉米粉
同朋友喺附近上完堂,去高街搵食附近都係偏貴價嘅餐廳,唯獨呢間比較平民唔少人嚟食lunch,等咗一陣位選擇比想像中多,唔係一般茶記食物有啲都幾特別,運入「十字奶」做菜式本身想試十字奶湯底海鮮湯飯🥛不過最後揀咗lunch set▶️ 鮮奶粟米汁火腿雞絲飯 ($66)白汁好creamy順滑😍有牛奶香甜甜地冇芝士反而冇咁滯同埋鹹入面唔少粟米粒🌽同粟米肉粒飯醬汁味道好唔同雞絲超淋,份量夠撈飯,不過係冇火腿既🤣揀咗白飯 (可選意粉),飯質好食,似日本珍珠米配白汁超正!▶️ 吉列豬扒黑蒜油牛奶豚骨湯石鍋烏冬 ($78)塊炸豬扒大過手板🐷而且好薄脆同烏冬分開上,唔會浸淋烏冬用鍋上,保持溫度湯底濃厚,加入bb豆苗同香菇,帶少少青草味🌱▶️ 照燒雞扒炒滑蛋蓋飯 ($72)好靚仔!似足日本蛋包飯🐣個炒蛋濕潤,蓋過成個飯照燒雞扒厚切,啖啖肉▶️ 熱奶茶 味道正常,奶比紅茶味重☕️可自行加糖▶️ 懷舊美祿恐龍 (+$18)-好有質素嘅茶餐廳👍🏻賣相吸引,款式多又有創意佢仲有唔同口味嘅奶昔、十字牛奶特飲,有興趣可以試試🤣服務態度都好好,多人但唔會趕你仲主動俾櫈我哋放袋環境逼少少但乾淨,而且仲有插頭位性價比高,冇加一,學生仲有
同朋友喺附近上完堂,去高街搵食
附近都係偏貴價嘅餐廳,唯獨呢間比較平民
唔少人嚟食lunch,等咗一陣位
選擇比想像中多,唔係一般茶記食物
有啲都幾特別,運入「十字奶」做菜式
本身想試十字奶湯底海鮮湯飯🥛不過最後揀咗lunch set

▶️ 鮮奶粟米汁火腿雞絲飯 ($66)
白汁好creamy順滑😍有牛奶香甜甜地
冇芝士反而冇咁滯同埋鹹
入面唔少粟米粒🌽
同粟米肉粒飯醬汁味道好唔同
鮮奶粟米汁火腿雞絲飯

雞絲超淋,份量夠撈飯,不過係冇火腿既🤣
揀咗白飯 (可選意粉),飯質好食,似日本珍珠米
配白汁超正!

▶️ 吉列豬扒黑蒜油牛奶豚骨湯石鍋烏冬 ($78)
塊炸豬扒大過手板🐷而且好薄脆
同烏冬分開上,唔會浸淋

烏冬用鍋上,保持溫度
湯底濃厚,加入bb豆苗同香菇,帶少少青草味🌱
吉列豬扒黑蒜油牛奶豚骨湯石鍋烏冬

▶️ 照燒雞扒炒滑蛋蓋飯 ($72)
好靚仔!似足日本蛋包飯🐣
個炒蛋濕潤,蓋過成個飯
照燒雞扒厚切,啖啖肉
照燒雞扒炒滑蛋蓋飯

▶️ 熱奶茶
味道正常,奶比紅茶味重☕️
可自行加糖
熱奶茶

▶️ 懷舊美祿恐龍 (+$18)
懷舊美祿恐龍

好有質素嘅茶餐廳👍🏻賣相吸引,款式多又有創意
佢仲有唔同口味嘅奶昔、十字牛奶特飲,有興趣可以試試🤣
服務態度都好好,多人但唔會趕你
仲主動俾櫈我哋放袋
環境逼少少但乾淨,而且仲有插頭位
性價比高,冇加一,學生仲有95折,平均$75/人
大份主食包飲品,抵!
鮮奶粟米汁火腿雞絲飯
2024-08-08 611 瀏覽
叫咗佢個招牌火腿爆蛋菠蘿包,個包係熱嘅,不過個菠蘿皮係完!全!唔脆。上到枱已經腍哂,完全唔好期望係啱啱焗好嘅脆皮,佢應該放咗一段時間。腿蛋大路,不過隻蛋係完!全!唔爆,仲要老到,係好熟好熟。佢有另一款流心蛋,可能嗰款先爆。佢呢個招牌就不建議喇~~至於佢個紅豆冰,係驚喜~ 未飲過咁濃奶味嘅紅豆冰,雖然豆偏少,不過用十字牌奶真係唔同,所以食佢嘅十字牌嘢應該唔太伏。同埋唔好坐近門口位,呢排天氣熱,人多度門常開,等如露天食咁。

2024-08-05
2024-08-04 787 瀏覽
主打十字奶嘅茶記鋪頭係高街📍由正街搭電梯上去再向西邊街方向行會比較輕鬆🫡睇過佢餐牌覺得早餐同下午茶比較啱食😋除咗一般茶記嘅沙嗲牛 五香肉丁🍜, 呢間多啲懷舊特色野 飲品都多款揀早餐時段除咗抵食仲比較少人11:30前要去到啦!今次食咗牛奶豬骨湯肉丁米餐, $4X就已經有埋炒蛋🍳 火腿 多士🍞仲包熱飲💯真係平過一般大型連鎖茶餐廳牛奶豬骨湯好似係個signature🥹但就比肉丁蓋過咗 下次揀過第款再試!!😜野食質素同份量嚟講都同普通茶記差唔多🤔最出色係杯奶茶呀之前都聽fd講過呢度奶茶好飲 原來真係同其他好唔同好飲好多 飲1杯真係會唔夠喉!!呢個係下午茶餐🙈叫咗咸牛肉治🥪 宜家好似好少見啦 餐飲加錢($2X)叫咗木瓜milkshake🥤唔好以為就咁一份包唔飽😂份量好夠 4塊包都好厚 set原價~$4X 都抵食杯milkshake冇乜特別 亦都唔係特別大杯 屬於偏稀 飲完成杯都唔會好漏🤔對比起都係熱奶茶穩勝💯💯😛包類係其他時段都有得散叫 但就野飲都要散叫啦🫡個人認為早餐menu最多選擇又抵 為咗杯奶茶早起係值得㗎!!🥹餐廳座位都算多 不過有啲密🙈但我非繁忙時間去 所以上餐算快 staff都幾好禮
主打十字奶嘅茶記

鋪頭係高街📍由正街搭電梯上去再向西邊街方向行會比較輕鬆🫡

早餐時段除咗抵食仲比較少人
11:30前要去到啦!

野食質素同份量嚟講都同普通茶記差唔多🤔

最出色係杯奶茶呀
之前都聽fd講過呢度奶茶好飲 原來真係同其他好唔同
好飲好多 飲1杯真係會唔夠喉!!

餐廳座位都算多 不過有啲密🙈但我非繁忙時間去 所以上餐算快 staff都幾好禮貌

早餐
  • 熱奶茶
2024-06-30 756 瀏覽
十字冰室係一個香港既老牌子冰室,我一路都有去開,但就通常係去銅鑼灣嘅分店。銅鑼灣嘅十字冰室我大約兩星期都會去一次,每次都覺得好好食。今日喺正街附近經過,正值肚餓嘅中午時分,就諗住同樣嘅十字冰室應該冇問題啦就入去食啦。點知叫開平時最愛嘅XO醬公仔麵、西多,居然咁都中伏。XO醬公仔麵炒得又唔乾身,又黐埋一舊。另外幫小朋友叫咗茄醬焗意粉,呢一個應該係最容易整㗎啦。但啲意粉都可以係冇味嘅所以,連小朋友都冇食過,成碟冇掂。最後蔥油髀飯,算係可以食得入口,但都稱不上好味嘅一碟。同行嘅朋友都有同感,第一次食一間咁唔好食嘅十字冰室。

所以,連小朋友都冇食過,成碟冇掂。

最後蔥油髀飯,算係可以食得入口,但都稱不上好味嘅一碟。

同行嘅朋友都有同感,第一次食一間咁唔好食嘅十字冰室。
2024-06-23
2024-05-05 755 瀏覽
由於西營盤實在沒幾間啱食的早餐(唔計快餐店),所以一個月也有幾日來這裏食早餐。本來無打算為這打住「懷舊」、「香港情」的「冰室」寫食評,但今日的經歷實在是不吐不快。星期日早上,印單時間是8:56,等到同枱2位都食完麵餐,並在催單後才在9:18遞上烘燶麵包的「芝士咸牛肉炒滑蛋脆豬包」。切開個包,餡料中夾雜着黑色一點點,以為是黑椒,卻是鑊燶。其實我食緊嗰陣已經有人在外面等位,只可惜我份餐太遲先上,搞到阻住張枱交唔返出嚟,(仲可能俾人誤會我哋食完都唔走霸住張枱)後尾嗰幾個人無等到位就走了。Sorry啊我真係無心㗎,如果唔係等嘢食等咁耐我一定唔會佔住張枱。是時候另覓一個早餐地點了。

切開個包,餡料中夾雜着黑色一點點,以為是黑椒,卻是鑊燶。

是時候另覓一個早餐地點了。
2024-04-19 428 瀏覽
😌 早前去西營盤嘅時候,去咗幫襯一間香港牛奶廠牌嘅冰室食lunch~ 🍽 鮮奶白汁雞皇飯 😋😋😋😋睇相都知道有好多雞肉,啖啖肉 😚 白汁好輕盈滑溜,仲有洋蔥🧅香甜味~ 多汁多料,飯量超過一碗~ 非常飽肚!☕️ 奶茶 (熱) 😋😋😋😋😋佢哋自家嘅淡奶好輕身,同茶味好夾,而且相當幼滑~ 茶甘唔澀,係小編喜歡嘅口味~ ☺️午餐 💵💵 約港幣$70/人💁🏻‍♀️ 十字冰室喺九龍都有分店,店內有售玻璃樽裝鮮奶~ 本土農場嘅牛奶🥛 香港人一定要試下~

🍽 鮮奶白汁雞皇飯 😋😋😋😋

☕️ 奶茶 (熱) 😋😋😋😋😋

午餐 💵💵 約港幣$70/人

2024-03-19
10 分鐘 (堂食)
一坐低見到隔離枱啲通粉好似冇食過咁就話唔食比人收走咗,之後我哋就明點解😅我同男朋友叫咗一個雪菜肉絲米同一個沙嗲牛肉麵。雪菜肉絲米:雪菜少得誇張,湯又少,好似撈米咁,成個米粉都係冇味。 沙嗲牛肉公仔麵:呢個仲衰,啲麵一嚟到已經發哂,一啖都冇食過,牛肉又係得好少。炒蛋多士正常發揮,但比兩個麵搞到好嬲🙂之前食開銅鑼灣嗰間覺得好好食,呢間真係好差好差,同其他分店差太遠,以後都唔會再食呢間👎🏻👎🏻👎🏻

我同男朋友叫咗一個雪菜肉絲米同一個沙嗲牛肉麵。

炒蛋多士正常發揮,但比兩個麵搞到好嬲🙂

早餐
2024-02-27 548 瀏覽
🐺🏮濃番茄湯雞扒公仔麵 配火腿炒蛋 9.5/10 $48個人認為十字冰室既早餐絕對有港島區top3 蕃茄湯非常香濃足料,有大量蘿蔔同番茄🥰 雞扒煎得皮脆肉嫩,佢地既炒蛋加咗十字鮮牛奶落去炒,所以特別creamy😋 飲品方面可以加錢轉樽裝十字牛奶或者奶昔,性價比非常高💯-#十字冰室 @hkcrosscafe 西營盤高街分店香港西營盤高街48-78號恆陞大廈地下12號舖
🐺
🏮濃番茄湯雞扒公仔麵 配火腿炒蛋 9.5/10 $48
#十字冰室 @hkcrosscafe
2024-01-29 371 瀏覽
首先搵到呢間茶餐廳真係要夠閒, 攞部機對住谷歌地圖才尋到寶。一入去,就覺得人氣勁!我點咗份沙爹牛肉麵,勁香濃嘅花生醬味同嫩滑牛肉咬落超滿足😄。隔離枱嗰個生薑公仔麵都逗起我胃口,添上葱花蛋治疊得勁正,食落去喺口裏散發出溫柔嘅葱香,仲得意過睇劇集嘅plot twist喎!係塊葱花蛋治入面,啲蛋香厚道,好似係童年記憶裏嗰蛋治咁,好味到不得了。然後我又攞咗杯經典嘅奶茶紅豆冰,正!冰鎮到啱啱好,喺熱浪中給咗我清新一吓,尋日發夢都夢到佢😍。而家嘅天氣暖笠笠,飲落去真係咁滯👍。結實嘅話,呢度嘅食物質素、份量同服務都係咁好,下次一定仲要嚟繼續試其他招牌,例如嗰個菜脯葱花蛋飯,宜家諗起都流晒口水。對呢間茶餐廳,我只有一句:寫低地址,落雨都要走嚟再食!🍜🌧️🤤

今日又嚟到呢間茶餐廳,真係每次行過都忍唔住要入去食兩啖。🍽️牌子上嗰啲沙爹牛肉麵、葱花蛋治真係一絕,望落仲勁過拍檔電影。牛肉咬落去夠晒嫩滑,沙爹醬勁香,啖啖肉真係食到嗲咗。再嚟個葱花鹹牛治,熱辣辣嘅牛肉片夾埋香軟嘅雞蛋,多咗份屋企嘅味道,食兩塊都唔覺厭。餐單上雖然無寫素食,不過問咗老闆,佢話有得配,罕有嘅貼心。👍哥哥嗰個菜公仔麵加葱花蛋治,仲話好過屋企煮嘅!炎炎夏日,嗌咗個奶茶紅豆冰消暑,冰涼涼嘅感覺真心動人,紅豆份量仲多得滯,夠本!最正係,呢間茶餐廳雖然冇高大上嘅裝修,但係嗰份親民嘅味道同埋遮遮嘅笑容,就係本土最純粹嘅味道。下次,一定要再試下嗰個菜脯葱花蛋飯同埋佢嘅咖央多,咁正嘅小店,千祈唔好錯過啊!🥢🥤

我本身中意支持十字奶 本地牌子 以為佢開既冰室都會好好食 啲野好好飲我想提提你老闆 你如果睇到篇野 請你請過一班好啲既員工 由樓面、水吧、廚房,都睇唔到有用過心機去做。我諗你睇到既所謂奄列就知咩事,你expect會落啲十字奶去炒,錯喇!你地諗多左喇。係乾煎火腿蛋乍,奄列都不是呀!多謝$66丫 我買2隻蛋1塊火腿都係$8不如我煮番俾你食丫。認真!我自己煮都好食過佢。。。杯奶茶都係咁啦,無奶香味,茶都係咁,飲得落口囉。老細,你唔好浪費左個牛奶品牌,叫員工做好啲食物質素啦!(仲有我之前食豬扒,un到,見到隔離枱中學生塊魚,又乾又炸到偏黑,佢個餐$8x)我之前成日叫外賣出前一丁早餐,係好食,今次堂食咁差,應該無下次了。。。
我本身中意支持十字奶 本地牌子
以為佢開既冰室都會好好食 啲野好好飲
我想提提你老闆 你如果睇到篇野 請你請過一班好啲既員工 由樓面水吧、廚房,都睇唔到有用過心機去做。

多謝$66丫
我買2隻蛋1塊火腿都係$8
不如我煮番俾你食丫。認真!我自己煮都好食過佢。。。
杯奶茶都係咁啦,無奶香味,茶都係咁,飲得落口囉。

老細,你唔好浪費左個牛奶品牌,叫員工做好啲食物質素啦!

2023-12-19 278 瀏覽
好耐冇落西營盤啦,今日終於揾到機會試吓呢間戇直評價唔錯嘅食堂。頭先牙梗梗嘅時候見到佢嗰碗蕃茄湯通粉就知今日我揾對地方啦👌🏻!湯底嚟嘅時候,濃郁嘅蕃茄香味就撲鼻而來,一啖噏落去,恰到好處嘅甜酸味真係好滿足😋!牛肋條炆到鬆化得黎又唔會散架,跟住湯汁一齊食,真係幾有層次感。轉個角度嚟講吓佢個黑松露炒滑蛋,真係夠晒香!想唔到咁平易近人嘅地方都可以搞到呢種高檔貨色出嚟,滑嫩嘅蛋香加上微妙嘅松露味,真係一流🍳。至於嗰塊牛油多士,出爐嘅時候仍然係噴香,自家牛油醬係另一個highlight,食落去即刻覺得世界變得更美好。飲料部分呢,凍咖啡,呀,稍為甜咗少少,但豆香係真足,總括黎講,係值得一試。十字冰室,你下次都唔好話我唔記得你呀!👍🏻

2023-11-20 290 瀏覽
星期日中午3點左右入座,基本上唔洗排隊,餐廳唔算多人,樓面坐位一般唔太寬敞,不過裝修同設計都幾有心思。叫咗一個即叫即炸嘅超大蟹柳加蛋黃醬薯條,蟹柳炸粉有少少鬆散同太油,不過係新鮮炸起加味道唔錯 。個人唔太喜歡薯條太粗。另外叫咗一碗蔥油雞翼撈公仔麵,蔥油味勁香,雞翼熟度啱啱好嫩口,不會太熟令到肉質太硬。牛油咖映多士有驚喜,超多牛油,食落唔會太膩,少少甜,多士夠脆唔太燶,十分推薦。美祿紅豆冰牛奶味較重,美祿唔夠濃,鐘意奶味嘅朋友可以一試。

美祿紅豆冰牛奶味較重,美祿唔夠濃,鐘意奶味嘅朋友可以一試。
2023-10-26 288 瀏覽
基本上每次都會食呢度嘅咖喱 肉可以揀🐔🐮🐷 又可以揀飯或者意粉 大大碟 返工唔怕餓親啊首先外貌好好睇📸 所謂色香味俱全 然後成日碟基本上都滿晒食物 意粉份量好夠 咖喱汁多個半隻碟 牛肋條都有好多舊 煮到好淋 肉質好鬆軟 仲有少少牛筋 口感豐富 另外上邊仲有啲芫荽 辣椒粒 同一啲蔬菜 小編都唔知咩嚟🤣 但幾好食既 成盤撈埋一齊 作為打工仔嘅中午飯啦 一定有多無少 飲品方面 呢度都係高身杯 但就用上不鏽鋼 感覺同出邊嘅茶餐廳膠杯有少少唔同 😛